اگر کنکوری هستید این مطلب میتواند مسیر کنکور شما را تغیر دهد؛ الان که در حال نوشتن تک تک کلمات هستم حس عجیبی دارم، همواره سعی داشتم اطلاعات خودم را نشر دهم و زمانی که نتیجه آن را میبینم به شدت خوشحال میشوم؛ مطلب امروز اصول برنامهریزی کنکور 1403 است؛ هرآنچه یک داوطلب کنکوری باید درباره برنامهریزی درسی کنکور بداند را قرار است بهصورت کامل در اختیارتان قرار دهم.
توجه: محتوای این مقاله نه تبلیغی است و نه قرار است وسط مقاله بگویم که برای دریافت برنامه هزینه پرداخت کنید؛ از همینجا به شما قول میدهم کاملترین مقاله آموزش اصول برنامهریزی کنکور را خواهید خواند، پس با خیال راحت تا انتها با من همراه باشید.
اجازه دهید از الان نتیجه این مقاله را به شما بگویم، زمانی که به انتهای مطالعه مقاله برنامهریزی برای کنکور رسیدید، قدرت این را خواهید داشت که برای خود بهترین برنامهریزی رایگان کنکور را تدوین کنید و از مشاور گرفتن و کلی هزینه بابت برنامهریزی نجات پیدا خواهید کرد و باهم یاد خواهیم گرفت چگونه برای کنکور برنامهریزی کنیم؛ پس تا آخر این مقاله با من همراه باشید و در هر بخش کوچکترین ابهامی داشتید سریعا از بخش نظرات بپرسید تا راهنمایی شوید.
اما یک نکته مهم، من شایان مامندی هستم و در سال 96 موفق به کسب رتبه 958 کنکور شدم و از همان سال در زمینه مشاوره در حال فعالیت هستم، با افراد زیادی در زمینه مشاوره کار کردهام که بهترین نتیجه آن هم رتبه 14 کنکور بودهاست، در این مقاله صفر تا صد تجربیات خودم درباره برنامهریزی کنکور را در اختیارتان قرار میدهم که باعث کسب نتیجه خوب برای عده زیادی بوده، پس با دقت به تک تک کلمات دقت کنید و با من همراه باشید تا باهم یاد بگیریم چگونه برنامه ریزی درسی کنیم.
برنامهریزی برای کنکور چیست و چهکاربردی دارد؟

همیشه در بحث اهمیت برنامهریزی برای کنکور با یک مثال این بحث را توضیح میدهم؛ فرض کنید شما یک مسافر هستید و به قصد سفر به یک شهر مانند تهران قرار است حرکت کنید، دو حالت را باهم بررسی میکنیم و سعی کنید هر دو حالت را همزمان تصور کنید تا راحتتر درک کنید.
حالت اول: شما اصلا تا کنون این مسیر را نرفتهاید، کسی هم کنارتان نیست و فقط میتوانید رانندگی کنید، در وسط مسیر هم به افرادی میرسید که ممکن است از آنها مسیر را بپرسید، درنظر هم داشته باشید یکسری از این افراد شاید آدرس اشتباه بدهند… درنهایت حرکت میکنید اما مسیری که شاید 10 ساعت طول بکشد بهدلیل این مشکلات شما در 30 ساعت میپیمایید.
حالت دوم: بازهم اولین بار است که قرار است این مسیر را بپیمایید، اما با این تفاوت که یک نقشه راه دارید، نقشهای که تمام جادهها را بهصورت کامل به شما نشان میدهد و شما با نگاه کردن به آن در هرجایی قشنگ میدانید از چه راهی باید عبور کنید، بین دو راهیها کدامیک شما را سریعتر به مقصد میرساند، کدام بخش جاده خالی است، کدام بخش جنگل است و … .
در مسیر کنکور، برنامهریزی درسی دقیقا نقش یک نقشهراه را دارد؛ یعنی به شما کمک میکند جزئیات مسیر را بدانید، کی درس بخوانید، کی مرور کنید، کی آزمون دهید، با چه ترتیبی درسها را بخوانید، در هر روز چه درسهایی بخوانید و … .
اما اینجا ممکن است یک سوال ذهن عدهای را درگیر کند و بهخصوص افرادی که برنامهریزی ندارند این است که آیا بدون برنامهریزی درسی کنکور هم میتوان موفق شد؟ در پاسخ باید گفت که این دسته از افراد جزو حالت اولی هستند که بالا بررسی شد، برنامه نداشتن دلیل بر عدم موفقیت نیست اما شاید راهی که بتوان در 4 ماه همه دروس را تمام کرد، آنها در 9 ماه همین مسیر را طی کنند و دروس خود را تمام کنند و صدالبته در این راه باید با آزمون و خطا پیش بروند و راههای مختلف را امتحان کنند تا درنهایت بهترین راه را پیدا کرده و به موفقیت برسند.
امیدوارم با این توضیحات به پاسخ این سوال رسیده باشید که چرا برنامهریزی برای کنکور مهم است. در این بخش یک نکته مهم هم باید بدانید، یادتان باشد برنامهریزی تنها عامل موفقیت در کنکور نیست و همواره گفتهام که برنامهریزی درسی برای کنکور نقش یک قطره از دریای کنکور را دارد. به عبارت دیگر، برنامهریزی مولفه لازم برای موفقیت در کنکور است اما مولفه کافی نیست.
راستی اگر در برنامهریزی با مشکلاتی مواجه هستید یک خبر خوب برای شما عزیزان دارم. در یک مقاله به شدت عالی آموزش عملی و قدم به قدم برنامهریزی رشته تجربی آموزش داده شده و برای دسترسی فقط کافیست از لینک برنامه ریزی برای کنکور تجربی استفاده کنید.
انواع برنامهریزی برای کنکور
اما برای کنکور چند نوع برنامهریزی داریم؟ در سالهای اخیر انواع برنامهریزی برای کنکور معرفی شده و حتی گاها دیده شده اسامی عجیبی برای برنامهریزیهای کنکور میشنویم مانند برنامهریزی به روش چکش… واقعا شخصا با شنیدن این اسامی تعجب میکنم پس یادتان باشد هیچ وقت فریب اسامی را نخورید. اما در حالت کلی انواع برنامهریزی درسی برای کنکور را میتوان به سه بخش تقسیم کرد که بهصورت جدا به بررسی تک تک آنها هم خواهیم پرداخت و بهصورت زیر هستند:
- برنامهریزی زمانی
- برنامهریزی حجمی
- برنامهریزی تلفیقی
برنامهریزی زمانی برای کنکور

اولین و سادهترین برنامه رایگان کنکور که مطمئنا همگی دیدهاید، برنامهریزی زمانی است. در این نوع از برنامهریزی صرفا نام درس قرار داده میشود و زمانی که باید برای آن اختصاص دهید. شاید باور نکنید ولی بدترین نوع برنامهریزی درسی کنکور همین برنامهریزی زمانی است. دلیل آن هم غیراستاندارد بودن آن است. تصویر بالا یک نمونه برنامهریزی رایگان کنکور در دسته برنامههای زمانی را نمایش میدهد.
دلیل غیراستاندارد بودن این روش برنامهریزی کنکور هم این است که در تمامی باکسهای موجود در جدول برنامهریزی کنکور به سبک زمانی، زمان مطالعه یکی است، مثلا هر جلسه برای درس زیست 3 ساعت در نظر میگیرند. اما خب سوال اینجاست که فرض کنید شما در حال مطالعه یک مبحث زیست هستید و سه ساعت شما تمام شده و یک صفحه از آن مبحث مانده که بخوانید، حال اگر آن مبحث را نخوانید ذهنتان درگیر میشود و اگر بخوانید زمان مطالعه درس بعدی و در نهایت درس آخر همان روز آسیب خواهد دید.

تصویر بالا دومین نوع برنامهریزی زمانی کنکور را نمایش میدهم که شاید احساس کنید منسوخ شده ولی بارها دانشآموزانی را دیدم که با یک برگه از جدول برنامهریزی کنکور به سبک زمانی پیش آمدهاند و چنین برنامهای دریافت کردهاند. سوال اینجاست که ساعت شروع مطالعه در هر روز 8 صبح درنظر گرفته شده است، شاید من دانشآموز یک روز نتوانم سر وقت بیدار شوم و ساعت 9 بیدار شوم، چاره چیست؟ کل برنامه بههم خواهد خورد.
برنامهریزی حجمی کنکور چیست؟

نوع دوم از برنامهریزی درسی کنکور، برنامهریزی حجمی نام دارد. همانطور که از اسم این روش برنامهریزی درسی پیداست، اصل آن براساس حجم دروس بنا شدهاست و زمان اصلا در آن دخیل نیست. احتمالا بارها با این روش برنامه کنکور مواجه شده باشید و معروفترین آن برنامه ریزی برای آزمونهای آزمایشی است.
اگر دقت کنید برنامه آزمونهای آزمایشی به این صورت است که برای یک آزمون دو یا سه هفته زمان در نظر گرفته شده و مباحثی که باید در طی آن دو یا سه هفته مطالعه کنید داخل برنامه نوشته شدهاست. اما میدانید بازهم این برنامه زیاد خوب نیست چون دانشآموز یا داوطلب کنکور اندکی سردرگم میشود، مثلا میداند در طی دو یا سه هفته باید چه مباحثی را مطالعه کند اما قرار دادن هر درس و تقسیم بندی حجم هر آزمون به باکسهای کوچک خود نیز دردسرساز است.
اما بازهم این روش برنامهریزی درسی برای کنکور یعنی برنامه حجمی کنکور، نسبت به نوع قبلی یا همان برنامه زمانی کنکور، کمی استانداردتر است. امیدوارم تا اینجا مفهوم این دو روش را متوجه شده باشید.
برنامهریزی تلفیقی کنکور
سومین نوع از انواع برنامه کنکور، برنامه تلفیقی نام دارد. این روش برنامهریزی درسی برای کنکور ترکیبی از برنامههای حجمی و زمانی است، یعنی عناصر اصلی تشکیل دهنده آن زمان و حجم است. اما اگر یادتان باشد در بخش مربوط به برنامه زمانی با ذکر دلیل گفتم که زمان موجود در برنامه میتواند دردسر ساز باشد، بههمین دلیل در نوشتن برنامهریزی درسی از نوع تلفیقی باید دقت زیادی داشته باشید که زمان را درست رعایت کنید. البته در ادامه تکنیکهای مربوط به اصول برنامهریزی درسی کنکور را هم در اختیارتان قرار میدهم. اما قبل از ادامه قصد دارم به شما مقالات بودجهبندی را معرفی کنم؛ مقالاتی به شدت کاربردی که تعداد سوالات هر مبحث کنکور برای هر درس مشخص شده است؛ برای دسترسی میتوانید از لینکهای زیر استفاده کنید:
- بودجهبندی ادبیات کنکور
- بودجهبندی عربی کنکور
- بودجهبندی دینی کنکور
- بودجهبندی زبان کنکور
- بودجهبندی زمینشناسی کنکور
- بودجهبندی ریاضی کنکور
- بودجهبندی زیست کنکور
- بودجهبندی فیزیک کنکور
- بودجهبندی شیمی کنکور
- بودجهبندی تاریخ کنکور
- بودجهبندی جغرافیا کنکور
- بودجهبندی روانشناسی کنکور
- بودجهبندی اقتصاد کنکور
- بودجهبندی فلسفه و منطق کنکور
- بودجهبندی علوم اجتماعی کنکور
بهترین برنامهریزی کنکور چیست؟
در بخش قبلی با انواع برنامهریزیهای کنکور آشنا شدیم و طبق توضیحات به سه دسته برنامهریزی زمانی، برنامهریزی حجمی و برنامهریزی تلفیقی آشنا شدیم. از اینجا اعلام میکنم براساس اصول نوشتن برنامهریزی کنکور و همچنین عناصر تشکیل دهنده، بهترین روش برنامهریزی برای کنکور استفاده از برنامهریزی تلفیقی یا همان برنامهریزی حجمی-زمانی است. البته این روش زمانی بهترین برنامه برای کنکور محسوب میشود که بهدرستی عناصر اصلی آن یعنی زمان و حجم را کنار هم بچینیم.
چگونه برای کنکور برنامهریزی کنیم؟

چگونه برنامهریزی درسی کنیم؛ همان قسمتی که تا اینجا در انتظارش بودید و تبریک میگویم بالاخره رسیدیم به اصل موضوع. برای نوشتن یک برنامهریزی تحصیلی خوب در دو بخش به بررسی اصول نگارش برنامهریزی خواهیم پرداخت. بخش اول از سه مرحله شامل حجم درسها، اهمیت درسها و تاثیر مدرسه و آزمون در نوشتن برنامهریزی تحصیلی برای کنکور است و بخش دوم هم مربوط به مراحل نوشتن برنامهریزی کنکور از جدول برنامهریزی کنکور گرفته تا مرحله اجرا کردن آن. پس با صبر و دقت کامل در این چند مرحله با من همراه باشید.
اهمیت دروس در نوشتن برنامهریزی

اولین مورد تعین اهمیت دروسی است که برای کنکور دارید. دقت کنید این مقاله یک مقاله کلی است که برای تمامی رشتهها قابل استفاده است پس صرفا وقتی اسم از یک سری دروس خواهم برد قابل تعمیم است. اهمیت دروس یعنی تاثیری که یک درس میتواند در کنکور شما داشته باشد. به عنوان مثال مهمترین درس رشته تجربی درس زیست است، مهمترین درس رشته ریاضی خود درس ریاضی، مهمترین درس رشته انسانی ادبیات تخصصی یا عربی است.
شاید فکر کنید که اهمیت یک درس از روی ضریب آن در کنکور مشخص خواهد شد؛ این دیدگاه هم درس است و هم اشتباه؛ دلیل اشتباه بودن آن وجود انحراف معیار در کنکور است. فرض کنید دو درس در کنکور وجود دارد، یکی ضریب 4 و دیگری ضریب 2 دارد، در حالت عادی، درسی که ضریب بیشتری دارد اهمیت آن هم بالاتر است؛ اما یک حالت را در نظر بگیرید که همه داوطلبان کنکور در درسی که ضریب 4 دارد درصد بالا کسب میکنند و در درسی که ضریب 2 دارد درصد کمی کسب خواهند کرد؛ اینجا یک انحراف معیار تشکیل خواهد شد و درس ضریب 2 اهمیت بالاتری پیدا خواهد کرد که در سالهای اخیر به شدت این موضوع به چشم میخورد. امیدوارم مفهوم اهمیت دروس در برنامهریزی را متوجه شده باشید.
اما یک بحث مهم؛ اگر دوست دارید با اهمیت دروس کنکور آشنا شوید، من کار شما را راحت کردهام؛ در قالب دو سری مقاله هم اهمیت دروس از روی ضریب و هم از روی انحراف معیار آماده شده که علاوه بر نشان دادن اهمیت هر درس، اطلاعات سرسام آوری هم در اختیارتان قرار داده شدهاست؛ برای دسترسی کافیست از لینکهای زیر استفاده کنید:
- میانگین درصدهای ادبیات کنکور
- میانگین درصدهای عربی کنکور
- میانگین درصدهای دینی کنکور
- میانگین درصدهای زبان کنکور
- میانگین درصدهای ریاضی کنکور
- میانگین درصدهای زیست کنکور
- میانگین درصدهای فیزیک کنکور
- میانگین درصدهای شیمی کنکور
- زیرگروههای رشته تجربی
- زیرگروههای رشته انسانی
- زیرگروههای رشته ریاضی
تاثیر حجم هر درس در برنامهریزی
دومین عامل مهم در نوشتن بهترین برنامهریزی درسی برای کنکور، تعین حجم دروس و یا همان دستهبندی دروس براساس حجمی است که دارند. اگر دقت کنید الان در حال ساختن یک ساختار منظم برای دروس خود هستیم و باور کنید برنامههایی که خودم هم مینویسم براساس همین پارامترها تنظیم خواهد شد. در این بخش باید دروس را بهترتیب دستهبندی کنیم یعنی از بیشترین حجم به کمترین حجم. به عنوان مثال در دروس عمومی ترتیب حجم بهصورت زیر خواهد شد:
- ادبیات
- دین و زندگی
- عربی
- زبان
بین ادبیات و دین و زندگی شاید بتوان ترتیب را جابهجا کرد و این صرفا یک ترتیب پیشنهادی است؛ برای دروس اختصاصی هم دقیقا به همین سبک پیش بروید و دقت کنید از لحاظ تعداد فصل نباید دروس را براساس حجم دستهبندی کنید؛ مثلا کل شیمی کنکور 10 فصل است و فیزیک کنکور 11 فصل، اما حجم مطالب شیمی از فیزیک بیشتر است. پس به این مورد هم دقت کنید. تا به اینجا دو قدم مهم در آموزش برنامهریزی کنکور 1403 را بررسی کردیم و بدانید هرچهقدر جلوتر برویم کار آسانتر خواهد شد.
تعین فوق برنامهها در نوشتن بهترین برنامهریزی رایگان کنکور 1403
بخش سوم مربوط به فوقبرنامهها است. منظور از فوق برنامهها کارهایی است مرتبط با کنکور شما است. به عنوان مثال مدرسه میتواند یکی از این فوق برنامهها باشد؛ باید قبل از نوشتن برنامه کامل تعین شود که مثلا در طول هفته 5 روز را در مدرسه هستید یا روز جمعه آزمون دارید و یا در فلان روزها باید در کلاسهای کنکور شرکت کنید. سومین مرحله درباره اینکه برای کنکور برنامهریزی کنیم هم مربوط به فوق برنامههایی است که قرار است شرکت کنیم و حتما باید قبل از نوشتن برنامهریزی برای کنکور آنها را تعین کنیم.
خب دوستان تبریک میگویم، تا اینجا مرحله اول از آموزش برنامهریزی درسی و اصول برنامه ریزی درسی را با موفقیت به پایان رساندیم و تاکید میکنم در هر بخش که دچار سوالی شدهاید همین الان مطرح کنید تا سریعا پاسخ خود را دریافت کنید. از اینجا به بعد وارد مرحله دوم آموزشی برنامهریزی درسی خواهیم شد و سایر قدمها در اصول برنامهریزی درسی را هم با هم ادامه خواهیم داد پس با من همراه باشید. راستی برای سایر پایهها و به ویژه برنامهریزی تابستان، همکارم خانم کبیرعبادی مقالات فوقالعادهای را نوشتهاند که از لینکهای زیر میتوانید به آنها و البته سایر مقالات مشاورهای سایت بخون دسترسی داشته باشید:
- قرص پروپرانول برای کاهش استرس امتحان
- اصول خلاصهنویسی کنکور
- مدیریت زمان در جلسه آزمون
- برنامهریزی تابستان دهم به یازدهم
- برنامهریزی تابستان یازدهم به دوازدهم
- روش مطالعه برای کنکور همزمان با امتحانات نهایی
- دامهای تستی کنکور
- لو رفتن سوالات کنکور
- همه چیز درباره ترمیم معدل
- کنکور چیست؟
- تقویم زمانی کنکور سراسری
- معرفی رشته فرهنگیان
مراحل نوشتن بهترین برنامهریزی برای کنکور 1403

وارد فاز دوم از گامهای نوشتن برنامه ریزی درسی روزانه شدیم. در این بخش قرار است 10 قدم نهایی برای نوشتن برنامه ریزی روزانه درسی را کنار هم یاد بگیریم. 10 قدمی که به معنای واقعی با دانستن آنها دیگر به هیچ مشاوری برای برنامهریزی نیاز نخواهید داشت و بعد از یادگیری دقیق آنها نوشتن برنامه ریزی هفتگی برای کنکور و یا ماهانه و روزانه برای شما از آب خوردن هم سادهتر خواهد شد
ساخت جدول برنامه ریزی درسی
قدم اول ساخت یک جدول برنامه ریزی درسی کنکور همانند جدول برنامه ریزی درسی نفرات برتر کنکور است. کارتان در این مرحله بسیار ساده است. فقط کافیست یک جدول برنامهریزی کنکور با مشخصات زیر برای خود بسازید فایل آن را چاپ کنید که ترجیحا اگر کار با فتوشاپ و یا ورد یا سایر نرمافزارهای گرافیکی را بلد هستید توصیه میکنم با سلیقه خودتان برنامه جدول برنامه ریزی درسی بسازید و هرجور که دوست دارید آن را تزئین کنید. اما در ساخت جدول برنامه ریزی برای کنکور باید چه چیزهایی بنویسیم؟
- ستون اول: بهتر است در ستون اول روزهای هفته را بنویسید.
- ردیف اول: در ردیف اول هم اسم درسهایی که برای کنکور دارد را یادداشت کنید.
شاید باور نکنید ولی نه نیازی به دانلود جدول برنامه ریزی کنکور کنکور دارید نه نیازی به خرید نمونه جدول برنامهریزی کنکور دارید. فقط کافیست یک جدول بسازید و دو فاکتور بالا را در آن لحاظ کنید. اما یک نکته مهم، سعی کنید در انتهای جدول یک محل خالی برای نوشتن گزارشی از وضعیت خود قرار بدهید و آن را پر کنید که بدانید دقیقا آن هفته وضعیت شما چگونه بوده. با ساخت این جدول برنامهریزی زیر هر درس جلساتی که باید در هر روز مطالعه کنید تعین شده و در این خانهها حجم مباحثی که باید بخوانید را وارد کنید. تمام…
تعین میزان ساعت مطالعه روزانه در برنامه مطالعاتی کنکور
قدم دوم تعین میانگین ساعت مطالعه شما در هر روز است؛ اگر یادتان باشد در بخشهای قبلی تعین کارهای فوق برنامه را بررسی کردیم و در این بخش به آن نیاز دارید. در این مرحله در جدول برنامهریزی هفتگی کنکورتان باید مقدار ساعت مطالعه هر روز را مشخص کنید. اما یک توصیه دوستانه، با خود کاملا روراست باشید. عده زیادی را میبینم که برنامهای نوشتهاند با حدود 15 ساعت مطالعه در روز و نمیتوانند آن را اجرا کنند، پس با خودتان رو راست باشید و همانقدر که در توانتان است زمان تعین کنید، حتی اگر برای یک روز 5 ساعت تعین کنید و مطالعه کنید بهتر از این است که 10 ساعت تعین کنید و نتوانید اصلا مطالعه کنید.
پس در این مرحله که توصیه میکنم که در نحوه برنامه ریزی برای کنکور اهمیت بالایی هم دارد باید برای هر روز هفته پیش رو با در نظر گرفتن فوق برنامهها، کارهای شخصی، آزمون، کلاس و … تعین کنید که هرروز چند ساعت قرار است مطالعه مفید داشته باشید.
حرف حساب: یادتان باشد اگر برایتان سوال است که چگونه برای درس خواندن برنامهریزی کنیم یا اصلا بهترین برنامهریزی کنکور باید چه ویژگیهایی دارد باید بدانید که برنامهای برای کنکور خوب است که متنوع باشد، هم زمان استراحت منطقی تعین شده باشد، هم درس خواندن و هم تفریحات. یادتان باشد شما ربات نیستید و قرار نیست فقط درس بخوانید، برای تفریح و استراحت و حتی ورزش خود هم برنامه داشته باشید، البته اگر دوست دارید در طی این مسیر هم لذت ببرید، هم یاد بگیرید و هم موفق شوید.
یادگیری روش مطالعه صحیح برای هر یک از دروس
این قدرم در آموزش نوشتن یک برنامهریزی خوب برای درس خواندن ارتباط معنایی کمی با سایر مرحلهها دارد اما یک پیشنیاز به شدت مهم محسوب میشود زیرا اگر ندانید چجوری درس بخوانید، همان بهتر که نخوانید. در این مرحله باید به سراغ روش مطالعاتی صحیح دروس و ترتیب مطالعه هر درس بروید. به عنوان مثال روش مطالعه ریاضی را یاد بگیرید که چگونه بخوانید و با چه ترتیبی، یعنی به صورت فصل به فصل از سال دهم بخوانید یا مبحثی؟ برای اینکار چون یک موضوع سلیقهای است توصیه میکنم از داخل اینترنت چندین مقاله برای هر درس بخوانید تا با روش مطالعاتی دروس مختلف آشنا شوید، براساس آن و سلیقهای که دارید یکی از روشها را انتخاب و استفاده کنید.
که البته نگران نباشید من کار شما را به شدت راحت کردهام. از همین سایت و از طریق لینکهای زیر میتوانید روش مطالعه دروس خود را بخوانید و یاد بگیرید و قول میدهم کاملترین روشهای مطالعاتی هر درس را بررسی کردهام و در وقت شما به شدت صرفه جویی خواهد شد. برای دسترسی به هرکدام کافیست از طریق لینکهای زیر اقدام کنید:
- روش مطالعه ادبیات کنکور
- روش مطالعه عربی کنکور
- روش مطالعه دینی کنکور
- روش مطالعه زبان کنکور
- روش مطالعه ریاضی کنکور
- روش مطالعه زیست کنکور
- روش مطالعه فیزیک کنکور
- روش مطالعه شیمی کنکور
تعین جایگاه دروس در اصول برنامهریزی برای کنکور
در این قسمت نوبت به تعین جایگاه میرسد. منظور از تعین جایگاه این است که در طول یک هفته، چند جلسه زیست بخوانیم یا چند جلسه ادبیات بخوانیم. در بخشهای قبلی به بررسی دو مورد یعنی اهمیت دروس و حجم دروس پرداختیم و اینجا قرار است از آنها استفاده کنیم. برای انجام این کار ابتدا باید یک لیست از تمام دروس خود تهیه کنید. اگر در حال نوشتن برنامه ریزی دهم و یازدهم هستید، لیست درسهای همان پایه را فقط تعین کنید، اما اگر قصد نوشتن برنامهریزی درسی برای کنکور را دارید باید فقط دروسی که برای کنکور دارید را وارد لیست کنید. فرق داوطلب دهم یا یازدهم با کنکور این است که در برنامهریزی درسی پایهای باید دروسی که برای کنکور نمیآید اما برای مدرسه باید بخوانید را هم وارد کنید مثلا درس انسان و محیط زیست، اما در برنامهریزی کنکور نیازی به این دروس نیست.
همانطور که اشاره شد در این قسمت باید اولین کار لیست دروس خود را بنویسید، بعد از آن جلوی هر درس براساس دو فاکتور قبلی یعنی اهمیت درس و حجمی که آن درس دارید تعداد جلساتی که برای یک هفته نیاز است را تعین کنید. مثلا برای انجام این کار در برنامه مطالعاتی کنکور میتوانید به سبک زیر عمل کنید؛ (این مورد صرفا آموزشی است و برای داوطلبانی که فارغالتحصیل هستند با داوطلبانی که سال دوازدهم هستند میتواند متفاوت باشد.):
- زیست: 6 جلسه
- شیمی: 5 جلسه
- ریاضی: 3 جلسه
- فیزیک: 3 جلسه
- ادبیات: 3 جلسه
- دینی: 3 چلسه
- عربی: 2 جلسه
- زبان: 2 جلسه
با دیدن ترتیب بالا مطمئنا اولین سوالی که به ذهنتان میرسد این است که آیا منطقی است برای درسی مانند ریاضی و ادبیات که حجم و اهمیت متفاوتی دارند 3 جلسه درنظر بگیریم؟ و در جواب هم من میگویم بله منطقی است! زیرا در اینجا هدف جلسه بندی است و قطعا زمان هر جلسه ریاضی با ادبیات متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال و صرفا برای درک موضوع یک جلسه ریاضی میتواند 2/5 ساعت باشد و یک جلسه ادبیات 1/5 ساعت. امیدوارم که کامل متوجه این بخش هم شده باشید.
پارتبندی دروس بهصورت حجمی و تعین زمان پیشنهادی هر پارت
رفیق مهمترین قسمت این مقاله همین بخش است که رک بگویم شاید کمی هم سخت باشد اما چیزی نیست که نتوانید از پس آن بربیایید. در این بخش باید دروس خود رو باکسبندی کنید؛ به عنوان مثال در تصویر بالا این کار را برای درس زبان انجام دادهام و میتوانید مشاهده کنید. دو کار مهم باید در این مرحله انجام دهید که بهصورت زیر است:
- کل محتوای یک درس را پارتبندی کنید.
- برای هر پارت بسته به حجم آن یک زمان پیشنهادی تعین کنید.
یک مثال دیگر بزنم؛ برای درس ادبیات و مبحث آرایههای ادبی در کل حدودا 17 آرایه برای کنکور داریم. بیایید با هم بحث آرایههای ادبیات را پارتبندی کنیم:
- تضاد
- پارادوکس
- واجآرایی
- جناس
- اغراق
- تلمیح
- تضمین
- ایهام
- ایهام تناسب
- حسآمیزی
- حسن تعلیل
- اسلوب معادله
- تشبیه
- استعاره
- کنایه
- مجاز
- سجع
خب مرحله اول با موفقیت انجام شد، مرحله بعدی این است که براساس دو پارامتر برای هر آرایه بیایید و زمان پیشنهادی تعین کنید که مثلا برای خواندن هر آرایه چهقدر باید زمان اختصاص دهید. شاید احساس کنید این کار سخت است ولی اصلا اینطور نیست و قلق دارد. برای تعین زمان کافیست به منبع آموزشی خود نگاه کنید، اول به حجم درسنامه که چهقدر است و دوم به تعداد تستهایی که باید بزنید. شما خودتان را میشناسید و با دیدن حجم درسنامه راحت میتوانید تشخیص دهید برای مطالعه چهقدر زمان نیاز دارید و بعد از آن برای هر تست هم با حل و تحلیل جواب 3 الی 4 دقیقه زمان اختصاص دهید تا زمان پیشنهادی بهدست بیاید. اگر هم از فیلم آموزشی استفاده میکنید که کارتان بهشدت راحت خواهد شد، کافیست زمان فیلم برای هر آرایه را دو برابر کنید (تقریبا برای دیدن و نت برداری یک فیلم 10 دقیقهای حدود 20 دقیقه زمان نیاز دارید).
در این قسمت زمان پیشنهادی برای آرایهها را میتوان به این صورت در نظر میگیرم. فرض میکنم من یک دانشآموز کنکوری هستم، منبعی که استفاده میکنم ادبیات موضوعی است، در بخش زیر تعداد تست هر مبحث و زمان پیشنهادی خودم براساس توضیحات قبلی را مینویسم تا کامل بتوانید این بخش را درک کنید و ببینید که نحوه برنامه ریزی برای کنکور چهقدر کار راحتی است.

این هم از باکسبندی کل آرایههای ادبی؛ باور کنید همین الان این کار را انجام دادم و کمتر از 5 دقیقه زمانبر بود. اگر این کار را بهخوبی و با اصولی که گفتم انجام دهید سختترین مرحله یک برنامه ریزی خوب برای درس خواندن را انجام دادهاید. با انجام اینکار برای تمامی دروس و جمع زمان لازم برای هر مبحث میتوانید کل زمان لازم برای مطالعه تمامی دروس خود را هم تخمین بزنید و بهصورت تقریبی بدانید که دقیقا چهقدر طول خواهد کشید تا کل دروس خود را مطالعه کنید و به پایان برسانید.
استفاده از آیتم شبانه در برنامهریزی درسی روزانه برای کنکور
یک نکته ریز و بهشدت موثر در آموزش برنامهریزی برای کنکور نباید از آن غافل شوید، استفاده از آیتم شبانه است. آیتم شبانه یعنی کارهای کوچکی که در طول روز زمان کمی از ما میگیرند اما چون بهصورت مداوم انجام داده میشود، یک بازدهی طوفانی برای ما خواهد داشت. به عنوان مثال کسی که هر شب 10 دقیقه برای مطالعه لغات زبان اختصاص میدهد در واقع دارد آیتم شبانه را اجرا میکند. تعدادی از مباحث را میتوان برای دروس عمومی در قالب آیتم شبانه اجرا کرد که بهصورت زیر است:
- لغات ادبیات
- تاریخ ادبیات
- قرابت معنایی
- لغات عربی
- درک مطلب عربی
- لغات زبان
- درک مطلب و کلوز تست زبان
شاید باور نکنید ولی کل این مباحث را میتوان فقط با آیتم شبانه مطالعه کرد و از برنامه هفتگی که زمان اختصاصی برای آنها بگذارید، حذف کنید. جالبتر اینکه از این مباحث که در قالب آیتم شبانه میتوان خواند حدودا 44 تست در کنکور طرح میشود که معادل 64 درصد ادبیات کنکور، 32 درصد عربی و حدود 84 درصد کل زبان کنکور است. امیدوارم با این توضیحات متوجه شده باشید که آیتم شبانه چه معجزهای رقم میزند. اما چگونه در آموزش برنامهریزی درسی برای کنکور از آیتم شبانه استفاده کنیم؟
برای استفاده از آیتم شبانه قاعده کلی این است که برای هر مبحثی که قرار است مطالعه کنید باید 10 الی 15 دقیقه زمان بگذارید و مهمتر این است که در چه بازه زمانی از سال تحصیلی هر کدام را مطالعه کنید؛ به عنوان مثال بهترین زمان برای مطالعه تاریخ ادبیات در قالب آیتم شبانه، بعد از عید نوروز یا یک و نیم ماه قبل از برگزاری کنکور سراسری است. با این توضیحات ممکن است یک سوال به ذهنتان خطور کرده باشد؛ آیا باید کل این 7 مبحث بالا را هر شب مطالعه کنیم؟
جواب خیر است؛ حالت استاندارد این است که هر شب دو مبحث را در قالب آیتم شبانه مطالعه کنید و برای مباحث بالا میتوانید هر دو مبحث را در یک دسته قرار دهید. بهعنوان مثال میتوان از دسته بندی زیر استفاده کرد که بدانید و آگاه باشید که دستهبندی مباحث و اینکه کدام دو مبحث را بخوانید کاملا سلیقهای است.
- آیتم شبانه اول: لغات ادبیات + درک مطلب عربی
- آیتم شبانه دوم: قرابت معنایی + لغات زبان
- آیتم شبانه سوم: درک مطلب و کلوزتست زبان + لغات عربی
این دستهبندی فقط حالت آموزشی داشت؛ اگر یک نکته کنکوری اضافه کنم پیرو همین توضیحات، این است که بهترین زمان برای شروع درک مطلب چه در زبان و چه در عربی، زمانی است که لغات و گرامر هر دو درس را کامل مطالعه کرده باشید… بگذریم… در کل میتوانید به این صورت آیتمها را دستهبندی کنید و در سه روز بخوانید، یعنی هر روز یکی از دستههای آیتم شبانه.
پایبندی به اجرای برنامه
خب دوستان خسته نباشید؛ تا الان بهصورت کامل روش نوشتن برنامه برای خواندن کنکور و سایر پایهها را یاد گرفتید. تنها کاری که باقی میماند پر کردن دفتر برنامهریزی کنکور و اجرای آن است. به شما قول میدهم که اگر این اصول را بهصورت کامل رعایت کنید میتوانید بهترین برنامهریزی برای کنکور را داشته باشید و در کمتر از 1 ساعت یک برنامهریزی هفتگی کنکور را بنویسید. آخرین مرحله پایبندی به اجرای برنامه است؛ در این مرحله اگر براساس سلایق خودتان و بهدور از رویا بافی روزانه 16 ساعت مطالعه، میتوانید برنامه کنکور خود را اجرا کنید و چون براساس سلایق خودتان آن را نوشتهاید مطمئن باشید که بهترین برنامهریزی ممکن خواهد بود.
تعین دورههای مرور در برنامهریزی کنکور
یکی از پارامترهای مهم برای موفقیت در کنکور، تعیین دورههای مرور یا جمعبندی مطالب است؛ اینجا هم با یک مثال موضوع را خواهم رساند؛ فرض کنید در خیابان بهصورت اتفاقی یک نفر را ملاقات میکنید، زمان ملاقات شما حدود 3 تا 5 دقیقه است و در این مدت فرد مقابل نام خود را به شما میگوید؛ یک ماه از این ماجرا میگذرد و همان فرد را مجدد میبینید، احتمال اینکه نام او را فراموش کرده باشید بهشدت زیاد است اما اگر در طی این یک ماه حداقل یک یا دوبار به آن فرد و اسم او فکر کرده باشید، بعد از دیدار مجدد با مشکل فراموشی نام او مواجه نخواهید شد.
بحث مطالعه هم دقیقه بههمین صورت است و شما زمانی که اولین بار یک مطلب را مطالعه کنید، بعد از گذشت مدت زمانی مطالب کم کم در ذهن شما کم رنگ خواهند شد، پس نیاز به شوک دارید تا مطالب بازگردانی شود و این شوک همان مرور مطالب است. برای برنامهریزی جمعبندی کنکور دو روش را توصیه میکنم و توضیحات را هم در اختیارتان قرار خواهم داد که بتوانید در برنامهریزی خود اعمال کنید.
روش اول مرور هفتگی است؛ در این بخش توصیه میکنم در طول یک هفته 5 روز را به مطالعه اختصاص دهید و 2 روز را به مرور مطالبی که در طی همان 5 روز خواندهاید و رفع اشکال اختصاص دهید. هر دو ماه یک بار هم حدود یک الی 2 هفته را اختصاص دهید به مرور کل مطالب از اول تا جایی که خواندهاید.
روش دوم مرور ماهانه است؛ در این روش هم یک ماه مطالعه خواهید کرد و سپس یک هفته را به مرور کل مطالبی که در طی همان ماه خواندهاید اختصاص دهید و رفع اشکال را هم در همان بازه انجام دهید؛ هر سه ماه یک بار هم سعی کنید کل مطالب را از اول تا جایی که مطالعه کردهاید مرور کنید. خب دوستان این هم از برنامه جمعبندی کنکور. اما برای مرور باید بهصورت کامل روی روشهای جمعبندی تسلط داشته باشید، اگر بلد نیستید هم نگران نباشید، برای تمامی دروس کنکور روش جمعبندی حرفهای در سایت بخون منتشر شده و برای دسترسی کافیست از لینکهای زیر استفاده کنید:
- روش جمعبندی سه روز یکبار
- روش جمعبندی ادبیات کنکور
- روش جمعبندی عربی کنکور
- روش جمعبندی دینی کنکور
- روش جمعبندی زبان کنکور
- روش جمعبندی ریاضی کنکور
- روش جمعبندی زیست کنکور
- روش جمعبندی فیزیک کنکور
- روش جمعبندی شیمی کنکور
تعین دورههای آزمون در برنامهریزی تحصیلی
همواره گفتهام که خود مطالعه شاید چهل درصد از موفقیت تحصیلی شما را تضمین کند و 60 درصد باقی مانده اختصاص دارد به جمعبندی و حل تست و آزمون. یک عامل مهم برای تکمیل کردن برنامه و تبدیل آن به بهترین برنامهریزی رایگان کنکور، استفاده از دورههای آزمون است. برای این مورد هم در برنامهریزی خود بعد از اتمام هر فصل یا هر مبحث از یک درس، یک جلسه را اختصاص بدهید به حل آزمون همان مبحث و تحلیل آزمون؛ با اینکار تسلط شما به به طرز عجیبی بالا خواهد رفت و یک قدم به موفقیت نزدیکتر خواهید شد. برای آزمونهای آزمایشی و تحلیل آزمون هم دو مقاله به شدت کاربردی در سایت بخون منتشر شده که اگر قصد دارید به سبک حرفهای موارد مربوطه را یاد بگیرید توصیه من استفاده از لینکهای زیر است:
ایجاد نمودار پیشرفت تحصیلی با کمک گزارشکار شبانه

خب همهچیز به خوشی و خوبی تا اینجا اجرا شده است، اما قبول دارید یک جای یک چاشنی خالی است؟ ما برای اینکه بدانیم برنامه تحصیلی کنکور خود را چگونه اجرا کردهایم نیاز به یک آمار داریم؛ آماری که وضعیت ما را نشان دهد و این آمار باید وضعیت ما را در طول هفته، ماه و سال تحصیلی به نمایش بگذارد. چیزی که نقطه تمایز دانشآموزان من با بقیه بوده است و خیلی هم تاثیر گذار است. خب برای این کار باید از گزارشکارهای شبانه خود استفاده کنید.
اگر دانش کد نویسی بلد باشید میتوانید به راحتی با نرمافزارهایی مانند پایتون یا ++C یک برنامه باکلاس برای تحلیل وضعیت خود ایجاد کنید؛ اگر هم دانش کد نویسی ندارید فدای سرتان؛ هر شب و بعد از اجرای برنامه خود حدودا قبل از خواب گزارش خود را در یک دفتر یادداشت کنید؛ یک دفترچه کوچک که در هر برگه آن بتوانید گزارش سه روز را یادداشت کنید. اما خود نوشتن این گزارشکار نیاز به رعایت ملاکهایی دارد که در ادامه توضیح میدهم.
چگونه گزارشکار شبانه بنویسیم؟
باور کنید گزارش به این معنی نیست که در پایان روز فقط یک ساعت مطالعه برای خود بنویسید و مثلا بگویید “شنبه 8 ساعت مطالعه”. این بدترین نوع گزارشکار اجرای برنامه درسی است. برای گزارشکار به موارد زیر نیاز دارید و بعد از اجرای برنامه درسی روزانه خود این موارد را حتما پر کنید:
- ساعت مطالعه
- تعداد دروس مطالعه شده
- دروسی که نرسیدید مطالعه کنید
- تعداد تست زده شده
- تعداد تست صحیح
- تعداد تست اشتباه
سه مورد آخر یعنی تعداد تستهای زده شده، تعداد تستهای صحیح و تعداد تستهای اشتباه را باید در دو مرحله بنویسید؛ مرحله اول برای هر درسی که در آن روز خواندهاید و مرحله دوم برای کل دروسی که در طول همان روز خواندهاید. با انجام این کار خیالتان راحت است که یک گزارشکار کنکور استاندارد را نوشتهاید و سعی کنید بهصورت هفتگی گزارشهای خود را مقایسه کنید، هم از لحاظ ساعت مطالعه، هم از لحاظ حجم تستها تا بتوانید یک آمار از وضعیت تحصیلی خود در دست داشته باشید.
پایان آموزش روش نوشتن برنامهریزی کنکور 1403
یک لحظه صبر کنید، اگر کل مقاله را با دقت خواندهاید یک سوال از شما دارم؛ همان اول مقاله قول دادم که کاملترین و بهترین مقاله برای روش برنامهریزی کنکور 1403 را در اختیارتان قرار دهم و اگر سایر مقالات و سایتها را چک کرده باشید متوجه تفاوت خواهید شد که اینجا تنها مقاله بدون تبلیغ و جامع را منتشر کردهایم. هرچهقدر که این مقاله برایتان مفید بوده دوست دارم نظرات واقعی خودتان را در بخش کامنت بنویسید و تا میتوانید این مقاله را برای دوستانتان و فردی که به آن نیاز دارد ارسال کنید؛ راستی هر سوالی هم درباره همین موضوع برنامهریزی برایتان ایجاد شده میتوانید در بخش نظرات بپرسید و برای ارتباط مستقیم با من هم میتوانید از طریق اینستاگرام شایان مامندی با لینکی که برایتان قرار دادهام به من پیام دهید.
موفقیت تک تک شما عزیزان آرزوی قلبی من است و تا جایی که بتوانم تمامی دانش خود که در این چند سال کسب کردهام را در سایت بخون در اختیارتان قرار خواهم داد؛ راستی یک هدیه ویژه هم ما برایتان آماده کردهایم که یک کتاب مشاورهای برای شروع کنکور است؛ برای دریافت رایگان کتاب کافیست در خبرنامه سایت بخون عضو شوید و کتاب را کاملا رایگان دانلود کنید. راستی برای دسترسی به سایر موضوعات کنکور میتوانید از لینکهای زیر استفاده کنید:
- کنکور
- مشاوره کنکور
- برنامهریزی درسی
- مهمترین مباحث کنکور
- بودجهبندی کنکور
- روش مطالعه دروس کنکور
- روش جمعبندی کنکور
- انتخاب رشته کنکور
- درصدهای کنکور
- آزمونهای آزمایشی
- حل سوالات کنکور
- حل سوالات دینی کنکور
- انتخاب رشته کنکور 1401
- ترتیب خواندن درسهای کنکور تجربی
- سهمیههای کنکور
- در این مقاله روش برنامهریزی کنکور برای کدام رشته آموزش داده شده است؟
اصول برنامهریزی کنکور در این مقاله مناسب تمامی دانشآموزان دهم تا دوازدهم و داوطلبان تمامی رشتهها است. - با کمک این مقاله چه چیزی بهدست میآید؟
با خواندن این مقاله تا آخر مهارت لازم برای نوشتن بهترین برنامهریزی کنکور را بهدست میآورید. - آیا کل اصول برنامهریزی درسی آموزش داده شده است؟
بله؛ تکنیکهای برنامهریزی کنکور بهصورت عملی که حتی رتبه 14 کنکور تجربی از آن استفاده کردهاست در این مقاله آموزش داده شده است.