یک خبر ویژه برای کنکوری‌ها!

40 درصد کل زیست کنکور هدیه ما برای شماست؛ شماره موبایلت رو وارد کن و هدیه رو همین الان بگیر:

افزایش ظرفیت پزشکی برای کنکور 1401

سلام به همه کنکوری‌های پر تلاش، شیدا کبیرعبادی هستم از سایت بخون، گروه علوم تجربی هر ساله به دلیل برخورداری از رشته‌های پر طرفداری مانند پزشکی، بخش عظیمی از داوطلبان کنکور سراسری را به خود اختصاص می‌دهند؛ در سال 1400 نیز، گروه علوم تجربی از این قاعده همیشگی مستثنی نبوده و با تعداد داوطلب 554 هزار و 860 نفر، رکورد داوطلبین شرکت کننده در کنکور سراسری را از آن خود کرده بوده است.

اما هر سال به دلیل این که تنها 15 درصد صندلی‌های دانشگاه‌های سراسر کشور جنبه رقابتی دارند و در 85 درصد رشته‌ها پذیرش بدون کنکور نیز وجود دارد، برای داوطلبانی که خواهان قبولی در رشته‌های تاپی مانند پزشکی هستند، تبدیل به نوعی معضل و استرس شده است تا جایی که، بسیاری از دانش آموزان کنکوری به دلیل ترس از عدم موفقیت و کسب رتبه قبولی لازم، از دنبال کردن آرزوها و هدف‌های خود منصرف می‌شوند.

به همین منظور، شورای عالی انقلاب فرهنگی روز 18 ام آبان ماه سال 1400، در صد و پنجاه و پنجمین جلسه شورای ستاد راهبردی نقشه جامع علمی کشور با افزایش ظرفیت سه هزار نفری رشته‌های پزشکی در مدت پنج سال، موافقت نموده تا بخشی از استرس و نگرانی داوطلبان کنکور کاهش یابد و مشکل کمبود پزشک نیز در جامعه حل شود.

طبق این تصمیمی که گرفته شده، بنا بر این است تا داوطلبان گروه علوم تجربی بتوانند در مدت زمان پنج سال تعیین شده، هر ساله سه هزار نفر ظرفیت پذیرش بیشتری داشته باشند تا مسیر تحصیل در رشته‌های گروه علوم پزشکی هموار شود و هم از یک جنبه دیگر مشکل کمبود پزشک نیز حل شود. 

براساس آمار منتشر شده از سوی سازمان جهانی بهداشت، سرانه تعداد پزشک به ازای هر ده هزار نفر جمعیت ایران حدود شانزده پزشک است که در مقایسه با سایر کشورها، ایران در وضعیت کمبود پزشک علی‌الخصوص در مناطق محروم و کم برخوردار قرار دارد؛ این در حالی است که با وضع قانون جدید و فارغ التحصیلی حدود پنجاه هزار دانشجو پزشکی در کشور، این سرانه به زودی به شاخص بیست پزشک به ازای هر ده هزار نفر خواهد رسید.

بنابراین طبق این گفته‌ها این آمار نشان می‌دهد که ایران با کمبود پزشک مواجه است و اگر موضوع پذیرش دانشجویان در رشته‌های پزشکی در مدت زمان پنج سال ادامه یابد، براساس برآوردهای انجام شده، ایران نیازمند دویست و بیست و پنج هزار پزشک است و تقریبأ در 15 سال متوالی این کمبود باید جبران شود؛ پس، این 5 سال مدت زمان خوبی برای ارزیابی است تا وضع کمبود پزشک، در کل کشور بررسی شود.

به همین دلیل جناب آقا سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرده‌اند که علی‌رغم این که در طی بیست سال گذشته ظرفیت آموزش رشته پزشکی از 27 دانشگاه به 57 دانشگاه رسیده است، اما ظرفیت پذیرش تغییر جدی نداشته و ما مشکل کمبود پزشک داریم علی‌الخصوص پزشک متخصص چرا که نسبت به سطح جهانی و منطقه در رتبه‌های پایین‌تر قرار داریم. اما متن کامل این مصوبه از زبان سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب بدین شرح می‌باشد:

با استناد به بند 5-4 سیاست‌های کلی علم و فناوری ابلاغی مورخ 1393/06/29 مقام معظم رهبری (مدظله) با موضوع تنظیم رابطه متقابل تحصیل با اشتغال و بند ۲-۵ سیاست‌های کلی سلامت ابلاغی مورخ 1393/01/18 مقام معظم رهبری (مدظله) با موضوع ارتقا شاخص‌های سلامت برای دستیابی به جایگاه اول در منطقه و همچنین بند ۱۳ این سیاست‌ها با موضوع توسعه کیفی و کمی نظام آموزش علوم پزشکی و مستند به اقدام ملی ۱۴ از راهبرد کلان ۶ نقشه جامع علمی کشور در خصوص تنظیم ظرفیت دانشگاه‌ها و درراستای اتخاذ تدابیر مناسب برای مواجهه با بحران پیری جمعیت در آینده؛ رفع کمبود پزشک؛ جلوگیری از فرسودگی کادر درمان و کاهش آسیب‌پذیری نظام سلامت در مواجهه با بحران‌ها؛ افزایش دسترسی اقشار مختلف مردم به پزشک و تنظیم ظرفیت دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی بر اساس نیاز جامعه، با توجه به سرانه پزشک به جمعیت ۱۳ در ده هزار در سال جاری و به منظور دستیابی به سرانه پزشک به جمعیت ۲۰ در ده هزار در سال 1401، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظف است به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی نماید که ظرفیت پذیرش دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالیِ تحت نظارت آن وزارت برای رشته پزشکی در مقطع عمومی، از سال ۱۴۰۱ به مدت حداقل چهار سال، در هر سال ۲۰ درصد نسبت به سال قبل به شرح جدول ذیل افزایش یابد.

البته پس از چهار سال، درباره ثابت ماندن یا افزایش ظرفیت با پیشنهاد ستاد راهبری اجرا نقشه جامع علمی کشور در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصمیم‌گیری خواهد شد. شما دوستان عزیز می‌توانید با مراجعه به مقاله معرفی کامل رشته پزشکی، از جزئیات این رشته با خبر شوید. اما شرح افزایش ظرفیت پنج ساله بدین صورت است: 

جدول افزایش ظرفیت پزشکی تا سال 1404

نکته قابل توجه: این افزایش ظرفیت مخصوص داوطلبان آزاد شهرستان‌ها و مناطق محروم و کم برخوردار می‌باشد. پذیرش در این افزایش ظرفیت که به صورت کد رشته محل‌های مشخص در دفترچه‌های راهنما سازمان سنجش آموزش کشور درج می‌شود، صرفأ برای ارائه خدمت در شهرستان‌ها و مناطق محروم و کم برخوردار خواهد بود.

توجه: در صورت عدم وجود داوطلب واجد شرایط برای بخشی از این ظرفیت، ظرفیت باقیمانده صرفأ به داوطلبان آزاد سایر مناطق کشور با تعهد ارائه خدمت در شهرستان‌ها و مناطق تعیین شده توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اختصاص خواهد یافت.

نتیجه‌گیری نهایی

همراهان عزیز چنانچه در مطالب فوق گفته شد، قرار است از سال آینده به مدت 5 سال ظرفیت پذیرش رشته پزشکی به میزان 20 درصد افزایش یابد؛ اما باید توجه کرد که این میزان پذیرش برای شهرستان‌ها، مناطق محروم و کم برخوردار در نظر گرفته شده است. در واقع، پذیرش رشته پزشکی جنبه بومی گزینی به خود خواهد گرفت.

نکته: بومی گزینی یعنی هر دانشگاه فقط از بین داوطلبین استان خود پذیرش خواهد داشت و هر فرد بعد از فارغ التحصیلی موظف به خدمت در مناطق تعیین شده از سمت سازمان بهداشت خواهد بود.

پس در واقع رقابت برای رشته پزشکی همانند گذشته در جای خود باقی است و اکثر داوطلبانی که به دلیل سطح اجتماعی و درآمد بالا سراغ رشته‌های پزشکی می‌روند، همچنان باید به رقابت خود ادامه دهند. اما داوطلبین و خانواده‌های گرامی توجه نمایید که افزایش ظرفیت به معنا آسان شدن راه نیست؛ لذا خانواده‌هایی که با اجبار به فرزندان خود قبولی در رشته پزشکی را القا می‌کنند باید در نظر داشته باشند که فرزند آن‌ها در صورت قبولی پزشکی باید به مدت زمان سه برابر تحصیل در مکان‌های مشخص شده خدمت نمایند.

در واقع، با توجه به این که مدت زمان تحصیل در رشته پزشکی 7 سال است، در صورت فارغ التحصیلی، داوطلب باید به مدت 21 سال در مناطق محروم، شهرستان‌های کوچک و کم برخوردار به خدمت اجباری بپردازند و در این دوران 21 ساله نمی‌توانند از شرایط انتقالی و … استفاده نمایند؛ چرا که مدرک تحصیلی آن‌ها در گرو دولت خواهد بود.

همچنین نکته قابل توجه در مورد قانون وضع شده این است که ما در کشور با کمبود پزشک متخصص مواجه هستیم؛ پزشکان عمومی در حال حاضر نیز از وضعیت خوبی برخوردار نیستند چه بسا با افزایش میزان فارغ التحصیلان، پزشکی عمومی به مرز اشباع خواهد رسید. پس باید داوطلبان به فکر گرفتن مدرک تخصص خود نیز باشند که البته مدت زمان تحصیل در تخصص نیز به میزان مدت زمان خدمت آن‌ها افزوده خواهد شد.

پس دوستان عزیز قبل از این که هیجانی و ندانسته از کم و کیف ماجرا دست به انتخاب و اقدامی کنید، لطفأ همه شرایط را سنجیده و با چشمی باز دست به انتخاب بزنید. اما فراموش نکنید که رقابت برای پزشکی تا همیشه پابرجا بوده و ادامه خواهد داشت. شما دوستان عزیز می‌توانید در صورتی که هر گونه سوال، نظرات، پیشنهادات و انتقادات خود را در قسمت ارسال دیدگاه، کامنت کنید.

سوالات متداول

  1. آیا ظرفیت پذیرش رشته پزشکی در کنکور سال 1401 افزایش خواهد یافت؟
    بله، طبق مصوبه جدید، از سال 1401 به مدت پنج سال ظرفیت پذیرش رشته پزشکی 20 درصد افزایش خواهد یافت.
  2. با افزایش ظرفیت پذیرش پزشکی، تعداد ظرفیت پذیرفته شده چه میزان خواهد بود؟
    طبق ماده واحده صادره این میزان ظرفیت در حدود سه هزار نفر خواهد بود.
  3. آیا ظرفیت پزشکی دانشگاه آزاد نیز افزایش خواهد یافت؟

    .بله، براساس شواهد و قرائن موجود انتظار می‌رود این میزان افزایش ظرفیت در دانشگاه آزاد نیز لحاظ شود

4.6/5 - (5 امتیاز)
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:
عضویت
اطلاع از
2 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا