آزمون یک بخش جدایی ناپذیر از آموزش است؛ اما نکته جالب که در طی چند سال فعالیت به عنوان مشاور تحصیلی با آن مواجه شدم، این است که عده کمی در آزمونها میتوانند نتیجه خوبی بگیرند. اکثر دانشآموزان تراز پایینی دارند و این موضوع به شدت باعث آزار داوطلبان و همچنین والدین آنها شده است. شاید باور این موضوع سخت باشد ولی با کمک چند تکنیک ساده به راحتی هرچه تمام شما میتوانید نتیجه ایده آلی در آزمونهای آزمایشی کسب کنید و یکی از این تکنیکها آشنایی با نحوه تحلیل آزمونهای آزمایشی است.
پس اگر برای شما هم سوال است چگونه آزمون را تحلیل کنیم، به شما تبریک میگویم چون محل مناسبی برای رسیدن به پاسخ این سوال را انتخاب کردهاید. من شایان مامندی، مشاور تحصیلی و رتبه برتر کنکور امروز مژده یک مقاله فوقالعاده درباره روش تحلیل آزمون رتبههای برتر را در اختیار شما قرار خواهم داد که مشابه آن را در هیچ سایتی پیدا نخواهید کرد و با اجرای نکاتی که درباره تحلیل آزمون بررسی خواهیم کرد میتوانید یک نتیجه شگفتانگیز در آزمونهای خود کسب کنید. پس تا انتها این مقاله را در سایت بخون مطالعه کنید و حتی توصیه میکنم در داخل یک جزوه این نکات را یادداشت کنید و با اجرا کردن آنها یک تحول در وضعیت آموزشی خود ایجاد کنید.
اما یک موضوع مهم! اگر تا الان در آزمون آزمایشی شرکت نکردهاید و قصد شرکت در آزمون دارید اما سردرگم هستید، توصیه میکنم حتما مقاله بهترین آزمون آزمایشی را هم از همین سایت مطالعه کنید.
چرا باید آزمون بدهیم؟ | بررسی فلسفه شرکت در آزمون
بیایید قبل از بررسی چگونگی تحلیل آزمون، ابتدا فلسفه شرکت در آزمونهای آزمایشی را بررسی کنیم! چرا باید آزمون بدهیم؟ اصلا ضرورت شرکت در آزمون آزمایشی چیست؟ همه ما برای موفقیت در کنکور، باید تعدادی از دروس خاص را مطالعه کنیم؛ بعد از مطالعهای که از دروس مختلف داشتهایم نیاز به محک زدن داریم؛ به این معنی که آیا مطالبی که خواندهایم بازدهی داشته است یا خیر؟ به همین منظور برای محک زدن خود و بررسی آموختهها، و پیدا کردن نقاط ضعف و قوت خود نیاز به یک آزمون داریم. فلسفه اصلی شرکت در آزمون را متوجه شدیم اما اصلیترین دلیل عدم کسب نتیجه خوب در آزمون از اینجا شروع خواهد شد.
اشاره کردیم که هدف از شرکت در آزمون، به چالش کشیدن یادگیریها و محک زدن داوطلب است؛ یعنی یک فردی که قصد شرکت در آزمون را دارد، ابتدا باید مطالب هر درس را مطالعه کرده باشد، تستهای مربوطه را حل کرده باشد، مرور را هم انجام داده باشد و بعد از طی کردن این سه مرحله حال در آزمون شرکت کند و خود را محک بزند. آیا شما به عنوان یک فردی که در آزمون آزمایشی ثبت نام کرده است، هر سه این مراحل را انجام میدهید؟ در 99 درصد مواقع پاسخ خیر است و حتی عده زیادی احساس میکنند این سه مرحله را انجام میدهند، اما با کمی بررسی متوجه میشوند که اصلا فلسفه شرکت در آزمون را رعایت نمیکنند و همین باعث میشود نتیجه خوبی نگیرند.
متاسفانه دانشآموزان بعد از ثبت نام در آزمونهای آزمایشی، فقط برای شرکت در آزمون مطالعه میکنند. یعنی طبق برنامه آزمون در یک بازه زمانی دو الی سه هفته مشغول شروع مطالعه خواهند شد؛ از طرفی حجم مطالب آزمون هم به اندازهای زیاد است که احتمال اینکه در این بازه زمانی بتوان کل مطالب را مطالعه کرد بسیار سخت است. حال خدا به داد کسی برسد که قصد دارد همزمان برای مباحث تست انبوه بزند و همچنین مرور هم داشته باشد…یکی از اصلیترین دلایل جلوگیری از موفقیت در آزمون همین موضوع است که در آینده یک مقاله تخصصی درباره نحوه موفقیت و افزایش تراز در آزمون و راه حل مشکلات قبل را در اختیار شما دوستان عزیز قرار خواهم داد که در بخش آزمونهای آزمایشی کنکور میتوانید مطالعه کنید. برای دسترسی به سایر مقالات هم میتوانید از لینکهای زیر استفاده کنید:
- روش افزایش تراز آزمون
- آموزش برنامهریزی کنکور
- مشاوره انتخاب رشته کنکور
- بهترین روش خلاصهنویسی کنکور
- تکنیک مدیریت زمان آزمون
- چند ساعت قبل از امتحان پروپرانول بخوریم؟
چرا تحلیل آزمون را باید جدی بگیریم؟ چرایی تحلیل آزمون
در بخش قبلی نکاتی در مورد قبل آزمون را بررسی کردیم، حال اندکی جلوتر برویم! روز جمعه ساعت 8 صبح است و سر جلسه آزمون هستید. چند ساعتی در همان وضعیت کسلکننده قرار دارید و فقط دوست دارید آزمون به پایان برسد تا از این وضعیت خلاص شوید. از اینجا اصل ماجرا شروع خواهد شد… شاید باور نکنید اما کارهایی که باید بعد از آزمون انجام دهید از مطالعه قبل آزمون هم به شدت پر اهمیتتر است. مرحله بعد از آزمون همان تحلیل آزمون است و دلیل آن هم پیدا کردن نقاط ضعف و قوت است و بلاااا استثنا تعداد کمی از دانشآموزان اینکار را انجام میدهند و از این تعداد کم باز هم عده اندکی به درستی آزمون را تحلیل میکنند.
هدف از تحلیل آزمون پیدا کردن نقاط ضعف و قوت در مباحث مختلف است. با کمک تحلیل آزمون، میتوانیم نقاط ضعف خود در مباحثی که مطالعه کردهایم را پیدا کنیم و آنها را برطرف کنیم و همچنین نقاط قوت را تقویت کنیم و تسلط خود را برروی مباحث به حداکثر برسانیم. سومین دلیل تحلیل آزمون هم مربوط به مرور مطالب است، زیرا با هر بار بررسی پاسخنامه به صورت غیر مستقیم درسنامهها هم مرور میشود. آخرین دلیل هم افزایش تسلط شما برروی مطالبی است که در آزمون مطرح شده است.
فرض کنید سوالی در آزمون مطرح شده است که نتوانستهاید به آن پاسخ دهید و دست برقضا همان سوال در کنکور هم تکرار میشود! این سوالات باعث ایجاد فاجعهای درونی به نام حسرت خواهند شد، پس اگر دوست ندارید درگیر این حسرتها شوید از الان به فکر باشید. فرقی ندارد داوطلب متوسطه اول هستید یا داوطلب متوسطه دوم یا کنکور، زمان، زمان عمل و پیمودن مسیر اصولی است که باید از همین الان رعایت کنید تا با عواقب آن مواجه نشوید. اگر این انگیزه را دارید یک مسیر اصولی را طی کنید پس به سراغ ادامه مقاله برویم و نحوه تحلیل آزمون به سبک رتبههای برتر و مسیر اصولی چگونگی تحلیل آزمون را یاد بگیریم. اما قبل از خواندن این مقاله توصیه میکنم حتما مقالات مربوط به بودجهبندی کنکور را مطالعه کنید و از نکات خوبی که در این مقالات وجود دارد استفاده کنید.
نحوه تحلیل آزمون های آزمایشی | چگونگی تحلیل آزمون
کم کم به اصلیترین قسمت مقاله یعنی نحوه تحلیل آزمونهای آزمایشی رسیدیم. یادتان باشد که هدف اصل از تحلیل آزمون، عیبیابی و برطرف کردن نقطه ضعف است؛ یعنی سوالاتی که در آزمون نتوانسته بودید پاسخ دهید یا اشتباه پاسخ دادید، باید تحلیل شوند و اگر با این نوع سوالات در یک زمان دیگر یا در جلسه کنکور مواجه شدید به راحتی بتوانید آنها را حل کنید. پس اهمیت این بحث را به شدت جدید بگیرید. چگونگی تحلیل آزمون که امروز برای شما آماده کردهام در قالب 6 مرحله آماده شده است و این 6 مرحله، نشاندهنده روش تحلیل آزمون رتبههای برتر است و روشهایی هستند که حتی خود من در دوران کنکور آز آن استفاده کردهام و نتیجه گرفتهام و یک نمونه تحلیل آزمون عالی است.
تنها کاری که بعد از یادگیری چگونگی تحلیل آزمون، از شما انتظار دارم، اجرای این روش هاست. درضمن اگر سوالی در هر قسمت از این مقاله درباره اینکه تحلیل آزمون چگونه است و یا چگونه تحلیل آزمون کنیم، برای شما پیش آمد کافیست از بخش نظرات با ما مطرح کنید و سریعا پاسخ آن را در اختیارتان قرار دهم. پس اگر موافق هستید قدم به قدم بهترین روش تحلیل آزمون آزمایشی را بررسی کنیم.
قدم اول | زمان تحلیل آزمون
در آزمونهای آزمایشی مانند قلمچی، گاج، سنجش، گزینه دو و … آزمونها در روز جمعه برگزار میشود و از ساعت 8 تا حدودا 12 الی 1 ظهر ادامه دارد. بهترین زمان تحلیل آزمون در همان روزی است که آزمون برگزار شده است؛ یعنی روز جمعه بعد از اینکه آزمون برگزار شد و به خانه رفتید بعد از یک استراحت به سراغ تحلیل آزمون بروید. اما در این بین استثناهایی هم وجود دارد. به عنوان مثال در یکی از مقالات قبلی من درباره روش تحلیل آزمونهای آزمایشی، یکی از مخاطبین سوال پرسیده بود که شنبه امتحان دارد و فرصت تحلیل آزمون در همان روز را ندارد و به دنبال راه چاره بود.
در این مورد باید گفت که هدف اصلی از اینکه در روز آزمون باید تحلیل را انجام دهیم، آمادگی ذهنی است که داریم؛ اما اگر به هر دلیلی نتوانستید در روز آزمون تحلیل را انجام دهید ایرادی ندارد ولی سعی کنید بیشتر از دو روز فاصله بین آزمون و روش تحلیل آزمون ایجاد نشود چون یک مشکل بزرگ که همه داریم تنبلی است و بعد از ایجاد فاصله، تنبلی و حجم دروس آزمون بعد مانع از انجام تحلیل خواهد شد.
قدم دوم | دفتر تحلیل آزمون داشته باشید
اگر جزو افرادی هستید که تا الان احساس میکردید بهترین روش تحلیل آزمون فقط به این معنی است که سوالات را بعد آزمون بخوانید و جوابها را از روی پاسخنامه چک کنید، کاملا در اشتباه هستید و اگر قصد انجام این روش را دارید باید بگویم که تحلیل نکردن آزمون برای شما خیلی بهتر است؛ چون حداقل وقت خود را صرف یک کار اشتباه نخواهید کرد. یکی از پارامترهای مهم بهترین روش تحلیل آزمون، استفاده از دفتر تحلیل آزمون است. اما قرار نیست هزینه کنید و یک دفتر تحلیل آزمون مخصوص تهیه کنید، با یک جزوه ساده هم میتوانید این کار را انجام دهید و فقط کافی است که خودتان جدول تحلیل آزمون را در آن تشکیل دهید. جدول تحلیل آزمون هم اصلا سخت نیست، کافی است که برای هر آزمون دفتر خود را به سه دسته تقسیم کنید.
- دسته اول: شماره و تاریخ آزمون: آزمون 14 مهر
- دسته دوم: شماره سوالات: سوال شماره 2، درس ادبیات فارسی (در مورد سوالات در ادامه مفصل توضیح داده میشود)
- دسته سوم: دلیل اشتباه: اشتباه محاسباتی – فراموشی فرمول – بیدقتی
با انجام کارهای فوق شما یک دفتر تحلیل آزمون مرتب و دارای جدول تحلیل آزمون خواهید داشت. اما مهمتر از تمامی این موارد، این است که هر هفته این دفتر را بررسی کنید و دلیل اشتباهات خود را مرور کنید؛ با انجام اینکار هر سری اشتباهات شما کمتر و کمتر خواهد شد.
قدم سوم | تحلیل تست و تفکیک تست
قدم سوم در بحث اینکه تحلیل آزمون چگونه است، مربوط به تحلیل تست است. اما تحلیل تست یعنی چه؟ تحلیل تست یعنی به سراغ دفترچه آزمون بروید و تک تک سوالات را بررسی کنید و سوالات خود را به سه دسته تقسیم کنید:
- سوالاتی که پاسخ صحیح دادهاید.
- سوالاتی که پاسخ اشتباه دادهاید.
- سوالاتی که پاسخ ندادهاید.
حال دستههای دوم و سوم را باید وارد دفتر تحلیل آزمون کنید. در بخشهای قبلی هم اشاره کردیم که کافیست شماره سوال و شماره و تاریخ آزمون را وارد دفتر کنید و نیازی به نوشتن صورت سوال ندارید چون به شدت وقت گیر است. با اینکار یک دستهبندی خوب و یک دیتابیس از سوالات خواهید داشت که در دوران جمعبندی کنکور واقعا معجزه خواهد کرد. اما چگونه تستها را تحلیل کنیم؟ برای پاسخ این سوال به سراغ مرحله بعدی خواهیم رفت…
قدم چهارم | بررسی پاسخنامه تشریحی و دلیل یابی
چهارمین قدم در آموزش تحلیل آزمون، بررسی پاسخنامه تشریحی آزمون و دلیلیابی است. بعد از اینکه سوالات را به سه دسته تقسیم کردیم، نوبت به دلیلیابی برای سوالات دسته دوم و سوم که پاسخ ندادید یا اشتباه پاسخ دادید خواهد رسید. کافیست جلوی شماره سوال در داخل دفتر تحلیل آزمون، دلیلی که به آن سوال اشتباه پاسخ دادید یا اصلا پاسخ ندادید را بنویسید. شاید الان با خود بگویید که اینکار وقتگیر است اما به یاد داشته باشید که با انجام این مراحل بهترین روش تحلیل آزمون را انجام خواهید داد و دیگر نگرانی بابت تحلیل کردن نخواهید داشت.
قدم پنجم | مارکدار کردن سوالات
پنجمین قدم در روش صحیح تحلیل آزمون، مارکدار کردن سوالات است. این مرحله بیشتر در دوران جمعبندی کاربرد دارد و علاوه بر آن در مرحله بعدی که به آن خواهیم رسید تاثیری قابل توجهی دارد. اما منظور از تست مارکدار چیست؟ تستهای مارکدار همان سوالاتی هستند که به آنها پاسخ اشتباه دادهاید، یا اصلا پاسخ ندادهاید و یا درست پاسخ دادهاید اما به نظرتان نکته خوبی دارد و در دوران جمعبندی و مرور به شما کمک خواهد کرد. این سوالات را باید نشانه دار کنید و یک دیتابیس از سوالات مارکدار داشته باشید. اما در تحلیل آزمون تست مارکدار چه کاربردی دارد؟ اگر به دنبال پاسخ این سوال هستید باید وارد مرحله ششم شویم…
قدم آخر | حل مجدد سوالات مارکدار
آخرین مرحله در تحلیل آزمون که همان تیر خلاص هم است، مربوط به حل مجدد سوالات مارکدار است. در این مرحله که توصیه میشود یک هفته بعد از آزمون در روز جمعه انجام شود، حل تستهای مارکدار یا همان تستهایی است که در آزمون به هر دلیلی اشتباه پاسخ دادید یا پاسخ ندادید. با اینکار تحلیل آزمون شما کامل خواهد شد و خیالتان راحت خواهد شد که دیگر چیزی در آن آزمون باقی نگذاشتهاید که باعث نگرانی شما باشد و همان سوالات اگر در کنکور تکرار شوند به سادگی حل خواهید کرد. این همان روش تحلیل آزمون رتبههای برتر است که همه به دنبالش هستند.
مرور سریع روش تحلیل آزمون های قلمچی، گاج، سنجش، گزینه دو و…
تا الان بهترین روش تحلیل آزمون که باید استفاده کنید را در اختیار شما دوستان خوبم قرار دادم و امیدوارم توانسته باشم به وعده ابتدای مقاله، یعنی کاملترین و بهترین روش تحلیل آزمونهای قلمچی و سایر آزمایشی عمل کرده باشم. اما الان نوبت به مرور سریع مطالبی است که در این مقاله بررسی کردیم که 6 قدم بود و به صورت زیر میتوانید مشاهده کنید.
- زمان تحلیل آزمون: بهترین زمان روز آزمون است
- دفتر تحلیل آزمون: حتما دفتر جداگانه داشته باشید و اگر دفتر مخصوص نبود میتوانید یک دفتر ساده را جدولبندی کنید.
- تحلیل تست: شامل دستهبندی سوالات و رجوع به پاسخنامه
- بررسی پاسخنامه: برای تمامی تستهای دستهبندی شده در دفتر به پاسخنامه رجوع کنید و دلیلیابی کنید.
- سوالات مارکدارد: یک دیتابیس از سوالاتی که در آنها مشکل داشتید تهیه کنید.
- حل مجدد سوالات: ترجیحا یک هفته بعد از آزمون سوالات مارکدار را حل کنید.
خب دوستان گرامی این هم از روش صحیح تحلیل آزمون؛ امیدوارم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید و با بهکارگیری روشهای بالا بتوانید در هر آزمون پیشرفتی که لایق آن هستید را تجربه کنید. حتما سوالات خود را از طریق کامنت بپرسید و تا ابهاماتی در ذهنتان وجود دارد را سریعا حل کنیم.
سوالات متداول روش تحلیل آزمون
بهترین زمان برای تحلیل آزمون چه زمانی است؟
بهترین زمان تحلیل آزمون همان روز آزمون است.
چرا باید آزمونها را تحلیل کنیم؟
برای مشخص شدن نقاط ضعف و قوت و محک زدن بازدهی مطالعه، نیاز به تحلیل آزمون داریم.
چگونه آزمونها را تحلیل کنیم؟
در داخل مقاله به صورت مفصل آموزش داده شده است.
در تحلیل آزمون باید به کدام سوالات توجه شود؟
باید تمامی سوالات تحلیل شوند و اهمیت سوالات اشتباه و سوالات بیپاسخ بیشتر است.
درضمن اگر شما هم کسب و کار مرتبط با زمینه آموزش و کنکور دارید، سایت بخون یک مرجع مناسب برای پذیرش تبلیغات شماست؛ برای اطلاع کامل از طرحهای موجود کافیست روی لینک تبلیغات در سایت بخون کلیک کنید.