یک خبر ویژه برای کنکوری‌ها!

40 درصد کل زیست کنکور هدیه ما برای شماست؛ شماره موبایلت رو وارد کن و هدیه رو همین الان بگیر:

برنامه‌ریزی تابستان یازدهم به دوازدهم

یازدهمی‌های گل سلام، با مقاله برنامه‌ریزی تابستان یازدهم به دوازدهم تجربی، ریاضی و انسانی، همراه شما هستیم. بدون شک تابستان یکی از بهترین زمان‌هایی است که هر داوطلب کنکوری اگر به صورت جدی از آن استفاده کند، می‌تواند مسیر کنکور را بسیار راحت‌تر از بقیه سپری کند. اما آیا می‌دانستید تنها 3 درصد از دواطلبان کنکور از تابستان به فکر مطالعه برای کنکور هستند! از اهمیت پایه یازدهم برای کنکور هر چقدر صحبت کنیم، کم است، علی الخصوص از تابستان یازدهم به دوازدهم که حساس‌ترین برهه برای یک داوطلب کنکوری است.

من شیدا کبیرعبادی هستم مشاور تحصیلی و امروز در این مقاله از سایت بخون، یک بار برای همیشه پرونده اهمیت مطالعه مستمر در تابستان و در طول سال تحصیلی را بررسی کرده و به کمک یکدیگر برنامه‌ریزی تابستان یازدهم به دوازدهم کنکور را طراحی خواهیم کرد. پس اگر شما نیز هنوز برنامه‌ای برای کنکور ندارید، پیشنهاد می‌کنم تا آخر این مقاله همراه من بمانید تا به کمک یکدیگر، برنامه‌ریزی تابستان یازدهم ویژه کلیه رشته‌ها را تحلیل و بررسی کنیم.

توجه: مطالب گفته شده در این مقاله کاملأ کاربردی بوده و نتیجه تجربه چند ساله از صحبت با انواع دانش آموزان و شرکت در دوره‌های مختلف است که به صورت کاملأ رایگان در اختیار همگان قرار می‌گیرد؛ بنابراین، در هیچ قسمت از مقاله درخواست هزینه برای مشاوره یا دریافت برنامه نخواهیم داشت. پس با خیالی آسوده و تمرکز حواس متن مقاله را تا انتها مطالعه نمایید.

چرا باید از تابستان برای کنکور برنامه‌ریزی کنیم؟

یکی از پر تکرارترین سوالات دانش آموزان این است که چرا باید در تابستان درس بخوانیم! با توجه به این که اغلب دانش آموزان با رسیدن تابستان بیشتر تمایل دارند تا تفریح کنند، خوش گذرانی کنند، استراحت کنند و غیره، معمولأ از درس خواندن و در موقعیت و فضا کنکور قرار گرفتن واهمه دارند. اما اشتباه همین جا است که این دانش آموزان نمی‌دانند اهمیت مطالعه از تابستان و جمع بندی دروس پایه از چه میزان اهمیتی برخوردار است.

برنامه‌ریزی تابستان

تجربه ثابت کرده است که بیش از 90 درصد افرادی که هر ساله جزو رتبه‌های برتر شناخته می‌شوند، از تابستان یازدهم مطالعه خود را شروع کرده‌اند. بنابراین شاید شما هم گول حرف‌های موسسات مختلف را خورده و صحبت‌هایی راجع به این شنیده باشید که فلان داوطلب تنها با دو ماه مطالعه با پکیج‌های فلان موسسه و فلان استاد توانسته رتبه زیر 1000 کسب کند یا در یک رشته تاپ پذیرفته شود.

اغلب دانش آموزان با این فرضیه که فرصت زیادی دارند و از اول مهر ماه می‌توانند مطالعه برای کنکور را شروع کنند، فرصت‌های خود را می‌سوزانند. همان‌طور که در ابتدا صحبت‌هایمان بیان کردیم، تنها 3 درصد از دانش آموزان از تابستان برای مطالعه کنکور اقدام می‌کنند؛ در حالی که قریب به یقین بیش از 90 درصد رتبه‌های برتر از تابستان یازدهم مطالعه می‌کنند و به قول خودمان فرصت باقی نیست، بلکه کنکور از رگ گردن به شما نزدیک‌تر است.

مطالعه برای کنکور اصولأ باید مطالعه‌ای مستمر، طولانی مدت و همانند حلقه‌های یک زنجیر به هم پیوسته باشد؛ در واقع، مطالعه‌ای برای کنکور مناسب است که بعد از یادگیری به صورت پیوسته مرور، تمرین و تکرار را در بطن خود جای دهد. همچنین برنامه اصولی باید به گونه‌ای باشد که دروس پایه را جمع بندی و دروس دوازدهم را پیش خوانی کند.

اما یک موضوع مهم! ما در یک مقاله به شدت ویژه، به‌صورت کاملأ رایگان روش برنامه‌ریزی و هر چیزی درباره برنامه‌ریزی باید بدانید را آماده کرده و در اختیارتان قرار داده‌ایم. برای دسترسی به این مقاله ویژه که با کمک آن خیالتان از برنامه‌ریزی کنکور راحت خواهد شد، کافی است روی لینک چگونه برنامه‌ریزی درسی کنیم کلیک کنید. اگر هم داوطلب رشته انسانی هستید می‌توانید از طریق مقاله نمونه برنامه‌ریزی کنکور انسانی صفر تا صد برنامه‌ریزی را به سادگی یاد بگیرید.

آیا حتمأ باید در تابستان درس بخوانیم؟

آیا حتمأ باید در تابستان درس بخوانیم یا به بیان بهتر آیا باید در تابستان تمام دروس پایه را تمام کنیم! در جواب این سوال باید دو رویکرد را در نظر بگیریم؛ اول این که سطح من دانش آموز در چه حد است، دوم این که چه هدفی از مطالعه برای کنکور دارم. در واقع، شما باید ابتدا خودتان را بشناسید و نحوه عملکردتان را بسنجید؛ برخی دوستان در سال دهم و تابستان دهم به یازدهم خوب مطالعه کرده‌اند، برخی دوستان نصفی از دهم و نصفی از یازدهم را مطالعه کرده‌اند و یا اصلأ اغلب دوستان هیچ مطالعه‌ای نداشته‌اند.

سپس باید هدف مطالعه تعیین کنیم؛ اگر شما صرفأ فقط به دلیل سرگرمی می‌خواهید وارد دانشگاه شوید و اصلأ برای شما مهم نیست چه رشته‌ای در چه دانشگاهی و با چه رتبه‌ای پذیرفته خواهید شد، اصولأ با شما صحبتی نخواهیم داشت و شما مختار هستید تا از هر زمان که بخواهید، مطالعه را شروع کنید.

اما اگر شما هدف بزرگ‌تری دارید، تمام سلول‌هایتان قبولی در رشته‌های تاپ پزشکی، پیراپزشکی، دندان‌پزشکی، دارو و غیره می‌طلبد، پاسخ شما مثبت است؛ در واقع، شخصی که چنین هدف بزرگی را در سر می‌پروراند و معتقد است که زندگی یک جریان همیشه رو به یادگیری دارد، صد در صد باید از تابستان یازدهم مطالعه کند و کسی برنده این راه است که تلاش کند، زحمت بکشد و کار امروز را به فردا موکول نکند. اگر منتظر هستید تا از شنبه شروع کنید، مطمئن باشید که هیچ وقت نتیجه نخواهید گرفت.

راستی اگر در برنامه‌ریزی با مشکلاتی مواجه هستید یک خبر خوب برای شما عزیزان دارم. در یک مقاله به شدت عالی آموزش عملی و قدم به قدم برنامه‌ریزی رشته تجربی آموزش داده شده و برای دسترسی فقط کافیست از لینک برنامه کنکور تجربی استفاده کنید.

اهمیت مطالعه کنکور از تابستان

همان‌طور که گفته شد، برای قبولی در رشته‌های تاپ، دانشگاه‌های عالی و از همه مهم‌تر برای آسایش خاطرمان در طول سال تحصیلی دوازدهم، مطالعه در تابستان یازدهم به شدت پیشنهاد می‌شود. همچنین تابستان یازدهم بهترین زمان ممکن برای تنظیم و افزایش ساعت مطالعه است؛ چرا که اکثر دانش آموزان هنوز وارد حال و هوا کنکوری نشده‌اند و برای آن‌ها سخت خواهد بود تا یکباره روزی چند ساعت مطالعه همراه با مدرسه داشته باشند.

همچنین در تابستان بهترین فرصت خودشناسی خواهد بود؛ هر کسی برای مطالعه شیوه خاص خودش را دارد و نمی‌توان یک روش را برای همه تجویز کرد. بنابراین، شما در تابستان این فرصت را خواهید داشت تا بتوانید متناسب با نیازها و نقاط قوت و ضعف خودتان یک روش مطالعه را انتخاب کنید. همچنین در تابستان فرصت آزمون خطا دارید تا اگر با یک روش مطالعه نتیجه نگرفتید، روش‌های دیگری را امتحان کنید.

از دیگر اهمیت‌های مطالعه در تابستان می‌توانیم به بحث عادت به مکان مطالعه اشاره کنیم؛ طبیعی است که شما در ابتدا نتوانید بهترین مکان را برای مطالعه خود انتخاب کنید. در برخی خانواده‌ها، ممکن است تعداد اعضا زیاد باشد، خواهر یا برادر کوچک‌تر باشد یا ممکن است صداهای تلویزیون، میهمان و غیره برای شما اذیت کننده باشد. بنابراین احتمالأ شما باید انتخاب کنید که در کتابخانه مطالعه کنید. پس تابستان یازدهم برای عادت به فضا کتابخانه نیز می‌تواند مناسب باشد.

اما شاید مهم‌ترین دلیلی که پیشنهاد می‌کنیم حتمأ در تابستان یازدهم به دوازدهم مطالعه را شروع کنید، این است که اکثرأ دانش آموزان و نوجوانان 16، 17 ساله حوصله درس خواندن ندارند و بر حسب غریزه حس و شور نوجوانی می‌طلبد تا بیشتر به تفریح و غیره بپردازند. بنابراین اگر شما بخواهید به صورت اصولی در راه کنکور قدم بگذارید، باید کم کم به روال زندگی کنکوری عادت کنید. پس از اهمیت مطالعه در تابستان یازدهم به دوازدهم غافل نشوید.

♦ دوستان دهمی اگر به دنبال یک مقاله عالی در رابطه با نحوه برنامه‌ریزی دهمی‌ها در تابستان دهم به یازدهم هستید، پیشنهاد می‌کنم مطالعه مقاله برنامه‌ریزی تابستان دهم به یازدهم که توسط خود بنده نوشته شده است را از دست ندهید.

بهترین برنامه‌ریزی برای تابستان چیست؟

قبل از این که وارد بحث بهترین برنامه‌ریزی برای تابستان یازدهم به دوازدهم شویم، بهتر است یک مقدار وارد مقوله تعطیلات تابستان شده و اهمیت این تعطیلات را بیشتر درک کنیم. وجود تعطیلات سه ماهه در تابستان یک سنت قدیمی است که ریشه و قدمت آن به نظام روستایی_کشاورزی می‌رسد و به طور کلی می‌توان گفت یادگار دوران انقلاب صنعتی است. یعنی درست زمانی که کودکان در برداشت محصولات مشارکت و نقش داشتند.

با این که زمان به مرور تغییر کرده است و دیگر ضرورتی برای کودکان وجود ندارد تا کار کنند، باز هم این عقیده در ذهن مردم مانده و در تعطیلات تابستان تغییری بوجود نیامده است. چرا که این عقیده در سنت و عقاید فرهنگی مردم ریشه دوانده و دعوت مردم به انجام کارهایی که فکر می‌کنند انجامشان سخت است، دشوار خواهد بود. با این حساب تعطیلات تابستان جزو محاسن برای کنکوری‌ها محسوب می‌شود. به همین دلیل در این قسمت راهکارهایی جهت بهره‌برداری درست از تابستان بیان خواهیم کرد.

◊ اولین حسن شروع مطالعه برای کنکور در تابستان این است که شما زودتر از بقیه می‌توانید به نقاط ضعف و مشکلات درسی موجود پی ببرید و از طرف دیگر، زمان کافی برای برطرف کردن این مشکلات برای شما فراهم است و می‌توانید با انجام آزمون و خطا به بهترین نتیجه دست یابید.

◊ برای افرادی که از تابستان برای مطالعه استفاده نمی‌کنند، معمولأ یک وقفه زمانی بین مطالعه دروس می‌افتد و علاوه‌بر کم‌رنگ شدن عادات مطالعه‌ای، ساعات خواب و بیداری نیز بهم می‌ریزد. همچنین این وقفه موجب اختلال در تمرکز حواس نیز می‌شود که یکی از آفات مطالعه همین است. فراموش نکنید مطالعه کنکور باید بی‌وقفه و پیوسته انجام شود.

◊ اصولأ تابستان را فصل بازخوانی یازدهم نمی‌دانیم؛ بلکه در تابستان به عمیق سازی و تکمیل یادگیری مطالبی که قبلأ مطالعه شده است می‌پردازیم. با این کار، علاوه‌بر افزایش انگیزه و اعتماد بنفس، منجر به کاهش استرس شده و جدیت در مطالعه را در فرد افزایش می‌دهد.

◊ اغلب در بدو هر مسیری اعم از تحصیل، شغل، مقطع جدید زندگی و غیره، ممکن است دچار سردرگمی شویم و برای پیدا کردن اطلاعات کافی و به قول معروف برای وفق دادن خودمان با آن شرایط، به زمان نیاز خواهیم داشت. در بحث کنکور نیز، تابستان یک بازه زمانی این چنینی محسوب می‌شود که بهترین زمان برای وفق دادن خودمان با شرایط موجود است.

البته بسیاری از دانش آموزان شاید این سوال برای آن‌ها ایجاد شود که از چه زمانی برای مطالعه شروع کنیم یا اصولأ تابستان از کجا شروع کنیم! در پاسخ شما باید بگوییم تابستان بهترین زمان برای شروع مطالعه است و این که از کجا شروع کنید بسته به برنامه‌ریزی شما و سطح شما در تسلط به دروس متفاوت خواهد بود که در این مورد در ادامه مقاله مفصل صحبت خواهیم نمود.

اما به طور کلی، بهترین برنامه ریزی برای تابستان یازدهم به دوازدهم این است که چند روز بعد از امتحانات و در حدود بعد از یک هفته استراحت، دانش آموزان با برنامه‌ریزی دقیق و اصولی مطالعه برای کنکور را از سر بگیرند. اما این که یک برنامه‌ریزی درست و اصولی باید به چه صورت باشد تا موفقیت ما را تضمین کند و نیز در صورتی که می‌خواهیم خودمان بدون حضور مشاور برنامه‌ریزی انجام دهیم، مشروط به رعایت اصولی است که در ادامه مطلب بیان خواهیم کرد.

یک برنامه‌ریزی تابستان خوب باید چه بخش‌‌هایی داشته باشد؟

شاید قبل از هر چیزی، این سوال به ذهنتان برسد که اصولأ چرا باید برای مطالعه برنامه‌ریزی داشته باشیم! در چند سال گذشته شاید اهمیت داشتن برنامه ریزی زیاد به چشم نمی‌آمد؛ اما با گذشت زمان و علی‌‌الخصوص با تغییراتی که در بدنه اصلی کنکور بوجود آمده است، اهمیت برنامه ریزی بیش از پیش، نمایان می‌شود.

یک برنامه درسی اصولی علاوه‌بر این که ساعات مطالعه روزانه را مشخص می‌کند، مدیریت زمان را به خوبی دارا است، تنوع درسی را رعایت می‌کند، ایستگاه‌های جبران و بازگشت دارد، منحصر بفرد است، انعطاف پذیر است و در صورت بروز مشکل و یا عدم نتیجه گرفتن، قابلیت تغییر دارد. به طورکلی یک برنامه درسی اصولی ضعف‌ها را پوشش می‌دهد و در نهایت منجر به موفقیت و دست‌یابی به نتیجه مطلوب می‌گردد.

ویژگی‌های برنامه‌ریزی درسی خوب برای تابستان کنکور

حال که دانستیم یک برنامه‌ریزی درسی اصولی باید از چه بخش‌ها و ساختارهایی تشکیل شود، نوبت به این می‌رسد که بدانیم اصولأ نقش برنامه‌ریزی در موفقیت به چه صورت است! در واقع، برنامه‌ریزی درسی یک نقشه راه و یا به بیان بهتر کور سویی در تاریکی است که به شما این امکان را می‌دهد تا از تعداد ماده دروسی و ساعات مطالعه که لازم است در طول یک روز، یک هفته و حتی یک ماه آینده با خبر شوید.

اکثرأ در هنگام برنامه‌ریزی، دانش آموزان بدون در نظر گرفتن سایر فعالیت‌هایی که قرار است در طول روز انجام دهند، برنامه‌ریزی‌های فضایی چند ساعته تنظیم می‌کنند؛ غافل از این که در ساده‌ترین احتمال ممکن، ما سه زمان برای وعده‌های غذایی باید در نظر بگیریم، یک زمان را به استراحت اختصاص دهیم، یک بازه زمانی را به برنامه‌هایی مثل عبادت، دوش گرفتن و … در نظر بگیریم.

دوستانی که معمولأ بدون در نظر گرفتن چنین مواردی برنامه تنظیم می‌کنند، بعد از گذشت چند روز، نه تنها به برنامه ریزی تعیین شده نخواهند رسید، بلکه احساس ضعف و ناتوانی در انجام امور نیز باعث ایجاد استرس خواهد بود. بنابراین برنامه اصولی باید به گونه‌ای باشد که نسبت به وضعیت خودمان، برنامه‌ای منطقی و واقع‌بینانه طراحی کنیم.

نکات و جزئیات برنامه‌ریزی برای پایه یازدهم 

خب نوبتی هم باشد نوبت این است که ویژگی‌های یک برنامه درسی مطلوب را به کمک یکدیگر بررسی کنیم؛ برای این کار ابتدا یک سری موارد را که حتمأ لازم است در طرح برنامه درسی لحاظ شوند را، مرور می‌کنیم:

ویژگی‌های برنامه ریزی مناسب تابستان یازدهم

  • واضح و مشخص بودن

یک برنامه درسی اصولی از همان ابتدا به صورت واضح و مشخص تمام موارد درسی را مشخص می‌کند که بعنوان مثال در بازه زمانی فلان تا فلان چه مقدار از چه دروسی باید مطالعه شود. بعلاوه در برنامه اصولی، تمام موارد درسی مورد مطالعه در بازه زمانی کوتاه مدت و بلند مدت مشخص هستند. در واقع، در این نوع برنامه کاملأ مشخص است که دانش آموز تا آخر روز، تا آخر هفته و حتی تا آخر ماه جاری چه مقدار از دروس هر کتاب را باید مطالعه کند.

در نتیجه، برنامه مطالعاتی که صرفأ با در نظر گرفتن حجم دروس طرح می‌شوند و یا بالعکس برنامه‌هایی که صرفأ با مشخص کردن ساعت مطالعه طرح می‌شوند و توجهی به حجم، نقاط ضعف و … ندارند، برای مطالعه کنکور مناسب نخواهند بود و به طور کلی چنین برنامه‌هایی را بی‌فایده بدون نتیجه می‌خوانیم.

  • تنوع پذیری

یکی از مهم‌ترین ارکان مطالعه، داشتن تنوع بین دروس مورد مطالعه است؛ منظور از ترکیبی بودن این است که علاوه‌بر ترکیبی خواندن مباحث هر یک از دروس، باید یک تعادلی بین مطالعه ترکیبی دروس عمومی و تخصصی نیز وجود داشته باشد. اما در حالت کلی، می‌توانیم تنوع دروس را به چند دسته تقسیم کنیم:

1. مطالعه دروس برای کنکور باید همسو با سایر فعالیت‌ها باشد؛ یعنی اگر شما به مدت یک و نیم ساعت مطالعه در نظر داشته باشید، هر یک و نیم ساعت مطالعه باید فاصله یک ربع استراحت قرار دهید. این کار از خستگی و زدگی مفرط در هنگام مطالعه می‌کاهد. بنابراین مطالعه دو یا سه درس تخصصی در برنامه هر روز بنا به درجه سختی مبحث در کنار دروس عمومی بهتر خواهد بود.

2. مطالعه دروس برای کنکور باید متغیر باشد؛ گاهی دانش آموزان به اشتباه کل روز را به مطالعه یک درس خاص اختصاص می‌دهند و یا دروس اختصاصی را پشت سر هم کار می‌کنند؛ این برنامه اشتباه است. در برنامه اگر یک درس تخصصی وجود دارد، درس دوم باید یک درس عمومی باشد، اگر یک درس از مباحث سخت بوده، درس دوم از مباحث راحت‌تر انتخاب شود.

بدین ترتیب، علاوه‌بر این که از درسی زده نمی‌شوید، احساس خستگی نیز به حداقل خواهد رسید. البته من به شما توصیه می‌کنم حدالإمکان هر 20 دقیقه مطالعه، در حدود 5 دقیقه استراحت کنید. تجربه ثابت کرده است که ذهن انسان‌ها تنها 20 دقیقه به طور مداوم تمرکز دارد.

3. یکی از اشتباهات رایج در بین دانش آموزان این است که اکثرأ صبر می‌کنند تا مطالعه یک درس تمام شود، سپس به سراغ درس بعدی بروند؛ این یک اشتباه فاحش و غیر قابل جبران است. دروس باید حجم بندی و مبحث بندی شوند؛ یعنی دروس را به تکه‌های کوچک‌تر و مباحث جداگانه تقسیم کنید. بعنوان مثال مبحث دستور زبان یک مبحث جداگانه از درس ادبیات است که خود به قسمت‌های کوچک‌تر مختلف تقسیم می‌شود.

پس طبیعی است که شما باید در برنامه خود برای درس ادبیات، اولویت بندی انجام دهید. معمولأ برای درس ادبیات، مطالعه مباحث آرایه ادبی، قرابت معنایی و دستور زبان به دلیل این که باید با تمرین، تکرار و تست‌زنی ملکه ذهن شوند، بیشتر از مباحث لغات، املاء و … در اولویت برنامه قرار دارند.

  • داشتن ایستگاه جبران و بازگشت

شما همیشه باید در هر لحظه از مطالعه (بازه‌های هفتگی، ماهانه و سه ماه) یک بازنگری از موفقیت، پیشرفت و یا پس‌رفت در روند مطالعه داشته باشید. اگر برنامه‌ای به صورت زنجیروار و به هم پیوسته طرح شود، در صورتی که در یکی از بازه‌ها نتوانید طبق برنامه پیش‌روی کنید، تمام برنامه بهم خواهد ریخت.

پس شما باید در برنامه روزانه، هفتگی و ماهانه با یک ارزشیابی کوچک از خودتان، نقاط ضعف را پیدا کنید و در زمان بندی موجود در برنامه که بعنوان ایستگاه جبران یا بازگشت از آن یاد می‌کنیم، بتوانید یک بازگشت برای مرور، رفع اشکالات پیش آمده و جبران عقب ماندگی از برنامه داشته باشید.

  • منحصر بفرد بودن

در این که هر یک از دانش آموزان با ویژگی‌های خاص خود آفریده شده‌اند، شکی نیست. بنابراین، شخصیت افراد در نوع طرح برنامه‌ریزی نیز دخیل خواهد بود. برخی از دانش آموزان صبح زود آمادگی یادگیری بالایی دارند اما برخی دیگر بعد از ظهر و حتی شب‌ها از آمادگی ذهنی بالایی برای مطالعه برخوردارند. 

یک تعداد از دانش آموزان با یک بار تدریس دبیر، درس را به خوبی می‌آموزند، در حالی که تعداد دیگری نیاز دارند تا در خانه نیز یک بار دیگر مطالعه داشته باشند. بنابراین، نوع طرح برنامه‌ریزی از فردی به فرد دیگر متفاوت خواهد بود. پس شما خودتان باید ابتدا تعیین کنید که جزو کدام دسته از دانش آموزان هستید، سپس با توجه به شرایط خودتان برنامه درسی طرح شود.

  • ساده و قابل انجام بودن

در صحبت‌های قبلی به این مورد اشاره داشته‌ایم که برنامه باید منطقی و متناسب با ظرفیت، توان، سطح علمی و میزان تسلط در دروس مختلف طرح شود. اگر دانش آموزی تا دیروز روزانه مطالعه‌ای بین 2 تا 3 داشته، طبیعی است که نتواند یکباره به میزان 10 ساعت روزانه مطالعه کند. شاید در چند روز ابتدایی بتواند به خود سخت بگیرد و ساعت‌های طولانی مطالعه کند، اما در نهایت فقط خستگی عاید او خواهد شد.

بنابراین، در تنظیم برنامه باید به گونه‌ای عمل شود که آهسته و پیوسته مطالعه توأم با افزایش ساعات مطالعه صورت گیرد. برای افزایش ساعات مطالعه نیز معمولأ پیشنهاد می‌کنیم در روزهای ابتدایی روزی 5 دقیقه و هفتگی تا نیم ساعت به ساعت مطالعه افزوده شود تا بدن دانش آموز به این میزان و حجم از مطالعه عادت کند.

هر تیپ مطالعاتی برای برنامه‌ریزی درسی تابستان یازدهم چه کند؟

برای پاسخ به این سوال ابتدا بهتر است با انواع دانش آموزان در تابستان یازدهم به دوازدهم از لحاظ سطح علمی آشنا شویم تا بدانیم هر تیپ مطالعاتی برای برنامه ریزی درسی تابستان یازدهم باید چه کند!

  • نوع اول دانش آموزان اصولأ کسانی هستند که نه دروس دهم و نه دروس یازدهم را تا به حال کنکوری مطالعه نکرده‌اند.
  • نوع دوم دانش آموزان افرادی هستند که دروس دهم را مطالعه نکرده‌اند اما، سال یازدهم خوبی را سپری کرده‌اند.
  • نوع سوم دانش آموزانی هستند که نیمی از دروس دهم و نیمی از دروس یازدهم را به صورت دست و پا شکسته مطالعه کرده‌اند.
  • و نوع چهارم گروهی در حال انقراض از دانش آموزان هستند که هم در سال دهم و هم در سال یازدهم درست و به موقع دروس را کامل مطالعه کرده‌اند.

طبیعی است که برنامه هر گروه از افراد با گروه دیگر متفاوت خواهد بود و در بین هر گروه نیز برای تک تک افراد ممکن است برنامه متفاوتی بتوان طرح کرد. بنابراین، بعد از این که سطح خود را مشخص کردید، باید نسبت به برنامه گروه خود برای خودتان برنامه‌ریزی انجام دهید. 

قبل از این که به سراغ برنامه‌ریزی برویم، باید به این سوال شما که از چه زمانی آزمون شرکت کنیم و یا اصلأ در تابستان باید در آزمون شرکت کنیم یا نه، جواب دهیم. در پاسخ به شما عزیزان باید بگوییم از نظر ما نیازی نیست شما از تابستان در آزمون‌های آزمایشی شرکت کنید. از آن جایی که آزمون‌های آزمایشی به صورت درس به درس و بدون رعایت پیش نیازها پیش‌روی می‌کنند، برای افرادی که پایه ضعیفی دارند، مناسب نخواهد بود.

پس اگر بنا را فرض بر این بگذاریم که از اول مهر ماه در آزمون‌های موسسات مختلفی از جمله: سنجش، قلم‌چی، x، y و غیره ثبت نام خواهید کرد، پس باید در دروس پایه، از سطح قوی برخوردار باشید. از آن جایی که بنا بر تجربه می‌دانیم قریب به 99 درصد از دانش آموزان در دروس پایه از سطح ضعیف یا متوسطی برخوردار هستند، بنابراین پیشنهاد می‌کنیم برای تابستان برنامه‌ای جداگانه از برنامه راهبردی داشته باشید.

شاید یک مقدار سخت بنظرتان برسد که برنامه‌ای را برای خودتان تعیین کنید که جدا از برنامه راهبردی است. اما، دلیل این که می‌گوییم برنامه جدا داشته باشید این است که، در برنامه راهبردی اکثرأ دروس به صورت فصل به فصل یا درس به درس پیش‌روی می‌کند. بعنوان مثال، در درس ریاضی به صورت فصل به فصل است؛ در حالی که، ریاضی از آن دروسی است که باید به صورت جامع مطالعه شود. مثلأ در مورد مبحث مثلثات، دانش آموز ابتدا باید مباحث سال دهم را مطالعه کند، سپس یازدهم و در نهایت دوازدهم را با پایه جمع بندی کند.

یا در درسی مثل ادبیات، پیش‌روی برنامه راهبردی به صورت درس به درس است؛ در حالی که، ادبیات باید به صورت موضوعی مطالعه شود. یا دروسی مثل شیمی در برنامه راهبردی بدون در نظر گرفتن پیش نیازها پیش‌روی می‌کند. بعنوان مثال، اگر دانش آموزی فصل دو یا سه از شیمی که مربوط به مباحث استوکیومتری و محلول‌ها است را مطالعه نکرده باشد، نمی‌تواند در آزمون مباحث مربوط به فصل اول یازدهم که مربوط به استوکیومتری و بازده است را پاسخ دهد.

چرا که در برنامه راهبردی آزمون، فصل اول دهم و یازدهم با هم آزمون گرفته می‌شوند. دلیل این برنامه‌ریزی این است که طراح برنامه فرض را بر این قرار داده است که دانش آموز در تابستان دروس پایه را جمع بندی کرده است. پس دانش آموزی که پایه را مطالعه نکرده و تسلط ندارد، عملأ در آزمون نتیجه‌ای نخواهد گرفت و بیشتر تضعیف روحیه خواهد شد.

بنابراین با این اوصاف در تابستان یازدهم به دوازدهم تمرکز خود را بر روی پایه بگذارید و برای شرکت در آزمون و حتی برای پیش‌خوانی دروس دوازدهم عجله نکنید. آنچه مهم است، عملکرد و میزان تسلط شما است نه زودتر تمام کردن دروس! فراموش نکنید در کنکور در حدود 66 درصد سوالات مربوط به دروس پایه و 33 درصد باقی مانده مربوط به سال دوازدهم است.

پس عقل سلیم این گونه حکم می‌کند که اساس و پی‌ریزی را از دروس پایه بگذاریم تا ابتدا در 66 درصد کنکور حداقل به میانگین درصد 60 درصدی برسیم سپس، برای 33 درصد باقی مانده که مربوط به دروس دوازدهم است، تلاش کنیم. در ادامه مطلب، به صورت تک درس مطالعه هر یک از دروس تجربی را در تابستان بررسی خواهیم نمود.

برنامه‌ریزی تابستان یازدهم به دوازدهم تجربی

همان‌طور که در قسمت قبل به شما قول داده بودیم، در این قسمت از مقاله به سراغ هر یک از تک درس‌های رشته تجربی خواهیم رفت تا به صورت کامل هر یک را بررسی کنیم تا بدانید باید چگونه برای هر درس جمع بندی پایه را انجام دهیم. یکی از سوالات اساسی شما دانش آموزان این است که چه مقدار از زمانتان را به دروس تخصصی و چه مقدار را به دروس عمومی اختصاص دهید!

چگونه در تابستان دهم و یازدهم را جمع بندی کنیم؟

در جواب شما عزیزان باید گفت، در برنامه ریزی تابستان یازدهم به دوازدهم به دلیل این که جمع بندی، رفع اشکال و پوشش نقاط ضعف در دروس پایه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، بنابراین پیشنهاد می‌شود در حدود 85 درصد از زمانتان را به مطالعه دروس تخصصی و 15 درصد باقی مانده را به مطالعه دروس عمومی اختصاص دهید.

دلیل این نوع تقسیم بندی این است که اولأ دروس تخصصی چون اکثرأ دروسی تحلیلی هستند، بالطبع، نیازمند تمرین و تکرار زیادی خواهند بود. اما در مقابل، دروس عمومی در اکثر مباحث جنبه حفظی و مفهومی دارند. از همه مهم‌تر، به دلیل این که اکثر دانش آموزان در سوالات تحلیلی از بی‌دقتی همیشه شکایت دارند، بنابراین، شما باید تمرکز خودتان را بر روی قوی کردن تحلیل، حل مسئله و غیره قرار دهید.

  • زیست‌شناسی

درس زیست‌شناسی از آن دسته دروسی است که دانش آموزان رشته تجربی همیشه و در همه حال، باید مطالعه داشته باشند. مباحث زیست‌شناسی در پایه دهم و یازدهم از اهمیت بسیاری برخوردار هستند؛ بنابراین، باید در مباحث پایه‌ای این درس به تسلط عالی دست یابید و در برنامه هر روز ساعتی را به مطالعه این درس اختصاص دهید. گاهی دانش آموزان که به اتمام مطالعه دروس پایه زیست‌شناسی می‌رسند، عجله دارند تا زودتر پیش‌خوانی زیست دوازدهم را شروع کنند!

برای این دسته از دانش آموزان نیز توصیه می‌شود باز هم روی مباحث پایه کار کنند. به این صورت که اول دهم بعد یازدهم و اگر تست‌زنی داشته‌اید و حتی کتابی را تمام کرده‌اید، پیشنهاد می‌کنیم به سراغ کتاب‌های سطح بالاتر بروید. هر چقدر پایه زیست شناسی قوی‌تر، شانس موفقیت بیشتر است. اما اگر دانش آموزی احساس می‌کند تسلط کاملی روی مباحث پایه دارد، می‌تواند از اوایل یا اواسط شهریور هر شب قبل از خواب در حدود نیم ساعت تا 45 دقیقه به پیش‌خوانی زیست دوازدهم اختصاص دهد.

  • شیمی

برای درس شیمی نیز دانش آموزان رشته تجربی با توجه به این که شیمی نیز در مباحث بسیاری نیازمند پیش نیازهایی از سال دهم است، باید ابتدا مباحث سال دهم را مطالعه کنند و سپس به سراغ مباحث سال یازدهم بروند. فصل 2و 3 شیمی سال دهم بسیار مهم است؛ چرا که مباحث مربوطه پایه ادامه مبحث استوکیومتری است و معمولأ با مباحث سینتیک و اسید و بازها ترکیب می‌شوند.

نمونه این ترکیب سوالات از استوکیومتری، سینتیک، محلول‌ها و اسید و بازها در کنکور سال 99 بسیار به چشم می‌خورد. پس پیشنهاد می‌کنم حتمأ سوالات سال 99 را یک دور بازنگری کنید تا نحوه ترکیب سوالات را بیاموزید و در مطالعه دخیل کنید. پس برای شیمی توصیه نمی‌کنیم دروس دوازدهم را پیش‌خوانی کنید، به جای آن سعی کنید تسلط، سرعت تست‌زنی، قدرت حل مسئله و بی‌دقتی در انجام محاسبات را در برنامه خود قرار دهید.

  • فیزیک

در مورد درس فیزیک باید گفت، مباحث همانند ریاضی و زیست‌شناسی به یکدیگر مرتبط نیستند. بعنوان مثال، شما فصل مغناطیس را در نظر بگیرید که تقریبأ می‌توان گفت با فصل گرما مرتبط نیست. اما اگر واقعأ قبلأ مطالعه داشته‌اید و پایه را کامل مسلط هستید مجاز به پیش‌خوانی مباحث دوازدهم خواهید بود. در غیر این صورت، ابتدا باید مباحث سال دهم را مطالعه کنید، سپس به سراغ مطالعه مباحث پایه یازدهم بروید.

اما یک نکته بسیار مهم در رابطه با درس فیزیک اهمیت مطالعه مستمر و پیوستگی است. گاهی اوقات پیش می‌آید که دانش آموزان درس فیزیک را یک ماه مطالعه می‌کنند، یک ماه مطالعه نمی‌کنند و به طور کلی مطالعه منقطه دارند! این موضوع را می‌توانیم سم مطالعه در نظر بگیریم. مباحث فیزیک اغلب مباحثی هستند که با تمرین و تکرار مداوم می‌توان به تسلط رسید. پس شما آهسته و پیوسته از مباحث پایه شروع به مطالعه کنید و در کنار آن تست‌زنی انجام دهید تا کم کم مطالب ملکه ذهنتان شوند.

برای پیش‌خوانی مباحث دوازدهم عجله نکنید. اگر پایه ضعیف یا متوسط است، اول باید پایه قوی شود و در تست‌زنی بتوانید به درصد حداقل 60 برسید، حتی اگر تا آخر تابستان طول بکشد! اما اگر واقعأ پایه قوی دارید، از اواسط شهریور ماه مجاز هستید که کم کم پیش‌خوانی مباحث دوازدهم را نیز شروع کنید.

  • ریاضی

اما درس ریاضی از آن دسته دروسی است که حتمأ و باید به صورت جامع مطالعه شود؛ چرا که مباحث به شدت به صورت زنجیروار بهم مرتبط هستند و اگر یک نقطه از این زنجیره در پایه بلغزد، دودمان کل را به باد می‌دهد. برای درس ریاضی اگر مباحثی مانند الگو و مجموعه یا لگاریتم را مطالعه نکنید، شاید مشکلی پیش نیاید اما، مباحث قدر مطلق، جزء صحیح، تابع، تابع درجه 2، معادله درجه 2، حد و مثلثات در هر سه پایه تکرار شده‌اند و به شدت باید پایه را در این مباحث قوی کنید.

می‌توان گفت در حدود 90 درصد سوالات کنکور هر ساله حول و حوش همین مباحث است و طرح سوالات از این مباحث به صورت ترکیبی بیشتر به چشم می‌خورد. بنابراین شما برای موفقیت باید حداقل در 4 مورد از مباحث گفته شده به تسلط 100 درصدی برسید تا در کنکور بتوانید درصد قابل قبولی کسب کنید. فراموش نکنید ریاضی را به صورت جامع و هر سه پایه را با هم جمع کنید. اما ابتدا باید اشکالات دهم و یازدهم را رفع و رجوع کنید.

  • دین و زندگی

مباحث دین و زندگی اغلب به صورت حفظی و مفهومی هستند؛ اما با این حال باز هم ما توصیه می‌کنیم در کنار دروس تخصصی، دروس عمومی را نیز مطالعه کنید و کنار نگذارید. اما اگر در دروس تخصصی پایه ضعیفی دارید و نیاز دارید تا زمان بیشتری را اختصاص دهید، می‌توانید یک ماه ابتدایی یعنی تیر ماه، دین و زندگی را در برنامه خود نداشته باشید. اما اگر در دروس تخصصی در حد متوسط هستید، دین و زندگی پایه یعنی مباحث مرتبط با سال دهم و یازدهم در برنامه خود جای دهید.

اما اگر از دانش آموزان سطح قوی هستید، می‌توانید در کنار مباحث پایه، مباحث دوازدهم دینی را نیز شروع کنید. مباحث دین و زندگی دوازدهم نسبت به مباحث پایه تقریبأ سخت‌تر هستند. پس، مجاز هستید تا پیش‌خوانی را شروع کنید و با یک ذهنیتی نسبی وارد پایه دوازدهم شوید.

  • زبان انگلیسی

در مورد درس زبان انگلیسی در برنامه ریزی تابستان تسلط به لغات هر سه پایه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در واقع، شاید بنظرتان گرامر از لغات مهم‌تر باشد، اما باید توجه کنید که در کنکور بسیاری از سوالات گرامر نیز با دانستن معنی لغات و جملات قابل حل هستند. بعلاوه، در برنامه تابستان یازدهم باید در کنار لغات از بحث ریدینگ نیز غافل نشوید.

بنابراین، برای مطالعه درس زبان انگلیسی در تابستان، باید تمام تمرکزتان روی تسلط بر لغات هر سه پایه باشد و در کنار آن نیز هر روز یا یک روز در میان، مطالعه و حل تست برای مباحث مربوط به ریدینگ را نیز از قلم نیندازید.

  • عربی

برای درس عربی تنهاترین مبحثی که مهم است، تسلط بر روی قواعد آن است. شما ابتدا باید مباحث مربوط به قواعد پایه را مطالعه کنید و سپس وارد بحث قواعد سال دوازدهم شوید. بحث قواعد از اهمیت بالایی برخوردار است و به صورت زنجیره‌وار ادامه یکدیگر هستند. اگر دانش آموزی با سطح ضعیف یا متوسط هستید که فقط توصیه ما به شما مطالعه قواعد است.

اما اگر از دانش آموزانی هستید که قواعد را مسلط هستید و فقط نیاز به یک مرور ساده دارید، می‌توانید در کنار مباحث قواعد، لغات مربوط به هر سه پایه را نیز کار کنید. توجه کنید که لغات عربی نیز همانند درس زبان انگلیسی فرار و گره گشا بسیاری از سوالات هستند. بنابراین، مطالعه مستمر و پپیوسته در مورد لغات را هیچ وقت فراموش نکنید.

  • ادبیات

اما در نهایت می‌رسیم به درس ادبیات که در بین دروس عمومی، مهم‌ترین عضو محسوب می‌شود. برای ادبیات طبق معمول مطالعه موضوعی را پیشنهاد می‌کنیم. البته باید برای مباحث نیز اولویت بندی در نظر بگیرید. پیشنهاد من این است که شما تابستان را به مطالعه مباحث مربوط به آرایه‌های ادبی، قرابت معنایی و دستور زبان اختصاص دهید. این سه مبحث از ادبیات فقط با تمرین و تکرار ملکه ذهن می‌شوند و در غیر این صورت هیچ راه دیگری برای بهتر شدن وجود ندارد.

پس در برنامه ریزی تابستان خود، اولویت را به تسلط عالی بر روی مباحث دستور زبان، قرابت معنایی و آرایه‌های ادبی اختصاص دهید و تا می‌توانید تست بیشتر کار کنید. بعد از تسلط 100 درصدی در این موارد می‌توانید از حدود اواسط شهریور یا اوایل مهر ماه وارد مطالعه سایر مباحث مانند لغات، املاء و غیره نیز شوید. فراموش نکنید، استمرار در مطالعه و عدم مطالعه منقطع رمز موفقیت شما خواهد بود.

جدول برنامه‌ریزی درسی یازدهم تجربی

همراهان عزیز، تا این جا کار با اصول برنامه‌ریزی مناسب برای تابستان کنکور، آشنا شدیم و سپس به سراغ بررسی انواع دانش آموزان از لحاظ سطح درسی پرداختیم و به صورت تک درس برای هر یک از دروس رشته تجربی روش مطالعه دروس در تابستان را بررسی کردیم. اگر شما دانش آموزی با پایه ضعیف هستید، پیشنهاد می‌کنیم که دروس دهم و یازدهم را با هم و در کنار هم مطالعه کنید.

اگر دانش آموزی با سطح متوسط هستید، پیشنهاد می‌کنیم در کنار مرور دروس پایه، بیشتر تمرکز خود را بر روی آموزش انواع روش مطالعه، تست‌زنی، آموزش انواع روش‌های تست‌زنی، آموزش تحلیل تست و در نهایت آموزش صحیح خلاصه نویسی اختصاص دهید. اما اگر دانش آموزی با سطح قوی هستید نیز باید علاوه‌بر مرور و تست‌زنی، تمرکز خود را بر روی آموزش و تسلط بر تست‌های زمان‌دار اختصاص دهید.

نکته: اکثر دانش آموزان سطح قوی چون فکر می‌کنند همه دروس را بلد هستند، از مرور مطالب غافل می‌شوند. این یک اشتباه مرگبار است. مرور دروس پایه و تست‌زنی از پایه‌های اساسی قبولی در کنکور است که به هیچ وجه نباید فراموش کنید.

اما در رابطه با نوع برنامه‌ریزی به دلیل این که تا از سطح دانش آموزان آگاه نباشیم، از نقاط ضعف افراد آگاه نباشیم، اطلاعی از شرایط خانوادگی دانش آموز نداشته باشیم، تعیین سطح علمی از اطلاعات دانش آموز انجام ندهیم و غیره نمی‌توانیم نسخه‌ای تحت عنوان برنامه‌ریزی آماده تحویل دانش آموزان دهیم، بلکه تنها راهنمایی خواهیم کرد تا چگونه خودتان بتوانید متناسب با شرایط خودتان برنامه‌ریزی منحصر بفرد خودتان را تنظیم کنید.

جدول برنامه‌ریزی درسی یازدهم تجربی pdf

عکس فوق نمونه یک برنامه است که باید برای هر هفته خود چنین برنامه‌ای را روی کاغذ ثبت کنید. برنامه‌ریزی رایج در آموزشگاه‌ها، موسسات و مراکز مختلف معمولأ به دو صورت انجام می‌گیرند:

  • برنامه ریزی زمان محور

در این نوع برنامه ریزی صرف نظر از حجم دروس، تنها زمان بندی در نظر گرفته می‌شود. بعنوان مثال، در برنامه ریزی زمان محور معمولأ نوشته می‌شود:

  • 3 ساعت زیست
  • 1 ساعت و 45 دقیقه فیزیک
  • 2 ساعت ادبیات
  • 2 ساعت عربی

در این نوع برنامه ریزی حجم مطالعه در هر بازه زمانی در نظر گرفته نمی‌شود و دانش آموز تنها خود را ملزم می‌کند در زمان تعیین شده، بر حسب ساعت تعیین شده به مطالعه بپردازد که این نوع مطالعه، اصولی نیست. به این صورت که یک داوطلب ممکن است 1 صفحه مطالعه کند، دانش آموز دیگر 10 صفحه مطالعه داشته باشد.

  • برنامه ریزی حجم محور

در این نوع برنامه ریزی نیز صرف نظر از زمان، فقط حجم مطالعه در نظر گرفته می‌شود و داوطلب خود را ملزم به اتمام حجم معینی از مبحث مشخص شده می‌کند. بعنوان مثال، ممکن است در این برنامه ریزی گفته شود که تا پایان هفته یک چهارم کتاب ادبیات مطالعه شود. این برنامه نیز اصولی نیست و پیش نیازها رعایت نمی‌شوند. اما با این اوصاف شاید بپرسید، پس بالأخره از چه نوع برنامه ریزی باید اسنفاده کرد!

برنامه‌ریزی تابستان یازدهم به دوازدهم ریاضی

رشته ریاضی سخت‌ترین دروس تخصصی را برای کنکور دارا است. از این رو، مطالعه هر یک از دروس باید طبق برنامه‌ریزی دقیق و به صورت منظم انجام بگیرد. در واقع، دانش آموزان رشته ریاضی باید از خطاهای کم محاسباتی و اشتباهات مطالعاتی برخوردار باشند و تنها راه حل رسیدن به چنین مهارتی در حل مسائل مختلف و مهارت تست‌زنی فقط با تمرین و تکرار مداوم به دست خواهد آمد.

با توجه به این که دانش آموزان رشته ریاضی با دانش آموزان تجربی مشترکات زیادی در دروس مختلف دارند، بنابراین در این قسمت صرف نظر از دروس عمومی که در قسمت قبل گفته شد، به بررسی دروس تخصصی رشته ریاضی_فیزیک خواهیم پرداخت و به صورت درس به درس مباحثی را که از هر درس نیاز است تا حتمأ مطالعه شوند، بیان خواهیم نمود.

  • فیزیک

درس فیزیک رشته ریاضی_فیزیک با رشته تجربی مشترک است و تقریبأ می‌توان گفت اکثر مباحث یکی هستند. بنابراین برای دانش آموزان رشته ریاضی نیز همانند دانش آموزان رشته تجربی، درس فیزیک در سال دهم وابسته دروس سال یازدهم نیست! پس برای جمع بندی فیزیک می‌توانید از پایه‌ای شروع کنید که در آن ضعیف هستید. یعنی اگر سال دهم را خوب مطالعه نکرده‌اید یا در برخی مباحث ضعف دارید، از پایه دهم شروع کنید. 

اما اگر مباحث فیزیک سال دهم را خوب مطالعه کرده‌اید و احساس می‌کنید مشکلات درسی در پایه یازدهم بیشتر است، بهتر است از سال یازدهم شروع کنید و پایه دهم را نیز در کنار آن جمع بندی کنید. برای پیش‌خوانی پایه دوازدهم عجله نکنید؛ چرا که ابتدا باید در مباحث پایه به تسلط عالی و حداقل 60 درصدی برسید. شما تنها زمانی مجاز هستید که دوازدهم را شروع کنید که پایه قوی داشته باشد.

پس اگر پایه شما ضعیف است، ابتدا از پایه‌ای که مشکلات درسی بیشتری دارید شروع کنید و پایه دیگر را در راستا آن مطالعه و جمع بندی کند. برای مطالعه پایه در حدود دو إلی دو و نیم ماه فرصت نیاز خواهید داشت؛ یعنی تا اوایل یا اواسط شهریور ماه! بعد از آن می‌توانید وارد مباحث سال دوازدهم شده و مطالب را حداقل تا یک فصل یا یک مبحث پیش‌خوانی کنید، به طوری که در اول مهر ماه از دبیر به اندازه یک فصل یا یک مبحث جلو باشید.

  • شیمی

شیمی رشته ریاضی_فیزیک نیز آن دسته از دروسی است که بین دانش آموزان رشته تجربی یکسان است. بنابراین دانش آموزان ریاضی نیز برای شیمی چون از سال دهم نیازمند پیش‌نیازهایی هستند، باید ابتدا از مباحث سال دهم شروع کنند و بر روی مباحث مربوط به استوکیومتری و محلول‌ها نیز به تسلط خیلی عالی دست پیدا کنند. سپس بعد از این که یک مقدار در مباحث مربوط به این دو فصل به تسلط نسبی رسیدند، وارد مباحث سال یازدهم شوند.

برای پیش‌خوانی مباحث دوازدهم نیز عجله نکنید! پایه و اساس مباحث سال دوازدهم در سال دهم و یازدهم گنجانده شده است. بنابراین ایتدا باید پایه را قوی کنید تا بعدأ با قدرت و تسلط عالی وارد مباحث سال دوازدهم شوید. بنابراین بسته به میزان تسلط در دروس پایه، تا اوایل یا اواسط شهریور را به مطالعه پایه اختصاص دهید. افرادی که کندخوان هستند و یا دیر شروع می‌کنند نیز مجاز هستند تا آخر شهریور به مطالعه پایه بپردازند و دوازدهم را همسو با مدرسه استارت بزنند.

  • ریاضی

اما درس ریاضی برای دانش آموزان ریاضی و فیزیک از اهمیت بسیار بسیار بالایی برخوردار است. این درس برخلاف سایر دروس و همانند مسائل استوکیومتری باید به صورت جامع خوانده شود. به این صورت که شما ابتدا باید مباحث تابع، معادله، نامعادله، مثلثات، حد و پیوستگی را به طور کامل مطالعه کنید و تسلط بالایی کسب کنید. سپس اگر فرصت داشتید، می‌توانید وارد مباحث مشتق و کاربرد مشتق نیز شوید.

اما از آن جایی که اکثر دانش آموزان در مباحث تابع، حد، مثلثات و غیره مشکلات اساسی دارند، پیشنهاد می‌شود تمرکز خود را بر روی مباحث گفته شده بگذارید. اساسأ درس ریاضی جز با تمرین، تکرار و تست‌زنی مداوم تسلط حاصل نمی‌شوید. بنابراین خواهشأ فعلأ تابستان را روی این موارد تمرکز کنید.

  • حسابان، هندسه و آمار و احتمال

سه درس حسابان، هندسه، آمار و احتمال جزو درس ریاضی رشته ریاضی_فیزیک هستند که در کنکور نیز سوالاتی از آن‌ها طرح می‌شود. اما برای مطالعه این سه درس باید اولویت بندی داشته باشید. به این صورت که ابتدا همان‌طور که در قسمت قبلی گفته شد، باید پایه را بسازید. حسابان با ریاضیات پایه در دو فصل تابع و مثلثات مرتبط هستند. بنابراین، اولویت مطالعه باید ابتدا فصل تابع و مثلثات از ریاضیات پایه (دهم، یازدهم) + حسابان 1 باشد که البته بعد از این دو مبحث تابع نمایی و لگاریتمی نیز قرار خواهد داشت.

سپس بعد از این که در بحث تابع و مثلثات یک مقدار به تسلط نسبی رسیدید، می‌توانید وارد بحث حد یازدهم شوید. در مورد درس هندسه و آمار و احتمال نیز باید اولویت آخر باشند. هندسه معمولأ در سال یازدهم و دوازدهم مرتبط نیستند؛ هر چند شاید فصل یک یازدهم با فصل دو دوازدهم هم موضوع باشند، اما چندان پیش نیاز محسوب نمی‌شود. در مورد مباحث آمار و احتمال نیز پیش نیازهایی لازم نیست. اما برای مطالعه هم باید از فصل اول شروع کنید که مربوط به آمار است، سپس وارد بحث احتمال شوید.

توجه: به دلیل این که دروس عمومی بین رشته تجربی و ریاضی_فیزیک مشترک هستند، بنابراین در این قسمت به دروس عمومی اشاره‌ای نشده است و برای اطلاع از نحوه و چگونگی مطالعه دروس عمومی در تابستان، به قسمت دروس عمومی در رشته تجربی مراجعه نمایید.

جدول برنامه‌ریزی درسی یازدهم ریاضی

حال که با نحوه مطالعه دروس رشته ریاضی در تابستان مطلع شدید، وقت آن است که یک برنامه کاربردی برای خودتان طراحی کنید. برای رشته ریاضی_فیزیک، درس ریاضی از اهمیت به شدت بالایی برخوردار است و همانند درس زیست‌شناسی رشته تجربی، در برنامه این دانش آموزان نیز درس ریاضی باید در برنامه هر روزه قرار داده شود. برنامه دانش آموزان ریاضی در تابستان باید به شکل زیر باشد:

جدول برنامه ریزی درسی یازدهم ریاضی pdf

شما عزیزان رشته ریاضی برای مطالعه منظم در تابستان باید یک برنامه شبیه برنامه فوق برای خود تهیه کنید. اما یک سری نکات را در برنامه‌ریزی مخصوص خودتان در نظر داشته باشید که در عکس با رنگ قرمز مشخص شده‌اند که در ادامه تک به تک توضیح داده شده است:

1. برای مطالعه در تابستان بنا بر میزان تسلط دانش آموز بر روی مباحث مختلف، باید تعداد دروس مشخص شوند. اما به طور کلی برای مطالعه تابستان، روزی 3 تا 5 درس کفایت می‌کند. این دروس باید بنا بر میزان درجه سختی مبحث مورد مطالعه تفکیک شوند. یعنی اگر روزی مباحث مشخص شده از دروس سخت و وقت‌گیر بودند، می‌توانید در کل سه درس مطالعه کنید که دو اختصاصی و یک عمومی باشد. اگر مباحث راحت بودند، روزی 4 یا 5 درس که یا دو عمومی، دو تخصصی، یا دو عمومی و سه تخصصی ..

2. خانه آخر از جدول که با کلمه متغیر مشخص شده است، می‌تواند برای شما دو حالت داشته باشد:

  • یک درس مازاد مطالعه کنید.
  • و یا نیمی از زمانتان را به مطالعه، تست‌زنی یا مرور مطالب عقب مانده اختصاص دهید و بقیه را استراحت کنید.

3. در روز چهارشنبه برنامه نیز در دو جا دو درس عمومی مشخص شده است؛ دلیل این کار این است که اگر در طول هفته خوب مطالعه کرده‌اید، روز چهارشنبه از هر دو درس به صورت یک ساعت مرور داشته باشید. اما اگر خوب مطالعه نداشته‌اید، بعنوان ایستگاه جبرانی برای درسی که عقب مانده‌اید یا هنوز مشکلتان برطرف نشده استفاده کنید.

برنامه‌ریزی تابستان یازدهم انسانی برای کنکور

فیلیپز آدامز می‌گوید: اغلب افراد اگر اعتماد به نفس داشته باشند، کارهای خارق العاده انجام می‌دهند. اما آن‌ها معمولأ جلو تلویزیون می‌نشینند و به گونه‌ای رفتار می‌کنند که گویی زندگی برای همیشه ادامه دارد. هر چند غلبه بر سکون سخت است، اما باید به این موضوع فکر کرد که بها تغییر نکردن چیست! حالا که ابتدا تابستان است، بهتر است فاصله بین جاگاهی که هستید و جایگاهی که می‌خواهید در آن قرار بگیرید را در نظر بگیرید. 

برای کم کردن این مقدار فاصله ابتدا باید هدف‌گذاری کنید، سپس برنامه‌ریزی انجام دهید. از حالا به بعد شما باید به هر کاری که می‌خواهید انجام دهید، فکر کنید و با خودتان حساب کنید، انجام این کارها به نفع شما و هدف شما هستند یا نه برعکس به ضرر هدفتان! سپس برای انجام درست‌ترین راه ممکن اقدام کنید. بنابراین، شما باید انتخاب‌هایتان را براساس شخصیتی که در آینده می‌خواهید داشته باشید، انجام دهید. هیچ‌وقت منتظر زمان بهتر برای انجام کارها نباشید! چرا که چنین زمانی هرگز نمی‌آید مگر این که از همین الآن شروع کنید.

جمله معروفی را که شاید خودتان نیز بارها شنیده باشید، می‌گوید: « شما هرگز نمی‌توانید با تماشا ورزش کردن دیگران در باشگاه یا تلویزیون، به وزن ایده‌آل خود برسید!» منظور این جمله دقیقأ مصداق شما کنکوری‌ها است. برای موفقیت باید دست به اجرا کارهایی بزنید که همیشه از انجام آن‌ها فرار می‌کرید. چینی‌ها می‌گویند، تصور کنید در یک برکه 5 قورباغه زندگی می‌کنند. اگر یکی از این قورباغه‌ها تصمیم به پریدن بگیرد، در نهایت چند قورباغه در برکه باقی می‌ماند؟

جواب 5 قورباغه است؛ چرا که اگر به سوال دقت کنید، یکی از قورباغه‌ها تنها تصمیم به پریدن گرفته، نه این که واقعأ پریده باشد! بنابراین چنین باید نتیجه گرفت که شما تنها اگر تصمیم به مطالعه بگیرید، بی‌فایده خواهد بود. اما موفق کسی است که تصمیم بگیرد و تا انتها پای تصمیم خود بماند. با این اوصاف، بهتر است اگر تصمیم جدی گرفته‌اید، به سراغ برنامه‌ریزی تابستان یازدهم به دوازدهم انسانی برویم.

برای دوستان یازدهم انسانی که در ابتدا ورود به پایه دوازدهم هستند، مطالعه دروس ادبیات، علوم و فنون ادبی و ریاضیات از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اما اهمیت مطالعه دروس رشته انسانی در تابستان، به صورت زیر است:

  • ادبیات و علوم و فنون ادبی

اولین درس بسیار با اهمیت برای دانش آموزان انسانی در تابستان، درس فارسی است؛ از آن جایی که درس فارس هم در دروس عمومی با عنوان ادبیات و هم در دروس تخصصی رشته انسانی با عنوان علوم و فنون ادبی از مهم‌ترین دروس این رشته محسوب می‌شود، بنابراین اولویت تابستان نیز باید قرار بگیرد. در هر دو درس ادبیات و علوم و فنون ادبی، اولویت مطالعه با مباحث آرایه‌های ادبی و قرابت معنایی خواهد بود.

 برای دانش آموزان انسانی داشتن درک ادبی بالا، بسیار مهم و تعیین کننده است؛ از آن جایی که در مباحث آرایه‌های ادبی و قرابت معنایی فقط با تمرین و تکرار مداوم تسلط عالی کسب می‌شود، بنابراین چه زمانی بهتر از تابستان! پس اولین اولویت شما با درس فارسی است و اهمیت تست‌زنی از اهمیت مطالعه بسیار بیشتر است.

  • ریاضیات

یکی از دروسی که معمولأ دانش آموزان رشته انسانی از آن فراری هستند، درس ریاضی است؛ به طوری که در دو سال گذشته، در حدود 43 هزار نفر از شرکت کنندگان رشته انسانی، سوالات ریاضی را بی‌جواب تحویل داده‌اند. درس ریاضی را به طور کلی می‌توانیم دو بخش در نظر بگیریم:

  • بخش اول مربوط به یادگیری حل مسئله بدون در نظر گرفتن مدیریت زمان قبل از تست‌زنی است.
  • بخش دوم مربوط به یادگیری حل مسئله در حین تست‌زنی همراه با تکنیک‌های خاص مدیریت زمان است.

اگر از بخش اول غافل شویم، تلاش برای بخش دوم نیز بی‌فایده خواهد بود. بنابراین شما دانش آموزان یازدهمی لطفأ از ریاضی غول نسازید و در تابستان مباحث تابع، معادله و آمار و احتمال را مطالعه کنید و همین مقدار کفایت می‌کند تا به حداقل 60 درصدی برسید.

  • اقتصاد و روان‌شناسی

دروس اقتصاد و روان‌شناسی تک درس‌هایی هستند که مطالعه آن‌ها به دلیل مفهومی بودن از اهمیت بالایی برخوردار است. این که دانش آموزان قبل از شروع پایه دوازدهم به یک شناخت نسبی از مباحث مربوط به اقتصاد که در ابتدا کتاب شامل یک سری فرمول‌ها نیز می‌شود، بعلاوه دروس روان‌شناسی که اغلب رتبه‌ساز است، بسیار شایان اهمیت است برای ورود قوی و پر قدرت به دوازدهم! پس نرم نرمک مطالعه را شروع کنید و در تابستان حداقل به شناخت نسبی برسید.

  • تاریخ و جغرافیا

دروس تاریخ و جغرافیا از گستره بسیار پهناوری برخوردار بوده و می‌توانیم بگوییم به دلیل این گستردگی شاید سه ماه تابستان نیز کافی نباشد تا مطالب را تمام کنید. بعلاوه، مطالب تاریخ و جغرافیا به شدت حفظی هستند و زود فراموش می‌شوند. بحث مرور در این دو درس از بحث مطالعه با اهمیت‌تر است. به همین دلیل، اکثرأ پیشنهاد نمی‌کنیم که مطالعه را در تابستان شروع کنید.

اکثر اوقات دانش آموزان تاریخ و جغرافیا را جزو اولویت اصلی قرار می‌دهند، اما در پایان تابستان متوجه می‌شوند نه تنها تاریخ و جغرافیا را به اتمام نرسانده‌اند، بلکه از مطالعه سایر دروس پایه نیز عقب مانده‌اند. پس بهترین زمان استارت مطالعه این دو درس از اول مهر ماه همسو با دوازدهم است تا مطالعه منقطه نشود، بعلاوه مرور نیز به صورت منظم انجام شود.

  • جامعه‌شناسی

درس جامعه‌ناسی نیز برای دانش آموزان انسانی پر اهمیت است؛ اما حقیقت این است که نباید جای دروس در اولویت را تنگ کند. این درس از مباحث حفظی_مفهومی تشکیل شده است که برای دانش آموزان پایه ضعیف یا متوسط اصلأ توصیه نمی‌کنیم زمان بگذارند. اما برای دانش آموزان قوی که اصرار دارند حتمأ مطالعه کنند، پیشنهاد می‌شود هر شب قبل از خواب بعد از اتمام سایر دروس، یک مقدار مشخصی را مطالعه کنند.

توجه: به دلیل مشترکات در قسمت دروس عمومی هر سه رشته، از بیان تک تک دروس خودداری کرده‌ایم. اما در مورد ادبیات که صحبت شد، در مورد درس دین و زندگی و زبان انگلیسی نیز همانند تجربی‌ها عمل کنید، اما برای درس عربی که عربی انسانی تخصصی‌تر است نیز، همانند تجربی‌ها تمرکز را بر روی قواعد عربی بعلاوه مرور و تکرار لغات بگذارید.

جدول برنامه‌ریزی درسی یازدهم انسانی

در نهایت، می‌رسیم به قسمت حساس و اصلی مقاله در رشته انسانی و می‌دانیم که همگی به دنبال یک برنامه آماده برای شروع هستید. توجه کنید دوستان، هیچ‌وقت و به هیچ وجه، استفاده از برنامه‌های آماده را توصیه نمی‌کنیم. برنامه اصولی باید مختص هر فرد تنظیم شود. اما از آن جایی که همگی هفت ماهه هستید و از این گوش می‌گیرید و از گوش دیگر بیرون می‌دهید، به برنامه زیر توجه کنید:

جدول برنامه ریزی درسی یازدهم انسانی pdf

دوستان توجه کنید که این برنامه صرفأ یک برنامه پیشنهادی برای نشان دادن نحوه چینش مطالب قرار داده شده است؛ بنابراین وحی منزل نیست که حتمأ طبق آن پیش‌روی کنید. هر کس نسبت به برنامه خود می‌تواند تغییراتی در چینش برنامه ایجاد کند. اما به طور کلی شما هم همانند دوستان تجربی و ریاضی، روزانه سه تا پنج درس باید در برنامه خود داشته باشید. این دروس بسته به درجه سختی، می‌توانند دو تخصصی و دو عمومی، دو تخصصی دو عمومی و یا سه تخصصی و دو عمومی در طول روز باشد.

توجه: منظور از درس فارسی، همان درس ادبیات عمومی و درس علوم و فنون ادبی در دروس تخصصی است. بنابراین طبق این برنامه شما باید این دو درس را همسو با یکدیگر و در قالب درس فارسی کار کنید.

نکته: مطالعه درس جامعه‌شناسی چون به همه توصیه نمی‌شود، با رنگ آبی متمایز شده است. این بدین معنا است که، دوستانی که پایه  ضعیف دارند، می‌توانند به جای این درس به مرور و یا جبران سایر دروس عقب مانده بپردازند. اما دوستانی که قوی هستند و اصرار دارند حتمأ مطالعه کنند، هر شب در انتها برنامه مطالعه داشته باشند.

بهترین برنامه‌ریزی درسی برای دانش‌آموزان یازدهمی! 

بهترین نوع برنامه ریزی یازدهم به دوازدهم، برنامه ریزی حجمی _ زمانی است. در این نوع برنامه ریزی علاوه‌بر این که ساعت مطالعه برای هر درس در نظر گرفته می‌شود، به صورت مبحث به مبحث، حجم مباحث درسی مورد مطالعه در هر روز، هر هفته و حتی تا یک ماه آینده نیز مشخص خواهد بود. اما برای طرح چنین برنامه‌ای باید طبق اصولی پیش‌روی کنید که این اصول عبارتند از:

1. ابتدا لیستی از تمام مباحث و دروسی که باید مطالعه کنید را برای خود جمع آوری کنید.

این دروس برای رشته علوم تجربی عبارتند از: 

  • دین و زندگی 1 و 2
  • ادبیات 1 و 2
  • عربی 1 و 2
  • زبان انگلیسی 1 و 2
  • زیست‌شناسی 1 و 2
  • ریاضی 1 و 2
  • فیزیک 1 و 2
  • شیمی 1 و 2

برای رشته ریاضی_فیزیک عبارتند از:

  • دین و زندگی 1 و 2
  • ادبیات 1 و 2
  • عربی 1 و 2
  • زبان انگلیسی 1 و 2
  • ریاضی 1 و 2 
  • فیزیک 1 و 2
  • شیمی 1 و 2 
  • هندسه 1 و 2
  • حسابان 1
  • آمار و احتمال

و برای رشته علوم انسانی نیز این دروس عبارتند از:

  • ادبیات 1 و 2
  • عربی 1 و 2
  • دین و زندگی 1 و 2
  • عربی 1 و 2
  • علوم و فنون ادبی 1 و 2
  • تاریخ 1 و 2
  • اقتصاد
  • منطق
  • ریاضی و آمار 1 و 2
  • جامعه شناسی 1 و 2
  • روان شناسی
  • جغرافیا 1 و 2
  • فلسفه 1

2. زمان مطالعه برای هر مبحث را مشخص کنید؛ شاید این کار در ابتدا بنظرتان سخت باشد یا از آن زمانی که تعیین کرده‌اید، بیشتر یا کمتر شود. بنابراین برای این که با چنین مشکلی روبرو نشوید، یک هفته یا 10 روز را بدون در نظر گرفتن زمان مطالعه کنید، سپس هر چند ساعت که برای مطالعه هر درس اختصاص داده بودید را یادداشت کنید. در نهایت بعد از گذشت 10 روز، شما خواهید دانست که براساس درجه سختی هر مبحث در مباحث مشابه، به چه تایمی از روز نیاز خواهید داشت.

3. یک یا دو روز از هفته را برای جبران و آزمون اختصاص دهید؛ بعد از این که برنامه را مشخص کردید، باید یک یا دو روز را برای جبران عقب ماندگی از برنامه، بازگشت و رفع اشکالات و در نهایت برای آزمون و خطا قرار دهید. ممکن است در طول برنامه برای هر فرد مشکلاتی پیش آید، مهمانی سر زده بیاید، خدایی نکرده مریضی و بیماری رخ دهد و هزار دلیل دیگر که فرد نتواند برنامه آن روز را کامل اجرا کند.

بنابراین، شما باید در برنامه فرصت جبران را قرار دهید تا آخر کار، با حجم تلنبار شده‌ای روبرو نشوید. بعلاوه، شما باید در آخر هر هفته یک مرور، جمع بندی و آزمون از مطالب خوانده شده داشته باشید. منظور از آزمون این نیست که حتمأ در آزمون‌های آزمایشی شرکت کنید، بلکه منظورمان این است که از مباحث مطالعه شده هر هفته به صورت کلی تست کار کنید.

توجه: برای مطالعه شما هر روز ابتدا مطالب روز قبل را یک دور مرور سریع داشته باشید، سپس به سراغ مطالعه مطالب جدید بروید. بعد از مطالعه نیز باید حتمأ برای موارد خوانده شده، تست کار کنید. حداقل از هر مبحث هر روز 30 تست کار کنید. در نهایت باید به تحلیل تست‌ها بپردازید و نکاتی را برایتان مجهول بودند، دشوار بودند و یا نکته جدیدی از دل تست بیرون آمده که برای شما مأنوس نبوده است، یک دور مرور کنید تا برای بعد هیچ مشکلی باقی نماند.

نکته بسیار مهم: ما در برنامه ریزی تابستان معمولأ روزهای شنبه تا چهارشنبه را به مطالعه اختصاص می‌دهیم. روز پنجشنبه روز جبران و مرور مطالب یک هفته گذشته است. سپس برای روز جمعه نیز نصف روز را باید به تست‌زنی از مطالب یک هفته گذشته اختصاص دهید، تحلیل کنید و نقاط ضعف باقی مانده را برطرف کنید. سپس نصف روز جمعه مال خودتان خواهد بود، هر گونه که دوست باشید، می‌توانید به تفریح، استراحت، گردش و غیره اختصاص دهید.

برای اطلاعات بیشتر در زمینه مطالعه دروس کنکور به صورت کاملأ حرفه‌ای، لینک‌های زیر را دنبال کنید:

چگونه در تابستان دهم و یازدهم را جمع‌بندی کنیم؟

چگونه در تابستان دروس دهم و یازدهم را جمع‌بندی کنیم! یکی از پرتکرارترین سوالات دانش آموزان و داوطلبان کنکوری است که از همه ما مشاورین پرسیده می‌شود. در مورد برنامه ریزی و چگونگی مطالعه در برنامه ریزی تابستان یازدهم تجربی، در قسمت‌های قبلی به صورت مفصل صحبت شده است. اما در این قسمت از مقاله به سراغ مطالبی خواهیم رفت که احتمالأ سوال شما نیز باشد. پس این قسمت را با پرسش و پاسخ‌های کوتاه، همراه ما باشید.

چگونه به برنامه ریزی پای‌بند باشیم؟

یکی از اساسی‌ترین مشکلات دانش آموزان عدم پای‌بندی به برنامه درسی تعیین شده است. بیشتر دانش آموزان با این ادعا که زمان کافی برای انجام برنامه ندارند، معمولأ هیچ وقت به برنامه به موقع نمی‌رسند و همیشه عقب ماندگی دارند. برای این مشکل چند راه حل ساده وجود دارد:

  • حتمأ برنامه درسی را در کاغذ بنویسید و همیشه دم دستتان قرار دهید.
  • اشتیاق یادگیری را در خودتان تقویت کنید و به چشم الزام و اجبار به دروس نگاه نکنید.
  • روز را با دروس مورد علاقه‌تان شروع کنید.
  • بعد از هر یک ساعت و نیم مطالعه، یک ربع به خود استراحت دهید.
  • کارهایی را که انجام دادید، به ترتیب در برنامه تیک بزنید.
  • در قبال انجام درست برنامه به خودتان جایزه دهید و خودتان را مورد تشویق قرار دهید.
  • تایمی از هفته را به استراحت و تفریح اختصاص دهید.
  • نور، صندلی و تهویه مکان مطالعه را بررسی کنید.
  • ریلکس کنید و خودتان را به یک چای، قهوه و هر نوشیدنی دیگری مهمان کنید.
  • آهنگ بی‌کلام گوش دهید.
  • از افراد دارای انرژی‌های منفی دوری کنید.

چه کسانی به معلم خصوصی نیاز دارند و برای چه کسانی مفید نیست؟

جواب این سوال نسبت به هر فرد می‌تواند متفاوت باشد. اگر شما از هوش بالایی برخوردارید، مشکلی در یادگیری ندارید، در مدرسه دبیر خوبی دارید، اگر پایه قوی دارید، اگر کتاب‌ها و منابع پاسخ‌گو نیاز شما هستند، شما نیازی به داشتن معلم خصوصی نخواهید داشت. اما اگر جزو افرادی هستید که در برخی از دروس مخصوصأ دروس تخصصی مشکلات پایه‌ای دارید، دبیر مدرسه شما خوب نیست، تنها با یک کتاب نمی‌توانید به درک درستی از برخی مفاهیم درسی برسید، شما نیازمند یک دبیر هستید.

البته برای همه دروس الزامأ داشتن دبیر خصوصی توصیه نمی‌شود. برای دانش آموزان کنکوری در صورتی که در دروسی مانند ریاضی، شیمی و غیره مشکل حل مسائل و حل تست دارند یا در تست‌زنی کند عمل می‌کنند، از بیان مشکلات خود در فضا کلاس و در حضور بقیه خجالت می‌کشند و یا یک خواهر، برادر و یا دوستی ندارند تا مشکلاتشان را حل کنند، دبیر خصوصی چاره کار خواهد بود.

در تابستان چند ساعت درس بخوانیم؟

در جواب سوال در تابستان چند ساعت درس بخوانیم باید بگوییم این موضوع کاملأ بستگی به تسلط شما در دروس مختلف دارد. همچنین اگر جزو دانش آموزانی هستید که تا دیروز 1 ساعت مطالعه مفید داشته‌اید، از امروز نمی‌توانید یکباره روزانه 10 ساعت مطالعه کنید. اما به طور کلی، دوستان یازدهمی در صورتی که ساعت مطالعه قبلی‌شان کم بود، از روزی سه ساعت شروع کنند و تا روزانه 7 یا 8 ساعت افزایش دهند.

در برنامه ریزی درسی برای پایه یازدهم چه دروسی مطالعه می‌شود؟

در برنامه ریزی تابستان یازدهم به دوازدهم کنکور تجربی، معمولأ همه دروس باید حضور داشته باشند و حذف یا نادیده گرفتن هیچ یک از دروس توصیه نمی‌شود. در مطالب قبلی در رابطه با هر درس به صورت مفصل صحبت شده است تا چگونه مطالعه کنید. اما به طور کلی در برنامه ریزی تابستان، اولویت مطالعه با دروس تخصصی است تا پایه دروس قوی شود. البته در کنار این دروس، دروس عمومی نیز بنا به میزان درجه سختی باید حضور داشته باشند.

اگر بخواهیم بگوییم چگونه و چه تعداد از دروس را در برنامه خود جای دهید، باید بگوییم در یک برنامه نرمال کنکور، اصولأ در هر روز باید دو یا سه درس تخصصی در کنار یک یا درس عمومی وجود داشته باشد. به این صورت که اگر مباحث دروس تخصصی راحت هستند، روزی سه درس تخصصی و دو درس عمومی، اگر مباحث دروس تخصصی سخت یا وقت‌گیر است، دو تخصصی در کنار دو عمومی و اگر از دروس عمومی نیز مبحثی را بلد نیستید و نیاز به زمان بیشتری برای مطالعه دارید، دو درس تخصصی همراه یک درس عمومی مناسب خواهد بود.

نکته: تعداد دروس در برنامه هر روز، متناسب با درجه سختی مباحثی که هر روز باید خوانده شوند، متفاوت خواهد بود. اما به طور کلی روزانه بین سه تا پنج درس از دروس تخصصی و عمومی بهترین برنامه شما خواهد بود.

سخن پایانی

دوستان و همراهان عزیز، به پایان مقاله برنامه ریزی تابستان یازدهم به دوازدهم تجربی رسیدیم. با توجه به همه صحبت‌هایی که در بطن مقاله گفته شد، شما برای شروع مطالعه کنکوری، باید خیلی زود شروع کنید و کار امرزوتان را به فردا موکول نکنید. بعد از امتحانات چند روز استراحت کنید و سپس استارت مطالعه را بزنید. برای شروع نیز به یک برنامه ریزی درسی اصولی نیاز دارید تا چراغ راه شما و نقشه راه هدفتان باشد.

اگر احساس می‌کنید به شناخت کافی از خودتان نرسیده‌اید و نمی‌توانید طبق موارد گفته شده برنامه ریزی خودتان را طراحی کنید، پیشنهاد می‌کنیم حتمأ از یک مشاور مشورت بگیرید. شاید هزینه‌های گزاف مشاورین تحصیلی شما را از مشورت با افراد با تجربه باز دارد. اما توجه کنید برای مشورت گرفتن نیازی نیست که حتمأ هزینه کنید. یک رتبه برتر، یک دوست با سواد، خواهر یا برادر بزرگ‌تری که خود به تازگی کنکور داده است نیز می‌تواند در طرح برنامه شما موثر واقع شود.

اگر هیچ یک از افراد فوق را ندارید، مشکلات درسی خود را از طریق کامنت با ما به اشتراک بگذارید. من و سایر همکارانم در سایت بخون، همه روزه و در هر ساعت از شبانه روز، به صورت کاملأ رایگان پاسخ‌گو تمامی سوالات شما خواهیم بود. نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید و در صورت رضایت خاطر، مقاله را با ستاره‌های رنگی خود مزین کنید.

سوالات متداول

  1. آیا برنامه ریزی تابستان یازدهم برای همه افراد یکسان است؟
    خیر؛ به تعداد آدم‌های روی زمین، برنامه ریزی درسی وجود دارد. برای اطلاع از برنامه مخصوص به خود، به متن مقاله مراجعه نمایید.
  2. یک برنامه ریزی درسی تابستان باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟
    برای موفقیت در کنکور، برنامه درسی باید در درجه اول منحصر بفرد باشد، تنوع داشته باشد و نقاط ضعف را پوشش دهد. برای دریافت برنامه ریزی تابستان یازدهم تجربی،ریاضی و انسانی کلیک کنید.
  3. آیا پیش‌روی در تابستان یازدهم به دوازدهم با برنامه راهبردی، کار درستی است؟
    خیر؛ به دلیل این که اکثرأ در برنامه راهبردی پیش نیازها رعایت نمی‌شود، اکثر دروس به صورت درس به درس یا فصل به فصل پیش‌روی می‌کند، پیشنهاد می‌کنیم که حتمأ برنامه تابستان را جدا از برنامه راهبردی در نظر بگیرید.
4.3/5 - (19 امتیاز)
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:
عضویت
اطلاع از
40 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا