در بخش قبل به صورت کامل مفصل و تخصصی بودجهبندی ادبیات کنکور را بررسی کردیم و این درس را کالبد شکافی کردیم. حال که به صورت کامل با ادبیات کنکور آشنا شدیم، نوبت به بررسی نحوه مطالعه ادبیات کنکور است. اصلا چگونه ادبیات را برای کنکور بخوانیم؟ بهتر است ادبیات مبحثی خوانده شود یا به صورت درس به درس؟ چگونه برای ادبیات کنکور برنامهریزی کنیم؟ و …
اگر سوالات بالا، برای شما هم پیش آمده است پس باید خوشحال باشید چون الان در حال خواندن بهترین مقاله ممکن درباره روش خواندن ادبیات برای کنکور هستید. من شایان مامندی هستم و اینجا در بخون قول نگارش بهترین و کاملترین مقاله ممکن درمورد روش خواندن ادبیات برای کنکور نظام جدید را به شما میدهم. مقالهای که حاصل تجربه 4 ساله خودم به عنوان مشاور و همچنین گفت و گو با افراد زیادی است.
امروز قرار است روش خواندن ادبیات رتبههای برتر را در کوتاهترین زمان ممکن به شما یاد بدهم و مطمئن باشید با اجرای تکنیکهایی که در این مقاله یاد خواهید گرفت میتوانید در روش خواندن درس ادبیات برای کنکور خود یک تحول ایجاد کنید، پس حواسها را جمع کنید و تا انتها این مقاله با من همراه باشید زیرا قرار است به شما کمک کنم تا با دید جدیدی ادبیات کنکور را نگاه کنید؛ در هر قسمت از مقاله که سوالی ذهنتان را درگیر کرد سریعا از بخش نظرات بپرسید تا شما عزیزان را راهنمایی کنم.
فایل صوتی نحوه مطالعه ادبیات کنکور
این بخش مخصوص افرادی است که نمیخواهند نحوه مطالعه ادبیات کنکور را به صورت متنی مطالعه کنند. در قالب فایل صوتی بالا، تمامی محتواهای این مقاله به صورت کامل بررسی شده است و شما با گوش دادن به این فایل هم میتوانید به صورت کامل نحوه مطالعه فارسی کنکور را یاد بگیرید و دیگر نیازی به مطالعه متن نخواهید داشت.
مباحث ادبیات کنکور نظام جدید
در کنکور نظام جدید، ادبیات عمومی درسی است که مابین تمامی گروههای آزمایشی از تجربی و ریاضی فیزیک گرفته تا زبان و هنر، درس مشترکی است. جالب است بدانید که درس ادبیات درسی است که فقط نیاز دارد تا قلق آن دستتان باشد، در این صورت به راحتی میتوانید مباحث ادبیات کنکور نظام جدید را یاد بگیرید؛ اما مباحث ادبیات در کنکور نظام جدید چه مباحثی است؟
درس ادبیات برای تمامی رشتهها از 6 مبحث تشکیل شده است، معنی لغات، املاء لغات، تاریخ ادبیات، آرایههای ادبی، دستور زبان یا زبان فارسی و قرابت معنایی که هر کدام اهمیت و سبک مطالعه مخصوص به خود را دارند. شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید در کنکور سالهای اخیر از میان کل شرکتکنندهها به صورت میانگین حدود 10 درصد از شرکتکنندهها در درس ادبیات درصد منفی و باز هم حدود 10 درصد از شرکتکنندگان درصد بالای 50 را در این درس کسب میکنند.
اما این جا یک بحث بسیار مهم پیش میآید! چگونه ادبیات را برای کنکور بخوانیم که منفی نزنیم؟ شاید سوال قبل کمی خنده دار باشد، اما باور کنید افرادی که ادبیات را منفی میزنند به قصد منفی زدن سر جلسه حاضر نشدهاند! پس در ادامه دلیل اصلی منفی زدن را بررسی خواهیم کرد. در ضمن از طریق بخش نحوه مطالعه دروس کنکور به کل روشهای مطالعه برای تمامی دروس و رشتهها درسترسی داشته باشید و از طریق بخش کنکور به تمام مقالات آموزشی کنکور دسترسی داشته باشید.
چگونه ادبیات را برای کنکور بخوانیم که منفی نزنیم؟
خب کم کم به بخشهای جذاب روش خواندن درس فارسی برای کنکور میرسیم. اولین موردی که بررسی خواهیم کرد، جلوگیری از منفی زدن ادبیات است. از نظر من دلیل اصلی منفی زدن ادبیات، درس به درس خواندن آن است. عده زیادی ادبیات را درس به درس میخوانند و اصلا هم متوجه اشتباه خود نیستند! البته دو دلیل هم برای درس به درس خواندن ادبیات وجود دارد.
- دلیل اول: در مدارس برای آموزش ادبیات، ادبیات به صورت درس به درس تدریس میشود.
- دلیل دوم: در آزمونهای آزمایشی هم ادبیات به صورت درس به درس در آزمونها قرار دارد.
همین دو دلیل کافی است تا عده زیادی که به دنبال یادگیری راحت ادبیات هستند به جای یادگیری نحوه موضوعی خواندن ادبیات، به دنبال مطالعه این درس به صورت درس به درس میروند. اما چرا درس به درس خواندن ادبیات اشتباه است؟ همانطور که در بخشهای قبلی هم اشاره کردیم، ادبیات از 6 مبحث تشکیل شده است و هرکدام از این مباحث روش مطالعه مخصوص به خود را دارند.
به عنوان مثال روش خواندن قرابت معنایی با روش خواندن لغات ادبیات کنکور متفاوت است. افرادی که روش خواندن فارسی برای کنکور را به صورت درس به درس جلو میبرند، در یک درس هم لغات وجود دارد، هم آرایه، هم دستور زبان، هم قرابت و تاریخ ادبیات؛ همین موضوع باعث یادگیری مطالب به صورت پراکنده میشود و اصلا برای دوران جمعبندی هم نمیتوانند عملکرد خوبی داشته باشند. خب امیدوارم تا اینجا به پاسخ این سوال رسیده باشید که ادبیات را درس به درس بخوانیم یا مبحثی… . درضمن از شما دعوت میکنم که سایر مقالات مربوط به نحوه مطالعه دروس عمومی را هم از طریق بخشهای زیر مطالعه کنید:
نحوه مطالعه ادبیات برای کنکور به صورت موضوعی یا مبحثی
خب از این قسمت کم کم ماجرای روش خواندن ادبیات رتبههای برتر شروع میشود. به یاد داشته باشید کسی که در درس ادبیات درصد خوبی را کسب میکند، به صورت مادرزاد در این درس قوی نبوده، فقط شیوه صحیح مطالعه ادبیات برای کنکور را رعایت کرده است. تا اینجا متوجه شدیم بهترین روش خواندن درس فارسی برای کنکور، مطالعه به صورت مبحثی است. منظور از نحوه موضوعی خواندن ادبیات یا مبحثی خواندن این درس، تفکیک کل مباحث است.
بهترین شیوه خواندن ادبیات برای کنکور، تفکیک هر 6 مبحث ادبیات است و برای هرکدام به روش مخصوص خود این درس را مطالعه کنید. اما به همین سادگی هم نیست؛ زیرا باید تعین کنید که کدام مبحث ادبیات را اول بخوانید، کدام را دوم و کدام را آخر که به این موضوع، بحث پیش نیازهای ادبیات کنکور میگویند.
مابین مباحث ادبیات کنکور یک رابطه پیش نیاز هم وجود دارد؛ به عنوان مثال در بحث آرایههای ادبی و ایهام تناسب، شما باید معنی واژهها را بلد باشید. در قرابت هم همین موضوع وجود دارد. اما اینجا قرار نیست یک روش کلی درمورد طریقه خواندن ادبیات برای کنکور معرفی کنیم، بلکه قرار است روش مطالعه هر مبحث از ادبیات، از لغات گرفته تا آرایه را بررسی کنیم. اما قبل از ادامه مطلب، اگر در تحلیل تستهای ادبیات در آزمونها کنکور مشکل دارید حتما مقاله مربوط به نحوه تحلیل آزمون چگونه است را از همین سایت بخوانید.
پیش نیاز مباحث ادبیات کنکور نظام جدید
قبل از شروع بحث اصلی یعنی نحوه خواندن فارسی برای کنکور، باید ارتباط میان مباحث مختلف این درس را بررسی کنیم. همانطور که اشاره کردیم، درس ادبیات از شش مبحث معنی لغت، املا، تاریخ ادبیات، آرایههای ادبی، دستور زبان و قرابت معنایی تشکیل شده است. میان مباحث معنی لغت، آرایههای ادبی و قرابت معنایی یک ارتباط عمیق وجود دارد؛ به این صورت که آرایه و قرابت هردو به معنی لغت نیاز دارند.
اما در میان مباحث دستور زبان و تاریخ ادبیات چنین رابطهای وجود ندارد و جزو مباحث مستقل محسوب میشوند. بخش پیش نیاز مباحث ادبیات کنکور، در روش مطالعه ادبیات برای کنکور بسیار موثر است و به همین دلیل لازم بود که این ارتباط پیش نیاز را بدانید. درضمن، درصورتی که زمان کمی دارید و قصد دارید ادبیات را بهصورت حذفی مطالعه کنید توصیه میکنم حتما مقاله مباحث مهم ادبیات در کنکور را مطالعه کنید.
روش خواندن لغات ادبیات کنکور
در توضیحات مربوط به چگونه درس فارسی را برای کنکور بخوانیم برای هر مبحث، به ترتیب سوالات ادبیات کنکور، مباحث را بررسی خواهیم کرد پس اولین قدم، بررسی روش خواندن لغات ادبیات کنکور است. خودتان را خسته نکنید، قرار نیست لغات ادبیات کنکور را در برنامهریزی برای ادبیات کنکور قرار دهید، بلکه قرار است در قالب آیتم شبانه از خجالت لغات ادبیات کنکور دربیایید. به زبان ساده بهترین روش مطالعه لغات ادبیات این است که هر شب یک زمان خاص برای مطالعه لغات ادبیات کنکور اختصاص دهید.
این زمان میتواند از ده دقیقه شروع شود تا 20 دقیقه و یا براساس کمیت باشد، یعنی هر شب 10 الی 20 لغت را از بخوانید. یادتان باشد که مهمترین نکته تداوم این کار است که هر شب این عمل را انجام دهید. اما سوال اصلی اینجاست که کی برای لغات تست بزنیم؟ دست نگه دارید و در حین مطالعه کلمات ادبیات کنکور اصلا تست نزنید؛ یادتان باشد در سوالات لغات ادبیات کنکور، ممکن است 10 لغت به شما بدهند که هرکدام از یکی از درسهای ادبیات مربوط به یکی از پایههای دهم تا دوازدهم باشد.
بهترین زمان برای شروع تست لغات ادبیات، بعد از اتمام مطالعه کل لغات ادبیات است. زمانی که به این مرحله رسیدید دیگر مطالعه لغات را متوقف کنید و به جای آن هر شب 5 الی 10 تست از لغات حل کنید و با این کار هم سرعت تست زنی شما افزایش خواهد یافت و هم در قالب تست زنی لغات ادبیات، این مبحث را مرور هم خواهید کرد. درضمن از طریق لینکهای زیر میتوانید دسترسی کاملا رایگان و فوری به روش مطالعه شگفت انگیز دروس اختصاصی داشته باشید؛ کافیست روی هرکدام که خواستید کلیک کنید:
روش مطالعه املاء لغات ادبیات کنکور
به دومین مبحث ادبیات رسیدیم که 3 تست از بودجهبندی را به خود اختصاص میدهد و اکثرا حتی خود من نسبت به این مبحث حس خوشایندی نداریم. برای مطالعه املاء لغات ادبیات بهترین کار این است که بعد از اینکه کل معنی لغات را به پایان رساندید به سراغ املا بیایید و با همان سبک قبلی مطالعه کنید. در ضمن توصیه میکنم کلمات هم آوا مانند فطرت و فترت و … را در داخل یک جزوه کوچک گردآوری کنید و مرور زیادی روی این دفترچه داشته باشید.
سوالات املا ادبیات کنکور بیشتر به دلیل کلمات هم آوا داوطلبان را با چالش مواجه میکند و به همین دلیل توصیه کردم که کلمات هم آوا را گردآوری کنید و در مطالعه خود جای دهید که بتوانید به تستهای این مبحث هم پاسخ دهید.
روش مطالعه تاریخ ادبیات کنکور
کم اهمیتترین مبحث در ادبیات فارسی، مبحث تاریخ ادبیات است که فقط یک تست از بودجهبندی را به خود اختصاص میدهد و به همین دلیل عده زیادی این مبحث را حذف میکنند که کار اشتباهی است، زیرا همین یک عدد تست میتواند پزشکی را به پرستاری تبدیل کند. بله! در رتبههای کم رقابت بین رتبههای برتر سر یک تست است… اما در مورد روش مطالعه تاریخ ادبیات کنکور اولین قدم این است که بهترین زمان ممکن برای شروع مطالعه تاریخ ادبیات، نزدیکهای عید است؛ دلیل این موضوع هم حفظی بودن تاریخ ادبیات و جلوگیری از فراموشی است.
اما چگونه تاریخ ادبیات کنکور را بخوانیم؟ بازهم در قالب آیتم شبانه این مبحث را مطالعه میکنیم. به این صورت که هر شب سعی کنید تاریخ ادبیات یک فصل از ادبیات را مطالعه یا نهایت در دو شب این کار را انجام دهید. زمانی که کل تاریخ ادبیات کنکور را تمام کردید جای آن را با تست این مبحث تعویض کنید و هر شب 5 تست برای تاریخ ادبیات بزنید اما به صورت مداوم که مرور هم داشته باشید.
روش مطالعه آرایههای ادبی کنکور
خب در روش مطالعه آرایههای ادبی کنکور دیگر خبری از آیتم شبانه نیست و وارد بحث برنامهریزی برای ادبیات کنکور خواهیم شد. بهترین کار برای مطالعه آرایههای ادبی کنکور جای دادن این مبحث در برنامهریزی هفتگی است و توصیه میکنم که هر هفته 3 الی 4 جلسه یک ساعته برای این مبحث اختصاص دهید و از آرایههای آسان مثلا اغراق و حسآمیزی شروع کنید و آرایههای ادبی سخت مانند ایهام تناسب یا کنایه و استعاره را برای آخر بگذارید.
اما چه زمانی برای آرایههای ادبی تست بزنیم؟ پیشنهاد شخصی من این است که یک جلسه فقط آرایه بخوانید (حال فرقی نمیکند چه تعداد از آرایههای ادبی را بخوانید) در جلسه بعد هم ابتدا یک مرور سریع روی آرایههای جلسه قبل داشته باشید و تمام تستهای مربوط به آرایههای جلسه قبل را حل کنید. زمانی که کل آرایههای ادبی را مطالعه کردید برای مرور هر شب 5 تست این مبحث را حل کنید. خب این هم از نحوه مطالعه آرایههای ادبی کنکور، بخش بعدی یک مبحث وحشتناک از ادبیات است…
نحوه مطالعه دستور زبان فارسی برای کنکور
خب رسیدیم به وحشتناکترین مبحث ادبیات یعنی دستور زبان فارسی و نحوه مطالعه دستور زبان فارسی برای کنکور. شاید این مبحث دلیل اصلی جلوگیری داوطلبان از رسیدن به درصد 100 در ادبیات کنکور است. در روش مطالعه دستور زبان ادبیات کنکور هم توصیه میکنم بعد از آرایههای ادبی این مبحث را شروع کنید و در برنامه هفتگی خود قرار دهید. از روی هر منبعی که دارید به ترتیب مباحث دستور زبان را شروع کنید.
در روش مطالعه دستور زبان ادبیات کنکور هم مانند آرایههای ادبی یک جلسه را به آموزش اختصاص دهید و جلسه بعدی هم به یک مرور سریع و حل تستهای جلسه قبل اختصاص داده شود. یادتان باشد درست است که دستور زبان سخت است اما مباحث آن بسیار گسترده نیست و بعد از حل تستهای زیاد باور کنید هر تستی که ببینید برای شما تکراری خواهد بود و میتواند از پس این غول هم بربیایید.
روش خواندن قرابت معنایی رتبه های برتر
رسیدیم به بخش روش مطالعه قرابت معنایی رتبههای برتر که قرار است در این بخش شوکه شوید. قرابت معنایی پرتستترین بخش ادبیات کنکور است و 36 درصد از کل بودجهبندی این درس را به خود اختصاص میدهد. اما چرا قرار است شوکه شوید؟ چون دیگر باید بیخیال درسنامه برای این بخش شوید؛ زیرا برای تقویت روش تشخیص قرابت معنایی باید درک ادبی بالایی داشته باشید که با درسنامه خواندن ممکن نیست، حتما خبر دارید که بیتهایی که برای قرابت معنایی میآیند تقریبا خارج از کتاب درسی هستند پس درسنامه خاصی برای این مبحث وجود ندارد.
اما چگونه قرابت معنایی را قوی کنیم و روش خواندن قرابت معنایی کنکور چگونه است؟ در پاسخ باید گفت که فقط باید تست بزنید. از همان ابتدا که قصد دارید خواندن ادبیات کنکور را شروع کنید، تست زنی برای قرابت معنایی را شروع کنید. هر شب 10 تست برای قرابت معنایی حل کنید، اما فقط حل ساده نه، بلکه برای هر تست سعی کنید که مفهوم تمام گزینهها را هم بدست بیاورید.
اصلا هم مهم نیست تستها را درست حل میکنید یا اشتباه، باور کنید بعد از مدتی که این کار را مداوم انجام دادید به سلطان قرابت معنایی تبدیل خواهید شد و مفهومیابی بیت برای شما سادهتر از آب خوردن خواهد شد. روش قبل بهترین روش خواندن قرابت معنایی رتبههای برتر بود و با استفاده از این روش دیگر سردرگم نخواهید بود که قرابت معنایی را چگونه برای کنکور بخوانیم.
برای ادبیات کتاب درسی بخوانیم؟
سوالی که به شدت مهم است و بارها از خود من پرسیده میشود که برای ادبیات کتاب درسی بخوانیم یا نه. در پاسخ باید بگویم که این موضوع برمیگردد به منبعی که دارید. اگر منبع ادبیات فارسی شما کامل است دیگر نیازی به خواندن کتاب درسی نیست اما بد نیست که بعد از اینکه کل ادبیات را مطالعه کردید و تمام شدید به صورت درس به درس هم یک بار کتاب درسی را مرور کنید و نکات کلیدی را یک بار دیگر مرور کنید.
الان عده زیادی با خود میگویند شایان مامندی ابتدای مقاله گفت که درس به درس خواندن اشتباه است، الان به ما میگوید درس به درس بخوانید. خب حق هم دارید اما من گفتم در دوران مرور بد نیست این کار را انجام دهید؛ یعنی بعد از اینکه کل ادبیات را به صورت مبحثی مطالعه کردید یک بار هم به صورت درس به درس، ادبیات را مرور کنید، کلمات را مرور کنید، بیتها را معنی کنید و …. اما ممکن است در مورد منبع برای ادبیات هم سوال داشته باشید که تنها جواب من این است: «هر کتابی دوست دارید انتخاب کنید، فقط مبحثی یا موضوعی باشد.»
چگونه ادبیات را برای آزمون آزمایشی بخوانیم؟
آخرین قسمت در مقاله روش خواندن ادبیات فارسی برای کنکور، مربوط به دوستانی است که آزمون آزمایشی شرکت میکنند. خب میدانیم که در آزمونهای آزمایشی به صورت درس به درس سوالات ادبیات طرح میشود و مجبور هستیم به صورت درس به درس ادبیات را بخوانیم. اما الان زمان انتخاب است که برای ما کنکور بیشتر اهمیت دارد یا آزمون و تراز؟ پس توصیه میکنم حتی اگر برای آزمون هم مطالعه میکنید روش مطالعه ادبیات کنکور را که در بالا اشاره کردیم ادامه دهید.
اما جهت جلوگیری از افت تراز و درصد میتوانید در هفته چند ساعت خارج از برنامه برای مطالعه ادبیات به صورت درس به درس اختصاص دهید و با اینکار که سخت هم است، یک آمادگی برای آزمون هم داشته باشید.
جمعبندی روش خواندن فارسی برای کنکور
خب دوستان گرامی به انتهای روش خواندن فارسی برای کنکور رسیدیم. در این قسمت به صورت مختصر یک جمعبندی از مطالب را در اختیار شما قرار میدهم. در مقاله روش مطالعه ادبیات برای کنکور مباحث این درس را به دو دسته تقسیم کردیم.
دسته اول: آرایههای ادبی و دستور زبان فارسی
دسته دوم: معنی و املاء واژگان، تاریخ ادبیات، قرابت مغنایی
در دسته دوم روش مطالعه براساس آیتم شبانه بود که هر شب در حد 10 دقیقه برای واژگان زمان بگذارید و مطالعه کنیم، 10 تست برای قرابت معنایی حل کنیم و از دوران عید تاریخ ادبیات را هم به صورت فصل به فصل وارد کنیم.
در دسته اول هم در برنامه هفتگی 3 الی 4 جلسه یک ساعته را اختصاص دهیم، اول آرایههای ادبی را مطالعه کنیم، سپس دستور زبان فارسی و یک جلسه را به مطالعه اختصاص دهیم و جلسه بعد را به حل تستهای مربوط به مباحث جلسه قبل.
خب دوستان به انتها مقاله روش خواندن ادبیات برای کنکور رسیدیم. همانطور که قول دادم سعی کردم همه چیز را بررسی کنم و به صورت کامل نحوه مطالعه ادبیات را به شما یاد دهم. با امتیاز دادن به این نوشته به شدت باعث خوشحالی من خواهید شد و همچنین با عضویت در خبرنامه از بهترین امکانات این سایت از جمله داشتن ناحیه کابری برای ذخیره محتواها بهرهمند شوید. هر جایی دچار سردرگمی شدید یا سوالی داشتید حتما در بخش نظرات بپرسید تا سریعا شما را راهنمایی کنم.
سوالات متداول
- برای ادبیات چه منبعی استفاده کنیم؟
انتشارات مهم نیست، فقط مهم است که مبحثی یا موضوعی باشد. - بهترین روش مطالعه ادبیات برای کنکور چگونه است؟
مطالعه مبحثی و تفکیک مباحث که داخل این مقاله مفصل توضیح داده شده است.
درضمن اگر شما هم کسب و کار مرتبط با زمینه آموزش و کنکور دارید، سایت بخون یک مرجع مناسب برای پذیرش تبلیغات شماست؛ برای اطلاع کامل از طرحهای موجود کافیست روی لینک تبلیغات کنکور کلیک کنید.
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید: