داستان سهمیههای کنکور سراسری مدت زیادیست که ذهنها را به خود مشغول کرده است. عده زیادی قصد آشنایی با سهمیهها را دارند، عدهای احساس میکنند قبولی فقط برای افرادی است که سهمیه ایثارگری دارند و … . من شایان مامندی هستم، مشاور و برنامهریز تحصیلی و در این مقاله از بخون به شما قول میدهم کاملترین اطلاعات مربوط به سهمیههای کنکور سراسری را در اختیار شما عزیزان قرار دهم. با مطالعه مقاله اطلاعاتی که بهدست خواهید آورد شامل معرفی تک تک سهمیههای کنکور، تاثیر سهمیه در قبولی، سهمیههای خاص کنکور که ممکن است شما هم داشته باشید اما از آن بیاطلاع باشید و سایر سوالاتی که ممکن است ذهن هر داوطلب کنکور را درباره سهمیههای ایثارگری و مناطق مشغول کند، میباشد. تا پایان با من همراه باشید و در هر بخش دچار ابهامی شدید سریعا از قسمت نظرات مطرح کنید تا پاسخ دهم.
سهمیه کنکور چیست؟

همه ما قبول داریم امکانات آموزشی در تهران بیشتر از مثلا یکی از روستاهای سیستان و بلوچستان است؛ برای ایجاد عدالت آموزشی با توجه به امکانات آموزشی در هر شهر، منطقه و استان، همچنین برای قدردانی از ایثارگران و خانواده شهدا و برای افرادی که در سال کنکور خود در معرض بلایای فورس ماژور مانند زلزله، سیل و … هستند سهمیههای کنکور در نظر گرفته شده است که نحوه قبولی داوطلب و ورود وی به دانشگاه و همچنین رتبههای کنکور سراسری بر اساس همین سهمیههای مشخص خواهد شد.
سهمیههای اصلی و شناخته شده به دو دسته سهمیه مناطق و سهمیه ایثارگری تقسیم میشوند که هر کدام از آنها در مشخص شدن رتبه شما موثر است. در ادامه به بررسی تک تک سهمیههای کنکور سراسری خواهیم پرداخت. راستی اگر کنکوری هستید توصیه میکنم مقالات زیر را که به شدت پرطرفدار هستند از سایت بخون مطالعه کنید:
- برنامهریزی کنکور
- برنامهریزی کنکور تجربی
- چگونه درس بخوانیم تا در کنکور موفق شویم
- روش جمعبندی 3 روز یکبار
- روز کنکور
- چگونه گوشی را ترک کنیم و درس بخوانیم؟
- فیلم انگیزشی برای درس خواندن
- دمنوش مناسب برای کنکوریها
- استرس کنکور
- ترتیب خواندن مباحث دروس کنکور تجربی
- چگونه در امتحانات نهایی 20 بگیریم
- مدیریت زمان کنکور
- تکنیکهای تستزنی ریاضی انسانی
سهمیه کنکور به چه کسانی تعلق میگیرد؟
تمامی داوطلبان کنکور سراسری از سهمیههای کنکور برخوردار هستند. بیشترین سهمیه مربوط به سهمیه مناطق است که شامل سهمیه مناطق 1 تا 3 میشود و بعد از آن سهمیه 5 درصد، سهمیه 25 درصد و … . ظرفیت قبولی دانشگاه بر اساس سهمیههای کنکور سراسری تقسیمبندی میشود، به عنوان مثال 5 درصد کل صندلیها مربوط به سهمیه 5 درصد ایثارگری است که در بخش مربوط به آن کامل بررسی خواهیم کرد.
سهمیه چقدر در کنکور تاثیر دارد؟
همانطور که اشاره شد، تاثیر سهمیهها در کنکور سراسری کاملا مشخص است. از هر صد صندلی دانشگاه، 25 صندلی برای سهمیه 25 درصد و 5 صندلی برای سهمیه 5 درصد است و ظرفیت سهمیه مناطق در هر سال متفاوت و وابسته به تعداد شرکتکنندگان همان منطقه است. در حالت کلی سهمیه در کنکور تأثیر مستقیم بر روی فرصتها و شرایط دسترسی به آموزش عالی دارد. سهمیه کنکور با توزیع عادلانه فرصتها، سعی در ایجاد برابری شرایط برای داوطلبان در سراسر کشور دارد.
با توجه به تعداد واحدهای آموزشی، جمعیت و نیازهای هر استان و منطقه، سهمیه کنکور مشخص میشود. سهمیه کنکور تأثیر بزرگی بر رتبهبندی داوطلبان و امتیاز نهایی آنها دارد. داوطلبانی که در استانها و مناطقی با سهمیه کمتر قرار دارند، با شرایط مساوی در آزمون شرکت میکنند. اما داوطلبانی که در مناطق با سهمیه بیشتر قرار دارند، ممکن است با رقابت بیشتری مواجه شوند، زیرا تعداد داوطلبان بیشتری در آن مناطق حضور دارند.
انواع سهمیههای کنکور

سهمیههای اصلی کنکور به دو دسته سهمیه مناطق و سهمیه ایثارگری تقسیم میشوند. هر کدام از این سهمیههای مجددا به زیرشاخههای دیگری تقسیم خواهند شد، مثلا در سهمیه ایثارگری دو شاخه اصلی سهمیه 5 درصدی و سهمیه 25 درصدی را داریم. در ادامه تک تک این سهمیهها را معرفی خواهیم کرد. البته به جز این دو مورد، سهمیههای دیگری نیز مانند سهمیه مناطق زلزلهزده، سهمیه نوه شهید و جانباز در کنکور، سهمیه بسیج برای کنکور، سهمیه فرهنگیان برای کنکور و … وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها و اینکه آیا تاثیری در کنکور دارند نیز خواهیم پرداخت.
سهمیه کنکور مناطق
بر اساس امکانات آموزشی موجود، کل شهرهای کشور به سه دسته منطقه 1، منطقه 2 و منطقه 3 تقسیم میشوند. شهری مانند تهران که بالاترین امکانات آموزشی را دارد منطقه 1، شهری مانند ارومیه که یک مرتبه پایینتر است منطقه 2 و شهری مانند مهاباد منطقه 3 است. اما از نظر من سهمیه مناطق از مفهوم اصلی خود دور شده و باید سازمان سنجش برای آن راه حل جدیدی پیدا کند، زیرا امکانات آموزشی مانند ده سال قبل نیست که بگوییم بهترین معلمهای کشور فقط در شهرهای بزرگ هستند و با گسترش منابع و همچنین اینترنت، در هر شهر و استانی میتوان به منابع خود دسترسی داشت (البته این موضوع صرفا نظر شخصی است و میتوانید آن را نقد کنید).
طبق اطلاعات موجود بر اساس شرکتکنندگان کنکور، تعداد داوطلبان منطقه 1 از سایر مناطق کمتر است، در اکثر سالها منطقه 2 تعداد داوطلب بیشتری از منطقه 3 دارد که همیشگی نیست. سهمیه مناطق کنکور در تعیین ظرفیت دانشگاههای کشور به کار میرود و با توجه به اینکه وابسته به سهمیه جانبازی کنکور است در ادامه ظرفیت پذیرش از هر رشته را بعد از بررسی سهمیه ایثارگری در کنکور مشخص خواهیم کرد.
سهمیه کنکور ایثارگران
سهمیه ایثارگران در کنکور به دو دسته سهمیه 25 درصد و سهمیه 5 درصد تقسیم میشود. سهمیه 25 درصد شامل همسر و فرزند افرادی میشود که دارای درصد جانبازی 25 درصد به بالا هستند و همچنین فرزاندان شهدا و آزادگان میباشد. سهمیه 5 درصد ایثارگری نیز برای همسر و فرزند افرادی که دارای درصد جانبازی زیر 25 درصد و رزمندگان با حضور داوطلبانه بالای 6 ماه در جبهه میباشد. 30 درصد از ظرفیت پذیرش دانشگاهها به سهمیه ایثارگری تعلق میگیرد.
تاثیر سهمیه ایثارگری در کنکور چگونه است؟

تا قبل از کنکور 97 افرادی که دارای سهمیه ایثارگری بودن، رتبه آنها بین رقبای دارای همان سهمیه محاسبه میشد و فقط در سهمیه حق انتخاب رشته داشتند، اما بعد از کنکور 97 در کارنامه افرادی که دارای سهمیه ایثارگری بودند، 2 رتبه قرار داده شد:
- رتبه قبولی در سهمیه ایثارگری
- رتبه قبولی در سهمیه منطقه
دلیل این موضوع بیشتر بهخاطر افرادی بود که سهمیه 5 درصد داشتند و بعضی از مواقع انتخاب رشته در سهمیه 5 درصد با توجه به اینکه تعداد شرکتکنندگان این سهمیه با منطقه 3 تقریبا نزدیک به هم است ممکن است به ضرر افرادی باشد که سهمیه 5 درصد داشتند و به همین دلیل سازمان سنجش برای حل این موضوع، دو رتبه برای داوطلبانی که سهمیه ایثارگری داشند مشخص کرد تا هرکدام که به نفع آنها بود را انتخاب کنند. این موضوع باعث ایجاد حفره در انتخاب رشته شد که توجه به آن به شدت در بحث انتخاب رشته حائز اهمیت است. جزئیات آن را میتوانید در مقاله مشاوره انتخاب رشته رایگان کنکور مطالعه کنید.
تاثیر سهمیه جانبازی یا ایثارگری در کنکور سراسری، بهدلیل اینکه رقابت را بسیار کم میکند مورد علاقه و توجه عده زیادی است. فرض کنید داوطلب یکی از مناطق هستید و تعداد شرکتکنندگان کنکور از منطقه شما حدود 50 هزار نفر است. برای موفقیت و کسب رتبه مناسب، شما باید با 50 هزار نفر رقابت کنید. اما فرض کنید شما دارای سهمیه 25 درصد هستید و افرادی که سهمیه مشابه شما دارند کلا 10 هزار نفر هستند؛ رقابت شما برای ورود به دانشگاه با آن 10 هزار نفر خواهد بود.
هرچند در این بین حواشی زیادی وجود دارد؛ مثلا اکثر مشاورین یا مدرسین ادعا میکنند کارنامهای را دیدهاند که داوطلبی با درصد منفی در تمام دروس و سهمیه 25 درصد، پزشکی قبول شده است. شرایط قبولی در هر سهمیه متفاوت است و مطمئن باشید که هیچ داوطلبی نمیتواند با درصد منفی در تمام دروس حتی با سهمیه 25 درصد به رشته خوبی برسد.
با تمام احترامی که برای داوطلبان دارای سهمیه قائل هستم اما برای روشن شدن موضوع قصد دارم یک مثال ساده برای افرادی که سهمیه ندارند بازگو کنم؛ در بین داوطلبان دارای سهمیه نیز افرادی که تلاش بیشتری دارند موفق خواهند شد اما یادتان باشد سهمیه تا زمان ورود به دانشگاه میتواند کمک کند و شخصا افرادی را مشاهده کردهام که دارای سهمیه بودهاند ولی سهمیه در دروس دانشگاه هیچ کمکی به آنها نکرده و در آخر مجبور به انصراف شدهاند. اگر مایل هستید تاثیر سهمیه ایثارگری در کنکور را مشاهده کنید توصیه میکنم مقالات زیر را از سایت بخون مشاهده کنید:
- کارنامه قبولی پزشکی در سهمیه
- کارنامه قبولی دندانپزشکی در سهمیه
- کارنامه قبولی داروسازی در سهمیه
- کارنامه قبولی دامپزشکی در سهمیه
- کارنامه قبولی اتاق عمل در سهمیه
- کارنامه قبولی مامایی در سهمیه
- کارنامه قبولی پرستاری در سهمیه
چند بار میشود از سهمیه جانبازی در کنکور استفاده کرد؟
طبق آخرین بیانیه از طرف شورای عالی انقلاب، تمامی داوطلبان در دوره (روزانه، شبانه، آزاد، پردیس و …) در هر مقطع تحصیلی فقط یکبار برای ورود به دانشگاه میتوانند از سهمیه خود استفاده کنند. درصورت ورود به دانشگاه و انصراف به عنوان مثال در مقطع کارشناسی، دیگر حق استفاده از آن سهمیه را ندارند. اما برای فردی که فقط کنکور داده و هنوز انتخاب رشته نکرده است، میتواند مجدد از سهمیه خود استفاده کنید.
تاثیر سهمیه برای انتخاب رشته

رسیدیم به بخش محبوب من که سهمیه برای انتخاب رشته چهقدر تاثیر دارد. در بخشهای قبلی، بهصورت پراکنده اشاره کردم که نحوه تخصیص ظرفیت دانشگاه به چه صورت است و در این بخش بهصورت کامل همه را بررسی خواهیم کرد. بخش اول سهمیه 5 درصد و 25 درصد است که سهمیه آنها در دانشگاه بهصورت زیر است:
- سهمیه 5 درصد: 5 درصد از ظرفیت دانشگاهها
- سهمیه 25 درصد: 25 درصد از ظرفیت دانشگاهها
تا اینجا 30 درصد از ظرفیت دانشگاهها به افرادی که دارای سهمیه ایثارگری هستند اختصاص داده شد، 70 درصد باقیمانده از ظرفیت بین سهمیه مناطق 1 تا 3 تقسیم میشود که اصلا ثابت نیست و با توجه به تعداد شرکتکنندگان هر منطقه بین آنها تقسیم خواهد شد. مثلا فرض کنید کل داوطلبان منطقه یک حدود 10 نفر، منطقه دو 40 نفر و منطقه سه 20 نفر است، از 70 درصد باقی مانده ظرفیت دانشگاهها، سهم هر منطقه باتوجه به تعداد داوطلبان مثال قبلی بهصورت زیر خواهد بود:
- منطقه 1: 10 درصد
- منطقه 2: 40 درصد
- منطقه 3: 20 درصد
دقت کنید که اعداد بالا فرضی است و صرفا جهت آشنایی شما با کاربرد سهمیه کنکور در تقسیم ظرفیت دانشگاهها میباشد. پس تا همین الان متوجه شدیم که 30 درصد از ظرفیت دانشگاههای کشور مربوط به سهمیه ایثارگری است و 70 درصد باقی مانده بین سهمیه مناطق 1 تا 3 بر اساس تعداد شرکت کننده تقسیم میشود.
اگر قصد انتخاب رشته دارید و به دنبال یادگیری رایگان اصول انتخاب رشته صحیح هستید هستید توصیه میکنم مقالات زیر را حتما مطالعه کنید:
- انواع دانشگاه و دورههای تحصیلی
- نقشه ناحیه و قطب در کنکور
- برای قبولی در دانشگاه فرهنگیان چه درس هایی مهم است
- سهمیههای کنکور
- صفر تا صد مصاحبه فرهنگیان
- معرفی رشته مهندسی شیمی
- رشته اتاق عمل
- رشته دندانپزشکی
- معرفی پزشکی چند سال است
- رشته دامپزشکی
- رشته رادیولوژی
- رشته پرستاری
- میکروبیولوژی چیست
- معرفی رشته فیزیوتراپی
- رشته داروسازی
- رشته مامایی
سایر سهمیههای خاص کنکور سراسری
- سهمیه کنکور بسیج
- سهمیه کنکور بهزیستی
- سهمیه کنکور حافظان قرآن
- سهمیه کنکور برای فرزندان نیروهای مسلح
- سهمیه کنکور برای فرزندان فرهنگیان
- سهمیه کنکور برای مناطق زلزله زده و در معرض بلایای طبیعی
- سهمیه کنکور نوه شهید و جانباز
- سهمیه کنکور بهیاران
سهمیههایی که در بخش بالا مشاهده کردید جزو سهمیههای خاص کنکور هستند اما شرایط تاثیر آنها کمی متفاوت است. بهعنوان مثال سهمیه کنکور حافظان قرآن صرفا در مصاحبه رشتههای عملی تاثیر دارد و در کل اکثر سهمیههای خاص کنکور سراسری در بخش مصاحبه رشتههای دارای شرایط خاص موثر هستند. اما سهمیه کنکور مناطق زلزله زده و در معرض بلایای طبیعی، سهمیه کنکور بهیاران و سهمیه خانواده شهدا در کنکور بهصورت مستقیم در انتخاب رشته تاثیر داده میشود و هر سال ظرفیت مشخصی را به این دسته اختصاص میدهند.
چگونه سهمیه کنکور بگیریم؟
به آخرین بخش از مقاله سهمیههای کنکور سراسری رسیدیم، درباره اینکه چگونه سهمیه کنکور بگیریم یادتان باشد که همه داوطلبان کنکور یکی از سهمیههای مناطق 1 تا 3 را دارند، اگر احساس میکنید میتوانید سهمیه ایثارگری یا جانبازی یا حداقل یکی از سهمیههای خاص کنکور سراسری را داشته باشید توصیه میکنم حتما به بنیاد شهید و امور ایثارگران مراجعه کنید تا بتوانید با استفاده مشاوره آنها درباره نحوه دریافت سهمیه راهنماییهای لازم را کسب کنید.
دوستان خوبم به پایان مقاله سهمیههای کنکور سراسری رسیدیم و امیدوارم با مطالعه این مقاله، اطلاعات مورد نیاز خود را کسب کرده باشید، در این بخش از شما عزیزان دعوت میکنم با استفاده از لینکهای زیر به سایر مقالات مهم سایت که کاملا رایگان در اختیارتان قرار گرفته دسترسی داشته باشید: