یک خبر ویژه برای کنکوری‌ها!

40 درصد کل زیست کنکور هدیه ما برای شماست؛ شماره موبایلت رو وارد کن و هدیه رو همین الان بگیر:

آموزش جامع برنامه‌ریزی کنکور انسانی

دوست خوبم سلام. من شایان مامندی هستم مشاور و برنامه‌ریز تحصیلی؛ امروز در سایت بخون در کنار شما عزیزان خواهم بود با یک مقاله معرکه، یعنی آموزش برنامه‌ریزی کنکور انسانی. از همینجا خیالتان را راحت می‌کنم که این مقاله اصلا تبلیغی نیست و قرار نیست که یک مقاله ناقص در اختیارتان قرار دهم و یا به شما وعده دهم که در طرح‌های مشاوره ثبت‌نام کنید و اینجور داستان‌ها که شاید در سایت‌های دیگر مطالعه کنید… . به شما قول می‌دهم که قرار است کامل‌ترین آموزش برنامه‌ریزی برای کنکور انسانی را تقدیمتان کنم و با خواندن این مقاله تا پایان و اجرای نکات آن، خودتان به یک برنامه‌ریز حرفه‌ای تبدیل خواهید شد و بی‌نیاز از مشاور می‌شوید.

ابتدا پیش‌نیازها و مقدمات برنامه‌ریزی رایگان کنکور انسانی را بررسی خواهیم کرد، سپس به سراغ آموزش نکات اصلی خواهیم پرداخت و در ادامه نیز نمونه برنامه‌ریزی کنکور انسانی از روی منابع مختلف را در اختیارتان قرار خواهم داد. تا پایان با من همراه باشید و در هر بخش دچار سوال یا ابهامی شدید سریعا از قسمت نظرات مطرح کنید تا پاسخ دهیم.

انواع برنامه‌ریزی برای کنکور انسانی

برنامه درسی برای کنکور انسانی

تقریبا برای کنکور انسانی سه نوع برنامه‌ریزی ارائه می‌شود که به‌صورت زیر آنها را دسته‌بندی می‌کنیم:

  • برنامه‌ریزی زمانی کنکور انسانی
  • برنامه‌ریزی حجمی کنکور انسانی
  • برنامه‌ریزی تلفیقی کنکور انسانی

هدف اصلی من آموزش برنامه‌ریزی رایگان کنکور انسانی به‌صورت تلفیقی است که دقیق‌ترین و کامل‌ترین سبک برنامه‌ریزی محسوب می‌شود. اما برای شناخت بهتر و تسلط روی برنامه‌ریزی نیاز به آشنایی با دو سبک دیگر برنامه‌ریزی یعنی حجمی و زمانی دارید. پس به ترتیب تک تک آنها را بررسی می‌کنیم و به معرفی مزایا و ایرادات هر کدام خواهیم پرداخت. البته کنار این مقاله می‌توانید به سایر موارد مرتبط با برنامه‌ریزی از طریق لینک‌های زیر دسترسی داشته باشید:

برنامه‌ریزی زمانی کنکور انسانی

این نوع برنامه‌ریزی همان‌طور که از اسمش پیداست فقط روی زمان تمرکز دارد و ساده‌ترین نوع برنامه‌ریزی برای کنکور انسانی است. اگر نظر من را می‌خواهید قید این سبک را بزنید زیرا دقت آن به‌شدت پایین است و ممکن است شما را سردرگم کند. البته باز استفاده از این سبک برنامه بهتر از بی‌ برنامه بودن است.

برنامه ریزی برای کنکور انسانی رایگان

در برنامه درسی برای کنکور انسانی به روش زمانی، در ردیف اول اسامی دروس نوشته خواهد شد و در ستون اول نیز روزهای هفته؛ سپس برای هر درس زمان مطالعه در نظر گرفته می‌شود؛ نمونه برنامه‌ریزی کنکور انسانی به‌صورت زمانی را در تصویر بالا می‌توانید مشاهده کنید. نوشتن این نوع از برنامه کار 10 دقیقه است و همان‌طور که گفتم از نظر من برنامه مناسبی برای پیش‌روی نیست.

برنامه‌ریزی حجمی کنکور رشته انسانی

pdf برنامه ریزی کنکور انسانی

این سبک از برنامه‌ریزی درسی کنکور انسانی را بدون شک همه دیده‌ایم؛ برنامه‌ریزی قلمچی یک نوع از برنامه‌ریزی حجمی است که اصلا در آن توجهی به زمان روزانه نشده و صرفا حجم دروس بر اساس بازه زمانی 2 هفته‌ای مشخص شده و باید در آن دو هفته این حجم‌ها را مطالعه کنید. در این سبک برعکس برنامه زمانی هیچ توجهی به زمان نمی‌شود و تمرکز اصلی روی حجم مطالب است. برای درک بهتر می‌توانید نمونه برنامه‌ریزی کنکور انسانی که به‌صورت حجمی مشخص شده‌است را در تصویر بالا مشاهده کنید.

ایرادی که در برنامه حجمی وجود دارد، دقیق نبودن آن است؛ مثلا ممکن است برنامه روز شنبه 8 ساعت طول بکشد، برنامه روز یکشنبه 5 ساعت، روز دو شنبه 7 ساعت و … . در این برنامه فقط حجم مشخص است و این موضوع باعث ایجاد نوسان در ساعت مطالعاتی شما خواهد شد. حدالامکان از این نوع برنامه هم پرهیز کنید.

قبل از ادامه از شما عزیزان دعوت می‌کنم تا حتما از مقالات مشاوره‌ای رشته انسانی که با کیفیت بالا و کاملا رایگان در سایت بخون منتشر کرده‌ایم، از طریق لینک‌های زیر استفاده کنید:

بهترین برنامه‌ریزی برای کنکور انسانی به سبک تلفیقی

و اما بهترین برنامه درسی برای کنکور انسانی که شخصا توصیه می‌کنم همین برنامه تلفیقی است که در آن هم حجم دروس در نظر گرفته می‌شود و هم زمان مطالعه برای حجم مورد نظر. نوشتن این برنامه نسبت به دو برنامه قبلی ممکن است زمان و مهارت زیادی نیاز داشته باشد اما کیفیتی که دارد به‌نظرم ارزش این زمان را دارد. درباره مهارتی که برای نوشتن برنامه‌ درسی خود نیاز دارید نگران نباشید؛ زیرا صفر تا صد نگارش آن را امروز به شما یاد خواهم داد. شاید نوشتن اولین و دومین برنامه سخت باشد اما باور کنید در صورتی که نکات آموزشی این مقاله را به درسی لحاظ کنید از برنامه سوم به بهترین مهارت در نوشتن این برنامه خواهید رسید.

برنامه ریزی رایگان کنکور انسانی

در تصویر بالا نیز نمونه برنامه‎‌ریزی حجمی زمانی را مشاهده می‌کنید. قبل از یادگیری این سبک از برنامه‌ریزی نیاز به دانستن کمی پیش‌نیاز دارید؛ مثلا تعداد جلسات هر درس، اهمیت دروس در برنامه‌ریزی، حجم منابعی که استفاده می‌کنید و … . پس با انرژی کامل به سراغ ادامه مطلب بیایید و در هر بخش دچار ابهامی شدید سریعا از قسمت نظرات مطرح کنید.

پیش‌نیازهای برنامه‌ریزی درسی برای رشته انسانی

نمونه برنامه ریزی کنکور انسانی

قبل از نوشتن برنامه‌ درسی خود به دانستن چندین نکته نیاز دارید که در این بخش به‌صورت مفصل آنها را بررسی خواهیم کرد؛ از مطالب این بخش به سادگی گذر نکنید چون کلمه به کلمه آن در تدوین برنامه‌ریزی اهمیت دارد. در جریان هستید که تجربه 6 ساله من در بحث مشاوره و برنامه‌ریزی را مطالعه می‌‌کنید؟!

آشنایی با ارزش دروس رشته انسانی

چگونه برای رشته انسانی برنامه ریزی کنیم

ب بسم‌الله همین آشنایی با ارزش هر درس در رشته انسانی است. دلیل اهمیت این موضوع مربوط به جایگاه‌‍ هر درس در جدول برنامه‌ریزی کنکور انسانی است. زیرا یکی از عوامل تعداد تکرار یک درس در جدول برنامه‌ریزی هفتگی کنکور، اهمیت آن درس در کنکور یعنی ضریبی که دارد می‌باشد. همان‌طور که در جدول فوق نیز مشاهده می‌‎کنید، ارزش دروس کنکور انسانی از نظر ضریب را می‌توان به این صورت در مشخص کرد:

  • ضریب ریاضی در کنکور انسانی: 6 واحد
  • ضریب ادبیات در کنکور انسانی: 8 واحد
  • ضریب جامعه‌شناسی در کنکور انسانی: 5 واحد
  • ضریب روان‌شناسی در کنکور انسانی: 2 واحد
  • ضریب عربی در کنکور انسانی: 5 واحد
  • ضریب تاریخ و جغرافیا در کنکور انسانی: 5 واحد
  • ضریب فلسفه و منطق در کنکور انسانی: 5 واحد
  • ضریب اقتصاد در کنکور انسانی: 5 واحد

با توجه به ضرایب فوق متوجه خواهیم شد که دروس 2 واحدی جایگاه کمتری در برنامه‌ریزی ما دارند و درس‌هایی مانند ادبیات و ریاضی نیز دارای جایگاه ویژه هستند؛ اما ارزش دروس تنها عامل موثر نیست و سایر موارد که در ادامه نیز بررسی خواهیم کرد در ین موضوع نقش خواهند داشت.

حجم منابعی که برای دروس خود استفاده می‌کنید

آنقدر بدم می‌آید زمانی که یک نفر می‌گوید باید فلان درس 5 روز در هفته مطالعه شود… . دومین عاملی که برای تعیین تکرار دروس باید به آن توجه داشته باشید، حجم منبعی است که استفاده می‌کنید؛ مثلا کسی که از یک کتاب جمع‌بندی برای ادبیات تخصصی استفاده می‌کند با کسی که از کتاب جامع همان درس استفاده می‌کند با فرد دیگری که از فیلم آموزشی استفاده می‌کند خب قاعدتا متفاوت است. همین موضوع حجم منبع نیز بسیار مهم است.

مثلا اهمیت ریاضی از علوم و فنون یا ادبیات تخصصی کمتر است، ولی اگر منبعی که برای ریاضی استفاده می‌کنید حجم بیشتری از ادبیات دارد باید تناسب بین تعداد تکرار هر دو درس را در برنامه خود رعایت کنید. یادتان باشد منبعی که برای هر درس استفاده می‌کنید باید مبنای اصلی برای نگارش برنامه شما باشد.

جایگاه حل تست در برنامه کنکور انسانی

یکی از مواردی که اصلا عده زیادی حتی مشاورین به آن توجه نمی‌کنند، جایگاه حل تست در برنامه‌ریزی است. مثلا بعد از اتمام بحث نهایتش می‌نویسند حل 20 تست! خب آمدیم و منبع داوطلب برای آن مبحث 24 تست داشت؛ تکلیف آن 24 تست چه می‌شود؟ بهترین کار این است که داخل خود برنامه‌ریزی هفتگی شما جایگاه حل تست مشخص باشد…

اما چگونه برای تست‌زنی رشته انسانی برنامه‌ریزی کنیم؟ فقط کافیست اصول آن را بلد باشید که به‌صورت زیر است:

بین مطالعه یک مبحث و حل تست فاصله بیندازید؛ ابتدا از روی منبع خود در یک یا چند جلسه (بر اساس حجم منبع) درسنامه‌ها را مطالعه کنید، سپس در جلسه بعد (با فاصله حداقل یک روز) به سراغ حل تست بیایید و شماره تست‌های هر جلسه را داخل برنامه قرار دهید.

در هر جلسه برای هر درس چند تست حل کنیم؟ تعداد تست هر جلسه می‌تواند متغیر باشد، یعنی هیچ مبنایی نمی‌توان برای آن در نظر گرفت پس خود را به این موضوع محدود نکنید.

جایگاه مرور در برنامه‌ریزی برای کنکور انسانی

آخرین پیش‌نیازی که باید بلد باشید مربوط به جایگاه مرور در برنامه کنکور انسانی است. جایگاه‌‍‌های اصلی مرور را به‌صورت زیر می‌توانیم مشخص کنیم:

  • مرور اول: قبل از حل تست برای یک مبحث؛ کافیست قبل حل تست یک‌بار به‌صورت سریع مطالب مربوط به تست‌ها را مرور کنید.
  • مرور دوم: بعد از پایان یک فصل؛ بعد از بستن پرونده آموزش و حل تست یک مبحث، یک یا دو جلسه را به مرور خلاصه‌نویسی‌ها و حل تست‌های مارکدار اختصاص دهید.

سایر مرورها نیز بسته به نوع داوطلب و سلیقه شخصی وی می‌تواند متفاوت باشد.

مراحل نوشتن برنامه‌ریزی رایگان کنکور انسانی

امیدوارم که تا به اینجا خسته نشده باشید؛ از اینجا به بعد فاز عملی نوشتن برنامه برای کنکور انسانی شروع خواهد شد. مرحله به مرحله همراه با نمونه با هم پیش می‌رویم و در صورتی که مطالب قبلی را به خوبی یاد گرفته باشید و صد البته ادامه را به خوبی بررسی کنید به‌صورت حرفه‌ای نوشتن برنامه‌ریزی درسی برای کنکور انسانی را یاد خواهید گرفت.

در این بخش هم قصد دارم از شما عزیزان دعوت کنم تا مقالات مشاوره‌ای پربازدید سایت بخون را نیز از طریق لینک‌های زیر مطالعه کنید:

تعیین جایگاه هر درس در داخل برنامه‌ریزی هفتگی کنکور انسانی

برنامه ریزی برای کنکور انسانی

اول از همه باید جایگاه دروس را در برنامه هفتگی خود تعیین کنیم. به عنوان مثال من یک داوطلب رشته انسانی هستم؛ با توجه به اهمیت دروس خود و همچنین حجم منابعی که دارم مانند تصویر بالا برای هر درس جایگاه مشخص تعیین خواهم کرد.

پارت‌بندی کردن دروس بر اساس حجم و منبع

مرحله دوم رفتن به سراغ منبع آموزشی است و در آنجا باید فصلی که قصد داریم این هفته مطالعه کنیم را پارت‌بندی کنیم. اولا توجه کنید اگر اولین هفته‌ای است که قصد و نیت مطالعه جدی را دارید ممکن است برنامه شما دقیق نباشد، اما از هفته دوم سلیقه مطالعاتی خود را خواهید شناخت. برای پارت‌بندی کردن باید دو عامل را رعایت کنید، عامل اول حجم دروس است و عامل دوم زمانی که برای مطالعه آن حجم نیاز دارید.

برای انجام این نکته یک راه‌حل میانبر وجود دارد و آن هم توجه به حجم صفحات است. مثلا اگر برای درس تاریخ از کتاب جامع مهروماه استفاده می‌کنید، با توجه به اینکه حجم درسنامه در هر صفحه اکثرا حجم یکسانی دارد، دقت کنید که برای مطالعه حجم هر صفحه به چه اندازه زمان نیاز دارید؟ مثلا شاید این زمان بسته به نوع داوطلب بین 20 الی 40 دقیقه باشد.

برای سایر دروس نیز همین کار را انجام دهید. به نمونه زیر که برگرفته از کتاب جغرافیا جامع مهروماه است دقت کنید؛ اگر بر اساس هر صفحه 30 دقیقه پیش برویم، فصل 1 این کتاب را به دو پارت زیر از نظر حجم و زمان می‌توانیم تقسیم کنیم:

  • درس 1: 90 دقیقه
  • درس 2: 60 دقیقه

یادتان باشد قرار نیست کل یک مبحث را در یک جلسه بخوانید و حتی می‌توانید یک درس را در 2 یا چند جلسه مطالعه کنید. مثلا در خود کتاب جغرافیای جامع مهروماه حجم درس 4 بالاست و برای مطالعه این درس حدود 160 دقیقه زمان نیاز است؛ این درس را به دو پارت به‌صورت زیر تقسیم می‌کنیم:

  • پارت اول درس 4 (اول درس تا سر گستره فعال البرز): 90 دقیقه
  • پارت دوم درس 4 (از سر گستره فعال البرز تا آخر درس 4): 70 دقیقه

به همین سادگی و خوشمزگی می‌توانید دروس خود را پارت‌بندی کنید.

جای‌گذاری پارت‌های مشخص شده در برنامه

خسته نباشید؛ مرحله آخر قرار دادن پارت‌هایی است که در بخش قبلی تعیین کردیم. در مرحله اول جایگاه دروس در برنامه را مشخص کردیم، مرحله دوم مربوط به مشخص کردن پارت‌های دروس بود و مرحله سوم نیز قرار دادن همان پارت‌ها در باکس جلوی هر درس. یادتان باشد شاید هفته‌های اول و دوم کمی اینکار برای شما وقت‌گیر باشد اما بعد از گذشت مدت زمان اندکی و تمرین زیاد روی نوشتن برنامه، برای تدوین هر برنامه به نهایت 30 دقیقه نیاز خواهید داشت و آن برنامه نقشه راه شما برای یک هفته خواهد بود.

توجه به دو نکته اینجا الزامی است؛ نکته اول این است که در نوشتن برنامه رویا پردازی نکنید؛ واقعا ساعت مطالعه‌ای که می‌توانید داشته باشید را مشخص کنید. نکته دوم هم زمان مطالعه کل روز شماست که سعی کنید نهایت 20 دقیقه خطا داشته باشد. مثلا اگر 5 ساعت مطالعه می‌کنید، پارت‌ها را جوری مشخص کنید که هر روز ساعت کل مطالعه شما بین 290 دقیقه تا 310 دقیقه باشد. در غیر این صورت برنامه نوسانی خواهد شد و ممکن است اذیت کننده باشد. باز هم نگران نباشید؛ در ادامه برایتان یک نمونه برنامه کنکور انسانی قرار خواهد داد که درک این موضوع برایتان راحت‌تر خواهد شد.

کدام دروس را در برنامه هفتگی خود داشته باشیم؟

همانطور که خودتان هم می‌دانید کنکور رشته انسانی 9 درس دارد؛ شخصا توصیه نمی‌کنم که در برنامه هفتگی خود هر 9 درس را داشته باشید؛ پیشنهاد من برای شروع قرار دادن 7 درس مانند نمونه برنامه‌های قبلی است؛ یعنی دروس زیر:

  • ریاضی
  • ادبیات تخصصی
  • جامعه‌شناسی
  • عربی
  • تاریخ
  • جغرافیا
  • فلسفه و منطق

دو درس باقی مانده یعنی اقتصاد و روانشناسی با توجه به اینکه دروس تک پایه هستند، توصیه می‌کنم دو الی 3 ماه قبل از کنکور مطالعه آنها را شروع کنید و یا در برنامه مطالعاتی، پرونده یک درس را به‌صورت کامل بستید، جای آن را با دو درس باقی‌مانده عوض کنید.

نمونه برنامه‌ریزی برای کنکور 1402 انسانی رایگان

نمونه برنامه ریزی کنکور انسانی

برنامه فوق، یک نمونه برنامه‌ریزی کنکور انسانی است که صفر تا صد آن بر اساس آموزش‌های اول مقاله تا اینجا تدوین شده است. در تدوین این برنامه منابع مطالعاتی به‌صورت زیر بوده است:

  • ریاضی و آمار جامع خیلی سبز
  • علوم و فنون ادبی جامع مهروماه
  • جامعه‌شناسی جامع مشاوران
  • عربی جامع خیلی سبز
  • تاریخ جامع مهروماه
  • جغرافیا جامع مهروماه
  • فلسفه و منطق جامع مهروماه

ساعت مطالعه داوطلب نیز 6 ساعت در نظر گرفته شده است.

دوستان خوبم به پایان مقاله آموزش برنامه‌ریزی برای کنکور انسانی رسیدیم و سعی کردم به‌صورت کامل صفر تا صد مطالبی که باید بدانید را در اختیارتان قرار دهم. در صورتی که هنوز هم در این زمینه ابهام یا سوالی دارید از بخش نظرات مطرح کنید تا سریعا پاسخ دهم و برای دسترسی به سایر موضوعات سایت بخون توصیه می‌کنم از لینک‌های زیر استفاده کنید:

امتیاز بدهید!
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:
عضویت
اطلاع از
2 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا