یک خبر ویژه برای کنکوری‌ها!

40 درصد کل زیست کنکور هدیه ما برای شماست؛ شماره موبایلت رو وارد کن و هدیه رو همین الان بگیر:

برنامه‌ریزی تابستان دهم به یازدهم

دهمی‌های گل سلام، بسیاری از شما دهمی‌ها حالا که کم کم به امتحانات نزدیک می‌شویم و بوی تابستان به مشامتان می‌خورد، برای خودتان برنامه‌های تفریحی، سیاحتی و خوش گذرانی زیادی تدارک دیده‌اید! اما در بین شما نیز هستند کسانی که از همین الآن به این فکر هستند که چگونه از لحظه به لحظه تابستان خودشان استفاده کنند تا در سال کنکور یک سر و گردن از رقیبان جلوتر باشند!

شاید بپرسید آخر مگر در تابستان هم می‌توان درس خواند! یا اصلأ زود نیست از سال دهم برای کنکور مطالعه را شروع کنیم! من شیدا کبیرعبادی هستم و امروز در این مقاله از سایت بخون ویژه دهمی‌ها، همراه شما خواهم بود تا به یک سوال اساسی شما یعنی آیا تابستان درس بخوانیم یا نخوانیم! پاسخ دهیم و به کمک یکدیگر یک تابستان عالی را برای شما بسازیم. پس تا انتها مقاله، همراه من بمانید ..

چرا باید از تابستان برای کنکور برنامه‌ریزی کنیم؟

بسیاری از دانش آموزان سال دهمی بعد از امتحانات اگر به آن‌ها بگوییم درس بخوانید، موضع می‌گیرند و هنوز در حال و هوا نهم هستند و یا برخی دیگر از آن‌ها می‌گویند: «سال دوازدهمی‌ها به ما گفتند هنوز برای شما زوده تا وارد حوزه کنکور بشید!» شاید شما هم از این قبیل صحبت‌ها برایتان پیش آمده، اما به راستی چرا واقعأ باید از سال دهم تابستان خودمان را با درس خواندن سپری کنیم!

نکته اولی که شما باید در نظر داشته باشید، این است که وقتی صحبت از درس خواندن می‌شود، منظورمان این نیست که شما هم مانند دانش آموزان دوازدهمی هر روز هفته 10 ساعت یا 12 ساعت به صورت فورس ماژور مطالعه داشته باشید، تست بزنید، تلاش کنید و … . بلکه منظورمان این است در کنار تفریح و زمان‌های خالی، یک تایمی را برای مطالعه نیز در نظر بگیرید. اما دلیل این که باید در تابستان دهم برای کنکور مطالعه کنیم، چیست!

برخلاف تصور عموم مردم و علی الخصوص دانش آموزان و داوطلبان کنکوری، دوران طلایی کنکور بازه زمانی دو هفته‌ای نوروز نیست و این ایام به اشتباه دوران طلایی نام گذاری شده‌اند؛ بلکه دوران طلایی برای هر یک از افراد را می‌توانیم تابستان بیان کنیم. در واقع، تابستان دهم به یازدهم و تابستان یازدهم به دوازدهم مهم‌ترین دوران و به قول معروف دوران طلایی کنکور محسوب می‌شود. اما چرا؟

دانش آموزانی که از سال نهم فارغ الحصیل می‌شوند، بعد از انجام انتخاب رشته، در سال دهم وارد فضای جدیدی می‌شوند که، اولأ هم محیط مدرسه و افراد تغییر می‌کند، ثانیأ دبیران و نوع دروس تغییر کرده و تخصصی‌تر می‌شوند، ثالثأ از سال دهم به بعد، دانش آموزان به صورت رسمی وارد فضای کنکور شده و کم کم باید برای آینده خود، تصمیمات جدی‌تری بگیرند.

اما گاهی ممکن است در سال دهم دانش آموزان با یک مقدار افت تحصیلی رو به رو شوند؛ مخصوصأ در دوران اپیدمی کرونا که کلاس‌های درس نصفه و نیمه به صورت مجازی و حضوری برگزار شدند، لطمه زیادی به دانش آموزان وارد شد. اما شما نباید با بهانه تراشی سرپوشی برای تنبلی، درس نخواندن و فرار از مسئولیت بعنوان یک دانش آموز در ابتدا راه کنکور، استفاده کنید.

بنابراین شاید بتوانیم بگوییم تعریف درست مطالعه در تابستان دهم به یازدهم این است که: یک مرور، جمع بندی و رفع اشکال از سال دهم داشته باشیم. در واقع، همان‌طور که قبلأ تأکید شد، منظور ما مطالعه چند ساعته فورس ماژور نیست! بلکه به قول خودمان رفع چاله‌ها، موانع و مشکلاتی است که از سال دهم به همراه خود داریم و نباید به سال یازدهم منتقل کنیم که در غیر این صورت، یازدهم نسبتأ سختی را سپری خواهیم کرد.

اما یک موضوع مهم؛ ما در یک مقاله به شدت ویژه، به‌صورت کاملا رایگان روش برنامه ریزی و هرچیزی درباره برنامه‌ریزی باید بدانید را آماده کرده و در اختیارتان قرار داده‌ایم. برای دسترسی به این مقاله ویژه که با کمک آن خیالتان از برنامه‌ریزی کنکور راحت خواهد شد کافیست روی لینک برنامه‌ریزی درسی کنکور کلیک کنید.

یک برنامه‌ریزی تابستان خوب باید چه بخش‌ها و ویژگی‌هایی داشته باشد؟

حالا که با اهمیت مطالعه در تابستان دهم آشنا شدید، بهتر است ابتدا به سراغ ابزار مورد نیاز برای یک شروع مناسب برویم؛ بگذارید با یک مثال شروع کنیم: اگر مسیر مطالعه را همانند مسیر مسافرت در نظر بگیریم، شما برای رفتن به مسافرت ابتدا باید یک مبدأ و یک مقصد مشخص کنید، سپس یک نقشه راه و یا یک بلد راه برای خودتان آماده کنید، سپس لوازم، ابزار و وسایل مورد نیاز برای سفر را فراهیم کنید تا در نهایت بتوانید پا در مسیر سفر بگذارید.

با توجه به مثال فوق، اگر دقت کرده باشید، در مسیر کنکور نیز ما به همین لوازم و ابزار نیاز خواهیم داشت. مبدأ اصلی ما در بحث کنکور، انتخاب رشته بود که قبلأ انجام داده‌ایم و یکی از رشته‌های نظری (ریاضی، تجربی، انسانی)، فنی و حرفه‌ای و یا کاردانش انتخاب ما بوده است.

قدم بعدی در راه کنکور، انتخاب یک نقشه راه مناسب است؛ در بحث کنکور معمولأ نقشه راه ما یک برنامه ریزی اصولی درسی است که مسیر مطالعه کوتاه مدت و بلند مدت ما را در برمی‌گیرد. سپس نوبت به این می‌رسد که ابزار و وسایل مورد نیاز را تهیه کنیم. ابزار مورد نیاز برای کنکور همان منابع، کتب تستی، آزمون و … می‌باشند.

و در نهایت، بعد از این که تمام امکانات و ابزار آلات لازم برای مطالعه حاضر شد، نوبت به این می‌رسد که استارت کار را بزنیم و با نیرو لازم و قدرت کافی به سمت هدف حرکت کنیم. اما، برای این که بهترین سفر رویایی به دنیا درس، تست و آزمون داشته باشیم، باید تمام ابزار و لوازم را بشناسیم. بنابراین در ادامه مطلب، به بررسی هر یک خواهیم پرداخت.

راستی اگر در برنامه‌ریزی با مشکلاتی مواجه هستید یک خبر خوب برای شما عزیزان دارم. در یک مقاله به شدت عالی آموزش عملی و قدم به قدم برنامه‌ریزی رشته تجربی آموزش داده شده و برای دسترسی فقط کافیست از لینک اصول برنامه ریزی برای کنکور تجربی استفاده کنید. برای رشته انسانی هم از طریق مقاله برنامه‌ریزی رایگان کنکور انسانی می‌توانید صفر تا صد مراحل برنامه ریزی را یاد بگیرید.

1. برنامه ریزی اصولی

اگر مثال فوق را به یاد داشته باشید، گفتیم که برای شروع سفر ما به یک نقشه راه نیاز داریم. نقشه راه کنکور نیز همان برنامه ریزی درسی است. اما برای برنامه ریزی اصولی ما باید یک سری قوانین را در نظر داشته باشیم تا بتوانیم نتیجه عالی کسب کنیم. اما ویژگی‌های یک برنامه ریزی اصولی به این ترتیب خواهد بود:

ویژگی‌های یک برنامه ریزی درسی اصولی

طبق آنچه که در تصویر فوق می‌بینید، ویژگی‌های یک برنامه ریزی درسی اصولی به صورت مختصر بیان شده است. اما برای این که دقیق‌تر بدانید که هر یک از این ویژگی‌ها باید چگونه در بطن برنامه رعایت شوند، در ادامه هر یک را به صورت مجزا بررسی می‌کنیم:

1.برنامه ریزی باید مکتوب باشد؛ یعنی برنامه‌ای که شما دارید باید به حالت نوشتار درآید. بسیاری از دانش آموزان به صورت ذهنی از روز قبل برای کارهایشان برنامه ریزی دارند اما هنگام اجرا برنامه یا جزئیاتی را فراموش می‌کنند و یا به برنامه خودشان پایبند نیستند! در حالی که شما باید یک برنامه مکتوب در یک کاغذ، در یک دفتر و یا یک گوشه و کناری داشته باشید تا به محض دیدن برنامه نتوانید از زیر کار در بروید.

2.برنامه ریزی باید منحصر به هر فرد باشد؛ برنامه ریزی‌ای اصولی است که طبق شرایط خاص هر فرد تنظیم شده باشد. بعنوان مثال همه ما انسان‌ها از هوش و قدرت یادگیری یکسانی برخوردار نیستیم؛ بنابراین ممکن است فردی مبحثی را در 5 دقیقه بیاموزد، اما ممکن است فرد دیگر با سه بار خواندن متوجه لپ مطلب شود، پس ساعت مطالعه فرد اول با فرد دوم یکسان نیست! بنابراین اصلأ توصیه نمی‌شود که از برنامه‌های آماده موجود استفاده کنید.

3.برنامه ریزی باید معقول و منطقی تنظیم شود؛ اگر بخواهیم خودمانی‌تر صحبت کنیم، منظور این است که برنامه فضایی برای خودتان تدارک نبینید! چطور ممکن است شخصی که تا دیروز تنها نیم ساعت مطالعه مفید داشته، از امروز روزی 10 ساعت مطالعه کند! بنابراین برنامه اصولی آهسته اما پیوسته از ساعت مطالعه کم شروع می‌شود و رفته رفته به میزان مطالعه فرد می‌افزاید.

4. برنامه ریزی باید انعطاف پذیر باشد؛ یعنی برنامه نباید خشک و غیر قابل تغییر باشد، بلکه برنامه‌ای اصولی است که ضمن برطرف کردن نیاز فرد، انعطاف لازم برای تغییر یک سری از موارد را نیز فراهم کند تا اگر فرد در مسیر نادرستی بود، با تغییر برنامه به روال عالی کار برگردد.

5.برنامه ریزی باید متنوع باشد؛ بعضی از دانش آموزان هنگام برنامه ریزی یک سری از دروس سخت و یا دروسی که به آن‌ها علاقه ندارند را در کنار یکدیگر قرار می‌دهند تا به قول خودشان از آن‌ها راحت شوند و بعدأ به سراغ سایر دروس بروند! اما این کار اشتباه محض است! شاید در ابتدا اجرا برنامه مشکلی پیش نیاید، اما بعد از یک مدت علاوه‌بر این این که نسبت به آن دروس حس تنفر پیدا می‌کنید، یادگیری شما نیز کاهش می‌یابد و حتی می‌توان گفت اصلأ یادگیری رخ نمی‌دهد.

بنابراین، برنامه ریزی اصولی باید تنوع درسی داشته باشد؛ به این صورت که، اولأ دروسی که برای فرد سخت تلقی می‌شوند و یا درسی مورد علاقه دانش آموز نیست، باید در ابتدا روز و اولین درس قرار بگیرد، چرا که صبح‌ها توان مغز در یادگیری در بالاترین سطح قرار دارد. ثانیأ اگر یک درس سخت بود، درس دوم درسی نسبتأ آسان یا حداقل درس مورد علاقه داوطلب باشد. همچنین در تنوع درسی باید بالانس بین دروس عمومی و تخصصی نیز رعایت شود.

6.برنامه ریزی اصولی باید بازه و فواصل زمانی را مشخص کند؛ در واقع، برنامه‌ای اصولی است که سه بازه زمانی از مطالعه را در اختیار فرد قرار دهد:

  • برنامه روزانه
  • برنامه هفتگی
  • برنامه ماهانه

یعنی برنامه‌ای اگر اصولی باشد، نه تنها اهداف روزانه و هفتگی ما را در برمی‌گیرد، بلکه برای یک ماه آینده نیز هدف را تعیین کرده است. به زبان ساده‌تر، شما باید برنامه‌ای داشته باشید که هم بدانید هر روز کدام و چه میزان از مطالب را خواهید خواند، در هر هفته چه میزان و از همه مهم‌تر برنامه باید به شما بگوید که تا یک ماه آینده چه دروسی باید خوانده شوند! یعنی من دانش آموز باید بدانم در هفته آینده و ماه آینده چه مقدار در دروس پیش‌روی خواهم داشت.

7.برنامه ریزی اصولی ایستگاه جبران دارد؛ برخی مواقع در زندگی همه انسان‌ها شرایطی وجود دارند که از زندگی رومزه دور می‌شویم و حتی ممکن است از برنامه روزانه‌یمان نیز غافل شویم. بنابراین، برنامه اصولی باید برای ما فرصت جبران داشته باشد تا اگر احیانأ به هر دلیلی از برنامه عقب افتادیم، خیالمان آسوده باشد که یک فرصت جبرانی برای خودمان ذخیره کرده‌ایم.

8.برنامه اصولی برنامه‌ای است که پیوستگی دارد؛ در واقع، برنامه ما باید به گونه‌ای باشد که به طور پیوسته ادامه‌دار باشد. هیچ وقت بین مطالعه فاصله نیندازید، اصولأ مطالعه‌ای صحیح است که از مبدأ تا مقصد را بدون وقفه طی کند. اگر باز هم به مثال سفر برگردیم، ما در طول سفر ممکن است گاهی اوقات توقف داشته باشیم، استراحت کنیم، نفسی تازه کنیم و … اما در یک جا درجا نمی‌زنیم. بنابراین مطالعه نیز ممکن است گاهی کند شود، گاهی نیاز به برگشت داشته باشد، اما هیچ وقت روند پیوسته نباید از هم گسسته شود.

9. یکی از واجبات برنامه اصولی، داشتن ایستگاه‌های مرور است؛ هیچ یادگیری‌ای حاصل نمی‌شود، مگر با تمرین، تکرار و مرور! در واقع، به همان اندازه که مطالعه مهم است، مرور، تمرین و تکرار دو برابر بیشتر اهمیت دارد. شما هر چقدر مطالعه داشته باشید اما در زمان و جای خود مرور نکنید، به آسانی فراموش خواهید کرد.

10. برنامه اصولی ایستگاه جمع بندی دارد؛ معمولأ وقتی صحبت از جمع بندی می‌شود، فکر همه افراد به سمت جمع بندی نهایی کنکور می‌رود! اما اشتباه نکنید، هر مبحثی که خوانده می‌شود، باید جمع بندی صورت بگیرد. بدین صورت که بعنوان مثال مبحث آ خوانده شد، فردا قبل از شروع مبحث ب باید ابتدا یک آزمونک از مباحث آ بگذرانیم، نواقصی و مشکلات را مرور کنیم سپس به سراغ مطالعه مبحث ب برویم! به این نوع مطالعه، جمع بندی روزانه می‌گوییم.

11.برنامه اصولی تمام ضعف‌های ما را پوشش می‌دهد؛ یعنی اگر دانش آموزی با پایه ضعیف هستیم، برنامه ما ابتدا ضعف‌هایمان را برطرف می‌کند، اگر دانش آموز متوسط هستیم، در حد اعتدال بالانس ایجاد می‌کند تا دروس به سطح قوی برسند. اگر هم دانش آموزی با پایه قوی‌تر باشیم، برنامه یک کل منسجم را برای ما ایجاد می‌کند که در حد عالی مسیرمان را ادامه دهیم.

12. و در نهایت برنامه‌ای اصولی است که پیشرفت حاصل شود؛ برنامه برای ما حکم نقشه راهی را دارد که با استفاده از آن، در مسیر درست قرار بگیریم تا صحیح و سلامت به مقصد برسیم! بنابراین اگر نقشه ما درست نباشد، ممکن است به بیراهه برویم و در مسیر گم شویم. مثال برنامه ریزی نیز به همین صورت است.

اگر برنامه ریزی درسی شما اصولی نباشد، نه تنها شما را به مقصد نمی‌رساند، بلکه کلی از تایم شما را نیز به هدر می‌دهد. پس در انتخاب برنامه باید جوری عمل کنیم که شاهد پیشرفت هر روزه نسبت به روز قبل باشیم. اگر تست کار می‌کنید، باید درصد تست‌ها افزایش یابد، اگر آزمون شرکت می‌کنید، باید تراز بالا رود و به همین صورت شما شاهد پیشرفت باشید نه تنزل و یا درجا زدن. 

2. مشاوری آگاه و همراه

معمولأ زمانی که بحث مشاور پیش می‌آید، اغلب دانش آموزان و علی الخصوص والدین به صورت جدی گارد می‌گیرند و قریب به یقین بر این عقیده هستند که اگر دانش آموزی درس خوان باشد، خودش می‌تواند مدیریت مطالعاتی داشته باشد و نیازی به هزینه کردن برای مشاور نیست!

اما آیا واقعأ داشتن مشاور الزامی است! می‌توانیم بگوییم تفریبأ بله! دوستانی که به تازگی شروع به مطالعه برای کنکور می‌کنند، چون هنوز بلد راه نیستند و با چم و خم کنکور آشنا نشده‌اند، برای برنامه ریزی دچار مشکل شوند. مهم‌تر از آن، حتی اگر دانش آموزی به خوبی بتواند برنامه ریزی را انجام دهد، باز هم در میانه راه به مشکلاتی برخواهد خورد و نیاز به مشورت خواهد داشت.

در واقع، نقش مشاور در پروسه کنکور حیاتی است؛ چرا که شما اگر یک مشاور همراه و با سواد کافی در کنارتان داشته باشید، به راحتی می‌توانید از تجربه چند ساله او استفاده کنید. برای مثال شمایی که تاکنون وارد حوزه کنکور نشده بودید، قریب به یقین با نحوه برنامه ریزی، نحوه مطالعه دروس، نحوه تست زنی اصولی، چگونگی گذراندن آزمون و … آشنایی ندارید.

فراموش نکنید، ما هیچ وقت توصیه نمی‌کنیم برای مشاوره هزینه‌های گزاف صرف کنید و الزامأ هر مشاور گران قیمتی مشاور خوبی نیست و هر مشاور ارزان قیمتی هم مشاور بدی نیست! این میزان سواد، تجربه و از همه مهم‌تر میزان آگاهی و به روز بودن یک مشاور است که می‌تواند شما را یک قدم به جلوتر هدایت کند.

در واقع، هزینه شما برای مشاور به معنا خرید تجربیات چندین ساله افراد است، چرا که اگر همه ما قرار باشد همه چیز را خودمان تجربه کنیم، هیچ وقت به نتیجه نمی‌رسیم و عاقل آن کسی است که از تجربیات دیگران برای خود سکو پرتاب درست کند! اما یک مشاور خوب و کار بلد را از کجا بشناسیم!

ویژگی‌های یک مشاور حرفه‌ای و کاربلد

1. یک مشاور خوب شخصی است که از روحیات و علایق دانش آموز شناخت کافی دارد؛ در واقع، وجود یک مشاور در روزهایی که خسته هستید، به مشکل برخوردید یا انگیزه و انرژی لازم را ندارید، کمک کننده خواهد بود و مشاور می‌تواند با حفظ روحیه شما روند شما را به حالت رو به رشد برگردارند و بین شما و رقبا فاصله بیندازد.

2. یک مشاور خوب شخصی است که عادت‌های دانش آموز را می‌شناسد؛ این مورد با مورد تغییر عادات غلط و اشتباه دانش آموز تقریبأ یکی است! در واقع، اگر مشاوری کار بلد باشد، با توانایی خود می‌تواند عادت‌های بد دانش آموز را شناسایی و به مرور درمان کند. بعنوان مثال اگر دانش آموز عادت بد مطالعاتی داشته باشد، در مدت زمان طولانی آسیب می‌بیند! اما وجود مشاور می‌تواند مانع از ایجاد این آسیب‌ها باشد.

3. یک مشاور خوب شخصی است که درک درستی از شرایط خانوادگی دانش آموز دارد؛ گاهی ممکن است دانش آموزی در شرایط خانوادگی مناسبی زندگی نکند! این مسائل تنها مربوط به مسائل مالی خانواده نیست! بلکه مسائلی از قبیل مشکلات پدر و مادر، مشکلات و یا بیماری یکی از اعضا خانواده، فقدان یکی از اولیاء و … باشد. بنابراین، مشاور باید بتواند ضمن ارائه راهکار مناسب، شرایطی را برای دانش آموز فراهم کند تا با استرس کمتری به مطالعه بپردازد.

4. یک مشاور خوب شخصی است که درک درستی از شرایط تحصیلی دانش آموز دارد؛ در واقع، مشاور باید به قدری بتواند در دانش آموز نفوذ داشته باشد که مشکلات تحصیلی او را درک و راه حل مناسب ارائه دهد. پس مشاور باید توانایی آن را داشته باشد که متناسب با شرایط افراد مختلف به ارائه برنامه بپردازد و مشکلات دانش آموز را برطرف کند.

البته این مورد بسیار نزدیک به موارد ارائه برنامه متناسب و تعیین هدف و مقصد صحیح است؛ چرا که اگر مشاوری نتواند به درک درستی از استعداد و توانایی دانش آموز برسد، قطعأ توانایی ارائه یک برنامه مناسب و تعیین اهداف و مقصد نیز میسر نخواهد بود.

5. یک مشاور خوب شخصی است که تفکرات غلط، منفی و بازدارنده دانش آموز را تغییر دهد؛ در واقع، مشاور شخصی است که باعث می‌شود فرد در مسیر نادرست قدم نگذارد، با آزمون و خطا وقت افراد را به هدر ندهد و از همان ابتدا با ارائه روشی صحیح، فرد را هدایت می‌کند.

6. مشاور خوب شخصی است که اشراف کافی روی دروس داشته و پیش نیازها را می‌شناسد؛ قطعأ شخصی که ده سال پیش کنکور داده شناخت درستی از مباحث امروز ندارد. مگر این که شخص در طی این ده سال پا به پا دانش آموزان مباحث جدید را گذرانده و نسبت به تغییر و تحولات نظام آموزش آگاهی کامل داشته باشد.

7. یک مشاور خوب شخصی است که پیگیر نتایج و آثار پیشرفت دانش آموز است؛ در واقع، مشاور خوب باید ضمن ارائه روش صحیح مطالعه هر یک از دروس، هنر و مدیریت آزمون دادن، نحوه انتخاب منابع کمک آموزشی، تحلیل کارنامه و تراز آزمون‌های آزمایشی را آموزش دهد و پیگیر وضعیت لحظه به لحظه دانش آموز باشد.

بنابراین، مشاور خوب با دریافت گزارش کار تعهد دانش آموز را نسبت به برنامه ریزی افزایش داده و همچنین تعهد خود نسبت به آینده فرد را نیز نشان می‌هد. پس طبق برنامه پیش رفتن و اصولی حرکت کردن از وظایفی است که مشاور عهده‌دار است تا از استرس دانش آموز کم کند و بهترین نتیجه را دریافت کند.

3. انتخاب منابع مناسب

و در نهایت نوبت به انتخاب منابع درست، اصولی و متناسب با توانایی و سطح هر یک از افراد است. در مثال سفر، بعد از انتخاب مقصد، نوبت به جمع آوری ابزار و وسایل لازم در طول سفر بود. در بحث کنکور نیز ما بسته به سطح معلومات، میزان توانایی و نیاز خودمان باید یک سری ابزار مطالعه تهیه کنیم تا به کمک آن‌ها بتوانیم مسیر مطالعه را به سلامتی و با خیال آسوده طی کنیم.

منظور از تأمین منابع به چند صورت است؛ ابتدا خوب است بدانید، دانش آموزان در مرحله مطالعه به سه دسته کلی تقسیم می‌شوند:

  1. دسته اول دانش آموزان افرادی هستند که اگر تنها یک کتاب در اختیار داشته باشند، می‌توانند به راحتی مطالعه کنند و مفهوم دروس را درک کنند. این دانش آموزان معمولأ افرادی هستند که در مدرسه نیز از سطح قوی برخودار بوده‌اند و با یک بار تدریس دبیر، مطالب را می‌آموزند و نیاز به توضیح بیشتر و یا حل مثال‌های مختلف ندارند.
  2. دسته دوم دانش آموزان افرادی هستند که به اصطلاح بصری گفته می‌شوند؛ این افراد معمولأ علاوه‌بر داشتن کتب درسی، نیازمند این هستند که حتمأ یک تصویر متحرکی با انواع و اقسام رنگ‌ها، طرح‌ها و مثال‌های بیشتر درس را بیاموزند که در علم مشاوره به چنین دانش آموزانی تهیه دی وی دی‌های آموزشی پیشنهاد می‌شود که معمولأ دانش آموز سطح متوسط هستند و به آسانی با تماشا توضیحات یک دبیر در یک لوح فشرده لپ مطلب را درک می‌کنند.
  3. اما دسته سوم دانش آموزانی هستند که عادت دارند هنگام مطالعه مدام از یک دبیر سوال بپرسند و یا لحظه به لحظه مطلب توسط فردی توصیف شود. این دانش آموزان معمولأ دانش آموزان با پایه ضعیف هستند که مشکلات خودشان را از دوره‌های پایین‌تر همراه دارند و هر چقدر به مقاطع بالاتر منتقل می‌شوند، درک دروس سخت‌تر می‌شود. به این نوع از دانش آموزان معمولأ توصیه می‌شود از یک دبیر خصوصی یا کلاس‌های حضوری استفاده کنند تا دبیر ضمن حل مشکلات پایه، دانش آموز را برای ورود به سطح قوی‌تر آماده کند.

با این اوصاف شما حتمأ نوع مطالعه خود را شناخته‌اید و دانستید که باید از کدام روش استفاده کنید؛ اما هنوز یک سوال بی‌پاسخ باقی مانده است. با این اوصاف، بنظر شما، یک منبع تستی خوب باید دارای چه ویژگی‌هایی باشد؟

ویژگی‌های منابع مطالعاتی خوب برای کنکور

در عکس فوق، ویژگی‌های یک منبع مطالعاتی خوب بیان شده است. برای همه دانش آموزان در ابتدا مسیر مطالعه برای کنکور، شرط اول تهیه کتاب تست است. شما هر چقدر مطالعه کنید، از لوح‌های فشرده استفاده کنید و یا حتی به کمک یک دبیر تمام مشکلات درسی را حل کنید و یادگیری کامل حاصل شود، باز هم این یادگیری در حد سوالات تشریحی خواهد بود، اما برای کنکور شما نیاز به حل سوالات تستی دارید.

1. اولین مورد در رابطه با تهیه کتاب تست، این است که حتمأ کتابی که تهیه می‌کنید، مبحثی باشد؛ در واقع، ما دو سری کتاب در فروشگاه‌ها داریم:

  • کتاب‌های درس به درس
  • کتاب‌های مبحثی

کتاب‌هایی که براساس درس به درس هستند، معمولأ برای امتحانات کلاسی، پایان ترم و یا امتحانات نهایی مناسب هستند. اما کتاب‌های مبحثی خوراک منبع مطالعاتی برای کنکور هستند. فراموش نکنید هیچ وقت مطالعه درس به درس برای کنکور پیشنهاد نمی‌شود.

چرا که اصل و اساس کنکور اصلأ بر پایه درس به درس نیست و معمولأ سوالات کنکور به صورت ترکیبی و مبحثی طرح می‌شوند. بعنوان مثال شما اگر بخواهید مبحث آرایه‌های ادبی را به صورت درس به درس مطالعه کنید، تقریبأ غیرممکن خواهد بود! یا مبحث قواعد در درس عربی بهم پیوسته هستند و نمی‌توانید به صورت درس به درس از هم مجزا کنید.

2. یک کتاب تست خوب، کتابی است که دارای درسنامه مفهومی است؛ از آن جایی که در سال‌های اخیر سوالات کنکور غالبأ مفهومی، تحلیلی هستند، بنابراین شما باید کتابی را انتخاب کنید که درسنامه مفهومی داشته باشد و مطالب را به صورت کنکوری بیاموزد.

3. کتاب تستی خوب است که پاسخنامه تشریحی داشته باشد؛ بسیاری از کتاب‌های تست تنها یک جواب تستی دارند که فقط گزینه درست را مشخص کرده است! در حالی که شما باید کتابی را انتخاب کنید که بعد از تست زنی و هنگام تحلیل تست‌ها، پاسخ تشریحی را مطالعه کنید تا دلیل درست بودن گزینه‌ها را درک کنید.

4. کتاب تست خوب علاوه‌بر حجم متناسب، باید متناسب با وضعیت و سطح هر فرد انتخاب شود؛ کتابی که انتخاب می‌کنید باید حد استاندارد را رعایت کرده باشد و زیاده از حد به حاشیه نرود. بعلاوه باید متناسب با سطح علمی شما باشد! اگر پایه ضعیفی دارید، انتخاب کتاب تست سطح بالا برای شما از سم کشنده بتر خواهد بود. بنابراین شخصی که پایه صفر یا ضعیف دارد ابتدا باید از کتاب‌های سطح خودش شروع کند و سپس بعد از مطالعه و رسیدن به سطح عالی، کتاب‌های تست خود را نیز آپدیت کند.

5. درسنامه کتاب تست خوب باید راهکارهای کوتاه اما کاربردی ارائه دهد؛ شما در روز کنکور برای دروس عمومی در حدود 45 ثانیه و برای دروس تخصصی تا 65 ثانیه فرصت دارید جواب دهید! پس اگر راهکار شما طولانی و وقت‌گیر باشد، عملأ نه تنها وقت شما را می‌گیرد بلکه موجب از دست دادن حجم زیادی از سوالات خواهد شد.

6. و در نهایت، کتاب تست انتخابی شما علاوه‌بر این که تعداد تست کافی دارد، باید مجموعأ دارای سوالات طبقه بندی شده، سوالات ترکیبی و تست‌های متنوع نیز داشته باشد؛ در سوالات کنکور معمولأ هر ساله یک سری مباحث ترکیب می‌شوند، نوع سوالات با آن که جواب یکی دارند اما روی سوالات پیچانده می‌شوند. پس شما باید آن قدر تست مختلف باید کار کنید تا از هر تیپ سوالی داده شد، آشناییت داشته باشید.

اما بعد از آشنایی کلی با مسیری که باید برای کنکور طی کنید تا به نتیجه برسید، برویم به سراغ این که در تابستان دهم به یازدهم چند ساعت مطالعه کنیم! چه دروسی را بخوانیم! چه دروسی را نخوانیم! تست بزنیم یا تست نزنیم و به طور کلی یک برنامه ایده‌آل برای شما تدارک ببینیم.

در تابستان دهم به یازدهم چند ساعت مطالعه کنیم؟

همان‌طور که در ابتدا صحبت این مقاله گفته شد، دوستانی که تابستان دهم به یازدهم را طی می‌کنند، نیازی ندارند که از الآن همانند دانش آموزان پایه دوازدهم به صورت فورس ماژور هر روز هفته 10 إلی 12 ساعت مطالعه داشته باشند. بلکه قرار است در کنار تفریح، سرگرمی و … زمانی را نیز برای مطالعه مباحثی از سال دهم که به همراه خود آورده‌اند، بپردازند.

اما به طور کلی دانش آموزان بعد از گذراندن پایه دهم، به دو دسته تقسیم می‌شوند:

  • دانش آموزانی که پایه دهم را با قدرت، نمرات بالا و سطح علمی قوی سپری کرده‌اند.
  • دانش آموزانی که پایه دهم را به سختی، با نمرات کم و پر از اشکالات درسی و مشکلات پشت سر گذاشته‌اند.

پس اولین کاری شما باید انجام دهید، این است که خودتان را بشناسید، عملکردتان در طول سال تحصیلی پایه دهم بعلاوه نمراتتان در پایان ترم را بسنجید، مشکلات درسی (دروسی که می‌دانید هنوز هم کامل بلد نیستید و دروسی که در امتحانات نمرات کمی کسب کردید) را پیدا کنید و در یک لیست قرار دهید.

بعد از آن، نوبت به برنامه ریزی درسی است؛ برای برنامه ریزی باید ابتدا بدانید چند ساعت مطالعه برای شما مفید خواهد بود! قطعأ اکثر شما دانش آموزان پایه دهم را یک مقدار با بازی و سرسری گرفتن و احتمالأ به دلیل نوسانات پیش آمده بین کلاس‌های مجازی و حضوری با نمرات نه زیاد جالبی سپری کرده‌اید.

بنابراین، انتظار نمی‌رود که شما بتوانید یک دفعه روزی 5 ساعت مطالعه داشته باشید. در واقع، این که روزی چند ساعت مطالعه کنید، زیاد مهم نیست! بلکه مهم این است که شما در برنامه هر روزه خودتان تحت هر شرایطی تایمی را به مطالعه اختصاص دهید، حتی شده روزی یک ساعت!

اما اگر بخواهیم به صورت آکادمیک یک برنامه ساعتی برای شما مشخص کنیم، بهتر است شما از روزی 3 ساعت شروع کنید و تا روزی 5/5 إلی 6 ساعت افزایش دهید. البته باز هم این میزان قابل تغییر است و حتی می‌توانید از روزی 1 ساعت نیز شروع کنید. قصد ما این است که شما فقط شروع کنید تا رفته رفته به مطالعه روزانه عادت کنید.

نکته: هیچ وقت یک دفعه ساعت مطالعه‌تان را افزایش ندهید! بلکه آهسته آهسته باید این کار انجام شود که پیشنهاد من به ما این است که هفته‌ای نیم ساعت به ساعت مطالعه خودتان بیفزایید.

در تابستان چه دروسی را مطالعه کنیم؟

یکی از پرتکرارترین سوالاتی که دانش آموزان از ما می‌پرسند، این است که در تابستان چه دروسی را بخوانیم، آیا لازم است همه دروس خوانده شود! در جواب این سوال باید بگوییم باز هم بستگی به هر فرد دارد! در واقع، بعد از این که دانش آموز میزان سطح علمی خود را سنجید با دو حالت روبرو خواهد بود:

  • مشکلات چندان زیاد نیستند و تنها در یک یا دو درس شاید مشکل وجود دارد.
  • مشکلات زیاد هستند و در بیش از دو درس از دروس سال دهم نمرات کم کسب کرده و یادگیری حاصل نشده است.

♦ اگر از گروه اول باشید، توصیه ما این است که ابتدا دروسی را که یک مقدار اشکالات جزئی دارید، مطالعه کنید سپس زمان باقی مانده خودتان را به مرور همه دروس (منظور دروسی که هم برای کنکور مهم هستند و هم پیش نیاز دروس یازدهم هستند) اختصاص دهید.

دوستان توجه کنید بسیاری از مشاورین توصیه می‌کنند دانش آموزان مطالعه را از دروس تخصصی شروع کنند؛ دلیل این کار این است که دروس عمومی اغلب جنبه حفظی دارند و میزان فراموشی بالا است. اما دروس تخصصی چون دروسی تحلیلی هستند، بنابراین یادگیری عمیق‌تر خواهد بود.

اما من به دانش آموزان گروه یک توصیه می‌کنم در کنار دروس پیش نیاز یازدهم و دروس تخصصی، از فرصت‌های خود برای مطالعه دروس عمومی حتی دین و زندگی نیز استفاده کنید. با این کار شما نیز یک مرور روزنامه‌وار برای دروس حفظی خواهید داشت که در آینده برای انجام خلاصه نویسی و هایلایت کتب درسی، کمک شایانی خواهد کرد.

♦ اما اگر از گروه دوم هستید، ابتدا باید دروسی را که مشکل داشتید و این دروس پیش نیاز دروس سال یازدهم هستند را مطالعه کنید. بعنوان مثال اگر در مبحث تابع سال دهم مشکل داشته باشید و کامل نیاموزید، در سال یازدهم نیز با مشکل جدی‌تر روبرو خواهید شد! چرا که مبحث تابع یک مبحث پیوسته از سال دهم به یازدهم همچنین پیش نیاز مباحث حد، مشتق و … نیز است.

توجه: پیش نیازهای دروس از سال دهم برای پایه یازدهم در ادامه مطلب به تفکیک هر رشته بیان خواهد شد.

بعد از این که مشکلات پایه‌ای که از سال دهم به همراه خود داشتید و یا نمرات کمی کسب کرده بودید را مطالعه کردید، نوبت به این می‌رسد که به سراغ سایر مباحث از دروس تخصصی بروید. توجه کنید در سال دهم الزام نیست که حتمأ همه دروس را مطالعه کنید و فقط باید مشکلات و به قول معروف چاله‌ها و منافذ خالی بین دروسی که با خود به همراه دارید را برطرف کنید و به سال یازدهم منتقل نکنید.

پیش نیاز دروس از سال دهم به یازدهم ریاضی و تجربی

دوستانی که رشته تجربی هستند، با دروس ادبیات، عربی، دین و زندگی، زبان انگلیسی، زمین شناسی، ریاضی، زیست شناسی، فیزیک و شیمی در کنکور سراسری روبرو خواهند بود.

از بین این دروس، درس زمین شناسی نیازی به مطالعه در تابستان ندارد و دروس عمومی نیز اولویت آخر خواهند بود (مگر این که بالفرض دانش آموزی در عربی مشکل بیشتری نسبت به ریاضی داشته باشد که در این صورت باید اولویت با عربی باشد). اکثر دروس چون در رشته ریاضی و تجربی یکسان هستند، این دو رشته با هم بیان شده است.

♦ ریاضی: تجربی‌ها باید دو فصل کامل از ریاضی را که مربوط به بحث مثلثات، تابع و معادله است را به خوبی مطالعه کنند و هیچ مشکلی را به سال بعد منتقل نکنند.

♦ زیست شناسی: فصل 1 تا 5 از زیست دهم باید به خوبی مطالعه و نکته برداری شوند چرا که ادامه مباحث سال یازدهم و پیش نیاز یازدهم هستند.

♦ فیزیک: از درس فیزیک نیز مباحث مربوط به دما، گرما و قانون گازها باید مطالعه شوند که پیش نیاز یازدهم هستند (اغلب مباحث حفظی هستند اما بد نیست نکته برداری کنید).

♦ شیمی: از شیمی نیز باید در تابستان مباحث مربوط به آرایش الکترونی و استوکیومتری را به خوبی مطالعه کنید؛ چرا که بعدأ هم در سال یازدهم و هم در سال دوازدهم و کنکور پایه و اساس سوالات مسائل شیمی را تشکیل می‌دهند.

اما اگر از دروس عمومی بخواهیم صحبت کنیم، باید بگوییم که برای ادبیات مباحث آرایه‌های ادبی، قرابت معنایی و دستور زبان، برای عربی مباحث قواعد (تحلیل صرفی، اسم و فعل)، برای دین و زندگی (یا هیچ کدوم یا همه به صورت روزنامه‌وار) و برای زبان انگلیسی هم اگر خیلی ضعیف و صفر هستید از پایه هفتم، هشتم و نهم شروع کنید اما اگر در حد متوسط و رو به بالا هستید، از گرامر مطالعه کنید.

پیش نیاز دروس از سال دهم به یازدهم انسانی

دوستانی که رشته علوم انسانی هستند، در کنکور با دروس ادبیات، عربی، دین و زندگی، زبان انگلیسی، تاریخ، جغرافیا، منطق، فلسفه، روان‌شناسی، علوم و فنون ادبی، ریاضی و آمار و عربی تخصصی روبرو خواهند بود. از بین این دروس، برای مطالعه در تابستان به دروس ریاضی و آمار، عربی (مخصوصأ تخصصی)، اقتصاد، منطق و علوم و فنون ادبی باید اولیت داده شود.

♦ ریاضی و آمار: در ریاضی انسانی دهم مباحث مربوط به تابع باید مطالعه شوند؛ چرا که پیش نیاز ریاضی یازدهم است.

♦ عربی تخصصی: مباحث مربوط به قواعد حتمأ باید مطالعه، ریشه‌یابی مشکلات و حل شوند و به یازدهم منتقل نشوند.

♦ منطق: دروس 2، 3، 5، 8، 9 باید حتمأ بخوانید.

♦ اقتصاد: پایین‌ترین میزان درصد بین انسانی‌ها، در درس ریاضی و اقتصاد است در حالی که اصلأ سوالات سختی ندارد و اگر مرور داشته باشید و نکات گردآوری شده باشند، عجیب رتبه ساز خواهد بود. 

♦ علوم و فنون ادبی: از درس علوم و فنون ادبی باید به مباحث عروض و قافیه کاملأ مسلط شوید.

روزی چند درس بخوانیم؟

همان‌طور که گفتیم، در تابستان دهم به یازدهم نیازی نیست فورس ماژور و با ساعت مطالعه بالا خودتان را اذیت کنید! بلکه شما فقط باید ابتدا مشکلات درسی را حل کنید و به مباحثی که از سال دهم و یازدهم پیوسته هستند، بپردازید و در حد عالی و قدر خودتان را قوی کنید.

اما این که روزی چند درس بخوانیم، بستگی به هر فرد دارد و هر کس باید بنا به شرایط خودش تعداد دروس را تعیین کند. اگر شما دانش آموزی با مشکلات زیاد درسی هستید و در کنار آن یک مقدار یادگیری شما کند است، بهتر است روزی دو درس را در برنامه خودتان قرار دهید که این دروس می‌تواند یک درس تخصصی و یک درس عمومی باشد.

اگر دانش آموزی با حد متوسط اطلاعات و میزان یادگیری متوسط هستید، روزانه سه درس برای شما مفید خواهد بود. به این صورت که روزی دو درس تخصصی و یک درس عمومی برای شما بهترین حالت بود. اما اگر دانش آموز سطح قوی‌ای هستید، در تابستان 4 درس روزانه کفایت می‌کند یعنی دو درس تخصصی و دو درس عمومی!

در کنار این مطالب، یک نکته را کاملأ به یاد داشته باشید که شما باید ابتدا خودتان را بشناسید. در مورد ساعت مطالعه و تعداد دروس روزانه، شما باید از شرایط خودتان باخبر باشید! ممکن است زمانی شما یک مطلب را مطالعه می‌کنید که سه ساعت از زمان شما را گرفته است اما در یک زمان دیگر یک مبحث فقط یک ساعت شما را درگیر کند.

بنابراین، شما باید ابتدا درس و به بیان بهتر مبحث مورد نظر هر روز را مشخص کنید تا بتوانید تعداد دروس را تعیین کنید. اما به طور کلی، برای مطالعه در تابستان از روزی دو درس تا چهار درس کفایت می‌کند و همین که شما به طور میانگین روزانه برای سه درس زمان اختصاص دهید و متعهد به این برنامه باشید، قطعأ تابستان عالی را سپری خواهید کرد.

تست بزنیم یا تشریحی کار کنیم؟

شماهایی که دهمی هستید شاید هنوز چندان به اهمیت تست پی نبرده باشید! با توجه به این که شما به تازگی از دوران امتحانات گذر کرده‌اید، بنابراین دروس تا حد زیادی در حافظه شما هستند و تصویر تشریحی امتحانات نیز در ذهن شما نقش بسته است.

بعد از این که لیست دروس مشکل‌دار را تعیین کردید، باید به سراغ برنامه ریزی بروید و سپس استارت مطالعه را بزنید. بعد از مطالعه معمولأ یک مرور سریع باید داشته باشید تا بتوانید با خیال راحت پرونده آن قسمت را ببیندید. اگر مبحثی را که مطالعه کرده‌اید در خود کتاب درسی دارای تمرین و یا سوالات است، حتمأ پاسخ دهید؛ چرا که تا انتها کار شما با سوالات تشریحی و امتحانات مدرسه و امتحانات نهایی سروکار خواهید داشت.

سپس نوبت به تست زنی است؛ شاید سوالاتی از قبیل: من هنوز کتاب تست ندارم، نمی‌دانم کتاب تست را انتخاب کنم، از کدام انتشارات کتاب مورد نیازم را تهیه کنم و کلی سوال دیگر! پس دوستان ابتدا بهتر است طریقه انتخاب کتاب تست را با هم بیاموزیم:

1.تا زمانی که منابع سال یازدهم برای کنکور سال خودتان چاپ مجدد نخورده باشند، به هیچ وجه کتاب‌های یازدهم را تهیه نکنید و کتاب‌های دوازدهم نیز همین طور، اصلأ به سراغشان نروید!

2.امسال می‌توانید برای دروس عمومی کتاب تست تهیه کنید و اگر از الآن شروع به تست زنی کنید، شک نکنید از خیلی از افراد جلو خواهید افتاد. اما اگر تهیه نکردید، مشکلی نیست می‌توانید در سال دوازدهم کتاب جامع تهیه کنید اما حواستان باشد که برای ادبیات باید هر سال کتاب مبحثی را نیز تهیه کنید.

3.تنها منبعی که در حال حاضر برای شما مفید است، کتاب‌های جامع موضوعی هستند! یعنی کتاب‌هایی که بعنوان مثال برای ادبیات کتاب جداگانه آرایه، دستور زبان، قرابت معنایی و یا برای زبان انگلیسی کتاب کلوز تست و ریدینگ و یا مثلأ برای عربی درک متن تهیه کنید.

4.معیار خرید کتاب برای شما خودتان هستید! هیچ وقت با حرف دوست، آشنا، خواهر و … کتاب نخرید. ابتدا بهتر است انواع مطالبی که در رابطه با تحلیل کتاب‌های تست وجود دارند را مطالعه کنید. سپس به کتاب فروشی مراجعه کنید و برای دروس مختلف از انتشارات مختلف نمونه‌ها را ببینید.

بعد از این که نمونه‌ها را مشاهده کردید، از یک مبحث مشترک در هر کتاب یک صفحه از درسنامه را انتخاب کنید. از هر کتاب به اندازه یک پاراگراف از یک موضوع مشخص را مطالعه کنید. کدام متن کتاب بهترین توضیح را ارائه داده است و شما با یک دور مطالعه متوجه آن قسمت شدید؟ آن کتاب دقیقأ کمناسب شما خواهد بود، پس بخرید!

بعد از این که کتاب تست و درسنامه متناسب با خود را تهیه کردید، نوبت به عمل است؛ بعد از مطالعه هر مبحثی باید به سراغ تست‌های آن قسمت بروید. شما باید در روزهای تابستان بنا به تعداد دروس،مباحث و میزان ساعت مطالعه‌تان بین 60 تا 80 تست در روز کار کنید. در واقع، در کمترین حالت ممکن شما باید برای هر مبحثی که مطالعه می‌کنید، روزانه تعداد 20 تست حل کنید.

بعد از اتمام تست‌ها، نباید همان‌طور به حال خودشان رها کنید! بلکه باید تحلیل تست انجام دهید. اما چگونه؟ شما در مواجهه با تست‌ها و بعد از درصدگیری، با سه تیپ تست مواجه خواهید بود:

  • تست‌هایی درست پاسخ داده‌اید.
  • تست‌هایی که بدون پاسخ گذاشته‌اید.
  • و تست‌هایی که منفی و یا به قول شماها غلط زده‌اید.

هر سه تیپ این سوالات باید تحلیل و بررسی شوند؛ به این صورت که ابتدا باید به سراغ تست‌هایی بروید که اصلأ جواب نداده‌اید؛ دو حالت برای این سوالات وجود دارد.:

  • یا اصلأ یاد نگرفته‌اید.
  • یا دچار شک شده‌اید.

سوالاتی را که بلد نبودید، باید از روی پاسخ‌نامه مبحث دقیق را پیدا کنید و به سراغ درسنامه بروید و یک بار دیگر مبحث را مطالعه کنید و نکته‌ای را که از آن مبحث نیاموخته بودید را در یک دفتر جداگانه یادداشت کنید. سوالاتی که دچار شک شده بودید نیز باید بررسی شوند و علت را از روی پاسخ‌نامه پیدا کنید که چه عاملی باعث شک شما شده، بعد این که مشخص شد از روی درسنامه بخوانید و برای همیشه پرونده مبحث را ببندید.

در قدم بعدی به سراغ سوالات غلط زده و یا منفی بروید؛ این سوالات نیز از دو حالت بیشتر خارج نیستند:

  • یا کلأ مبحث را برعکس متوجه شده‌اید.
  • یا تنبلی کردید و یا اصلأ بنظر شما آن مبحث مهم نبوده و مطالعه نکرده‌اید.

همانند قبل باید ابتدا ریشه را پیدا کنید؛ اگر مبحثی را اشتباه آموخته بودید، درست‌ترین را بیاموزید و اشتباهاتتان را برطرف نمایید. اگر از روی تنبلی از مبحثی گذر کردید، حق چنین کاری ندارید! تا یادگیری کامل باید مطالعه کنید (مگر این که آینده‌تان برایتان اهمیت ندارد)، اما اگر فکر می‌کردید مبحث مطلب مهمی نیست و ممکن نیست از آن قسمت سوال بیاید، باید کامل دوباره مطالعه کنید، دوباره تست کار کنید و آن قسمت را با یک علامت خاص مشخص کنید.

اما در مورد سوالاتی که درست پاسخ داده‌اید، شاید بگویید خب سوالی که درست جواب داده‌ام،  چه نیازی به تحلیل دارد! اولأ دوست من گاهی پیش می‌آید که ما انسان‌ها خودمان را گول می‌زنیم. بنابراین ممکن شما یک سوال را شانسی زده و درست بوده است! پس باید تحلیل انجام دهید. اما حتی اگر شانسی نبوده و کاملأ مسلط بودید، باز هم بد نیست نگاهی به پاسخ‌نامه بیندازید! ممکن است یک نکته وجود داشته باشد که درآینده به دردتان بخورد خدا را چه دیدی!

بعد از اتمام تحلیل، باید کنار سوالات غلط علامت قرمز، سوالات نزده و شک‌دار علامت زرد و در کنار سوالات درست شانسی یا سوالات درست نکته‌دار علامت آبی قرار دهید. (الآن میگم چرا عجله نکن!) 

شما در طول هفته باید شنبه تا چهارشنبه روتین مطالعاتی برنامه را حفظ کنید؛ پنجشنبه روز مرور مباحث هفته است؛ یعنی باید کل مباحثی را که در طول هفته مطالعه کرده‌اید، یک بار مرور کنید و سوالاتی را که گفتم با علامت مشخص کنید را یک بار دیگر مرور و تست‌های جدیدتر از همان مباحث کار کنید. در نهایت روز جمعه تعطیل نیست! بلکه روز آزمون است. 

در سال دهم اجباری به شرکت در آزمون‌های قلم‌چی، سنجش، گزینه دو و … نیست! چرا که تابستان دهم به یازدهم تنها دورانی است که شما اولأ مشکلات درسی پایه را حل و فصل کنید، ثانیأ بیاموزید که انواع برنامه درسی و تعهد به برنامه چگونه است، انواع منابع را بشناسید، انواع مطالعه برای هر یک از دروس را بیاموزید و در نهایت به درجه و هنر آزمون دادن برسید.

پس در سال دهم و حتی تابستان دهم به یازدهم آزمون هنوز توصیه نمی‌شود؛ اما نمی‌شود هم که ما درسی را مطالعه کنیم اما خودمان را مورد آزمون و آزمایش قرار ندهیم! شما ابتدا باید بعد از یک مدت تست زنی، آزمون زمان‌دار را تمرین کنید و با زمان تعیین شده در کنکور تست حل کنید تا دست شما در تست زنی روان شده و عادت کنید. در نهایت می‌توانید از آزمون‌های سال‌های گذشته و یا حتی آزمون‌هایی که در فضای مجازی بعد از آزمون اصلی گذاشته می‌شوند، در منزل استفاده کنید.

بچه‌های دهمی عزیز فراموش نکنید، در تابستان بهترین توصیه برای شما این است که ابتدا دو ماه اول یعنی تیر و مرداد را به مطالعه موارد گفته شده بپردازید، سپس در شهریور ماه را به مطالعه دروسی از سال یازدهم بپردازید که ادامه دروسی از سال دهم هستند.

سخن پایانی

خب دوستان عزیز، به پایان مقاله برنامه ریزی تابستان دهم به یازدهم رسیدیم؛ در این مقاله سعی بر آن شد تا تمام نکاتی که یک دانش آموز دهمی برای استارت مطالعه کنکور نیاز دارد، آموزش داده شود و یک برنامه پبشنهادی برای شما عزیزان ارائه شود که حاصل تجربیات شخصی است و هیچ اجباری جهت پیروی از آن نیست! بلکه تنها چراغ راهی است تا شما عزیزان واقع‌بینانه‌ به بحث کنکور نگاه کنید.

شما عزیزان هر سوالی در رابطه با برنامه ریزی، نحوه انتخاب منابع، مشکلات درسی، مشکلات مشاوره‌ای و هر سوال دیگری داشتید، می‌توانید از طریق کامنت با ما به اشتراک بگذارید تا من و سایر همکارانم در اسرع وقت پاسخ‌گو شما بوده و مشکلاتتان را برطرف کنیم. موفق و سربلند باشید ..

سوالات متداول

  1. آیا دانش آموزان دهم در تابستان دهم به یازدهم باید مطالعه کنکوری داشته باشند؟
    بله، دهمی‌های عزیز باید برای رفع اشکال مطالب درسی از پایه دهم در تابستان مطالعه داشته و آن‌ها را به یازدهم منتقل نکنند.
  2. آیا در تابستان دهم به یازدهم باید همانند دانش آموزان دوازدهمی مطالعه کنیم؟
    خیر، نحوه مطالعه دانش آموزان دهمی برای ورود به سال یازدهم و کنکور متفاوت است که می‌توانید توضیحات تکمیلی را در متن مقاله مطالعه نمایید.
  3. آیا برنامه اختصاصی برای تابستان به یازدهم در این مقاله آورده شده است؟
    در این مقاله، تمامی نکاتی که دانش آموزان دهمی در تابستان باید انجام دهند، آورده شده است که می‌توانید توضیحات تکمیلی را در متن مقاله مطالعه نمایید.
4.5/5 - (35 امتیاز)
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:
عضویت
اطلاع از
56 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا