چگونه برای کنکور درس بخوانیم؟ سوالی که ذهن عده زیادی را به خصوص در ابتدای شروع مطالعه برای کنکور درگیر خواهد کرد. من شایان مامندی هستم مشاور تحصیلی و امروز در این مقاله قرار است یک بار برای همیشه نقشه راه موفقیت در کنکور را در اختیار شما عزیزان قرار دهم. بعد از خواندن این مقاله، دیگر با سوالاتی نظیر چگونه در کنکور موفق شویم، چگونه برای کنکور درس بخوانیم، چگونه کنکور قبول شویم و … مواجه نخواهید شد؛ قرار است در این مقاله نقشه راه موفقیت در کنکور و کارهای واجبی که برای موفقیت در کنکور نیاز دارید را براساس تجربه 5 ساله خودم در بخش مشاوره در اختیارتان قرار دهم که حاصل ارتباط با بیش از 2 هزار داوطلب کنکوری بوده و به شدت میتواند در شروع یک مسیر اصولی برای کنکور به شما کمک کند.
توجه کنید این مقاله اصلا تبلیغی نیست و همانند سایر مقالات من در سایت بخون کاملا راهبردی بوده و براساس نیاز شما نوشته شده؛ پس تا انتها با من همراه باشید و در هر بخش دچار سوالی شدید سریعا از بخش نظرات مطرح کنید. در ضمن در جای جای مقاله لینک سایر مقالاتی که در زمینه شروع کنکور میتواند به شما کمک کند را در اختیارتان قرار خواهم داد و با مطالعه آنها خیال خود را یک بار برای همیشه از بابت روشهای مطالعاتی، روشهای تست زنی، تحلیل آزمون و … راحت خواهید کرد.
نقشهراه موفقیت در کنکور

اگر احساس میکنید راز موفقیت در کنکور تجربی، ریاضی و انسانی تنها یک فرمول دارد سخت در اشتباهید؛ راز موفقیت در کنکور مربوط به مسیری است که باید در آن قدم بگذارید و این مسیر دارای اصول و شرایط خاص خود است؛ درواقع برای موفقیت در کنکور طبق تجربهای که در این چندسال کسب کردهام 7 پارامتر مهم وجود دارد که باید از آنها مطلع باشید و با رعایت هر 7 پارامتر به صورت همزمان شما میتوانید بگویید که در یک مسیر اصولی قدم گذاشتهاید و در نهایت با تلاش و استمرار به نتیجه مطلوب در کنکور دست پیدا کنید. این 7 پارامتر شامل موارد زیر هستند:
- برنامهریزی کاملا فردی
- روشهای صحیح مطالعاتی کنکور
- اجرای اصول صحیح حل تست
- آشنایی با اصول صحیح مرور
- آزمون آزمایشی
- منابع آموزشی
- عملکرد در ماههای پایانی
شش رکن اساسی که پاسخ اصلی سوال “چگونه در کنکور موفق شویم” را تشکیل خواهد داد. هیچکدام از این رکنها به تنهایی نمیتواند باعث موفقیت در کنکور شود و برای قبول شدن در کنکور نیاز به هر 6 پارامتر به صورت همزمان دارید. اما در اینجا فقط اسامی پارامترها را مشخص کردیم و در ادامه به بررسی تک تک آنها خواهیم پرداخت؛ اگر هم تازه قصد شروع مطالعه برای کنکور خواهید داشت با دانشی که بعد خواندن این مقاله کسب خواهید کرد مطمئن باشید دیدی که به کنکور و موفقیت در آن دارید کاملا تغیر خواهد کرد. راستی، اگر اطلاعی درباره کنکور ندارید توصیه میکنم مقالات زیر را هم برای مطالعه مد نظر داشته باشید:
- کنکور چیست؟
- تکنیک افزایش تراز آزمون
- دامهای تستی کنکور
- تقویم کنکور سراسری
- مدیریت زمان جلسه آزمون
- چگونه در امتحان نهایی قبول شویم؟
- قرص پروپرانول برای کاهش استرس کنکور
- معرفی رشتههای فرهنگیان
- مصاحبه فرهنگیان چگونه است؟
- سهمیه کنکور چیست؟
- روش کاهش غلط در آزمونهای آزمایشی
نقش برنامهریزی در مسیر موفقیت کنکور

اولین رکن چگونه کنکور قبول شویم مربوط به بحث برنامهریزی است. برنامه نقش راهنمای شما را برای پیمودن مسیر را دارد و کامل تعین میکند که در هر مرحله و هر روز باید چه کارهایی را انجام دهید؛ دقت کنید که نگفتم “چه دروسی بخوانید” زیرا یک برنامه خوب فقط مربوط به مطالعه هر درس نیست؛ یک برنامه مناسب برای کنکور باید برای هرروز شما علاوه بر مطالعه دروس نشان دهد باید چه زمانی مرور کنید، چه زمانی تست بزنید و حتی شماره تستها را هم داشته باشد؛ به عنوان مثال در تصویر بالا یک نمونه از برنامهریزی مناسب را میتوانید مشاهده کنید. در حالت کلی یک برنامه باید دارای ویژگیهای زیر باشد:
- حجمی و زمانی باشد؛ یعنی هم مشخص باشد چه دروسی باید مطالعه شود، هم حجم هر درس مشخص باشد و هم زمانی که برای مطالعه همان حجم نیاز است.
- بر اساس منابعی باشد که داوطلب استفاده میکند؛ به عنوان مثال اگر برای زیست از کتاب خیلی سبز دهم استفاده میکند حجم و سر فصلها براساس همان کتاب باشد.
- کامل باشد؛ یعنی حتی شماره تستهایی که باید هر جلسه حل شود را نیز تعین کرده باشد.
- براساس وضعیت فردی داوطلب باشد؛ به عنوان مثال اگر فردی هستید که توان مطالعه بیشتر از 8 ساعت را ندارید داخل برنامه 12 ساعت مطالعه نباشد.
- منعطف باشد؛ یعنی اگر روزی نتوانستید برنامه را اجرا کنید، روز بعد یا آخر هفته توانایی جبران داشته باشید.
اما با شنیدن این 5 مورد اگر تعجب کردید و با خود میگویید چنین توانایی داشتن چنین برنامهای را ندارید یک خبر خوب برای شما عزیزان دارم؛ در قالب دو مقاله تمامی نکاتی که درباره برنامهریزی نیاز دارید را آموزش دادهام و مطمئن باشید با خواندن آن و رعایت نکات آموزش داده شده، نوشتن برنامهای با مشخصات بالا برایتان سادهتر از آب خوردن خواهد بود؛ فقط کافیست روی یکی از لینکهای زیر کلیک کنید:
چگونه برای کنکور درس بخوانیم؟

اما رسیدیم به دومین رکن موفقیت در کنکور که مربوط به این است که برای کنکور چگونه درس بخوانیم یا چگونه کنکوری درس بخوانیم؛ بعد از برنامهریزی و انجام آن، برای اجرا کردن برنامه باید روش مطالعه دروس را بلد باشید و مهمتر از همه ترتیب مطالعه دروس کنکور را بلد باشید که اگر بلد هم نیستید نگران نباشید در پایان این بخش راهحل در اختیارتان قرار میدهم. اما چند نکته که میتواند در مسیر موفقیت شما تاثیر گذار باشد و احتمال 99 درصد از آن بیاطلاع هستید را قرار است در این بخش به شما یاد دهم؛ نکاتی که ممکن است در دیدی که نسبت به کنکور دارید شدیدا موثر باشد.
برای کنکور تستی درس بخوانیم یا تشریحی؟
بحث مطالعه تستی یا تشریحی یکی از مشکلات اصلی شروع مطالعه کنکور است. متاسفانه در مدارس و کتابهای درسی روش آموزش تشریحی است و آزمون کنکور تست محور است و همین دوگانگی ممکن است داوطلب را دچار سردرگمی کند؛ اما منطقی فکر کنیم که تمام روشهای تستی از دل روشهای تشریحی استخراج میشوند. این مورد ثابت میکند که برای پاسخ دادن به سوالات کنکور روشهای تشریحی چارهساز هستند مگر در حالتی که طراح کنکور سوالی طراحی کند که ترکیبی باشد یا جزو مطالب حذف شده از کتاب باشد که در چند سال اخیر شاهد آن بودهایم. اما داستان روش تستی یا روشی که منابع کمک درسی از جمله کلاس و دی وی دی آموزش میدهند چیست؟
روشهایی که در بقیه منابع از کلاس گرفته تا کتاب و دی وی دی و تحت عنوان روش تستی هستند دو کاربرد دارند:
- با ادبیات و سبک تدریس باعث میشوند درک یک مطلب برای شما آسان شود.
- در زمان پاسخگویی به سوالات و قدرت تستزنی شما تاثیر میگذارند.
خب تا الان با ماهیت بحث روش تستی و تشریحی آشنا شدیم و تمام این نکات با یک هدف مطرح شد که همان بحث چطور برای کنکور درس بخوانیم است. اگر میخواهید به پاسخ این سوال یعنی چطوری برای کنکور درس بخونم در رابطه تشریحی یا مطالعه کنکور باید بدانید در این بازی کسی برنده است که اول روی روشهای تشریحی مسلط باشد و سپس روی روشهای تستی. دلیل این موضوع ماهیت ذهن شماست؛ سر جلسه کنکور باید با روش تستی به سوالات پاسخ دهید و کسی که هر دو روش تستی و تشریحی را بلد باشد، اگر با روش تستی نتوانست به یک سوال پاسخ دهد، شانس خود را با روش تشریحی امتحان خواهد کرد.
شاید با خود بگویید این کار سخت است؛ خب سخت باشد ولی باعث ایجاد تفاوت میان شما و یک داوطلب دیگر خواهد شد و در واقع یک برگ برنده بیشتر نسبت به رقبای خود دارید.
شاید با خود بگویید که چند سوالی که با روش تستی نتوان جواب داد را بیخیال میشوید؛ در جریان باشید که تفاوت رشته پرستاری با پزشکی در حدود 10 تست کلی است یا تفاوت پزشکی تهران با پزشکی تبریز میتواند در حدود 5 تست کنکور باشد.
یادتان باشد روشهای تستی بعضا برای حالتهای خاص پاسخگو هستند، به عنوان مثال در فصل 1 فیزیک یازدهم و قانون کولن فرمول اصلی برای محاسبه قانون کولن برابر است با kq’q/r*r و روش تستی که برای این قسمت به کار میرود به جای پارامتر k عدد 90 را قرار میدهند؛ این یک حالت خاص است و اگر واحد هر کدام از پارامترهای دیگر تغیر کند این روش شما را به پاسخ اشتباه میرساند. امیدوارم تا اینجا مشکل چگونه کنکوری درس بخوانیم از لحاظ روش تستی و تشریحی را حل کرده باشیم و باز هم تاکید میکنم کسی که هم روش تشریحی و هم روش تستی را بلد باشد یک قدم از اکثر رقیبان خود جلوتر است.
تاثیر دید مدرس در مطالعه دروس کنکور
در اکثر جلسات مشاورهای برای افزایش بازدهی مطالعه تکنیک “دید مدرس” را توصیه میکنم که به شدت در افزایش بازدهی مطالعاتی موثر است. در این روش که چگونه برای کنکور بخوانیم باید یک قدم اضافیتر بردارید؛ این روش الهام گرفته از سخنرانی استیو جابز است؛ زمانی که درباره تمایز محصولات اپل با سایر محصولات بازار سخنرانی میکرد یک مورد مهم را بیان کرد؛ “همواره کارمندان اپل در ساخت یک محصول از دو جهت به آن نگاه میکنند؛ دید اول به عنوان یک فرد متخصص است که اکثر ایرادات آن را پیدا و حل میکنند و دید دوم به عنوان مصرف کنندهای است که اصلا دید تخصصی ندارد و صرفا برای مصرف از یک محصول استفاده میکند.”
خب این مورد را به درس خواندن تعمیم دهیم؛ دید 99 درصد داوطلبان کنکور نسبت به درس خواندن این است که باید یک مبحث را مطالعه کنند، مرور کنند و تست بزنند؛ اما چیزی که من از شما میخواهم این است که علاوه بر مطالعه یک درس به عنوان کسی که باید آن را یاد بگیرد، به عنوان یک مدرس هم عمل کنید. یعنی هر درس و مبحثی را که مطالعه میکنید فرض کنید بعد از اتمام باید همان مبحث را برای 10 نفر دیگر که اصلا هیچ سوادی ندارند تدریس کنید؛ توصیه من هم این است که آخر شب و بعد از اتمام مطالعه کل دروس در حد یک ساعت این کار را انجام دهید و یا جلوی آینه بایستید و تدریس را انجام دهید یا فرض کنید چند نفر در اتاق شما وجود دارد که حرفهای شما را میشنوند یا بهترین کار این است که اگر والدین یا خواهر یا برادرتان زمان خالی دارند تدریس را برای آنها انجام دهید.
با این کار شما یک دید تخصصی نسبت به هر مبحث خواهید داشت و زمان تدریس ایراداتی از خودتان پیدا خواهید کرد که در مطالعه عادی نمیتوانید پیدا کنید و از همه مهمتر با انجام این کار تثبیت مطالب در ذهن شما بسیار قویتر خواهد بود و مدت زمان بیشتری در ذهن باقی میماند. تا زمانیکه این روش را اجرا نکنید به تاثیر و قدرت آن در یادگیری پی نخواهید برد.
خلاصهنویسی برای کنکور را فراموش نکنید
متاسفانه بارها مشاهده میکنم یا خود دانشآموزان با خلاصهنویسی مشکل دارند و آن را انجام نمیدهند یا عده زیادی از مشاورین و مدرسین در پستهایی اعلام میکنند خلاصهنویسی وقتگیر است و آن را انجام ندهید؛ یک بار بیایید برای همیشه این مشکل را با هم حل کنیم. اول از همه باید بدانید یکی از زیرشاخههای اصول مطالعاتی و اینکه چطور در کنکور موفق شویم مربوط به خلاصهنویسی است. یادتان باشد شما قرار نیست یک مبحث یا یک کتاب را فقط یک بار مطالعه کنید؛ باید دورههای مرور هم داشته باشید. دورههای مرور هم باید زمان کمتری از شما بگیرند نسبت به مطالعه اولیه یک مبحث، به عنوان مثال اگر مبحثی را برای اولین بار در یک ساعت مطالعه کردهاید باید برای مرور اول، همان مبحث را در حداکثر نیم ساعت الی 40 دقیقه، مرور دوم در حداکثر 15 الی 20 دقیقه مطالعه و جمعبندی کنید.
خلاصهنویسیهایی که الان انجام میدهید همان دلیل کاهش زمان مطالعه شما در دوران مرور است و کسی که خلاصهنویسی نداشته باشد در دوران مرور با مشکل زمان مواجه خواهد شد و ممکن است مجبور شود به همان اندازه و حتی بیشتر از دوران مطالعه اول، برای مرور وقت بگذارد. پس اگر دوست ندارید چنین مشکلی برای شما ایجاد شود از همین الان به فکر خلاصهنویسی باشید. یک مثال که درک واقعی این مبحث را برای شما آسان میکند این است که در سال کنکور شخص خودم، در دو هفته پایانی بیشتر از 10 بار کل دین و زندگی کنکور را مرور کردم و هر بار زمان مرور این درس برای من کمتر و کمتر میشد؛ دلیل این موضوع همان خلاصهنویسیهایی بود که شدیدا دوران مطالعه از من زمان گرفت ولی در دوران مرور به داد من رسید و باعث شد بتوانم این حجم از مرور را داشته باشم.
سه پارامتر بالا به شدت در پاسخ به این سوال که چجوری برای کنکور بخونم و افزایش بازدهی مطالعاتی شما تاثیر دارد؛ اما نکات تکمیلی و کامل را در قالب 4 مقاله زیر که بهصورت تخصصی روش مطالعه هر درس آموزش داده شده را در اختیار شما عزیزان قرار میدهم و با مطالعه هر کدام خیالتان از بابت اصول مطالعاتی صحیح هر درس راحت خواهد شد.
- روش مطالعه دروس کنکور
- روش مطالعه ریاضی کنکور
- روش مطالعه زیست کنکور
- روش مطالعه فیزیک کنکور
- روش مطالعه شیمی کنکور
اصول تستزنی برای رسیدن به موفقیت در کنکور

خب تا الان با بحث برنامهریزی آشنا شدیم و رکن دوم یعنی چگونه برای کنکور درس بخوانیم را هم کامل بررسی کردیم. سومین رکن درباره اینکه چگونه در کنکور موفق شویم مربوط به بحث تستزنی است. قبل از ادامه بحث قصد دارم شما را با قانون 60-40 آشنا کنم. برای موفقیت در کنکور و رسیدن به رتبه خوب، عده زیادی احساس میکنند که تنها مطالعه خوب و تسلط روی درسنامهها کافی است، اما اصلا اینطور نیست در واقع قانونی که از چند سال پیش آن را مطرح کردهام همین قانون 60-40 است؛ بر مبنای این قانون 40 درصد مسیر موفقیت شما وابسته به مطالعه و تسلط روی درسنامهها است و 60 درصد باقی مانده به حل تست و مرور بستگی دارد.
اما قبل از هر چیزی فلسفه حل تست را بررسی کنیم؛ اصلا چرا باید برای کنکور تست حل کنیم؟ قطعا بعد از مطالعه هر مبحث شما نیاز به محک زدن خود هستید که اصلا روی مطلب تسلط کافی را پیدا کردید یا خیر؛ برای این محک زدن دانش خود اولین قدم حل تست است. خود بحث تستزنی هم از اصول مخصوص به خود را دارد که مهمترین آنها ایجاد فاصله میان حل تست و مطالعه است، متاسفانه بیش از 90 درصد داوطلبان این نکته را رعایت نمیکنند و همین مورد ساده میتواند بازدهی مطالعاتی شما را به شدت افزایش دهد؛ دلیل از ایجاد فاصله بین حل تست و مطالعه هم این است که زمانی که شما مبحث را همین الان خوانده باشید، آمادگی کامل دارید و حل تست بلافاصله مانند تقلب است. شاید تجربه داشته باشید که در منزل زمانی که تست میزنید بازدهی خوبی دارید اما سر آزمون نتیجه خوبی کسب نمیکنید و یکی از دلایل آن همین حل تست بلافاصله بعد از مطالعه است.
دومین نکته مهم درباره اصول تست زنی کنکور هم حل تست استاندارد است؛ یادتان باشد شما برای کنکور در حال مطالعه هستید و یکی از جوابهای این سوال که چگونه درس بخوانیم تا در کنکور موفق شویم حل تستهای استاندارد است و بهترین منبع برای تست استاندارد هم خود سوالات کنکور هستند؛ پس اولویت اصلی را روی سوالات سراسری بگذارید و فقط در صورتی که تسلط کافی پیدا نکردید یا زمان اضافی داشتید روی تستهای تالیفی زمان بگذارید. کسی منکر تاثیر حل تست زیاد در موفقیت شما نیست اما گاها تستهای تالیفی به شدت غیر استاندارد هستند و شما را از مسیر اصلی خود دور میکنند. اتفاقا اگر منبعی پیدا کردید که تست تالیفی استاندارد داشت اصلا از آن گذر نکنید ولی باز هم اولویت اول باید با تستهای سراسری باشد.
تحلیل تست از خود حل تست اهمیت بیشتری دارد
فرض کنید یک مبحث خاص را مطالعه کردید و برای آن 20 تست هم حل کردید؛ از این 20 تست حدود 12 تست را درست پاسخ دادهاید و به 8 تست پاسخ اشتباه؛ ارزش این 8 تست که اشتباه پاسخ دادهاید از 12 تست صحیح شما بیشتر است، زیرا این 8 تست همان نقاط ضعف شما هستند که آنها را پیدا کردهاید؛ اما مهمتر از پیدا کردن نقاط ضعف، رفع کردن و پوشش آنهاست، دیدگاهی که باید داشته باشید این است که این تستها دقیقا سر جلسه کنکور میآیند و دیگر نباید به آنها اشباه پاسخ دهم. برای این کار هم بحث مهم تحلیل تست مطرح خواهد شد که همانطور که گفتم از خود حل تست اهمیت بیشتری دارد.
منظور از تحلیل تست پیدا کردن اشتباهات است؛ یعنی دلایلی که نتوانستید به آن تست پاسخ صحیح بدهید را پیدا کنید و حتی اگر یک دفتر مخصوص این کار داشته باشید کارتان به شدت اصولی میشود؛ به عنوان مثال دلایلی که نتوانید به یک تست پاسخ صحیح بدهید میتواند عوامل زیر باشد:
- تست دارای نکتهای باشد که از آن بی اطلاع بودید؛ آن نکته را وارد جزوه خود کنید.
- نکته حل تست را قبل مطالعه کردید ولی سر حل تست آن را فراموش کردید؛ این مورد نشان از عدم تسلط روی درسنامه است و بهتر است مجدد درسنامه را مطالعه کنید.
- بی دقتی در خواندن صورت سوال داشتید؛ زمان بیشتری برای مطالعه صورت سوال و نوشتن اطلاعات سوال اختصاص دهید.
- اشتباه محاسباتی داشتید؛ ببینید در کدام بخش محاسبات ضعف دارید و زمان بیشتری برای محاسبات اختصاص دهید.
تمام این نکات کنار هم جمع خواهد شد و مسیر اصولی شما را تشکیل میدهد؛ کسی که روی این موارد وقت بیشتری بگذارد محال است مجددا درگیر آنها شود. پس اگر دنبال یک تستزنی اصولی هستید این موارد را اصلا نباید فراموش کنید. راستی بحث بودجهبندی مباحث کنکور و اطلاع از آنها جزو مواردی است که به شدت میتواند در شناخت کنکور و هر درس موثر باشد؛ در سلسله مقالات بودجهبندی بهصورت کامل اطلاعات مربوط به بودجهبندی هر درس را در اختیارتان قرار دادهایم و برای دسترسی سریع کافیست از طریق لینکهای زیر اقدام کنید:
- بودجهبندی کنکور
- بودجهبندی ریاضی کنکور
- بودجهبندی زیست کنکور
- بودجهبندی فیزیک کنکور
- بودجهبندی شیمی کنکور
- بودجهبندی زمینشناسی کنکور
- بودجهبندی اقتصاد کنکور
- بودجهبندی تاریخ کنکور
- بودجهبندی جغرافیا کنکور
- بودجهبندی جامعهشناسی کنکور
- بودجهبندی فلسفه و منطق کنکور
- بودجهبندی روانشناسی کنکور
تیر خلاص رسیدن به نتیجه خوب در کنکور با مرور

همانطور که در بخش بالاتر یعنی “برای کنکور چگونه درس بخوانیم” و بخش خلاصهنویسی اشاره شد، شما قرار نیست هر درس را فقط یک بار بخوانید و برای جلوگیری از فراموشی و تثبیت بهتر نیاز به داشتن دورههای مرور و جمعبندی دارید. در واقع بعد از مدتی از مطالعه یک مبحث کم کم همان مبحث از ذهن شما کم رنگ و حتی کاملا ممکن است فراموش شود، پس نقش مرور و جمعبندی در مسیر کنکور بسیار مهم است. اولین قانونی که باید بدانید قانون زمانها در بحث مرور است؛ یادتان باشد برای مرور هر مبحث مدتزمانی که باید اختصاص دهید بین 50 الی 60 درصد زمان مطالعه اولیه باید باشد و در مرور دوم هم باز 50 الی 60 درصد زمانی که در مرور اول اختصاص دادید.
به عنوان مثال فرض کنید اولین بار مبحث دنباله هندسی را در 100 دقیقه مطالعه کردهاید؛ در دوران مرور اول باید همان مبحث را در 50 الی 60 دقیقه مطالعه کنید، در دوران مرور دوم هم در حداکثر 20 الی 30 دقیقه باید همان مبحث را مرور کنید و به همین روال ادامه دهید. برای اینکه بتوانید به این زمان هم برسید قطعا خلاصهنویسیهای شما نقش مهمی را ایفا خواهد کرد پس تاکید مجدد دارم که از خلاصهنویسی غافل نشوید.
اما برای مرور هم در حالت کلی دو روش مرور داریم؛ روش اول مرور در قالب درسنامهها است که همان خلاصهنویسیهای خود را مرور خواهید کرد و روش دوم هم مرور در قالب حل تست است که باید تستهای مارکدار خود را مرور کنید. مروری بازدهی خوبی دارد که در آن از هر دو روش مرور در قالب درسنامه و مرور در قالب حل تست استفاده شود و با هر مرور یک شوک به مغز وارد خواهد شد و مطالب جایگاه خود را در ذهن شما تثبیت خواهند کرد. برای اطلاعات کاملتر و بررسی ریز نکات مربوط به مرور هر درس هم پیشنهاد من برای شما مطالعه مقالات زیر است:
- جمعبندی دروس کنکور
- جمعبندی سه روز یک بار
- روش جمعبندی ریاضی کنکور
- روش جمعبندی زیست کنکور
- روش جمعبندی فیزیک کنکور
- روش جمعبندی شیمی کنکور
نقش آزمون آزمایشی در موفقیت کنکور
اما رسیدیم به بحث آزمون و قرار است بررسی کنیم نقش آزمون در موفقیت کنکور چهقدر است و یا اصلا موفقیت در کنکور بدون آزمون آزمایشی امکان دارد یا نه؟ خب اولین نکتهای که اینجا به شما میگویم این است که من افراد زیادی را دیدهام که بدون شرکت در آزمون آزمایشی موفق شدهاند؛ یادتان باشد آزمون برای موفقیت در کنکور میتواند مفید باشد اما عدم شرکت در آزمون به معنای عدم موفقیت در کنکور نیست. اما داستان آزمون چیست و چگونه باید در سال کنکور به آزمون دقت کنیم؟
هدف از شرکت در آزمون هم دقیقا محک زدن دانش است که بتوانید در محیط آزمون و زمان خاص، دانش خود را محک بزنید که تقریبا محک قویتری نسبت به خود تستزنی هم میباشد؛ اما آزمون زمانی توصیه میشود که فردی مباحث موردنظر را مطالعه کرده باشد، تست حل کرده باشد، مرور هم کرده باشد و در آخر این فرد میتواند برای محک خود در آزمون شرکت کند. اما متاسفانه داوطلبین ما همزمان با آزمون و با برنامه آزمون شروع به مطالعه میکنند، در جلسه آزمون بهخاطر سوالات غیر استاندارد با چالش مواجه میشوند، بهدلیل عدم رشد تراز نا امید میشوند و مهمتر از همه در اکثر آزمونها حجم قابل توجهی از مباحث را بهدلیل زمان کم از دست خواهند داد و برنامهای برای جبران همین مباحث ندارند. این سبک از آزمون شرکت کردن هیچ نتیجهای ندارد و حتی باعث شکست شما هم خواهد شد؛ پس اگر قصد شرکت در آزمون را دارید به نکات بالا حتما توجه ویژه داشته باشید.
اما برای آزمون تبصره مهمی داریم؛ معمولا ماههای پایانی و نزدیک به کنکور، آزمونهای جامع که از کل کتاب طراحی میشوند برگزار خواهد شد؛ درصورتی که تا آن زمان موفق به اتمام مباحث شده باشید و مرور هم کرده باشید حتما در آزمونهای جامع شرکت کنید چون جو آزمون حضوری که از کل کتابها طراحی شده است میتواند جدا از محک دانش شما، روز کنکور از استرسی که دارید بکاهد و نقش موثری را در این زمینه ایفا کند. اما درباره آزمون هم در همین سایت مقالات مهمی منتشر شده و بهخصوص در بحث تحلیل آزمون توصیه میکنم آنها را مطالعه کنید؛ برای دسترسی هم لینکهای زیر دست بوس شما هستند:
بهترین منابع برای موفقیت در کنکور
اما رسیدیم به پنجمین رکن مقاله “چگونه درس بخوانیم تا در کنکور موفق شویم” این رکن همان نقش منابع در موفقیت کنکور است؛ در اکثر جلسات مشاورهای که دارم یکی از سوالات ثابت این است که از چه منابعی برای موفقیت در کنکور استفاده کنم؟ برای رتبه شدن کتاب خیلی سبز بهتر است یا نشر الگو؟ رتبههای برتری که داشتید از کدام کتابها استفاده کردند؟ ممکن است این سوالات برای خود شما هم ایجاد شده باشد اما بیایید منطقی به این سوال پاسخ دهیم؛ قبول دارید اگر منابع تضمین کننده موفقیت بودند همه از منابع رتبه 1 کنکور استفاده میکردند و همه هم رتبه 1 میشدند؟ پس عزیز جان اگر به دنبال منبع برای موفقیت در کنکور هستی باید اینجا در دیدگاهی که داری تغیراتی ایجاد کنی!!!
اول از همه باید تکلیف منابع را مشخص کنیم؛ همه منابع خوب هستند و اینطور نیست که یک منبع بد باشد بهخصوص در بحث کتابهای کمک آموزشی انتشارات بزرگ مانند خیلی سبز، نشر الگو، گاج و …، زیرا اگر بد بودند خیلی وقت بود که جمع شده بودند و هیچ فروشی نداشتند؛ اما بحثی که اینجا مطرح است بحث سلیقه شخصی خود شما در انتخاب بهترین منابع برای موفقیت در کنکور است. سلیقه و سطح درسی شما حرف اول و آخر را میزند و خواهشا به دنبال این نباشید که بقیه به شما منبع معرفی کنند. نکته دوم هم این است که منبع تضمین کننده موفقیت نیست بلکه آسان کننده مسیر یادگیری است. یک منبع میتواند ادعا کند که “با روش من شما میتواند به جای اینکه فلان مبحث را در 2 ساعت مطالعه کنید، فقط در 1 ساعت یاد بگیرید” ولی هر منبعی که ادعا کند با تدریس من شما قطعا در کنکور نتیجه خواهید گرفت یا فلان درس را 100 درصد خواهید زد قطعا و عینا کلاهبرداری است؛ کلا در بحث کنکور چیزی به اسم “تضمین موفقیت” وجود ندارد و هر کسی تضمین داد به آن مشکوک شوید.
روش انتخاب بهترین منابع کنکور
برای انتخاب منبع بهترین کار بررسی منابع و دیدن نمونه است؛ اگر قصد انتخاب کتاب کمک آموزشی را دارید مراجل زیر را باید انجام دهید که از نظر من اصولیترین روش انتخاب منبع برای کنکور همین است:
- برای هر درسی که قصد تهیه دارید ابتدا یک لیست از کتابهای مطرح که اسم آنها را شنیدهاید بسازید.
- از سایتهای فروش کتاب نظرات را بخوانید که ببینید نظر بقیه در مورد آنها چیست.
- به کتاب فروشی مراجعه کنید و لیستی که قبلا آماده کردید را پیدا کنید.
- یک مبحث ساده که قبلا مطالعه کردهاید را انتخاب کنید و از همه کتابهای موجود در لیست آن مبحث را در حد 5 دقیقه مطالعه کنید: با این کار سبک تدریس منبع را بررسی خواهید کرد که اصلا مناسب سلیقه شماست یا کامل است یا … .
- کتابهایی که درسنامه آنها در قسمت قبل باب میل شما نبود را خط بزنید و برای کتابهای باقی مانده به سراغ بخش پاسخ تشریحی بروید.
- منبعی که پاسخ تشریحی آن را پسندیدید همان منبعی است که دقیقا براساس سلیقه شماست.
درباره بخش پاسخ تشریحی دقت کنید که کامل باشد تا در بحث تحلیل تست بتواند به شما کمک کند؛ به عنوان مثال اگر در یک تست عنوان شده باشد “کدام گزینه صحیح است؟” پاسخ کتاب نگفته باشد که گزینه فلان پاسخ صحیح است و حتما دلیل اشتباه بودن سایر گزینهها هم بررسی شده باشد. 6 مرحله بالا در پاسخ به سوال “چطوری در کنکور موفق شوم” به شدت موثر است و دیگر با مشکل صرف هزینه و زمان زیاد برای انتخاب منابع آموزشی مواجه نخواهید شد.
برای سایر منابع آموزشی مانند نشر دیجیتال یا تدریس ویدیویی بهترین کار دیدن نمونه است؛ اگر قصد تهیه چنین منبعی را دارد ابتدا در گوگل نام استاد یا موسسه مربوطه را سرچ کنید و سعی کنید حدود نیم الی یک ساعت از تدریسها را ببینید و بعد از دیدن تستهای کتاب خود را براساس روشهای همان تدریس حل کنید؛ اگر تدریس را متوجه شدید و تستها را توانستید حل کنید آن منبع میتواند گزینه خوبی برای شما باشد.
دقت کردید که پنجمین رکن هم به پایان رسید و تا الان یک مسیر برای اینکه چگونه برای کنکور آماده شویم را ترسیم کردیم؛ بخش بعدی مربوط به رکن ششم است که دلیل شکست عده زیادی نیز میباشد.
عملکرد در ماههای پایانی کلید اصلی موفقیت در کنکور
از مایکل شوماخر اسطوره فرمول یک پرسیدند راز موفقیتت چیست؟ پاسخ داد “زمانی که بقیه ترمز گرفتند من گاز دادم.”؛ ماههای پایانی کنکور زمانی است که عده زیادی کم میآورند، از درس زده میشوند، نا امید میشوند و عقب میکشند؛ اینجا کسی موفق است که بتواند عملکرد بهتری داشته باشد. عینا تجربه کردهام که ماههای پایانی میتواند کل تلاش یک ساله یک نفر را نابود کند یا یک نفر متوسط را به رتبه عالی برساند. اما برای اینکه در ماههای پایانی ناخواسته درگیر بی انگیزگی و نا امیدی نشوید یک توصیه شدیدا مهم دارم؛ از همین الان به فکر آن دوران باشید و یادتان باشد قسمت اصلی انگیزه، انرژی و تلاش شما در آنجا کاربرد خواهد داشت. اگر به تازگی در حال آماده شدن برای کنکور هستید خواهشا احساسی عمل نکنید یا به اصطلاح “جوگیرانه” عمل نکنید که روزی 12 ساعت مطالعه میکنم.
حتی افراد زیادی که به دنبال موفقیت در کنکور در زمان کم هستند مثلا موفقیت در کنکور در 3 ماه یا موفقیت در کنکور در 1 ماه هستند بارها مشاهده شده که قصد دارند روزی 17 ساعت مطالعه کنند؛ اما سوال اینجاست آیا فقط کمیت ساعت مطالعه اهمیت دارد؟ در کل نباید از موضوع اصلی فاصله بگیریم، اگر شما برای شروع حداکثر توان خود را بگذارید مطمئن باشید در ماههای پایانی به بنبست میخورید و خسته خواهید شد و تلاشتان ممکن است از دست برود، برای شروع حتما با ساعت مطالعه استاندارد شروع کنید و با خودتان رو راست باشید، 5 ساعت مطالعه روزانه که در توانتان است بهتر از 12 ساعت مطالعه روزانه یک دفعهای است.
به جای آن میتوانید با یک ساعت مطالعه استاندارد که میتواند 4 ساعت یا 5 ساعت هم باشد شروع کنید و هر هفته نیم ساعت به آن اضافه کنید؛ با انجام این کار هر دو هفته 1 ساعت به زمان مطالعه شما اضافه خواهد شد و کسی که با 5 ساعت شروع کند بعد 2 ماه به 9 ساعت مطالعه خواهد رسید که براساس یک تصاعد پلهای کاملا اصولی و بدون فشار آن را به دست آورده. خیالتان هم راحت است ماههای پایانی دیگر از درس زده نخواهید شد و حداکثر توان خود را برای آن دوران ذخیره میکنید و مانند برادر شوماخر وقتی بقیه ترمز میکنند شماگاز میدهید.
احتمال موفقیت یک پشت کنکوری
بخش عمدهای از داوطلبان کنکور را پشتکنکوریها تشکیل میدهند؛ ولی سوالی که خیلی از پشتکنکوریها از من میپرسند این است “سال قبل من رتبه بالای 100 هزار کسب کردهام همه به من میگویند با این رتبه احتمال رسیدن به رتبه بهتر وجود ندارد به نظر شما یک بار دیگر کنکور بدهم نمیتوانم موفق شوم؟” این سوال را هم در اوج نا امیدی میپرسند؛ ولی سوالی که من همیشه میپرسم این است که دلیل قبول نشدن شما در سال قبل چه بوده؟
- اصلا درس خواندید سال قبل؟
- اصلا زمان گذاشتید برای دروس
- اصلا با برنامه پیش رفتید؟
- بهنظر خودتان آن طور که باید تلاش کردید و نتیجه نگرفتید؟
ریشه تمام عدم موفقیتها و شکستها به خودمان برمیگردد و مطمئن باشید اگر کسی در یک سال نتیجه مطلوبی نگرفته باشد دلیلش این است که واقعا آنطور که باید وقت نگذاشته یا اشتباه پیش رفته، حال اگر رتبهاش شارژ ایرانسل هم شده باشد، درصورتی که یک سال دیگر بتواند یک مسیر اصولی را از صفر مطلق شروع کند و در آن قدم بگذارد و 6 رکن بالا را به درستی لحاظ کند مطمئن باشید رسیدن به رتبه حتی تک و دو رقمی هم دور از انتظار نیست؛ اگر پشت کنکور هستید و برای شما هم سوال است که چطور در کنکور موفق شویم باید عرض کنم اول از همه اشتباهات سال قبل خود را پیدا کنید و در کاغذ یادداشت کنید؛ بعد به شرطی که 6 رکن بالا را به درستی اجرا کنید و اشتباهات سال قبل را تکرار نکنید به شما قول میدهم رسیدن به نتیجه خوب حتی با رتبه 200 هزار سال قبل هم دور از انتظار نیست.
موفقیت در کنکور با زمان کم امکان پذیر است؟

تصویر بالا چتی است از یکی از دانشآموزان که تنها ده روز برای مطالعه زمان گذاشت و رشته عمران سراسری قبول شد؛ شاید با خود بگویید رشته او ریاضی بوده، رقابت آسان است، همه در رشته ریاضی قبول میشوند و … . اما این دلایل را برای خود نگه دارید؛ موفقیت در کنکور با زمان کم سخت است اما غیرممکن نیست و افراد زیادی وجود دارند که این مورد را ثابت کردهاند؛ سال 88 رستگار رحمانی بعد از سربازی از بهمن ماه شروع به مطالعه کرد و رتبه 1 کنکور تجربی شد آن هم در بدترین شرایط مالی ممکن. اگر فردی هستید که زمان کمی تا کنکور دارید و برایتان سوال است که موفقیت در کنکور در 3 ماه یا در 4 ماه یا حتی موفقیت در کنکور در 1 ماه امکان پذیر است یا نه؛
برای شما یک جواب دارم؛ یا از همین الان و مدت باقی مانده استفاده میکنید و بدترین حالت ممکن این است که به نتیجه نمیرسید؛ ولی در عوض حسرت آن روی دلتان نمیماند که ای کاش تلاش میکردم و … و اذیت نمیشوید، و یا اینکه تنبلی به شما غلبه میکند و با بهانه زمان کم بیخیال مسیر خواهید شد و خود را برای سال بعد آماده میکنید که تجربه نشان داده سال بعد هم باز همان آش و همان کاسه و حسرت آن سالیان سال در دل شما خواهد ماند. براساس همین توضیحات تصمیمگیری را به خود شما خواهم سپرد و مجدد تاکید میکنم تجربه نشان داده در زمان کم هم میتوان موفق شد البته به شرط اقدام هوشمندانه که میتواند شما را از عده زیادی جلو بیندازید؛
اصلا خبر دارید اوضاع کنکور و رقیبانتان چگونه است؟ اگر خبر ندارید برای دلخوشی هم شده توصیه میکنم مقالات زیر را بخوانید تا دلیل ادعای من مبنی بر موفقیت کنکور در زمان کم را بدانید:
- میانگین درصدهای کنکور
- میانگین درصدهای ریاضی کنکور
- میانگین درصدهای زیست کنکور
- میانگین درصدهای فیزیک کنکور
- میانگین درصدهای شیمی کنکور
موفقیت در کنکور بعد چند سال
عده زیادی هم هستند که بعد از طی یک فاصله تصمیم به شرکت مجدد در کنکور میگیرند و اولین سوالی که برای آنها پیش میآید این است که احتمال موفقیت در کنکور بعد چند سال وجود دارد؟ پاسخی که میتوانم بدهم این است که احتمال موفقیت این دسته خیلی بالاست اما مدامی که در یک مسیر اصولی حرکت کنند؛ زیرا باتوجه به اینکه شناختی از کنکور ندارند ممکن است مسیر اشتباهی را طی کنند. اما چرا از نظر من احتمال موفقیت افرادی که بعد از چند سال تصمیم به شرکت در کنکور میگیرند زیاد است؟
زیرا این افراد با خواست و میل واقعی خود این تصمیم را گرفتهاند؛ تمامی شرایط را بررسی کردهاند و دیگر نیازی به یادآوری نیست و انگیزهای که دارند بدون شک بیشتر از یک داوطلب عادی است که به تازگی فارغالتحصیل شده و به عبارتی سرد و گرم روزگار را چشیدهاند. داخل دانشکدههای علوم پزشکی هم عده زیادی از دانشجویان رشتههای تاپ را همین افراد تشکیل میدهند پس اگر شما هم فردی هستید که چنین شرایطی دارید و بعد از فاصله قصد شرکت مجدد در کنکور را دارید قطعا امید داشته باشید و شروع کنید.
موفقیت در کنکور با پایه ضعیف امکانپذیر است؟
بحث پایه ضعیف هم جزو سوالات متداول برای موفق شدن در کنکور است؛ آیا موفقیت در کنکور با پایه ضعیف امکانپذیر است؟ جوابی که برای این بخش دارم این است که هیچ کس بهصورت مادر زاد دروسی مانند فیزیک و شیمی و زیست و ریاضی را بلد نیست، حتی افرادی که موفق به کسب درصدهای بالا در این دروس میشوند هم یک نقطه شروع دارند و از یک بازه زمانی شروع به مطالعه میکنند و ادامه میدهند. اگر فردی هستید که ترس پایه ضعیف را دارید یهنظرم تنها یک ترس واهی است و درصورتی که بتوانید باز در آن مسیر اصولی که از ابتدا تا کنون درباره آن توضیح دادیم و متوجه شدیم برای اینکه در کنکور موفق شویم چه کنیم را اجرا کنید مطمئنا مشکل شما حل خواهد شد.
مشکل پایه ضعیف در هر درسی بهخصوص در درس ریاضی که اکثرا در آن مشکل دارند به این برمیگردد که واقعا آن طور که باید برای دروس زمان نمیگذارید و ترس مشکلی که دارید میل رفتن به سمت آن درس را دشوار میکند؛ اما مطمئن باشید اگر زمان بگذارید، درست مطالعه کنید، اصول تست زنی و مرور را درست لحاظ کنید بعد از گذشت چند هفته پیشرفت خود را مشاهده میکنید و این موضوع صرفا حرف نیست؛ بلکه تجربه است، تجربه از افرادی که در دروسی مانند ریاضی درصد منفی کسب میکردند ولی بعد از گذشت یک بازه زمانی و رعایت اصول صحیح درصد خود را به بالای 30، 40 و حتی 50 رساندهاند و همان درسی که از آن میترسیدند به نقطه قوت آنها تبدیل شد.
موفقیت در کنکور با قانون جذب و کشک!!
شاید اولین بار باشد که عبارت کشک را در کنار جذب شنیده باشید؛ چیزی که عده زیادی به دنبال آن هستند ترکیب قانون جذب با کشک است؛ یعنی دنبال قانون جذب میروند بدون تلاش و اعتقاد دارند با همین قانون و ترکیب آن با تنبلی و راحتطلبی میتوانند نتیجه بگیرند؛ باور کنید اگر اینگونه بود کسی درس نمیخواند و همه دست به دعا میشدند و با امداد غیبی به نتیجه میرسیدند؛ زمان ارزشمند خود را صرف این مطالب نکنید برای موفق شدن در کنکور راه دشواری در پیش ندارید و فقط کافیست اصولی پیش بروید، حتی در سالهای اخیر افراد سودجو هم پیدا شدهاند که از همین بحث در حال کسب درآمد هستند؛ حواستان باشد در دام نیفتید.
دوستان خوبم نگارش این مقاله درباره چگونه درس بخوانیم برای کنکور هم به پایان رسید و سعی کردم اصول مهمی را در اختیارتان قرار دهم که به پاسخ سوال چگونه در کنکور قبول شویم دست پیدا کنید؛ امیدوارم از مطالعه این مقاله نیز لذت برده باشید؛ برای ارتباط با من میتوانید از طریق انتخاب لینکهای واتسآپ و اینستاگرام اقدام کنید و سوالات خود را مطرح کنید؛ در ضمن برای دسترسی به سایر مقالات مهم در سایت بخون هم توصیه میکنم از لینکهای زیر غافل نشوید:
- مشاوره انتخاب رشته کنکور
- کنکور
- مشاوره کنکور
- مهمترین مباحث کنکور
- دانلود سوالات کنکور
- انتخاب رشته کنکور
- کارنامههای کنکور
- معرفی رشتههای دانشگاهی
- تاثیر معدل در کنکور
- ترمیم معدل
- ترتیب خواندن ریاضی کنکور
- جدول درسهای کنکور انسانی
راستی اگر مشاور هستید، یا معلم و یا صاحب موسسه کنکور هستید و برای برند کردن کسب و کار خود به بستر تبلیغاتی نیاز دارید توصیه میکنم حتما از صفحه تبلیغات کنکور در سایت بخون دیدن کنید.