دانش آموزان زیادی هرساله در آزمونهای آزمایشی ثبت نام میکنند تا خیالشان از بابت درستیِ مسیرشان برای موفقیت در کنکور راحت باشد؛ به همین دلیل روش افزایش تراز آزمون به یکی از دغدغههای این دانش آموزان تبدیل میشود
وقتی از افزایش تراز آزمون های آزمایشی صحبت به میان میآید خیلی ها سوالشان این است که من دقیقا باید چه کارهایی را انجام دهم تا بتوانم به تراز آزمون بالا برسم؟ چطور عمل کنم که بتوانم نتیجه زحماتم را در کارنامه آزمونم ببینم و خوشحال شوم؟
اگر شما هم جزء این دانش آموزان هستید و به دنبال افزایش تراز آزمون های آزمایشی هستید؛به شما نوید خواندن یک مقاله عالی و کامل را خواهم داد که عمل کردن به نکات گفته شده پیشرفت تراز آزمون شما را قطعی خواهد کرد؛ با من تا انتهای مقاله همراه باشید.
قبل از آنکه سراغ روش افزایش تراز آزمون آزمایشی برویم ابتدا به این موضوع بپردازیم که اصلا تراز چیست؟
تراز آزمون آزمایشی چیست؟
هدف تراز آزمون به زبان ساده نشان دادن تفاوت علمی بین شرکت کنندگان یک آزمون است.
مثلا دانش آموزی در یک آزمون نمره 18 را کسب کند. و این نمره بالاترین نمره در کلاس و در آن درس مورد امتحان هست. ولی روز بعد در درس دیگر باز همین نمره را بگیرد. با این تفاوت که این بار نمره او رتبه آخر را در کلاس داشته باشد.
حتماً تعجب میکنید که چرا این اتفاق افتاد؟
در جواب باید بگویم که در امتحان اول سوالات آسانی طراحی شده است. همچنین، داوطلب توانایی لازم را برای پاسخگویی داشته است. اما در مورد امتحان دوم قضیه برعکس است. یعنی دانش آموز مجبور بوده که به سوالات سختی پاسخ دهد. در واقع، ارزش این دو نمره با یکدیگر یکسان نیست. در مورد کنکور و آزمون آزمایشی هم باید بگوییم که ممکن است درصد دروس مختلف در کارنامه شما با درصد دروس در کارنامه داوطلب دیگری یکی باشد اما رتبه شما با یکدیگر فرق دارد. راستی در جریان هستید که یکی از روشهای افزایش تراز آزمون، تحلیل صحیح آزمون است؟ اگر با روش تحلیل آشنایی ندارید توصیه میکنم مقاله روش تحلیل آزمون را از سایت بخون مطالعه کنید تا در 6 مرحله بهترین تحلیل ممکن را یاد بگیرید و اگر به دنبال انتخاب آزمون هستید میتوانید مقاله بهترین آزمون آزمایشی کنکور را نیز مطالعه کنید.
راز افزایش تراز آزمون چیست؟!
بیایید که میخواهم درِ گوشتان راز افزایش تراز آزمون را بگویم؛ فقط خواهشا آنرا به کسی نگویید!
واقعا فکر میکنید پیشرفت تراز آزمون راز عجیب و غریب و خاصی دارد؟ یا برای اینکه تراز آزمون های آزمایشی را بالا ببرید باید وِرد و جادویی را بلد باشید؟
نه عزیزان من برای افزایش تراز نیاز به دانستن راز ندارید؛ تنها کاری که باید انجام بدهید این است که یکی سری اصول را رعایت کنید؛ اصولی که وقتی رعایت شود انگاری تمام قطعات پازلتان تکمیل شده و دیگر سوال چگونه تراز آزمون را بالا ببریم برایتان دغدغه نیست.
هدفگذاری برای پیشرفت تراز آزمون
خیلی از دانش آموزان زمانی که از نتیجه آزمون آزمایشی خود ناراضی هستند طِی یک حرکت هیجانی یک هدفگذاری نادرست برای آزمون بعدی خودشان انجام میدهند؛مثلا منِ دانش آموز در آزمون قلم چی شرکت کردهام و تراز آزمون قلم چی من 5000 شده است.
خب این تراز در آزمون قلم چی، تراز آزمون دلخواه من نبوده؛ پس تصمیم میگیرم در آزمون بعدی ترازم را به 7000برسانم
به نظر شما هدفگذاری من برای افزایش تراز آزمون درست بوده؟ مطمئنا نه!
یکی از قوانین این جهان قانون تکامل است؛ اگر نگاهی به دنیای اطرافمان بیندازیم میبینیم که هیچ اتفاق خوب و پایداری یک شبه رخ نمیدهد! مثلا یک درخت یک شبه رشد نمیکند، یک نوزاد یک شبه به یک نوجوان تبدیل نمیشود و . . .
هدفم از این مثالها چیست؟ هدف این است به شما عزیزانم بگویم که شما برای افزایش تراز آزمون آزمایشی باید قانون تکامل را رعایت کنید و هدفگذاری درست و تکاملی برای پیشرفت تراز آزمون آزمایشی داشته باشید.
مثلا اگر الان تراز آزمون قلم چی شما 5000 است هدفگذاریتان افزایش تراز مثلا 500 تایی باشد؛ اینطور هم هدفگذاری درستی داشتید و هم از پیشرفت تراز آزمونتان انگیزه میگیرید.

نقشهِ راه برای افزایش تراز آزمون
بیل و کلنگتان را بردارید که میخواهیم به دنبال پیدا کردن گنج برویم!
اگر من از شما بخواهم که با من برای یافتن گنج همراه شوید، اگر حاضر به همراهی من باشید، اولین سوالی که از من میپرسید این است که نقشه آن گنج را دارم؟
موفقیت در آزمون آزمایشی و افزایش تراز آزمون هم نیاز مند داشتن نقشه گنج یعنی برنامه ریزی است.
همه ما این جمله را شنیدهایم که برنامه ریزی نکردن برای موفقیت یعنی برنامه ریزی کردن برای شکست
همین یک جمله برای اهمیت برنامه ریزی کافی است که منِ دانش آموز و داوطلب کنکور اگر قصد افزایش تراز آزمون آزمایشی را دارم باید برای آن برنامه ریزی انجام دهم و با داشتن برنامه ریزی اصولی برای مطالعه دروس مختلف راه رسیدن به این هدف را برای خودم هموار کنم
برای اینکه بتوانید بودجه بندی آزمون آزمایشی را به برنامه هفتگی و روزانه تبدیل کنید میتوانید از مقاله آموزش برنامه ریزی درسی کنکور کمک بگیرید. در ضمن اگر در جلسه آزمون با مشکل زمان مواجه هستید میتوانید با استفاده از نکات مقاله مدیریت زمان آزمون، این مشکل را برای همیشه حل کنید.
برای پیشرفت تراز آزمون چطور برنامه ریزی کنم؟
برای انجام این کار کافی است در وهله اول مشخص کنید که آزمون شما قرار است چه فصلهایی را از شما امتحان بگیرد
در مرحله دوم این فصول را برای هر درس بین روزهای هفته باید تقسیم کنید
مثلا فرضا رشته شما تجربی است و در آزمون قلم چی شرکت کرده اید و به دنبال افزایش تراز آزمون قلم چی هستید؛ قلم چی برای آزمون بعدی شما قرار است 3 فصل از زیست را از شما امتحان بگیرد
کافی است این 3 فصل زیست شناسی را بین 2 هفته زمانی که برای شرکت در آزمون قلم چی فرصت دارید تقسیم کنید
نکته: البته فراموش نکنید که به همان اندازهای که مطالعه دروس جدید مهم هستند مرور مطالب درسی هم پر اهمیت است پس در این 2 هفته حتما زمانی را به مرور مطالب از قبل خوانده شده هم اختصاص دهید
در رشته تجربی برای داشتن یک برنامه ریزی اصولی برای افزایش تراز سعی کنید دو درس زیست و شیمی را هر روزه در برنامه درسی خود قرار دهید و دروس ریاضی و فیزیک را به تناسب نیاز و سطح علمیتان میتوانید یک روز در میان داخل برنامه درسیتان داشته باشید.
میدانم که اگر داوطلب کنکور انسانی یا ریاضی باشید الان میخواهید غر بزنید که پس ما چطور برای آزمون آزمایشی برنامه ریزی کنیم؟
شما هم کافی است که در مرحله اول مشخص کنید که آزمون قرار است چه فصولی را از شما آزمون بگیرد و بعد بیایید آن فصول را بین روزهایی که برای آزمون آزمایشیتان فرصت دارید تقسیم کنید
مثلا منِ دانش آموز رشته ریاضی هر روز هندسه، حسابان و . . .میخوانم یا منِ دانش آموز رشته انسانی هر روز علوم و فنون ادبی، جامعه شناسی و . . . میخوانم.

افزایش تراز آزمون با شناخت ماهیت آن!
آزمون آزمایشی یک آزمون تستی است پس خیلی بدیهی است که شما نیز باید به اندازه کافی برای پاسخ دادن به این سوال که (چگونه تراز آزمون را بالا ببریم؟) به اندازه کافی تست کار کنید
تست زنی باعث میشود تسلط شما بر روی مباحث درسی زیاد شود؛ از طرفی با حل تست بیشتر مهارت مدیریت آزمون را یاد میگیرید و سرعت تست زنی شما افزایش پیدا میکند.
بنابراین در مطالعه درسنامه/جزوه درسی خود بیش از حد وسواس به خرج ندهید و سراغِ تست زنی بروید و تسلط خود را بر مباحث درسی افزایش دهید
تذکر: منظور این نیست که شما برای خواندن جزوه یا درسنامه کتابتان زمان نگذارید و بلافاصله سراغ حل تست بروید؛ منظور این است که به اندازه کافی برای خواندن و یادگیری درسنامه زمان بگذارید اما یادتان باشد که آزمون آزمایشی یا حتی کنکور شما یک آزمون تستی است و هر چقدر تست بیشتری کار کنید هم سرعت زنی شما افزایش پیدا میکند و هم مسلط تر میشوید.
پس داخل برنامه ریزی روزانه خود تعداد تست مشخصی را بگنجانید و سعی کنید هر روزه مقداری این تعداد را افزایش دهید تا برای آزمون آزمایشی و کنکور خود کاملا آماده شوید.
برای افزایش تراز آزمون تلاش کنید، اما تلاش در مسیر درست
یکی از فاکتورهایی که به پیشرفت تراز آزمون کمک میکند ساعت مطالعه مناسب در کنار کیفیت مطالعه بالا هست.
دقت کنید که هیچ کدام از اینها به تنهایی جوابگو نیست؛ دانش آموزی که صرفا به داشتن ساعت مطالعه بالا بدون توجه به کیفیت مطالعه بالا دل خوش کرده متاسفانه نمی تواند تراز آزمون بالا را تجربه کند؛ از طرفی صرفا توجه داشتن به کیفیت مطالعه بالا بدون داشتن ساعت مطالعه مناسب هم تلاش کردن در مسیر درست نیست! مثلا دانش آموزی که ساعت مطالعه روانه آن تنها 2 ساعت است هرچقدر هم آن 2 ساعت با کیفیت مطالعه کند نمیتواند موفق شود.
اگر میخواهید جواب زحماتتان را دریافت کنید و به تراز و درصد بالا در آزمون های آزمایشی برسید باید ساعت مطالعه مناسب را همراه با کیفیت مطالعه بالا داشته باشید؛ این دو همانند بال چپ و راست هواپیما هستند که هر دو باید به خوبی کار کنند.
مرور اصولی یکی از فاکتورهای مهم برای افزایش تراز آزمون های آزمایشی
حتما اصطلاح آب در هاون کوبیدن را شنیدهاید!
وقتی فردی کار بیهودهای را انجام میدهد این اصطلاح را به کار میبرند؛ دانش آموزی که درس میخواند اما مرور را جدی نمیگیرد هم به همین سرنوشت دچار میشود
برای اینکه بتوانید افزایش تراز آزمون داشته باشید و در انتهای مسیر به موفقیت در کنکور برسید باید کاری کنید مطالب درسی وارد حافظه بلند مدتتان شود؛ برای انجام اینکار بهتر است کمی با عملکرد حافظه آشنا شویم.
مدل حافظه 3 بخشی از ریچارد اتکینسون

ریچارد اتکینسون تحقیقات جامعی را در زمینه حافظه انجام میدهد و مدل حافظه3 بخشی را ارائه میدهد و میگوید برای آن که اطلاعات در حافظه ما انسانها ماندگار باشند باید وارد حافظه بلند مدت شوند
برای اینکه مطالب درسی را به حافظه بلند مدت بفرستید باید 2 نکته را رعایت کنید
- در زمان مطالعه تمرکز بالایی داشته باشید
- بعد از مطالعه با تمرکز بالا در فواصل زمانی منظم آن مطلب خوانده شده را مرور کنید.
تحلیل آزمون واجب تر از خود آزمون
دانش آموزی که تحلیل آزمون را جدی نمیگیرد مانند بیماری است که به پزشک مراجعه کرده و پزشک معالج از فرد بیمار خواسته که آزمایشاتی را انجام دهد و نتیجه را با پزشک خود در میان بگذارد تا بیماری آن فرد دقیق تر تشخیص داده شود و روند بهبودی آن فرد بهتر و سریعتر انجام شود اما آن فرد بیمار بعد از شرکت در آزمایشات نتیجه را به پزشک معالج خود نشان نمیدهد و به خیال خود فکر میکند که همنطور خود به خودی خوب میشود
شاید به این موضوع بخندید و با خود بگویید که خب معلوم است همچین چیزی امکان ندارد! بله درست فکر میکنید اما متاسفانه بعضی از شما عزیزان راجع به آزمون آزمایشی خودتان دقیقا اینطور فکر میکنید و فکر میکنید که صرفا شرکت در آزمون آزمایشی به تنهایی میتواند باعث موفقیت ما و افزایش تراز شود!
نه عزیزان من، یادتان نرود که هدف اصلی از شرکت در آزمون آزمایشی این است که آزمون آزمایشی ایرادات و اشکاالات شما را به شما نشان دهد و بعد وظیفه شما این است که بروید و آن اشکالات را برطرف کنید اگر خواهان افزایش تراز آزمون هستید.
مثلا شما با انجام تحلیل آزمون به این نتیجه میرسید که برای پیشرفت تراز آزمون باید اقدامات زیر را انجام دهید:
- افزایش ساعت مطالعه
- افزایش تعداد تست
- افزایش تمرکز در زمان مطالعه
- اصلاح روش مطالعه دروس
- تعویض منبع مطالعاتی خود
- یادگیری مهارت خلاصه نویسی
- جدی گرفتن مرور مطالب درسی
- و . . .
بعد از اینکه به کمک انجام تحلیل آزمون ایرادات خود را پیدا کردید الان نوبت اصلاح این ایرادات است؛ آزمون به آزمون ایرادات درس خواندتان را برطرف کنید تا به تراز آزمون بالا برسید. در ضمن در این بخش از شما عزیزان دعوت میکنم برای دسترسی به سایر مقالات سایت بخون که دارای نکات مهمی هستند و کاملا رایگان در اختیارتان قرار داده شده است از لینکهای زیر استفاده کنید:
- راهکار کنترل استرس کنکور
- حقوق دانشجویان فرهنگیان چه قدر است؟
- روش کاهش تعداد پاسخهای غلط در آزمونهای آزمایشی
- تقویم کنکور
- روز کنکور
- روش خلاصهنویسی دروس کنکور
- مشاوره انتخاب رشته رایگان کنکور 1402
- کنکور
- آزمونهای آزمایشی