- حل تست اشتباه کار درستی نیست!
- برای موفق شدن در آزمون باید تعداد سوالات اشتباه را کاهش دهید.
- اگر سوالات را اشتباه بزنید ممکن است درصد منفی کسب کنید.
خب متاسفانه در منابع فارسی زمانی که به دنبال راهحل کاهش اشتباهات آزمون هستید، عبارات فوق را خواهید دید. خب عزیز من همه ما میدانیم سوالات اشتباه در آزمون مشکل دارد، اما راه حل چیست؟؟ باید چه کاری انجام دهیم که بعد از جلسه آزمون با خود نگوییم “ای بابا باز هم یک اشتباه احمقانه دیگر!”. من شایان مامندی هستم مشاور و برنامهریز تحصیلی و در این مقاله از سایت بخون از همینجا یک قول به شما میدهم…
به شما قول میدهم که در حال خواندن کاملترین مقاله مربوط به “روش کاهش سوالات اشتباه در آزمونهای آزمایشی” هستید. با اطمینان کامل به شما عزیزان میگویم درصورت اجرای صحیح این نکات بعد از یک یا دو آزمون تاثیر آن را در تراز خود خواهید دید و تفاوتی هم ندارد داوطلب کدام گروه آزمایشی باشید، فقط کافیست کاغذ و خودکار بردارید و نکات زیر درباره راهکارهای کاهش اشتباهات آزمون را یادداشت کنید و در هر بخش هم دچار سوال یا ابهامی شدید سریعا از طریق نظرات برای ما ارسال کنید.
چرا در آزمون سوالات را اشتباه حل میکنیم؟

تعداد سوالات اشتباه آزمون به عوامل زیادی بستگی دارد؛ بهعنوان مثال میتوان به افرادی اشاره کرد که خوششانس هستند و احساس میکنند در آزمون اگر شانسی بزنند درصد خوبی کسب میکنند یا داوطلبی که واقعا مطالعه خوبی داشته است اما شب قبل آزمون استراحت و خواب کافی نداشته است و این موضوع باعث ایجاد استرس و عدم تمرکز وی شده است، عده دیگری هم ممکن است مطالعه خوبی داشته باشند یا تست نزده باشند، مرور نکرده باشند و … .
تمامی این عوامل میتواند باعث اشتباه شود. اما سوال اینجاست تاثیر سوالات اشتباه در آزمون چیست؟! شما اگر سوالات را اشتباه حل کنید به ازای هر سه سوال اشتباه، یکی از سوالات صحیح شما حذف خواهد شد، یعنی با افزایش تعداد سوالات اشتباه زحمات شما بیهوده از بین خواهد شد و من شخصا ترجیح میدهم که در یک آزمون شرکت کنم و فقط به 10 سوال پاسخ دهم بدون هیچ اشتباهی تا اینکه به 15 سوال پاسخ دهم با 5 اشتباه.
اگر آمادهاید پر قدرت به سراغ روش کاهش تعداد اشتباهات جلسه آزمون برویم، باور کنید حدود 1 هفته را به مطالعه منابع خارجی و داخلی معتبر اختصاص دادهام و تک تک راهکارهای این مقاله به اندازه یک دوره مشاوره ارزش دارد، پس با من همراه باشید تا در 12 بخش تکنیک کاهش اشتباهات آزمون را به شما عزیزان یاد دهم.
روش کاهش تعداد سوالات اشتباه قبل از شرکت در آزمون

آموزش اینکه چگونه تعداد سوالات اشتباهی که در آزمون کاهش دهیم را به دو بخش تقسیم میکنیم، بخش اول کارهایی است که باید قبل از شرکت در آزمون انجام دهید و به نوعی این نکات به افزایش تسلط شما روی مباحث آزمون کمک خواهد کرد و بخش دوم نیز اعمالی است که باید در جلسه آزمون آنها را انجام دهید تا بتوانید یک نتیجه خارقالعاده کسب کنید.
خب در این قسمت به شما تعدادی از مطالبی که هر داوطلب کنکور به آن نیاز دارد را معرفی میکنم، با مطالعه آنها از طریق لینکهای زیر باور کنید بخش عمدهای از مشکلات شما حل خواهد شد:
- برنامهریزی کنکور
- برنامهریزی رایگان کنکور تجربی
- چگونه خلاصه نویسی کنیم برای کنکور
- آموزش رایگان انتخاب رشته کنکور
- کدام آزمون آزمایشی شرکت کنیم؟
- روش افزایش تراز آزمون
- سهمیههای کنکور
- انتخاب رشته ناحیهای و قطبی
- جدول ضرایب دروس امتحان نهایی برای کنکور
مرور قبل از آزمون را جدی بگیرید
متاسفانه اکثر داوطلبان، قبل از هر آزمون برنامه راهبردی را باز میکنند و با خود میگویند “خب این آزمون دو فصل زیست، 1/5 فصل ریاضی و … را باید بخوانم” یعنی مطالعه همزمان با آزمون را انجام میدهند که زیاد اصولی نیست اما از آن چشمپوشی میکنیم، اگر داوطلب بتواند قبل از آزمون کل مباحث را تمام کند احساس میکند همین موضوع کافیست؛ اما مشکل اینجاست که در طی دو یا سه هفته داوطلب مباحث متفاوت را مطالعه کرده و در اولین دور مطالعه، مطالب وارد حافظه کوتاه مدت وی شده است، اگر قبل از آزمون روی آنها مرور نداشته باشد عملا بازدهی بالایی دریافت نخواهد کرد. پس اینجا یک قانون مهم باهم وضع میکنیم:
داوطلبان دهم و یازدهم حتما یک روز مانده به آزمون را به مرور مطالبی که برای آزمون مطالعه کردهاند اختصاص دهند و داوطلبان کنکوری و دوازدهم با توجه به حجم بالای مباحث، حداقل دو روز آخر را به مرور مطالب آزمون اختصاص دهند. این کار باعث افزایش تسلط روی مطالب خواهد شد و روز آزمون تمرکز ذهن بر روی مباحث مطالعه شده بالاتر خواهد رفت.
به یک نکته دیگر هم دقت کنید، شما برای یک آزمون، 80 درصد مباحث را مطالعه کنید و بتوانید 60 درصد کسب کنید، بهتر از این است که 100 درصد مطالب را بخوانید و 50 درصد کسب کنید!!! داوطلبی که 80 درصد مطالب را با پوست و استخوان مطالعه کند، تست بزند و مرور کند بهتر از داوطلبی است که 100 درصد مطالب را میخواند اما آنها را ناقص مطالعه میکند یا تست به اندازه کافی نمیزند و یا مرور نمیکند!
راستی برای بخش مرور و آموزشهای روش جمعبندی و مرور توصیه میکنم مقالات زیر را مطالعه کنید:
آزمون موازی و هم سطح را روز قبل آزمون حل کنید

سالهاست که آزمونهای آزمایشی از جمله قلمچی، گاج، گزینه دو، ماز و … در حال برگزاری هستند و تقریبا طبق یک برنامه راهبردی متاسفانه بدون تغییر آزمونهای خود را برگزار میکنند، در هر کدام از این آزمونها که شرکت میکنید بعد از اجرای روش قبلی یعنی مرور قبل آزمون، حتما حتما حتما یک الی دو آزمون هم سطح از سالهای گذشته را روز قبل آزمون حل کنید. توصیه میکنم حتما شرایط آزمون را نیز برای خود شبیهسازی کنید که تا مهارت آزمون دادن شما افزایش پیدا کند.
صبح آزمون زودتر از خواب بیدار شوید

در این بخش قرار است کمی “قلمبه و سلمبه” تاثیر خواب بر کاهش اشتباهات و همچنین موفقیت در آزمونها را بررسی کنیم. در سال 2011، “آزمایش تاثیر خواب در شب قبل آزمون” توسط کیم برینک و همکارانش انجام شد و تاثیر خواب در روز قبل آزمون و امتحانات در دانشآموزان (که بر روی 100 دانشآموز و دانشجو انجام شد) را بررسی کردند.
در این مطالعه، 100 دانش آموز دبیرستانی در دو گروه قرار گرفتند. گروه اول 8 ساعت خواب قبل از آزمون داشت و گروه دوم 4 ساعت خواب داشت. دانش آموزان در هر دو گروه در یک آزمون ریاضی شرکت کردند. نتایج نشان داد که دانش آموزانی که 8 ساعت خواب داشتند، نمرات بالاتری در آزمون نسبت به دانش آموزانی که 4 ساعت خواب داشتند، کسب کردند.
این مطالعه نشان می دهد که خواب کافی برای یادگیری و حافظه ضروری است و می تواند به بهبود عملکرد آزمون کمک کند. دانش آموزان باید اطمینان حاصل کنند که شب قبل از آزمون به اندازه کافی می خوابند تا بتوانند بهترین عملکرد خود را داشته باشند.
اما عنوان این بخش “صبح آزمون زودتر از خواب بیدار شوید” بود! آقای مامندی چه ربطی به خواب کافی داشت؟
هیچی!!! فقط خواستم یه نکته اضافی هم به شما یاد دهم و توصیه اکید دارم که حتما شب آزمون خواب کافی حداقل 7 ساعت را داشته باشید تا بتوانید ذهن خود را در جلسه آزمون متمرکز کنید. اما واقعا میگویم که صبح روز آزمون حتما یک الی یک و نیم ساعت زودتر از شروع آزمون از خواب بیدار شوید و سعی کنید 20 دقیقه قبل شروع آزمون در حوزه آزمون حاضر شوید!
چرا زودتر از خواب بیدار شویم؟! مگه بیکاریم! 5 دقیقه مونده به آزمون میریم حوزه…
برای پاسخ به این سوال باید مکانیسم مغز را درنظر بگیریم. فرض کنید به محض اینکه از خواب بیدار شدید باید یک کار مهم را انجام دهید مثلا درست کردن صبحانه! مطمئنا نه حوصله درست کردن را دارید و نه تمرکز کافی برای انجام آن…
زمانی که شما زودتر از خواب بیدار میشوید هر دقیقه که میگذرد ذهن شما متمرکز میشود و به عبارت باکلاسانه کانسِنترِیت میشود. وقتی 20 دقیقه قبل از شروع آزمون هم در حوزه حاضر میشوید این تمرکز افزایش خواهد یافت و باعث میشود هنگام شروع آزمون ذهن شما آمادگی کافی برای یادآوری مباحث را داشته باشد.
هنگام مطالعه مباحث طرح سوال انجام دهید

طرح سوال مخصوص داوطلبانی است که تنبل نیستند، هدف آنها این نیست که سریعا درسنامه را بخوانند و تستها را حل کنند و بگویند “آخیش تموم شد و یاد گرفتم و نتیجه خوبی میگیرم”. طرح سوال مسیر یادگیری را سختتر و طولانیتر میکند و صد البته باعث افزایش تسلط شما و نتیجهگیری بهتر در آزمونها و کنکور که اصلِ کاری است میشود.
اما چگونه طرح سوال انجام دهیم؟! حین مطالعه باید کنجکاو و جستوگر باشید، مثلا یک فرمول از دروس مختلف را دیدید سعی کنید آن را اثبات کنید و اصلا آن را به شکلهای مختلف تغییر دهید. مثلا در فصل اول فیزیک پایه دهم، فرمول چگالی قرار دارد که برابر است با d = m/v یعنی جرم تقسیم بر حجم جسم.
خب طرفین و وسطین کنید و به فرمولهای جدید برسید، مثلا اگر در یک سوال از چگالی، جرم جسم را خواسته بود به جای رابطه بالا بنویسید m = d.v؛ شاید عجیب و مسخره باشد اما تا امتحان نکنید به تاثیر آن پی نخواهید برد.
یا مثلا در فصل نیرو شناسی قانون دوم نیوتون بیان میکند که f = m.a سعی کنید به جای a یا شتاب، سرعت را به این فرمول اضافه کنید. زمانی که این کار را انجام میدهید دو اتفاق مهم را تجربه میکنید:
- ذهن خود را درگیر و تسلط را افزایش میدهید.
- با اجرای مثال دوم قدرت ایجاد ارتباط بین مباحث برای سوالات ترکیبی را افزایش خواهید داد.
این دو مورد در جلسه آزمون باعث میشوند که با تسلط بیشتر سراغ آزمون بروید، نتیجه بهتری بگیرید و سوالات کمتری را اشتباه حل کنید. بقیه روشهای طرح سوال را از تصویر بالا حتما نگاه کنید.
خب ممکن است در روش مطالعه دروس خود با ابهاماتی روبرو باشید، اصلا جای نگرانی نیست؛ برای هر درس که نیاز به یادگیری روش مطالعه دارید کافیست از لینکهای زیر استفاده کنید:
- ترتیب مطالعه دروس کنکور تجربی
- چگونه درس بخوانیم
- روش مطالعه زیست کنکور
- روش مطالعه شیمی کنکور
- روش مطالعه فیزیک کنکور
- روش مطالعه ریاضی کنکور
- روش مطالعه اقتصاد کنکور انسانی
- روش مطالعه ادبیات تخصصی کنکور انسانی
تکنیکهای کاهش تعداد سوالات غلط در جلسه آزمون
خب مراحل اولیه را با موفقیت یاد گرفتیم، مراحل قبلی نقش پیشنیاز را برای کاهش تعداد سوالات غلط در جلسه آزمون دارند اما فرض میکنیم یک نفر به خوبی همه این روشها را اجرا کردهاست، بازهم احتما حل کردن اشتباه سوالات بهخاطر شرایط آزمون وجود دارد، پس اگر قصد حل کردن این مشکل را داشته باشیم باید تکنیکهایی که برای خود جلسه آزمون نیاز دارید را یاد بگیرید؛ این بخش مختص این روشهاست.
امیدوارم که خسته نشده باشید و با دقت هرچه تمام برای ادامه من را همکاری کنید. اگر تا به اینجا سوالی دارید حتما از طریق نظرات مطرح کنید تا سریعا پاسخ دهیم.
به صورت سوالات دقت کنید

به قول “مت هیگ” در کتاب آسایش “کلمات مهم هستند، کلمات میتوانند زخم بزنند، کلمات میتوانند مرهم باشند، کلمات میتوانند آرامش ببخشند…” . درست است جمله کمی رومانتیک و فلسفی بود اما درباره آزمون هم کلمات هم میتوانند زخم بزنند (با فریب دادن شما و گیر افتادن در دام طراح) و هم میتوانند آرامش ببخشند زیرا کلمات آزمون مانند راهنمای شما در رسیدن به پاسخ صحیح هستند.
بعد از بررسی آزمون اکثر داوطبان درگیر اشتباهات عجیبی میشوند؛ حتی خود من در دوارن تحصیل تجربه چنین مواردی را داشتهام، مثلا صورت سوال گفته “همه موارد صحیح است بهجز” گزینهای را انتخاب میکنیم که صحیح است و در دام طراح گرفتار میشویم زیرا به عبارت “بهجز” دقت نکردیم.
یا در صورت سوال گفته حاصل 2a + b چهقدر میشود و ما حاصل a + b را بهدست میآوریم. اگر بخواهیم این موضوع را به سادگی حل کنیم، راهحل استفاده از تکنیک “هایلایت کردن یا خط خطی کردن” است. هنگام مطالعه صورت سوالات حتما با یک خودکار یا مداد یا هایلایتر، دور نکات مهم صورت سوال را خط بکشید تا درگیر دامهای تستی نشوید.
راهحل را در سوالات محاسباتی بنویسید و بازنگری کنید
اگر داوطلبی هستید که بیدقتی زیادی در حل سوالات محاسباتی دارید حتما حتما در جلسه آزمون راهحل سوالات را مو به مو یادداشت کنید و در آخر کل راهحل را بازنگری کنید. این موضوع برای افرادی که در ضرب و تقسیم یا علامت مثبت و منفی مشکل دارند الزامی است.
اگر اشتباه سادهای انجام داده باشید با بازنگری راهحل متوجه خواهید شد و این موضوع هم به نوعی باعث کم شدن اشتباهات شما در جلسه آزمون خواهد شد.
راستی توصیه میکنم اگر دوست دارید بحث دامهای تستی را بیشتر یاد بگیرید، مقاله دامهای تستی کنکور را از همین سایت مطالعه کنید.
مدیریت زمان آزمون را یاد بگیرید
اولین سوالی که ممکن است با دیدن این بخش به ذهن شما برسد این است که اصلا مدیریت زمان آزمون چه ارتباطی با روش کم کردن سوالات اشتباه آزمون دارد؟! خب فکر کنید سر جلسه آزمون هستید، دفترچه آخر دست شماست و رسیدید به درس زمینشناسی، اما 3 دقیقه زمان باقی مانده است!!! مجبورید به سرعت بیایید و سوالات را بخوانید و حل کنید که آن را بدون پاسخ تحویل ندهید، همین عجله باعث افزایش احتمال اشتباه جواب دادن به سوالات آزمون میشود.
اما چگونه این موضوع را حل کنیم؟ بحث مدیریت زمان آزمون خیلی گسترده است و توصیه میکنم برای یادگیری کامل آن مقاله چگونه زمان آزمون را مدیریت کنیم را از همین سایت مطالعه کنید؛ کلی تکنیک معرکه یاد خواهید گرفت.
روش مقابله با تستهای شک دار
امان تستهای شک دار و یک داوطلب کمالگرا… باور کنید که یکی از مهمترین دلایل درصد منفی و سوالات اشتباه، همین تستهای شک دار هستند و داوطلب در آزمون هر وقت بین دو یا چند گزینه دچار ابهام شد شانسی به آن پاسخ میدهد.
در دو حالت با تستهای شکدار مواجه میشویم:
- روی مباحث آزمون تسلط کمی دارید.
- تست دارای دام است.
در هر دو حالت توصیه میکنم برای تستهای شک دار استراتژی تعیین کنید، اینکه در هر آزمون و برای هر درس به بیشتر از 2 تست شک دار پاسخ ندهید. سوالات کمتری پاسخ دهید بهتر است از اینکه سوالات زیادی پاسخ دهید اما اشتباهات شما هم زیاد باشد.
در این بخش از شما عزیزان دعوت میکنم با استفاده از عناوین و لینکهای زیر از مقالات مشاورهای سایت بخون دیدن کنید که واقعا اطلاعاتی مفیدی در اختیارتان قرار داده شده است:
- چگونه گوشی را ترک کنیم و درس بخوانیم
- دمنوش مناسب برای کنکوری ها
- ضرایب دروس کنکور تجربی برای پزشکی
- چگونه در امتحانات نهایی موفق شویم
- فیلم سینمایی انگیزشی برای درس خواندن
آیا پاسخی که به آن رسیدهاید منطقی است؟
یادش بخیر، در یکی از امتحانات دانشگاهی با نمره 9/95 افتادم… نمره واقعی من نبود و مطمئن بودم فقط یک سوال را اشتباه حل کردهام زمانی که از استاد دلیل این نمره را پرسیدم، کشوی میزش که جیر جیر میکرد را کشید و تعدادی برگه بیرون آورد، برگه من را پیدا کرد و نشانم داد؛ همه چیز خوب بود تا زمانی که با دیدن صفحه آخر به یک قطره آب تبدیل شدم.
استاد گفت روی کره زمین هیچ جسمی با دمای صفر مطلق یا همان 273- کلوین وجود ندارد؛ تووووو چطور دمای داخل کوره رو 350 – کلوین به دست آوردی؟؟؟؟؟!!!!!!!!!! (این اتفاقات در دانشگاه عادی است هم نمره دریافتی و هم تیکه استاد).
هدف من از این داستان آموزش منطقی بودن جوابها میباشد. در بسیاری از مباحث ساختار جوابها مشخص است، مثلا در فیزیک دبیرستان نیروی منفی نداریم، در دنبالههای حسابی و هندسی درس ریاضی، معمولا جمله مجهول باید از نظر مقدار بین دو جمله معلوم قبل و بعد از خودش باشد، در دروس فیزیک و ریاضی و شیمی بعضی از پارامترها وجود دارند که همواره مقدار آنها بین صفر و یک است.
در این مواقع بعد از به دست آوردن پاسخ سوال حتما به منطقی بودن پاسخ فکر کنید و این موضوع باز هم باعث میشود در دام طراح نیفتید و بتوانید نتیجه بهتری کسب کنید.
تحلیل آزمون از خود آزمون مهمتر است!

شمارِ قوانینی که امروز ثبت کردم از دستم خارج شد اما بیایید آخرین قانون را هم در گوشِتان بگویم؛ باور کنید تحلیل آزمون از خود آزمون مهمتر است. وقتی آزمون شرکت میکنید نقاط ضعف و ایرادات خود را پیدا خواهید کرد، اما بدون تلاش برای رفع آنها باور کنید وقت خود را هدر میدهید… با تحلیل آزمون روی نقاط ضعف خود مسلط میشوید و اشتباهات ساده “ببخشید مسخره” را برای آزمونهای بعدی تکرار نخواهید کرد. اما چگونه آزمون را تحلیل کنیم؟
بحث تحلیل آزمون هم مانند مدیریت زمان آزمون گسترده است و توصیه میکنم اگر دوست دارید به یک تحلیل کننده فوق حرفهای تبدیل شوید حتما مقاله روش تحلیل آزمون را از همین سایت بخوانید که 6 مرحله طلایی را به شما یاد دادهام.
کنترل استرس در کاهش تعداد اشتباهات آزمون

خب رسیدیم به آخرین بخش؛ اگر کل مراحل قبلی را به خوبی آموزش داده باشید و اجرا کنید با غول مرحله آخر یعنی استرس آزمون ممکن است روبرو شوید؛ اگر این مرحله را با موفقیت پشت سر بگذارید باور کنید معجزه را به چشم خواهید دید. اما تاثیر استرس در جلسه آزمون چیست؟
دقت کردید در جلسه آزمون سوالات را که میخوانید انگار آنها را بلد هستید و حتی شاید قبلا دیده باشید ولی هر چهقدر به مغزتان فشار میآورید نمیتوانید سوال را بفهمید و حل کنید؟ یا ممکن است دیده باشید یا تجربه کرده باشید که عدهای همیشه فاز منفی دارند، اصلا صبح که از خواب بیدار میشوند انگار دنیا به آنها بدهکار است و زورکی به جلسه آزمون میروند؛ سه راه حل برای کنترل استرس آزمون به شما میگویم و توصیه میکنم توضیحات کاملتر را از بخش چگونه استرس کنکور را از بین ببریم از همین سایت بخوانید:
- صبح و روز قبل آزمون دید مثبت داشته باشید، به خود بگویید این آزمون نتیجه عالی میشود. (البته به شرط مطالعه درست و رعایت اصول بالا)
- قبل شروع آزمون یا هر 20 دقیقه یکبار نفس عمیق بکشید؛ این کار باعث کاهش ضربان، افزایش آرامش و تمرکز بالاتر میشود.
- حین آزمون هر جا خسته شدید بلند شوید و تا مسیر سرویس بهداشتید قدم بزنید تا خستگی در کنید و تمرکز ذهنیتان از دست نرود.
خب دوستان خوبم من به قولی که ابتدای مقاله دادم عمل کردم، شما چطور؟؟ اگه این مقاله برایتان مفید بود حتما از طریق نظرات مطرح کنید تا انگیزه بگیرم برای انتشار مقالات بیشتر، راستی برای پرسیدن سوالات خود نیز میتوانید از بخش نظرات اقدام کنید. در این بخش از شماعزیزان دعوت میکنم برای دسترسی به سایر بخشها و محتواهای مهم سایت از لینکهای زیر استفاده کنید: