دوران جمعبندی کنکور جزو مهمترین بازههای زمانی در سال کنکور است که میتواند سرنوشت کل سال تحصیلی را تغییر دهد؛ کسی که زمان فراوانی صرف مطالعه کرده است را به اوج بازدهی برساند و حتی برعکس کل زحمات یک سال مطالعه برای کنکور را نابود کند. اینکه جزو کدام دسته باشید کاملا به عملکرد شما در دوران جمعبندی کنکور بستگی دارد.
در مقالات قبلی سایت بخون به بررسی روش جمعبندی دروس کنکور برای هر درس بهصورت مجزا پرداختیم که در ادامه هم لینک دسترسی را در اختیارتان قرار خواهم داد. امروز در سایت بخون به بررسی بهترین روش جمعبندی برای کنکور یا همان روش جمعبندی رتبههای برتر خواهیم پرداخت و هرچیزی که نیاز داشته باشید از انوع روش جمعبندی کنکور گرفته تا بهترین زمان برای جمعبندی کنکور را در اختیارتان قرار خواهیم داد. با من همراه باشید و در هر بخش دچار ابهامی شدید سریعا از طریق کامنت مطرح کنید تا پاسخ خود را دریافت کنید.
جمعبندی کنکور چیست؟
اولین سوال این است که جمعبندی کنکور چیست و اصلا چه کاربردی دارد؟ برای پاسخ به این سوال باید بدانید که تمامی مطالبی که میخوانید، میبینید و میشنوید بعد از طی مدت زمانی “از چند ساعت گرفته تا چند ماه” از ذهنتان خارج خواهد شد. برای مقابله با این فراموشی ذهن شما نیاز به یک شوک دارید که جلوی فراموشی و خروج مطالب را بگیرد. این شوک همان بحث جمعبندی و مرور مطالب است.
جمعبندی کنکور یعنی بررسی مجدد مطالب خوانده شده با هدف تثبیت مطالب. جمعبندی کنکور به روش رتبههای برتر در بازههای زمانی متفاوتی انجام میشود که مهمترین آنها همان آخرین جمعبندی کنکور سراسری است که در ماههای پایانی اتفاق خواهد افتاد.
دلیل اهمیت جمعبندی پایانی دروس حجم زیاد مطالب و نظم دادن به آنهاست. به عنوان مثال برای جمعبندی کنکور تجربی باید روی 73 فصل مربوط به زمینشناسی، ریاضی، زیست، فیزیک و شیمی مسلط باشید. برای جمعبندی کنکور انسانی باید روی بیش از 80 درس برای کتابهای رشته انسانی و برای جمعبندی کنکور ریاضی هم باید 59 فصل از سه کتاب شیمی، ریاضی و زیست تسلط داشته باشید.
در دوران جمعبندی کنکور سراسری در ماههای پایانی شما هم باید با فراموشی مطالب قبلی مبارزه کنید و هم اینکه به تمام مطالبی که یاد گرفتهاید انسجام دهید تا در جلسه کنکور بتوانید به راحتی به سوالات پاسخ دهید. خب به این سوال که جمعبندی کنکور یعنی چه پاسخ دادیم و نوبت به بخش بعدی است.
دوران جمعبندی کنکور چه زمانی است؟
بخش دوم مربوط به زمان جمعبندی کنکور است که از کی شروع میشود. اگر علمی بررسی کنیم میتوانیم به نمودار فراموشی ابینگهاوس بهصورت زیر اشاره کنیم:
منحنی فراموشی ابینگهاوس نشان میدهد که وقتی چیزی را برای اولین بار یاد میگیرید، اطلاعات با سرعتی تصاعدی ناپدید میشوند. یعنی شما بیشتر اطلاعات را در چند روز اول فراموش میکنید و پس از آن میزان فراموشی کاهش مییابد.
اما بحث اینجاست که اگر از همین قاعده پیروی کنیم و از چند روز بعد از مطالعه یک مطلب آن را مرور کنیم برای مطالعه و تسلط روی کل دروس 2 سال زمان نیاز دارید. برای موفقیت در کنکور نباید بیش از حد درگیر چارچوبها باشید و باید کمی هوشمندانه عمل کنید. اولین بخش از روش جمعبندی کنکور رتبههای برتر که امروز به شما آموزش خواهم داد مربوط به زمان شروع جمعبندی برای کنکور است.
اصول کلی زمان جمعبندی دروس کنکور که در مشاوره خودم رعایت میشود به این صورت است که سه بازه مهم برای مرور باید وجود داشته باشد:
- بازه اول: قبل از حل تست برای یک مبحث
- بازه دوم: بعد از اتمام یک فصل
- بازه سوم: هر دو ماه یک بار
مهمترین بازه هم که مربوط به دوران جمعبندی کنکور سراسری در آخر کار است که عده زیادی براساس همین اصول میگویند که تا قبل از عید باید تمامی دروس تمام شده باشد که کاملا برخلاف عقیده من به عنوان یک مشاور میباشد.
اصول اصلی در دوران جمعبندی این است که برای مرور هر درس تقریبا باید نصف زمانی که برای مطالعه همان درس اختصاص دادید باشد. برای اتمام کل دروس کنکور تقریبا بازه زمانی استاندارد با توجه به تغییرات جدید کنکور بین 4 الی 5 ماه است. یعنی برای دوران مرور حدود 2 الی 3 ماه زمان کاملا مناسب است.
در این بین ممکن است افرادی وجود داشته باشند که قصد مطالعه تمام مباحث را ندارند قاعدتا این بازه زمانی کاهش مییابد. پس این فکر که باید تا قبل از عید تمام دروس به پایان برسند و بعد از عید باید جمعبندی شروع شود را کنار بگذارید.
پس بازه پیشنهادی من برای شروع دوران جمعبندی درسهای کنکور حدودا از اواخر فروردین است؛ البته باز هم این حالت کلی است و بسته به نوع داوطلب میتواند تغییر کند؛ حتی شروع آن برای کسی که امتحان نهایی دارد با یک داوطلب فارغالتحصیل هم متفاوت است؛ اما در کل همان قاعده نصف زمانی که برای مطالعه اختصاص دادید را رعایت کنید به جواب این سوال که چند روز برای جمع بندی کنکور لازم است و از کی شروع شود خواهید رسید.
انواع روش جمعبندی برای کنکور
برای جمعبندی کنکور به روش رتبههای برتر ممکن است که نامهای متفاوتی را شنیده باشید؛ مانند روش مرور هیلگارد، روش مرور بالارد، روش مرور پنج ستاره و … که هرکدام سبک خاصی را دارند. اما کلیترین حالت ممکن برای مرور کنکور دو روش است؛
- جمعبندی در قالب درسنامه
- جمعبندی در قالب حل تست
حال این دو روش برای جمعبندی کنکور را میتوان به شکلهای مختلفی استفاده کرد و اسامی متفاوتی را مانند روش مرور آلفا برای آنها به کار برد. حتی میتوانیم اسامی جدیدی را برای آنها طرح کنیم که در ادامه یک بررسی کوتاه روی هرکدام از روشها خواهیم داشت. اما به سراغ روش روش صحیح جمع بندی کنکور براساس تست و درسنامه برویم.
جمعبندی با کمک درسنامهها یعنی مطالبی که قبلا مطالعه و خلاصهنویسی کردهاید را مرور کنید. برای اینکار هم باز باید سبک مرور خود را پیدا کنید؛ اینکه فقط با روخوانی همان درسنامهها مطالب را به یادخواهید آورد یا مجددا باید همان مطالب یا خلاصهنویسیها را یادداشت کنید.
اما باید بدانید که جمعبندی در قالب درسنامه به تنهایی برای کنکور کارساز نیست و حتما به تست هم نیاز خواهید داشت؛ در اینجا بحث روش جمعبندی با کمک تست مطرح خواهد شد. کاملترین طریقه جمعبندی کنکور زمانی اتفاق خواهد افتاد که هم دارای جمعبندی در قالب درسنامه باشد و هم جمعبندی در قالب تست. برای جمعبندی بهصورت تست هم فقط به سراغ تستهای مارکدار که در مطالعه اولیه مشخص کردید باید بروید و درصورتی که تست مارکدار ندارید تمرکزتان فقط روی تستهای سراسری چند سال اخیر باشد یا گاها بعضی منابع تستهای دوران جمعبندی را نیز مشخص خواهند کرد و میتوانید از آنها استفاده کنید.
برای جمعبندی سریع کنکور از چه منابعی استفاده کنیم؟
بهترین منبع برای دوران جمعبندی کنکور همان خلاصهنویسیهایی است که قبلا در هنگام آنها را نوشتهاید. برای تست هم دقیقا همان تستهایی که در دوران مطالعه آنها را مارکدار کردهاید بهترین منابع برای جمعبندی کنکور محسوب میشوند.
اما در این بین بعضی از داوطلبان هم وجود دارند که نه خلاصهنویسی دارند و نه تست مارکدار؛ برای این دسته از داوطلبان دو توصیه مهم دارم؛ توصیه اول در رابطه با منابعی است که از قبل تهیه کردهاند. بعضی از منابع مانند ریاضی جامع مهروماه در انتهاء هر فصل یک خلاصه در قالب چند صفحه از کل مطالب را ارائه میدهند که داوطلب از روی همان میتواند جمعبندی را انجام دهد.
بعضی از کتابها هم تستهای لازم برای دوران جمعبندی را تعیین کرده اند؛ برای جمعبندی کنکور تجربی، ریاضی و انسانی اگر چنین منبعی دارید میتوانید از روی همان هم جمعبندی در قالب حل تست و هم جمعبندی در قالب درسنامه را انجام دهید.
اما حالت دوم داوطلبی است که شامل هیچکدام از شرایط بالا نیست؛ برای چنین داوطلبی بهترین راه استفاده از منابع جمعبندی است که بعضی از انتشارات مانند خیلی سبز است؛ کتابهایی که هم حجم کمی دارند و هم بانک تست کافی دارند را میتوانید در این شرایط استفاده کنید. درضمن اگر در بحث خلاصهنویسی و نکات مشاورهای مشکل دارید در این بخش توصیه میکنم حتما از لینکهای زیر برای حل مشکل خود استفاده کنید:
- روش خلاصهنویسی کنکور
- چگونه زمان آزمون را مدیریت کنیم؟
- نحوه تحلیل آزمون
- قرص پروپرانول برای کاهش استرس کنکور
- چگونه گوشی را ترک کنیم و درس بخوانیم
- روش کاهش اشتباه در آزمونهای آزمایشی
جمع بندی کنکور باید چگونه باشد؟
در بخشهای قبلی تقریبا پیشنیازهایی که باید درباره جمعبندی کنکور انسانی، ریاضی و تجربی بدانید را در اختیارتان قرار دادم و این بخش مربوط به مراحل انجام جمعبندی دروس کنکور است؛ قول میدهم با اجرای این مراحل بهترین روش جمعبندی برای کنکور را تجربی خواهید کرد پس با من همراه باشید.
مرحله اول: تعیین ترتیب جمعبندی دروس
ترتیب مطالعه دروس و حتی رعایت پیشنیازها در هر درس بسیار حیاتی است؛ بهعنوان مثال در درس ریاضی باتوجه وابستگی مباحث با یکدیگر نباید بهصورت پایه به پایه مطالعه یا جمعبندی شود و بهتر است مبحثی اینکار را انجام دهید. در درس زیست هم باتوجه به ترکیبی بودن فصلها بهتر است بهصورت مبحثی پیش بروید. پس حتی اگر در هنگام مطالعه اولیه ترتیب را رعایت نکردهاید، دوران جمعبندی کنکور بهترین زمان برای اجرای درست ترتیبها میباشد.
اگر هم درباره ترتیب مطالعه هر درس اطلاعی ندارد اصلا نگران نباشید، در ادامه برای شما لینکهایی قرار خواهم داد که ترتیب مطالعاتی صحیح هر درس در آنها تعیین شده و به سادگی فقط باید آنها را اجرا کنید. برای دسترسی به هرکدام از دروس میتوانید از لینکهای زیر استفاده کنید:
مرحله دوم: برنامهریزی دوران جمعبندی کنکور
در دوران جمعبندی برای کنکور هم مانند دوران مطالعه اولیه به برنامهریزی نیاز خواهید داشت که در این قسمت جزئیات برنامهریزی برای جمعبندی دروس را هم در اختیارتان قرار خواهم داد. برای برنامهریزی جمعبندی کنکور اولین قدم تعین اهمیت هر درس برای مطالعه است؛ یعنی درس زیست چند جلسه در هفته باید مطالعه شود یا درس علوم و فنون چند جلسه در برنامه هفتگی قرار داده شود.
برای انجام اینکار باید به دو مورد همزمان دقت کنید؛ اولین مورد حجم هر درس و دومین مورد اهمیت آن درس است. به عنوان مثال درس زیست در رشته تجربی هم بالاترین حجم را دارد و هم بالاترین اهمیت، پس هرروز باید داخل برنامه قرار داده شود. مورد بعدی هم زمان مطالعه هر درس است؛ زمان لازم برای جمعبندی طبق قاعده قبلی باید حدودا نصف زمانی باشد که برای مطالعه اولیه آن درس اختصاص دادهاید، بهعنوان مثال اگر گفتار یک فصل اول زیست دهم را در سه ساعت مطالعه کردهاید، زمان مناسب برای مرور آن حدود یک و نیم ساعت است و این موضوع را برای تعیین زمان هر جلسه از هر درس در برنامهریزی رعایت کنید.
اگر هم زمان مطالعه هر فصل را فراموش کردهاید باتوجه به جزوات یا منبع خود میتوانید زمان تعیین کنید؛ به عنوان مثال برای زیست از کتاب جمعبندی زیست خیلیسبز استفاده میکنید و میدانید که برای مطالعه هر صفحه از این کتاب به 20 دقیقه نیاز دارید، پس برمبنای همین زمان میتوانید برنامه حجمی زمانی برای خود بنویسید. اگر هم برنامهریزی دوران جمعبندی را بلد نیستید نگران نباشید چون صفرتاصد آموزش برنامهریزی را کاملا رایگان در همین سایت در اختیارتان قرار دادهام؛ فقط کافیست بیست دقیقه وقت بگذارید و از لینک زیر یاد بگیرید.
- اصول برنامهریزی برای کنکور
- برنامهریزی کنکور تجربی
- تعداد سوالات ریاضی در کنکور
- تعداد سوالات زیست در کنکور
- تعداد سوالات فیزیک در کنکور
- تعداد سوالات شیمی در کنکور
هدف از قرار دادن مقالات بودجهبندی کنکور در این بخش، آشنایی شما با سبک طراحی سوالات است که در هنگام جمعبندی به شدت به شما کمک خواهد کرد. در دو لینک اول هم روش برنامهریزی بهصورت کامل آموزش داده شده است.
مرحله سوم: شروع جمعبندی و دستهبندی مطالب
در این بخش براساس برنامهای که برای خود تدوین کردهاید باید جمعبندی را هم در قالب درسنامه و هم در قالب حل تست شروع کنید. اما مهمترین قسمت در این بخش دستهبندی مطالب است؛ شما در هنگام جمعبندی مطالب قبلی با سه نوع مبحث مواجه خواهید شد:
- مباحثی که تسلط خوبی روی آنها دارید
- مباحثی که تسلط کمی روی آنها دارید
- مباحثی که اصلا تسلطی روی آنها ندارید
در هنگام جمعبندی کنکور به سبک رتبههای برتر توصیه میکنم یک دفتر مجزا داشته باشید؛ این دفتر را به تعداد دروس کنکور خود تقسیم کنید و برای هر مبحثی که میخوانید نوع تسلط خود را براساس دستهبندی بالا تعیین کنید. برای مطالبی که در دسته دوم و سوم قرار میگیرند سعی کنید هر یک یا دو هفته یکبار یک مرور مجدد روی آنها داشته باشید تا تسلط خود را روی آنها کامل کنید. دقت کنید که این مرحله بیشتر حالت پیدا کردن نقاط ضعف و پوشش آنها را دارد پس به این موضوع شدیدا دقت کنید.
مرحله چهارم: جمعبندی سه روز یکبار
این مرحله زمانی شروع میشود که کل مطالب کنکور را مرور کردهاید و به دوران کنکور هم نزدیک هستید؛ در این مرحله به سراغ جمعبندی در قالب آزمون خواهیم آمد و تکنیک جمعبندی سه روز یکبار را اجرا خواهیم کرد. روش مرور در این بخش هم به اینصورت است که کل آزمونهای کنکور داخل و خارج و در صورت داشتن زمان آزمونهای جامع آزمونهای آزمایشی را هم جمعآوری خواهید کرد.
دقت کنید برای 8 الی 10 آزمون اول 30 روز درنظر بگیرید یعنی هر آزمون 3 روز و برای آزمونهای بعدی هم 2 روز زمان کافی است. اولویت اول با آزمونهای سراسری از کنکور 98 به بعد برای کنکور داخل باشد و اولویت دوم با آزمونهای خارج از کشور و اولویت سوم هم با آزمونهای جامع آزمایشی باشد.
در این مرحله ابتدا طبق زمان کنکور به حل سوالات خواهید پرداخت و حتما شرایط آزمون را هم برای خود شبیهسازی کنید و سپس دو و نیم روز بعدی را به به تحلیل و رفع اشکال بپردازید؛ به این صورت که ابتدا پاسخنامه را تحلیل کنید و و سپس از روی درسنامهها، مباحثی که مشکل داشتید را مجددا بررسی کنید. این مرحله تیرخلاص برای تسلط کامل روی مباحث است. اگر هم دوست دارید اصول جمعبندی این بخش را کامل یاد بگیرید توصیه میکنم حتما مقالههای زیر را مطالعه کنید:
- روش جمعبندی سه روز یکبار
- روش جمعبندی ریاضی کنکور
- روش جمعبندی زیست کنکور
- روش جمعبندی فیزیک کنکور
- روش جمعبندی شیمی کنکور
دوستان عزیزم به پایان مقاله جمعبندی کنکور به روش رتبههای برتر رسیدیم و طبق قولی که دادم سعی کردم کاملترین روش مرور دروس کنکور را در اختیارتان قرار دهم و امیدوارم اطلاعات موردنیاز خود را دریافت کرده باشید. در این بخش هم از شما عزیزان دعوت میکنم از طریق لینکهای زیر به سایر محتواهای رایگان ما در سایت بخون دسترسی داشته باشید: