روش مطالعه ادبیات تخصصی کنکور انسانی

درس ادبیات در رشته انسانی با ضریب 8 بالاترین ارزش را در میان تمامی دروس کنکور انسانی دارد؛ از این رو یادگیری روش مطالعه صحیح برای این درس در کسب درصد بالا به شدت شما را یاری خواهد کرد. من شایان مامندی هستم، مشاور و برنامه‌ریز تحصیلی و در این مقاله از سایت بخون کنار شما عزیزان خواهم بود با بررسی بهترین روش مطالعه ادبیات انسانی یا همان روش مطالعه علوم و فنون ادبی کنکور انسانی. در ابتدا به بررسی تاثیر و مباحث این درس در کنکور خواهیم پرداخت و سپس به شما عزیزان نحوه مطالعه ادبیات تخصصی رشته انسانی برای هر مبحث را آموزش می‌دهم. با من همراه باشید و در هر بخش دچار سوالی شدید سریعا از قسمت نظرات مطرح کنید تا شما عزیزان را راهنمایی کنم.

شایان مامندی

تاثیر ادبیات در کنکور انسانی

تاثیر ادبیات در کنکور انسانی

در تصویر بالا می‌توانید تاثیر علوم و فنون ادبی رشته انسانی در کنکور را مشاهده کنید. در کنکور رشته انسانی این درس با ضریب 8 واحد اولین جایگاه را به خود اختصاص داده است. تعداد سوالات آن در کنکور 30 تست است و جایگاه آن در اولین دفترچه کنکور سراسری با ترتیب سوالات 21 تا 50 می‌باشد. در واقع بعد از درس ریاضی، دومین درسی که در دفترچه کنکور مشاهده خواهید کرد ادبیات تخصصی رشته انسانی است. زمان پاسخ‌گویی به کل سوالات علوم و فنون ادبی 30 دقیقه است و برای پاسخ به هر سوال 60 ثانیه زمان در اختیار دارید. ارزش هر تست از ادبیات در کنکور معادل 3/33 درصد می‌باشد.

مباحث ادبیات کنکور انسانی

مباحث ادبیات تخصصی کنکور انسانی

به این بخش شدیدا دقت کنید زیرا قرار است به این سوال که ادبیات انسانی را مبحثی بخوانیم یا درس به درس پاسخ دهیم. در کل درس ادبیات تخصصی یا علوم و فنون ادبی رشته انسانی از 12 فصل و 36 درس تشکیل شده است، اما نکته مهم اینجاست که هر فصل از تعدادی مباحث مانند تاریخ ادبیات، قرابت معنایی، آرایه‌های ادبی و … تشکیل شده است و سوالات کنکور نیز با همین سبک طراحی می‌شوند. پس اگر بخواهیم اولین نکته در روش خواندن ادبیات برای کنکور انسانی را بیان کنیم، باید گفت که برای بازدهی بیشتر بهتر است این درس را به‌صورت مبحثی کار کنید، یعنی آرایه‌ها جدا، قرابت جدا، سبک‌شناسی جدا و … . کل مباحث ادبیات در کنکور انسانی را به 5 دسته زیر تقسیم می‌کنیم:

  • آرایه‌های ادبی
  • قافیه و عروض
  • سبک‌شناسی
  • تاریخ ادبیات
  • قرابت معنایی

هر کدام از مباحث فوق در درس ادبیات رشته انسانی دارای روش مطالعه انحصاری هستند که در ادامه به‌صورت مجزا به بررسی همه آنها خواهیم پرداخت و چگونگی خواندن ادبیات رشته انسانی با کمک آیتم شبانه را نیز بررسی خواهیم کرد که در کیفیت و زمان مطالعه مباحث به شدت موثر است. قبل از ادامه از شما عزیزان دعوت می‌کنم برای مشاهده تعداد سوالات هر مبحث از ادبیات و سایر دروس رشته انسانی در کنکور از مقالات زیر دیدن کنید:

چگونه ادبیات انسانی را برای کنکور بخوانیم؟

در دو بخش قبلی به‌ صورت کامل مباحث ادبیات کنکور انسانی و همچنین تاثیر و ساختار این درس در کنکور را بررسی کردیم. متوجه شدیم که برای دریافت حداکثر بازدهی در مطالعه این درس بهتر است از مطالعه فصل به فصل استفاده نکنید و روش مطالعه موضوعی ادبیات انسانی را اجرا کنید. اما اینکه هر مبحث از علوم و فنون ادبی را چگونه مطالعه کنید در این بخش آموزش داده می‌شود و به‌صورت کامل به بررسی روش مطالعه هر مبحث خواهیم پرداخت. راستی اگر به دنبال بهترین تکنیک‌های مطالعاتی برای سایر دروس کنکور خود هستید توصیه می‌کنم از لینک‌های زیر استفاده کنید:

روش مطالعه آرایه‌های ادبی کنکور انسانی

پر تست‌ترین مبحث در ادبیات رشته انسانی بخش آرایه‌های ادبی می‌باشد. به‌عنوان پیش‌نیاز این بخش توصیه می‌کنم برای حل تست از آرایه‌هایی مانند ایهام، مجاز، استعاره و … تسلط بر روی معنی لغات به شدت به شما کمک می‌کند و حتی در بحث قرابت معنایی نیز برای بعضی از تست‌ها می‌توانید از معنی لغات کمک بگیرید، پس سعی کنید لغات داخل کتاب فارسی عمومی سه پایه که در انتهای کتاب وجود دارند را یاد بگیرید. در روش خواندن آرایه‌های ادبی علوم و فنون رشته انسانی توصیه می‌کنم از آیتم شبانه استفاده کنید. به این صورت که هر شب حدود 20 دقیقه زمان برای مطالعه آرایه‌ها اختصاص دهید یا سعی کنید که هر شب یک آرایه را یاد بگیرید. با توجه به تعداد محدود آرایه‌های ادبی در رشته انسانی شاید در کمتر از 1 ماه بتوانید کل مباحث آرایه را یاد بگیرید.

زمانی که قسمت آموزش آرایه‌ها در بخش آیتم شبانه به پایان رسید، جای آن را با حل تست عوض کنید، یعنی هر شب حدود 10 تست برای آرایه‌‌های ادبی حل کنید. با استفاده از قالب آیتم شبانه در خواندن آرایه‌های ادبی کنکور انسانی، بدون اختصاص زمان زیاد به سادگی می‌توانید تسلط کامل را برای این مبحث به دست آورید. البته از این آیتم برای سایر مباحث نیز استفاده خواهم کرد و روش ترکیب همزمان چند آیتم را در پایان آموزش خواهم داد.

روش مطالعه تاریخ ادبیات کنکور انسانی

حدود 13 الی 17 درصد از سوالات ادبیات کنکور انسانی مربوط به بخش تاریخ ادبیات است. در روش خواندن تاریخ ادبیات کنکور انسانی نیز از آیتم شبانه استفاده می‌کنیم؛ به این صورت که برای هر آیتم از تاریخ ادبیات حدود 20 الی 30 دقیقه زمان در نظر می‌گیریم و از اولین فصل کتاب شروع به یادگیری تاریخ ادبیات خواهیم کرد. یادآوری می‌کنم که در پایان مقاله زمان‌بندی صحیح مربوط به مطالعه هر آیتم از هر مبحث را بررسی می‌کنیم. نکته بعدی در مطالعه آرایه‌های ادبی برای کنکور انسانی استفاده از رمزگذاری است. به‌عنوان مثال در برای تاریخ ادبیات مربوط به خواجه عبدالله انصاری می‌توان از رمز “مزار” که هر حرف به ترتیب نماینده آثار “مناجات نامه، زادالعارفین، الهی‌نامه، رساله جان و دل” است استفاده کرد.

زمانی که کل تاریخ ادبیات را مطالعه کردید، نوبت به حل تست می‌رسد که همانند بخش آرایه‌های ادبی، بعد از اتمام تاریخ ادبیات، جای آن را با حل تست عوض کنید و هر شب 5 الی 10 تست از تاریخ ادبیات علوم و فنون حل کنید. اجرا کردن تکنیک مطالعه صحیح تاریخ ادبیات در قالب آیتم شبانه، همانند بخش قبل بدون تداخل با برنامه اصلی شما، می‌تواند بازدهی مناسبی را در اختیارتان قرار دهد.

روش مطالعه قرابت معنایی برای کنکور انسانی

چگونه قرابت معنایی را برای کنکور انسانی بخوانیم؟ از همین الان بدانید برای این مبحث به درک ادبی بالایی نیاز دارید و بهترین راه تقویت درک ادبی حل تست است!! یعنی تکنیک مطالعه قرابت در کنکور انسانی همان تست‌زنی برای این مبحث است و برای انجام این کار از آیتم استفاده می‌کنیم. به این صورت که در هر آیتم حدود 10 تست از قرابت حل خواهید کرد، اما نه فقط حل ساده و رسیدن به گزینه صحیح یا اشتباه؛ بلکه باید هر تست را کالبد شکافی کنید و سعی کنید مفهوم یابی را برای هر بیت انجام دهید. فرقی ندارد صورت سوال چه چیزی باشد، مثلا “مفهوم کدام بیت با سایر متفاوت است” یا “کدام گزینه دارای فلان مفهوم است” باید مفهوم تک تک گزینه‌ها را پیدا کنید و بعد از گذشت 10 الی 15 جلسه در بخش قرابت معنایی به اوج خواهید رسید.

تکنیک زمان‌بندی آیتم‌ها برای مطالعه مباحث ادبیات کنکور انسانی

روش مطالعه علوم و فنون ادبی کنکور انسانی

تا اینجا پرونده 18 تست از ادبیات کنکور انسانی معادل 60 درصد را فقط با کمک آیتم بستیم؛ برای مطالعه سایر مباحث کم کم از جلسات هفتگی استفاده خواهیم کرد. اما طبق قولی که داده بودم در اینجا روش زمان‌بندی هر آیتم برای مطالعه مباحث فوق را به شما عزیزان یاد خواهم داد. در روش مطالعه ادبیات انسانی رتبه‌های برتر، برای استفاده از بحث آیتم‌ها می‌توانید به دو صورت زیر عمل کنید:

  1. هر روز یا یک روز در میان کل آیتم‌های ادبیات را یک‌جا اجرا کنید و برای هر آیتم 20 الی 30 دقیقه وقت اختصاص دهید.
  2. هر روز یکی از آیتم‌ها را مطالعه کنید و برای آن 30 دقیقه زمان اختصاص دهید.

یادتان باشد که با اجرای روش اول در حدود 2 ماه تسلط فوق‌العاده‌ای بر روی تمام مباحث آرایه، تاریخ ادبیات و قرابت به‌دست خواهیم آورد که معادل 60 درصد از ادبیات کنکور انسانی است. به همین راحتی و خوشمزگی… . اما قبل از ادامه برای شما یک خبر عالی دارم، در سایت بخون تمامی اطلاعاتی که یک داوطلب برای کنکور نیاز دارد را کاملا رایگان منتشر کرده‌ایم برای دسترسی به هر کدام می‌توانید از لینک‌های زیر استفاده کنید:

ثبت نام دوره سالیانه تاملند شروع شده و قراره تو این دوره که خیلی جامع و تخصصیه، روی دروس پایه شما به طور ویژه کار کنیم. حتما می‌دونید که بی‌پایه نمیشه. یه برنامه جامع برای کنکور آماده کردیم که آهسته و پیوسته شما رو آماده می‌کنه تا شاخ کنکور رو بشکونی. هر جای ایران که هستی می‌تونی از ما مشاوره رایگان بگیری و بهت توضیح بدیم جریان چیه! کافیه فرم رو پر کنی

روش مطالعه سبک‌شناسی در ادبیات تخصصی کنکور انسانی

اولین توصیه‌ای که در روش خواندن سبک‌های ادبی کنکور انسانی به شما عزیزان دارم این است که بخشی از این مبحث را حذف نکنید چون سوالات ممکن است ترکیبی باشند و با تمام مفاهیم نیاز داشته باشید. برای مطالعه سبک‌های ادبی ابتدا متن کتاب را مطالعه کنید و با سه ویژگی اصلی هر سبک شامل “ویژگی‌های زبانی، ویژگی‌های ادبی و قلمرو فکری هر سبک آشنا شوید. در مرحله بعدی برای توضیحات مربوط به هر سبک سعی کنید مثال عینی را همراه با همان ویژگی یادداشت کنید، این‌کار را حین تست زدن نیز می‌توانید انجام دهید. زمانی که این‌کار برای هر سبک ادبی انجام دادید، سپس به سراغ حل تست همراه با تحلیل بروید.

بعد از اتمام مطالعه کل سبک‌های ادبی، سعی کنید برای مرور و تسلط کامل از جمع‌بندی بر اساس ویژگی هر سبک استفاده کنید. می‌توانید هم منبع مجزا تهیه کنید که این کار را انجام داده باشد و هم اینکه خودتان یک دفترچه تهیه کنید و آن را به سه بخش به‌صورت زیر تقسیم کنید:

  • قلمرو زبانی
  • قلمرو ادبی
  • قلمرو فکری

تمام ویژگی‌های هر سبک را در بخش مربوطه یادداشت کنید.با انجام این‌کار در روش مطالعه سبک‌های ادبی کنکور انسانی می‌توانید تسلط کامل را برای این بخش به‌دست آورید و همچنین در سریع‌ترین زمان ممکن، یک جمع‌بندی فوق‌العاده را تجربه کنید.

روش مطالعه قافیه و عروض ادبیات کنکور انسانی

تقریبا اکثر داوطلبان کنکور انسانی در مبحث قافیه و عروض مشکل دارند و از طرفی این مشکل به‌خاطر سخت بودن این دو مبحث است که حدود 9 تست معادل 30 درصد از ادبیات را به خود اختصاص می‌دهند؛ با تمریناتی که در این بخش برای خواندن قافیه و عروض کنکور انسانی به شما عزیزان آموزش می‌دهم تا حدود زیادی می‌توانید مشکل خود را حل کنید:

  • ابتدا درسنامه مربوطه را از روی منبع آموزشی خود مطالعه و خلاصه‌برداری کنید.
  • از تمرینات ساده کتاب درسی شروع کنید و تک آنها را حل و تحلیل کنید.
  • بین آموزش و حل تست فاصله حداقل یک روزه بیندازید و قبل از حل تست مطالب را مرور کنید.
  • در جلسه حل تست، تک تک گزینه‌ها را تشریح و بررسی کنید و در صورت لزوم از آنها نکته‌برداری کنید.
  • بیت‌هایی که دارای نکات مهم و جامع هستند یا بیش از حد سخت هستند را برای دوران مرور علامت‌گذاری کنید.
  • برای بخش اوزان عروضی حدود 10 تست را علامت‌گذاری کنید و سعی کنید، هر هفته حدود 20 دقیقه را برای تمرین آنها اختصاص دهید تا وزن‌ها در ذهن شما تثبیت شود.

نکات بالا در خواندن قافیه و عروض ادبیات تخصصی انسانی به شما به‌شدت کمک خواهد کرد و در تسلطی که برای این مباحث نیاز دارید مسیر را به شدت برای شما عزیزان آسان خواهد کرد. دوستان خوبم به پایان مقاله چگونه ادبیات تخصصی را برای کنکور انسانی بخوانیم رسیدیم و سعی کردم تمام اطلاعاتی که برای مطالعه این درس نیاز دارید در اختیارتان قرار دهم؛ در این بخش هم توصیه می‌کنم برای دسترسی به مقالات مهم سایت بخون از لینک‌های زیر استفاده کنید:

سوالات متداول
3/5 - (2 امتیاز)
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:

درباره نویسنده

عضویت
اطلاع از
0 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا