داوطلبان رشته انسانی اکثرا دید بدی نسبت به درس اقتصاد دارند و باتوجه به اینکه این درس دارای محاسبات و مسائل است و حس بدی که نسبت به درس ریاضی دارند، احساس میکنند ریاضی و اقتصاد مانند یکدیگر هستند. اما حتی مسائل اقتصاد مانند درس ریاضی پیچیده نیست و درصورتی که روش مطالعه اقتصاد کنکور را بلد باشید بهراحتی میتوانید به درصدهای بالای 80 و حتی 100 فکر کنید. من شایان مامندی هستم و امروز در بخون قرار است جیک و پوک مربوط به اینکه چگونه اقتصاد را برای کنکور بخوانیم را به شما عزیزان یاد دهم.
ابتدا ساختار درس اقتصاد را بررسی خواهیم کرد و سپس ریز نکاتی درباره نحوه مطالعه درس اقتصاد را در اختیارتان قرار خواهم داد و به شما قول میدهم درصورت اجرای صحیح نکات میتوانید بهترین نتیجه ممکن را در درس اقتصاد کسب کنید. با من همراه باشید و در هر بخش سوالی برایتان پیش آمد سریعا از طریق نظرات مطرح کنید.
تاثیر اقتصاد در کنکور انسانی

در تصویر بالا میتوانید جایگاه و اهمیت اقتصاد در رشته انسانی را مشاهده کنید. از کنکور 1402 (مرحله دی 1401) اتفاقات خوبی برای درس اقتصاد افتاد که افزایش زمان پاسخ به سوالات این درس بود. تا قبل از کنکور 1402، برای هر سوال اقتصاد در کنکور 40 ثانیه زمان داشتید اما از کنکور 1402، این زمان افزایش یافت و به 60 ثانیه رسید. ضریب اقتصاد نیز با حذف زیرگروهها برای تمامی رشتهها روی عدد 2 ثابت شد. تعداد سوالات اقتصاد در کنکور تغییری نکرده و همان 15 سوال است و ارزش هر تست این درس حدود 6/66 درصد است.
ارزش بالای سوالات اقتصاد ممکن است دردسرساز نیز شود، بهعنوان مثال احتمال منفی زدن این درس را افزایش خواهد داد. منابع طراحی سوالات این درس در کنکور، کتاب اقتصاد دهم انسانی است که دارای 4 فصل و 14 درس میباشد. توجه کنید که از سال 99، کتاب اقتصاد جدیدالتحریر شد و با کتابهای ماقبل 99 حدود 20 درصد اشتراک دارد. راستی در این بخش از شما دعوت میکنم تا برای اطلاع از تعداد سوالات دروس رشته انسانی مقالات زیر را از سایت بخون مطالعه کنید:
مباحث اقتصاد کنکور انسانی

اقتصاد دهم انسانی از 4 فصل اصلی تشکیل شده و هرکدام از این فصلهای از مجموع 3 یا 4 درس و در کل 14 درس از این درس را باید برای کنکور مطالعه کنید. فصلهای اقتصاد کنکور و عناوین هر درس را در تصویر بالا میتوانید مشاهده کنید. البته دستهبندی دیگری را برای مباحث اقتصاد در کنکور بهصورت زیر تعیین کرد:
- مفاهیم اقتصاد کنکور
- حفظیات اقتصاد کنکور
- مسائل اقتصاد کنکور
این دستهبندی بر اساس خود سوالات کنکور است. مفاهیم و مسائل و حفظیات در درس اقتصاد در هر فصل پراکنده شدهاند و هرکدام سبک مطالعاتی خاص خود را دارند که در ادامه کامل بررسی خواهیم کرد. در این بخش هم یادآوری میکنم که کتاب اقتصاد در سال 99 تغییرات اساسی داشت و بیشتر به سمت کسب و کارها و کارآفرینی رفت و حدودا 20 درصد با کتاب چاپ قبل از 99 اشتراک دارد و اگر منابعی که دارید برای قبل از کنکور 1400 است حتما تغییرات را در آن بررسی کنید. راستی برای آموزش تکنیکهای مطالعاتی دروس رشته انسانی برای کنکور توصیه میکنم حتما از لینکهای زیر استفاده کنید:
چگونه برای کنکور انسانی اقتصاد را مطالعه کنیم؟
برای تعیین روش مطالعه در هر درس باید به دو عامل مهم دقت کنیم؛ عامل اول سبک سوالات آن درس در کنکور و عامل دوم ساختار آن درس است. هدف از توضیحات بخشهای قبلی دقیقا همین موضوع بود. در درس اقتصاد خوشبختانه مطالب جنبه مفهومی بالایی ندارند که نیاز به استدلال و یادگیری عمقی مطالب داشته باشید و فقط با تسلط بر روی متن کتاب و کلیدواژههای هر پاراگراف بهسادگی میتوانید مفاهیم و حفظیات را یاد بگیرید. در بخش مسائل هم حدود 10 تسپ مسئله وجود دارد که بیشترین ترس داوطلبان انسانی از درس اقتصاد بهخاطر مسائل آن است.
اما مسائل اقتصاد واقعا مانند درس ریاضی پیچیده و سنگین نیست و فقط کافیست 4 عمل اصلی ریاضی یعنی ضرب، تقسیم، جمع و منها را بلد باشید. تنها مشکلی که وجود دارد اعداد بزرگ در محاسبات است مثلا میلیون و صد هزار که در روش تستزنی اقتصاد، روش مقابله با این سوالات را نیز بررسی خواهیم کرد. باتوجه به منابع داخل بازار برای درس اقتصاد دو روش ترکیبی و تفکیکی را برای مطالعه درس اقتصاد در کنکور انسانی در اختیارتان قرار خواهم داد.
روش مطالعه ترکیبی اقتصاد کنکور
منظور از مطالعه ترکیبی اقتصاد انسانی، این نیست که مطالب فصلهای مختلف را ترکیب کنید، بلکه منظور مطالعه همزمان مفاهیم و مسائل بهصورت فصل به فصل است. این روش مناسب افرادی است که منبع آنها مانند اقتصاد دهم خیلی سبز بهصورت فصل به فصل مطالب را آموزش داده است. تنها کاری که شما باید انجام دهید، طبق ساختار منبع آموزشی خود مطالعه را از فصل اول شروع کنید و پیش بروید.
روش مطالعه تفکیکی اقتصاد انسانی
اما افرادی بهتر است از این روش مطالعه استفاده کنند که منبع آنها مسائل و مفاهیم را تفکیک کرده باشد و یا اصلا قصد مطالعه مسائل را ندارند، فقط میخواهند مفاهیم و حفظیات را مطالعه کنند. مثلا در کتاب مسائل اقتصاد کنکور انتشارات مشاوران، مسائل کاملا از مفاهیم تفکیک شده است. البته دقت کنید که مفاهیم و حفظیات اقتصاد، پیشنیاز مسائل میباشد و اگر قصد مطالعه تفکیکی مطالب را دارید، دقت کنید که اول مفاهیم را مطالعه کنید و سپس به سراغ مسائل بروید.
باتوجه به هدف و منبعی که دارید هرکدام از سبکهای بالا را که به خواسته شما نزدیکتر است استفاده کنید؛ توصیه من بهعنوان مشاور، مطالعه ترکیبی اقتصاد کنکور است. زیرا دردسر کمتری دارد و بهعبارت دیگر کار آسانتری انجام خواهید داد. بعد از انتخاب روش مدنظر، باید بهسراغ مراحل مطالعه بروید که در ادامه بررسی خواهم کرد.
روش مطالعه اقتصاد رتبههای برتر در 3 گام

اصلیترین قسمت ماجرا اینجاست. تا الان درباره ساختار و نحوه مطالعه اقتصاد کنکور انسانی توضیحات نسبتا کاملی دادیم. از این بخش عمقیتر نحوه خواندن اقتصاد را بررسی خواهیم کرد و قرار است 3 مرحله اساسی برای یادگیری این درس را در اختیارتان قرار دهم و مطمئن باشید با رعایت این مراحل، بهسادگی آب خوردن میتوانید اقتصاد را یاد بگیرید.
پیشمطالعه و مطالعه اقتصاد

امروز اولین جلسه مطالعه اقتصاد شما برای کنکور است. اولین قدم مراجعه به کتاب درسی است. در این مرحله برای درس اول ابتدا کتاب درسی را مطالعه و نکته برداری میکنید؛ با اینکار در واقع عمل پیشمطالعه را انجام خواهید داد و یادتان باشد، سوالات غیرمسئلهای درس اقتصاد، اکثرا حالت حفظی دارند و با تسلط روی متن کتاب، بهراحتی میتوانید حدود 40 الی 60 درصد سوالات مفاهیم و حفظی را پاسخ دهید. هنگام بررسی کتاب درسی دقت کنید که هر پاراگراف دارای کلیدواژههای مهمی است، منظور از کلیدواژه، مهمترین کلمه یا کلمات هر پاراگراف هستند و برای راحتی کار یا آنها را هایلایت کنید یا خلاصهبرداری.
هنگامی که مطالعه کتاب برای هر درس بهپایان رسید، به سراغ منبع آموزشی خود بروید و درسنامههای آموزشی منبع خود را مطالعه کنید. یادتان باشد خود منابع آموزشی اقتصاد، بر پایه کتاب درسی تهیه و تدوین شدهاند، اما مطالب را بهزبان سادهتر و با مثال بیشتر آموزش دادهاند که به درک مطالب کمک میکند.
هنگام مطالعه کتاب درسی و منبع آموزشی از خلاصهنویسی غافل نشوید و حتما مطالب را خلاصه کنید؛ این خلاصهها در دوران مرور کمک میکند که مطالب را سریعا دوره کنید. اگر خلاصهنویسی نداشته باشید، مجبور میشوید از اول مطالب را مجددا مطالعه کنید که زمان زیادی از شما خواهد گرفت. اگر خلاصهنویسی را بلد نیستید نیازی به نگرانی نیست، کافیست مقاله روش خلاصهنویسی دروس انسانی را از همین سایت مطالعه کنید و در کمتر از 10 دقیقه تمامی اصول را یاد بگیرید.
آخرین قسمت این بخش مربوط به حل تمرینات کتاب درسی است. بعد از مطالعه کتاب و منبع، حتما سوالات داخل هر درس مانند “برای تفکر و تمرین”، “تحلیل کنید” و … را حتما حل کنید. اگر دنبال پاسخ این سوالات هستید بدون نیاز به هزینه و زمان میتوانید از لینک گام به گام اقتصاد دهم انسانی یا جواب فعالیتهای اقتصاد دهم انسانی استفاده کنید.
تستزنی اقتصاد برای تثبیت و تسلط

درسنامه فقط به درک مطالب کمک میکند و مهمتر از خواندن درسنامهها، یادگرفتن کاربرد درسنامه در حل تستباشد. این مهارت در مرحله دوم یعنی تستزنی برای اقتصاد رخ میدهد که دارای اصول مهمی است. اولین مرحله تستزنی باید حل تست آموزشی باشد که بعد از مطالعه مباحث اتفاق میافتد. زمانیکه تمام بخشهای مرحله مطالعه را انجام دادید، بین 3 الی 5 تست مربوط به همان مبحث یا فصل را حل کنید؛ توجه کنید که مطالعه و حل کل تستها در یک جلسه را به هیچوجه توصیه نمیکنم؛ زمانیکه شما مطالب را مطالعه کردهاید، در حافظه کوتاهمدت و حسی قرار میگیرد و ممکن است بعد از پایان، مطالب را فراموش کنید و از یادگیری عمقی محروم بمانید.
اما زمانیکه بین آموزش و حل تست فاصله بیندازید، باتوجه به اینکه در هنگام حل تست مطالب مجددا مرور میشود، ماندگاری آنها افزایش مییابد. اما برای تسلط بیشتر سعی کنید در جلسه مطالعه، حدود 5 تست آموزشی حل کنید. فاصله میان آموزش و حل تست میتواند یک روز تا 5 روز باشد. در جلسه دوم یا همان جلسه حل تست بعد از آموزش، ابتدا مطالب را یک دور مرور کنید و سپس تمام تستهای کتاب خود را حل کنید.
یکی از اقدامات حیاتی در زمان حل تست اقتصاد کنکور، مارکدار کردن تستها میباشد. تستمارکدار به تستی گفته میشود که یا اشتباه آنرا حل کردهاید یا نتوانستید حل کنید و یا درست حل کردید اما نکته خوبی در پاسخنامه وجود دارد. این تستها باید مارکدار شوند و در دوران مرور مجدد آنها را حل کنید.
در این مرحله جدا از تثبیت مطالب، شما نقاط ضعف خود را نیز پیدا خواهید کرد؛ بهعنوان مثال در حل سوالات یک مبحث انواع تیپ تستی را مشاهده میکنید و متوجه میشوید در کدام بخشها مشکل دارید؛ حتما یک جزوه مجزا داشته باشید و مباحثی از هر درس که در آنها ضعف دارید را یادداشت کنید و سعی کنید در طول هفته 2 بازه زمانی 10 الی 15 دقیقهای برای کار کردن روی این مباحث درنظر بگیرید.
آخرین اقدام شما در حل تست، زمانی اتفاق میافتد که یک فصل از اقتصاد را کامل مطالعه کردید، در این حالت باید بهسراغ حل آزمون جامع فصل بروید و آزمون زماندار حل کنید. در تمام مراحل تستزنی، تستهایی که در آنها مشکل دارید را تحلیل کنید که در تسلط شما روی مطالب تاثیر ویژهای دارد. اگر تحلیل تست بلد نیستید باز هم نیازی به نگرانی نیست، کافیست مقاله روش تحلیل تست را از همین سایت مطالعه کنید و کاملا رایگان آنرا یاد بگیرید. راستی اگر قصد دارید روی سرعت تستزنی خود نیز کار کنید توصیه میکنم مقاله مدیریت زمان آزمون را از همین سایت مطالعه کنید.
مرور و جمعبندی اقتصاد کنکور

دو مرحله قبلی را با موفقیت بهپایان رساندید؛ مرحله سوم تیر خلاصه تسلط روی مباحث اقتصاد کنکور است. روش مرور اقتصاد کنکور با جمعبندی آن متفاوت است؛ البته این تفاوت در زمان اجرای آنها میباشد و از لحاظ اصول تقریبا یکی هستند. مرور اقتصاد در بازههای زمانی شروع مطالعه انجام میشود و جمعبندی زمان انجام میشود که کل مباحث این درس را مطالعه کرده باشید. اگر یادتان باشد در بخشهای قبلی اشاره کردیم که بین مطالعه و حل تست یک جلسه فاصله بیندازید، اولین دور مرور اقتصاد انسانی اینجا اتفاق میافتد، قبل از حل تست برای هر درس، یکدور مطالب آن درس را از روی خلاصههایی که نوشتید مرور کنید و سپس تستها را حل کنید.
دور دوم مرور را زمانی انجام دهید که یک فصل را بهصورت کامل مطالعه کردید. مثلا فصل اول اقتصاد، 4 درس دارد. زمانیکه این 4 درس را کامل مطالعه کردید و تست زدید، کل دروس آن فصل را سریعا مرور کنید. اگر قصد صد زدن اقتصاد را دارید میتوانید هر فصل را که بهپایان رساندید، کل دروس قبلی (از درس 1) را مجدد مرور کنید.
دور آخر مرور که همانجمعبندی نهایی است، زمانی اتفاق میافتد که هر 14 درس و 4 فصل اقتصاد را بهپایان رساندهاید. در این زمان باید بهسراغ مرور کامل تمامی دروس بیایید و آزمون جامع از کل کتاب حل کنید. جمعبندی نهایی بهترین زمان برای مطالعه تفکیکی اقتصاد کنکور است، یعنی در دوران جمعبندی میتوانید بعد از یکدور جمعبندی درس به درس، اینبار مفاهیم و حفظیات را جدا و مسائل را جداگانه جمعبندی کنید. درباره روش جمعبندی و مرور هم ابتدا خلاصهنویسیها و کلیدواژهها را یکبار بخوانید و سپس تستهای مارکدار را حل کنید.
دوستان خوبم به پایان مقاله روش خواندن اقتصاد برای کنکور انسانی رسیدیم و سعی کردم تمامی نکاتی که برای مطالعه این درس نیاز دارید به سادهترین زبان ممکن در اختیارتان قرار دهم. امیدوارم اطلاعات لازم را بهدست آورده باشید. درصورتی که در هر بخش سوال یا ابهامی دارید میتوانید از بخش نظرات همین الان مطرح کنید و جواب خود را دریافت کنید. برای دسترسی به سایر بخشهای سایت توصیه میکنم از لینکهای زیر استفاده کنید: