حرف از روش تستزنی ریاضی که میآید معمولا شاخکها به سمت فیلم آموزشی یا تکنیک عجق وجق برای حل تستهای ریاضی در کمتر از 10 ثانیه تیز میشود؛ البته یادش بخیر زمان ما یک مدرس با چنین ادعایی توانست به درآمد هنگفتی نیز برسد و پکیجهایی تحت عنوان تستزنی ریاضی زیر 10 ثانیه، حل تست ریاضی به کمک مهندسی معکوس، روش تستزنی ریاضی فقط از روی گزینهها و … ارائه کرد و عده زیادی را به سمت درصد منفی در درس ریاضی کشاند. خب بگذریم اکنون علم پیشرفت کرده و قطعا شما نیز میدانید چنین ادعاهایی واقعیت ندارد.
چگونگی حل تستهای ریاضی کنکور به اندازه خود روش مطالعه این درس اهمیت دارد و در واقع یک هنر محسوب میشود! شاید خودتان هم تجربه کرده باشید که عده زیادی مطالعه خوبی روی درس ریاضی دارند اما در آزمونها درصد 10 برایشان یک آرزوی دستنیافتنی است… خب باز هم بگذریم، من شایان مامندی هستم و همانند همیشه قصد دارم اطلاعات خودم را با شما در سایت بخون به اشتراک بگذارم.
در این مقاله سعی میکنم تمام اطلاعات خودم یعنی آموزش روش تستزنی ریاضی را به شما آموزش دهم و در صورتی که به نکات آن عمل کنید مطمئن باشید یک نتیجه فوقالعاده از این درس دریافت خواهید کرد. با من همراه باشید و در هر بخش دچار سوال یا ابهامی شدید سریعا از طریق نظرات مطرح کنید تا من هم مانند شما سریعا پاسخ دهم.
سر و کله تستهای ریاضی کنکور از کجا پیدا میشود؟
برای پیدا کردن راهحل یک مشکل اول باید ریشه آن مشکل را پیدا کنید، پس در اولین مرحله به سراغ منبع طراحی سوالات ریاضی کنکور خواهیم رفت. سوالات درس ریاضی از بانک سوالات سازمان سنجش طراحی میشود که سوالات این درس را در سه دستهبندی ساده، سخت و متوسط قرار داده است. برای کنکور هر سال از هر سه دسته سوالاتی انتخاب و در دفترچه کنکور ارائه میشود.
یادتان باشد هر سال یک درس کنکور از سایر دروس سختتر است، به عنوان مثال در کنکور 1402 سختترین درس کنکور ریاضی بود، سال 99 سختترین درس شیمی و سال 97 سختترین درس دین و زندگی بود…؛ پس اینکه سوالات ریاضی کنکور سخت هستند، نمیتوان جواب داد و … را کنار بگذارید و در سادهترین حالت ممکن میتوانید با اندکی تلاش درصد حدود 30 را کسب کنید. خب این بخش بیشتر حالت مقدمه گلابی را داشت و اصل کاری از بخش بعدی شروع میشود؛ پس اگر آمادگی دارید پر قدرت به سراغ آموزش روش تستزنی ریاضی کنکور برویم.
مهارت خواندن صورت سوالات ریاضی کنکور

شاید اولین عامل عدم توانایی حل تستها را به بخش سوالخوانی اختصاص داد، یعنی یا بلد نیستیم سوال را بخوانیم و نمیدانیم چه چیزی میخواهد و یا اینکه میخوانیم و متوجه نمیشویم. برای حل این موضوع فقط کافیست یک مداد یا خودکار در دست داشته باشید، هر تستی را که میخوانید کلمه به کلمه زیر نکات مهم و صد البته اطلاعات آن خط بکشید. با این کار اطلاعات را دستهبندی خواهید کرد و بهتر سوال را متوجه خواهید شد. به تصویر بالا دقت کنید تا این موضوع را بهتر درک کنید.
این تکنیک را از اولین جلسه حل تست ریاضی خود شروع کنید و قرار نیست آن را نگه دارید تا جلسه آزمون! هرچهقدر آن را بیشتر تمرین کنید سرعت و دقت حل تست شما افزایش خواهد یافت. اما هدف از خط کشیدن دور نکات چیست؟
هر کلمه از یک سوال میتواند نماینده یک مبحث باشد و از طرفی ممکن است طراح از آن به قصد فریب شما استفاده کند. مثلا به عبارات زیر دقت کنید:
- اگر مجموع جوابهای….
- اگر تعداد جوابهای…
- اگر نسبت جوابهای…
- اگر اختلاف جوابهای….
سه جلسه کاملا مشابه که فقط یکی از کلمات آنها متفاوت است و همین یک کلمه میتواند دردسرساز شود؛ آن هم در جو استرسی کنکور که نباید یک ثانیه هم تلف کنید، اما زمانی که زیر نکات مهم و دیتاهای سوال خط میکشید حواستان جمعتر خواهد شد.
از طرفی بعضی از کلمات مسیر را نمایش میدهند، مثلا در تصویر بالا و آخرین سوال کلمه “مستطیل طلایی” خود به حل سوال کمک خواهد کرد و شما را به سمت راه حل سوق میدهد، زیرا نسبت طول و عرض مستطیل طلایی مشخص است. امیدوارم مرحله اول را به خوبی یاد گرفته باشید. قبل از ادامه از شما عزیزان دعوت میکنم سایر مقالات مربوط به تستزنی را از همین سایت بخوانید که اطلاعات به شدت مفیدی را در اختیار شما عزیزان قرار دادهایم:
چگونه روش حل تستهای ریاضی کنکور را پیدا کنیم؟

با مامندی همراه باشید تا شما را با یک تکنیک عجیب و غریب از روش تستزنی ریاضی کنکور آشنا کنم که شخصا از آن استفاده کردهام در دوران تحصیلی خود. اگر بخواهیم باکلاس عمل کنیم میتوانیم برای آن نام “اسکن سوال، چاپ راهحل” را انتخاب کنیم و این روش شما را به راهحل سوال خواهد رساند. اما این روش چگونه است؟ زمانی که یک سوال حل میکردم در میان کلمات دنبال سرنخ بودم. مثلا کلمات اول را که میخواندن دنبال این بودم که بدانم سوال مربوط به کدام بخش از ریاضی کنکور است؛ کلمات بعدی را که میخواندم دنبال پیدا کردن این بودم که این سوال مربوط به کدام بخش از آن مبحث است و سپس به سراغ راهحل میرفتم. به تصویر بالا دقت کنید.
اما کاربرد این روش در تستزنی ریاضی کنکور چیست؟ این سرنخها شما را به سمت پاسخ و روش حل تست راهنمایی میکنند. مثلا با خواندن اولین سرنخ متوجه خواهید شد سوال مربوط به کدام بحث است؟ مثلا مبحث مثلثات؛ از خود بپرسید در مبحث مثلثات چه مباحثی داشتید؟ مثلا در ریاضی دهم مقدمات مثلثات شامل دایره مثلثاتی و روابط اولیه مثلثات بود، در ریاضی یازدهم روابط تکمیلی و توابع مثلثاتی بود و ریاضی دوازدهم هم معادلات مثلثاتی.
خب باز به جلوتر بروید و دنبال سرنخ بعدی باشید که شما را به مبحث اصلی طراحی سوال سوق دهم، مثلا در صورت سوال متوجه میشوید که مقدار tan(2a) از شما خواسته شده، متوجه خواهید شد که مربوط به فصل 4 ریاضی یازدهم است و رابطه مورد نیاز سوال را در ذهنتان به یاد خواهید آورد.
یا درباره سوال دوم داخل تصویر با خواندن همان کلمات اول متوجه خواهید شد که این سوال مربوط به فصل 1 ریاضی دهم و مبحث دنباله حسابی است. حال موضوعاتی که در این مبحث یاد گرفتید را برای خود یادآوری کنید؛ مثلا در دنباله حسابی مطالبی مانند قدر نسبت، درج واسطه حسابی، جمله عمومی دنباله حسابی و … بود؛ سعی کنید کل درسنامهها را سریع در ذهن خود مرور کنید و با خواندن ادامه سوال و دیدن سرنخ بعدی متوجه شوید این سوال با کدام روش حل خواهد شد.
شاید اکنون فکر کنید که این تکنیک در تستزنی ریاضی کنکور بسیار وقتگیر است ولی باور کنید اصلا اینگونه نیست، بعد از کمی تمرین به یک سرعت و قدرت وحشتناک در حل تستهای ریاضی خواهید رسید و در کمتر از 10 الی 15 ثانیه میتوانید تمامی مراحل فوق را اجرا کنید.
روش پیادهسازی راهحل در جلسه آزمون
بین علما درباره نوشتن راهحل اختلاف نظر زیادی وجود دارد؛ اینجا قصد دارم به شما یک نقشه راه درباره پیادهسازی راهحل بدهم. اگر بسیار زیاد دچار بیدقتی میشوید مثلا در زمان رسیدن به جواب سوالات ریاضی سر یک علامت اشتباه کردهاید یا اشتباه محاسباتی داشتهاید، کلمه به کلمه راهحل را برای حل سوالات بنویسید و هیچ ایرادی ندارد که زمان زیادی بگیرد. بعد از نوشتن راهحل حتما یکبار مراحل را از اول چک کنید و سپس پاسخ صحیح را علامت بزنید. توصیه میکنم به عنوان اولین کار در راهحل نویسی، اطلاعات و دادههای صورت سوال را نیز مرتب در یک گوشه یادداشت کنید.
با اینکار شما روی دقت خود کار خواهید کرد و با تکرار این روش دقت شما بالاتر و بالاتر خواهد رفت و نتیجه آن هم قدرت بیشتر در حل تستهای ریاضی کنکور است. زمانی که احساس کردید دقتتان بالاتر رفته با خیال راحت میتوانید راهحل نویسی خود را کاهش دهید. مثلا دیگر محاسبات ساده را ننویسید، یا دادههای مسئله را یادداشت نکنید و صرفا به اطلاعاتی که دور آن را در صورت سوال خط کشیدهاید اکتفا کنید.
اما اگر داوطلبی هستید که مشکل بیدقتی یا اشتباههای کوچک را ندارید میتوانید کل راهحل را ننویسید و فقط مراحل مهم را یادداشت کنید. در این قسمت هم از شما عزیزان دعوت میکنم تا محتواهای بیشتری از درس ریاضی که در اختیارتان قرار دادهایم کاملا رایگان از بخون مطالعه کنید، برای دسترسی کافیست از لینکهای زیر استفاده کنید:
- خواندن ریاضی از صفر
- بودجهبندی ریاضی کنکور تجربی
- مباحث ریاضی کنکور تجربی
- جمعبندی ریاضی کنکور
- میانگین درصدهای ریاضی کنکور
روش افزایش سرعت تستزنی ریاضی کنکور

درس ریاضی در درون هسته خود یک ساختار مهم دارد و آن هم تکرار مباحث در سه پایه است. شاید در نگاه اول با خود بگویید که ریاضی 21 فصل دارد، اما اصلا اینگونه نیست، بلکه ریاضی کلا 11 مبحث دارد. نکته زیبای ماجرا اینجاست که اکثر مطالب مانند یک زنجیر به هم متصل هستند. مثلا شما در فصل سوم ریاضی دهم مبحث توانهای گویا و عبارات جبری را پیش روی خود خواهید دید؛ اما مباحث این فصل مانند اتحاد و تجزیه، در تمامی فصلهای ریاضی کاربرد دارد و تکرار میشود؛ یا مبحث معادلات و نامعادلات که در تمامی مباحث تابع، مثلثات، حد و پیوستگی، مشتق و کاربرد مشتق و … تکرار میشود.
از این ساختار میتوان یک نتیجه مهم گرفت که بر اساس تجربه شخصی خود نیز بارها به آن رسیدهام. در درس ریاضی حتی اگر سطح شما زیر صفر هم باشد، با ادامه پیشروی و مطالعه مباحث جدید، تسلط شما بر روی مباحث قبلی که خواندهاید نیز ناخودآگاه افزایش خواهد یافت و دلیل این موضوع تکرار مطالب و ساختار زنجیروار این درس است. پس از همینجا اعلام میکنم به دنبال قرص، آمپول، معجزه و … برای افزایش سطح و درصد و سرعت تستزنی ریاضی خود نباشید؛ بهترین راهحل فقط مطالعه مباحث، حل تست و تحلیل تستهای این درس است و اگر این موضوع را به درستی انجام دهید به سادگی آب خوردن یک پیشرفت عجیب را در خود مشاهده خواهید کرد.
آشنایی با دامهای تستی ریاضی کنکور
آیا میدانید حتی کسی که تمام نکات بالا را به خوبی اجرا کنید باز ممکن است یک ضعف بزرگ داشته باشد؟ آیا میدانید این ضعف همان گرفتاری در دامهای تستی این درس است؟ آیا میدانستید تنها راهحل تضمینی آن آشنایی با دامهای تستی ریاضی در کنکور و آزمونها میباشد؟ اگر نمیدانستید خوشحال باشید زیرا روش کامل پیدا کردن دامهای تستی را به شما خواهم گفت.
روش اول جستجو در گوگل و یا مطالعه مقاله دامهای تستی کنکور از همین سایت است که اطلاعات مفیدی در این زمینه تقدیم حضورتان شده است. اما راه دوم دست به قلم شدن خودتان است. فقط کافیست موقع حل تست از درس ریاضی دامهایی که شما را به چالش میکشند را پیدا کنید و در یک دفترچه یا جزوه ریاضی خود یادداشت کنید.
اما اینجا پایان کار نیست و یک توصیه مهم برای شما دارم که تکمیل کننده ماجراست. در جلسه آزمون یا کنکور زمانی که با یک تست دامدار مواجه شدید که قبلا آن را دیده بودید و آمادگی حل آن را داشتید، بعد از حل دست راست خود را بهصورت مشت بلند کنید، انگشت شست خود را بلند کرده و رو به زمین بگیرید. با انجام اینکار ارادت خود را به سمت طراح سوالات ارسال خواهید کرد. 🙂
امیدوارم تا به اینجا از محتوای این مقاله استفاده کرده باشید؛ در این بخش از شما عزیزان دعوت میکنم مقالات پربازدید سایت بخون در زمینه مشاوره را از طریق لینکهای زیر مطالعه کنید، کاملترین بانک اطلاعاتی مشاوره را کاملا رایگان در اختیار شما عزیزان قرار دادهایم:
- چگونه صبح زود از خواب بیدار شویم و درس بخوانیم
- تحلیل آزمون
- چگونه سهمیه کنکور بگیریم
- موفقیت در کنکور
- نحوه برنامه ریزی برای کنکور
- چگونه گوشی را ترک کنیم و درس بخوانیم
- چگونه استرس کنکور را از بین ببریم
- چگونه در امتحانات نهایی 20 بگیریم
- مدیریت زمان آزمون
- چگونه خلاصه نویسی کنیم برای کنکور
سوالات ریاضی را تیپبندی کنید

این بخش کمی سخت است و برای افرادی که به دنبال درصد ریاضی بالای 70 هستند اهمیت دارد. دقت کردید در هر مبحث چندین تیپ تستی وجود دارد؟ حتی بعضی از منابع آموزشی هم سوالات را تیپبندی کردهاند. برای انجام این تکنیک تستزنی ریاضی فقط کافیست یک جزوه داشته باشید و بعد از مطالعه هر مبحث و هنگام حل تست، سوالات را تیپبندی کنید و برای آنها استراتژی حل بنویسید.
شاید الان برایتان یک موضوع ساده و عجیب و سخت باشد اما کسی که بتواند این تکنیک را به درستی اجرا کند یک جزوه کامل خواهد داشت و به معنای واقعی در تستزنی ریاضی خود یک معجزه را مشاهده خواهد کرد. برای درک بهتر موضوع میتوانید تصویر بالا را به عنوان یک مثال ساده مشاهده کنید.
دوستان خوبم به پایان مقاله بهترین روش تستزنی ریاضی کنکور رسیدیم و امیدوارم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید، در صورتی که در این زمینه سوال یا ابهامی دارید توصیه میکنم از بخش نظرات مطرح کنید تا سریعا پاسخ دهیم. برای دسترسی به سایر بخشهای سایت هم میتوانید از لینکهای زیر استفاده کنید: