سلام به همه جویندگان علم، شیدا کبیرعبادی هستم و در این مقاله از سری مقالات معرفی رشتههای دانشگاهی، در خدمت شما هستیم با معرفی کامل رشته فیزیوتراپی! فیزیوتراپی که رشتهای است از رشتههای علوم تجربی، از اهمیت ویژهای در جامعه برخوردار است و معمولأ در زمان انتخاب رشته برای ورود به دانشگاه، بعد از رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی، رشته فیزیوتراپی جایگاه چهارم را به خود اختصاص میدهد.
اما بسیاری از داوطلبان از شرایط تحصیل در این رشته، آگاهی لازم و کافی ندارند. پس برای آشنایی با رشته فیزیوتراپی، 8 دقیقه از وقت گرانبها خود را به خواندن این مقاله اختصاص دهید تا ما نیز علاوهبر معرفی فیزیوتراپی به صورت کامل، اطلاعات دیگری نظیر: ظرفیت دانشگاهها، درصد، رتبه و کارنامه قبولی، بازار کار، درآمد و … را با شما به اشتراک بگذاریم. پس تا انتها این مطلب، در سایت بخون همراه ما بمانید ..
رشته فیزیوتراپی چیست؟
فیزیوتراپی شاخهای از پزشکی است که نه تنها در بهبود کیفیت زندگی افراد نقش ویژهای ایفا میکند، بلکه از عواملی مانند گرما، سرما، الکتریسیته، نور، عوامل مکانیکی و ورزشهای اصلاحی برای توانبخشی به انواع بیمارانی که بر اثر سوانح مختلف مانند: تصادفات، سکتههای مغزی، بیماریهای ارتوپدی، بیماریهای روماتیسمی، عوارض ناشی از جراحیها و سوختگیها، بیماریهای زنان و زایمان، عوارض ناشی از دیابت و بیماریهای کلیه و مجاری سیستم ادراری و … در یک یا چند قسمت از اندام خود حرکت را از دست دادهاند، کمک میکند.
اگر به معنا خود کلمه نیز دقت کنیم، فیزیکالتراپی از دو بخش فیزیک و تراپی به معنا درمان ساخته شده است. کلمه فیزیوتراپی را به دو صورت استفاده از قوانین فیزیک برای درمان و درمان فیزیک بدن انسان میتوان معنا کرد.
طبق گفته انجمن جهانی فیزیوتراپی، فیزیوتراپی و فیزیوتراپیست به فرد کمک میکند تا تواناییهای خود را افزایش داده و یا در بیمارانی مانند بیماران ام اسی سعی بر حفظ تواناییهای فرد دارد و یا در افرادی که یکسری از تواناییهای خود را از دست دادهاند، فعالیتها و تواناییهای جایگزین پیدا کند و به فرد جهت حفظ حداکثری استقلال خویش، آموزشهای لازمه داده شود.
فیزیوتراپیست کیست؟
فیزیوتراپیستها با در نظر گرفتن شرایط فیزیکی، روانی، عاطفی و اجتماعی افراد به ارزیابی بیماران میپردازند و براساس یافتههای خود و با آگاهی از وضعیت بیماری، برنامه درمانی مناسبی را ارائه میدهند.
یک فیزیوتراپیست باید صبر و حوصله زیادی داشته باشد، چرا که علاوهبر این که با بیمارانی نظیر افراد سکته مغزی یا دارای ضایعه مغزی کار میکند، ممکن است با افرادی که از لحاظ مغزی توانایی کاملی ندارند نیز مواجه شود. به همین دلیل، در اکثر موارد نتیجه کار در مدت زمان طولانی ظاهر میشود و اینجاست که صبر و حوصله فیزیوتراپیست به کمک او میآید.
فیزیوتراپیستها باید از قدرت بدنی مناسبی نیز برخوردار باشند! چرا که در بسیاری از موارد مجبور خواهند بود بیمار را در پوزیشنهای مختلف و خاصی قرار دهند و یا نیرو بسیار زیادی برای کشش به بافتها و ماهیچههای فرد وارد کنند.
از جمله عواملی که سبب میشود افراد به مراکز فیزیوتراپی مراجعه کنند، عبارتند از:
- کاهش درد
- بهبود تواناییهای حرکتی فرد
- پیشگیری از آسیبهای ورزشی یا کمک به ترمیم آسیبها
- پیشگیری از ناتوانی یا برخی از جراحیها
- توانبخشی بعد از سوانحی مانند تصادفات، سکته مغزی یا جراحی
- بهبود تعادل فرد برای جلوگیری از زمین خوردن مخصوصأ در سالمندان
- کنترل ادرار و مدفوع در سالمندان یا بیماریهای خاص
- آموزش چگونگی استفاده از اعضا مصنوعی
- آموزش صحیحی استفاده از وسایل کمکی مانند عصا، واکر و …
- تجویز اسپلینت یا بریس (انواع آتل و ..)
بنابراین، چون ممکن است افراد به دلیل متحمل شدن دردهای شدید، رفتارهای پرخاشگرانه داشته باشند، وظیفه فیزیوتراپیست است که با کنترل رفتاری و درک متقابل از شرایط بیمار، علاوهبر انتقال حس امنیت، به تسریع روند بهبود بیمار نیز تلاش کند.
سختیهای رشته فیزیوتراپی
از سختیهای رشته فیزیوتراپی در دوران دانشجویی میتوان به حجم بالا درسها اشاره کرد. دانشجویان فیزیوتراپی در دوران تحصیل باید ساعات مطالعه بالایی داشته باشند، به دلیل این که با فیزیک بدنی انسانها سروکار خواهند داشت و ممکن است نیازمند کار با دستگاههای الکتروتراپی باشند، پس باید در درس فیزیک و زیستشناسی تبحر بالایی داشته باشند.
همچنین در رشته فیزیوتراپی، فیزیوتراپیستها از توان بدنی خود برای درمان بیماران بهره میگیرند و این امر ممکن است در دراز مدت، برای سلامتی اندامهای حرکتی خود نیز تأثیر سویی داشته باشد. به همین علت، به فیزیوتراپیستها به صورت مکرر توصیه میشود که از ورزشهای اصلاح حرکات بدنی استفاده کنند.
اما در کنار همه سختیهای گفته شده، رشته فیزیوتراپی از مزیتهای فراوانی نیز برخوردار است. بعنوان مثال، همانطور که میدانید، فیزیوتراپی از زیرشاخههای پزشکی است اما چون در مقطع دکتری عمومی ارائه نمیشود، عملأ فیزیوتراپیست را پزشک نمیشمارند! هرچند در اکثر موارد، مردم فیزیوتراپیست را پزشک مینامند. بنابراین انگیزه پزشک شدن افراد تا حدودی ارضا میشود و در جامعه از منزلت و جایگاه اجتماعی خوبی برخوردار میشوند.
همچنین فارغالتحصیلان فیزیوتراپی، از استرسهای بیشمار سایر رشتههای پزشکی به دور هستند. بعلاوه به دلایل نوظهور بودن و نیاز مبرم جوامع و زندگیهای ماشینی به علم فیزیوتراپی مخصوصأ در دهههای اخیر، انتظار میرود بازار کار این رشته به سمت اشباع شدن پیش نرفته و فیزیوتراپیستها به درآمد خوبی نیز دست یابند. ناگفته نماند، برای فارغالتحصیلان این رشته این امکان وجود دارد که از لحاظ شغلی کاملأ مستقل بوده و کسب و کار خود را نیز به راحتی راه بیندازند.
ظرفیت رشته فیزیوتراپی
فیزیوتراپی که جزو رشتههای زیر گروه یک علوم تجربی تلقی میشود، در سالهای اخیر، بین رشتههای پیراپزشکی بیشتر مورد توجه بوده است. از آن جایی که ظرفیت این رشته به نسبت متقاضیان آن کمتر است، قبولی رشته فیزیوتراپی نیازمند یک برنامهریزی دقیق و کسب درصدها و رتبه قبولی حد نصاب را میطلبد.
همچنین علاوهبر ظرفیت، رشته فیزیوتراپی جزو لیست رشتههای تحصیلی با گزینش بومی و دارای تعهد خدمت در دانشگاههای علوم پزشکی بوده و در صورت انتخاب هر دانشگاه در هر شهری باید به مدت سه برابر تحصیل در آن شهر خدمت کند. بعلاوه این رشته پذیرش بومی _ قطبی دارد. در ایران ما 5 قطب داریم و کسانی که بومی هر قطب باشند، احتمال قبولی در فیزیوتراپی آنها نسبت به رتبه برابر یک داوطلب غیربومی بیشتر خواهد بود.
اما طبق دفترچه انتخاب رشته سازمان سنجش کشور، در سال 1400 مجموع ظرفیت رشته فیزیوتراپی در دانشگاههای سراسری معادل 357 نفر بوده که از این میان، 287 نفر ظرفیت پذیرش در دوره روزانه و در حدود 61 نفر نیز ظرفیت پذیرش در پردیس خودگردان بوده است. همچنین از این میان، 7 نفر ظرفیت دارای تعهد خدمت و 2 نفر ظرفیت به مناطق محروم اختصاص یافته بود. اما به طور کلی، متقاضیان رشته فیزیوتراپی 04/0 درصد از کل داوطلبان رشته تجربی را تشکیل داده بودند.
کدام دانشگاهها پذیرش رشته فیزیوتراپی دارند؟
طبق دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری علوم تجربی، پذیرش در رشته فیزیوتراپی فقط در دانشگاههای دولتی روزانه، ظرفیت مازاد و پردیس خودگردان صورت میگیرد. همچنین طبق همین دفترچه، به طور معمول هر ساله در مقطع کارشناسی دانشگاههای زیر، پذیرش رشته فیزیوتراپی دارند که عبارتند از:
- دانشگاه روزانه
- دانشگاه ظرفیت مازاد سراسری (شهریهپرداز)
- دانشگاه پردیس خودگردان سراسری
لازم به ذکر است که هیچ کدام از دانشگاههای فوق، همانند رشتههای شاخه پزشکی و پیراپزشکی، پذیرش رشته فیزیوتراپی بدون کنکور نه در دوره روزانه و نه در دورههای ظرفیت مازاد یا پردیس خودگردان را شامل نمیشوند.
رشته فیزیوتراپی دانشگاه آزاد اسلامی
برخلاف ادعا بسیاری از سایتها و افراد، در طی ده سال اخیر، هیچ یک از واحدهای دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی رشته فیزیوتراپی را ارائه ندادهاند و هرگونه ادعا بیاساس، صرفأ جنبه عوام فریبی داشته و کذب محض است. همانطور که پیشتر اشاره کردیم، بنا بر اعلام خود سازمان سنجش در دفترچه انتخاب رشته سراسری، رشته فیزیوتراپی فقط و فقط در دانشگاههای دوره روزانه و پردیس خودگردان (بینالملل) ارائه میشود. در صورت ایجاد تغییرات در نحوه پذیرش دانشگاهها، از همین سایت اطلاعرسانی خواهد شد.
رشته فیزیوتراپی بدون کنکور دانشگاه آزاد اسلامی
فیزیوتراپی از رشتههای ناب و پرتقاضا علوم پزشکی محسوب میشود، همانطور که قبلأ نیز اشاره کردیم، از بین تمامی دانشگاههای ایران، رشته فیزیوتراپی در دانشگاه سراسری روزانه و پردیس خودگردان ارائه میشود و لاغیر! در واقع علاوهبر این که دانشگاه آزاد با آزمون پذیرش رشته فیزیوتراپی ندارد، این دانشگاه، رشته فیزیوتراپی بدون کنکور را نیز ارائه نمیدهد.
رشته فیزیوتراپی در دانشگاه علمی _ کاربردی
همه ناامیدان از کنکور سراسری، بعد از مدتی افسردگی به فکر راههای میانبر برای ورود به رشتههای تاپ مانند فیزیوتراپی میافتند. بعد از گزینههای دانشگاه آزاد، پیام نور، غیرانتفاعی و .. به سراغ دانشگاه علمی – کاربردی میروند.
اما همین ابتدا بهتر است بدانیم، ماهیت ساختاری و هدف از تأسیس دانشگاههای علمی _ کاربردی چیست! دانشگاه علمی _ کاربردی به موسساتی اطلاق میشود که زیر نظر وزارت علوم مشغول به کار بوده و از لحاظ اعتبار مدرک نیز در ایران معتبر هستند. پذیرش در دانشگاههای علمی _ کاربردی در مقاطع مختلف تحصیلی اعم از کاردانی، کارشناسی ناپیوسته بدون آزمون و براساس سوابق تحصیلی و معدل آخرین مدرک تحصیلی انجام میشود. اما ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، مستلزم شرکت در آزمون بوده و تنها از طریق برگزاری آزمون پذیرش انجام میشود.
اما در پاسخ به این سوال که آیا دانشگاههای علمی _ کاربردی پذیرش در رشته فیزیوتراپی دارند یا نه، باید بگوییم خیر! در واقع، هیچ یک از رشتههای پزشکی، دندان، دارو و فیزیوتراپی پذیرش بدون کنکور علیالخصوص در دانشگاههای علمی _ کاربردی نداشته و ندارند.
البته ناگفته نماند، این دانشگاه در برخی از شاخههای رشتههای پیراپزشکی پذیرش داوطلب بدون کنکور دارد و شرط اصلی پذیرش، سوابق تحصیلی داوطلب بوده و به صورت نیمه متمرکز خواهد بود. اما لیست رشتههای پیراپزشکی دانشگاههای علمی _ کاربردی که در سال 1400 پذیرش خواهند داشت، عبارتند از:
- تجهیزات آزمایشگاه پزشکی
- تجهیزات فنی آزمایشگاه
- تشخیص پزشکی
- تجهیزات کنترل عفونی و استریلیزاسیون
- تجهیزات فنی اتاق عمل
درصد لازم برای فیزیوتراپی
برای این که بدانیم برای قبولی در رشته فیزیوتراپی چه رتبهای لازم است، ابتدا باید بدانیم درصد لازم برای فیزیوتراپی چقدر باید باشد! همانطور که میدانید، برای کسب رتبه قبولی فیزیوتراپی شما به درصد 8 درس علوم تجربی نیاز خواهید داشت که در این میان، می توان از درس زمینشناسی صرف نظر کرد.
اما آنچه از بررسی کارنامه رشته فیزیوتراپی قبول شدگان 1400 برمیآید، نشاندهنده درصدهای زیر میباشد:
درس ادبیات: درصد نسبی پذیرفتهشدگان از 21 تا 40 بوده است.
درس عربی: درصد نسبی پذیرفتهشدگان از 34 تا 70 بوده است.
درس دین و زندگی: درصد نسبی پذیرفتهشدگان از 40 تا 80 بوده است.
درس زبان انگلیسی: درصد نسبی پذیرفتهشدگان از 23 تا 60 بوده است.
درس زیستشناسی: درصد نسبی پذیرفتهشدگان از 54 تا 70 بوده است.
درس فیزیک: درصد نسبی پذیرفتهشدگان از 9 تا 40 بوده است.
درس ریاضی: درصد نسبی پذیرفتهشدگان از 22 تا 50 بوده است.
درس شیمی: درصد نسبی پذیرفتهشدگان از 26 تا 30 بوده است.
لازم به ذکر است که این درصدها تقریبی بوده و به نزدیکترین عدد گرد شده است. بدیهی است که هرچقدر درصد داوطلبان در محدوده این درصدها و حتی بهتر از این درصدها باشد، شانس قبولی بیشتری خواهند داشت.
کارنامه قبولشدگان رشته فیزیوتراپی
برای اطلاع از درصد و رتبه فیزیوتراپی، مراجعه به کارنامه رشته فیزیوتراپی پذیرفتهشدگان سالهای پیشین، یکی از راههای مطمئن و اصولی برای آمادگی بیشتر خود برای کنکور سراسری میباشد. البته هرساله ممکن است براساس سیاستهای سازمان سنجش و آموزش کشور، درصد و رتبه قبولی افراد متفاوت با سالهای قبل و بعد باشد.
اما آنچه مهم است این است که برای رسیدن به رتبه دلخواه هرچقدر تلاش کنیم رتبه و درصد کسب شده بهتر و بالاتر از کارنامه پیشینیان باشد، شانس قبولی نیز بیشتر خواهد بود. در ادامه مطلب، نمونه کارنامه نفرات پذیرفته شده در سه منطقه رشته فیزیوتراپی را با شما به اشتراک خواهیم گذاشت.
نمونه کارنامه رشته فیزیوتراپی منطقه یک
نمونه کارنامه رشته فیزیوتراپی منطقه دو
نمونه کارنامه رشته فیزیوتراپی منطقه سه
برای فیزیوتراپی چه رتبهای لازم است؟
از اساسیترین سوالات هر فرد کنکوری، این است که رتبه لازم برای قبولی در رشته فیزیوتراپی یا با چه رتبهای فیزیوتراپی قبول میشم! بعد از کلی صحبت در مورد میانگین درصد، رتبه، کارنامه و .. میرسیم به قسمت آخرین رتبه قبولی فیزیوتراپی در سال گذشته یعنی کنکور 1400!
براساس شواهد و قرائن موجود از کارنامه قبولشدگان رشته فیزیوتراپی سال 1400، آخرین رتبه قبولی فیزیوتراپی در مناطق یک، دو و سه و همچنین آخرین قبولی فیزیوتراپی با سهمیه ایثارگری 5 و 25 درصد، به شرح زیر میباشد:
رتبه در سهمیه منطقه یک | دانشگاه محل قبولی |
---|---|
2430 | دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان |
2473 | دانشگاه علوم پزشکی گناباد |
2479 | دانشگاه علوم پزشکی یاسوج |
2488 | دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان |
2533 | دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس |
رتبه در سهمیه منطقه دو | دانشگاه محل قبولی |
2257 | دانشگاه علوم پزشکی گناباد |
2314 | دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان |
2355 | دانشگاه علوم پزشکی دزفول |
2396 | دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس |
2789 | دانشگاه علوم پزشکی زاهدان |
رتبه در سهمیه منطقه سه | دانشگاه محل قبولی |
1197 | دانشگاه علوم پزشکی کاشان |
1330 | دانشگاه علوم پزشکی زاهدان |
1413 | دانشگاه علوم پزشکی اراک |
1491 | دانشگاه علوم پزشکی شاهرود |
1748 | دانشگاه علوم پزشکی بم |
رتبه در سهمیه ایثارگران 5 درصد | دانشگاه محل قبولی |
2154 | دانشگاه علوم پزشکی گیلان _ رشت |
2221 | دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز |
رتبه در سهمیه ایثارگران 25 درصد | دانشگاه محل قبولی |
1803 | دانشگاه علوم پزشکی مشهد |
2030 | دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز |
1819 | دانشگاه علوم پزشکی تبریز |
1970 | دانشگاه علوم پزشکی سمنان |
1930 | دانشگاه علوم پزشکی بابل |
برای اطلاع از اطلاعات تکمیلی در رابطه با درصد و رتبه لازم قبولی فیزیوتراپی، مطالعه مقاله رتبه لازم برای قبولی فیزیوتراپی را از دست ندهید!
مراحل تحصیل در رشته فیزیوتراپی به چه شکل است؟
برخلاف رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی که از دو مرحله دکتری عمومی و دکتری تخصصی تشکیل شدهاند، رشته فیزیوتراپی همانند سایر رشتهها، از سه مقطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تشکیل شده است.
البته این موضوع، یکی از مزیتهای بسیار خوب رشته فیزیوتراپی محسوب میشود! چرا که دانشجویان این رشته بعد از 4 سال و با داشتن مدرک لیسانس میتوانند وارد بازار کار شده و کسب درآمد کنند. همچنین با وجود این که پزشک محسوب نمیشوند، بعد از فارغالتحصیلی، پیشوند دکتر را یدک میکشند! اما در ادامه مطلب، به معرفی هر سه مقطع رشته فیزیوتراپی به تفکیک هر مقطع خواهیم پرداخت.
مقطع کارشناسی یا همان لیسانس فیزیوتراپی
مقطع لیسانس فیزیوتراپی شامل یک دوره 4 ساله میباشد که در نهایت فارغالتحصیلان به یک فیزیوتراپیست قهار تبدیل میشوند. دانشجویان در طول این 4 سال باید 142 واحد دروس تئوری و عملی را بگذرانند که از سال سوم دانشجویی، دورههای کارورزی شروع میشود. ناگفته نماند، در دوران لیسانس، رشته فیزیوتراپی هیچ گرایش و شاخهای ندارد.
دروس دوران لیسانس از سه قسمت دروس عمومی (مشترک بین همه رشتهها)، دروس پایه و دروس تخصصی تشکیل شده است که در ادامه نام خواهیم برد:
دروس پایه مقطع لیسانس فیزیوتراپی
- فیزیک برای فیزیوتراپی
- فیزیولوژی عمومی
- فیزیولوژی عصب و عضله
- آناتومی سر، گردن و تنه
- آناتومی اندام فوقانی
- آناتومی اندام تحتانی
- آناتومی اعصاب
- آناتومی سطحی بدن
- بافتشناسی
- آسیبشناسی
- روانشناسی عمومی و بیماران
- روانپزشکی
- ژنتیک
- بیماریهای مغز و اعصاب
- بیماریهای روماتیسمی و پوستی
- بیماریهای قلبی، عروقی و تنفسی
- جراحی عمومی
- ارتوپدی
- رادیولوژی
- کمکهای اولیه
دروس تخصصی مقطع لیسانس فیزیوتراپی
- زبان تخصصی
- اصول توانبخشی و فیزیوتراپی
- فیزیوتراپی در بیماریهای مغز و اعصاب
- فیزیوتراچی در بیماریهای روماتیسمی و پوستی
- فیزیوتراپی در بیماریهای قلبی، عروقی و تنفسی
- فیزیوتراپی در بیماریهای جراحی
- فیزیوتراپی در بیماریهای ارتوپدی 1 و 2
- 6 واحد کینزیولوژی و بیومکانیک
- 5 واحد الکتروتراپی
- 4 واحد تمرین درمانی
- تمرین درمانی در بیماران فلج نیمه بدن
- تمرین درمانی در بیماران فلج مغزی
- وسایل کمکی و اندام مصنوعی
- ماساژ و موبیلیزاسیون
- ارزشیابی دستگاه اسکلتی – عضلانی
- فیزیوتراپی مبتنی بر شواهد
مقطع کارشناسی ارشد فیزیوتراپی
مقطع فوق لیسانس فیزیوتراپی نیز یک دوره 2 ساله است که در این دوره دانشجویان موظف به پژوهش در رشته مربوطه بوده و اکثر واحدهای آنها به صورت عملی است که در نهایت دانشآموختگان حرفهای و باتجربهتری را تربیت مینمایند.
گرایشهای مقطع کارشناسی ارشد فیزیوتراپی
براساس اطلاعات موجود در دفترچه کارشناسی ارشد سال 1400، رشته فیزیوتراپی در مقطع کارشناسی ارشد شامل 2 رشته گرایش میباشد که عبارتند از :
- فیزیوتراپی
- فیزیوتراپی ورزشی
البته کسانی که دارای مدرک لیسانس فیزیوتراپی باشند، میتوانند در رشتههایی مانند: علوم تشریحی، فیزیک پزشکی، سلامت سالمندی، آرگونومی، مدیریت توانبخشی و فیزیولوژی نیز شرکت کنند چرا که رشتههای ذکر شده جزو رشتههای مرتبط با فیزیوتراپی میباشد.
مقطع PHD رشته فیزیوتراپی
مقطع دکتری تخصصی یا همان PHD رشته فیزیوتراپی به دورهای گفته میشود که به تربیت افراد متخصص و مسلط به مطالب علمی و پژوهشی میپردازد. هدف از تشکیل این دورهها، بکارگیری روشهای توسعه یافته، تحقیق و درمان در حیطه آموزش و پژوهش میباشد.
حداکثر زمان مجاز برای تحصیل در PHD رشته فیزیوتراپی، 4/5 سال تحصیلی است و در صورتی که دانشجو در مدت زمان تعیین شده قادر به دفاع از رساله خود نشود، از ادامه تحصیل محروم خواهد بود.
گرایشهای مقطع PHD رشته فیزیوتراپی
- دکتری فیزیوتراپی
- دکتری علوم و فناوریهای تصویربرداری پزشکی (گرایش تصویربرداری عصبی)
- دکتری بیولوژی تولید مثل
- دکتری علوم اعصاب
- دکتری سالمندشناسی
- دکتری فیزیولوژی ورزشی
- دکتری تشریحی
- دکتری علوم سلولی کاربردی
- دکتری مهندسی بافت
- دکتری مشاوره توانبخشی
- دکتری آرگونومی
- دکتری مهندسی پزشکی (بیوالکتریک)
- دکتری نانوفناوری پزشکی
- دکتری بهداشت حرفهای
- دکتری پزشکی مولکولی
- دکتری کار درمانی
- دکتری علوم بیومدیکال مقایسهای
- دکتری فیزیولوژی
بازار کار فیزیوتراپی
همانطور که در مطالب فوق و در قسمت دانشگاههای ارائهدهنده رشته فیزیوتراپی به آن پرداختیم، رشته فیزیوتراپی فقط در 15 دانشگاه دولتی ایران ارائه میشود و از آن جایی که دانشگاههای آزاد، پیام نور، علمی _ کاربردی و .. رشته فیزیوتراپی ندارند، میتوان گفت که این رشته از بازار کار خوبی برخوردار است و هنوز به مرحله اشباع شدن نرسیده است.
از طرفی، به دلیل کهولت سن، افزایش زندگی ماشینی و بیتحرکی، نیاز به مراکز فیزیوتراپی و فیزیوتراپیستهای ماهر در جامعه افزایش مییابد. بنابراین، انتظار میرود اگر فارغالتحصیل رشته فیزیوتراپی در کسب مهارتهای خود با جدیت تلاش کند و به صورت تجربی به تقویت مهارتهای خود بپردازد، میتواند از درآمد خیلی خوبی برخوردار شود.
فارغالتحصیلان رشته فیزیوتراپی میتوانند در مراکز مختلف مانند: بیمارستانها، درمانگاههای دولتی و خصوصی، مراکز هلال احمر، فدراسیونهای ورزشی، مراکز توانبخشی، مجموعههای ورزشی و .. مشغول به فعالیت شوند. علاوهبر این، فیزیوتراپیستها میتوانند بعد از گذراندن دوران طرح و کسب سابقه کاری لازمه، اقدام به تأسیس کلینیک خصوصی فیزیوتراپی کنند.
البته فراموش نکنید، برای تأسیس کلینیک خصوصی، فرد باید دارای سابقه کاری در مراکز استانها به مدت 6 سال و سابقه کاری در شهرستانها به مدت 3 سال را دارا باشد.
درآمد رشته فیزیوتراپی
درآمد رشته فیزیوتراپی به عوامل مختلف محیطی و سابقه فعالیتهای پیشین بستگی دارد. یک فیزیوتراپیست میتواند بدون سابقه کاری خاصی و با فعالیت در مراکز دولتی و بیمارستانی، حداقل درآمد 2 تا 4 میلیونی کسب کند. در رشته فیزیوتراپی مدرک تحصیلی در مقاطع بالاتر تأثیر آن چنانی بر درآمد فرد نخواهد داشت! آنچه حائز اهمیت است، توانایی و مهارت تجربی فرد خواهد بود.
اما اگر فردی بتواند مجوزهای لازم جهت تأسیس کلینیک یا مرکز فیزیوتراپی خصوصی خود را دریافت نماید، بعد از مدتی میتوان انتظار داشت تا فرد به درآمد بالا 10 میلیون ماهانه نیز دست یابد.
چنانچه از افرادی هستید که به فکر مهاجرت و ادامه تحصیل و اشتغال در کشورهای اروپایی میباشید، باید به عرضتان برسانیم در سال گذشته کشورهای آمریکا و استرالیا از برترین کشورهای دنیا برای فیزیوتراپیستها شناخته شدهاند، به این صورت که در سال 2020 کشور آمریکا با جذب و استخدام 39 درصدی فیزیوتراپیست، رکورد بیشترین استخدام را ثبت کرده است.
گفتنی است، درآمد فیزیوتراپیستهایی که در کشورهای آمریکا و استرالیا به استخدام دولت درآمدهاند، به ترتیب 85 هزار دلار و 60 هزار دلار در سال بوده است.
شرایط تحصیل رشته فیزیوتراپی در دانشگاههای خارج از کشور
رقابت بالا برای تحصیل رشتههایی مانند فیزیوتراپی در کنکور سراسری و وجود فرصتهای شغلی بسیار زیاد در خارج از کشور باعث شده است تا افراد زیادی به فکر مهاجرت بوده و ترک وطن کنند. همچنین داشتن یک مدرک معتبر بینالمللی، به فرد این اجازه را خواهد داد تا در کشورهای مختلف دنیا بعنوان یک فیزیوتراپیست اجازه اشتغال و فعالیت داشته باشد.
قبل از اقدام به هر کاری، ابتدا باید شرایط و مدارک لازم جهت اخذ پذیرش در آن دانشگاه را به دقت مطالعه نمایید. بعلاوه باید از شهریه، شرایط اخذ ویزا، هزینه تحصیل، هزینههای زندگی مانند: خوراک، پوشاک، هزینه درمان، مسکن و .. دانشگاه مقصد استعلام بگیرید.
همچنین هر کشور، دانشگاه و موسسه آموزشی ممکن است شرایط و قوانین خاص خود را داشته باشد، بعنوان مثال برای تحصیل در بسیاری از دانشگاههای اروپا شما نیاز به گذراندن دوره کالج خواهید بود یا ممکن است برای تحصیل در دانشگاه خاصی نیاز به مدرک زبان داشته باشید! بنابراین اطمینان از شرایط بسیار حائز اهمیت است.
تحصیل رشته فیزیوتراپی در دانشگاههای آمریکا
دانشجویان متقاضی تحصیل در دانشگاههای آمریکا، میتوانند با مدرک کارشناسی خود اقدام به گرفتن پذیرش و بورسیه تحصیلی برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد گرایشهای رشته فیزیوتراپی کنند. از جمله مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش در آمریکا عبارتند از:
- داشتن یک انگیزهنامه قوی به صورتی که مسئول اخذ پذیرش مربوطه را متقاعد کند.
- دارا بودن یک رزومه تحصیلی قوی و نمرات بالا
- داشتن مدرک زبان معتبر و بینالمللی مانند تافل، آیلتس و ..
- برخی از دانشگاهها نیز ممکن است برای اخذ پذیرش درخواست ریز نمرات ترجمه شده را داشته باشند.
برترین دانشگاههای آمریکا نیز عبارتند از:
- دانشگاه دلاوار
- دانشگاه پیتزبورگ
- دانشگاه سوترن
- دانشگاه کالیفرنیا
- دانشگاه واشینگتن
- دانشگاه ایموری، نورث وسترن، لوا، دوک، فلوریدا، میامی و بوستون
تحصیل رشته فیزیوتراپی در دانشگاههای ترکیه
کشور ترکیه به دلیل نزدیکی از لحاظ جغرافیایی، فرهنگ و تشابهات دینی به یکی از پرطرفدارترین کشورها برای ادامه تحصیل دانشجویان گروههای مختلف من جمله فیزیوتراپی تبدیل شده است. تحصیل رشته فیزیوتراپی در ترکیه در هر سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری امکانپذیر است.
تحصیل فیزیوتراپی در کشور ترکیه از برخی شرایط ویژه برخوردار است که مهمترین آن این است که اغلب دانشگاههای ترکیه برای اخذ پذیرش، شرط کسب نمره قبولی در آزمونهای YOS و SAT دارند.
از برترین دانشگاههای ترکیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دانشگاه اوکان
- دانشگاه باغچهشهر
- دانشگاه کوچ
- دانشگاه یدی تپه
- دانشگاه استانبول بیلگی
تحصیل رشته فیزیوتراپی در دانشگاههای اروپا
کشورهای اروپایی معمولأ از کیفیت آموزش بالایی برخوردار هستند و دانشجویان بعد از فراغت از تحصیل از دانشگاه، میتوانند با مدرک معتبر در بهترین مراکز دنیا به اشتغال بپردازند. اما برخی از کشورهای مورد استقبال رشته داروسازی در بین ایرانیان، عبارتند از:
- سوئد یکی از بهترین کشورها برای ادامه تحصیل فیزیوتراپی است. اما یکی از شرایط اخذ پذیرش این کشور، داشتن مدرک زبان انگلیسی است. علاوهبر این، بعد از کسب پذیرش، باید در دوره یک ساله آموزش زبان سوئدی نیز شرکت کنند.
- اتریش دیگر کشور اروپایی است که بسیار مورد استقبال است. این رشته در کشور سوئد با نام کارشناسی علوم در مطالعات بهداشتی شناخته میشود. هزینه تحصیل در اتریش پایینتر از بقیه کشورها میباشد. از بهترین دانشگاههای این کشور میتوان به دانشگاه وین اشاره کرد.
آیا در رشته فیزیوتراپی طرح اجباری مناطق محروم اجباری است؟
برخلاف رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی، برای فارغالتحصیلان رشته فیزیوتراپی، طرح اجباری مناطق محروم اجباری نیست و صرفأ برای تقویت مهارتهای فردی و تجربی شخص میتواند این دوره را بگذراند. البته کسانی که خواستار تأسیس مراکز فیزیوتراپی خصوصی هستند، به دلیل نیازمند بودن به سابقه کاری 6 و 3 ساله، ملزم به گذراندن دوره طرح میشوند.
از چه رشتههایی میتوان به رشته فیزیوتراپی رفت؟
اصولأ برای تغییر رشته از فیزیوتراپی، باید فرد مدرک کارشناسی داشته باشد سپس با شرکت در آزمون کارشناسی ارشد وزارت بهداشت یا وزارت علوم، اقدام به تغییر رشته کنند. در ادامه مطلب لیستی از رشتههای مجاز تغییر رشته از کارشناسی فیزیوتراپی به کارشناسی ارشد سایر رشتهها برای شما تهیه کردهایم که به شرح زیر میباشد:
فیزیوتراپی | کلیه کارشناسیهای علوم پزشکی |
---|---|
علوم تشریحی | آموزش پزشکی |
فیزیوتراپی | اپیدمیولوژی |
فیزیوتراپی ورزشی | انفورماتیک پزشکی |
فیزیولوژی | زیست فناوری پزشکی |
فیزیک پزشکی | فناوری اطلاعات سلامت |
مدیریت توانبخشی | مدیریت خدمات بهداشتی درمانی |
ارگونومی | نانو تکنولوژی پزشکی |
سلامت سالمندی | مهندسی پزشکی، آمار زیستی، سلامت و ترافیک، اقتصاد بهداشت، نانو تکنولوژی پزشکی، ارزیابی فناوری سلامت، برنامهریزی یادگیری، تاریخ علوم پزشکی، رفاه اجتماعی، کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی، مهندسی بهداشت محیط و ژورنالیسم پزشکی |
سخن پایانی
اما میرسیم به ایستگاه پایانی این مقاله، برای جمعبندی مطالب باید بگوییم همانطور که خودتان نیز مطلع هستید، در جوامع امروزی و مخصوصأ در کشور ما ایران، به دلیل کمبود منابع و املاح در مواد غذایی، عوامل ژنتیکی، کمبود منابع معدنی در اثر روشهای غلط زندگی و کمبود انواع ویتامینهای گروه D مخصوصأ در بین بانوان، هر فردی در زندگی ممکن است راه به سمت فیزیوتراپی کج کند.
اگر به افراد جامعه، مادربزرگان و پدربزرگان با دقت توجه کنیم، خواهیم دید، بسیاری از این افراد حداقل در طول زندگی خود یک بار برای انجام فیزیوتراپی گردن، فیزیوتراپی زانو و یا فیزیوتراپی کمر به مراکز مختلف فیزیوتراپی مراجعه کردهاند. بنابراین، نقش پررنگ این رشته به وضوح مشخص است.
اما من بعنوان یک مشاور تحصیلی در بسیاری از موارد شنیدهام که داوطلبان هنگام انتخاب رشته این سوال را بارها تکرار میکنند که آیا رشته فیزیوتراپی خوبه! ببینید دوستان عزیز، نمیتوان گفت که یک رشته خوب هست یا یک رشته بد هست! هر رشته و حرفهای نیازمند فرد مخصوص خودش است.
آنچه در موفقیت یا عدم موفقیت انسانها نقش دارد، یافتن استعداد و دنبالهروی از استعداد خود است. هیچ رشتهای صرفأ خوب یا صرفأ بد نیست! هر کدام علاوهبر مزیت ممکن است رذیلتهای خاص خود را نیز داشته باشند. فقط در توانایی انسانها است که این مسئله تفاوت ایجاد میکند.
پس در زمان انتخاب رشته باید به استعدادهای خود توجه بالایی داشته باشیم، درست است که به دلیل مسائل و مشکلات اقتصادی امروزه همه به دنبال رشتهها و شغلهایی با درآمد و بازار کار عالی میگردند، اما این نکته را فراموش نکنید که از علاقه میتوان به درآمد رسید، اما اگر علاقه نباشد و وارد محیطی شوید که آزارتان میدهد، بالأخره یک روز مجبور به ترک خواهید شد هرچند اگر درآمدتان عالی باشد.
برای اطلاع از آخرین مقالات منتشر شده ما، در قسمت خبرنامه سایت بخون حتمأ ثبت نام کنید. همچنین طبق روال همیشگی، ما در قسمت ارسال دیدگاه و نظرات، منتظر نظرات، پیشنهادات، انتقادات و سوالات شما عزیزان هستیم و با رنگی کردن ستارههای مقاله، موجبات قوت قلب را برای ما فراهم خواهید کرد. به امید موفقیت همه دوستان ..
سوالات متداول
- بازار کار رشته فیزوتراپی به چه صورت میباشد؟
افزایش جمعیت سالمندان، کم تحرکی، چاقی و بروز مشکلات متعدد عضلانی و استخوانی منجر به افزایش تقاضا برای رشته فیزیوتراپی میشود. بنابراین بازار کار رشته فیزیوتراپی مثل همیشه عالی خواهد بود. - درآمد فارغ التحصیلان رشته فیزیوتراپی به چه صورت است؟
فارغ التحصیلانی که به تازگی مدرک خود را اخذ کرده و از تجربه کمی برخوردارند، میتوانند با درآمد ماهیانه 5 میلیون تومان فعالیت خود را در مراکز درمانی فیزوتراپی دولتی ادامه دهند. اما با ادامه فعالیت و اخذ تخصص و تجارب بیشتر، یک فیزیوتراپیست میتواند بازار کار شخصی خود را داشته باشد و حتی میتواند در منزل نیز به درمان بیماران بپردازد و روزانه تا سقف 3 میلیون تومان درآمد کسب کند.
- آیا رشته فیزیوتراپی طرح دوساله اجباری دارد؟
خیر، گذراندن طرح دوساله در رشته فیزیوتراپی برخلاف رشتههای پزشکی، اجباری نیست و به صورت اختیاری و مازاد بر نیاز صورت میپذیرد. - حداقل رتبه قبولی برای رشته فیزیوتراپی چقدر است؟
برای قبولی در رشته فیزیوتراپی میتوان به رتبه حدودی 8000 امیدوار بود. برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد میشود به متن مقاله مراجعه کنید.
درضمن اگر در زمینه کسب و کار کنکور فعالیت دارید و به دنبال دیده شدن خدمات خود هستید، سایت بخون به عنوان یک رسانه مستقل پذیرای انواع تبلیغات کنکوری شما میباشد. برای مشاهده تعرفهها و اطلاعات کامل میتوانید از صفحه تبلیغات کنکور دیدن کنید.