یک خبر ویژه برای کنکوری‌ها!

40 درصد کل زیست کنکور هدیه ما برای شماست؛ شماره موبایلت رو وارد کن و هدیه رو همین الان بگیر:

معرفی کامل رشته دندان‌پزشکی

سلام به همه جویندگان علم، در این مقاله از سری مقالات معرفی رشته‌های دانشگاهی از سایت بخون، قصد داریم به سراغ معرفی رشته دندان‌پزشکی برویم. در امر انتخاب رشته تحصیلی، اطلاع از نحوه و چگونگی تحصیل در رشته مورد نظر، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. پس با صرف فقط 10 دقیقه از زمان خود به مطالعه این مقاله، با عناوینی همچون معرفی کامل رشته دندان‌پزشکی و مراحل تحصیل آن، بازار کار، درآمد، نحوه پذیرش دانشگاه‌ها، ظرفیت و … آشنا خواهید شد. همچنین از آینده این رشته بعد از فراغت از تحصیل و نحوه تصمیم‌گیری درست در مورد ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر یا ورود به بازار کار و کسب تجربه‌های بیش‌تر اطلاعات تکمیل‌تری دریافت خواهید نمود. بدین منظور، تا پایان مطلب همراه ما بمانید ..

علاقه به چه میزان در انتخاب رشته دندان‌پزشکی موثر است؟

یکی از مهم‌ترین و چالش برانگیزترین دوراهی‌ها در انتخاب رشته کنکور و انتخاب هدف و شغل آینده، انتخاب بین علاقه و بازار کار است. یکی از سوالات مهمی که همه ما از دوران مدرسه با آن مواجه هستیم، پاسخ به سوال علم بهتر است یا ثروت بوده و همیشه به نوعی ما را وادار به فکر کردن بیش‌تر کرده است.

ژان پل سارتر فیلسوف، متفکر و نویسنده فرانسوی قرن بیستم، معتقد بود انسان محکوم به آزادی است! و این آزادی زمانی معنا پیدا می‌کند که ما دست به انتخاب می‌زنیم. به عقیده او انسان مختار است که انتخاب کند و گاه به دلیل سهل‌انگاری‌ها و عدم دور اندیشی مجبور است انتخاب‌های خود را محدود کند! بنابراین، این محدودیت در انتخاب، باعث بروز بحران می‌شود. اما اگر ما حتی بین انتخاب‌های محدود خود بهترین انتخاب را داشته باشیم، همواره مورد حمایت انتخاب خود قرار خواهیم گرفت و اگر در بین وسیع‌ترین و نامحدودترین انتخاب‌ها، انتخاب نامناسبی داشته باشیم، تنها نتیجه‌ای که خواهیم گرفت، ندامت و پشیمانی همیشگی ما در زندگی خواهد بود.

متأسفانه امروزه در جامعه، انتخاب رشته و شغل آینده صرفأ بر اساس میزان درآمد و معروفیت یک رشته انجام می‌گیرد و در اکثر موارد خود دانش آموزان و والدین آن‌ها بدون اطلاع دقیق از استعداد خود و یا فرزندان اصرار به ادامه تحصیل در رشته مورد علاقه خود دارند که در آینده نه چندان دور سبب اشباع شدن رشته‌ها با افراد نامناسب می‌شود.

ما نمی‌خواهیم بگوییم علاقه یا درآمد مهم نیستند، بلکه باید ببینیم آیا از علاقه به پول می‌توان رسید و بالعکس آیا می‌توان بدون علاقه و یا علاقه کورکورانه وارد رشته‌ای شد و از درآمد آن رشته به علاقه‌های خود دست یافت!

پس باید ببینیم در قدم اول آیا علاقه ما واقعی است؟ بسیاری از افراد با مراجعه به مطب دندان‌پزشکان عاشق دندان‌پزشکی می‌شوند، با مراجعه به مطب پزشک، عاشق پزشکی و … خب این علاقه واقعی نیست و فقط با باد خزان به این طرف و آن طرف رفتن است! علاقه واقعی زمانی اتفاق می‎‌افتد که با اطلاع دقیق از جزئیات ورود به یک رشته، سختی‌ها، مشکلات و … باز هم مصمم به انتخابمان باشیم.

پس برای این‌که بدانید علاقه شما به چه میزان واقعی است و آیا واقعأ شما را به هدف اصلی زندگی نزدیک می‌کند، تا انتها مقاله با ما همراه باشید و تمام شرایط و ضوابط تحصیل در رشته دندان‌پزشکی را فرا بگیرید.

نحوه پذیرش در رشته دندان‌پزشکی برای انتخاب رشته کنکور!

پذیرش رشته دندان‌پزشکی به صورت ناحیه‌ای و بومی است. همه این ناحیه‌ها در دفترچه انتخاب رشته سازمان سنجش درج می‌شوند، اما با یک مثال بیش‌تر متوجه خواهید شد. شما سه استان یزد، چهارمحال و بختیاری و اصفهان را اگر در نظر بگیرید، این سه استان و شهرهای آن در یک ناحیه محسوب می‌شوند.

ظرفیتی که به رشته‌های دارای پذیرش ناحیه‌ای بومی اختصاص می‌یابد، به صورتی است که بعنوان مثال اگر دانشگاهی ظرفیتی معادل جذب 60 دانشجو داشته باشد، 30 نفر دختر خواهد بود و 30 نفر پسر، فقط 60 درصد از آن ناحیه پذیرفته خواهند شد و 40 درصد بقیه از آن ناحیه نخواهند بود. در واقع 36 نفر از 60 نفر بومی آن ناحیه و 24 نفر باقی مانده از نواحی دیگر خواهند بود.

راستی اگر به دنبال مشاهده کارنامه‌های واقعی قبولی رشته دندانپزشکی هستید، توصیه می‌کنم مقالات زیر که کارنامه قبولی دندانپزشکی از سال‌ 98 تا کنون را دارد را مشاهده کنید:

رشته دندان‌پزشکی در کدام دانشگاه‌ها ارائه می‌شود؟

همان‌طور که می‌دانید، بعد از رشته پزشکی، رشته دندان‌پزشکی دومین رشته پرطرفدار از رشته‌های علوم تجربی است و هرساله داوطلبین بسیاری به رقابت با یکدیگر می‌پردازند تا صندلی‌های رشته‌های ناب و تاپ را از آن خود کنند. طبق دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری علوم تجربی، پذیرش در رشته دندان‌پزشکی در دانشگاه‌های دولتی روزانه و پردیس خودگردان صورت می‌گیرد. ناگفته نماند که دانشگاه آزاد اسلامی نیز پذیرش در رشته دندان‌ را امکان‌پذیر کرده است. پس در کل رشته دندان در دانشگاه‌های زیر ارائه می‌گردد:

دانشگاه‌های ارائه دهنده رشته دندان‌پزشکی

رشته دندان‌پزشکی بدون کنکور!

پذیرش در رشته‌های پزشکی، دندان‌پزشکی و داروسازی دارای شرایط پذیرش بدون کنکور نمی‌باشند و تنها راه ورود به این رشته‌ها، شرکت در آزمون سراسری است. این بدان معناست که هیچ کدام از رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی در دانشگاه‌های غیرانتفاعی، پیام نور و علمی کاربردی ارائه نمی‌شود. علت نبود پذیرش دندان‌پزشکی، پزشکی و داروسازی بدون کنکور، وجود رقابت بالا و حساسیت این رشته‌ها می‌باشد. به این صورت که در پذیرش با کنکور افراد دارای صلاحیت از بقیه جدا می‌شوند.

آیا هیچ راه دیگری برای ورود به رشته دندان‌پزشکی بدون کنکور وجود ندارد؟

در سال‌های اخیر در ایران، پذیرش در رشته دندان‌پزشکی صرفأ براساس شرکت در کنکور سراسری بوده و چنانچه داوطلبی موفق به کسب رتبه زیر 2000 باشد، شانس قبولی در این رشته را خواهد داشت. اما تعدادی از دانشگاه‌های مورد تأیید وزارت بهداشت ایران وجود دارند که می‌توان 72 واحد درسی از رشته دندان‌پزشکی را در آن‌ها، به صورت بدون کنکور گذراند و بعد از اتمام 72 واحد، می‌توانند درخواست انتقالی به ایران را داشته باشند و اگر کسی خواستار انتقالی نباشد، می‌تواند تمام واحدهای درسی خود را آن‌جا بگذراند. برخی افراد این نوع دانشگاه‌ها را با عناوین دندان‌پزشکی بدون کنکور می‌نامند که این‌طور نیست و فقط وسیله‌ای است برای اخاذی سودجویان، این دانشگاه‌ها عبارتند از:

دانشگاه‌های ارائه دهنده بدون کنکور رشته دندان‌پزشکی

البته ناگفته نماند که تحصیل در هر یک از این دانشگاه‌ها، شرایط و ضوابط خاص خود را خواهند داشت، بعنوان مثال: زبان دانشگاه مرجع، یکی از شایع‌ترین مشکلات دانشجویان خواهد بود، به همین دلیل قبل از هر اقدامی، باید به دقت تمام موارد و شرایط مطالعه شوند. در ادامه مطلب، ما نیز سعی خواهیم کرد در مورد تحصیل در خارج از کشور مطالبی را ارائه دهیم. همراه ما بمانید ..

انواع ورودی برای رشته دندان‌پزشکی

شاید این سوال برایتان پیش آید که رشته دندان‌پزشکی، چند نوع ورودی دارد و این این تنوع ورودی برای چیست! در پاسخ باید بگوییم که دانشگاه‌های سراسر کشور برای برخی از رشته‌ها مانند رشته دندان‌پزشکی دو نوع ورودی در نظر گرفته‌اند و شامل ورودی مهر ماه و ورودی بهمن ماه می‌باشد. به این صورت که ورودی‌های مهر ماه دانشجویان روزانه به حساب می‌آیند و ورودی‌های بهمن ماه را به اصطلاح ورودی بین‌الملل یا همان شهریه‌پرداز می‌نامند.

ظرفیت رشته دندان‌پزشکی در سال 1400

در سال 1400، ظرفیت پذیرش گروه علوم تجربی در دوره روزانه دانشگاه‌های دولتی در کل  35 هزار و 342 نفر بوده است و ظرفیت دوره نوبت دوم نیز 2 هزار و 384 نفر اعلام شده بود. از آن جایی که هر ساله بخش عمده‌ای از ظرفیت‌ها به رشته‌ها و دانشگاه‌های علوم پزشکی اختصاص می‌یابد اما همیشه ظرفیت رشته دندان‌پزشکی به مراتب کم‌تر از ظرفیت رشته پزشکی است.

به این صورت که ظرفیت کل رشته دندان‌پزشکی سال 1400 در مجموع دانشگاه‌های علوم پزشکی و واحدهای دانشگاه آزاد، در دوره‌های روزانه، شهریه‌پرداز، سهمیه بومی، آزاد تمام وقت و خود گردان آزاد، به تعداد 1 هزار و 518 نفر بوده است که از میان، تعداد 1 هزار و 41 نفر ظرفیت دوره روزانه و 276 نفر ظرفیت دوره بین‌الملل یا همان شهریه‌پرداز اعلام شده بوده است. براساس آخرین آمار، در مجموع 37 دانشگاه دولتی و 19 پردیس دانشگاهی از طریق کنکور سراسری در رشته دندان‌پزشکی اقدام به پذیرش دانشجو می‌کنند.

طبق گفته رئیس سازمان سنجش آموزش کشور جناب آقا پور عباس، طی تصمیم جدیدی که در شورای عالی فرهنگی گرفته شده است، بنا بر این شده است تا از سال 1401 به مدت 5 سال، هر سال ظرفیت رشته پزشکی به میزان 20 درصد افزایش یابد و این افزایش ظرفیت در طی پنج سال آینده، سه هزار نفر خواهد بود. شما عزیزان برای مطالعه متن کامل و دقیق این خبر و اطلاع از سایر جزئیات افزایش میزان ظرفیت رشته پزشکی در دانشگاه‌ها می‌توانید به مقاله افزایش ظرفیت پزشکی برای کنکور 1401 مراجعه نمایید.

درصد قبولی رشته دندان‌پزشکی چقدر است!

هر داوطلب کنکور، قبل از آزمون و انتخاب رشته لازم است در مورد آخرین رتبه قبولی دندان‌پزشکی روزانه اطلاعات کافی را کسب کند. با توجه به این که پروسه انتخاب رشته یکی از حساس‌ترین و مهم‌ترین مراحل کنکور به شمار می‌رود، بهتر است حداقل میانگین درصد لازم برای قبولی هر رشته مورد نظرمان را بدانیم. کارنامه‌های قبولی سال گذشته چون نزدیک‌ترین آزمون نسبت به هر سال هستند، می‌توانند مبنا دقیق‌تری برای تحلیل وضعیت داوطلبان باشند.

همان‌طور که می‌دانید، پذیرش در کنکور سراسری بر اساس رتبه در سهمیه داوطلبان انجام می‌گیرد. طبق آماری که از کارنامه‌های سال گذشته به دست آورده‌ایم، در هر سه منطقه، داوطلبان با کسب درصدهای زیر موفق به قبولی در رشته دندان‌پزشکی شده بودند، میانگین درصدهای به دست آمده از این کارنامه‌ها به شرح زیر می‎‌باشد:

میانگین درصدهای پذیرفته‌شدگان رشته دندان‌پزشکی

نکته مهم: اعداد ذکر شده به نزدیک‌ترین عدد مورد نظر گرد شده‌اند. برای اطلاع از رتبه لازم برای قبولی دندان‌پزشکی، به مقاله رتبه لازم برای قبولی رشته دندان‌پزشکی مراجعه کنید.

شهریه دانشگاه‌های بین‌الملل و آزاد رشته دندان‌پزشکی

تحصیل دانشجویان در دوره‌های روزانه دانشگاه‌های سراسر کشور رایگان است؛ اما در سایر دوره‌ها با پرداخت شهریه همراه خواهد بود. در این دوره‌ها، در بدو دوره ابتدا باید مبلغ 8 میلیون و 500 هزار تومان علی‌الحساب به حساب دانشگاه مقصد واریز کنید تا ثبت نام شما تکمیل شود. سپس بعد از آن، در طی هر ترم بنا به نوع دروس هر ترم (نظری، عملی، پایه، اختصاصی و شهریه ثابت) تعیین می‌شود که آن ترم چه میزان پرداختی خواهید داشت که برای ورود به ترم‌های بعدی، شما می‌بایست هر ترم با دانشگاه تسویه حساب کنید.

شهریه یک ترم 18 واحدی براساس سال 99 در دانشگاه بین‌الملل

شهریه دانشگاه‌های پردیس خودگردان (بین‌الملل) و ظرفیت مازاد، معمولأ به دو گروه شهریه ثابت و شهریه متغیر تقسیم می‌شود. شهریه کلیه واحدهای پردیس خودگردان پزشکی و دندان‌پزشکی به غیر از سه دانشگاه مستقر در تهران، برای یک ترم تحصیلی مبلغی معادل بیش از 10 میلیون 500 تا 10 میلیون و 900 هزار تومان بوده است. گفتنی است شهریه کلیه دانشگاه‌های پردیس و ظرفیت مازاد هر سال بین 10 تا 15 درصد افزایش می‌یابد. شهریه سه دانشگاه علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و دانشگاه ایران حداکثر 12 درصد بیش‌تر از مبلغ فوق است.

شهریه یک ترم 18 واحدی بر اساس سال 99 در دانشگاه آزاد اسلامی

شهریه دانشگاه‌های ازاد نیز شامل شهریه ثابت و شهریه متغیر است که شهریه ثابت بر اساس نیمسال ورودی هر دانشجو تعیین می‌شود و تا پایان اتمام هر دوره در سنوات مجاز، بدون افزایش خواهد بود اما شهریه متغیر با توجه به تعداد واحدهای اخذ شده توسط دانشجو تعیین می‌شود و در طول دوره تحصیل دانشجو افزایش می‌یابد.

میزان شهریه دانشگاه آزاد از طریق هیئت امنا تعیین می‌شود و معمولأ هر ساله 10 إلی 15 درصد افزایش می‌یابد. البته هریه این دانشگاه در صورت داشتن شرایط خاص مانند برخورداری از سهمیه ایثارگران و جانبازان با تخفیف شهریه چشم‌گیری همراه خواهد بود.

آخرین شهریه رشته دندان‌پزشکی سال 99 دانشگاه آزاد

  • حدود شهریه ثابت در هر نیم‌سال: 10 میلیون و 500 هزار تومان
  • حدود شهریه متغیر برای هر واحد درسی: 115 هزار تومان

اما در سال جدید نحوه محاسبه میزان شهریه دانشگاه آزاد تغییر کرده است. در رشته‌های پزشکی نظیر دندان‌پزشکی دسته‌بندی‌های خاص ایجاد شده است که معیار محاسبه شهریه است. شهریه گروه‌‌های فرعی آن براساس سیاست‌های وزارت بهداشت و حوزه معاونت علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تعیین می‌شود.

بنابراین، شهریه‌ها با توجه به سطح‌بندی واحدهای دانشگاهی و وضعیت رشته‌ها مشخص می‌شود. این نشان دهنده برنامه‌ریزی دانشگاه آزاد برای افزایش کیفیت خدمات آموزشی و عدالت آموزشی است. امسال قرار است پرداخت شهریه در این دانشگاه با سال‌های گذشته تفاوت پیدا کند. امسال در ابتدا واحدهای دانشگاهی براساس زیر ساخت‌ها و امکانات آموزشی خود دسته‌‌بندی خواهند شد، سپس شهریه مشخص می‌شود. به طور مثال، شهریه دانشجویی که در واحد علوم‌ و تحقیقات تهران تحصیل می‌کند، با شهریه دانشجویی که در ایلام درس می‌خواند، متفاوت خواهد بود.

همچنین، از این پس شهریه رشته‌های کم طرفدار نسبت به سایر رشته‌های پرطرفدار، پایین‌تر خواهد بود. به این ترتیب واحدهای دانشگاهی برای بهبود کیفیت آموزش خود تلاش بیش‌تری می‌کنند تا بتوانند شهریه‌ای درخور امکاناتی که در اختیار دانشجو می‌گذارند، دریافت کنند.

مراحل تحصیل در رشته دندان‌پزشکی

دوره دکتری عمومی دندان‌پزشکی یکی از دوره‌های مصوب نظام آموزش عالی در کشور جمهوری اسلامی ایران است که به اعطاء مدرک دانشگاهی می‌انجامد. این دوره مجموعه‌ای هماهنگ از فعالیت‌های آموزش نظری، عملی، بالینی و تحقیقاتی است.

هدف از اجرا برنامه دوره دکتری عمومی دندان‌پزشکی، تربیت دندان‌پزشکان عمومی شایسته است که دارای مبانی قوی علمی، مهارت‌های مناسب درمانی، توانایی آموزش بهداشت و پیش‌گیری از بیماری‌های دهان و دندان و کارایی لازم براي انجام پژوهش‌های حین و پس از تحصیل بوده و قادر به ارائه خدمات کیفی مناسب درمانی و پیش‌گیری در نظام ارائه خدمات بهداشتی درمانی کشور جمهوری اسلامی ایران باشند.

رشته دندان‌پزشکی چند ترم است؟

احتمالأ برای همگی شما این سوال پیش آمده است که رشته دندان‌پزشکی چند ترم است! اما ابتدا بهتر است بگوییم رشته دندان‌پزشکی چند سال است! زیرا این رشته براساس سال تعیین می‌شود نه ترم! اما در جواب سوال رشته دندان‌پزشکی چند سال است، باید بگوییم، طول دوره دکتری عمومی رشته دندان 6 سال و مشتمل بر 56 عنوان درسی است که این دروس در سه قسمت دروس عمومی، دروس علوم پایه و دروس اختصاصی قرار داشته و در دو مرحله زیر ارائه می‌شوند:

1. دوره علوم پایه رشته دندان‌پزشکی

طول این دوره 2 سال می‌باشد و دانشجویان در این دوره دروس عمومی، علوم پایه و برخی دروس اختصاصی را به صورت نظری، عملی و نظری – عملی در کلاس و آزمایشگاه می‌گذرانند. پس از ورود و سپری كردن دروس پايه عمومی در مدت 2 سال، برای ورود به دوره نيمه تخصصی (پری کلینیک) و تخصصی بايد در امتحان جامع علوم پايه كه هر سال از سوی وزارت بهداشت برگزار می‌شود، شركت کرده و نمره قبولی دريافت کنند.

دروس دوره علوم پایه رشته دندان‌پزشکی
  • بیوشیمی
  • بافت شناسی انسانی
  • فیزیولوژی
  • ژنتیک انسانی
  • میکروب شناسی
  • ایمنی شناسی
  • فیزیک پزشکی
  • جنین شناسی
  • تشریح
  • روان شناسی عمومی
  • آسیب شناسی عمومی
  • آناتومی

  2. دوره دروس اختصاصی (کارآموزی) رشته دندان‌پزشکی

طول این دوره 4 سال می باشد و دانشجویان در این دوره دروس اختصاصی را بصورت نظری، عملی و نظری _ عملی در کلاس، آزمایشگاه، پری کلینیک، کلینیک‌های دندان‌پزشکی، بخش‌های بیمارستانی و مراکز بهداشتی _ درمانی می‌گذرانند. شرط ورود به مرحله دوم، قبولی در امتحان جامع علوم پایه دندان‌پزشکی است و شرط فراغت از تحصیل، گذراندن کلیه واحدهای درسی و دفاع از پایان‌نامه در پایان مرحله دوم می‌باشد.

دروس دوره تخصصی یا کارآموزی رشته دندان پزشکی
  • کالبدشناسی و مرفولوژی دندان
  • زبان خارجی اختصاصی
  • جنین و بافت‌شناسی فک و دهان
  • آسیب‌شناسی دهان
  • ارتودنسی
  • اندودنتیکس
  • بیماری‌های دهان و تشخیص
  • بیولوژی دهان
  • پریودنتولوژی دهان
  • دندان پزشکی ترمیمی (پروتز محرک پارسیل، پروتز ثابت و پروتز کامل)
  • جراحی دهان، فک و صورت
  • دندانپزشکی کودکان
  • رادیولوژی دهان
  • گوش، حلق و بینی
  • نظام پزشکی و طب قانونی
  • بهداشت عمومی و اکولوژی
  • بهداشت محیط‌ زیست
  • دندان‌پزشکی مجتمعی
  • بیماری‌های روانی
  • بیماری‌های درونی
  • فارماکولوژی
  • بهداشت دهان و تغذیه
  • دندان‌پزشکی پیش‌گیری مواد دندانی

بازار کار رشته دندان‌پزشکی

امروزه در كشور ما نزديک به 12 هزار دندان‌پزشک وجود دارد و از سوی ديگر، سالانه 18 دانشكده دندان‌پزشكی دولتی و خصوصی موجود در كشور، بيش از 1000 دندان‌پزشک تربيت می‌كنند. حال سوال اينجاست كه آيا برای اين تعداد فارغ‌التحصيل رشته دندان‌پزشکی فرصت‌های كاری وجود دارد؟

اما از سوی ديگر، در چند سال اخير رشد پزشكان و دندان‌پزشكان نسبت به نرخ رشد جمعيت افزايش يافته است. براي مثال اگر تا 20 سال پیش به ازای هر 25 هزار نفر يک دندان‌پزشک وجود داشت، الآن به ازای هر 5 يا 6 هزار نفر، یک دندان‌پزشک وجود دارد. البته ذكر این نکات، به معنا آن نيست كه هيچ فرصت شغلی برای دندان‌پزشكان جوان وجود ندارد!

بلكه، در بسياری از شهرستان‌های كشور، ما هنوز هم شاهد كمبود دندان‌پزشک هستيم. در واقع یعنی، در حالی كه در بعضی از نقاط كشور به ازای هر 2 هزار نفر يک دندان‌پزشک وجود دارد، در نقاط محروم كشورمان به ازای هر 100 هزار نفر، يک دندان‌پزشک وجود دارد.

با این حال، مطمئنأ با پيشرفت بهداشت دهان و دندان، فرصت‌های شغلی دندان‌پزشكان عمومی كاهش پيدا كرده است و البته افزايش تعداد دندان‌پزشكان جوان بي‌كار تنها مشكل ايران نيست! چرا که طبق بررسی‌ها و پيش‌بينی‌های جوامع علمی بین‌الملل، در سال 2030 ميلادی، بهداشت دهان و دندان مردم به اندازه‌ای خوب خواهد بود كه دندان‌پزشكی عمومی به بخشی از پزشكی عمومی برخواهد گشت و رشته دندان‌پزشكی تنها جنبه تخصصی خواهد داشت.

پس در نتیجه چنین می‌توانیم نتیجه‌گیری کنیم که در حال حاضر اکثر افرادی که صرفأ به دلیل بازار کار رشته دندان‌پزشکی به این رشته علاقه نشان می‌دهند، نباید فراموش کنند که دیگر مثل گذشته به راحتی نمی‌توان بلافاصله بعد از فارغ‌التحصیلی وارد بازار کار شوند و به درآمدهای نجومی دست پیدا کنند!

فراموش نکنید که اولأ برای اوضاع بهتر باید تلاش بهتر و بیش‌تر داشته باشید و مهارت‌های تخصصی خود در زمینه دندان‌پزشکی را تقویت کنید، ثانیأ باید بدانید در کلان‌شهرها و در بین متخصصان قدری که وجود دارند، رقابت شما سخت‌تر خواهد بود و باید نیاز جامعه خود را بشناسید، ثالثأ باید بدانید برای رسیدن به نتیجه دلخواه، 9 تا 11 سال از عمر خود را باید صرف یادگیری و آموزش کنید تا بتوانید به جمع بهترین‌های دندان‌پزشکی بپیوندید و از بازار کار دندان‌پزشکی بهره‌مند شوید.

محل کار یک دندان‌پزشک کجاست!

یک فارغ التحصیل دندان‌پزشکی می‌تواند در بیمارستان‌ها، کلینیک‌ها، درمانگاه‌ها و سایر مراکز درمانی مشغول به کار شود. اما اغلب دندان‌پزشکان مطب شخصی داشته و به طور مستقل کار می‌کنند. در هر دو شکل فوق، فعالیت دندان‌پزشک جنبه درمانی داشته و او مستقیمأ با بیمار ارتباط خواهد داشت.

دندان‌پزشکان همچنین می‌توانند در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی به عنوان هیئت علمی یا همان استاد دانشگاه استخدام شوند. برای این کار علاقه به مباحث علمی، آموزش، تدریس و داشتن تخصص از مهم‌ترین شرایط لازم به حساب می‌آید.

در ضمن اساتید دندان‌پزشکی معمولأ در کنار کار تدریس، به تحقیقات علمی و فعالیت‌های پژوهشی نیز می‌پردازند. البته ناگفته نماند، امروزه در دانشگاه‌ها استخدام هیئت علمی به سختی اتفاق می‌افتد و اکثر دانشگاه‌ها، اساتید را به صورت پیمانی دعوت به کار می‌کنند.

درآمد رشته دندان‌پزشکی

در شرایط فعلی جامعه ما، دندان‌پزشکی یکی از مشاغلی است که به داشتن درآمد بالا مشهور شده است. البته درآمد دندان‌پزشکان با توجه به محل و شرایط کار آن‌ها متفاوت خواهد بود. آن‌هایی که در بخش دولتی کار می‌کنند، مطابق با قوانین پرداخت دولتی حقوق دریافت خواهند کرد. دندان‌پزشکانی که در کلینیک‌های خصوصی کار می‌کنند، معمولأ درآمد بالاتری دارند.

در کلینیک‌ها معمولأ روال به این صورت است که دندان‌پزشک یک حقوق ثابت داشته و به ازای هر بیمار نیز درصدی دریافت می‌کند. دندان‌پزشکان مستقل که دارای مطب شخصی هستند، با توجه به برخی عوامل از جمله محل مطب، مهارت و تخصص، میزان فعالیت و … درآمدهای متفاوتی دارند. البته معمولأ یک دندان‌پزشک خوب در مطب شخصی درآمد بالاتری نسبت به کار در بیمارستان‌ها و کلینیک‌های خصوصی دارد و آنچه شما از درآمد بالا دندان‌پزشکی می‌شنوید، معمولأ مختص این گروه است.

در کنار این موارد باید توجه داشت که هزینه تأسیس و راه‌اندازی مطب دندان‌پزشکی که شامل هزینه‌های خرید تجهیزات، وسایل و و مواد دندان‌پزشکی بعلاوه خرید یا اجاره مکانی مناسب برای مطب می‌باشد، نسبتأ بالا است. اما در صورت موفقیت و داشتن تعداد زیاد بیمار، این هزینه‌ها در مدت نه چندان زیادی جبران شده و به سوددهی می‌رسند.

اما میانگین درآمد یک دندان‌پزشک می‌تواند در ماه بین 40 تا 50 میلیون تومان باشد. البته چندی پیش طبق گزارش رسانه‌های ملی، خبر درآمد 300 میلیون تومانی بعضی از کلینیک‌های دندان‌پزشکی به گوش خورد که طبق گفته آن‌ها سود خالص آن‌ها 300 میلیون بوده، اما باز هم باید بدانید که این افراد تقریبأ انگشت شمارند.

همچنین، اگر هزینه یک جلسه دندان‌پزشکی را در کم‌ترین حالت ممکن، حدود 150 هزار تومان در نظر بگیریم، اگر کلینیکی روزانه 100 مراجعه کننده داشته باشد، با در نظر گرفتن هزینه مواد مصرفی که 15 درصد از هزینه‌ها را شامل می‌شود، بعلاوه حقوق کارکنان، هزینه اجاره مطب، خرید و تعمیر دستگاه‎‌های مصرفی، در ماه دست کم 20 میلیون تومان را می‌توان از تأسیس مطب دندان‌پزشکی به دست آورد. توجه شما را به چارت قیمت‌گذاری خدمات دندان‌پزشکی جلب می‌کنم:

لیست قیمت خدمات کلینیک دندان‌پزشکی دولتی

البته این هزینه‌ها در کلینیک‌های خصوصی در حدود 30 الی 40 درصد قابل افزایش است.

درآمد دانشجویان رشته دندان‌پزشکی

دانشجویان رشته دندان‌پزشکی، در ابتدا دوران تحصیل درآمدی نخواهند داشت! اما با ورود به دوره کار در کلینیک یا همان دوره کارآموزی که از ترم 11 یا 12 شروع می‌شود، مبلغی در حدود 2 میلیون تومان برای هر ترم درآمد خواهند داشت.

اختلاف درآمد دندان‌پزشک عمومی و متخصص

درآمد دندان‌پزشک عمومی و دندان‌پزشک متخصص (حداقل در بیشتر تخصص‌های دندان) تفاوت چشم‌گیری ندارند. اما در شاخه‌های پزشکی، اختلاف درآمد پزشک عمومی با پزشک متخصص (مخصوصأ تخصص‌هایی مانند زنان و زایمان یا تخصص‌هایی که شامل جراحی هم می‌شوند) معمولأ بسیار زیاد است.

شاید همین موضوع یکی از دلایلی است که امروزه پزشکان عمومی زیادی به دنبال ادامه تحصیل در مقطع تخصص و فوق تخصص هستند. متوسط درآمد یک دندان‌پزشک عمومی که مطب شخصی ندارد و فقط در کلینیک‌ها مشغول به فعالیت است، مبلغی در حدود ۱۰ تا ۲۰ میلیون تومان در ماه است و به طور متوسط حدود ۱۵ میلیو تومان می‌توان گفت که درآمد داشته باشد.

اما دندان‌پزشکانی که مطب شخصی دارند، به شرط این که در طول ماه به تعداد بالا بیمار داشته باشند، می‌توانند بیش‌تر از این هم درآمد کسب کنند. حداکثر درآمد یک پزشک عمومی تازه کار هم تقریبأ همین اندازه است، اما در پزشکی اگر شما تخصص خوبی قبول شوید، معمولأ درآمد بالاتری را تجربه خواهید کرد و در اکثر موارد بالاتر از درآمد یک دندان‌پزشک متخصص خواهد بود.

طرح اجباری مناطق محروم رشته دندان‌پزشکی

رشته دندان‌پزشکی نیز مانند رشته پزشکی جزو 11 رشته دارای طرح اجباری مناطق محروم است و بعد از فارغ‌التحصیلی به مدت 2 سال باید این طرح گذرانده شود. اما اکثر افراد تمایلی به گذراندن این طرح ندارند، چرا که درآمد دوران طرح کمتر است. همچنین در دوران طرح، مجوز تأسیس مطب داده نمی‌شود و افراد می‌‌توانند به صورت پاره وقت در مطب یک دندان‌پزشک یا کلینیک‌های خصوصی، به صورت دستیار مشغول به فعالیت شوند.

برای معافیت از گذراندن دوران طرح، در دوران دندان‌پزشکی عمومی شرایط خاصی به جز موارد گفته شده خود سازمان علوم پزشکی، وجود ندارد. اما همان‌طور که می‌دانید بعد از اتمام دوران تخصص نیز دوره طرح باید گذرانده شود. با این تفاوت که در دوران طرح تخصص، با پرداخت شهریه دوره تخصص نیازی به گذراندن دوران طرح نخواهید داشت. البته این شرایط هم اکنون در دانشگاه‌های آزاد قابل اجرا می‌باشد و برای اطلاعات بیش‌تر، باید به دانشگاه مبدأ مراجعه شود.

شرایط ادامه تحصیل در خارج از کشور

رشته دندان‌پزشکی یکی از پر تقاضاترین رشته‌های تحصیلی است که هر ساله تعداد زیادی از افراد به فکر ادامه تحصیل در این رشته در خارج از کشور می‌باشند. متقاضیان این رشته، برای ورود به دانشگاه‌های خارج از کشور باید در آزمون ورودی ویژه هر دانشگاه شرکت کنند. در بعضی موارد برخی از دانشگاه‌ها شرط گذراندن دوره‌های پیش _ دندان‌پزشکی را گذاشته‌اند که باید این دوره‌ها گذرانده شوند.

رشته دندان‌پزشکی در آلمان

کشور آلمان یکی از ارزان‎‌ترین کشورها برای تحصیل در رشته دندان‌پزشکی شمرده می‌شود. اما هر کشور شرایط خاص خود را برای پذیرش دانشجو دارد که این شرایط برای کشور آلمان عبارتند از:

  • داشتن مدرک زبان آلمانی سطح B2 یا C1، دارا بودن سطح علمی قوی و مهارت‌های زبانی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
  • شرکت در دوره‌های زبان کالج‌های آلمان، کسانی که فاقد مدرک زبان فوق باشند، می‌توانند با هزینه مبلغی معادل 4000 تا 5000 یورو در دوره‌های زبان شرکت کرده و برای پذیرش آماده شوند.
  • هزینه‌های زندگی در آلمان در مقایسه با کشورهای دیگر ارزان بوده و حدود مبلغی مابین 670 یورو می‌باشد، کسانی که در تأمین هزینه‌ها با مشکل مواجه باشند، می‌توانند با کارهای دانشجویی پاره وقت که دانشگاه در اختیار دانشجویان قرار می‌دهد، در جهت تأمین هزینه‌های خود به اشتغال بپردازند.

رشته دندان‌پزشکی در ترکیه

دانشگاه‌های دندان‌پزشکی ترکیه که زمینه تحصیل رایگان را برای دانشجویان بین‌الملل فراهم می‌کنند، در لیست برترین دانشگاه‌های جهان قرار دارند و مدارک آن‌ها از اعتبار جهانی برخوردار است. از جمله این دانشگاه‌ها می‌توان دانشگاه بزرگ حاجت تپه ترکیه را نام برد. دانشجویان با برخورداری از بورسیه‌های تحصیلی می‌توانند تا حد زیادی از هزینه‌های تحصیل در ترکیه را تأمین کنند.

بورسیه‌های دندان‌پزشکی ترکیه، هزینه‌های شهریه و خوابگاه دانشجویی و بیمه دانشجویان را پوشش می‌دهد. هزینه تحصیل دندان‌پزشکی در دانشگاه‌های خصوصی این کشور سالانه در حدود 20 هزار دلار می‌باشد. هزینه تحصیل دندان‌پزشکی در دانشگاه‌های دولتی ترکیه سالانه در حدود 2 هزار دلار می‌باشد، این مبلغ برای ایرانی‌ها کم‌تر و در حدود ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار است.

رشته دندان‌پزشکی در کانادا

کشور کانادا با فراهم نمودن شرایطی باعث شده تا پزشکان و دندان‌پزشکان بتوانند به راحتی در مطب شخصی خود و یا بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی مشغول به کار شوند، به همین دلیل بسیاری از افراد در ایران نیز خواستار مهاجرت به این کشور برای تحصیل یا اقامت دائم می‌باشند.

  • افرادی که می‌خواهند در رشته‌ دندان‌پزشکی در کانادا تحصیل کنند، در مرحله اول باید ۲ تا ۴ سال در یکی از دانشگاه‌های این کشور، در رشته‌های مرتبط با پزشکی هم‌چون علوم تجربی، زیست‌شناسی، روان‌شناسی و … تحصیل کرده و مدرک لیسانس این رشته‌ها را دریافت کنند.
  • در مرحله بعدی باید در آزمونی تحت عنوان MCAT که اختصار شده عبارت آزمون سراسری پزشکی است شرکت کنند.

زبان تحصیل در کانادا بستگی به دانشگاه انتخابی متقاضیان دارد. پس از گذراندن این مرحله و در صورت قبولی در این آزمون، ورود به دندان‌پزشکی برای افراد امکان پذیر می‌شود. تحصیل دندان‌پزشکی در این کشور ۴ تا ۶ سال زمان می‌برد و از جمله شروط اخذ پذیرش از دانشگاه دندان‌پزشکی کانادا، داشتن معدل حداقل ۱۵ برای مقاطع دیپلم و پیش‌دانشگاهی (نظام قدیم) و همچنین داشتن مدرک زبان آیلتس با نمره حداقل ۶.۵ است.

آن دسته از متقاضیان تحصیل دندان‌پزشکی در کانادا که مدرک زبان انگلیسی ندارند، ابتدا باید در دوره‌های آموزشی زبان در دانشگاه و یا کالج‌های زبان در کانادا شرکت کنند.

محدودیت پذیرش برای تحصیل رشته دندان‌پزشکی، در تمامی دانشگاه‌های کانادا وجود دارد و آن دسته از داوطلبانی که رزومه تحصیلی قابل توجه و همچنین مدرک زبان معتبر داشته باشند، از شانس بیش‌تری برای دریافت پذیرش از دانشگاه مربوطه برخوردار خواهند بود.

تحصیل رشته دندان‌پزشکی در دیگر کشورهای ارزان قیمت

از دیگر کشورها و دانشگاه‌های ارزان سراسر جهان برای تحصیل در رشته دندان‌پزشکی می‌توان به دانشگاه‌های اتریش، فرانسه، اسپانیا، بلژیک، چین، لهستان، پرتغال و روسیه اشاره کرد. هر کدام از این کشورها شرایط خاص خود را دارند که در ادامه خلاصه‌ای از آن‌ها را شرح می‌دهیم:

  •  متقاضیان برای شرکت در دوره دندان‌پزشکی کشور اتریش نیز باید در دوره پیش – پزشکی یا پری – مدیکال دانشگاه‌های این کشور شرکت کنند. دانشگاه‌های دندان‌پزشکی اتریش به زبان آلمانی تدریس می‌کنند، البته برخی دانشگاه‌های این کشور به زبان انگلیسی نیز تدریس می‌کنند.

متقاضیان برای تحصیل دندان‌پزشکی اتریش باید دارای مدرک مهارت زبان آلمانی سطح C1 باشند. متقاضیان برای تحصیل در رشته دندان‌پزشکی این کشور متحمل هیچ هزینه‌ای نمی‌شوند و فقط باید بتوانند هزینه‌های زندگی خود در این کشور را تأمین کنند. متقاضیان برای تحصیل فقط ملزم به پرداخت هزینه اندک سالانه ۶۰۰ یورو تا ۱۵۰۰ یورو برای تحصیل در این کشور هستند.

از مهم‌ترین دانشگاه‌های رایگان اتریش برای تحصیل دندان‌پزشکی، می‌توان به دانشگاه وین، دانشگاه اینسبورگ، دانشگاه گراس، دانشگاه آنتون بروکنر، دانشگاه جووان نیوم و دانشگاه پزشکی گراس اشاره کرد.

  • متقاضیانی که قصد تحصیل در دوره دندان‌پزشکی فرانسه را دارند، در صورتی که دارای مدرک زبان فرانسوی سطح B2 باشند، می‌توانند به صورت تقریبأ رایگان در این رشته تحصیل کنند. در صورتی که متقاضی فاقد مدرک مهارت زبان فرانسه باشد، می‌تواند در دوره‌ها و کورس‌های زبان فرانسه این کشور شرکت کند و مهارت و نمره لازم را کسب نماید.

شهریه رشته دندان‌پزشکی این کشور در مقایسه با شهریه دانشگاه‌های کشورهای دیگر بسیار مقرون به صرفه‌تر می‌باشد. در مقایسه شهریه دندان‌پزشکی آمریکا در حدود 34250 یورو، استرالیا در حدود40 هزار یورو، کانادا در حدود 15هزار یورو، انگلستان در حدود 10 هزار یورو می‌باشد. اما شهریه این رشته در فرانسه فقط 450 یورو است.

  • کشور اسپانیا را می‌توان از ارزان‌ترین کشورهای جهان برای تحصیل دندان‌پزشکی به حساب آورد. متقاضیانی که دارای مدرک مهارت زبان اسپانیایی می‌باشند، می‌توانند به صورت تقریبأ رایگان در رشته دندان‌پزشکی این کشور تحصیل کنند. متقاضیان برای تحصیل رشته دندان‌پزشکی نیازمند پذیرش در آزمون جامع می‌باشند. علاوه‌بر این، بالا بودن معدل متقاضی در دوره دبیرستان الزامی است.
  •  بالا بودن کیفیت و استانداردهای زندگی، پایین بودن هزینه‌های زندگی، ثبات، امنیت اجتماعی و اقتصادی از مهم‌ترین دلایل متقاضیان در تحصیل در کشور بلژیک می‌باشد. میانگین شهریه رشته دندان‌پزشکی برای متقاضیان سالانه در حدود 3 هزار یورو تا 5 هزار یورو می‌باشد. دانشگاه‌های Leuve و دانشگاه Vrije و دانشگاه ULB از برترین و ارزان‌ترین دانشگاه‌های بلژیک برای تحصیل دندان‌پزشکی می‌باشند.
  • بورسیه‌های تحصیلی دانشگاه‌های چین را انجمن کنفسیوس به دانشجویان ارائه می‌دهد. در برخی موارد علاوه بر این بورسیه‌ها، ماهانه مبلغی نیز بعنوان حقوق به دانشجو اعطا می‌شود. در کشور چین تحصیل رایگان وجود ندارد و دانشجو ملزم به پرداخت شهریه و هزینه‌های تحصیل می‌باشد. اما دانشجویان با برخورداری از بورسیه‌های تحصیلی و کمک هزینه‌های دانشجویی و همچنین اخذ مجوز کار پاره وقت دانشجویی می‌توانند بخش زیادی از هزینه‌های زندگی و تحصیل خود را تأمین کنند.

شرایط ادامه تحصیل رشته دندان‌پزشکی در مقاطع بالاتر در دانشگاه‌های ایران

فارغ‌التحصیلان دندان‌پزشکی عمومی بعد از اتمام دوره دکتری عمومی، می‌توانند در آزمون دستیاری شرکت کرده و وارد رشته‌های تخصصی دندان‌پزشکی شوند. اکثر دانشگاه‌های ایران شرایط ادامه تحصیل تا مقطع فوق دکتری را دارند. اما برخی از این رشته‌های تخصصی عبارتند از:

  • رشته ارتودانتیکس
  • رشته اندودانتیکس
  •  رشته بیماری‌های دهان، فک و صورت
  • رشته پاتولوژی دهان و فک
  • رشته پروتزهای دندانی
  •  رشته پریودانتیکس
  •  رشته جراحی دهان، فک و صورت
  • رشته دندان‌پزشکی ترمیمی
  • رشته دندان‌پزشکی کودکان
  • رشته رادیولوژی دندان، فک و صورت

همانطور که اشاره کردیم دندان‌پزشکان عمومی بعد از اتمام دوره طرح خود می‌توانند با شرکت در آزمون دستیاری، به تحصیل در یکی از رشته‌های تخصصی پرداخته و پس از آن در صورت تمایل و قبولی در آزمون ورودی، دوره فوق تخصص دندان‌پزشکی را در رشته‌های فوق بگذرانند.

اما اگر برای شما نیز سوال ایجاد شده است که مدت زمان تحصیل در دوره تخصص دندان‌پزشکی چند سال است! باید بگوییم که، طول مدت دوره تخصص بر اساس نوع تخصص و برنامه آموزشی دانشکده‌ها بین 3 تا 5 سال است که بیش‌ترین دوران مربوط به تخصص جراحی دهان، فک و صورت می‌باشد.

رشته‌های مرتبط با دندان‌پزشکی

علاوه‌بر رشته دندان‌پزشکی، دو رشته ديگر نيز وجود دارد كه ارتباط نزديكی با اين رشته دارند: پرستاری دندان‌پزشکی و پروتز‌های دندانی.

  • پرستاری دندان‌پزشكی، در مقطع كاردانی ارائه می‌شود و فقط خانم‌ها در آن پذيرفته می‌شوند. دانشجويان در اين رشته در طول دوره تحصيل با اصول و كليات مربوط به دندان‌پزشكی آشنا شده و در پايان دوره تحصيل می‌توانند بعنوان دستيار در مطب‌های دندان‌پزشكی مشغول كار شوند.
  • پروتزهای دندانی نيز در مقطع كاردانی ارائه می‌شود. دانشجويان در اين رشته‌ها در طول دوره تحصيل با روش ساخت انواع دندان‌های مصنوعی آشنا می‌شوند و در مطب دندان‌پزشكان بعنوان دستيار، مشغول كار می‌شوند، ضمن اين‌كه می‌توانند مجوز لابراتوار دندان‌سازی نيز دريافت كنند.

سخن پایانی

 شما برای دندان‌پزشکی مناسب هستید اگر، به انسان‌ها و درمان درد و بیماری‌های آن‌ها علاقه‌مند هستید، اگر مهربان بودن، دلسوز بودن، داشتن حس مسئولیت، داشتن مهارت‌های ارتباطی مناسب، داشتن تمرکز و دقت بالا، داشتن تحمل فشارهای زیاد کاری و داشتن توان جسمی خوب را در خود احساس می‌کنید، تبریک می‌گوییم، شما یک انسان به تمام معنا هستید و می‌توانید با تلاش بیش‌تر به یک دندان‌پزشک نمونه تبدیل شوید.

امیدواریم که از مطالعه این مقاله نهایت استفاده را برده باشید. با عضویت در قسمت خبرنامه سایت بخون، از تازه‌ترین مقالات منتشر شده به صورت داغ داغ، باخبر خواهید شد. همچنین اگر در زمینه تحصیل در رشته دندان‌پزشکی و در مورد این مقاله، پیشنهاد، انتقاد، نظر و یا سوالی دارید، از قسمت ارسال دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید، ما همه روزه پاسخگو شما خواهیم بود و در صورت رضایت خاطر، با رنگی کردن ستاره‌های مقاله، موجب قوت قلب و دل‌گرمی ما بخونی‌ها باشید. موفق باشید ..

سوالات متداول

  1. درصد و رتبه قبولی برای رشته دندان‌پزشکی چقدر باید باشد؟
    با توجه به این که رشته دندان‌پزشکی دومین رشته پرطرفدار علوم تجربی است، میانگین درصد باید بالای 70 و رتبه قبولی را باید زیر 1000 در نظر گرفت. برای اطلاعات تکمیلی‌تر، کلیک کنید.
  2. رشته دندان‌پزشکی چند ترم است؟
    رشته دندان‌پزشکی یک دوره 6 ساله با 12 ترم می‌باشد. اما این رشته به سه دوره مجزا تقسیم می‌شود که دوره اول را دوره 2 ساله علوم پایه و دوره دوم را دوره 4 ساله کارآموزی تشکیل می‌دهد.
  3. بهترین کشورها برای ادامه تحصیل کدام‌ها هستند؟
    کشورهایی نظیر آمریکا، انگلستان، کانادا، استرالیا، آلمان، اتریش، اسپانیا، فرانسه و سوئیس از اعتبار علمی بالایی در رشته‌های پزشکی و دندان‌پزشکی برخوردارند.
  4. درآمد یک دندان‌پزشک چقدر است؟
    درآمد یک دندان‌پزشک بسته به محل کار و تخصص او می‌تواند بین 10 تا 30 میلیون در ماه متغیر باشد.
4.3/5 - (29 امتیاز)
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:
عضویت
اطلاع از
61 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا