همواره شعار من این است که تست زدن از درس خواندن مهمتر و تحلیل تست از خود تست زدن هم مهمتر است؛ در مقالات قبلی آموزش اصول مطالعاتی تمام دروس و تحلیل تست و آزمون را به کاملترین شکل ممکن در اختیارتان قرار دادم و امروز به شما قول یک مقاله طوفانی درباره آموزش تستزنی حرفهای را میدهم؛ هر آنچه روش تستزنی کنکور باید بدانید از روش خواندن تست گرفته تا حل تست و رسیدن به پاسخ آن را در این مقاله خواهید دید. من شایان مامندی هستم و تک تک نکات داخل این مقاله حاصل 6 سال فعالیت در بحث مشاوره تحصیلی میباشد.
اما انتظار یک قول را از طرف شما هم دارد؛ این مقاله را با تمام جزئیات بخوانید و حتی اگر لازم بود از آن نت برداری کنید و هر سوالی داشتید در پایان مقاله بپرسید. درصورتی که آموزش تست زنی کنکور را بهخوبی یاد بگیرید مطمئن باشید به یک تست زن حرفهای تبدیل خواهید شد.
توجه مهم: این مقاله تبلیغی یا ناقص نیست و قرار هم نیست در وسط مقاله از شما بخواهم دوره تستزنی خریداری کنید؛ بلکه حاصل 6 سال تجربه من در بحث مشاوره تحصیلی است. پس با خیال راحت تا پایان با من همراه باشید تا بهترین نتیجه ممکن را کسب کنید.
آیا بدون تست زدن میتوان در کنکور موفق شد؟

همانطور که در قسمت قبلی نیز اشاره کردم، تستزدن حتی از درس خواندن هم مهمتر است؛ در درسنامههایی که میخوانید صرفا یکسری روش شامل مفاهیم، فرمول و … یادخواهید گرفت؛ اما زمانیکه تست حل میکنید کاربردهای همان درسنامه را در حل سوالات یاد خواهید گرفت و ممکن است یک فرمول ساده را به چندین روش استفاده کنید؛ در حالیکه داخل درسنامه فقط یک فرمول ساده قرار داده شده است. بابت همین موضوع همواره تاکید دارم که حل تست از خود مطالعه درسنامه اهمیت بالاتری دارد و مطمئن باشید بدون حل تست نباید انتظار نتیجهگیری در کنکور را داشته باشید.
از کدام پایه تست زنی برای کنکور را شروع کنیم؟
شما در هر پایهای که باشید از دهم تا دوازدهم میتوانید تستزنی برای کنکور را شروع کنید اما مهمترین بازه زمانی برای حل تست همان سال کنکور است. اما یک سوال مهم؛ آیا میتوانیم در دهم و یازدهم تست نزنیم و فقط سال کنکور بهصورت حرفهای تستزنی را انجام دهیم؟
پاسخ من به این سوال مثبت است اما فردی که از پایه دهم شروع به حل تست میکند میتواند تستهای بیشتری حل کند زیرا بیشتر از یک سال تا کنکور زمان دارد، نکته بعدی این است که داوطلب پایه دهم یا یازدهم با توجه به اینکه منابع آنها تک پایهای است برای هر کتاب میتوانند به اندازه یک کتاب جامع تست حل کنند و کسی در بازی کنکور برنده خواهد شد که تست زیادی حل کرده باشد. پس از نظر من بهترین زمان برای شروع تستزنی کنکور همان پایه دهم است.
یک نکته خارج از از موضوع را بگذارید به شما بگویم؛ اگر به دنبال رتبه تک رقمی یا زیر صد هستید باید تعداد زیادی تست حل کنید (بحث تعداد تست را در ادامه بررسی خواهیم کرد) به نحوی که در جلسه کنکور هر تستی که به شما دادند قبلا مشابه آن را حل کرده باشید؛ پس اگر به دنبال رسیدن به رتبه زیر 100 هستید حتما این نکته را رعایت کنید. رتبه برتر شدن نه سخت است، نه امداد غیبی نیاز دارد و نه سلول خاکستری مغز بیشتر… فقط باید مسیرتان را بلد باشید و اصولی حرکت کنید…
چگونه ترس از حل تست را کنار بگذاریم؟

دو سوال رایج که بارها شنیدهام درباره ترس از تستزنی بهصورت زیر هستند:
- آقای مامندی من از تست زدن میترسم!
- اگه تستی را اشتباه حل کنم نا امید میشوم.
رفیق من یک سوال مهم دارم؛ به نظر شما آیا فردی که قرار است رتبه یک کنکور امسال شود، موقع تستزدن برای کنکور همه تستها را برای تمامی مباحث صحیح حل میکند؟ مطمئن باشید چه رتبهبرترهای سالهای قبل و چه رتبهبرترهای آینده که شاید یکی از آنها شما باشید، در زمان مطالعه و حل تست با چالش و مشکلات زیادی مواجه میشوند. اما فرق آنها با یک داوطلب عادی این است که زمانیکه با یک چالش مثلا در حل تست مواجه شدند، تا مشکل خود را حل نکنند به سراغ مبحث یا تست بعدی نخواهند رفت و نمیگویند “ولش کن بعدا باز برمیگردم یاد میگیرم” یا “ولش کن این تست برای کنکور نمیاد”….
خب ترس از حل تست به چه دلیل است؟ آیا اگر در منزل تست بزنید و جواب آن اشتباه باشد یا نتوانید اصلا آن را حل کنید، رتبه کنکور شما خراب میشود؟ ن
میخواهم یک نکته کنکوری را به شما یاد دهم؛ آرزو کنید موقع حل تست، تستها را اشتباه حل کنید!!! ممکن است برایتان عجیب باشد ولی حتی در گزارشکارهایی که برای من ارسال میشود اگر فردی از 30 تست داخل برنامهاش 29 تست را درست حل کرده باشد و فقط 1 تست را اشتباه زده باشد برای من آن تست اشتباه مهم است و همیشه جمله من این است که “دمت گرم بابت تستای درست اما تست اشتباهو چیکار کردی؟ تحلیل کردی؟ اگه اون تست رو باز بهت بدن میتونی حلش کنی؟”.
تست اشتباه نقطه ضعف شما را نشان میدهد و همین نقطه ضعف میتواند در روز کنکور شما کار دستتان دهد؛ اما اگر الان و قبل از کنکور این نقاط ضعف که از طریق تستزنی پیدا میشوند را برطرف کنید مطمئن باشید به نقطه قوت شما تبدیل خواهند شد. پس یک قانون مهم را متوجه شدیم، تستزنی دو فلسفه مهم دارد:
- یادگیری کاربرد درسنامه در حل سوال
- پیدا کردن نقاط ضعف و تقویت آنها
راستی قبل از ادامه مطلب از شما دعوت میکنم مقالات مهم سایت بخون درباره مشاوره کنکور را از لینکهای زیر مطالعه کنید، شاید مسیرتان را اشتباه بروید و اصلا خبر نداشته باشید ولی با نکات آنها خیال خود را راحت کنید:
- چگونه در کنکور موفق شویم
- pdf برنامه ریزی کنکور تجربی
- جمع بندی کنکور تجربی
- معرفی رشته فرهنگیان
- مصاحبه فرهنگیان چگونه است
- وسایل مورد نیاز کنکور
- دروس کنکور انسانی
- اگر در امتحانات شهریور قبول نشویم چه میشود
- روش تستزنی ریاضی دهم
چگونه تست زنی را شروع کنیم؟
همانطور که در بخش قبلی هم اشاره شد بهترین زمان برای تستزنی از پایه دهم است. اما اگر داوطلبی غفلت کند و به هر دلیلی نتواند این کار را در پایه دهم یا یازدهم انجام دهد، در سال کنکور نیز میتواند تستزنی را شروع کند. اما درباره این سوال که چگونه تستزنی را شروع کنیم میتوانیم بحث برنامهریزی را پیش بکشیم؛ به این نکته توجه کنید که در برنامهریزی هفتگی خود حتما باید جایگاههای تستزنی داخل برنامه شما مشخص باشد. ممکن است اینجا با خود بگویید “من برنامهریزی ندارم” یا “مشاور ندارم که برنامهریزی کند” و … . اگر این مشکلات را دارید نگران نباشید زیرا دوای درد شما پیش من است و اگر دوست دارید به یک برنامهریز فوق خفن تبدیل شوید، روشی که خودم شخصا برای دانشآموزانم برنامهریزی میکنم را کامل رایگان در همین سایت آموزش دادهام. کافیست مقاله آموزش برنامهریزی کنکور را مطالعه کنید و با اجرای اصول آن به یک برنامهریز حرفهای تبدیل شوید.
انواع تست برای کنکور

ممکن است درباره انواع تست برای کنکور جستجو کرده باشید و با نامهای عجیبی مثلا تست کرنر، دارک تست و … مواجه شده باشید؛ باور کنید نامهایی که میشنوید خلق شده از ذهن یک مشاور هستند و اصلا وجود خارجی یا فلسفه عجیبی پشت آنها نیست. بهجای سخت کردن کار و استفاده از اسامی عجق و وجق، انواع تستهای کنکور را در در دسته در ادامه در اختیارتان قرار خواهم داد.
تست آموزشی چیست؟
زمانی که شما درسنامه را مطالعه میکنید، همانطور که در بخشهای قبلی نیز اشاره شد صرفا یک روش ساده مثلا یک فرمول یا یک جمله یاد خواهید گرفت؛ مانند این است که از روی یک کتاب روش ساخت کوزه را یاد گرفته باشید اما زمانی که به شما گل بدهند بهصورت عملی نتوانید آن را تبدیل به کوزه یا سفال کنید. تست نیز همان آموزش عملی شماست. در اولین مرحله بعد از یاد گرفتن درسنامههای آموزشی، برای درک بهتر کاربرد آن درسنامه بهتر است چندین تست را حل کنید؛ به این تستها که به یادگیری شما کمک میکنند تست آموزشی گفته میشود و عموما همزمان با مطالعه درسنامهها یا داخل خود درسنامه قرار دارد و آنها را حل میکنید و یا از بخش تستها، چند تست را انتخاب کرده و به حل آنها با کمک روش داخل درسنامه خواهید پرداخت.
تست سنجشی چیست؟
اصل مهارت تستزنی شما با حل این نوع تستها کسب میشود. بعد از ایجاد فاصله حداقل یک روزه با آموزش، به سراغ حل تستهای منبع خود خواهید رفت و آن تستهایی که در این مرحله حل خواهید کرد تست سنجشی نامیده میشود. اهمیت این نوع تست از تستهای آموزشی بسیار بالاتر است و دومین مرحله تستزنی شما محسوب میشوند.
تست مارکدار چیست؟
تست مارکدار در واقع گلچین شده تستهای سنجشی است که آن را با اسامی مختلفی مانند تست مروری، تست تسلطی و … معرفی میکنند. در دوران حل تستهای سنجشی شما با تستهایی مواجه خواهید شد که نمیتوانید آنها را حل کنید، یا اصلا اشتباه حل میکنید و یا درست حل کردید و نکات جامع و خوبی دارند؛ این تستها را علامت میزنید و برای خود یک دسته تست مارکدار خواهید ساخت.
اما تست مارکدار چه کاربردی دارد؟ اولین کاربرد تست مارکدار این است که جزو نقاط ضعف شما محسوب میشوند به شرطی که به دلیل عدم توانایی در حل آنها مارکدار شده باشند؛ در همان روزی که آن تستها را مارکدار کردهاید، به عنوان آیتم شبانه یک دور آن تستها را حل کنید (البته بعد از تحلیل کامل تستها و پیدا کردن دلیل در ناتوانی حل آنها).
دومین کاربرد این نوع تست به دوران مرور و جمعبندی برمیگردد. شما در دوران مرور و جمعبندی به حل تست نیاز دارید و قرار نیست مجدد کل تستهای یک مبحث را حل کنید، بلکه زمان مرور فقط تستهای سنجشی مارکدار شده را حل خواهید کرد و تسلط خود را بالاتر خواهید برد. پس اگر بخواهیم یک جمعبندی از این بخش ارائه دهیم بهصورت زیر خواهد بود:
- تستهایی که نکات خوبی داشته باشند یا نتوانید آنها را حل کنید مارکدار میشوند.
- مرحله اول حل تستهای مارکدار همان روزی است که آنها را مارکدار کردهاید و مرحله بعدی در دوران مرور و جمعبندی است.
روزی چند تا تست بزنیم؟
زمانی که به سراغ سرچ مخاطبین گوگل میروم با عبارات عجیبی مواجه میشوم؛ بعضی از این سرچهای عجیب به این صورت است:
- برای پایه دهم روزانه چند تست بزنیم؟
- برای پایه یازدهم روزانه چند تست بزنیم؟
- رتبههای برتر روزی چند تست میزنند؟
یادتان باشد که هیچ مبنایی برای تعداد تست روزانه وجود ندارد و تعداد تستی که هر روز باید بزنید به برنامه شما بستگی دارد (در بخش بعدی چندین نمونه برنامه درسی را در اختیارتان قرار خواهم داد که بهتر متوجه شوید). ممکن است در یک روز خاص هیچ تستی نزنید، ممکن است برنامه کل روز شما فقط حل تست از منابعی که دارید باشد و یا اینکه برای تعدادی از دروس در یک روز برنامه شما مربوط به حل تست باشد و برای دروس دیگر صرفا درسنامه. پس به هیچ وجه برای خود تعداد تست روزانه در نظر نگیرید زیرا این موضوع کاملا وابسته برنامه درسی ، ساعت مطالعاتی، وضعیت و سطح تحصیلی شما و … بستگی دارد.
چه زمانی تست بزنیم؟



در این قسمت به جای آموزش تئوری تصمیم گرفتم پاسخ سوال چه زمانی تست بزنیم را بهصورت عینی در اختیارتان قرار دهم. به سه برنامه فوق دقت کنید؛ در اولین برنامه روز اول کاملا مربوط به آموزش است و هیچ تستی ندارد، روز دوم نیز دو درس دارای آموزش هستند و باکس مربوط به درس فیزیک مربوط به حل تست است، اما در برنامه آخر مربوط به آقای حکمتی اگر به برنامه روز 6 نگاه کنید متوجه خواهید شد که کل این روز مربوط به حل تست است. اگر بخواهیم بر اساس این موارد یک الگو برای حل تست تعریف کنیم آن را بهصورت زیر مشخص خواهیم کرد:
- بین حل تست و آموزش حداقل یک روز و حداکثر سه روز باید فاصله ایجاد شود.
- حل تستها کاملا وابسته به منبع آموزشی شماست و سعی کنید بعد از آموزش کامل هر بخش به سراغ حل تستهای آن بروید.
- قبل از حل تست حتما یک دور درسنامه را در زمان کم مرور کنید.
- خود را محدود نکنید و تا زمان جمعبندی نهایی و همچنین حل تست و آزمون جامع، برای خود تعداد تست روزانه در نظر نگیرید.
- سعی کنید در ابتدا با تعداد تست کم شروع کنید و رفته رفته تعداد تست هر جلسه را افزایش دهید.
- اگر تعداد تستهای یک مبحث زیاد بود آن را به دو یا سه قسمت تقسیم کنید و در قالب چند جلسه آنها را حل کنید؛ سعی کنید تعداد تستهای هر جلسه از 40 الی 50 تست بیشتر نشود.
6 الگوی فوق را به خوبی یاد بگیرید و حتی اگر نیاز بود آن را ذخیره کنید؛ مطمئن باشید با رعایت این 6 الگو نتیجه خوبی در انتظار شماست. دوستان خوبم اصول اولیه مربوط به اینکه چگونه مهارت تستزنی خود را افزایش دهیم به پایان رسید و در بخشهای بعدی اصول اصلی و مهم مربوط به تستزنی حرفهای برای کنکور را با هم بررسی خواهیم کرد. اگر تا اینجا سوالی دارید همین الان از بخش نظرات مطرح کنید.
دوستان خوبم در این بخش هم به شما مقالات مهم مشاوره کنکور که شخصا با همین کیفیت این مقاله در سایت بخون منتشر کردهایم را به شما عزیزان معرفی میکنم و توصیه میکنم از لینکهای زیر برای دسترسی به آنها استفاده کنید:
- ترک گوشی برای کنکور
- رفع استرس کنکور
- ترتیب خواندن مباحث دروس کنکور تجربی
- ضرایب دروس کنکور
- چگونه در امتحانات نهایی موفق شویم
- تکنیک مدیریت زمان کنکور
- لو رفتن سوالات کنکور
- فیلم انگیزشی برای درس خواندن
- دمنوش مناسب برای کنکوری ها
روش صحیح تست زدن در خانه چگونه است؟
عموما در دو مکان تستزنی برای کنکور انجام میشود؛ تستزنی در خانه و تستزنی در جلسه آزمون. تستزنی در جلسه آزمون اصل ماجراست و شما زمانی که در منزل تست میزنید خود را برای آزمون آماده خواهید کرد. آزمون هم میتواند آزمون آزمایشی باشد و یا خود آزمون کنکور. در این بخش به بررسی روش صحیح تست زدن در خانه خواهیم پرداخت؛ البته با در نظر گرفتن اینکه شما اصول قبلی از جمله زمان حل تست و انواع تست را یاد گرفتهاید به سراغ بخش اصلی یعنی نحوه تستزنی کنکور خواهیم پرداخت و برای آن یک الگو بهصورت خلاصه تعیین خواهیم کرد:
- سعی کنید قبل از مطالعه درسنامه برای یک مبحث ابتدا چندین تست را بررسی کنید تا با روش طراحی سوال از مبحث آشنا شوید و سپس به سراغ مطالعه درسنامه بروید.
- قبل از حل تست حتما یک دور درسنامه را در زمان کوتاه مرور کنید.
- از هر 20 تست، 5 تای آخر را را بهصورت زماندار حل کنید و مابقی را بدون درنظر گرفتن زمان.
- موقع حل تست، تستها را به سه دسته آسان، متوسط و سخت دستهبندی کنید.
یک سوالی که گاها پرسیده میشود این است که شاید عجیب هم باشد این است که پشت میز تست حل کنیم یا دراز بکشیم؟ این موضوع کاملا سلیقهای است و توصیه میکنم هر دو روش را امتحان کنید ببینید در کدام حالت برای حل تست راحتتر هستید و همان کار را انجام دهید.
تا اینجا یک الگو برای حل تست در منزل تعیین کردیم؛ آماده باشید که قرار است نکات تکمیلی معرکهای را بررسی کنیم. خب رسیدیم به مرحله حل تست در خانه و مراحل فوق را نیز انجام دادیم؛ ابتدا یک کاغذ باطله آماده میکنیم برای حل تست و به هیچ وجه توصیه نمیکنم داخل خود کتاب تستها را حل کنید زیرا در آینده قرار است مجدد این تستها را حل کنید و یا شاید بعد کنکور آن را به فرد دیگری بدهید پس لطفا کتاب خود را خراب نکنید.
در اوایل به هیچ وجه زمان نگه ندارید و با آرامش کامل تستها را بخوانید و حل کنید؛ موقع خواندن صورت سوال به نکات کلیدی سوال دقت کنید و حتی لازم بود آنها را داخل کاغذ باطلهای که برای حل تست استفاده میکنید یادداشت کنید. موقع حل هر تست مدام درسنامه مربوطه را در ذهن خود مرور کنید و سپس به سراغ نوشتن راهحل بروید.
یک نکته طلایی درباره اصول تستزنی کنکور که بازدهی شما را منفجر خواهد کرد:
موقع حل تست در منزل فقط به رسیدن به جواب صحیح قانع نشوید؛ اگر قصد دارید بهترین نتیجه ممکن را هم از مطالعه و هم از حل تست بگیرید، زمانی که به پاسخ صحیح رسیدید، سریعا از دل تست مربوطه چندین سوال دیگر طرح کنید؛ مثلا فرض کنید یک سوال مربوط به فیزیک و فصل کار و انرژی حل میکنید، داخل سوال از شما محاسبه کار مربوطه را خواسته است و آن را به دست آوردید؛ بعد از رسیدن به جواب سوال سعی کنید سوالات دیگری را مطرح کنید، مثلا بگویید اگر مدت زمان انجام این کار 5 ثانیه باشد توان چهقدر خواهد شد؟ یا فرض کنید در این سوال به شما نیرو و میزان جابهجایی داده شده و کار انجام شده را خواسته است؛ اکنون سوال را بر عکس حل کنید و فرض کنید به شما کار و جابهجایی داده شده است و شما باید نیرو را محاسبه کنید.
به عبارت ساده با این روش شما با سوالات بازی خواهید کرد و هم یادگیری مفهومی خواهید داشت و در صورتی که به این قدرت برسید سوالات یک مبحث را به بقیه مباحث ربط دهید مثلا سوال کار و انرژی را به بحث شتاب یا نیرو در فیزیک دوازدهم ربط دهید مطمئن باشید در سوالات ترکیبی نیز بهترین عملکرد را خواهید داشت. انجام این روش شاید سخت باشد ولی کسی که از پس آن بربیاید حداقل درصد حل سوالات صحیح خود را دو برابر خواهد کرد.
بعد از اینکه مراحل فوق را به خوبی انجام دادید باید به سراغ تحلیل تست بروید که در بخشهای بعدی بهصورت کامل روش تحلیل تست را به شما عزیزان یاد خواهم داد.
روش صحیح تست زدن در جلسه آزمون و کنکور چگونه است؟

اصل ماجرا یاد گرفتن روش صحیح تستزدن در جلسه آزمون است؛ عده زیادی با این مشکل روبرو هستند که خوب درس میخوانند، در منزل خوب تست میزنند اما در جلسه آزمون عملکرد خوبی ندارند. یادتان باشد که نتیجه مطلوب برای روش تستزنی در جلسه آزمون وابسته به انجام اصول قبلی است. شاخکها را تیز کنید که قرار است چند تکنیک تستزنی در جلسه آزمون را به شما یاد دهم. اولین مرحله برای کسب یک نتیجه خوب، داشتن استراحت در شب قبل از آزمون است پس شدیدا حواستان به استراحت و خوابتان باشد، زیرا هر چهقدر هم خوب درس خوانده باشید اما مغزتان خسته باشد بازدهی خوبی نخواهید گرفت.
مرحله دوم مرور قبل از آزمون است، روز آخر یا دو روز آخر را براساس سلیقه مطالعاتی و حجم آزمون، به مرور مطالبی که خواندهاید اختصاص دهید. با این کار یک شوک به ذهن شما وارد خواهد شد و مطالب تثبیت میشوند.
از نظر من مغز انسان مانند یک عضله است. فرض کنید به باشگاه میروید، قبل از کار کشیدن از عضلات اولین کاری که باید انجام دهید چیست؟ گرم کردن عضلات!!! در جلسه آزمون هم اول از همه باید مغز خود را گرم و متمرکز کنید.
ممکن است سوالات را بخوانید برایتان آشنا باشند اما نتوانید حل کنید! نگران نباشید با تکنیک دارک تست مامندی این موضوع را حل خواهیم کرد؛ زمانی که آزمون شروع شد اولین کاری که باید انجام دهید گرم کردن ذهن و متمرکز کردن آن است، بهجای اینکه از اولین سوال شروع کنید به حل کردن ابتدا سوالات را بهصورت چشمی و سریع بررسی کنید، باید به دنبال سوالات آسان باشید و هر سوالی که متوجه شدید آسان است را علامت بزنید.
در مرحله بعدی به سراغ حل سوالات آسان بروید و مطمئن باشید دو یا سه سوال را که حل کردید ذهن شما متمرکز خواهد شد و کم کم آمادگی حل تستهای سخت را نیز خواهید داشت. زمانی که احساس کردید آمادگی لازم را کسب کردهاید به سراغ سایر سوالات بروید.
یک نکته مهم که در جلسه آزمون میتواند دقت تستزنی شما را افزایش دهد، خط کشیدن زیر نکات کلیدی هر تست است. زمانیکه صورت سوال را میخوانید و قبل از حل کردن، حتما زیر نکات کلیدی داخل صورت سوال و اطلاعات مهم خط بکشید تا دقت شما افزایش یابد و استرس آزمون باعث افزایش اشتباهات شما نشود.
هر تست را در چه زمانی حل کنیم؟
معمولا برای دوران اولیه شروع تستزنی توصیه میکنم که به زمان توجه نکنید، اما بعد از گذشت حدود دو هفته که کم کم مهارت خود را بالاتر بردید، برای اینکه زمان حل تست طولانی و کسل کننده نباشد توصیه میکنم مطابق برنامههای بالا برای حل تست زمان تعیین کنید. در حالت استاندارد زمان پیشنهادی خودم برای باکسهای حل تست، به ازای حل هر تست در حالت کلی بین 3 الی 5 دقیقه است. این زمان میتواند متفاوت باشد و بستگی به سختی مبحث و سوالات آن دارد، به عنوان مثال زمان حل سوالات تک گزینهای در درسی مانند زیست با سوالات شمارشی آن قاعدتا باید تفاوت داشته باشد و همچنین زمان حل یک سوال از زیست باتوجه به اینکه نیازی به محاسبات ندارد و یک سوال از شیمی مثلا مبحث اسید و باز که نیاز به محاسبات زیادی دارد باید متفاوت باشد.
پس این بازه زمانی 3 الی 5 دقیقه بر اساس مطالب قبلی باید تعیین شود؛ اگر در یک جلسه قرار است 30 تست از فصل اول زیست دهم حل کنید و برای هر تست 3 دقیقه زمان اختصاص دهید معادل 90 دقیقه خواهد شد.
اما توجه به شدت مهم؛ این زمان 3 الی 5 دقیقه فقط برای حل کردن سوال نیست بلکه در این زمان باید سوال را به صورت کامل تحلیل کنید و پاسخنامه را بررسی کنید و در صورت نیاز نکات آن را وارد جزوه خود کنید. در بخش بعدی بهصورت کامل روش تحلیل تست را بررسی خواهیم کرد.
روش تحلیل تست برای کنکور چگونه است؟

اولین بخش مقاله را به یاد دارید؟ گفتم که تست زدن از درس خواندن مهمتر است و تحلیل تست از خود تستزنی اهمیت بیشتری دارد؟ موقع تست زدن شما نقاط ضعف خود را پیدا میکنید اما اگر آنها را رفع نکنید عملا تستزنی شما بیهوده بوده و در انیجاست که بحث تحلیل تست خود را نشان میدهد. اما نگران نباشید چون به سادهترین شکل ممکن قرار است به شما روش تحلیل تست را یاد دهم. اول از همه باید یک دفتر تحلیل تست داشته باشید، البته میتوانید از جزوه خلاصهنویسی خود نیز برای اینکار استفاده کنید.
مرحله بعدی تعیین زمان تحلیل است، عدهای عادت دارند یک تست که زدند به سراغ پاسخنامه بروند، عدهای دیگر بر اساس تعداد مثلا 5 تست یا 10 تست که زدند به سراغ پاسخنامه میروند و عدهای دیگر هم زمانیکه کل تستهای یک جلسه را حل کردند به سراغ پاسخنامه تحلیل خواهند رفت و باید بدانید که تمام این روشها صحیح هستند، فقط باید امتحان کنید و ببینید با کدام یکی راحتتر هستید.
مرحله سوم دستهبندی تست است، دو دسته تست زیر در حالت کلی نیاز به تحلیل دارند:
- تستهایی که نتوانستید پاسخ دهید.
- تستهایی که اشتباه پاسخ دادهاید.
مرحله چهارم رفتن به سراغ پاسخنامه است؛ در این مرحله باید دلیلیابی کنید که چرا شما نتوانستید تست مربوطه را به درستی حل کنید؟ آیا نکتهای داشت که بلد نبودید؟ در این حالت نکته را وارد دفتر یا جزوه خود کنید، آیا در صورت سوال دقت نکردید و یک نکته کلیدی را ندیدید؟ آیا اشتباه محاسباتی داشتید یا هر دلیل دیگری… تمامی این دلایل را باید پیدا کنید و آنها را در دفتر خود یادداشت کنید.
کسی که قصد داشته باشد یک تستزنی خوب را تجربه کنید میتواند تستهایی که درست حل کرده را نیز تحلیل کند اما در زمان کمتر؛ برای تستهای صحیح فقط یک بررسی چشمی از پاسخنامه داشته باشید و درصورتی که داخل پاسخنامه روشی بود که شما را سریعتر به پاسخ میرساند را نیز در دفتر خود یادداشت کنید. این نکات باعث کاهش اشتباهات شما و افزایش سرعت تستزنی خواهد شد.
مرحله آخر و پنجم هم مارکدار کردن تستها میباشد و تستهایی که نتوانستید به پاسخ صحیح برسید و همچنین تستهای صحیح خود که دارای نکات جامعی بودند را مارکدار کنید، این تستها را یکبار در همان روز یا روز بعد و بار دیگر در دوران جمعبندی و مرور حل کنید. درصورت اجرای صحیح تحلیل تست برای کنکور، مطمئن باشید بازدهی تستزنی خود را در بازه زمانی کوتاه مدت به شدت افزایسش خواهید داد.
اما یک مورد مهم؛ اگر قصد شرکت در آزمون آزمایشی را دارید توصیه میکنم حتما مقالات زیر درباره آزمونهای آزمایشی را مطالعه کنید که اطلاعات ویژهای را در آنها تقدیم حضورتان کردهایم:
چگونه مهارت تست زنی خود را افزایش دهیم؟
شاید در تبلیغات دیده باشید و یا از اطرافیان شنیده باشید که میگویند “تکنیکهای افزایش مهارت تستزنی کنکور” یا “آمپول تقویت مهارت تستزنی کنکور” و … . باور کنید برای تقویت مهارت تستزنی هیچ معجزه یا روش عجیب و غریبی وجود ندارد؛ تنها کاری که باید انجام دهید رعایت نکاتی است که از اول این مقاله آموزش دادهام. این روشها مندرآوردی نیست و تک تک آنها تست شده و همین موضوعات در داوطلبانی که با آنها کار کردهام حتی داوطلبی که ده سال از کنکور دور بوده است باعث افزایش قدرت تستزنی کنکور وی بوده است.
اما نباید عجول باشید و باید به خود زمان دهید؛ در حالت عادی با گذشت 2 هفته الی 1 ماه از اجرای روشهای بالا کم کم سرعت و قدرت تستزنی شما افزایش خواهد یافت و به سادگی تغییرات را میتوانید مشاهده کنید.
تست تالیفی بزنیم یا نه؟
بحث حل تست تالیفی به شدت پرسیده میشود؛ نکته مهم اینجاست که استانداردترین نوع سوالات برای کنکور همان تستهای کنکور هستند اما شما موظف هستید کل تستهای منبع خود اعم از تستهای سراسری و تالیفی را حل کنید و در این صورت است که مهارت تستزنی شما با حل تیپ تستهای متنوع از هر مبحث افزایش خواهد یافت. پس تمام تستها باید حل شوند مگر در حالتی که زمان کمی تا کنکور دارید. در این حالت میتوانید فقط تستهای کنکور را برای هر مبحث حل کنید یا سوالات یک مبحث را بهصورت زوج یا فرد حل کنید.
چگونه درصد تست زنی را حساب کنیم؟

در تصویر بالا فرمول درصد گیری تستزنی در آزمون با نمره منفی و بدون نمره منفی را میتوانید مشاهده کنید. در آزمونهای بدون نمره منفی فقط کافیست تعداد سوالات صحیح خود را تقسیم بر تعداد کل سوالات کنید؛ اما در آزمونهای دارای نمره منفی با توجه به اینکه هر سه سوال اشتباه، یک سوال صحیح را خنثی میکند به یک فرمول میتوان رسید، برای درصدگیری در این نوع آزمونها باید 3 برابر تعداد تستهای صحیح خود را از تستهای اشتباه کم کنید و در آخر تقسیم بر 3 برابر تعداد کل سوالات کنید.
دوستان خوبم تا همینجا طبق قولی که داده بودم سعی کردم کاملترین مقاله مربوط به روش تستزنی کنکور را به شما عزیزان آموزش دهم و الان نوبت شماست اگر واقعا این مقاله برایتان مفید بود همین الان از طریق بخش نظرات مطرح کنید و بگویید دوست دارید چه مقالات دیگری برایتان تولید کنیم. در ضمن هر سوالی درباره اصول تستزنی برای کنکور دارید را نیز از همان بخش نظرات میتوانید مطرح کنید تا سریعا پاسخ دهیم. در این بخش از شما عزیزان دعوت میکنم تا از طریق لینکهای زیر به سایر مقالات مهم سایت بخون دسترسی کاملا رایگان داشته باشید: