یک خبر ویژه برای کنکوری‌ها!

40 درصد کل زیست کنکور هدیه ما برای شماست؛ شماره موبایلت رو وارد کن و هدیه رو همین الان بگیر:

معرفی انواع دانشگاه در ایران و انواع دوره‌های تحصیلی دانشگاه

چند نوع دانشگاه داریم؟ چند نوع دوره دانشگاهی داریم؟ تفاوت رشته‌های روزانه و شبانه چیست؟ آیا دانشگاه غیر انتفاعی هم سراسری محسوب می‌شود؟ ممکن است در طول سال تحصیلی و به‌خصوص در زمان انتخاب رشته این سوالات برای شما پیش بیاید و نتوانسته باشید جواب مناسبی برای سوالات خوب پیدا کنید. من شایان مامندی هستم و امروز در سایت بخون کامل‌ترین بررسی معرفی انواع دانشگاه در ایران و انواع دوره‌های تحصیلی دانشگاه را در اختیارتان قرار خواهم داد. با من همراه باشید و در هر بخش دچار سوالی شدید سریعا از طریق کامنت مطرح کنید و پاسخ خود را دریافت کنید.

انواع دانشگاه ایران

انواع دانشگاه در ایران چیست

دانشگاه‌های ایران به دو دسته تقسیم می‌شوند؛ دانشگاه دولتی و غیر دولتی. دانشگاه دولتی شامل دانشگاه‌های سراسری، پیام نور و غیر انتفاعی می‌باشد و دانشگاه آزاد به تنهایی در دسته غیر دولتی قرار می‌گیرد. خلاصه انواع دانشگاه کنکور را به‌صورت زیر می‌توان نوشت:

  • دانشگاه دولتی
    .  دانشگاه سراسری
    . دانشگاه پیام نور
    . دانشگاه غیر انتفاعی
  • دانشگاه غیر دولتی
    . دانشگاه آزاد

سر فصل و چارت آموزشی دروس هر رشته تقریبا در تمامی دانشگاه‌های فوق مشابه است و تفاوتی ندارد. اما مهمترین تفاوتی که از قدیم وجود داشته در اعتبار مدرک این دانشگاه‌ها می‌باشد که در ادامه بیشتر توضیح خواهم داد. اما در بخش‌های بعدی توضیحاتی درباره تفاوت دانشگاه‌های ایران را بررسی خواهیم کرد که توجه به آنها به شدت در انتخاب رشته کنکور می‌تواند به شما کمک کند.  راستی اگر دوست دارید خودتان بتوانید انتخاب رشته انجام دهید توصیه اکید دارم حتما مقاله مشاوره انتخاب رشته رایگان را از همین سایت مطالعه کنید.

دانشگاه دولتی چیست؟

پرطرفدارترین دانشگاه در ایران دانشگاه‌های دولتی هستند؛ دانشگاه‌های سراسری، پیام‌نور، غیرانتفاعی و … همگی در دسته دانشگاه‌های دولتی ایران قرار دارند. شاید احساس کنید که دانشگاه دولتی صرفا به دانشگاهی گفته می‌شود که تحصیل در آن رایگان باشد اما اصلا اینگونه نیست؛ حتی دانشگاه‌های سراسری هم در دوره‌های شبانه و پردیس برای تحصیل دارای شهریه هستند. اما داستان درباره دانشگاه پیام‌نور و غیر انتفاعی نیز کمی متفاوت است و در واقع این دو دانشگاه از زیرشاخه‌های دانشگاه سراسری هستند.

تکلیف دانشگاه سراسری و پیام نور مشخص است، اما دانشگاه غیر انتفاعی خود به دو دسته تقسیم می‌شود، خود دانشگاه غیر انتفاعی و موسسات آموزش عالی. به عنوان یک تکنیک ساده برای تفکیک دانشگاه‌‎های دولتی از غیر دولتی، باید بدانید هر دانشگاهی که اسم آن در لیست دفترچه انتخاب رشته سازمان سنجش آمده باشد در زمره دانشگاه‌های دولتی قرار دارد و اسم هر دانشگاهی که در دفترچه انتخاب رشته دانشگاه آزاد قرار داشته باشد، در زمره دانشگاه‌های غیر دولتی است. در این بخش از شما دعوت می‌کنم برای دسترسی به سایر مقالات سایت از لینک‌های زیر استفاده کنید:

دانشگاه غیر دولتی چیست؟

دانشگاه غیر دولتی همان دانشگاه آزاد است که خود به دو دسته دانشگاه آزاد برای علوم پزشکی و دانشگاه آزاد غیر پزشکی تقسیم می‌شود. یکی از باورهای غلط درباره دانشگاه آزاد، بی اعتبار بودن مدرک این دانشگاه است، اما در بخش‌های بعدی متوجه خواهید شد که در بحث رنکینگ، بعضی از دانشگاه‌های آزاد، رتبه‌های بهتری نسبت به برخی از دانشگاه‌های سراسری دارند. به‌خصوص در رشته‌های پزشکی فارغ‌التحصیلان هر دو دانشگاه در نهایت می‌توانند پزشک شوند، مطب بزنند و فعالیت کنند. پس این باور را از همین الان کنار بگذارید.

تفاوت دانشگاه‌های دولتی و غیر دولتی

دانشگاه‌های دولتی به‌صورت مستقیم تحت نظر وزات علوم و وزارت تحقیقات هستند اما در دانشگاه‌های آزاد داستان کمی متفاوت است. در بعضی از موارد مزیت‌های دانشگاه غیر دولتی بهتر است و در برخی نیز مزیت‌های دانشگاه دولتی. در تصویر بالا یک مقایسه نسبی از تفاوت دانشگاه سراسری با آزاد را می‌توانید مشاهده کنید. اما مجددا توجه کنید برای رشته‌های پزشکی داستان کمی متفاوت است و از نظر شخصی من تفاوتی بین دانشگاه آزاد و دولتی وجود ندارد و در پایان فارغ‌التحصیلان هر دو رشته به یک جایگاه خواهند رسید.

انواع دوره‌های تحصیلی دانشگاه

رشته شبانه چیست؟ تفاوت رشته شبانه با روزانه چیست؟ پردیس خودگردان چیست؟ تمامی این سوالات ممکن است برای کسی که اولین بار انتخاب رشته انجام می‌دهد مبهم باشد؛ در این بخش به پاسخ تک تک این سوالات خواهیم پرداخت. دوره‌های تحصیلی دانشگاه در حالت کلی به سه دسته دوره‌های روزانه، دوره‌های شبانه، دوره‌های پردیس تقسیم می‌شوند. هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند که تک آنها را بررسی خواهیم کرد.

 دوره روزانه چیست؟

دوره تحصیلی روزانه چیست؟

رشته‌های روزانه یا دوره روزانه، در بخش انتخاب رشته به دوره‌ای گفته می‌شود که دولت تمامی هزینه‌های تحصیلی یک دانشجو را به عهده می‌گیرد. دوره‌های روزانه بیشترین تسهیلات را در میان سایر دوره‌ها به خود اختصاص می‌دهند که از جمله آنها می‌توان به ارائه خوابگاه دانشجویی، وام‌های دانشجویی، بن خرید غذا از دانشگاه با هزینه کم و … اشاره کرد. البته این نوع دوره‌ها فقط به‌صورت “کلامی” رایگان هستند و در واقع شما برای استفاده از خوابگاه و رزرو غذا باید هزینه پرداخت کنید، اما این هزینه بسیار ناچیز است. به‌عنوان مثال در سال تحصیلی 1401-1402 تقریبا هزینه رزرو خوابگاه برای یک ترم حدودا 500 الی 900 هزار تومان و هزینه هر وعده نهار و شام ما بین 3 الی 5 هزار تومان بود.

در تصویر بالا مقایسه مزایا و معایت دوره‌‌های روزانه را می‌توانید مشاهده کنید، اما ذکر یک نکته در این بخش الزامیست. شاید مهمترین تفاوت رشته‌های روزانه و شبانه در بخش آزادسازی مدرک و تعهد به خدمت در کشور باشد. در ادامه به بررسی اینکه دوره یا رشته شبانه چیست به‌‎صورت کامل‌تر خواهیم پرداخت.

دوره شبانه چیست؟

دروه تحصیلی نوبت دوم چیست

هر زمان نام دوره شبانه را می‌شنوم به یاد یکی از داوطلبان قدیمی خودم می‌افتم که احساس می‌کرد دانشجوی رشته شبانه باید شب‌ها به کلاس برود!!!! تنها فرق دوره روزانه با شبانه در تسهیلات و هزینه‌های تحصیل است. دانشجوی رشته شبانه از تسهیلات دانشجویی مانند خوابگاه، استفاده از غذا با همان قیمت دانشجوی روزانه بهره‌مند نمی‌باشد و هر ترم باید شهریه پرداخت کند. دانشجوی رشته‌ شبانه دقیقا در همان کلاس دانشجوهای روزانه شرکت می‌کند، از همان تدریس و همان استاد دانشجوهای روزانه نیز استفاده می‌کند اما در ازای استفاده از خدمات آموزشی باید هزینه پرداخت کند.

اما رشته‌های شبانه مزیت‌هایی هم دارند از جمله قبولی آسان‌تر نسبت به رشته‌های روزانه. به‌عنوان مثال برای قبولی در یک رشته مهندسی دانشگاه تهران در دوره روزانه باید رتبه داوطلب فرضا 200 باشد، برای قبولی در همان رشته اما در دوره شبانه شاید رتبه 600 و حتی بالاتر نیاز باشد.  مزایای دیگر دوره‌های نوبت دوم یا همان شبانه عدم محرومیت از شرکت در دانشگاه است. درصورتی که فردی در رشته روزانه قبول شود و انصراف دهد باتوجه به اینکه مانع قبولی و استفاده از تسهیلات دوره روزانه یک فرد دیگر شده است، از شرکت مجدد در کنکور تا چند سال محروم خواهد شد اما در رشته شبانه چنین موضوعی برقرار نیست.

توجه کنید رشته‌های زیادی مانند پزشکی، دندان و دارو، دوره شبانه ندارند و حتی بعضی از رشته‌ها در دانشگاه آزاد نیز ارائه نمی‌شود.

دوره پردیس خودگردان چیست؟

دوره تحصیلی شهریه پرداز چیست؟

دوره شهریه‌پرداز یا پردیس خودگردان در واقع با هدف جذب دانشجویان خارجی ایجاد شد اما رفته رفته باتوجه به بعضی از موارد به‌دلیل کمبود دانشجوی اتباع خارجی، اجازه تحصیل در این رشته برای دانشجویان ایرانی نیز فراهم شد. همانند دوره‌های بالا، دوره پردیس نیز دارای بعضی از معایت و مزایا می‌باشد، اما مهمترین مزیت آن اعتبار مدرک و البته پذیرش آسان‌تر نسبت به دوره‌های روزانه و شبانه است. دوره شهریه‌پرداز به‌خصوص برای رشته‌های پزشکی طرفدار زیادی دارد. دقت کنید زمانی که حرف از ظرفیت مازاد دانشگاه دولتی نیز باشد منظور دوره شهریه‌پرداز است.

دانشجوهای شهریه‌پرداز نیز با دانشجویان روزانه و شبانه در یک کلاس هستند و از یک نوع خدمات آموزشی بهره‌مند می‌باشند و در مدرک هم فارغ‌التحصیلی نیز عبارت “شهریه‌پرداز یا پردیس” قید نخواهد شد. از طرفی تعهد خدمت و نیاز به آزادسازی مدرک برای این دسته از دانشجویان وجود ندارد.

در واقع می‌توان گفت تنها تفاوت دوره‌ ظرفیت مازاد با دوره نوبت دوم یا شبانه در میزان شهریه می‌باشد که دانشجویان پردیس خودگردان باید شهریه بیشتری پرداخت کنند.

دوره‌های تحصیلی مجازی و نیمه‌حضوری

علاوه بر دوره‌های تحصیلی بالا، دو دوره دیگر یعنی مجازی و نیمه‌حضوری وجود دارد. دوره مجازی به دوره‌ای گفته می‌شود که نیازی به حضور فیزیکی در دانشگاه ندارید و کلاس‌های از بسترهای ارتباطی به‌صورت آنلاین برگزار می‌شوند، اما در این دوره‌ها امتحانات اکثرا به‌صورت حضوری برگزار خواهند شد و نیاز به حضور در جلسه امتحان دارید. البته بعضی از اساتید امتحان پایان‌ترم را نیز به‌صورت مجازی برگزار می‌کنند.

دوره‌های نیمه حضوری به زبان ساده به دوره‌ای گفته می‌شود که میزان حضور دانشجو در کلاس بسیار کمتر از دوره‌های روزانه، شبانه و پردیس است. به عنوان مثال کلاس‌های آموزشی یک هفته در میان و در روزهای آخر هفته برگزار می‌شوند. تحصیل در این دوره دارای هزینه بوده و در مدرک فارغ‌التحصیلی نیز نوع دوره ذکر خواهد شد.

دوستان عزیزم به پایان مقاله معرفی انواع دانشگاه در ایران و معرفی دوره‌های تحصیلی دانشگاه‌ها رسیدیم. امیدوارم اطلاعات ذکر شده برایتان مفید بوده باشد. در این بخش از شما عزیزان دعوت می‌کنم برای دسترسی به سایر محتواهای سایت از لینک‌های زیر استفاده کنید:

5/5 - (1 امتیاز)
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:
عضویت
اطلاع از
0 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا