یک خبر ویژه برای کنکوری‌ها!

40 درصد کل زیست کنکور هدیه ما برای شماست؛ شماره موبایلت رو وارد کن و هدیه رو همین الان بگیر:

معرفی رشته مهندسی پزشکی

با عرض سلام خدمت همراهان بخون، من پریا حجازی هستم با من همراه باشید تا اطلاعات مفیدی راجع به رشته مهندسی پزشکی اعم از معرفی گرایش‌های رشته مهندسی پزشکی و معرفی دروس‌های هر گرایش، بازار کار رشته مهندسی پزشکی، معرفی دانشگاه‌های برتر خارج از کشور این رشته و … به دست آورید.

 رشته مهندسی پزشکی چیست

رشته مهندسی پزشکی (Biomedical Engineering)، همانطور که از نام آن پیداست، در حقیقت برای ایجاد یک پل بین رشته‌های مهندسی (به طور خاص الکترونیک، مکانیک، کامپیوتر و مواد) و رشته‌های پزشکی ایجاد شده است.

اگر به کاربرد دانش فنی و مهندسی و تکنولوژی در حوزه‌های مربوط به سلامت و تشخیص و درمان بیماری‌ها علاقه‌مند هستید، این رشته می‌تواند جوابگوی علایق شما باشد. مهندسان پزشکی، با هدف بهبود کیفیت و کارآیی مراقبت از بیمار، راه‌حل‌هایی را برای مشکلات درمانی و پزشکی، تجزیه و تحلیل و طراحی می‌کنند. این راه‌حل‌ها غالباً در قالب یک سخت‌افزار یا نرم‌افزار و یا ترکیبی از این دو ارائه می‌شوند.

این رشته ترکیبی از دو گروه ریاضی و تجربی است. مهندسی و پزشکی همکاری خوبی در کمک به بیماران و پزشکان داشته است و در این راه گام‌های مفیدی برداشته شده که بسیاری از خبرهای آن را در رسانه‌ها شنیده‌اید. بخاطر گسترش روز افزون سیستم‌های مهندسی در حیطه بهداشتی و پزشکی، تربیت و وجود نیروی انسانی متخصص و متبحر که آشنا به وسایل و تجهیزات پزشکی امری ضروریست. حداقل و حداکثر مجاز طول دوره کارشناسی مهندسی پزشکی در سه گرایش مطابق آئین نامه‌های دوره کارشناسی شورای عالی برنامه ریزی است.

تعداد کل واحدهای درسی در طول دوره 140 واحد می‌باشد که شامل دروس عمومی، پایه، اصلی، تخصصی و اختیاری، به شرح زیر می‌باشد:

  • دروس عمومی: 20 واحد
  •  دروس پایه: 26 واحد
  •  دروس اصلی: 47 واحد
  •  دروس تخصصی: 47 واحد

لیست درس‌های‌ رشته‌ مهندسی پزشکی در طول‌ تحصیل

دروس‌ مشترک‌ در گرایش‌های مختلف‌ رشته مهندسی پزشکی

  • ریاضی‌ عمومی‌
  • معادلات‌ دیفرانسیل‌
  • فیزیک‌ عمومی‌
  • برنامه‌نویسی‌ کامپیوتر
  • آمار حیاتی‌ و احتمالات‌
  • محاسبات‌ عددی‌
  • استاتیک‌ و مقاومت‌ مصالح‌ در مهندسی‌ پزشکی‌
  • ریاضیات‌ مهندسی‌
  • مقدمه‌ای‌ بر مهندسی‌ پزشکی‌ زیستی‌
  • تجهیزات‌ عمومی‌ بیمارستان‌ها و کیلینیک‌های‌ پزشکی‌
  • مدارهای‌ الکتریکی‌
  • الکترونیک‌
  • مدارهای‌ منطقی‌
  • بهداشت‌ عمومی‌
  • اصول‌ توانبخشی‌ وسایل‌ و دستگاه‌ها
  • اصول‌ و کلیات‌ مدیریت‌ خدمات‌ بهداشتی‌ ـ درمانی‌
  • اصول‌ سیستم‌های‌ رادیولوژی‌ و رادیوتراپی‌
  • فیزیولوژی‌
  • آناتومی‌
  • فیزیک‌ پزشکی‌
  • زبان‌ تخصصی‌ مهندسی‌ پزشکی‌
  • بیوفیزیک‌
  • کارورزی‌
  • پروژه‌

توصیه می‌کنم برای دسترسی به سایر مقالات مربوط به انتخاب رشته کنکور ریاضی از لینک‌های زیر استفاده کنید:

رشته مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک

علم مهندسی پزشکی عبارت است از کاربرد مهندسی در پزشکی از طریق مطالعه‌ی اصول و عملکرد سیستم‌های زنده و مدل‌سازی آن، به کار گرفتن اطلاعات و نتایج حاصل در جهت تشخیص و درمان بیماری‌ها و همچنین جایگزین کردن اسکلت بندی‌های صدمه دیده در بدن.

و اما هدف رشته‌ مهندسی پزشکی_ گرایش بیوالکتریک تربیت‌ متخصصانی‌ است‌ که‌ قادر باشند از عهده‌ تجهیز، نگهداری‌ و طراحی‌ دستگاه‌های‌ پزشکی‌ برآیند؛ یعنی‌ مهندس‌ بیو الکتریک باید با زمینه‌های‌ پزشکی‌ نیز آشنایی‌ داشته‌ و ‌بتواند دستگاه‌های‌ پزشکی‌ را طراحی‌ کرده‌ و بسازد یا اینکه‌ مسئول‌ سفارش‌ دستگاه‌ از خارج‌ از کشور باشد.

 در واقع یک مهندس بیوالکتریک علاوه بر این که از تمام گرایش‌های مهندسی برق در حیطه خود استفاده می‌کند، از برخی از شاخه‌های مهندسی کامپیوتر و فناوری اطلاعات نیز در حیطه علم مهندسی پزشکی یاری می‌جوید.

برخی از قابلیت‌های یک مهندس بیوالکتریک بعد از فارغ التحصیلی عبارتند از: ا

  • پردازش تصاویر پزشکی و سیستم‌های تصویربرداری
  •  طراحی سیستم‌های گفتاردرمانی
  • ساخت وسایل توانبخشی و طراحی بخش‌های الکترونیکی و کنترل اعضاء و اندام مصنوعی
  • طراحی سیستم‌های مانیتورینگ بیمارستان و ساخت و طراحی سیستم‌های آزمایشگاهی پزشکی
  • پردازش علائم حیاتی
  • مدلسازی سیستم‌های بیولوژیک

گرایش‌ بیومکانیک‌ رشته مهندسی پزشکی

رشته بیومکانیک استفاده از مکانیک کلاسیک در زمین‌های علوم زیستی را مطالعه می‌کند. پیشرفت این علم باعث ساختن قلب مصنوعی، دریچه‌های قلب، مفاصل مصنوعی، ارتزها وپروتزها، ابزارهای کمکی تشخیصی و جراحی، درک بهتر از عملیات و کارکرد قلب، ریه، شریان‌ها، مویرگ‌ها، استخوان‌ها، غضروف‌ها، تاندوها و دیسک‌های بین مهره‌ای و پیوندهای سیستم اسکلتی_ عضلانی بدن شده‌ است.

افرادی که در گرایش بیومکانیک رشته مهندسی پزشکی مشغول به تحصیل هستند با استفاده از مفاهیم مکانیکی در زمینه‌های پزشکی کار خود را انجام میدهند.

کدروس‌ تخصصی‌ گرایش‌ بیومکانیک رشنه مهندسی پزشکی

دروس تخصصی گرایش بیومکانیک رشته مهندسی پزشکی

گرایش‌ بیومواد رشته مهندسی پزشکی

کاربرد بیومواد استفاده از بافت‌های زنده و مواد مصنوعی به منظور کاشت آن‌ها در بدن است. ا

انتخاب مواد صحیح برای کاشت و پیوند در بدن انسان یکی از حساس‌ترین و مشکل‌ترین عملیات مهندسی پزشکی است. آلیاژهای فلزی، سرامیک‌ها، پلیمرها و کامپوزیتها از مواد مورد استفاده در کاشت بافت‌ها مصنوعی هستند. اینگونه مواد باید غیرسمی، غیرسرطانزا و از نظر شیمیایی غیرفعال و بادوام و دارای قدرت مکانیکی کافی باشند.

دانشجویان گرایش بیو مواد با بکارگیری صحیح این مواد در بدن انسان و در تجهیزات پزشکی آشنا می‌شوند. به علاوه آنان با زمینه‌های طراحی و ساخت تجهیزات پزشکی و طراحی و ساخت اعضای مصنوعی انسان آشنا می‌شوند. ا

دروس‌ تخصصی‌ گرایش‌ بیومواد رشته مهندسی پزشکی

دروس تخصصی گرایش بیومواد رشته مهندسی زشکی

توانایی‌های‌ لازم‌ مهندس پزشکی

تعداد واحدهای‌ غیرمهندسی‌ این‌ رشته‌ کم است‌ و دانشجو باید به‌ دروس‌ رشته‌ ریاضی‌ فیزیک‌ علاقمند باشد و دید پایه‌ای‌ قوی‌ در مهندسی‌ داشته‌ باشد، یعنی‌ مهندس‌ بیوالکتریک‌ باید به‌ الکترونیک‌ و مهندس‌ بیومکانیک‌ به‌ مکانیک‌ و مهندس‌ بیومواد به‌ دروس‌ مرتبط‌ با مهندسی‌ مواد علاقه‌مند بوده‌ و در آن‌ توانمند باشد. مهندس‌ پزشکی‌ باید علم‌ زیست‌شناسی‌ و محیط‌ کار بیمارستانی‌ را دوست‌ داشته باشد تا بتواند در بیمارستان‌ یا محیط‌های‌ مرتبط‌ فعالیت‌ کند.

دانشجویان رشته مهندسی پزشکی باید دارای قدرت طراحی بالایی بوده و در تحلیل مسائل درسی و مشکلات بیماران حرفی برای گفتن داشته باشند تا بتوانند مفید واقع شوند. همچنین آن‌ها باید به نرم افزارهای بسیاری از جمله متلب و اورکد و اس پی اسپایس و مدل سیم و…(چه قبل و چه بعد و چه در طول کارشناسی) مسلط شوند.

رشته‌ی مهندسی پزشکی با حوزه‌های علوم زیست پزشکی هم‌پوشانی دارد. اما بین این دو شاخه تفاوت قابل توجهی وجود دارد. مهندسان پزشکی در زمینه‌ی ابزار دقیق و مهندسی و تجهیزات پزشکی کار می‌کنند. در حالی که دانشمندان زیست پزشکی بیشتر روی علوم زیست شناختی و حیات، و شیمی پزشکی تمرکز دارند.

دانشمندان زیست پزشکی معمولاً در آزمایشگاه فعالیت می‌کنند. آنها نمونه‌های بیولوژیکی (خون، ادرار، سلول‌ها، و بافت‌ها) را کنترل می‌کنند و از طیف گسترده‌ای از تجهیزات آزمایشگاهی اعم از لوله‌های آزمایش و پیپت‌ها گرفته تا رایانه‌ها و تجهیزات سلامتی فناوری استفاده می‌کنند.

برخی از شغل‌ها و مسئولیت‌هایی که یک دانشمند زیست پزشکی می‌تواند به عهده بگیرد عبارت هستند از:

  •  آزمایش و غربال‌‌گری در مورد سبک زندگی و بیماری‌های عفونی
  •  بررسی و شناخت مکانیسم‌های بیماری، مشخصات، و نحوه‌ی پیشرفت آن‌ها
  • انجام تحقیقات در مورد یافتن راه‌های جدید، مؤثر، و خلاقانه برای تشخیص بیماری در کوتاه‌ترین زمان ممکن
  •  تلاش در جهت کشف و توسعه‌ی شیوه‌های درمانی جدید مانند تلاش برای پیشگیری (واکسن) و / یا درمان (دارو درمانی).

علوم زیست پزشکی به بررسی و مطالعه‌ی علوم زیست شناسی انسانی، آسیب شناسی (پاتولوژی)، بیوشیمی، زیست شناسی مولکولی و سلولی، ژنتیک، فارماکولوژی (دارو شناسی)، ایمونولوژی، شیمی کاربردی یا شیمی بالینی، میکروبیولوژی، اپیدمیولوژی، و مهندسی زیست پزشکی می‌پردازد.

قبل از به پایان رسیدن این مقاله به شما توصیه میکنم به دیگر مقاله‌های کامل و جامع سایت بخون که راجع به سایر موضوعات کنکوری هستند و مطمئنن به دردتان خواهد خورد حتما سر بزنید و مطالعه بفرمایید.

رشته مهندسی پزشکی در خارج از کشور

توجه داشته باشید که اگر واقعاً به رشته‌ی مهندسی پزشکی علاقه‌مند هستید و می‌خواهید در آینده یک حرفه‌ی موفق داشته باشید، پیشنهاد می‌کنیم که سراغ تحصیل در مقطع کارشناسی در رشته‌ی مهندسی زیست پزشکی در کشورهای آسیایی نروید. بهتر است مقطع کارشناسی خود را در رشته‌ی الکترونیک، مکانیک، یا برق به اتمام برسانید و سپس برای ادامه تحصیل مهندسی پزشکی در خارج از کشور در مقطع کارشناسی ارشد اقدام کنید. اگر واقعاً علاقه‌مند به تحصیل  در مقطع کارشناسی در رشته‌ی مهندسی زیست پزشکی باشید، تحصیل در خارج از کشور گزینه‌ی بهتری خواهد بود. مشکل اصلی در بیشتر دانشگاه‌های آسیایی این است که زیرساخت‌ها و آزمایشگاه‌ها هنوز مطابق با استانداردهای جهانی نیستند. اشتغال به کار پس از تحصیل رشته‌ی مهندسی پزشکی در بسیاری از کشورهای آسیایی تقریباً سخت است. ایالات متحده یکی از بهترین مقاصد تحصیلی برای تحصیل در مقطع کارشناسی در رشته‌ی مهندسی پزشکی است. مقصدهای برتر دیگر برای تحصیل در رشته‌ی مهندسی پزشکی دانشگاه‌های کشورهای آلمان، کانادا، انگلیس، سوئیس، استرالیا، سنگاپور، هلند، و سوئد هستند.

ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی در رشته‌ی مهندسی پزشکی در آمریکا

در ایالات متحده، طی ۲ سال اول تحصیلی دانشجویان علوم پایه و اصول مهندسی را مطالعه می‌کنند. ماهیت میان رشته‌ای و انعطاف پذیری سیستم آموزشی ایالات متحده به دانشجویان این امکان را می‌دهد که بتوانند به شاخه‌های مهندسی تغییر رشته دهند. دانشجویان در طول تحصیل با مفاهیم کلیدی و اصطلاحات آناتومی و فیزیولوژی بدن انسان و همچنین زیست شناسی سلولی، ترمودینامیک، مکانیک سیالات، بیومکانیک و محاسبات و طراحی برای مهندسین زیست پزشکی آشنا خواهند شد. سپس به صورت تخصصی به مطالعه در سطح پیشرفته در زمینه‌ی مهندسی پزشکی خواهند پرداخت. دانشجویان واحدهای درسی دیگری را در زمینه‌های مهندسی و زیست پزشکی از قبیل ریاضیات مهندسی، مکانیک، بیومواد، مهندسی الکترونیک، طراحی مهندسی، روباتیک، آناتومی انسان، فیزیولوژی، سیستم قلبی عروقی و علوم اعصاب مطالعه می‌کنند. این برنامه‌های تحصیلی شامل علوم پزشکی، طراحی مهندسی، طراحی تجهیزات، برنامه نویسی، شبیه سازی کامپیوتری و ویزیت‌های بیمارستان (یا درمانگاه) خواهد بود. همچنین اکثر دانشگاه‌های خارجی (به ویژه ایالات متحده، انگلیس، و کانادا) امکان کارآموزی در مراکز صنعتی و پزشکی را در مقطع کارشناسی ارائه می‌دهند. با توجه به ماهیت میان رشته‌ای و پیچیدگی‌های این رشته‌ی تحصیلی، شما باید برای یک دوره‌ی زمانی قابل ملاحظه (بین ۳ – ۹ ماه) تجربه‌ی کار در مراکز واقعی را داشته باشید.

۱۰ دانشگاه برتر ایالات متحده برای مهندسی زیست پزشکی در مقطع کارشناسی عبارت هستند از:

10 دانشگاه برتر ایالات متحده در رشته مهندسی پزشکی

رشته مهندسی پزشکی چه شغل‌هایی دارد

مهندسان پزشکی معمولاً در بخش‌های صنعت (مراقبت‌های بهداشتی، ابزار پزشکی، پزشکی، دارویی) بیمارستان‌ها، سازمان‌های تحقیقاتی از جمله دانشگاه‌ها و بخش دولتی مشغول به کار می‌شوند. مهندسان پزشکی اغلب با پزشکان، پزشکان کلینیکی، دانشمندان زیست پزشکی و متخصصان مراقبت‌های بهداشتی در ارتباط هستند. مهندسان پزشکی از تخصص خود در زمینه‌های مهندسی، علوم حیات و پزشکی استفاده می‌کنند.

رشته مهندسی پزشکی بازار کار

مشاغل مرتبط با مهندسی پزشکی بیشتر شامل آزمایش و تعمیر تجهیزات پزشکی و محصولات نو، مشاوره‌‌ی فنی، طراحی و راه اندازی دستگاه‌‌های نوین با اهداف پزشکی می‌‌شود. این زمینه‌ی شغلی هنوز در حال تکامل است و هیچ کس به قطعیت نمی‌‌داند که پس از فارغ‌ التحصیلی چه درهایی می‌‌تواند به روی داوطلبان این رشته گشوده شود.

این حرفه دارای سه حیطه اصلی:

  1. طراحی و تولید تجهیزات پزشکی
  2. نگهداری و تعمیر تجهیزات پزشکی
  3.  خرید و فروش تجهیزات پزشکی بوده

و در تمامی مراکز درمانی و بهداشتی می‌تواند کاربرد داشته باشد.

وضعیت بازار کار رشته مهندسی پزشکی بستگی به مهارت، میزان استعداد و قدرت علمی و عملی فارغ التحصیلان این رشته خواهد داشت. مهندسی پزشکی بدون شک یکی از مهمترین و کاربردی ترین رشته‌هایی است که کیفیت کار جامعه پزشکی به آن وابسته است. اما کار در زمینه مهندسی پزشکی را نمی‌توان برای همه مناسب و یکسان دانست. شاید بتوان بازار کار مهندسی پزشکی را در کشوهای پیشرفته مناسب و حتی عالی دانست.

کشورهایی مانند ایران که تکیه بیشتری بر واردات تجهیزات پزشکی دارند، بازار کار خیلی مناسب را برای فارغ التحصیلان این رشته فراهم نکرده‌اند. البته این به معنای عدم نیاز به مهندسان پزشکی نیست. بلکه ایران نیز مانند بسیاری از کشورهای دنیا در حال پیشرفت و خوداکتفایی است. ابزارآلات پزشکی نیز جزئی جداناپذیر برای جامعه پزشکی محسوب می شود که توجه به آن می بایست بیشتر و بیشتر در دستور کار قرار گیرد. به طور کلی، تمامی افرادی که تبحر خاصی در زمینه علم مهندسی پزشکی را داشته باشند، با کمی تلاش موفق خواهند بود تا جایگاه شغلی مناسبی را کسب کنند.
محیط کار فارغ التحصیلان مهندسی پزشکی در مکان‌هایی فراهم خواهد بود که در زمینه طراحی، تولید و ساخت تجهیزات پزشکی فعالیت می‌کنند. دارندگان مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری مهندسی پزشکی می‌توانند متناسب با سطح شرایط و مدارک خود وارد جامعه شغلی شوند. برخی از مراکزی که شرایط کاری برای فارغ التحصیلان رشته مهندسی در آن فراهم است، عبارتند از:

کارخانه‌های تولیدکننده انواع تجهیزات و لوازم پزشکی
بیمارستان‌های دولتی و خصوصی
وزارت بهداشت
مراکز تحقیقات
وزارت صنایع
سازمان تأمین اجتماعی
مؤسسه استاندارد

درآمدی که یک مهندس پزشکی دریافت می‌کند، بستگی به میزان تجربه کاری و محل کار وی خواهد داشت. طبیعی است مهندسان متبحر و با استعداد که توان توانایی و تولید تجهیزات مختلف پزشکی را داشته باشند، بسیار مورد توجه قرار گرفته و می توانند درآمد بالایی کسب کنند. البته رسیدن به این مرحله از کار، نیازمند پشتکار و پیگیری های فراوان خواهد داشت.

سخن پایانی

دوستان عزیزم ممنونم از همراهی شما؛ به انتهاء مقاله مربوط به معرفی رشته مهندسی پزشکی رسیدیم. در انتها شما را دعوت می‌کنم با عضویت در خبرنامه سایت بخون، به صورت رایگان از تمامی امکانات سایت بهره‌مند شوید و با امتیاز دادن و مطرح کردن نظرات خود باعث دلگرمی ما شوید.

و اگر میخواهید در مورد سایر رشته‌ها اطلاعات کسب کنید به شما توصیه میکنم مقالاتی را که در زیر برای شما قرار داده‌ام را که جزء کامل‌ترین مقاله‌های معرفی رشته‌ها هستند حتما مطالعه بفرمایید.

سؤالات متداول رشته مهندسی پزشکی

  • مهندسی پزشکی دقیقا در چه زمینه‌هایی فعالیت می‌کند و دارای چه حیطه‌هایی است؟
    علم مهندسی پزشکی در زمینه طرای و تولید تجهیزات پزشکی بر اساس استاندارهای مشخص فعالیت می‌کند. این حرفه دارای سه حیطه اصلی است: طراحی و تولید تجهیزات پزشکی، نگهداری و تعمیر تجهیزات پزشکی و خرید و فروش تجهیزات پزشکی
  • مهندسان پزشکی نیازمند چه توانایی‌ها و ویژگی‌هایی هستند؟
    برای رسیدن به پاسخ این سوال به شما توصیه می‌کنم مقاله فوق را مطالعه بفرمایید.
  • طول تحصیل در رشته مهندسی پزشکی چقدر است؟
    ادامه تحصیل در رشته مهندسی پزشکی برای مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری امکان پذیر است. طول دوره تحصیل رشته مهندسی صنایع برای مقطع کارشناسی، 4 سال است که تعداد 140 واحد درسی می‌بایست گذرانده شود. این 140 واحد درسی شامل دروس عمومی، پایه و تخصصی است که برای هر گرایش متفاوت است.
  • رشته مهندسی پزشکی طرح دارد؟
    مهندسی پزشکی جزو رشته‌های علوم پزشکی وزارت بهداشت است که طرح اختیاری (مازاد بر نیاز) دارد.

اما یک نکته مهم؛ اگر کسب و کار مرتبط با کنکور به ویژه در زمینه انتخاب رشته دارید و برای دیده شدن آن نیاز به تبلیغات دارید، سایت بخون به عنوان یک رسانه آموزشی و بازدید بالا پذیرای تبلیغات شما عزیزان است. برای اطلاع کامل‌تر در این زمینه توصیه می‌کنم حتما بخش مربوط به تبلیغات انتخاب رشته کنکور سراسری را مشاهده کنید.

امتیاز بدهید!
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:
عضویت
اطلاع از
0 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا