یک خبر ویژه برای کنکوری‌ها!

40 درصد کل زیست کنکور هدیه ما برای شماست؛ شماره موبایلت رو وارد کن و هدیه رو همین الان بگیر:

معرفی کامل رشته دامپزشکی

سلام به همه عاشقان حیوانات، رشته دامپزشکی شاخه‌ای از پزشکی است که به شناخت، پیش‌گیری، تشخیص و درمان آسیب‌ها و بیماری‌های حیوانات با تمرکز ویژه بر بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان می‌پردازد. همچنین نظارت بر مراحل تولید و تضمین سلامت محصولات با منشأ حیوانی مورد استفاده انسان، مانند: محصولات لبنی، گوشتی، پوششی و … دامپروری، رفاه حیوانات از جمله امور مرتبط با دامپزشکی است.

من شیدا کبیرعبادی هستم مشاور تحصیلی و امروز در سایت بخون همراه شما خواهم بود تا ریز و درشت این رشته از جمله: معرفی رشته دامپزشکی، بازار کار، درآمد، مدت زمان تحصیل، شرایط ادامه تحصیل، گرایش‌های رشته دامپزشکی و غیره بپردازیم. پس اگر شما هم به این رشته علاقه‌مند هستید، تا انتها مقاله همراه من بمانید.

معرفی رشته دامپزشکی

بنا بر یافته‌های باستان‌شناسان از عمل جراحی روی جمجمه حیوانات در دوره قرون وسطی، می‌توانیم ریشه رشته دامپزشکی را در دوران پیدایش دامداری و انقلاب نو سنگی بیان کنیم. از زمانی که انسان‌ها برای رام کردن و اهلی کردن حیوانات تلاش کردند، می‌توان گفت که دامپزشکی نیز اهمیت پیدا کرد.

در آن زمان اهلی کردن حیوانات مخصوصأ گاوهای وحشی بیشتر در کشورهایی مثل ایران و هندوستان رواج داشت تا جایی که امروزه در هندوستان گاو یکی از نمادهای مقدس آن‌ها به شمار می‌آید. برای اولین بار در سال 1762 اولین مدرسه دامپزشکی در دنیا توسط کلاودی بورگلا در شهر لیون فرانسه تأسیس شد و در سال 1766 مدرسه دامپزشکی دیگری در مزون آلفورت (پاریس) تأسیس گردید. سپس تا قبل از سال 180 به‌طور متوالی مدارس دامپزشکی در شهرهای وین، تورین، کپنهاک، پادوآ، هانور، لایپزیک، بولونیا، ناپل، برلین، مونیخ، میلان، لندن و مادرید تأسیس شدند.

زرتشت که یکی از پیامبران فرستاده شده از سوی اهورا مزدا (خداوند) در سرزمین ایران بود، در کتابی به نام اوستا که در زمان اسکندر و حمله مغول‌ها آتش زده شد و از بین رفت، از اصول دامداری، درمان و پرورش حیوانات سخنان زیادی داشته است که در کتاب سفرنامه فیثاغورث نیز با اقتباس از کتاب اوستا، برای اولین بار طبقه بندی حیوانات ذکر شده است که در آن زمان افرادی که علم دامپزشکی داشتند، به پرورش و درمان حیواناتی مانند: اسب، شتر، گاو، گوسفند، سگ و پرندگان می‌پرداختند و به همین دلیل در جامعه آن زمان از ارزش بالایی برخودار بودند.

در ایران گذشته از کلمات بیطار، ستورپزشک و ستوران‌پزشک نیز برای توصیف دامپزشک استفاده می‌شده‌ است، تا این که فرهنگستان ایران کلمه «دامپزشک» را به شکل رسمی پیشنهاد و تصویب کرد. در زبان انگلیسی نیز واژه veterinary برای نخستین بار توسط توماس براون در سال 1646 برای عنوان دامپزشک در نظر گرفته شد.

همچنین در زمان ایران باستان به دلیل اهمیت جغرافیایی، همیشه مورد حمله و غارت مردمان بیگانه بود؛ به همین دلیل، اسب در ارتش ایران باستان نقش بسیار ارزنده و مهمی داشته‌ است. در آن زمان دامپزشکان وظیفه مراقبت، درمان و پرورش اسب‌ها را برعهده داشتند و به این دلیل ارزش بالایی بین مردم پیدا کرده بودند تا جایی که رئیس اداره دامپزشکی ارتش در زمان داریوش دارای مقام سپهبدی و فرماندهی دسته سواره نظام بوده‌ است.

کاردانی دامپزشکی چیست!

متأسفانه در بسیاری از منابع، به اشتباه اطلاعات غلطی در اختیار مخاطبان قرار می‌دهند که رشته دامپزشکی دوره کاردانی دارد! در حالی که رشته دامپزشکی مانند رشته پزشکی یکی از رشته‌های دانشگاه علوم پزشکی است که یک دوره 6 ساله دکتری پیوسته است و برای کسب تخصص شخص می‌تواند در آزمون تخصص شرکت کند و فوق دکتری خود را دریافت نماید.

اما کاردانی دامپزشکی چیست! از نظر اسمی بسیار با رشته دامپزشکی مشابه بنظر می‌رسد؛ اما، کاردانی دامپزشکی رشته متفاوتی است که با رتبه‌های خیلی پایین‌تر و حتی بدون کنکور نیز پذیرش دارد، اما به این افراد مجوز تأسیس مطب دامپزشکی داده نمی‌شود. تفاوت دیگر این دو رشته این است که مقطع دکتری دامپزشکی شش سال پیوسته طول می‌کشد اما کاردانی دامپزشکی دو سال و نیم زمان می‌گیرد. 

فارغ التحصیلان رشته کاردانی دامپزشکی می‌توانند در مکان‌هایی مانند:  انجام امور درمانگاهی و کشتارگاهی، انجام کارهای مربوط به آزمایشگاه، کمک به دانش آموزان دبیرستان‌های فنی حرفه‌ای در رشته امور دامی، دروس رشته کاردانی دامپزشکی، فعالیت‌های تکنسین دامپزشکی، فعالیت‌های بهداشت‌یار دامپزشکی به فعالیت بپردازند.

شرایط ادامه تحصیل بعد از کاردانی دامپزشکی

همان‌طور که گفته شد، کاردانی دامپزشکی یک رشته جدا از رشته دکتری دامپزشکی است که معمولأ با رتبه‌های پایین‌تر نیز پذیرش دارد؛ مدت زمان کاردانی دامپزشکی دوسال است و دانشجویان کاردانی دامپزشکی بعد از اخذ مدرک کاردانی دامپزشکی می‌توانند در جایگاه تکنیسین دامپزشکی مشغول به فعالیت شوند.

کارشناسی دامپزشکی

دارندگان مدرک کاردانی دامپزشکی بعد از دوره کاردانی با شرکت در کنکور یا سوابق تحصیلی می‌توانند مدرک لیسانس در رشته‌های علوم آزمایشگاهی دامپزشکی، بهداشت‌یار دامپزشکی، تکنسین دامپزشکی، و بهداشت مواد غذایی با منشأ دامی را دریافت کنند. بنابراین رشته کاردانی دامپزشکی هم به صورت با کنکور وجود دارد و هم به صورت بدون کنکور که البته در دانشگاه‌های آزاد امکان پذیرش بدون کنکور آن هم با شرط معدل وجود دارد.

بنابراین در رشته دامپزشکی مقطع لیسانس وجود ندارد؛ اما متأسفانه در بسیاری از منابع به اشتباه کارشناسی دامپزشکی نام برده شده است که اشتباه است. این رشته در مقطع کاردانی دامپزشکی موجود است و برای ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی، داوطلبان باید تغییر رشته انجام دهند.

گرایش‌های کاردانی به کارشناسی دامپزشکی

در بخش قبل گفتیم که رشته کاردانی دامپزشکی در مقطع لیسانس گرایشی به همین نام ندارد و داوطلبان و متقاضیانت مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی باید تغییر رشته انجام دهند. اما گرایش‌هایی که یک فارغ التحصیل کاردانی دامپزشکی می‌تواند در آن ادامه تحصیل دهد، عبارتند از:

  • علوم آزمایشگاهی دامپزشکی
  • بهداشت‌یار دامپزشکی
  • تکنسین دامپزشکی
  • بهداشت مواد غذایی دامی 
  • و … 

فراموش نکنید برای تأسیس داروخانه دامپزشکی یا مطب دامپزشکی شما باید رشته دکتری دامپزشکی را بگذرانید و حداقل مدرک دکتری عمومی دامپزشکی داشته باشید تا مجوز تأسیس مطب یا داروخانه داده شود. بنابراین افرادی که مدرک کاردانی دامپزشکی دارند، باید از اول کنکور داده و در دکتری دامپزشکی که دوره 6 ساله است، پذیرفته شده و مدرک خود را دریافت کنند تا بتوانند مطب دامپزشکی یا داروخانه دامپزشکی خود را تأسیس کنند.

علوم آزمایشگاهی دامپزشکی چیست!

علوم آزمایشگاهی دامپزشکی نیز یکی از رشته‌هایی است که معمولأ با دکتری دامپزشکی اشتباه گرفته می‌شود. این رشته یک رشته در دوره کارشناسی است که در حدود 4 سال مدت زمان تحصیل آن است و دانشجویان این رشته پس از فارغ التحصیلی در زمینه‌های آزمایشات فیزیکی، هماتولوژی، آسیب شناسی، قارچ شناسی، باکتری شناسی، انگل شناسی و … زیر نظر دامپزشکان عمومی و متخصص در مراکز علمی و پژوهشی فعالیت می‌کنند.

همان‌طور که از نام رشته مشخص است، فارغ التحصیلان این رشته در آزمایشگاه‌های مرتبط با تشخیص، پیشگیری و ریشه کنی بیماری‌های دامی در بخش‌های دولتی یا خصوصی به فعالیت می‌پردازند و کاملأ حیطه شغلی متفاوتی با رشته دامپزشکی دارند. ناگفته نماند کارشناسان این رشته می‌توانند با ادامه تحصیلات و گرفتن تخصص، مجوز تأسیس آزمایشگاه شخصی را دریافت کنند.

خصوصیات و ویژگی‌های لازم برای دامپزشکی

برای دامپزشک شدن ابتدا باید فرد ترسی از حیوانات نداشته باشد؛ چرا که همه روزه و کل کار او با انواع اقسام حیوانات خواهد بود. بنابراین کسانی که با دیدن گربه‌ها داد و فریاد راه می‌اندازند و فرار می‌کنند، مناسب تحصیل در این رشته نخواهند بود.

دامپزشک باید فرد به شدت صبور و دارای قدرت تجزیه و تحلیل بالایی باشد؛ چرا که حیوانات مانند انسان‌ها زبان گویایی ندارند تا بتوان مشکل و محل درد آن‌ها را به آسانی تشخیص داد. بنابراین فرد باید با صبر و حوصله به معاینه حیوان مورد نظر بپردازد و گاهی ممکن است مجبور شود، ساعت‌ها و یا روزها در مورد یک مسئله به مطالعه و بررسی بپردازد.  

همچنین یک دامپزشک باید از طبع ملایمی برخودار شود و با هر مشکلی زود از کوره در نرفته و یا با هر خون دیدنی از حال نرود؛ چرا که در برخی موارد ممکن دامپزشک با بوهای نامطبوع، خون و صحنه‌های دلخراشی روبرو شود. همچنین در برخی موارد نیاز است در هنگام زایمان به برخی از حیوانات کمک کرد و جالب است بدانید، زایمان برخی حیوانات به شدت سخت و طاقت فرسا است.

شرح وظایف یک دامپزشک

دامپزشکان معمولأ وظایف مراقبت بیماری‌های دامی نظیر شبکه‌های ملی مراقبت بیماری‌های حیوانی (خاکزی)، بیماری‌های حیوانی (آبزی) و بیماری‌های مشترک انسان و حیوان را برعهده دارند. اما عمده مسئولیتی که یک فارغ التحصیل دامپزشکی برعهده دارد، عبارتند از:

  • تشخیص مشکلات بهداشتی انواع حیوانات
  • معالجه و بهبود زخم‌ها و شکستگی‌های احتمالی
  • کشتار و از بین بردن حیوانات در صورت لزوم (حمله ملخ‌ها، آنفولانزا پرندگان و …)
  • ارائه مراقبت‌های پیشگیرانه برای حفظ سلامت دام‌ها (بررسی تغذیه و …)
  • درمان حیواناتی که از عفونت یا بیماری رنج می‌برند. (انواع سرطان‌ها و …)
  • واکسینه کردن حیوانات در برابر بیماری‌ها، مانند بیماری هاری
  • جراحی جزئی تا پیچیده با توجه به نوع تجربه و آموزش‌های دیده شده (مثلأ شکستگی)
  • مشاوره به صاحبان حیوانات خانگی در مورد تغذیه، رفتار و تولید مثل آن‌ها
  • انجام و تجویز آزمایش‌های تشخیصی مانند اشعه ایکس، EKG، سونوگرافی، خون، ادرار و مدفوع و …

شرایط ورود به رشته دامپزشکی

برای ورود به رشته دکتری دامپزشکی، داوطلبان باید در کنکور سراسری گروه علوم تجربی شرکت کرده و حد نصاب درصد و رتبه قبولی را کسب کنند. برخلاف رشته‌های پزشکی، دندان‌پزشکی، داروسازی و … که جزو رشته‌های وزارت بهداشت محسوب می‌شوند، رشته دکتری دامپزشکی زیر نظر وزارت علوم است. درو اقع، این رشته در دانشگاه‌های علوم پزشکی تدریس نمی‌شود و وقتی صحبت از دامپزشکی دانشگاه تهران است، منظور خود دانشگاه تهران است، نه دانشگاه علوم پزشکی تهران!

همچنین این رشته صرفأ در دانشگاه‌های دولتی در مقطع روزانه و شبانه پذیرش دارد. البته در برخی منابع زمزمه‌هایی از پذیرش بدون کنکور دامپزشکی به گوش می‌خورد؛ اما توجه کنید این پذیرش صرفأ برای رشته کاردانی دامپزشکی ناپیوسته وجود دارد که در برخی از دانشگاه‌های واحد آزاد اسلامی آن هم به شرط معدل بالا 16 پذیرش دارد. 

دانشگاه‌های پذیرنده رشته دکتری دامپزشکی

همان‌طور که قبلأ اشاره کردیم، رشته دکتری دامپزشکی فقط در دانشگاه‌های دولتی روزانه و نوبت دوم ارائه می‌شود که داوطلبانی که در دوره نوبت دوم پذیرفته شوند، باید یک مبلغی را بعنوان شهریه بپردازند که در مقایسه با دانشگاه‌های آزاد، پردیس و … کمتر است. اما از معروف‌ترین دانشگاه‌های پذیرنده دکتری دامپزشکی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

دانشگاه‌های پذیرنده رشته دکتری دامپزشکی

شرایط ورود به رشته دامپزشکی بدون کنکور

همان‌طور که قبلأ صحبت شد، رشته دکتری دامپزشکی در هیچ یک از دانشگاه‌های ایران پذیرش بدون کنکور ندارد و حتی در هیچ یک از دانشگاه‌های آزاد، پیام نور، پردیس و … نیز این رشته پذیرش ندارد و فقط در دوره روزانه و نوبت دوم امکان قبولی وجود دارد. اما برای پذیرش بدون کنکور رشته کاردانی ناپیوسته دامپزشکی در دانشگاه‌ آزاد اسلامی پذیرش دارد که شرط ورود به این رشته نیز مدل بالا 16 است.

رشته کاردانی دامپزشکی در اکثر واحدهای دانشگاهی آزاد اسلامی وجود دارد؛ به طوری که در دانشگاه‌های شهرهای کوچکی مثل سلماس و … نیز در دانشگاه آزاد امکان پذیرش این رشته فراهم شده است.

به راستی هیچ راهی برای ورود بدون کنکور برای رشته دکتری دامپزشکی وجود ندارد!

برای رشته دکتری دامپزشکی نیز همانند رشته‌های پزشکی، دندان‌پزشکی و … به دلیل حساسیت بالا در گزینش دانشجو، تا به الآن هیچ پذیرشی تحت عنوان پذیرش بدون کنکور و یا با شرط معدل بیان نشده است. اما یکی از راه‌های میان‌بر برای تحصیل در رشته دکتری دامپزشکی بدون کنکور این است که برای تحصیل در خارج اقدام کنید.

اما فراموش نکنید که قبولی در هر یک از رشته‌ها در دانشگاه‌های خارج از کشور نیز بنا به کشور و دانشگاه مورد نظر، از شرایط خاصی برخودارند که داوطلبان بایستی قبل از اقدام به هر عملی، خوب مطالعه کرده و اطلاعاتی کافی بدست آورند که در ادامه مطب، صحبت خواهیم نمود.

رتبه لازم برای قبولی دامپزشکی

رشته دکتری دامپزشکی را می‌توانیم یکی از چهار رشته پرطرفدار گروه علوم تجربی تلقی کنیم؛ چرا که هر ساله، در بین انتخاب‌های داوطلبان کنکور تجربی، رشته دامپزشکی نیز به چشم می‌خورد. دلیل این علاقه شاید بخاطر علاقه به پزشکی یا علاقه به حیوانات است که داوطلبان را به سمت دامپزشکی می‌کشاند. چرا که این افراد نیز نوعی پزشک محسوب می‌شوند که وظیفه مراقبت، درمان و پیشگیری از بیماری حیوانات، مخصوصأ دام و طیور را برعهده دارند.

اما در مورد رتبه لازم برای قبولی دکتری پزشکی، باید گفت به دلیل این که این رشته تنها در دوازده دانشگاه دولتی و سراسری ایران ارائه می‌شود، بنابراین رقابت در این رشته نیز بسیار بالاست. بد نیست بدانید از رشته دامپزشکی هر ساله تنها تعداد 750 نفر فارغ التحصیل می‌شوند که در مقایسه با سایر رشته‌ها، رقم کمی است. اما در مورد رتبه قبولی با توجه به کارنامه‌های سال‌های گذشته، بنا بر دانشگاه و شهر قبولی، بین دو هزار تا هفت هزار متغیر است.

لازم به ذکر است که پذیرش رشته دامپزشکی به صورت بومی و قطبی است؛ البته در بحث رتبه قبولی، بحث درصدهای لازم، نمونه کارنامه‌های قبولی، آخرین رتبه‌های قبولی و … نیز مطرح است که در یک مقاله جدا با عنوان رتبه قبولی دامپزشکی به تفصیل بررسی و صحبت شده است که پیشنهاد می‌شود از طریق لینک قرار داده شده، مطالعه این مطلب را از دست ندهید.

رشته دامپزشکی چند سال است؟

یکی از سوالات پر تکرار در بین همه داوطلبان کنکوری اطلاع از این است که رشته دامپزشکی چند سال است! برای جواب به این سوال شما بهتر است بگوییم رشته دکتری دامپزشکی چند سال طول می‌کشد، از آن جایی که رشته دامپزشکی یک دوره دکتری پیوسته است، بنابراین مدت زمان تحصیل دامپزشکی نیز همانند رشته‌های دندان‌پزشکی و داروسازی یک دوره 6 ساله است.

مراحل تحصیل در رشته دامپزشکی

مراحل تحصیل در مقطع دکتری پیوسته در حدود 6 سال است که منظور از پیوسته بودن این است که به صورت متوالی و بدون دوباره کنکور دادن به تحصیل می‌پردازند و در نهایت مدرک دکتری خود را دریافت می‌کنند که شبیه به پزشکی عمومی است. در دو سال ابتدا تحصیل مباحث علوم پایه آموزش داده می‌شود و در سال‌های بعد دروس دامپزشکی و کیس‌های درمانی تدریس می‌شوند. معمولأ در بین واحدها، دوره‌های کارورزی نیز در نظر گرفته می‌شود و دانشجویان می‌توانند پس از گذراندن این دوره‌ها، به درمان حیوانات و دام و طیور بپردازند.

دروس رشته دامپزشکی

دانشجویان رشته دکتری دامپزشکی در کل باید 224 واحد درسی را پشت سر بگذارند که این 224 واحد درسی خود به چهار گروه تقسیم می‌شوند که عبارتند از: 

  • دروس پایه
  • دروس اصلی
  • دروس تخصصی
  • و دروس بالینی

سر فصل دروس رشته دامپزشکی و تعداد واحدها:

  1. تعداد کل واحدها: 224 واحد
  2. دروس عمومی: 20 واحد
  3. دروس پایه: 24 واحد
  4. دروس اصلی: 89 واحد (2 واحد آن اختیاری است)
  5. دروس تخصصی: 49 واحد ( 3 واحد آن اختیاری است)
  6. دروس بالینی دامپزشکی: 10 واحد (4 واحد آن اختیاری است)
  7. کارآموزی در روستا: 6 واحد
  8. کارآموزی انترنی: 20 واحد
  9. پایان نامه و گزارش تحقیق: 6 واحد

1. دروس پایه

  • فیزیک‌ پزشکی‌ 
  • بیوشیمی‌
  • فیزیولوژی‌
  • ژنتیک‌ حیوانی‌
  • جانورشناسی‌ عمومی‌
  • آمار حیاتی‌

2. دروس‌ اصلی‌

اصول‌ همه‌گیرشناسی‌، اصول‌ تغذیه‌ دام‌، تغذیه‌ اختصاصی‌ دام‌، تغذیه‌ اختصاصی‌ طیور، آسیب‌شناسی‌ عمومی‌، آسیب‌شناسی‌ اختصاصی‌، باکتری‌شناسی‌ عمومی‌، باکتری‌شناسی‌ اختصاصی‌ و بیماری‌های‌ باکتریایی‌، کالبدشناسی‌ پایه‌، کالبدشناسی‌ مقایسه‌ای‌، انگل‌شناسی‌ و بیماری‌های‌ انگلی‌، قارچ‌شناسی‌ و بیماری‌های‌ قارچی‌، ویروس‌شناسی‌ و بیماری‌های‌ ویروسی‌، ایمن‌شناسی‌ و سرم‌شناسی‌، سم‌شناسی‌، فارماکولوژی‌، ماهی‌شناسی‌ عمومی‌، جنین‌شناسی‌ نظری‌، اصول‌ انتخاب‌ و تلقیح‌ مصنوعی‌ دام‌، بهداشت‌ و پرورش‌ دام‌، بهداشت‌ و پرورش‌ طیور، تکثیر و پرورش‌ ماهی‌، پرورش‌ و بیماری‌های‌ زنبور عسل‌، اصول‌ اصلاح‌نژاد دام‌، اصول‌ هوشبری‌ نظری‌، اصول‌ کالبدگشایی‌ و نمونه‌برداری‌، اصول‌ معاینه‌ دام‌.

3. دروس‌ تخصصی‌

بیماری‌های‌ اندام‌های‌ حرکتی‌، بیماری‌های‌ متابولیک‌ دام‌، بیماری‌های‌ درونی‌ دام‌های‌ بزرگ‌، بیماری‌های‌ درونی‌ دام‌های‌ کوچک‌، بیماری‌های‌ تولید مثل‌ دام‌، بیماری‌های‌ طیور، بیماری‌های‌ ماهی‌، بیماری‌های‌ مشترک‌ انسان‌ و دام‌، رادیولوژی‌ دامپزشکی‌، جراحی‌ عمومی‌ دام‌های‌ بزرگ‌، جراحی‌ عمومی‌ دام‌های‌ کوچک‌، مسمومیت‌های‌ دام‌، مامایی‌ دامپزشکی‌، کلینیکال‌ پاتولوژی‌، بهداشت‌ و صنایع‌ شیر، کنترل‌ کیفی‌ و بهداشتی‌ مواد غذایی‌، صنایع‌ مواد غذایی‌ با منشاء دامی‌ نظری‌، زبان‌ تخصصی‌.

4. دروس‌ بالینی‌

  • عملیات‌ درمانگاهی‌ دام‌های‌ بزرگ‌
  • عملیات‌ درمانگاهی‌ دام‌های‌ کوچک‌
  • عملیات‌ درمانگاهی‌ مامایی‌
  • عملیات‌ درمانگاهی‌ طیور
  • کارآموزی

گرایش‌های تخصص دامپزشکی

به طور کلی برای رشته دکتری دامپزشکی به تعداد 20 گرایش وجود دارد که می‌توانند تخصص خود را در یکی از آن‌ها دریافت کنند؛ اما طبق قوانی وزارت بهداشت، یک سری از گرایش‌های دوره علوم پایه پزشکی وجود دارند که دانشجویان می‌توانند با شرکت در آزمون مربوطه، در آن گرایش‌ها تحصیل کنند. این گرایش‌ها عبارتند از:

رشته‌های دکتری تخصصی دامپزشکی

بیماری‌های داخلی دام‌های کوچک (دستیاری)بیماری‌های داخلی دام‌های بزرگ (دستیاری)کلینیکال پاتولوژی دامپزشکی (دستیاری)پاتولوژی دامپزشکی
بهداشت و بیماری‌های آبزیان (دستیاری)مامایی و بیماری‌های تولید مثل دام (دستیاری)بهداشت و بیماری‌های پرندگانبیوشیمی بالینی
بهداشت مواد غذاییجراحی دامپزشکی (دستیاری)اپیدمیولوژیبهداشت خوراک دام
رادیولوژی دامپزشکی (دستیاری)قارچ شناسی ایمنی شناسیبیوتکنولوژی
باکتری شناسیانگل شناسی دامپزشکیسم شناسیویروس شناسی
فناوری تولید مثل در دامپزشکیفارماکولوژی دامپزشکیفیزیولوژیبیهوشی و مراقبت‌های ویژه دامپزشکی (دستیاری)
آناتومی و جنین شناسی مقایسه‌ایبافت شناسی مقایسه‌ای

رشته‌های دکتری تخصصی دامپزشکی وزارت بهداشت 

باکتری شناسی پزشکیپزشکی مولکولیحشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلینژنتیک پزشکی
توکسین‌های میکروبیسیاست گذاری سلامتخون شناسی آزمایشگاهی و علوم انتقال خونعلوم تغذیه
انگل شناسی پزشکیبیولوژی تولید مثلعلوم اعصابعلوم سلولی کاربردی
علوم تشریحیاپیدمیولوژیبیوشیمی بالینیایمنی شناسی پزشکی
مدیریت خدمات بهداشتی و درمانیبهداشت و ایمنی مواد غذاییآموزش بهداشت و ارتقاء سلامتمهندسی بافت
نانو فناوری پزشکیویروس شناسی پزشکیسلامت در بلایا و فوریت‌هاعلوم و صنایع غذایی

بازار کار رشته دامپزشکی در ایران

در مورد بازار کار رشته دامپزشکی باید بگوییم که متأسفانه نزدیک به 79 درصد از قبولین این رشته یا در نیمه راه انصراف می‌دهند، یا تغییر رشته می‌دهند و یا از رشته خود رضایت ندارند؛ بنابراین این مسئله حاکی از آن است که بسیاری از دانش آموزان تا قبل از انتخاب رشته اطلاعی از حیطه کاری و کلیت رشته در دست ندارند.

بنابراین اگر صرفأ بخاطر درآمد و کلاس اجتماعی به سراغ رشته دامپزشکی رفته‌اید، تا دیر نشده از تصمیم خود تجدید نظر کنید. درست است که همه افراد به دلیل داشتن درآمد به تحصیل می‌پردازند و هدف همه افراد کسب درآمد برای تأمین مایحتاج روزانه و زندگی است، اما فراموش نکنید، اگر با علاقه، صبر و حوصله به سراغ کاری نروید، کسب درآمد نیز مشکل خواهد بود.

حیطه کاری دامپزشکا گسترده است و می‌توان گفت آن‌ها می‌توانند در مکان‌هایی مانند: در درمان و آموزش پزشکی، وزارت بهداشت، مراکز بهداشتی و درمانی و بیمارستان‌های وابسته به دستگاه‌های دولتی، دانشگاه‌های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی، انستیتو پاستور،
وزارت جهاد کشاورزی، انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی، سازمان تحقیقات و ترویج کشاورزی، سازمان دامپزشکی، موسسه سرم و واکسن سازی رازی کشور مشغول به فعالیت باشند.

همچنین دامپزشکان گاهی مسئول بررسی بهداشت و رعایت استانداردها در باغ وحش‌ه ، اصطبل‌ها، بازارهای فروش حیوانات، مغازه‌های فروش حیوانات خانگی و … به فعالیت بپردازند. همچنین برخی دیگر می‌توانند در صنایعی مانند: مسئولیت آزمایش و نظارت بر تولید دارو، محصولات شیمیایی و بیولوژیکی مربوط به حیوانات و … را عهده دارند.

اما اگر شما به دنبال یک شغل خصوصی و با درآمد بالا هستید، می‌توانید برای تأسیس مطب دامپزشکی، داروخانه دامپزشکی و یا مرکز واکسیناسیون دامپزشکی اقدام کنید که البته شرط این مورد در این است که فرد تجربه، مهارت، امتیاز کافی و از همه مهم‌تر، هزینه کافی برای تأسیس چنین مراکزی در دست داشته باشد.

ادامه تحصیل دامپزشکی در خارج از ایران

جالب است بدانید علاوه بر دانشجویان رشته دامپزشکی که بورسیه تحصیلی دریافت می‌کنند، دانشجویان شاخه‌های علوم زیستی نیز می‌توانند برای کسب بورسیه دامپزشکی در خارج از کشور تلاش کنند؛ بعنوان مثال، دانشجویان رشته ویروس شناسی، انگل شناسی، میکروبیولوژی و قارچ شناسی می‌توانند برای کسب بورسیه تحصیلی دوره دکتری دامپزشکی از کشور فنلاند اقدام کنند.

همچنین داشتن معدل بالا و تحقیقات علمی شرط لازم برای اخذ بورسیه است؛ برای نمونه، کشور روسیه که یکی از بهترین‌ کشورها برای رشته دامپزشکی است، و دانشگاه‌های معتبری مانند تومسک، فدرال، ولادی و ستوک از بهترین دانشگاه‌های روسیه در رشته دامپزشکی است که به گونه‌ای که تمامی هزینه‌های خوابگاه، هزینه زندگی و هزینه شهریه دانشگاه را پوشش می‌دهد، می‌تواند گزینه مناسبی باشد.

نکته: در اروپای مرکزی، دانشگاه‌ها اغلب آزمون ورودی دارند که شامل سوالات چند گزینه‌ای شیمی و زیست شناسی است؛ اگر داوطلبی نمره A کسب کند، دیگر در آزمون ورودی مشکلی نخواهد داشت. اما فراموش نکنید که هر کشوری قوانین خاص خود را دارد. پس برای مهاجرت تحصیلی بهترین کار مراجعه و دریافت مشاوره از مراکز مهاجرتی است. 

لیست برخی از دانشگاه‌های برتر دامپزشکی در دنیا

لیست برخی از دانشگاه‌های برتر دامپزشکی در دنیا

توجه: اگر بعد از تحصیل در هر یک از رشته‌های دانشگاهی اعم از رشته دامپزشکی در خارج از کشور قصد بازگشت به ایران را داشته باشید، باید دانشگاهی را انتخاب کنید که در ایران مورد تأیید وزارت بهداشت و وزارت علوم باشند. در غیر این صورت، مدرک شما در ایران فاقد اعتبار خواهد بود.

هزینه تحصیل دامپزشکی در خارج از کشور

هزینه‌های تحصیل دامپزشکی در خارج از ایران، با توجه مکان آموزش متفاوت خواهد بود، اما به طور میانگین می‌توان گفت که یک دانشجو دامپزشکی در یک سال باید مبلغی در حدود 5 هزار دلار هزینه کند و این مبلغ در کشوری مانند آمریکا و انگلستان بیشتر و در کشورهایی مانند آلمان و اتریش ممکن است که کمتر نیز شود؛ چرا که در حالت کلی تحصیل در آلمان یا اتریش تقریبأ رایگان هستند.

همچنین لازم به ذکر است که به دلیل اهمیت موضوع دامپزشکی در زندگی انسان‌ها و ارتباط آن با محیط زیست بشری، دانشکده‌های دامپزشکی در سراسر جهان جهت حمایت از دوست‌داران حیوانات سعی بر ارائه بورسیه‌های متنوع دارند. بنابراین، افرادی که قصد ادامه تحصیل از دانشگاه‌های معتبر ذکر شده در مطلب فوق را پذیرش بورسیه‌ای دریافت کنند، باید از رزومه تحصیلاتی و دانش زبان قوی برخوردار باشند.

سخن پایانی

دوستان و همراهان عزیز، به پایان مقاله معرفی رشته دامپزشکی رسیدیم؛ امیدوارم که یک دیدگاه کلی نسبت به رشته دکتری دامپزشکی به دست آورده باشید. اگر بخواهیم از مزیت‌های این رشته صحبت کنیم، باید بگوییم، این رشته نسبت به رشته‌های پزشکی، پرستاری و … از شیفت‌های شب برخودار نیست. دوران تحصیل این رشته نسبت به رشته پزشکی کمتر است و معمولأ اغلب نیازی به دریافت تخصص برای کسب درآمد بالا نیست.

اما اگر بخواهیم از معایب این رشته نیز صحبت کنیم، در درجه اول مشکلات رشته دامپزشکی برای دختران مطرح است؛ هر چند در سال‌های اخیر شاهد سبقت دانشچویان دختر در این رشته هستیم، اما متأسفانه به دلیل وجود باورهای غلط در جامعه، دامپزشکی دختران از کیفیت و بازار کار کمتری برخودار است. بسیاری از کارهای مربوط به دام و طیور و حیوانات، کارهای سخت و معمولأ مردانه‌ای هسند که در محیط‌های مردانه نیز انجام می‌شوند.

بنابراین دخترانی که از برخی اعتقادات و رسوم جامعه پیروی می‌کنند، شاید در برخورد با این مسائل دچار مشکل شوند؛ همچنین در بسیاری از شهرها و روستاها معمولأ از درآمدی برخوردار نیستد، همه ما می‌دانیم این آداب در جامعه امروزی مناسب نیست، اما متأسفانه فعلأ جو حاکم این گونه است. بنابراین دوستان لطفأ قبل از انتخاب رشته تمامی جوانب رشته انتخابی خودتان را بسنجید.

فراموش نکنید من مشاور تحصیلی هستم و به صورت کاملأ رایگان پاسخ‌گو سوالات شما عزیزان در هر روزی از هفته و هر ساعتی از شبانه روز خواهم بود. بنابراین، سوالات خودتان را برای ما کامنت کنید، نظرات، پیشنهادات و انتقادات خودتان را با ما در میان بگذارید و لینک مطلب را با هر شخصی که نیاز به آن دارد، به اشتراک بگذارید. فراموش نکنید خدمات من و همکارانم در سایت بخون همیشه رایگان بوده و رایگان خواهد ماند. موفق باشید ..

سوالات متداول

  1. آیا رشته دامپزشکی دارای طرح اجباری است؟
    خیر، چون رشته دامپزشکی جزو رشته‌های وابسته به وزارت بهداشت نیست، بنابراین گذراندن طرح در این رشته الزامی نیست.
  2. مدرک لازم برای تأسیس داروخانه و مطلب دامپزشکی چیست؟
    برای تأسیس داروخانه و یا مطب پزشکی، فرد باید حداقل مدرک دکتری عمومی دامپزشکی داشته باشد.
  3. بازار کار رشته دامپزشکی در ایران چگونه است؟
    شرکت‌ها، مراکز، سازمان‌های مختلفی هستند که بستر فعالیت برای این رشته دارند، اما شما برای اطلاع از لیست کامل این مراکز، می‌توانید به متن مقاله مراجعه کنید.

درضمن اگر شما هم کسب و کار مرتبط با زمینه آموزش و کنکور دارید، سایت بخون یک مرجع مناسب برای پذیرش تبلیغات شماست؛ برای اطلاع کامل از طرح‌های موجود کافیست روی لینک تبلیغات انتخاب رشته کنکور سراسری کلیک کنید.

4.1/5 - (17 امتیاز)
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:
عضویت
اطلاع از
16 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا