کامل‌ترین معرفی رشته‌های تجربی

سلام به همه دوستان خوب سایت بخون. هرچند که به دوران انتخاب رشته نزدیک می‌شویم؛ تقاضا برای آشنایی با رشته‌های دبیرستان و هم‌چنین شرایط لازم برای انتخاب رشته افزایش می‌یابد. من سارا جعفری هستم و امروز قصد دارم کامل‌ترین معرفی رشته‌های تجربی را تقدیم شما عزیزان کنم. اگر برای شما‌ هم سوال است که رشته تجربی چه ویژگی‌هایی دارد و مناسب چه افرادی است و یا حتی به دنبال تحقیق درباره رشته تجربی هستید، به شما تبریک می‌گویم زیرا در این مقاله به معرفی رشته تجربی به‌صورت کامل خواهیم پرداخت و همه چیز درباره رشته تجربی را باید بدانید، در اختیارتان قرار می‌دهم. درضمن در هر بخش از مقاله که در رابطه با اینکه رشته تجربی چیست دچار سوال یا ابهامی شدید حتما از بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا سریعا پاسخ‌گو باشم.

صفر تا صد معرفی رشته‌های تجربی

رشته تجربی درباره‌ی علوم طبیعی و تجربی صحبت می‌کند. افراد علاقه‌مند به بدن موجودات زنده و انسان، علوم زیستی و آزمایشگاهی می‌توانند در انتخاب رشته خود، رشته‌های تجربی را انتخاب کنند. دانش‌آموزانی که قصد انتخاب رشته تجربی در دبیرستان را دارند باید بدانند این رشته از رشته‌های سخت محسوب می‌شود ولی به یاد داشته باشید که جدا از سخت بودن، رشته‌ تجربی بسیار رشته شیرین و لذت بخشی است و درضمن پر مخاطب‌ترین رشته در دبیرستان هم محسوب می‌شود.

سخت به این منظور است که برای ورود به رشته‌های پرطرفدار رشته‌های تجربی باید تلاش زیادی بکنند. با توجه به اهمیت بحث علاقه و استعداد دانش‌آموزان رشته علوم تجربی باید علاوه بر داشتن علاقه در دروس زیست و شیمی، از استعداد کافی برای به خاطر سپردن این دروس نیز برخوردار باشند و بتوانند با انگیزه مطالب درسی این رشته را بیاموزند.

شرایط لازم برای انتخاب رشته تجربی

دانش اموزان پایه نهم که در مرحله  انتخاب رشته می‌باشند بایستی بدانند دیگر مانند گذشته تنها به نمرات پایه نهم توجه نمی شود بلکه تمام نمرات سه سال دوران متوسطه اول (هفتم ، هشتم ، نهم) در انتخاب رشته تاثیر خواهد داشت. همچنین ضریب درس ها برای تمامی رشته‌ها یکسان است. انتخاب رشته نهم مانند انتخاب رشته در دوران دانشگاه به رتبه دانش آموز بستگی دارد برای مثال اگر دانش آموزی رتبه‌ی لازم برای انتخاب رشته در علوم تجربی را ندارد بایستی وارد دیگر گروه‌هاشود. در ادامه به‌صورت کامل‌تر شرایط لازم برای انتخاب رشته تجربی را بررسی می‌کنیم و درضمن توصیه می‌کنم برای آشنایی کامل با اصول انتخاب رشته حتما مقاله انتخاب رشته نهم به دهم را مطالعه کنید.

نمره و معدل لازم برای انتخاب رشته تجربی

معدل لازم برای انتخاب رشته تجربی

  • کسب نمره حداقل 14 در درس علوم تجربی و کسب نمره حداقل 13 در درس ریاضی
  • مجموع سه نمره کسب شده در درس ریاضی و علوم تجربی در پایه‌های هفتم و هشتم و نهم بدون ضریب در خرداد یا شهریور بالاتر از 42
  • مجموع نمرات کسب شده درسال هفتم و هشتم  و نهم در دروسی که با رشته‌ی تجربی مرتبط هستند با درنظر گرفتن ضریب حداقل 252

به عبارت دیگر حداقل معدل در پایه نهم برای رشته تجربی باید 14 باشد تا دانش‌آموز بتواند وارد رشته‌ تجربی شود. درضمن به یاد داشته باشید که نمرات دروس علوم تجربی و ریاضی در پایه هفتم و هشتم و نهم با ضریب 3 محاسبه می‌گردد. خب این هم از نمرات لازم برای انتخاب رشته تجربی؛ یادتان باشد اگر به دنبال یک انتخاب رشته اصولی و صحیح هستید، حتما باید با بقیه رشته‌های دبیرستان هم آشنایی داشته باشید. به‌همین دلیل توصیه می‌کنم از طریق لینک‌های زیر مقالات مربوطه را حتما مطالعه کنید تا دیگر از مشاوره برای انتخاب رشته بی‌نیاز شوید:

رشته تجربی چه درس‌هایی دارد؟

هر رشته‌ای باتوجه به مباحثی که مورد مطالعه قرار می‌دهد شامل درس‌هایی می‌باشد که مختص همان رشته است. رشته تجربی نیز شامل یک‌سری دروس اختصاصی و یک‌سری دروس عمومی است، دانش‌آموزانی که موفق به قبولی در رشته تجربی شده‌اند در دوره دوم متوسطه درس‌های متفاوتی را آموزش خواهند دید . در ادامه به بررسی اینکه در رشته تجربی چه درس‌هایی است خواهیم پرداخت.

لیست کتاب‌های دهم تجربی

ردیفدروس
1زیست شناسی1
2ریاضی1
3فیزیک1
4شیمی1
5فارسی1
6عربی1
7دین و زندگی 1
8انگلیسی 1
9جغرافیای ایران
10استان شناسی
11آمادگی دفاعی
12نگارش
13آزمایشگاه علوم تجربی
14تفکر و سواد رسانه‌ای
15کارآفرینی

لیست کتاب‌های یازدهم تجربی

ردیفدروس
1زیست شناسی 2
2ریاضی 2
3فیزیک 2
4شیمی 2
5فارسی2
6عربی2
7دین و زندگی 2
8زبان انگلیسی 2
9زمین شناسی
10نگارش2
11انسان و محیط زیست
12آزمایشگاه علوم تجربی

لیست‌ کتاب‌های دوازدهم تجربی

ردیفدروس
1زیست شناسی 3
2ریاضی 3
3فیزیک 3
4شیمی 3
5فارسی 3
6عربی 3
7دین و زندگی 3
8زبان انگلیسی 3
9نگارش 3
10هویت اجتماعی
11مدیریت خانواده و سبک زندگی
12سلامت و بهداشت

دروس رشته تجربی در دبیرستان هم حفظیات ، هم مفهومی و هم محاسباتی هستند. درس هایی همچون ریاضی و فیزیک بیشتر محاسباتی اند و ذهن پویا و فعال دانش آموز را می‌طلبد ، درسی مثل شیمی تلفیقی از محاسبات ، حفظیات و مفهومیست و در نهایت مهم ترین درس این رشته یعنی زیست شناسی ، بیشتر به صورت ترکیبی و مفهومی است .

درس زمین شناسی یکی دیگر از دروس رشته تجربی است که کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد و در مقایسه با سایر دروس بسیار آسان تر است مخصوصا در شیوه آموزش نظام جدید که دو کتاب تبدیل به یک کتاب شده و در پایه یازدهم تدریس می‌شود. زمین شناسی ضریب کمی را در کنکور تجربی دارد به همین دلیل بیشتر دانش آموزان این درس را حذف و یا کمتر به آن میپردازند. البته برای مدرسه باید به همان اندازه که به درسهای دیگر اهمیت می‌دهید ، درس زمین شناسی را نیز اولویت قرار دهید و شامل امتحان نهایی در پایه دوازدهم نیز می‌باشد.

برای رشته تجربی چه درس‌هایی مهم است؟

در سال‌های اخیر با توجه به شدید بودن رقابت میان داوطلبان رشته‌های علوم تجربی، باید بدانید که تمامی دروس از اهمیت بالایی برخوردار هستند؛ اما از لحاظ عددی فعلا به این قانع باشید که هر درس یک ضریبی را به خود اختصاص می‌دهد؛ اگر براساس همین ضرایب بگوییم که چه درس‌هایی برای رشته تجربی مهم است باید بدانید که در میان دروس عمومی، درس ادبیات و دین و زندگی بالاترین ضریب و در میان دروس اختصاصی هم درس زیست و سپس درس شیمی بالاترین ضریب را به‌خود اختصاص داده‌اند و از این لحاظ مهم‌ترین دروس رشته تجربی محسوب می‌شوند.

رشته تجربی مناسب چه افرادی است؟

از بیشتر دانش‌آموزان وقتی درباره انتخاب رشته تجربی سوال می‌شود، یک جواب تکراری می‌دهند: «می خواهم پزشکی بخوانم». حال این پزشکی خواندن می‌تواند بین رشته های پزشکی، دندان پزشکی، داروسازی، پیراپزشکی و دامپزشکی تقسیم شود.
وقتی از همان دانش آموزان می‌پرسیم که چرا می‌خواهید پزشک شوید؛ بیشترشان این جواب را می‌دهند: «بازار کار و درآمد پزشکی خوب است».
اشتباه این افراد از آن جایی شروع می‌شود که فکر می‌کنند پول، تمام چیزی است که برای انتخاب یک رشته نیاز است.

اگر به پزشکی و علوم آزمایشگاهی علاقه‌مند هستید و توان جسمانی و روحی برخورد با شرایط بیمارستانی را دارید می‌توانید در این رشته موفق شوید. بیشترین مباحث این رشته بحث در مورد علوم طبیعی و تجربی است.افراد علاقه‌مند به این شاخه دارای ذهنی پرجنب‌وجوش و فعال، شخصیتی ریسک‌پذیر و هیجانی و با قابلیت ارائه‌ی کارهای گروهی هستند. این‌گونه افراد دنبال زندگی منظم و یا ساعات کاری به‌موقع نیستند و مانند پرستاران یا پزشکان می‌توانند در ساعات مختلفی از روز با کار تیمی نتیجه‌ی مطلوب را بگیرند. این افراد بودن در جمع و فعالیت‌های گروهی را بر فعالیت‌های انفرادی ترجیح می‌دهند. باتوجه به توضیحات فوق، امیدوارم متوجه شده‌باشید که چه افرادی می‌توانند در رشته تجربی تحصیل کنند.

معرفی زیرشاخه های رشته تجربی

سوالات درباره زیرشاخه‌های علوم تجربی بسیار زیاد است. اما اول بهتر است به‌معرفی زیرشاخه‌های رشته تجربی بپردازیم؛ نکته اولی که باید بدانید این است که زیر رشته‌های تجربی، زیرمجموعه‌های رشته تجربی و … همگی یک مفهوم دارند. باتوجه به تعداد زیاد رشته‌های دانشگاهی تجربی، برای انتخاب رشته کنکور این رشته‌ها را در 5 زیرگروه تقسیم‌بندی کرده اند و در هریک از زیرگروه‌های رشته تجربی، تعدادی از رشته‌های تجربی در دانشگاه قرار گرفته است.

نکته دیگری که درباره زیرگروه‌های تجربی باید بدانید این است که در هر یک از زیرگروه‌های علوم تجربی، ضرایب دروس متفاوت است. یعنی برای رشته‌های کنکور تجربی اهمیت دروس متفاوت است و تمام رشته‌های تجربی ضرایب دروس یکسانی ندارند که در ادامه بررسی خواهیم کرد.

از آنجایی که ضرایب دروس در زیرگروه‌های مختلف متفاوت است در ادامه به بررسی این موضوع می‌پردازیم و در تمامی زیرگروه‌ها بررسی خواهیم کرد که تجربی چه رشته‌هایی دارد و ضرایب دروس برای رشته‌های دانشگاهی علوم تجربی به‌چه صورت است اما دقت کنید ضرایب دروس عمومی در تمامی زیرشاخه‌های تجربی یکسان است و فقط دروس عمومی ضرایب متفاوتی دارند.

ضرایب دروس عمومی در کنکور تجربی

دروس امتحانیضرایب
زبان و ادبیات فارسی4
زبان عربی2
فرهنگ و معارف اسلامی3
زبان خارجه2

در جدول بالا ضرایب دروس عمومی را در کنکور تجربی مشاهده کردید. این ضرایب در تمام زیر گروه‌ها یکسان می‌باشد.

در جدول زیر تفاوت ضرایب دروس اختصاصی در زیرگروه ‌های مختلف را مشاهده می‌کنید.

دروسزیرگروه 1زیرگروه 2زیرگروه 3زیرگروه 4زیرگروه 5
زمین شناسی01411
ریاضی23343
زیست شناسی44222
فیزیک22232
شیمی34222

نکته نهایی این بخش درباره شاخه‌های رشته تجربی در دبیرستان است. در مقطع دبیرستان تنها یک رشته تجربی وجود دارد و این رشته زیرشاخه‌ای ندارد و خود تجربی زیر شاخه ای از رشته‌های نظری محسوب می‌شود.

رشته‌های زیرگروه ‌های مختلف کنکور تجربی

همان‌طور که گفته شد قبل از برنامه ریزی کنکور داوطلبان باید از زیر گروه رشته مد نظرشان مطلع بشوند تا بتوانند یک برنامه ریزی دقیق با توجه به اهمیت هر درس در کنکور داشته باشند. رشته‌های هر زیر گروه در دفترچه ثبت نام و انتخاب رشته کنکورسراسری نوشته می‌شود که در ادامه هم، رشته های زیر گروه‌های‌ مختلف تجربی را در جدول زیر مشاهده می‌کنید به‌عبارت دیگر تمامی رشته‌های تجربی در دانشگاه را می‌توانید مشاهده کنید.

رشته‌های زیرگروه 1 تجربی

پزشکیدندانپزشکیدکترای عمومی دامپزشکیدکترای پیوسته بیوتکنولوژیتکنولوژی اتاق عمل
آموزش زیست‌شناسیآموزش کودکان استثناییاعضای مصنوعیبهداشت مواد غذاییبهداشت و بازرسی گوشت
بینایی سنجیپرستاریتکنولوژی پرتو درمانیتکنولوژی پرتوشناسیروان‌شناسی
زیست‌شناسی جانوریزیست‌شناسی دریازیست‌شناسی سلولی مولکولیزیست‌شناسی گیاهیزیست فناوری
ساخت پروتزهای دندانیشنوایی سنجیعلوم آزمایشگاهیعلوم آزمایشگاهی دامپزشکیعلوم تربیتی
علوم تغذیهعلوم و صنایع غذاییفیزیوتراپیکاردرمانیگفتار درمانی
ماماییهوشبریمیکروبیولوژیکاردانی آموزش و پرورش ابتداییکاردانی اتاق عمل
کاردانی بهورزیکاردانی تکنیسین پروتزهای دندانیکاردانی تکنیسین سلامت دهانکاردانی تکنولوژی پرتودرمانیکاردانی تکنولوژی رادیولوژی دهان و فک و صورت
کاردانی دامپزشکیکاردانی علوم آزمایشگاهیکاردانی فوریت‌های پزشکیکاردانی ماماییکاردانی هوشبری

زیرگروه یک رشته تجربی به دلیل داشتن رشته‌های تاپ دانشگاهی چون پزشکی،دندانپزشکی، دامپزشکی و… از اهمیت بالایی برخوردار بوده و رقابت در این زیر‌گروه نسبت به سایر زیرگروه‌ها شدیدتر است.

رشته‌های زیرگروه 2 تجربی

دکترای داروسازیآموزش شیمیآموزش بهداشت عمومیبیوتکنولوژی و ناقلین بیماری‌هاتکنولوژی پزشکی هسته‌ای
شیمی کاربردیشیمی محضفناوری اطلاعات سلامتمهندسی بهداشت محیطمهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار
کاردانی بهداشت حرفه‌ایکاردانی بهداشت عمومیکاردانی بهداشت محیطکاردانی شیمی آزمایشگاهی

همانطور که در جدول بالا مشاهده می‌کنید این زیر گروه نسبت به زیرگروه یک رشته‌های کمتری را شامل می‌شود و بیشتر رشته‌های شیمی را در خود گنجانده، همچنین به دلیل قرارگرفتن رشته داروسازی در این زیرگروه علاقه‌مندان مخصوص خود را دارد.

رشته‌های زیرگروه 3 تجربی

زیرگروه سه رشته تجربی به زیرگروه زمین شناسی معروف است، چراکه درس زمین شناسی در این زیرشاخه از اهمیت بالایی برخوردار بوده و ضریب آن از سایر دروس بالاتر و برابر 4 می‌باشد. این زیرگروه نسبت به سایر زیرگروه‌ها تعداد رشته‌ی کمتری را شامل می‌شود و دانش‌آموزانی که به درس زمین شناسی علاقه دارند می‌توانند در دو رشته زیر در مقطع کارشناسی تحصیل کنند:

  • زمین شناسی
  • اقیانوس شناسی

رشته‌های زیرگروه 4 تجربی

کارشناسی ارشد پیوسته معارف اسلامی و ارشادحسابداریاقتصادامنیت اقتصادیادیان و مذاهب
تاریخ تمدن ملل اسلامیزبان و ادبیات عربیشیعه شناسیعلم اطلاعات و دانش‌شناسیعلوم انتظامی
علوم قرآن و حدیثفقه و حقوق اسلامیفقه و حقوق امامیفقه و حقوق حنفیفقه و حقوق شافعی
فقه و حقوق مذاهب اسلامیفقه و مبانی حقوق اسلامیفلسفه و حکمت اسلامیفلسفه و عرفان اسلامیفلسفه و کلام اسلامی
فناوری اطلاعات و ارتباطاتگردشگریمدیریت اطلاعات و ارتباطاتمدیریت امور بانکیمدیریت امور گمرکی
مدیریت بازرگانیمدیریت بیمهمدیریت بیمه اکومدیریت دولتیمدیریت صنعتی
مدیریت فرهنگی هنریمدیریت کسب و کارهای کوچکمدیریت مالیمدیریت بازرگانی دریاییمعارف اسلامی
معارف اسلامی و اخلاقمعارف اسلامی و تبلیغ ارتباطاتمعارف اسلامی و ادیانمعارف اسلامی و علوم تربیتیمعارف اسلامی و علوم قرآنی
معارف اسلامی و کلاممعارف اسلامی و مدیریتهتلداریکاردانی اموربانکیکاردانی بیمه
کاردانی امور دولتیکاردانی امور فرهنگیکاردانی امور مالی و مالیاتیکاردانی تربیت مبلغ قرآن کریمکاردانی تربیت معلم قرآن کریم
کاردانی گردشگریکاردانی حسابداریکاردانی علم اطلاعات و دانش‌شناسیکاردانی علوم انتظامیکاردانی مدارک پزشکی
کاردانی مدیریت بازرگانیکاردانی مدیریت صنعتی کاردانی مدیریت گمرکیکاردانی هتلداری

از آنجا که درس تخصصی ریاضی در زیرگروه 4 دارای ضریب 4 می باشد لذا رشته های زیرگروه چهار علوم تجربی تحت عنوان رشته‌های ریاضی هم شناخته می شوند.

رشته‌های زیرگروه 5 تجربی

آموزش تربیت بدنیامنیت اطلاعاتامنیت بین‌المللامنیت نرمپژوهشگری امنیت
تربیت مروج سیاسیترویج و آموزش کشاورزی پایدارحفاظت اطلاعاتضد تروریسمعلوم دامی
علوم سیاسیعلوم فنی امنیتعلوم ورزشیعلوم و مهندسی باغبانیعلوم و مهندسی جنگل
علوم و مهندسی خاکعلوم و مهندسی شیلاتعلوم و مهندسی صنایع غذایی علوم و مهندسی محیط زیستکتابداری و اطلاع رسانی پزشکی
گیاه‌پزشکیمددکاری اجتماعیمدیریت خدمات بهداشتی درمانیمربیگری عقیدتیمطالعات امنیتی
مهندسی تولید و ژنتیک گیاهیمهندسی صنایع چوب و فرآورده‌های سلولزیمهندسی صنایع مبلمانمهندسی طبیعتمهندسی فضای سبز
اقتصاد کشاورزیکاردانی امور اراضیکاردانی امور زراعی و باغیکاردنی تکنولوژی تولیدات دامیکاردانی تکنولوژی تولیدات گیاهی
کاردانی تکنولوژی جنگلداریکاردانی تکنولوژی چوبکاردانی تکنولوژی شیلاتکاردانی تکنولوژی صنایع غذاییکاردانی تکنولوژی محیط زیست
کاردانی تکنولوژی مرتع و آخیزداریکاردانی تکنولوژی مواد غذاییکاردانی تولید و فرآوری خرماکاردانی پرورش اسبکاردانی پرورش زنبور عسل
کاردانی تولید و بهره‌برداری از گیاهان دارویی و معطرکاردانی علوم ورزشیکاردانی نوغان داری

باتوجه به جدول بالا این زیرگروه بیشتر رشته‌های کشاورزی را دربردارد، افراد علاقه‌مند به رشته‌های کشاورزی می‌توانند در هنگام انتخاب رشته این موضوع را در نظر داشته باشند. خب دوستان خوبم امیدوارم تا اینجا از محتواهای معرفی رشته‌ تجربی لذت برده باشید؛ همان‌طور که قول داده بودیم تمامی رشته‌های دانشگاهی تجربی را در قالب جداول بالا بررسی کردیم و لیست رشته‌های تجربی را تقدیم شما عزیزان کردیم. در ادامه به معرفی تعدادی از رشته‌های محبوب تجربی خواهیم پرداخت که به شاخه‌های پزشکی رشته تجربی، پیرا پزشکی و معرفی رشته‌های پزشکی علوم تجربی اشاره دارد.

رشته تجربی چه شغل‌هایی دارد؟

یکی از موضوعات مهم درباره این است که رشته علوم تجربی چه شغل‌هایی دارد؛ همه‌ ما احساس می‌کنیم که شغل‌های رشته تجربی حالت بیمارستانی دارند و در زمینه درمان هستند؛ اما باید بدانید رشته تجربی یک رشته جامع است و از رشته تجربی می‌توان به شغل‌های مدیریتی، مهندسی و حتی حقوق هم رسید و لیست این رشته‌ها را در جداول بالا هم بررسی کردیم. اما پردرامدترین شغل رشته تجربی را می‌توان سه رشته پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی دانست.

معرفی رشته پزشکی و بازارکار آن

معرفی رشته پزشکی

یکی از مهمترین و محبوب ترین رشته های گروه تجربی، رشته پزشکی است. این رشته هر سال، داوطلبان بسیار زیادی دارد و از پرطرفدارترین رشته ها بین دانش آموزان به حساب می آید. اکثر دانش آموزان تجربی، آرزوی قبولی در این رشته دشوار را دارند.

از جمله مشکلات رشته ی پزشکی، طولانی بودن دوره و طاقت فرسا بودن آن است،که در ایران این دوره حدود 7سال میباشد.محروم بودن از تعطیلات و تفریحات متداول هم سن و سالانتان و نداشتن درآمد تا پایان دوره ی تحصیلتان. بر همگان روشن است که مواجهه با صحنه های دلخراش مرگ، خونریزی و جراحت های شدید، کم کم بر روحیاتتان تاثیر منفی می گذارد. پس این رشته مناسب کسانی است که توانایی تطابق با شرایط سخت آن را داشته باشند.
پس از اتمام دوره ی تحصیل، همه ی دانشجویان ملزم به گذراندن دو سال طرح پزشکی در مناطق محروم و خدمت سربازی (پسران).

بازار کار رشته پزشکی از منزل شخصی شروع و تا بيمارستان ها، درمانگاه ها، اورژانس ها و کليه مراکز درمانی در بخش های دولتی و خصوصی، ورزشگاه ها و غيره گسترش می يابد و در صورت بضاعت و توانائی مالی امکان تأسيس مطب را نيز می توان يکي از بخش هايی دانست که پزشک اشتغال خود را فراهم می کند. درضمن از طریق لینک معرفی رشته پزشکی به کامل‌ترین معرفی این رشته می‌توانید دست پیدا کنید.

معرفی رشته دندانپزشکی و بازارکار آن

معرفی رشته دندانپزشکی

دندان پزشک کسی است که به درمان بیماری های دهان و دندان می پردازد. رشته دندانپزشکی شاخه ای از علم پزشکی است که طول دوره تحصیل آن حدود 6سال بوده و به مطالعه و آسیب شناسی دندان ها، تعمیر و نگهداری آن ها، افزایش طول عمر آن ها، حفظ سلامت و بهداشت دهان، ساختمان دهان و مخاط دهان، سلامت فک و لثه و صورت، و پیشگیری از بیماری های دهان و دندان می پردازد.  درواقع می توان گفت دندانپزشکی همانطور که از نامش برمی آید، تنها به مطالعه و درمان دندان نمی پردازد بلکه هدف از دانش دندانپزشکی سلامت و بهداشت دهان و اجزای آن است.

دندانپزشکان می توانند در کلیه مراکز خدمات درمانی دولتی و خصوصی و بیمارستان ها مشغول به کار شوند. همچنین اقدام به تاسیس مطب دندانپزشکی کنند که بسیار در بین دندانپزشکان رواج دارد. درضمن از طریق لینک معرفی رشته دندانپزشکی به کامل‌ترین معرفی این رشته می‌توانید دست پیدا کنید.

معرفی رشته داروسازی و بازارکار آن

معرفی رشته داروسازی

رشته داروسازی جزء سه رشته برتر میان داوطلبان کنکور تجربی است. پذیرش دانشجو در این رشته مانند سایر رشته ها از طریق کنکور سراسری و به صورت متمرکز صورت می گیرد. داروسازی تنها داروفروشی یا نسخه پیچی نیست.به زبان ساده تر یک داروساز با استفاده از فرمولات شیمی مواد دارویی را به شربت، کپسول، قرص تبدیل می کند تا استفاده آن برای بیمار راحت تر باشد.

یک دارو ساز باید حافظه قوی داشته باشد تا حجم زیادی از اطلاعات درباره دارو، عوارض جانبی دارو، مقدار دوز دارو، تداخلات دارویی و … را در خاطر خود بسپارد.

طول دوره تحصیل رشته داروسازی بین 5/5 تا 6 سال است و بعد از آن وارد مقطع دکترای عمومی می شوند. دانشجویان این رشته هم مانند رشته دندانپزشکی و دیگر رشته ها ملزم به گذراندن طرح اجباری 2 ساله در مناطق محروم هستند. درضمن از طریق لینک معرفی رشته داروسازی به کامل‌ترین معرفی این رشته می‌توانید دست پیدا کنید.

معرفی رشته پرستاری و بازارکار آن

 

معرفی رشته پرستاریپرستاری از جمله رشته هایی است که فرد باید علاقه زیادی به خدمت رسانی و مراقبت از دیگران حتی خارج از حیطه کاری داشته باشد. پرستار نقش مهمی را در بخش مراقبت های درمانی و بهداشتی اجرا می کند. تصور اکثریت مردم نسبت به رشته پرستاری این است که جایگاه اجتماعی پایینی دارد، اما خیر اینطور نیست زیرا یک پزشک با کمک پرستاران حرفه می تواند مراحل درمانی را پیش ببرد.

طول دوره تحصیل کارشناسی پرستاری حداقل 4 سال و حداکثر 5 سال است.این شغل مانند شغل دیگر به عنوان مثال معلمی تعطیلات خاص ندارند و به دلیل کمبود نیروی انسانی، افراد شاغل در این رشته پروسه طولانی را برای بازنشستگی طی می کنند.

پرستاران معمولا می توانند در مکان هایی مثل کلینیک ها، بیمارستان ها، پاراکلینک های دولتی و خصوصی، استاد دانشگاه مشغول شوند. تایم کاری شغل پرستاری در بیشتر مرکزهای درمانی اعم از خصوصی یا دولتی به صورت شیفت گردشی یا شیفت ثابت می باشد. همچنین شرایط کاری هر پرستار در بخش های مختلفی از بیمارستان مانند CCU ، ICU، اتاق عمل، اطفال، اورژانس، داخلی و جراحی متفاوت است. درضمن از طریق لینک معرفی رشته پرستاری به کامل‌ترین معرفی این رشته می‌توانید دست پیدا کنید.

معرفی رشته فیزیوتراپی و بازارکار آن

فیزیوتراپی ، یکی از رشته های توانبخشی است که توسط حرکات فیزیکی ، به درمان بیماران و بهبود معلولین تا حد ممکن ، می پردازد. فیزیوتراپی را با عنوان طب فیزیکی نیز می شناسند. زیرا این روش درمان ، بدون استفاده از هیچ گونه دارو و مواد شیمیایی صورت می گیرد.

طول دوره کارشناسی پیوسته برای این رشته ، 4 سال می‌باشد.افرادی که از رشته فیزیوتراپی ، فارغ التحصیل می شوند ، از لحاظ اشتغال نگرانی نخواهند داشت. بیمارستان ها ، درمانگاه ها ، مراکز توانبخشی ، فدراسیون های ورزشی ، هلال احمر و … از جمله مکان هایی هستند که امکان اشتغال برای یک فیزیوتراپیست را فراهم می آورند. هم چنین افرادی که به قدر کافی مهارت و سابقه کاری داشته باشند ، می توانند با تاسیس یک مرکز فیزیوتراپی ، به صورت خصوصی مشغول فعالیت شوند. درضمن از طریق لینک معرفی رشته فیزیوتراپی به کامل‌ترین معرفی این رشته می‌توانید دست پیدا کنید.

معرفی رشته هوشبری و بازارکار آن

رشته هوشبری در مقطع کارشناسی پیوسته، شاخه ای از علوم پیراپزشکی است. دانش آموختگان رشته هوشبری با وسیله های بیهوشی و کاربرد آن ها آشنا می شوند.طول دوره کارشناسی پیوسته برای این رشته ، 4 سال می‌باشد.

کارشناس هوشبری باید به پزشک متخصص بیهوشی در اتاق عمل کمک کند، داروها و تجهیزات و دستگاه هایی که برای بیهوش کردن بیمار لازم است را استرلیزه و آماده کند و بعد از این که دوباره به هوش می آید مراقب بیمار باشد. باید در طول عمل علائم حیاتی بیمار را کنترل کند، مانند ضربان قلب، نوار قلب، فشار خون و تنفس. در حین عمل  اگر بخواهند به بیمار سرم یا خون تزریق کنند. این نیز کار کارشناس هوشبری است.

کارشناس هوشبری عضو تیم اتاق عمل است و بیشتر کارش داخل اتاق عمل می باشد و بعضی ها هم کلینیک های درد کار می کنند، می توانند اتاق عمل بیمارستان های خصوصی یا دولتی کار کنند یا مراکز جراحی و مراکز فوریت اورژانس هم کارشناس هوشبری لازم دارند.

معرفی رشته مامایی و بازارکار آن

شغل مامایی از جمله شغل های سنتی است که از گذشته های دور توسط بانوان صورت می گرفته. اما امروزه کسانی که به طور آکادمیک در رشته مامایی تحصیل می کنند درک عمیق تری نسبت به مراحل زایمان و شرایط مادر و کودک دارند.

طول دوره کارشناسی پیوسته برای این رشته ، 4 سال بوده و تحصیل در رشته مامایی در ایران به علت پایبند بودن به مسائل شرعی، در حال حاظر برای آقایان ممنوعیت دارد و تنها خانم ها امکان تحصیل در این رشته را دارند.

بازار کار برای این فارغ التحصیلان بعد از دریافت مدرک کارشناسی خوب است و این افراد می توانند در مراکز درمانی خصوصی، مراکز درمانی دولتی، زایشگاه ها، بیمارستان ها مشغول به کار شوند. فارغ التحصیلان این رشته در صورت داشتن شماره نظام پزشکی می توانند مطب تاسیس کنند. دانشجویانی که دارای مدرک کارشناسی باشند می توانند در پست های مدیر و سرپرست بخش های مختلف درمانی، مراکز بهداشتی و درمانی مشغول به کار شوند. درضمن از طریق لینک معرفی رشته مامایی به کامل‌ترین معرفی این رشته می‌توانید دست پیدا کنید.

معرفی رشته اتاق عمل و بازارکار آن

رشته اتاق عمل از زیر مجموعه های گروه علوم پزشکی محسوب شده که دانشجویان در طول دوره تحصیل4ساله، ضمن آشنایی با تکنولوژی‌ های نوین جراحی و اصول جدید اتاق عمل با نحوه مراقبت از بیمار (قبل، حین و پس از عمل جراحی) نیز آشنا می شوند.

از دیگر وظایف دانش آموختگان این رشته، آماده کردن و استریل وسایل جراحی و همچنین اداره اتاق عمل می باشد. چنین وظایفی حکم می کند که تکنسین اتاق عمل از دقت بالایی برخوردار بوده و در کنار اشتیاق برای کمک به دیگران، به جزئیات نیز توجه نماید.

تکنسین های اتاق عمل می توانند در بیمارستان دولتی یا خصوصی،  درمانگاه ها، اورژانس، بخش های جراحی اتاق عمل، ریکاوری، مراکز آندوسکوپی،  رادیولوژی، کلینیک، به عنوان کارشناس و اپراتور همراه تجهیزات پزشکی در شرکت های وارد کننده تجهیزات پزشکی مشغول به کار شوند.

آیا تمام رشته‌های دانشگاهی رشته تجربی مربوط به حوزه‌ی پزشکی هستند؟

تمام رشته‌های تجربی مربوط به حوزهی پزشکی نیستند اما تمام رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی در این رشته قرار دارند.
بعضی رشته‌ها هم وجود دارند که بین رشته‌های تجربی، ریاضی و انسانی مشترک هستند، مانند حقوق و روانشناسی که از هر سه رشته می‌توان وارد این رشته‌های دانشگاهی شد.
تعداد زیادی از رشته های کنکور تجربی که بیشتر داوطلبان نیز این رشته ها نمی شناسند ، در شاخه علوم پایه دسته بندی می شوند. اکثر این رشته ها که به شرح زیر هستند ، طول دوره تحصیلی 4 ساله دارند و به صورت بدون کنکور نیز در دانشگاه های آزاد ، پیام نور و غیرانتفاعی ارائه می شوند.

شغل‌های دبیری رشته تجربی

اگر به تدریس و دبیری علاقه مند هستید ، می توانید وارد دانشگاه فرهنگیان شوید و یکی از رشته های زیر را انتخاب کنید.

شغل‌های دبیری رشته تجربی

مزایای دانشگاه فرهنگیان باعث شده است که هر ساله داوطلبان زیادی متقاضی تحصیل در این رشته ها باشند. حقوق دانشجویی ، استخدام رسمی پس از فارغ التحصیلی ، بهره مندی از خوابگاه در هنگام تحصیل و در کل یک دانشگاه ایده آل با دردسر های کمتر است.

آیا رشته تجربی سخت است؟

در رابطه با سختی رشته تجربی باید گفت ، تمامی رشته ها سختی خود را دارد اما یک‌سری عوامل دست به دست هم داده اند تارشته تجربی سخت تر از بقیه رشته ها به نظر برسد. این عوامل به شرح زیر است:

  • هجوم دانش‌آموزان برای انتخاب رشته تجربی:اکثر افراد از کودکی در سرخود پرویای تحصیل در رشته‌هایی همچون پزشکی،دندانپزشکی ، داروسازی و… پرورانده‌اند؛ همین امر سبب تمایل تعداد زیادی دانش‌آموز به رشته تجربی شده است. این حجم از علاقه به این رشته خوب است،اما متاسفانه همین آمار شرکت کنندگان تجربی را بسیار بالا می برد و باعث به وجود آمدن رقابت سختی بین داوطلبان می شود.
  • کم بودن ظرفیت رشته های دانشگاهی:عامل دوم در سختی رشته تجربی این است که همه داوطلبان با هدف دستیابی به رشته‌های پزشکی وپیراپزشکی وارد رشته تجربی می شوند و از طرفی ظرفیت این رشته ها در دانشگاه های روزانه و آزاد محدود است و ورود به آن ها کمی مشکل تر از سایر رشته هاست.

قبولی نیاز به تراز علمی بالا : به دلیل اینکه تنها دو درصد از داوطلبان کنکور تجربی می توانند در رشته های پزشکی و پیراپزشکی ادامه تحصیل دهند. داوطلبان کنکور تجربی باید بسیار مطالعه کنند و درس بخوانند و تسلط بسیاری بر مطالب داشته باشند تا بتوانند در این رقابت سخت پیروز شوند.

خب دوستان خوبم امیدوارم از مطالعه مقاله معرفی رشته‌های تجربی لذت برده باشید و به پاسخ سوالات خود رسیده باشید؛ هر سوال دیگری که در ذهن شماست حتما از بخش نظرات بپرسید و با امتیاز دادن به این مقاله به شدت باعث دلگرمی من خواهید شد. درضمن برای مشاهده سایر مقالات رایگان ما که به شدت برای شما مفید است، توصیه می‌کنم حتما روی لینک مشاوره متوسطه اول کلیک کنید.

سوالات متداول درمورد رشته تجربی

  • شرایط لازم برای ورود به رشته تجربی شامل کدام موارد می‌شود؟
    امکان انتخاب رشته تجربی در دوره دبیرستان بسته به داشتن حداقل نمرات در بعضی از درس‌های تخصصی و شرط معدل می‌باشد که در این مقاله به طور کامل توضیح داده شده است.
  • چه افرادی برای تحصیل در رشته‌تجربی مناسب‌تر‌‌ هستند؟
    افرادی که دارای استعداد حفظ مطالب مختلف و طولانی هستند و علاقه مند به مباحث مرتبط با این رشته می باشند که در مقاله فوق به ذکر هر یک از آن ها پرداخته شده است.
  • شغل‌های مرتبط با رشته تجربی کدام موارد است؟
    شغل های مرتبط با رشته علوم تجربی شامل مشاغل مربوط به علوم زیستی، کشاورزی و سایر موارد مشابه دیگر می بشود که در این مقاله به صورت دسته بندی شده و کامل برای دانش آموزان ارائه شده است.

درضمن اگر در زمینه کنکور و آموزش دارای کسب و کار هستید و به دنبال دیده شدن خدمات خود می‌باشید، سایت بخون به عنوان یک رسانه آموزشی کاملا مستقل پذیرای تبلیغات شما می‌باشد. برای دریافت اطلاعات تکمیلی توصیه می‌کنم از صفحه تبلیغات کنکور دیدن کنید.

4.4/5 - (108 امتیاز)
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:
عضویت
اطلاع از
163 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا