مشاوره انتخاب رشته نهم به دهم

نوجوانان زمانی که در آستانه انتخاب رشته نهم به دهم قرار دارند، اولین تصمیم مهم زندگی خود را برای آینده تحصیلی و شغلی خواهند گرفت. تصمیمی که اگر با سهل‌انگاری همراه باشد، ممکن است اشتیاق دانش‌آموز را برای ادامه تحصیل کمتر کند. دانش‌آموزان پایه نهم برای ورود به مقطع دهم بایستی پس از اتمام امتحانات پایانی خرداد ماه انتخاب رشته نهم خود را انجام بدهند. انتخاب رشته سال نهم تحصیلی اولین قدم شما برای تعیین تکلیف موضوع آموزشی‌‌تان است.

تا قبل از آن، شما یک سری مباحث عمومی و همگانی را مطالعه می‌کردید، اما اکنون باید تخصص خود را انتخاب کرده و ریزبه‌ریز مباحث جزئی رشته‌تان را یاد بگیرید. من پریا حجازی امروز در این مقاله در سایت بخون در کمتر از 5 دقیقه تمام آنچه که برای مشاوره انتخاب رشته نهم به دهم درست و هدف‌مند لازم است اعم از چگونه انتخاب رشته نهم را انجام دهید، معرفی تمام رشته‌ها برای انتخابی آسان‌تر، عوامل موثر بر انتخاب رشته و… در اختیار شما قرار می‌دهم.

زمان انتخاب رشته سال نهم به دهم

بعد از این که امتحانات خرداد ماه نیمسال دوم تحصیلی پایه نهم به اتمام رسید، دانش‌آموزان بایستی از طریق شرکت در آزمون‌های مشاوره‌ای و تکمیل فرم هدایت تحصیلی، نسبت به انجام انتخاب رشته نهم به دهم خود اقدام کنند. تاریخ انتخاب رشته نهم معمولا بعد از امتحانات خرداد ماه انجام خواهد شد.

چگونه انتخاب رشته کنیم در پایه نهم؟

دانش‌آموزان از زمانی که وارد سال تحصیلی نهم خواهند شد دغدغه‌ی آن‌ها برای انتخاب رشته‌ای درست شروع می‌شود. دانش‌آموزان بر اساس نمره‌هایی که دارند باید بین رشته‌های ریاضی فیزیک، علوم تجربی، فنی حرفه‌ای، علوم انسانی و رشته‌های کاردانش برای تحصیل در مقطع متوسطه دوم انتخاب کنند. برای انتخاب رشته‌ای درست دو مبنا قرار دارد، مبنای اول میزان علاقه‌ای که دانش‌آموز به آن رشته دارد و مبنای دوم استعداد دانش‌آموز در آن رشته است. هنگامی که هر یک از این مبناها در انتخاب رشته در نظر گرفته نشود می‌توان گفت که انتخاب رشته‌ای درست و هدفمند صورت نگرفته است.

انتخاب رشته پایه نهم در سال های گذشته به صورت اینترنتی، از طریق سامانه همگام انجام می‌شد اما برای سال جاری، دانش آموزان باید از طریق سایت پادا به تکمیل فرم‌های مربوطه بپردازند.

  1. مراجعه به سامانه پادا به آدرس اینترنتی medu.ir
  2. انتخاب گزینه “مشاهده کارنامه” و درج کد ملی (نام کاربری) و رمز عبور
  3. کلیک بر روی “ورود کاربران” در پورتال شخصی
  4. فشردن کلید “انتخاب رشته پایه نهم و رویت فرم شماره 6 رشته تحصیلی” و دریافت فایل اولویت بندی
  5. انتخاب رشته تحصیلی و مدرسه

انتخاب رشته نهم به چه چیزی بستگی دارد؟

اولویت بندی انتخاب رشته نهم

 

در بخش قبلی به یک سری از معیارهای مهم انتخاب رشته اشاره شد اما در این قسمت از مقاله به صورت جزئی‌تر به این موضوع می‌پردازیم. اولین موردی که در انتخاب رشته نهم تاثیرگذار است علاقه و استعداد دانش‌آموز می‌باشد، اما توصیه‌ی ما به شما این است که فقط از روی علاقه به رشته‌ی تحصیلی دبیرستان تصمیم نگیرید بلکه علاقه‌ی خود به رشته‌ی تحصیلی دانشگاهی را بیشتر مد نظر داشته باشید زیرا طبق آمار بیشتر افرادی که در کنکور موفق بوده‌اند هدف از قبل تعین شده داشته‌اند و از اول مسیر خود را از رشته‌ی دبیرستانی و دانشگاه تعیین کرده‌اند. اما علاقه و استعداد تمام آنچه که برای انتخاب رشته نیاز دارید نیست بلکه فقط 50 درصد را شامل می‌شود.

از 50 درصد باقی مانده 30 درصد آن را آینده‌ی شغلی شامل می‌شود، شاید با خود فکر کنید که آینده شغلی از علاقه و استعداد مهم‌تر است اما خیر اینگونه نیست و این نگرشی اشتباه است به این موضوع به طور مثال: رشته‌ی پزشکی که جزء پرطرفدارترین‌ رشته‌ها است اما گاها می‌بینیم و یا می‌شنویم که در اواسط تحصیل دانشجویان از این رشته انصراف می‌دهند و هنگامی که علت را جویا خواهید شد فقط می‌گویند این رشته مناسب من نبود و من برای این شغل ساخته‌ نشده‌ام.

اما به یاد داشته باشید فردی موفق‌تر خواهد بود که در زمینه‌ی کاری خود کارآفرین باشد و زمینه‌ی شغلی خود را ایجاد کند و شخصی می‌تواند کارآفرین خوب و موفقی باشد که در زمینه‌ی کاری خود هم استعداد داشته باشد و هم علاقه، بقیه موارد مهم در انتخاب رشته تحصیلی نهم  که هر کدام 10 درصد را به خود اختصاص می‌دهند مربوط به نظر مشاور و والدین است.

معرفی رشتههای دبیرستان برای انتخاب رشته نهم به دهم

رشته های دوره متوسطه دوم شامل 3 مجموعه نظری، فنیوحرفهای و کاردانش است که هر کدام دارای زیر شاخه‌هایی هستند. در ادامه تمامی رشته‌ها را ذکر کرده‌ایم.

معرفی رشتههای شاخه نظری

شاخه نظری که طرفداران زیادی در بین دانش‌آموزان دارد، شامل رشته‌های ریاضی و فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی است. برای ورود به هر یک از این رشته‌ها بایستی نمره لازم را کسب نمایید.

اما یک خبر خوب، در مقاله مربوط به معرفی رشته‌های ریاضی فیزیک به صورت کاملا مفصل و مفید تمام موارد این رشته بررسی شده است و توصیه می‌کنم از طریق لینک قبل این مقاله را حتما بخوانید تا اگر به رشته‌های ریاضی فیزیک علاقه‌مند هستید به طور کامل با این رشته آشنا شوید.

معرفی رشته علوم انسانی

دانش آموزان و یا والدین توجه داشته باشند که داشتن نقاط قوت در درس‌های ادبیات و عربی لازمه تحصیل در این رشته می‌باشد و همچنین علاقه و توانایی در درس‌های حفظی نیز باید مورد توجه قرار بگیرد. البته اکثر دانش‌آموزان برای فرار از درس ریاضی به رشته علوم انسانی پناه می‌برند، در حالی که تحصیل در این رشته نیز به کسب توانایی به طور سطحی در درس‌های ریاضی نیازمند است.

افرادی که در رشته علوم انسانی فارغ التحصیل می‌شوند، می‌بایست به فاکتورهای روابط عمومی قوی و سخنوری، حفظیات قوی و به طور کلی مهارت‌های ارتباطی توجه داشته و آن‌ها را تا حدودی کسب نمایند. چرا که رشته‌های دانشگاهی علوم انسانی اعم از روانشناسی، حقوق علوم اجتماعی، اقتصاد، مشاوره، مدیریت و… نیازمند دستیابی به این مهارت‌ها می‌باشد.

معرفی رشته علوم تجربی

رشته تجربی یکی از رشته‌هایی است که هم در دوران دبیرستان و هم در انتخاب رشته کنکور سراسری متقاضی بالاتری نسبت به سایر رشته‌ها دارد. چنانچه علاقه‌مند به تحصیل در این رشته می‌باشید، باید بدانید که داشتن نقاط قوت در درس‌های زیست شناسی، ریاضی، فیزیک و شیمی برای موفقیت شما ضروری است. دانش آموزان این رشته باید تا حدودی به حفظیات نیز علاقه‌مند بوده و کنجکاوی و اشتیاق بالایی نسبت به بررسی موجودات زنده و عوامل موثر در زندگی آن‌ها از خود نشان دهند و نداشتن علاقه در این زمینه بعدها موجب نارضایتی آن‌ها خواهد شد.

معرفی رشته ریاضی و فیزیک

رشته ریاضی و فیزیک به توانایی بالای دانش‌آموز در دو درس ریاضی و فیزیک نیازمند است. بنابراین داشتن پایه قوی در این دو درس و همچنین شیمی برای موفقیت در این رشته الزامی می‌باشد. علاوه بر این موارد، دانش‌آموزان باید قدرت تجسمی بالایی نیز داشته باشند تا در رشته‌های دانشگاهی به مشکل برنخورند. به همین خاطر توصیه می‌کنیم، اگر در این درس‌ها نمرات خوبی کسب نکرده‌اید، رشته‌های دیگری را برای تحصیل انتخاب نمایید.

معرفی رشتههای شاخه فنیوحرفه ای

اگر علاقه مند به تحصیل در این شاخه می‌باشید، باید بدانید که رشته فنی و حرفه ای دارای 4 زیر گروه هنر، مدیریت و خدمات، صنعت و کشاورزی می‌باشد. با انتخاب رشته‌های تحصیلی فنی و حرفه‌ای تقریبا می‌توانید به تمامی رشته‌های ریاضی و فیزیک در دانشگاه راه یابید؛ اما شما شانس قبولی در دانشگاه خوب و درجه یک کشور را در مقطع کارشناسی ارشد از دست می‌دهید.

چنانچه به کارهای عملی علاقه داشته و دوست دارید که زودتر وارد بازار کار شوید، رشته فنی و حرفه‌ای بهترین گزینه برای انتخاب رشته در پایه نهم می‌باشد. همچنین توجه داشته باشید، کسانی که در این رشته تحصیل می‌کنند، کارهای عملی و خلاقانه را می‌توانند به خوبی انجام دهند و برای انجام درست کارها حتما مشاغل مهندسی با تحصیلات عالی لازم نیست.

معرفی رشته های شاخه کاردانش

رشته‌های تحصیلی شاخه کاردانش شباهت زیادی با رشته‌های فنی و حرفه‌ای دارند، اما در این شاخه رشته‌های جزئی‌تر را هم می‌توانید انتخاب نمایید. یکی از ویژگی‌های رشته‌های کاردانش این است که برای کسب دیپلم آن‌ها می‌توان با ثبت نام دوره‌های فنی و حرفه‌ای در آموزشگاه‌هایی که مجوز خود را از سازمان فنی و حرفه‌ای دریافت کرده‌اند، آن را دریافت کرد. تفاوتی که بین رشته‌های فنی و حرفه‌ای و کاردانش وجود دارد، این است که فارغ‌التحصیلان فنی و حرفه‌ای راحت‌تر وارد بازار کار شده و درسهای سختتری نسبت به کاردانش می‌گذرانند، اما واحدهای کارگاهی این رشته‌ها بیشتر می‌باشد.

تاثیر نمره در انتخاب رشته‌ی نهم برای رشته‌های نظری

شرایط لازم برای انتخاب رشته ریاضی فیزیک

 

نمره لازم برای انتخاب رشته ریاضی و فیزیک

کاملا مشخص است که این رشته ارتباط تنگاتنگی با دو درس ریاضی و فیزیک دارد، از آنجایی که اکثر فارغ‌التحصیلان این دو رشته را مهندسان آینده تشکیل می‌دهد درک درست از این دو درس می‌تواند در آینده کمک بسیاری به موفقیت در رشته دانشگاهی کند. به جرات می‌توان گفت که هر یک از فصول فیزیک مربوط به یک رشته مهندسی است، پس دانش‌آموزی که درک درستی از فیزیک و ریاضی و قسمت‌های تجسمی دارد می‌تواند آینده درخشانی در این رشته داشته باشد. هرچند نباید از نقش شیمی هم در انتخاب رشته ریاضی فیزیک به راحتی گذشت.

شرایط لازم برای انتخاب رشته علوم تجربی

experimentak field 1

 

برای رسیدن به ایده آل‌هایتان در رشته تجربی باید در دروس زیست شناسی و ریاضی شیمی دارای دید مناسبی باشید. اکثر رشته‌های دانشگاهی رشته تجربی در ارتباط مستقیم یا غیرمستقیم با زیست و شیمی و تا حدودی ریاضی و فیزیک هستند، برای مثال رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی کاملا مرتبط با دروس زیست و شیمی هستند و همچنین رشته‌های علوم پایه مانند ژنتیک نیز به درک مناسبی از ریاضی و زیست و شیمی نیاز دارند، نمی‌توان رشته تجربی را رشته حفظیات نامید اما از نظر درک ریاضی و مفاهیم نسبت به ریاضی مهارت کمتری را می‌طلبد. اما از نظر درک پدیده‌های طبیعی و کنجکاوی نسبت به پدیده‌ها نسبت به ریاضی کنجکاوی بیشتری را نیاز دارد.

شرایط لازم برای انتخاب رشته ادبیات و علوم انسانی

نمره لازم برای رشته ادبیات و علوم انسانی

 

برای موفقیت در این رشته حافظه قوی و بهره‌مندی از تمرکز خوب کمک شایانی می‌کند. دروس رشته انسانی جنبه “حفظ کنید” بیشتری دارد و این موضوع بی‌ارتباط با رشته‌های دانشگاهی این گروه نظیر حقوق وتاریخ و… نیست.

نکته مثبت برای موفقیت در کنکور رشته انسانی رقابت کمتر نسبت به سایر گروه‌های اموزشی است.

برای قبولی در رشتههای فنی و حرفه ای چه نمرهای را کسب کنیم؟

شرایط ورود به رشته فنی و حرفه‌ای

 

رشته‌های فنی و حرفه‌ای نیز خود به چهار شاخه تقسیم می‌شوند که تاثیر نمره در انتخاب رشته نهم برای هر کدام از این متفاوت است. به طور کلی همانطور که در تصویر نیز مشاهده می‌کنید رشته فنی و حرفه‌ای به چهار زیر شاخه صنعت، خدمات، کشاورزی و هنر تتقسیم می‌شوند. دروس علوم، هنر و فناوری برای قبولی در هر کدام یک از رشته‌های فوق مشترک هستند و البته ارزش مخصوص خود را دارند. اما هرکدام از 4 زیر مجموعه رشته فنی حرفه‌ای خود نیز به شاخه‌های دیگری تقسیم خواهند شد که به صورت زیر می‌توانید مشاهده کنید.

  • رشته‌های گروه صنعت: الکترونیک، الکتروتکنیک، مکانیک خودرو، نقشه برداری، متالوژی، ساخت و …
  • رشته‌های گروه خدمات:  مدیریت خانواده، کودک یاری، تربیت بدنی، کامپیوتر، حسابداری بازرگانی و …
  • رشته‌های گروه کشاورزی: صنایع غذایی، امور دامی، ماشین‌های کشاورزی، امور زراعی و دامی و …
  • رشته‌های گروه هنر: کرافیک، سینما، انیمیشن، طراحی و دوخت، نقاشی

برای قبولی در رشتههای کارودانش چه نمرهای را باید کسب کنیم؟

شرایط ورود به رشته کار و دانش

رشته کار و دانش هم همانند رشته فنی و حرفه‌ای خود به 4 زیر مجموعه صنعت، خدمات، کشاورزی و هنر تقسیم می‌شود که به صورت زیر می‌توانید مشاهده کنید و حداقل نمره لازم برای ورود به هر کدام را مشاهده کنید.

  • رشته‌های گروه صنعت: برق، عمران، مکانیک، صنایع دستی، سرامیک ، شیمی و …
  • رشته‌های گروه خدمات: کنترل و تولید مواد، هتل‌داری و …
  • رشته‌های گروه کشاورزی: ماشین‌های کشاورزی، امور دام و طیور، جنگل و مرتع، حشرات و …
  • رشته‌های گروه هنر: هنرهای نمایشی، هنرهای تجسمی و …

اما چگونه نمره کسب شده در سه سال را محاسبه کنیم که آیا شرایط ورود به هر کدام از رشته های ذکر شده را داریم یا نه؟ با یک فرمول ساده می‌توانید نمره هر درس را محاسبه کنید و با حداقل نمره های لازم برای ورود به هر کدام از رشته‌ها مقایسه کنید که به صورت زیر می‌باشد:

formula e1641126876206

آیا تست آنلاین انتخاب رشته نهم مفید است؟

شاید بارها راجع به تست انخاب رشته نهم، آزمون مشاوره‌ای انتخاب رشته نهم و بسیاری دیگر از این قبیل راه‌ها برای آسان‌تر شدن انتخاب رشته نهم به دهم شنیده باشید که در بسیاری از سایت‌ها تست رایگان انتخاب رشته نهم به دهم وجود دارد و میتوانید با استفاده از آن‌ها علایق خود را بسنجید که البته بعضی مواقع این تست‌ها از اصول علمی پیروی میکند اما یادتان باشد نتایج این آزمون‌ها به تنهایی نمی‌تواند ملاک انتخاب رشته باشند بلکه کمک کننده به شما در جهت انتخاب رشته می‌باشد.

اعتراض به انتخاب رشته پایه نهم

وزارت آموزش و پرورش امکان ثبت اعتراض به نتایج هدایت تحصیلی پایه نهم را برای دانش‌آموزان فراهم کرده است. برخی از دانش‌آموزان بعد از اعلام نتایج هدایت تحصیلی نسبت به نتیجه آن معترض می‌باشند این دانش‌آموزان در صورت علاقه میتوانند اقدام به ثبت اعتراض نمایند. ثبت اعتراض معمولا به صورت غیرحضوری انجام خواهد شد.

فرآیند هدایت تحصیلی یکی از مهم‌ترین مراحل زندگی هر دانش‌آموز می‌باشد. دانش‌آموزان برای انجام انتخاب رشته مناسب باید تمامی مراحل هدایت تحصیلی را به درستی طی نمایند. گاهی ممکن است دانش آموزان بعد از دریافت نتیجه هدایت تحصیلی خود نسبت به آن نتیجه اعتراضی داشته باشند. به عبارتی دیگر ممکن است تمامی مراحل هدایت تحصیلی دانش آموز به صورت عادی پیش رفته باشد اما در نهایت نتیجه آن خلاف انتظار دانش‌آموز بوده باشد در این مواقع دانش‌آموز میتواند نسبت به نتیجه هدایت تحصیلی خود اعتراض کنند.دانش‌آموزان از زمان اعلام نتایج هدایت تحصیلی تا یک هفته بعد از آن فرصت ثبت اعتراض به نتایج هدایت تحصیلی را خواهند داشت. دانش آموزان توجه داشته باشند این زمان به هیچ عنوان قابل تمدید نمی‌باشد.

خب دوستان خوبم به پایان مقاله مربوط به انتخاب رشته نهم به دهم رسیدیم، در این مقاله تمامی رشته‌هایی که می‌توانید انتخاب کنید و شرایط لازم برای انتخاب آن‌ها و زمان انتخاب رشته نهم به دهم و… بررسی شد و متوجه شدیم برای انتخاب رشته نهم چه معدلی لازم است. امیدوارم از خواندن این مقاله لذت برده باشید و در هر جایی از مقاله دچار ابهامی شدید یا نیاز به راهنمایی داشتید در بخش نظرات با ما در میان بگذارید، و با امتیاز دادن به این مقاله که انتهای همین مطلب است ‌می‌توانید به ما دلگرمی بدهید. در انتها دعوت می‌کنم از شما برای مشاهده سایر مطالب مربوط که به شدت می‌تواند به شما کمک کند از طریق لینک‌های زیر اقدام کنید. ا

سوالات متداول مشاوره انتخاب رشته نهم رایگان

  • انتخاب رشته نهم به دهم به چه عواملی بستگی دارد؟
    برای انتخاب صحیح رشته پایه نهم می‌بایست به عوامل مختلفی اعم از ویژگی‌های فردی، بازار کار و غیره توجه کرد که در این مقاله به شرح این موارد پرداخته شده است.
  •  کدام رشته تحصیلی بهتر است؟
    همان‌طور که در این مقاله به آن اشاره شد، هر فرد می‌بایست با توجه به توانایی‌ها و علایق خود رشته مورد نظر خود را انتخاب کند و رشته بهتر یا بدتری وجود ندارد.
  • چرا انتخاب رشته نهم از اهمیت بالایی برخوردار است؟
    همان‌طور که در این مقاله به آن پرداخته شده، انتخاب صحیح در این مقطع می‌تواند مسیر شغلی و موفقیت فرد را مشخص نموده و انتخاب غلط ممکن است به سرخوردگی دانش آموز بیانجامد.
  • اگر در انتخاب رشته دهم دچار اشتباه شدیم چه کار کنیم؟
    اگر دچار چنین مشکلی شدید می‌توانید در متوسطه دوم تغیر رشته دهید یا در ثبت نام آزمون کنکور رشته خود را به رشته دلخواه تغیر دهید.
4/5 - (49 امتیاز)
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:
عضویت
اطلاع از
102 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا