دوستان خوبم سلام؛ یاشگین ولیپور هستم و اینجا در سایت بخون با کاملترین معنی درسهای عربی دهم در کنار شما هستم. عربی پایه دهم از 8 درس تشکیل شده است که بین تجربی و ریاضی مشترک هستند. در نظر داشته باشید که pdf رایگان معنی دروس عربی دهم در انتهای مطلب برای شما قرار دادهایم. پس از ترجمه درسهای عربی دهم بهره ببرید و هرجا سوال داشتید از بخش نظرات بپرسید تا پاسخ دهیم.
معنی درس اول عربی دهم

به آن درخت نگاه کن که دارای شاخه های تر و تازه است.
چگونه از دانهای رشد کرد و چگونه درختی شد؟
پس (خالقش) را بجو و بگو چه کسی از آن میوه در می آورد (پدید می آورد)؟
و به خورشیدی که پاره آتش آن فروزان است نگاه کن.
(خورشیدی که) روشنایی در آن است و به وسیله آن حرارتی پراکنده میشود.
چه کسی آن را در فضا مانند اخگر (پاره آتش) به وجود آورده است.

او همان خداوندی است که نعمت هایش ریزان است.
(خداوندی که) صاحب حکمتی کامل و نیروی توانمند است.
نگاه کن به شب؛ پس چه کسی ماهش را در آن (شب) پدید آورد.
و آن (شب) را آراست با ستارگانی همانند مرواریدهای پراکنده.
و نگاه کن به ابر؛ پس چه کسی بارانش را از آن (ابر) فرو فرستاد.
دهمیهای عزیز برای دسترسی به تمامی مطالب مرتبط با عربی دهم میتوانید از لینکهای زیر استفاده کنید:
مطالب مربوط به دسته عربی دهم
معنی درس دوم عربی دهم

پندها و نصایح شمارشی (عددی) از پیامبر خدا (صلوات و درود خداوند بر او و خاندانش باد)
1- هفت (چیز هست که) ثوابش برای انسان جاری میگردد در حالی که او بعد از مرگش در قبرش است: کسی که دانشی را (به دیگران یاد داده است (آموخته است). یا آب نهری را جاری ساخته است، یا چاهی را کنده است، یا نخلی را کاشته است، یا مسجدی را ساخته است، یا فرزندی را به جای گذاشته است که بعد از مرگش برایش طلب آمرزش میکند.
2- خداوند رحمت را صد جزء قرار داد و 99 جزء را نزد خود نگهداشت و یک جزء به زمین فرو فرستاد و از آن یک جزء آفریدگان به همدیگر رحم میکنند.

3_ به راستی غذای یک نفر برای دو نفر بس است و غذای دو نفر برای سه و چهار نفر بس است. همگی بخورید و پراکنده نشوید و مسلماً برکت همراه با جماعت است.
3- به راستی غذای یک نفر برای دو نفر بس است و غذای دو نفر برای سه و چهار نفر بس است. همگی بخورید و پراکنده نشوید و مسلماً برکت همراه با جماعت است.
4- دو نفر بهتر از یک نفر است و سه نفر بهتر از دو نفر است و چهار نفر بهتر از سه نفر است؛ و شما با جماعت باشید.
5_ هر کس چهل (روز) برای خدا اخلاص ورزد، سرچشمه های حکمت و دانش از قلبش بر زبانش جاری گردد.
6_ چهار (چیز) اندکش زیاد است: تنگدستی و درد و دشمنی (کینه ورزی) و آتش (جهنم).
7_ عبادت ده جزء است که نه (9) جزء در طلب (روزی) حلال است.
قبل از ادامه دادن مطلب پیشنهاد من به شما این است علاوه بر درس عربی دهم میتوانید از سایر خدمات ما که مربوط به پایه دهم است بهره ببرید و بر روی لینکهای گذاشته شده کلیک بفرمایید و با خواندن مقالات گذاشته شده در درسهای عمومی و اختصاصی سال دهم پیشرفت فوقالعادهای داشته باشید.
- معنی درس های زبان دهم
- جواب درک و دریافت فارسی دهم
- جواب تمرینات عربی دهم انسانی
- گام به گام فصل دو ریاضی دهم
- گام به گام فصل اول شیمی دهم
- جواب پرسشهای فیزیک دهم
معنی درس سوم عربی دهم

آیا باور میکنی که روزی از روزها ماهیها را ببینی که از آسمان میافتند؟ مسلما بارش باران و برف از آسمان یک چیز طبیعی است. ولی آیا امکان دارد که باران ماهی را ببینیم؟ آیا گمان میکنی که آن باران حقیقی باشد. و فیلمی خیالی نیست.
به دقت نگاه کن. تو افتادن ماهیها را از آسمان میبینی. مثل اینکه آسمان ماهیهایی را میبارد.
مردم این پدیده طبیعی را باران ماهی مینامند. این پدیده مردم را سال های طولانی شگفت زده کرده و برای آن جوابی نیافتند.
باران ماهی سالانه در جمهوری هندوراس در آمریکای مرکزی اتفاق میافتد.

این پدیده گاهی دوبار در سال اتفاق میافتد. و مردم به مدت دو ساعت یا بیشتر ابر سیاه بزرگی و رعد و برق و بادهایی قوی و بارانی شدید را ملاحظه میکنند. سپس زمین با ماهیها پوشیده میشود و مردم آنها را برای پختن و خوردنش میبرند.
دانشمندان برای شناخت راز آن پدیده عجیب تلاش کردند. و گروهی را برای دیدن محل و شناختن ماهیهایی که بعد از این باران های شدید بر زمین میافتند، فرستادند. و آنها دریافتند که بیشتر ماهی های پراکنده شده در زمین به یک اندازه و از یک نوع هستند. و اما شگفتی کار آن است که ماهی ها متعلق به آب های مجاور نیستند. بلکه متعلق به آبهای اقیانوس اطلس هستند که به فاصله دویست کیلومتر از محل سقوط ماهی دور هستند.

علت شکل گیری این پدیده چیست؟
گردباد شدیدی اتفاق میافتد سپس ماهی را با قدرت به آسمان میکشد و آنها را به محلی دور میکشاند (میبرد) و وقتی سرعتش را از دست میدهد ماهی ها بر روی زمین میافتند.
مردم هندوراس سالانه این روز را جشن میگیرند و آن را «جشنواره باران ماهی» مینامند.
معنی درس چهارم عربی دهم

همزیستی مسالمت آمیز
1_ قطعا پیام اسلام در گذر زمان ها بر اساس منطق و دوری از بدی استوار بوده است. به راستی خداوند میگوید:
2_ نیکی و بدی با هم برابر نیست. (بدی) را به بهترین شکل ممکن دفع (پاسخ بده)، که آنگاه کسی که میان تو و او دشمنی است، گویی دوستی صمیمی می شود.
3_ همانا قرآن به مسلمنان دستور میدهد که به معبودهای مشرکان و کفار ناسزا نگویند؛ میگوید:
4_ و کسانی را که به جای خدا میخوانند دشنام ندهید که (سبب شود آنان هم) به خدا دشنام دهند.

5_ اسلام ادیان الهی را محترم میشمارد؛ (ای پیامبر) بگو: ای اهل کتاب، بیایید به سوی کلمه ای یکسان میان ما و شما، که جز خدا را نپرستیم و چیزی را شریک او قرار ندهیم.
6_ قرآن بر آزادی عقیده تاکید میکند: (هیچ اجباری در دین نیست.)
7_ پافشاری بر نقاط اختلاف و دشمنی مجاز نیست، زیرا به کسی سود نمیرساند؛ و بر همه مردم واجب است که در عین نگهداشتن عقیده خود با دیگران همزیستی مسالمت آمیز داشته باشند.زیرا هر گروهی (از مردم) به آنچه نزدشان است خوشحال هستند.
8_ کشورهای اسلامی مجموعه ای از ملت های متعدد هستند. در زبان های خود و رنگ هایشان متفاوت میباشند.

9_ خداوند بزرگ میفرماید: ای مردم، ما شما را از مرد و زنی آفریدیم، و شما را شعبه شعبه و قبیله قبیله قرار دادیم تا یکدیگر را بشناسید.
10_ قرآن ما را به وحدت و یکپارچگی دعوت میکند. و همگی به ریسمان خدا چنگ بزنید و پراکنده نشوید.
11_ اتحاد امتهای اسلامی در شکل های مختلفی جلوه میکند، از جمله جمع شدن مسلمانان در یک مکان در حج. مسلمانان یک پنجم ساکنان عالم هستند، در پهنه گستردهای در زمین از چین تا اقیانوس اطلس زندگی میکنند.

12- امام خمینی (ره) گفت: زمانی که کسی حرفی میزند که بین مسلمانان تفرقه میاندازد، پس بدانید او جاهل یا دانایی است که سعی میکند بین صف های مسلمانان تفرقه ایجاد کند.
13_ و رهبر ما آیت الله خامنه ای گفت: اگر کسی را دیدید که به تفرقه دعوت میکند، آن شخص مزدور دشمن است.
معنی درس پنجم عربی دهم

این خلقت خداست.
– غواصانی که شبانه به اعماق اقیانوس رفتند، صدها چراغ رنگی را مشاهده کردند که نورشان را از ماهی های درخشان گرفته میشود و تاریکی دریا به روشنایی تبدیل میکنند که غواصان میتوانند در آنجا از این ماهیهای نورانی عکس بگیرند. دانشمندان دریافتند که این چراغ ها توسط نوعی باکتری درخشان که زیر چشم این ماهیان زندگی می کند، ساطع میشود. آیا انسان ها میتوانند روزی از این معجزه دریایی بهرهمند شوند و از باکتری های درخشان برای روشنایی شهرها کمک بگیرند؟
– چه بسا که بتوانید آن را انجام دهد، زیرا «هر که چیزی خواست و تلاش کرد (آن را) بدست آورد».

به راستی زبان گربه یک سلاح طبی دائمی است، زیرا پر از غده هایی است که مایع ضد عفونی کننده ترشح میکند، بنابراین گربه زخم خود را لیس میزند تا بهبود پیدا کند.
به راستی برخی از پرندگان و حیوانات به طور غریزی گیاهان دارویی را میشناسند و میدانند چگونه از گیاهان مناسب برای پیشگیری از بیماری ها استفاده کنند. و این حیوانات خواص دارویی بسیاری از گیاهان وحشی و سایر گیاهان را به انسان نشان داده اند.
همانا اکثر حیوانات علاوه بر زبان خود (برای سخن گفتن)، دارای زبان مشترکی هستند که از طریق آن برای تفاهم با یکدیگر استفاده میکنند، کلاغ صدایی دارد که با آن به دیگر حیوانات هشدار میدهد تا زمانی که بقیه حیوانات به سرعت از منطقه خطر دور شوند، پس او (کلاغ) به عنوان جاسوسی از جاسوس های جنگل است.

اردک (مرغابی) غدهای در نزدیکی دم خود دارد که حاوی روغن مخصوصی است که روی بدن خود پخش میکند تا تحت تأثیر آب قرار نگیرد.
آفتاب پرست میتواند بدون حرکت سر، چشم های خود را در جهات مختلف بچرخاند و هم زمان دو جهت مختلف را ببیند.
چشم جغد حرکت نمیکند، زیرا ثابت است، اما با حرکت سر در هر جهت این کمبود را جبران میکند. و بدون حرکت بدن می تواند سر خود را صد و هفتاد درجه بچرخاند.
راستی اگر برای امتحانات خود به نمونه سوال نیاز دارید ما در سایت بخون یک بانک استاندارد از نمونه سوالات هم آماده کردهایم برای دسترسی میتوانید از لینکهای زیر استفاده کنید:
- نمونه سوال فصل اول شیمی دهم
- نمونه سوال فصل اول ریاضی دهم
- نمونه سوال زیست دهم
- نمونه سوال ریاضی دهم
- نمونه سوال عربی دهم نوبت دوم با جواب
- نمونه سوال عربی دهم انسانی نوبت دوم با جواب
معنی درس ششم عربی دهم

ذوالقرنین پادشاه عادل و یکتاپرستی بود که خداوند به او قدرت بخشیده بود، و بر مناطق زیادی حکمرانی میکرد. نامش در قرآن یاد شده است.
-زمانیکه شرایط برای ذوالقرنین استقرار یافت (آرام و تحت کنترل شد)، با سپاه بزرگش به سمت مناطق غربی رفت درحالی که مردم را به یکتاپرستی و جنگ با ظلم و فساد دعوت میکرد. مردم به او در مسیر حرکتش به دلیل عدالتش خوش آمد میگفتند، و از او میخواستند که (بر آنها) حکمرانی و کارهایشان را اداره کند. تا اینکه رسید به مناطقی که در آن مردابهایی بود که آب های آنها بوی بدی داشتند. و در نزدیکی این مرداب ها متوجه شد برخی از آنها فاسد و برخی دیگر عادل بودند.
-او آنها را به عدالت قضاوت کرد و مفسدان را در میان آنها اصلاح کرد.
-سپس با سپاهیان خود به سمت شرق حرکت کرد. بنابراین بسیاری از ملت ها از او اطاعت کردند و از عدالت او استقبال کردند.

– بعد از آن به سمت شمال رفت تا به قومی رسید که نزدیک تنگهای بین دو کوه بلند زندگی میکردند پس این قوم بزرگی سپاهش و کارهای درستش را دیدند پس فرصت رسیدن او را مغتنم شمردند؛ زیرا آنها از (سمت) دو قبیله وحشی که در پشت آن کوهها زندگی میکردند در سختی زیادی بودند؛ پس به او گفتند: به راستی مردان این دو قبیله فاسد هستند از این تنگه به ما حمله میکنند؛ پس خانه هایمان را خراب میکنند و اموالمان را غارت میکنند و این دو قبیله همان یاجوج و ماجوج هستند. برای همین به او گفتند: به تو امید داریم که این تنگه را با سدّی بزرگ ببندی، تا دشمن نتواند از آن به ما حمله کند. و ما در انجام دادن کارت کمکت میکنیم. بعد از این برای او هدیههای بسیاری آوردند، پس ذوالقرنین آنها را رد کرد و گفت: بخشش خدا بهتر از بخشش دیگران است، و از شما میخواهم که در ساختن این سد کمکم کنید. مردم از این موضوع بسیار خوشحال شدند.

ذوالقرنین به آنها دستور داد که آهن و مس بیاورند پس آن دو را (آهن و مس را) در آن تنگه قرار داد و آتش روشن کردند تا مس ذوب شد و در (میان) آهن وارد شد و تبدیل به سدّی قوی شد، پس آن قوم از پادشاه درستکار تشکر کردند. به خاطر این کارش و از دو قبیله یاجوج و ماجوج خالص شدند و ذوالقرنین پروردگارش را بخاطر پیروزی در فتوحاتش (کشور گشایی هایش) شکر کرد.
معنی درس هفتم عربی دهم

ای آنکه شگفتیهايش در درياست.
– اعضای خانواده فیلم فوق العادهای درباره یک دلفین میبینند که شخصی را از غرق شدن نجات داده و به ساحل آورده است.
حمید: من باور نمیکنم. این چیز عجیبی است. واقعا من را گیج میکند.
پدر: پسرم، عجیب نیست، زیرا دلفین دوست انسان در دریاها است.
صادق: باور کردنش سخت است، ما را با اين دوست آشنا کن.
پدر: حافظه قوی دارد و شنوایی او ده برابر شنوایی انسانها و وزن او دو برابر انسان است. و از جانداران پستانداری است که به بچّههايش شير میدهد.

نورا: این یک حیوان باهوش است که دوست دارد به مردم کمک کند! اینطور نیست؟
پدر: بله؛ البته، دلفینها میتوانند به ما بگویند هواپیما کجا سقوط کرده یا کشتی کجا غرق شده است.
مادر: دلفینها نقش مهمی در جنگ و صلح دارند و شگفتیها و اسرار زیر آب را فاش میکنند و به انسان در يافتن جاهای گرد هم آمدن ماهيان کمک میکنند.

صادق: دلفینها را دیدم که حرکات جمعی (گروهی) انجام میدادند. پس آیا آنها با هم سخن میگویند؟
مادر: بله؛ من در یک دانشنامه علمی خواندم که دانشمندان میگویند دلفینها میتوانند با استفاده از صداهای خاصی حرف بزنند، و مانند کودکان گریه کنند، و مانند انسانها سوت بزنند و بخندند.
نورا: آیا دلفینها دشمن دارند؟
پدر: مطمئنا دلفینها، کوسه ماهیها را دشمن خودشان میدانند، و هر گاه نگاهشان به کوسه ماهی بيفتد، به سرعت دورش جمع میشوند و آن را با بينیهای تيزشان میزنند و میکُشند.

نورا: و آیا یک دلفین واقعاً انسان را دوست دارد؟
پدر: بله، بیا این خبر را در اینترنت بخوانیم. جریان آب مردی را به شدت به اعماق آب کشید، و مرد بعد از نجاتش گفت: ناگهان مرا با قدرت زیادی به سمت بالا برد. سپس مرا به سمت ساحل کشاند. و هنگامی که تصمیم گرفتم از نجات دهنده ام تشکر کنم، کسی را نیافتم، اما دلفین بزرگی را دیدم که کنارم در آب با خوشحالی میپرید.
مادر: به راستی دریا و ماهیها نعمت بزرگی از جانب خداست.
رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود:
نگاه کردن به سه چیز عبادت است:
نگاه کردن به قرآن، نگاه کردن به چهره (صورت) پدر و مادر، و نگاه کردن به دریا.
معنی درس هشتم عربی دهم

صنعت (آرایه) تلمیع در ادبیات فارسی
قطعا زبان عربی زبان قرآن و احادیث و دعاهاست و بسیاری از شاعران ایرانی از ان استفاده کردهاند و برخی از آنها ابیاتی را آمیخته به عربی و فارسی سرودهاند و آن را مُلمّع نامیدهاند؛ بسیاری از شاعران ایرانی مُلمّعای دارند از جمله: حافظ شیرازی و سعدی شیرازی و جلال الدین رومی معروف به مولوی.
ملمّع زبان غیب حافظ شیرازی
نامهای با دل خونین برای محبوبم نوشتم «که من روزگار را در دوری تو مانند قیامت دیدم»
من از دوری او صدها نشانه در چشم دارم. «آیا اشکهای چشم من، نشانه و علامت برایمان نیست؟»

هر چه که تجربه کردم، از جانب او فایدهای به من نرسید «هر کس آزموده را بیازماید، پشیمانی نصیبش میشود»
از طبیبی درباره احوال محبوبم سوال کردم، گفت:«در دوری و هجرانش رنج و عذاب و در نزدیکی اش سلامتی و آسایش است»
گفتم اگر زیاد به دوست مشغول شوم مورد سرزنش واقع میشوم «به خدا سوگند که ما عشقی را بدون ملامت و سرزنش ندیدیم»
حافظ همانند خواستاری آمد که جان شیرین بدهد و جامی بستاند «تا از آن (دادن جان)، جامی از کرامت عشق بچشد»
ملمّع سعدی شیرازی
از آب انبارها درباره سوارانی که در بیابانها تشنهاند بپرس، تو قدر و ارزش آب را چه میدانی، وقتی در کنار فرات هستی.
شبم با دیدن روی تو مثل روز است و چشمم با دیدن تو روشن میشود. «و اگر مرا ترک کنی، شب و روزم مساوی است»

اگر چه مدت زمان زیادی انتظار کشیدم، اما امیدم را از دست ندادم، «زمان گذشت و دلم می گوید که تو میآیی».
من انسانی به زیبایی تو نه دیدهام و نه شنیدهام، اگر خمیر آفرینش تو از آب و گِل است، حقیقتا آغشته به آب زندگانی است.
شبهای تاریک من به امید دیدن روی تو صبح میشود. «و گاهی چشمه حیات در تاریکیها جستجو میشود.»
چقدر زندگیم را تلخ میکنی در حالی که تو این همه شهد و شیرینی داری! از دهان شیرین تو جواب تلخ شنیدن زیباست!
عاشق روی تو بودن برای ما فقط این پنج روزه عمر دنیا نیست «اگر خاک قبرم ببویی، بوی عشق را مییابی»
هر زیباروی با نمکی را وصف کردم همانطور که دوست داری و میپسندی «ستایشهای تو را چگونه بیان کنم که فرارتر از وصف کردن هستی»
از تو میترسم و به تو امید دارم و از تو کمک میخواهم و به تو نزدیکی میجویم «که هم دامگه بلا هستی و هم کلید نجات و رهایی هستی»
به دلخواه و خواست دشمن، از چشم دوست افتادم و بی ارزش شدم. «دوستانم مرا ترک کردند همانطور که دشمنانم میخواهند»
شگفتا شرح نامه جدایی سعدی در تو اثر نمیکند! «و اگر به نزد پرندگان شکایت ببرم، در لانهها میگریند (و ناله سر میدهند)»
دوستان خوبم به پایان مقاله معنی درسهای عربی دهم رسیدیم. امیدوارم برای شما مفید و نهایت استفاده را از آن برده باشید. هر سوالی راجب مقاله ترجمه متن درسهای عربی دهم تجربی برایتان پیش آمد، در بخش نظرات با ما درمیان بگذارید تا پاسخگوی شما عزیزان باشیم. در ضمن برای مشاهده سایر مطالب مربوط به عربی پایه دهم لینکهای زیر را میتوانید مشاهده بفرمایید.