آموزش فصل اول ریاضی سوم دبستان، با آموزش الگوها شروع میشود. الگوها از پایه دبستان تا پایان متوسطه دوم بخش مهمی از درس ریاضی را تشکیل میدهند. بنابراین آموزش فصل اول ریاضی سوم ابتدایی نقش بسیار مهمی در آینده تحصیلی خواهد داشت.
معمولا دانشآموزان ترجیح میدهند کلاس درس ریاضی زودتر به پایان برسد که نتیجه تدریس یکنواخت و طولانی میباشد. سایت بخون با آموزشهای اصولی و متنوع و در عین حال ساده این امکان را برای دانشآموزان به وجود آورده تا بتوانند در مدت زمان کوتاهی بدون خستگی درس ریاضی را بیاموزند.
دانشآموزان با یادگیری کامل فصل اول ریاضی سوم دبستان جدول ضرب را نیز به خوبی یاد خواهند گرفت. من تانیا عزیزی در این مقاله به آموزش کامل فصل اول ریاضی سوم دبستان پرداختهام. برای یادگیری آسان این مبحث تا انتهای این مقاله با من همراه باشید.
فصل اول ریاضی سوم دبستان شامل مباحث زیر میباشد:
- الگویابی
- شمارش چند تا چند تا
- ماشینهای ورودی-خروجی
- ساعت در بعد از ظهر
- الگوهای متقارن
الگویابی سوم دبستان
در قدم اول پاسخ به این سوال بسیار حائز اهمیت است. الگویابی چیست؟ به پیدا کردن رابطه بین اعداد و اشکال الگویابی میگویند. برای آموزش الگویابی سوم دبستان از پرسش و پاسخ استفاده میکنیم. برای پرسش الگوها میتوان از مثالهای عینی روزانه استفاده کنید، به این شکل که به عنوان مثال : 2 عدد توپ را در اختیار دانش آموز قرار دهید و بعد دو عدد توپ به آنها اضافه کنید. پرسش شما از دانش آموز: چه اتفاقی برای دو عدد توپ افتاد که به 4 عدد تبدیل شد؟ پاسخ این سوال الگویابی ریاضی نام دارد.
در واقع با پیدا کردن ترتیب مشترک بین اعداد و اشکال و یا مفاهیم الگویابی کردهایم.
به طور کلی الگویابی کلاس سوم به ترتیب زیر است:
- الگوهای عددی
- هندسی
- عددی-هندسی
آموزش فصل اول ریاضی سوم دبستان صفحه 8 | الگوهای عددی
همانطور که از نام الگوهای عددی پیداست در تدریس الگوهای عددی با اعداد سر و کار داریم. نظم و ترتیب بین اعداد، الگوی اعداد را نشان میدهد. در الگوی زیر به عنوان مثال 2 چی شد؟ شد 4 ؟ در جواب 2 بهش اضافه شد در این مثال عدد 2 الگوی عددی است.
البته باید به این نکته اشاره کنم که الگوها همیشه افزایشی نیست و گاهی اوقات ممکن است الگوها کاهشی باشند در مثال زیر نمونهای از الگوی کاهشی را مشاهده میکنید.
آموزش ریاضی سوم ابتدایی فصل اول صفحه 8 | الگوهای هندسی
الگوی هندسی به رابطه اشکال گفته میشود که به صورت منظم تکرار میشوند. برای تشخیص الگوهای هندسی به اشکال و تکرار آنها دقت کنید در مشال زیر نمونهای از الگوی هندسی یا اشکال را مشاهده میکنید.
آموزش فصل اول ریاضی سوم دبستان صفحه 8 | الگوهای عددی و هندسی
الگوی عددی هندسی به معنای ترکیب اعداد و اشکال میباشد. در این الگو باید بین ارتباط اعداد و اشکال الگو رابطه نظم برقرار کرد. به مثال زیر توجه کنید.
در این مثال تعداد 4 شکل داریم برای حل این الگو از شکلی که کمترین تعداد اشکال را دارد عدد گذاری شکل را شروع میکنیم. در شکل شماره 2 تعداد 2 عدد به شکل قبلی اضافه میکنیم و در شکل شماره 3 تعداد 3 عدد به شکل شماره 2 اضافه خواهد شد به این ترتیب ارتباط مستقیمی بین اعداد و اشکال برقرار خواهد شد.
آموزش ریاضی سوم ابتدایی فصل اول صفحه 10 | شمارش چندتا چندتا
برای آموزش الگوی شمارشی یا همان شمارش چندتا چندتا ابتدا لازم است کشیدن جدول را بیاموزید، به عنوان مثال در صورت سوال جدولی 4 در 5 را از شما میخواهند برای کشیدن چنین جدولی لازم است، ابتدا 4 واحد به سمت پایین و 5 واحد به سمت راست حرکت کنید. با رسم شکل مشاهده میکنید.
برای آموزش فصل اول ریاضی سوم دبستان در شکل زیر به این شکل عمل میکنیم:
4 خانه به سمت پایین یعنی عمودی و 5 خانه به سمت راست یعنی افقی و این جدول یک جدول 4 در 5 محسوب میشود. همانطور که میدانید در این شکل یک الگوی شمارشی 5 عددی داریم یعنی میتوانیم 4 بار اعداد را پنج تایی بشماریم.
طبق شکل شماره 1 : در این شکل شمارش را به صورت عمودی انجام ادیم که در این صورت 4 تا 5 تایی میشماریم و الگوی ایجاد شده در این جدول +5 میباشد.
و بر طبق شکل شماره 2 شمارش را به صورت افقی یعنی از چپ به راست انجام خواهیم داد که در این صورت 5 تا 4 تایی میشماریم و الگوی شمارش در تصویر دو +4 خواهد بود.
برای یادگیری بهتر میتوانید از دفترهای شطرنجی ستفاده کنید و فقط خطوط را به هم وصل کنید.
ماشین های ورودی و خروجی سوم دبستان
در آموزش فصل اول ریاضی سوم دبستان با مبحث بسیار جالب ماشینهای ورودی- خروجی آشنا خواهید شد. ماشینهای ورودی-خروجی همانند یک ماشین عمل میکنند و عددی که به این دستگاه وارد میشود با عددی که از آن خارج میشود کاملا متفاوت است. و علت آن عددی است که در داخل ماشین قرار دارد هر عددی که به آن وارد شود با عدد داخل ماشین جمع و یا از آن کم میشود و در نهایت عدد خروجی عدد متفاوتی خواهد بود.
آموزش ساعت در بعدازظهر سوم دبستان
دانش آموزان عزیز ساعت همانند یک ماشین ورودی و خروجی عمل میکند، ابتدا باید بدانید یک شبانه روز کامل از 24 ساعت تشکیل شده است. که از ساعت 24 به بعد آغاز روز بعدی است. همچنین ساعت 12 را ظهر در نظر میگیریم یعنی از بعد از ساعت 24 تا ساعت 12 ظهر قبل از ظهر است و از ساعت 12 ظهر تا 24 شب بعد از ظهر محسوب میشود.
معیار شمارش ساعات شبانه روز 12 ساعت میباشد. پس عددی که در داخل ماشین( ساعت) قرار دارد 12 است. حال برای ساعتهای بعد از ظهر یعنی 12 به بعد هر عددی که عقربه ساعت نشان دهد را با 12 جمع میکنیم. به مثال زیر توجه کنید.
عکس
طبق تصویر ساعت 4 بعد از ظهر را نشان میدهد، پس الگوی عددی ساعت که همان 12 است با عدد 4 جمع میشود و عدد 16 به دست میآید، یعنی 16 ساعت از شبانه روز سپری شده است.
مثال: ساعت 21 بعد از ظهر را نشان میدهد، این ساعت در قبل از ظهر معادل چه ساعتی میباشد؟
پاسخ: برای حل این سوال عدد 12 را از ساعت بعد از ظهر کم میکنیم. و ساعت 9 صبح یا 9 قبل از ظهر بدست میآید.
21−12=9
آموزش الگوهای متقارن ریاضی سوم دبستان
در کلاس اول و دوم دبستان با خط تقارن آشنا شدیم، اما در آموزش فصل اول ریاضی سوم دبستان به صورت تخصصی تر به این مبحث پرداختهایم. خط تقارن به صورت عمودی و افقی کشیده میشود.
در اشکالی مانند مستطیل میتوان خط تقارن کشید اما به علت اینکه تمامی اضلاع مستطیل با هم برابر نیست کشیدن خط تقارن در همه جهات امکان پذیر نیست. اما در مربع تمامی اضلاع با هم برابر است و خط تقارن در همه جهات صحیح خواهد بود. به مثالهای زیر دقت کنید.
برای همه اشکال نمیتوان هم خط تقارن عمودی و هم افقی کشید چرا که دو طرف شکل مورد نظر یکسان نخواهد بود و همدیگر را نمیپوشانند. در شکل زیر نمونه سوال الگوهای متقارن سوم ابتدایی را میبینید.
نکته بسیار مهمی که در مورد خط تقارن وجود دارد این است که اگر خط تقارن به صورت صحیح رسم شود ذز شمارش اعداد(الگویابی) به شما کمک میکند همانند شکل زیر:
خلاصه ریاضی کلاس سوم فصل اول
- الگویابی: پیدا کردن ارتباط منظم بین اعداد و اشکال که موجب سهولت در شمارش خواهد شد.
- شمارش چندتا چندتا: استفاده از جدول با استفاده از کاغذ شطرنجی و شمارش تعداد مربعها به صورت عمودی و افقی و پیدا کردن الگوی شمارش بین اعداد.
- ماشینهای ورودی و خروجی: در ماشینهای ورودی-خروجی اعداد وارد شده با اعدادی که خارج میشوند متفاوت است و با توجه به عدد ماشین بر تعداد اعداد ورودی کم و یا زیاد میشود.
- ساعت در بعد از ظهر: ساعت همانند یک ماشین ورودی-خروجی عمل میکند، عدد موجود در این ماشین 12 است و برای ساعات قبل از 12 ظهر از منها و برای ساعات بعد از 12 ظهر از به علاوه استفاده میشود.
- الگوهای متقارن: از خط تقارن برای الگوی تقارن استفاده میکنیم، تقارن به معنای یکسان بودن دو طرف اشکال مختلف است به طوری که کامل هم پوشانی داشته باشند.
آموزش فصل اول ریاضی سوم دبستان در این جا به پایان رسید. برای یادگیری و تمرین و تکرار بیشتر دانشآموزان میتوانند، مقاله نمونه سوال ریاضی سوم دبستان را مطالعه کنند. امیدوارم این مقاله برای دانش آموزان عزیز در یادگیری ریاضی سوم ابتدایی فصل اول کاربردی باشد. با ثبت انتقادات و پیشنهادات خود در قسمت نظرات در بهبود مقالات بعدی ما را یاری کنید.
سوالات متداول دانش آموزان در خصوص آموزش فصل اول ریاضی سوم دبستان
- چرا جواب سوالات انتهای هر فصل در این مقاله قرار داده نشده است؟
همراه عزیز سایت بخون برای پاسخ سوالات فصل اول ریاضی سوم دبستان به مقاله گام به گام ریاضی سوم مراجعه کنید. - چطور میتوان آموزش کامل ریاضی سوم دبستان را داشته باشم؟
برای مشاهده تدریس تمامی فصلهای ریاضی سوم دبستان به صفحه آموزش ریاضی سوم مراجعه کنید. - آیا علاوه بر کتاب درسی منبع کمک درسی برای آموزش میتواند موثر باشد؟
کتاب درسی در مقطع سوم دبستان کفایت میکند.
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید: