زنگ علوم اولین درس از علوم پایه ششم که مطمئنا از قبل هم با این فصل آشنایی دارید چرا که در سالهای قبل هم شما زنگ علوم را در ابتدای علوم ششم مشاهده کردهاید یکی از سادهترین فصلهای علوم پایه ششم است که مفاهیم بسیار کمی دارد اما به شدت مهم هستند.
من بارین عباسی هستم که یکی از کاملترین آموزشهای فصل اول علوم ششم یعنی زنگ علوم را در سایت بخون در اختیار شما قرار میدهم. در این مقاله تمام مفاهیم درس یک علوم ششم دبستان به صورت کامل آورده شده است.
در این فصل به طور مختصر اطلاعاتی در مورد شهابسنگها یاد میگیریم که هدف اصلی که در فصل اول علوم ششم وجود دارد این است که با روشهای علمی آزمایش کردن آشنا میشوید. و اطمینان میدهم تنها با چند دقیقه مطالعه فصل اول علوم ششم مهارت های لازم را بدست بیاورید. و برای اینکه این فصل را با عمق بیشتری یاد بگیرید تا اخر مقاله با من همراه باشید و حتما یادداشت برداری و خلاصهنویسی کنید.
آموزش فصل اول علوم ششم | شهابسنگ چیست؟
در درسنامه درس اول علوم ششم آنچه که در مورد شهابسنگها باید بدانیم این است که شهابسنگ یک سنگ آسمانی است که به زمین افتاده است. در واقع همه اجرامی که در فضا در حال حرکت هستند و به زمین میافتند، شهابسنگ نامیده می .شوند.حداقل هر سال 100 شهابسنگ به زمین سقوط میکنند
بیشتر این شهابسنگ ها خیلی کوچک هستند . آنها به قدری ریزند که بر اثر اصطکاک جو نمیسوزند و به آرامی به زمین میافتند به دلیل اینکه مقاومت هوا سرعتشان را آنقدر آهسته میکند. شهابسنگها وقتی نزدیک خورشید میشوند به صورت گردوغبار تکه هایی از دست میدهند که در فضا پخش میشوند این غبارها به عبارتی دیگر صخرهها را شهابواره می گویند.
وقتی شهابوارهها وارد جو زمین میشوند با برخورد به مولکولهای هوا هالهای از نور سفید رنگ را به وجود میآورند که شهاب نامیده میشوند. بیشتر شهابسنگها در حال حرکت در جو زمین میسوزند و ازآنها فقط مقداری گردوغبار باقی میماند. ولی .گاهی این شهابوارهها به سطح زمین برخورد میکنند که در این صورت شهاب سنگ میگویند
انواعی از شهابسنگ وجود دارد که به شرح زیر میباشد:
- شهابسنگهای سنگی: از مواد معدنی سیلیکون و اکسیژن و مقادیر کمی از آهن، منزیوم و عناصر دیگر تشکیل شدهاست. دو گروه از شهابسنگهای سنگی وجود دارد که یکی بخشی از بدنهی والدشان بودهاند به عنوان مثال بخشی از یک سیارک بودهاند و گروه دیگر از شهابسنگهای سنگی تکههایی در خود دارند که مشابه همان موادی هستند که سیارهها را تشکیل دادهاند.
- شهابسنگهای سنگی_آهنی: به مقدار تقریبا مساوی سنگ بر پایه سیلیکون و فلز آهن_نیکل دارد.
- شهابسنگهای آهنی:بیشتر از آهن و نیکل درست شدهاست.
ترکیب مواد شهابسنگها، کلیدهایی را درباره منشا آنها به دست میدهد.منشا آنها ممکن است سیارکها باشند.بعضی از مواد شهابسنگ ها ترکیباتی شبیه به زمین و ماه است یا برخی حدس میزنند که شبیه به مریخ است و ترکیب بعضیها هم کاملا با ترکیبات اینها متفاوت اند.بعضی ها هم ترکیبی مثل ستارههای دنبالهدار دارند.
برای مشاهده سایر آموزش های مربوط به علوم ششم کافیست از طریق بخش آموزش علوم ششم اقدام کنید.
درس اول علوم ششم شهاب سنگ | مراحل مهم روش علمی
همه دانشمندان در مواجهه با مسائل علمی و حل آنها دارای روشهای معینی هستند که به آنها روش علمی می گویند. وقتی دانشمندان با موضوعی روبهرو میشوند باید با روشهای علمی برای برخورد کردن با آن موضوع روبهرو شوند. شما دانشآموزان عزیز هم برای اینکه بتوانید به سوالاتی که در ارتباط با شهابسنگ هاو گودالهایی که ایجاد شده به وجود میآیند بیشتر و علمیتر بخاهیم برخورد کنیم باید روشهای علمی انجام آزمایش زیر را بلد باشید.
- مشاهده: به کارگیری حواس اولین قدم در انجام آزمایش
- طرح مسئله: پرسشی که با آن روبهرو میشویم
- فرضیه سازی: ارایهی راه حل و پاسخ احتمالی برای حل مسئله
- طراحی و انجام آزمایش: تکرار آزمایش و یادداشتبرداری حین انجام آزمایش
- نتیجه گیری: (نظریه: فرضیهای که با انجام آزمایش به اثبات رسیده باشد را نظریه نامیده میشود.)
مشاهده: یعنی ما با استفاده از حواس پنجگانه ی خود اتفاقاتی را که می افتد حس میکنیم.
جمع آوری اطلاعات: یعنی اینکه ما اطلاعاتی را که با استفاده از حواس دریافت کردیم یادداشت کنیم.
فرضیه سازی یا پیشنهاد راه حل احتمالی: یعنی در این مرحله به مسئله و سوالی که برای ما پیش آمده است پاسخ یا پاسخهای احتمالی میدهیم. (فرضیه باید قابل آزمایش کردن باشد. فرضیه ممکن است درست یا نادرست باشد ولی نظریه قطعا درست است. برای اطمینان از روش فرضیه حتما باید آزمایش را چندین بار تکرار کرد.)
آزمایش فرضیه: یعنی با انجام آزمایش فرضیه ما پذیرفته یا رد میشود.
تکرار آزمایش: یعنی از آزمایشها در شرایطی درست جواب نمیدهند پس باید آزمایش را چندین بار تکرار کنیم.
نظریه: یعنی وقتی فرضیه ما با انجام چند آزمایش به اثبات رسید فرضیه ما تبدیل به نظریه علمی می شود.
آموزش درس اول علوم ششم دبستان |عوامل موثر بر عمق و قطر گودالها
دانش آموزان عزیز ممکن است در درس اول علوم ششم ابتدایی سوالاتی ذهن شما را درگیر کرده باشد به عنوان مثال هنگام برخورد شهابسنگ ها به زمین چه اتفاقی میافتد؟ چرا قطر و عمق گودالهای ایجاد شده یکسان نیست؟ و چه عواملی روی قطر و عمق گودالهای ایجاد شده تاثیر دارد؟و همچنین برای پیدا کردن پاسخ فعالیت ها و سوالات علوم ششم ابتدایی از طریق بخش گامبهگام علوم ششم ابتدایی اقدام کنید.
- هر چه اندازه شهاب سنگ بزرگتر باشد گودال ایجاد شده عمیق است.
- هرچه سرعت شهاب سنگ بیشتر باشد قطر و دهانه گودال ایجاد شده بزرگتر خواهد بود.
- اگر شهاب سنگ در اقیانوس سقوط کند گودالی ایجاد نخواهد شد.
- هرچه ارتفاع شهاب سنگ بیشتر باشد با سرعت بیشتری به زمین برخورد میکند.
فصل اول علوم ششم دبستان | انواع متغییر
متغییر مستقل: متغییری که در آزمایش باید تغییر دهیم. در این آزمایش ارتفاع متغییر مستقل میباشد.که هرچه ارتفاع بیشتر سرعت سقوط هم بیشتر است.
متغییر وابسته: متغییری که تاثیر متغییر مستقل را میسنجد و درواقع اندازه دهانه گودال ایجاد شده و عمق آن متغییر مستقل است.
متغییر کنترل شده: عوامل و موادی که ثابت نگه داشته میشوند و در کنترل ما هستند مانند اندازه سنگ یا تیله و همچنین جنس سطح یا خاک و رها کردن سنگ و جرم سنگ نیز میباشد.
در آزمایش ها برخی متغییرها بر روی متغییر های دیگر اثر میگذارند. به طور مثال سرعت سقوط جسم در عمق گودال موثر است. یا به عبارتی دیگر عمق گودال ایجاد شده وابسته به سرعت سقوط جسم است برای همین سرعت سقوط جسم را متغییر مستقل و عمق گودال ایجاد شده را متغییر وابسته مینامند و در نهایت در هنگام آزمایش متغییر مستقل را تغیییر میدهیم و متغییر وابسته را انداره میگیریم.
سرعت سقوط جسم متغییر مستقل و عمق گودال ایجاد شده متغییر وابسته است.در هنگام انجام آزمایش متغییر مستقل را تغییر می دهیم و متغییر وابسته را اندازه می گیریم.
محققان با استفاده از یک شبیهسازی رایانهای جدید دریافتهاند که از برخورد احتمالی شهابسنگ با اقیانوس میتوان موج های عظیمی به ارتفاع بیش از هفت متر ایجاد کند که به مراتب خطرناکتر از برخورد شهابسنگ به خشکی است. و همچنین پس از شبیهسازی شرایط برخورد شهابسنگ با یکی از اقیانوسهای زمین دریافتند که خسارات وارد شده ناشی از ایجاد سونامی بسیار زیاد است.
خب دانش آموزان ششمی عزیز به پایان تدریس فصل اول علوم ششم رسیدیم. امیدوارم این مطالب مورد رضایت شما عزیزان واقع شده باشد و همچنین برای اطلاع از مقالات آموزشی ما در خبرنامه سایت بخون عضو شوید و با ثبت نظرات خود پیشنهاد یا انتقاد ما را در نوشتن مطالب بهتر یاری نمایید.
سوالات متداول علوم ششم درس 1
- در فصل اول علوم ششم چه مباحثی آموزش داده شده است؟
مباحث شهابسنگ و انواع آن، مراحل روش علمی، عوامل موثر بر قطر و عمق گودالها، انواع متغییر - آیا در سایت بخون نمونه سوال قرار داده اید؟
بله با مراجعه به قسمت نمونه سوال علوم ششم ابتدایی میتوانید نمونه سوالای مهم امتحانی را مشاهده کنید. - در این مقاله کل مباحث درس یک علوم ششم آموزش داده شده است؟
بله، کافی است کلیک کنید و وارد شوید.
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید: