بهترین روش‌های یادگیری زبان عربی برای کودکان

«استعمال دخانیات اکیدا ممنوع

تمامی کلمات این جمله عربی است اما برای ما فارسی زبانان بسیار آشناست! این یک مثال کوچک است برای آن‌که بدانیم زبان عربی در مکالمات روزمره ما فارسی‌زبانان وجود دارد. اما زمانی که نوبت به یادگیری زبان عربی برای کودکان می‌رسد موضوع متفاوت می‌شود.

یادگیری یک زبان جدید برای کودکان روش‌ها و چالش‌های خود را دارد. جالب است بدانید که در یادگیری زبان عربی کودکان شباهت‌های بین زبان عربی و فارسی هم کمک کننده است و هم گاهی مشکل‌ساز!

در این مقاله ما به شما کمک می‌کنیم تا با بهترین روش‌ها برای یادگیری زبان عربی برای کودکان آشنا شوید و به آن‌ها کمک کنید تا با اشتیاق این زبان را بیاموزند.

مزیت‌های یادگیری زبان عربی برای کودکان

این بخش از این نوشته شاید مستقیم به کودکان مرتبط نباشد. خیلی از افراد به خاطر موضوعات دینی تمایل دارند فرزندشان عربی بیاموزد یا این که به علت اقامت یا مراوداتی که با کشورهای عربی دارند به یادگیری زبان عربی برای کودکان تمایل دارند. اما اگر حتی جز این دو گروه هم نیستید،‌خواندن این بخش به شما به عنوان والد یا معلم کمک می‌کند تا در تصمیم خود برای یاددادن عربی به کودکان به عنوان زبان دوم مصمم‌تر شوید.

زبان عربی در حال حاضر زبان رسمی و نیمه‌رسمی 26 کشور در جهان است و 422 میلیون نفر با لهجه‌های مختلف به این زبان صحبت می‌کنند. به همین دلیل،‌این زبان یکی از پنج زبان مورد استفاده در جهان به حساب می‌آید.

در کنار اهمیت این موضوع،‌ به عنوان یک فارسی زبان، کودک ایرانی مواجهه خوبی با این زبان دارد و همین زمینه به شما و او کمک می‌کند تا پیشرفت قابل توجهی داشته باشد. در نتیجه،‌یادگیری زبان عربی برای کودکان ایرانی به نسبت زبان‌های دیگر راحت‌تر است. در ضمن،‌ به علت همسایه بودن با کشورهای عربی و مراودات تجاری و فرهنگی ،‌ موارد استفاده از زبان عربی برای فارسی‌زبانان بسیار زیاد است.

برای یادگیری زبان عربی کودکان را غرق کنید!

غرق شدن در محیط برای یادگیری زبان جادو می‌کند! زمانی که کودک در محیط غرق می‌شود بدون هیچ تلاش مستقیمی با داشتن لحظاتی خوش یک زبان تازه را یاد بگیرند! برای یادگیری زبان عربی برای کودکان،‌‌‌ بودن در محیط به کودکتان کمک می‌کند تا مانند زبان مادری‌اش از زبان عربی استفاده کند. اما چطور این موضوع ممکن است؟

برای پیدا کردن جواب این سوال به یک نوزاد نگاه کنید! نوزادان زبان مادری را به صورت نیمه آگاه و طبیعی یاد می‌گیرند. کودک مشاهده می‌کند،‌گوش می‌دهد و حتی شگفت‌زده می‌شود. نوزادان همه کلمات را متوجه می‌شوند اما از توانایی ذاتی خود کمک می‌گیرند تا معنا را براساس موقعیت،حالت صدا و زبان بدن متوجه شوند و نکته همین‌جاست!

آن‌‌ها ساختارهای زبانشناسی و آواشناسی را بدون هیچ تلاش خودآگانه‌ای با خود وفق می‌دهند و به طور طبیعی به یادگیری لغات می‌رسند. در واقع، روند یادگیری زبان مادری با تمرین در لحظه آغاز می‌شود و قبل از تسلط خودآگاهانه بر گرامر و شکل‌های فعل پایان می‌یابد. یادگیری زبان عربی برای کودکان هم به همین شکل است!

به خاطر داشته باشید یادگرفتن یک زبان زندگی کردن با آن زبان است نه یادگیری گرامر و دستورزبان! پس تنها راه شما این است که زمان بیشتری کودک‌تان را در معرض زبان جدید که عربی باشد قرار بدهید.

بازی، کلید یادگیری زبان عربی برای کودکان

images_1676379523_63eb8583049fa.png

بازی‌ها برای یادگیری زبان عربی به کودکان کاملا از نظر آموزشی ارزشمندند.یاد دادن زبان از طریق بازی، فواید انگیزشی و شناختی متعددی دارد که متاسفانه در بسیاری از موارد دست کم گرفته می‌شوند.

یادگیری عربی به کودکان از طریق سرگرمی، این زبان را به یک فعالیت مثبت برای کودک تبدیل می‌کند.

به خاطر داشته باشید که یادگیری نیاز به تلاش و انگیزه دارد و برای یک کودک،‌یاد گرفتن زبان عربی به خودی خود نمی‌تواند انگیزه باشد! اما راه حل چیست؟ ما به شما می‌گوییم!

بازی‌های آموزشی به یادگیری زبان عربی به کودکان بسیار کمک می‌کند. دلیلش این است که بازی کردن محیطی را به وجود می‌آورد که در آن‌جا دانستن زبان مفید است و استفاده از آن عاقلانه به نظر می‌رسد. کودک شما با زبان زندگی می‌کند. ریتم آهنگ‌های کودکانه فرزندتان را به دنیای زیبایی می‌برد و با کلماتی که می‌شنود جادو می‌شود.

این محیط و احساسات به مغز کودک کمک می‌کند تا کلمات جدید را بسیار آسان و ماندگار یاد بگیرند. به علاوه، فعالیت‌های مبتنی بر سرگرمی و بازی محیط آرام فارغ از استرس برای کودک فراهم می‌کند. چنین محیطی تمرکز کودک را بالا می‌برد و عجیب هم نیست چون استرس به عنوان یکی از چیزهایی که یادگیری را مختل می‌کند در چنین محیطی وجود ندارد!

بازی به کودک کمک می‌کند تا بارها از کلمات جدید استفاده کند و توانایی ارتباط گرفتن او با زبان عربی بسیار پیشرفت خواهد کرد.

از روش‌های فعال برای یادگیری عربی به کودکان استفاده کنید

images_1676379541_63eb8595e724b.png

یادگیری به این معنا نیست که شما یک ناظر منفعل باشید. اگر کودک تنها زمانی که معلم عربی صحبت می‌کند به او گوش بدهد و جواب‌های از پیش آماده شده بدهد در زبان عربی ضعیف خواهد ماند.

حتما شما هم به دانش‌آموزانی برخورد کرده‌اید که بعد از سال‌ها یادگیری زبان عربی هنوز نمی‌توانند صحبت کنند. نگران نباشید! این هم راه حل دارد!

استراتژی یادگیری فعال کودک را تشویق می‌کند که اطلاعاتی را که دریافت می‌کند از آن خود کند. برای مثال، این که شما یک داستان را به عربی بخوانید عالی است اما عالی‌تر هم می‌شود اگر از کودک سوالاتی بپرسید که او را تشویق به مشارکت کند. این که در مورد شخصیت اصلی داستان چه فکری می‌کنند و فکر می‌کنند در ادامه داستان چه اتفاقی خواهد افتاد؟

این رویکرد تعاملی فضایی برای کودک به وجود می‌آورد تا چندین و چند بار زبانی که یاد گرفته است را تمرین کند و زمانی که می‌خواهد به عربی صحبت کند ناگهان با خلا اطلاعاتی روبرو نشود.

از صفحه تلویزیون و تلفن همراه برای یادگیری عربی کودک کمک بگیرید!

images_1676379582_63eb85be19c19.png

‌بله! درست خواندید! برای یاد دادن عربی به کودک باید تهدیدها را به فرصت تبدیل کنید. همه بچه‌ها عاشق دیدن کارتون هستند و در روز حتما بخشی از وقتشان را پای تلویزیون می‌گذرانند. اگر این کارتون‌ها را به عربی برای آن‌ها پخش کنید بسیار سودمند خواهد بود. به این شکل آن‌ها به صورت مستمر کلمات را یاد می‌گیرند و یک یادگیری لذت‌بخش را تجربه خواهند کرد. سایت‌هایی مانند عربیک‌تونز، و کانال‌های یوتیوب مانند اسپیس‌تون و زادالحروف،‌کارتون سراج،‌یادگیری با ذکریا نمونه‌هایی هستند که شما می‌توانید از آن‌ها کمک بگیرید.

اپلیکیشن‌هایی مانند فان ایزی لرن و الیفبا هم هستند که زبان‌ عربی را بهتر یاد بگیرند.

چالش‌های یادگیری زبان عربی در کودکان

قطعا شما نیز در مسیر یاد دادن زبان عربی به کودک به چالش‌ها و مشکلاتی بر می‌خورید. این امر بسیار طبیعی است. اما به این نکته توجه کنید که باید تشخیص درستی بدهید که این چالش‌هایی که کودک در طی مسیر یادگیری زبان عربی با آن مواجه است و اشتباهاتی که دارد به حافظه‌اش برمی‌گردد،خطای شناختی است یا مربوط به انگیزه‌اش است.

تشخیص چنین نکاتی بیشتر از عهده یک معلم باتجربه بر میاید. ما در هایتاکی این امکان را برای شما فراهم آورده‌ایم که به راحتی به معلمان زبده عربی دسترسی داشته باشید و با کمک آن‌ها در کنار کودک‌ خود به او کمک کنید تا راحت‌تر این زبان جدید را یاد بگیرد. وجود معلم به شما کمک می‌کند تا درک درست‌تری از روند یادگیری زبان عربی برای کودک خود داشته باشید.

 

اگر مشکل کودک در یادگیری زبان عربی از نداشتن انگیزه نشات می‌گیرد، این موضوع را در نظر بگیرید که یادگیری یک زبان تازه به خودی خود نمی‌تواند انگیزه یک کودک باشد! باید به دنبال انگیزه‌های دیگری باشید. در بسیاری از موارد مشکل از وسایلی است که برای یادگیری استفاده می‌کنید. یادتان باشد که این وسایل باید جذاب باشند متل تصاویر بزرگ،‌فونت‌های متنوع،‌رنگ‌ها و شکل‌های گوناگون.

در منزل بازی‌های مورد علاقه کودک را به عربی انجام دهید. معلم باید از اسباب‌بازی، پازل، تصاویر و ویدیوهای متنوع برای جلب توجه کودک استفاده کند.

گاهی مشکل به عدم تمرین کردن باز می‌گردد. حتما باید به فکر ایجاد یک محیط مناسب برای یادگیری باشید. اگر در کشور عربی‌زبان زندگی می‌کنید این یک فرصت فوق‌العاده برای کودک‌تان است تا به افراد بومی معاشرت کند.

اگر شما ساکن یک کشور عربی نیستید یا محیط عربی در اطراف خود ندارید، باید به صورت مصنوعی چنین محیطی را ایجاد کنید. این محیط را می‌توانید با در معرض قرار دادن کودک زمان دیدن تلویزیون یا رفتن به مسافرت‌هایی به مقاصد کشورهای عربی برای یک مدت و تعامل با کودکان عرب زبان در او ایجاد کنید.

 

چالش‌های یادگیری زبان عربی برای کودکان ایرانی

از یک طرف،‌ الفبای فارسی بسیار نزدیک به الفبای عربی است. اما این موضوع یک تیغ دو لبه است. به این معنا که گرچه این شباهت وجود دارد.تلفظ حروف در عربی با فارسی متفاوت است. باید این تفاوت را در ذهن کودک تثبیت کرد.

به علاوه حروف صدادار نیز در عربی و فارسی متمایز تلفظ می‌شوند در نتیجه باید این تفاوت‌ها را بین دو زبان برای کودک پررنگ کرد. این کار را با عادت دادن گوش کودکان از طریق گوش کردن به ترانه‌ها و دیدن کارتون‌ها می‌توان انجام داد.

مقاله مفید: HITALKI BLOG

توجه: وب‌سایت “بخون” در قبال محتوای این مقاله مسئولیتی ندارد.

امتیاز بدهید!
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:
عضویت
اطلاع از
0 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا