آموزش فصل چهار ریاضی چهارم | اندازه‌گیری

سلام به همه بخونی‌ها عزیز و دوست داشتنی. امروز در سایت بخون با آموزش فصل چهار ریاضی چهارم ابتدایی در خدمت شما عزیزان هستیم. در فصل چهار شما با اندازه‌گیری کمیت‌های محتلف آشنا خواهید شد. اندازه‌گیری یکی از مباحث کاربردی و مهم در درس ریاضی است. پس یادگیری کامل فصل چهار ریاضی چهارم برای شما اهمیت دارد. قبل از هر چیز می‌خواهیم شما را با مباحثی که در آموزش فصل چهار ریاضی چهارم مطرح می‌شود، آشنا کنیم. این مباحث عبارتند از:

  • حل مسئله
  • الکوسازی،زیرمسئله
  • زاویه
  • اندازه‌گیری زاویه
  • اندازه‌گیری زمان
  • اندازه‌گیری طول

شاید در ابتدا هر کدام از این مباحث برای شما سخت و دشوار به نظر بیاید. حتما با خود می‌گویید:”چطور همه اینا رو یاد بگیرم؟ خیلی سخته من از پسش برنمیام!!!”. دوست من در سایت بخون هیچ چیز غیرممکنی وجود ندارد!!! پس اصلا نگران نباشید و ترس به دل خود راه ندهید. ما در بخون بهترین و کامل‌ترین آموزش فصل چهار ریاضی چهارم را در اختیارتان می‌گذاریم. شما با خواندن مقاله آموزش فصل چهار ریاضی چهارم به کمتر از نمره 20 راضی نخواهید شد. پس از شما می‌خواهیم کمتر از 10 دقیقه وقت بگذارید و این متن را تا انتها دنبال کنید.

راهبرد حل مسئله ریاضی چهارم با مثال

آموزش فصل چهار ریاضی چهارم با ارائه راهبردهایی برای حل مسائل شروع می‌کنیم. گاهی اوقات با استفاده از یک تکنیک خاص در حل سوال می‌توانیم یک سوال به ظاهر سخت را به آسانی حل کنیم. در اینجا شما را با دو راهبرد الکوسازی و زیرمسئله آشنا خواهیم کرد. در ضمن برای این که راهبردهای این فصل را به خوبی یاد بگیرید با حل مثال این راهبردها را به شما عزیزان آموزش خواهیم داد.

الگوسازی،زیرمسئله

ابتدا توضیح مختصری برای هر یک از راهبردهای الگوسازی و زیرمسئله ذکر خواهیم کرد و سپس با حل مثال آموزش را تکمیل خواهیم کرد. راهبرد الگوسازی به چه معناست؟ چه زمانی از راهبرد الگوسازی استفاده کنیم؟ خب گاهی در سوالات با یک الگو خاص مواجه می‌شویم که با استفاده از این الگو جواب سوال را خواهیم یافت. در واقع به کمک راهبرد الگوسازی زودتر و ساده‌تر به جواب مسئله خواهیم رسید. با راهبرد الگوسازی هیچ جوابی از قلم نمی‌افتد!!!

راهبرد زیرمسئله چیست؟ چرا باید در سوالات از این راهبرد استفاده شود؟ برای بعضی سوالات با تقسیم صورت سوال به چند سوال، ساده‌تر به جواب خواهیم رسید. در واقع در راهبرد زیرمسئله با تکه تکه کردن سوال به سوالات ساده‌تر جواب سوال اصلی را خواهیم یافت. در درس ریاضی بدون حل سوال نمی‌توانید مفاهیم را به خوبی متوجه شوید. پس با استفاده از حل مثال‌های زیر آموزش راهبردهای حل مسئله را تکمیل خواهیم کرد.

مثال1) در شکل زیر تمام زاویه‌ها را نام ببرید.

مثال برای راهبرد الگوسازی ریاضی چهارم

حل: زاویه از یک راس و دو نیم‌خط تشکیل می‌شود. برای این سوال از بالاترین نیم‌خط شروع کرده و تا آخرین نیم‌خط ادامه می‌دهیم. اگر زاویه‌ها با سه حرف نام‌گذاری کنیم، خواهیم داشت: (ب ن پ)، (ب ن ت)، (ب ن گ)، (پ ن ت)، (پ ن گ)، (ت ن گ). خب همانطور که مشاهده کردید با یک الگو خاص از نقطه «ب» شروع کردیم و تا نقطه «گ» همه زاویه‌ها را نوشتیم. توجه داشته باشید که زاویه تکراری نباید نوشته می‌شد، برای مثال زاویه (پ ن ب) همان زاویه (ب ن پ) است.

مثال2) محمد هر روز 1000 تومان پس‌انداز می‌کند. او می‌خواهد بعد از یک ماه یک جفت کفش بخرد. اگر قیمت کفش 25000 تومان باشد، محمد در پایان ماه چقدر پول برایش باقی می‌ماند؟

حل: برای یافتن پاسخ این سوال کافیست دو زیرمسئله ساده را حل کنیم. بیابید با هم جواب زیرمسئله‌های زیر را بیابیم:

الف) محمد پس از یک ماه چقدر پول دارد؟ 30000 = 1000 × 30

ب) آیا با خرید کفش پولی برای محمد باقی می‌ماند؟ بله، 5000 تومان برای محمد باقی خواهد ماند. ⇒ 5000 = 25000 – 30000

پس با تقسیم سوال اصلی به دو زیرمسئله به راحتی جواب این سوال را پیدا کردیم.

آشنایی با زاویه‌ها ریاضی کلاس چهارم دبستان

در آموزش فصل چهار ریاضی چهارم به مبحث زاویه‌ها می‌رسیم. در ابتدای کار برای یادآوری به تعریف زاویه خواهیم پرداخت. سپس مباحثی که در ریاضی پایه چهارم برای زاویه مطرح می‌شود را کامل مورد بررسی قرار خواهیم داد. در اینجا دو تعریف برای زاویه ارائه می‌دهیم:

تعریف اول: زاویه یا گوشه از دو نیم‌خط تشکیل شده است که از یک انتها به هم وصل شده‌اند. به دو نیم‌خط ضلع‌های زاویه می‌گویند. به نقطه‌ای که انتهای دو ضلع به هم می‌رسند، راس زاویه می‌گویند.

تعریف دوم: زاویه دو نیم‌خط است که در یک نقطه به نام راس به هم دیگر وصل شده‌اند.(هر دو تعریف مفهوم یکسانی دارند). در نام‌گذاری زاویه باید حرف مربوط به راس در وسط نوشته شود. در ضمن در نام‌گذاری زاویه می‌توان فقط حرف مربوط به راس را نوشت.

خب دوستان عزیز پایه چهارم حالا که تعریف زاویه و نکات مربوط به آن را یادآوری کردیم، به سراغ انواع زاویه خواهیم رفت. پس از آشنایی با انواع زاویه، به مقایسه زوایای مختلف خواهیم پرداخت. در ریاضی پایه چهارم با سه نوع زاویه آشنا خواهید شد: 1) زاویه راست(قائمه) 2) زاویه تند(حاده) 3) زاویه باز(منفرجه). ابتدا برای هر یک از انواع زاویه تعریفی ارائه می‌دهیم و سپس شکل هر یک را نیز به شما نشان خواهیم داد.

زاویه راست(قائمه): هنگامی که زاویه بین دو نیم‌خط 90 باشد، زاویه راست یا قائمه تشکیل می‌شود. برای تشخیص قائمه بودن یک زاویه از گونیا کمک می‌گیریم.

زاویه تند(حاده): به زاویه‌ای که از زاویه قائمه کوچک‌تر باشد، زاویه تند می‌گویند. اندازه زاویه تند بین 0 تا 90 درجه است. به زاویه تند، حاده نیز گفته می‌شود.

زاویه باز(منفرجه): به زاویه‌ای که از زاویه قائمه بزرگ‌تر باشد، زاویه باز می‌گویند. اندازه زاویه باز بین 90 تا 180 درجه است. به زاویه باز، منفرجه نیز گفته می‌شود.

در شکل زیر هر سه نوع زاویه را برای شما عزیزان به نمایش گذاشته‌ایم:

انواع زاویه ریاضی چهارم

همچنین سه نوع زاویه داریم که برای حل سوالات این فصل لازم است که با این زاویه‌ها آشنا شویم:

  1. زاویه نیم صفحه: زاویه‌ای که به شکل یک خط صاف است و اندازه آن 180 درجه است.
  2. زاویه 270 درجه: زاویه‌ای که از سه زاویه قائمه یا 90 درجه تشکیل شده است.
  3. زاویه تمام صفحه یا 360 درجه: زاویه‌ای که از چهار زاویه قائمه یا 90 درجه تشکیل شده است.

خب رفقای عزیز حالا که با انواع زاویه آشنا شدید با یک نکته برای مقایسه زاویه‌ها این مبحث را به پایان خواهیم رساند. برای مقایسه اندازه زاویه‌ها این نکته را به خاطر داشته باشید که زاویه باز > زاویه قائمه > زاویه تند. آموزش فصل چهار ریاضی چهارم تازه شروع شده است، پس با تمام تمرکز با ما همراه باشید.

ریاضی چهارم صفحه 82 | اندازه‌گیری زاویه

مقاله آموزش فصل چهار ریاضی چهارم به ایستگاه اندازه‌گیری زاویه رسید. خیلی از دانش‌آموزان برای اندازه‌گیری زاویه دچار مشکل هستند و کار با نقاله را به خوبی نمی‌دانند!!! اما لازم نیست نگران نباشید ما در ابتدا توضیحاتی در مورد اندازه‌گیری زاویه خواهیم داد. سپس کار با نقاله را به طور کامل توضیح می‌دهیم تا دیگر برای این موضوع مشکلی نداشته باشید و به راحتی هر زاویه‌ای را اندازه بگیرید.

در مبحث قبل با انواع زاویه‌ها آشنا شدیم و بازه اندازه هر زاویه را آموختیم. اما اگر بخواهیم دو زاویه تند را مقایسه کنیم، چه راه‌حلی باید ارائه دهیم؟ واضح است که برای این کار باید اندازه دقیق هر زاویه را بدست آوریم. برای بدست آوردن اندازه دقیق زاویه‌ها از وسیله‌ای به نام نقاله استفاده می‌شود. نقاله به شکل یک نیم‌ دایره است که به 180 قسمت مساوی تقسیم شده است. به هر یک از این قسمت‌های کوچک، یک درجه می‌گویند. یک درجه را به صورت °1 نشان می‌دهند.

حال چطور به کمک نقاله یک زاویه را اندازه بگیریم؟ هر نقاله دارای یک قسمت به نام مرکز نقاله است که با یک دایره تو خالی در نقاله‌ مشخص می‌شود. برای اندازه‌گیری هر زاویه مرکز نقاله را روی راس زاویه قرار دهید. دقت کنید که نقاله کج نباشد و خط نقاله کاملا بر نیم‌خط زاویه منطبق باشد. اگر این کار درست انجام نشود، زاویه به درستی خوانده نمی‌شود. پس از این که خط نقاله را کاملا بر نیم‌خط پایینی زاویه منطبق کردید، از نیم‌خط پایین شروع کنید و تا نیم‌خط بالایی زاویه ادامه دهید. پس از این که به نیم‌خط بالایی رسیدید، روی نقاله علامتی یزنید و زاویه را بر حسب درجه بخوانید.

اکنون با استفاده از مطالبی که یاد گرفتیم، قصد داریم اندازه زاویه‌ها خواسته شده در شکل زیر را بدست آوریم:

مثال اندازه‌گیری زاویه ریاضی چهارم

در هر دو قسمت بزرگ‌ترین زاویه، زاویه نیم صفحه است. همانطور که می‌دانید زاویه نیم صفحه 180 درجه است. پس با این نکته اندازه هر یک از زاویه‌های خواسته شده برابر است با:

الف) 60 = 120 – 180       ب) 150 = 30 – 180

آموزش اندازه‌گیری زمان ریاضی چهارم ابتدایی

در ادامه آموزش فصل چهار ریاضی چهارم به مبحث اندازه‌گیری زمان می‌رسیم. وسایل مختلفی برای اندازه‌گیری زمان وجود دارد. رایج‌ترین وسیله‌ای که شما با آن سر و کار دارید، ساعت است. همه ما در طول روز برای فعالیت‌های خود زمان مشخصی داریم. پس یادگیری مبحث اندازه‌گیری زمان بسیار مهم و کاربردی خواهد بود. یکی از واحدهای اندازه‌گیری زمان ثانیه است که با این واحد زمان‌های کمتر از یک دقیقه قابل اندازه‌گیری خواهد بود. هر دقیقه 60 ثانیه را شامل می‌شود. در اندازه‌گیری استفاده از واحد مناسب بسیار اهمیت دارد.

در ادامه آموزش فصل چهار ریاضی چهارم برای یادگیری این مبحث به بررسی چند مثال می‌پردازیم:

مثال1) یک گروه کوه‌نوردی می‌خواهند به بالای قله یک کوه صعود کنند. این گروه ساعت 7:20 در پایین کوه جمع شدند. اگر زمان لازم برای رسیدن به قله 70 دقیقه باشد، این گروه در چه ساعتی به قله کوه خواهند رسید؟

حل: برای حل این سوال از بردار زیر استفاده کنیم. با فرض اینکه هر قسمت روی بردار 10 دقیقه را نشان دهد:

پاسخ مثال 1 اندازه‌گیری زمان ریاضی چهارم

پس در ساعت 8:30 این گروه کوه‌نوردی به قله صعود خواهند کرد.

مثال2) در داخل پرانتز واحد مناسب(ساعت، دقیقه، ثانیه) را بنویسید.

الف) مدت زمان مطالعه مقاله آموزش فصل چهار ریاضی چهارم  10(           )     ب) مدت زمان نوشیدن یک لیوان آب 20(          )

ج) مدت زمان یک بازی فوتبال 90(            )                                                د) مدت زمان تماشای یک فیلم 2(             )

حل: برای حل کردن این سوال باید به اعداد توجه کنیم و با توجه به آن واحد مناسب را خواهیم یافت:

الف) 10 دقیقه     ب) 20 ثانیه    ج) 90 دقیقه     د) 2 ساعت

مثال3) به سوالات زیر پاسخ دهید:

الف) 3 دقیقه ثانیه است؟    ب) 240 ثانیه چند دقیقه است؟   ج) هر ساعت چند ثانیه است؟

حل: برای یافتن پاسخ این سوال کافی است بدانیم که هر ساعت، 60 دقیقه و هر دقیقه، 60 ثانیه است. برای تبدیل واحد کوچک‌تر به بزرگ‌تر از عمل ضرب و برای تبدیل واحد بزرگ‌تر به کوچک‌تر از عمل تقسیم استفاده می‌کنیم:

الف) ثانیه 180 = 60 × 3    ب) دقیقه 4 = 60 ÷ 240   ج) ثانیه 3600 = 60 × 60 ⇒ دقیقه 60 = 1 ساعت

آموزش اندازه‌گیری طول فصل چهارم کتاب ریاضی چهارم

ایستگاه پایانی آموزش فصل چهار ریاضی چهارم به اندازه‌گیری طول اختصاص دارد. شما در دوره ابتدایی با اندازه‌گیری کمیت‌های مختلفی مانند سطح، محیط، زاویه، زمان و …. آشنا شدید. در این درس با اندازه‌گیری طول آشنا خواهیم شد. فرض کنید یک نردبان جادویی وجود دارد که اندازه آن کم و زیاد می‌شود. تا به حال به نردبان آتش‌نشان‌ها دقت کرده‌اید؟ این نردبان به شکلی است که دو نردبان هم شکل روی هم قرار دارند و با باز کردن نردبان زیرین طول نردبان بیشتر می‌شود. ما برای اندازه‌گیری طول واحدهای مختلفی مانند متر، سانتی‌متر و …. داریم.

دو خط‌کش یک متری در نظر بگیرید که هر کدام به ده قسمت مساوی تقسیم شده‌اند. می‌خواهیم به کمک این دو خط‌کش طول‌های مختلفی را اندازه بگیریم. طول‌هایی که در شکل زیر خط‌کش‌ها نشان می‌دهند را بنویسید:

مثال برای اندازه‌گیری طول ریاضی چهارم

الف) همانطور که گفته شد هر خط‌کش یک متر است که به ده قسمت 10 سانتی‌متری تقسیم شده است. سه قسمت از دو خط‌کش روی هم افتاده است، پس باید مجموع طول دو خط‌کش را محاسبه کرده و این سه قسمت را از آن کم کنیم: سانتی‌متر 170 = 30 – 100 + 100 = سانتی‌متر 30 – متر 1 + متر 1

ب) همانند قسمت الف برای این شکل نیز عمل خواهیم کرد. در اینجا چهار قسمت از دو خط‌کش روی هم افتاده است. پس برای محاسبه طول نشان داده شده باید مجموع را از چهار قسمت کم کنیم: سانتی‌متر 160 = 40 – 100 + 100 = سانتی‌متر 40 – متر 1 + متر 1

ج) در این شکل یک حط‌کش 1 متری داریم که به پنج قسمت مساوی تقسیم شده است. از این پنج قسمت، چهار قسمت آن رنگی است. یعنی 4/5 خط‌کش برای اندازه‌گیری استفاده شده است. پس داریم: سانتی‌متر 80 = 100 × 4/5 

از مثال بالا یک نکته مهم و کاربردی را نیز آموختیم: سانتی‌متر100 = متر 1

سخن پایانی

به پایان مقاله آموزش فصل چهار ریاضی چهارم رسیدیم. این پایان کار نیست و ما در سایت بخون با مقالات گام به گام فصل چهار ریاضی چهارم و نمونه سوال فصل چهار ریاضی چهارم شما را به تسلط کامل بر مباحث این فصل خواهیم رساند. شما عزیزان می‌توانید با عضویت در خبرنامه بخون بهترین مقالات را در تمامی پایه‌های تحصیلی به صورت رایگان در اختیار داشته باشید. همچنین برای مطالعه مقالات آموزشی ریاضی چهارم از لینک آموزش ریاضی چهارم ابتدایی استفاده کنید. در ضمن برای دسترسی به مقالات آموزشی، گام به گام و نمونه سوال ریاضی چهارم بر روی لینک ریاضی چهارم ابتدایی کلیک کنید. برای دیگر درس‌های پایه چهارم نیز از لینک چهارم ابتدایی استفاده کنید.

در پایان از شما عزیزان می‌خواهیم در صورت رضایت از مقاله آموزش فصل چهار ریاضی چهارم این متن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید. همچنین با ثبت انتقادات و پیشنهادات خود در قسمت نظرات، باعث رشد و پیشرفت ما در نوشتن مقالات شوید. در ضمن از شما می‌خواهیم با ثبت ستاره‌های رنگی باعث دلگرمی و خوشحالی ما شوید و انگیزه ما را برای نوشتن مقالات چند برابر کنید.

سوالات متداول

  • آیا در مقاله آموزش فصل چهار ریاضی چهارم همه مباحث کتاب را بررسی کرده‌اید؟
    بله، در این مقاله تمامی مباحث کتاب به طور کامل توضیح داده شده است.
  • آیا برای سایر فصل‌ها ریاضی چهارم نیز مقاله آموزشی وجود دارد؟
    بله، کافیست بر روی لینک آموزش فصل اول ریاضی چهارم دبستان و آموزش فصل دوم ریاضی چهارم دبستان کلیک کنید.
  • آیا فایل pdf مقاله آموزش فصل چهار ریاضی چهارم نیز در سایت وجود دارد؟
    بله، در پایان همین متن فایل pdf قابل دانلود است.
4.7/5 - (7 امتیاز)
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:
عضویت
اطلاع از
6 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا