آموزش فصل چهارم ریاضی سوم ابتدایی | ضرب و تقسیم

در مقاله قبل عنوان آموزش فصل سوم ریاضی سوم ابتدایی عدد‌های کسری را به صورت کامل و مفهومی بررسی کردیم. امروز در این مقاله به بررسی آموزش فصل چهارم ریاضی سوم ابتدایی ضرب و تقسیم خواهیم پرداخت.

فصل چهارم ریاضی سوم ابتدایی شما را با دو عمل اصلی محاسبات ریاضی یعنی ضرب و تقسیم آشنا خواهد کرد. ضرب و تقسیم ۲ پایه اصلی و جدایی ناپذیر ریاضی هستند.
ضرب و تقسیم در درس‌هایی مانند علوم(فیزیک – شیمی) و ریاضی بسیاری کاربردی است و ما برای محاسبات ریاضی از این دو عمل بسیار بهره‌ می‌‌گیریم و روند حساب کردن اعداد و رسیدن به عدد مورد نظر را برای ما بسیار آسان‌تر خواهند کرد.

یادگیری عمل ضرب و خاصیت‌های آن همراه با عمل تقسیم و ویژگی‌های آن یکی از ارکان اساسی روند آموزشی مقطع سوم ابتدایی است لذا باید بسیار جدی گرفته شود و با دقت به آموزش این فصل پرداخته شود.

دستیابی به آموزشی کامل و نوین همگام با آخرین تغییرات کتاب درسی یکی از مشکلات اصلی والدین و دانش آموزان سال سوم ابتدایی است.
اما همراهان گرامی سایت بخون نیازی به نگرانی نیست زیرا من سالار احمدی در این مقاله قصد دارم به بررسی کامل آموزش مبحث ضرب و تقسیم ریاضی سال سوم ابتدایی با کلامی گیرا و ساده همراه با تصاویر آموزشی مفهومی بپردازم و شما با مطالعه این مقاله دیگر برای یادگیری فصل چهارم ریاضی سال سوم ابتدایی دغدغه‌ای نخواهید داشت پس تا آخر این مقاله در سایت بخون همراه من باشید.

فایل صوتی آموزش فصل چهارم ریاضی سوم ابتدایی

دوستان و همراهی گرامی سایت بخون آموزش کامل فصل چهارم ریاضی سوم ابتدایی را در فایل صوتی زیر نیز می‌توانید به صورت کامل گوش کنید و صفر تا صد هر آنچه که برای درک این فصل نیازمدید را در این فایل صوتی بیابید. اگر مطالب درسی و مباحث فصل ضرب و تقسیم ریاضی سوم ابتدایی را به صورت شنیداری بهتر درک می‌کنید، پیشنهاد می‌کنم شنونده این فایل صوتی باشید.

آموزش حل مسئله صفحه ۶۲ فصل چهارم ریاضی سوم ابتدایی

اولین مبحثی که به آن خواهیم پرداخت طبق روال همیشگی کتاب مبحث حل مسئله است که در این بخش به خاصییت و جابجایی عمل جمع خواهیم پرداخت.

در حل مسئله صفحه ۶۲ ریاضی سال سوم از دانش آموزان خواسته شده است که حاصل جمع اعداد را پیش بینی کنند.
آموزش حل مسئله ریاضی سوم ابتدایی صفحه۶۲در تصویر بالا عدد مورد نظر عدد ۱۰۰۰ می‌باشد که دانش آموزان به ۲ حالت می‌توانند عدد ذکر شده را بدست بیاورند. در حالت اول اعداد داده شده را جمع می‌کنیم و عدد ۱۰۰۰ بدست می‌آید اما در حالت دوم حاصل جمع اعداد را همراه با یکی از اعداد جمع شده در اختیار ما قرار داده‌اند و می‌بایست عدد مورد نظر را حدس بزنیم.

بدین صورت در این سوال عدد مورد نظر ما با دو روش بدست‌خواهد آمد. در روش اول از عدد ۹۹۹ تا ۱۰۰۰ خواهیم شمرد تا فاصله این ۲ عدد بدست آید و قسمت اول حاصل جمع مورد نظر پیدا شود.

در حالت دوم عدد ۱۰۰۰ را از ۹۹۹ کم خواهیم کرد که حاصل این عمل عدد سوال شده می‌باشد. روش اول برای پاسخگویی به این سوال آسان‌تر است و از ۹۹۹ تا ۱۰۰۰، می‌شماریم که عدد سوال شده در رابطه بالا یک خواهد شد.    ۱=؟

آموزش حل مسئله ریاضی سوم ابتدای صفحه ۶۲

در تصویر بالا قسمت اول با توجه به توضیحاتی که داده شد از دانش آموز می‌خواهد برای مسئله داده شده یک رابطه ریاضی بنویسید و سوال از دانش‌اموز خواسته است که با کم کردن عددی از ۱۰۰۰ به عدد ۹۹۰ برسد. که مانند تصویر بالا عمل می‌کنیم و رابطه را می‌نویسیم.

اگر از عدد ۱۰۰۰، ۱۰ واحد کم شود عدد ۹۹۰ بدست می‌اید پس پاسخ مسئله بالا عدد ۱۰ می‌باشد.

در قسمت دوم سوال نیز از دانش آموزان با توجه به صورت مسئله و رابطه ریاضی داده شده، عددی را می‌خواهد که در صورت جمع بستن با ۱۰۰۰ حاصل ۱۱۰۰ شود که در این صورت با تفریق عدد ۱۱۰۰ از ۱۰۰۰ پاسخ سوال که عدد ۱۰۰است، بدست می‌آید.   ۱۰۰=؟

در سوال آخر از حل مسئله ریاضی سوم ابتدایی صفحه ۶۲ مسئله زیر مطرح شده است.

عددی را به ۵ اضافه می‌کنیم، سپس از حاصل جمع این ۲ عدد ۵ واحد کم می‌کنیم. چه عددی بدست می‌آید، چرا؟

در مسئله بالا عدد ۱ را در نظر می‌گیریم. با توجه به توضیحات مسئله به آن ۵ واحد اضافه می‌کنیم، که حاصل جمع این دو عدد، ۶ خواهد شد(۶=۱+۵). سپس از عدد ۶، ۵ واحد کم‌ می‌کنیم که حاصل تفریق این ۲ عدد، ۱ خواهد شد. در واقع جمع و تفریق یک عدد یکسان با یک عدد تعیین شده ماهییت اعداد را تغییر نخواهد داد. عدد ۱ در این مسئله پس از جمع و تفریق با عدد ۵ هیج گونه تغییری نکرد.

آموزش مبحث روش‌های نمادین فصل چهارم ریاضی سوم دبستان

در علم ریاضی برای درک بهتر و مفهومی‌تر اعداد، می‌توانیم اعداد را با نماد‌های مختلف و دسته بندی‌های مختلف تقسیم کنیم. برای درک بهتر این عنوان به سراغ بررسی تمرینات روش‌های نمادین خواهیم رفت.

آموزش فصل چهارم ریاضی سوم ابتدایی

در تصویر بالا مشاهده می کنید که کاشی‌ها را به دسته‌هایی با رنگ متفاوت ولی تعداد یکسان گروه بندی شده است، به طور مثال در شکل اول ۴ دسته کاشی ۴ تایی را با ۴ رنگ مختلف دسته بندی کرده‌اند.

برای درک بهتر این دسته‌بندی به تصویر زیر دقت کنید.

آموزش روش های نمادین یاضی سوم ابتدایی

در تصویر بالا برای پیدا کردن تعداد دقیق کاشی‌های تصویر از دسته‌بندی نمادین بهره گرفتیم و تعداد مشخصی از مربع‌ها را در یک دسته‌بندی مجزا قرار دادیم، بدین صورت برای بدست آوردن تعداد دقیق کاشی‌ها از دسته بندی‌های مشخص شده کمک گرفته‌ایم که حاصل جمع ۶ دسته کاشی ۵ عددی ۳۰ خواهد شد.(۳۰=۵+۵+۵+۵+۵+۵)
بدین ترتیب برای پیدا کردن تعداد کاشی‌ها در گام اول دسته بندی‌ها را مشخص خواهیم کرد سپس اعداد دسته بندی شده را با هم جمع خواهیم کرد برای پیدا کردن تعداد کاشی‌ها مانند مثال ذکر شده عمل کنید.

آموزش جدول ضرب سوم دبستان

در ادامه به تدریس ضرب سوم ابتدایی خواهیم پرداخت، مبحث ضرب ریاضی سوم ابتدایی یکی از مهم‌ترین مباحث ریاضی سوم دبستان است.

در علم ریاضی برای بدست‌ آوردن اعداد و حل مسائل از روش‌ها و نماد‌های علمی متفاوتی(اعداد-علامت و اشکال هندسی) استفاده می‌کنیم، در ادامه با نماد ضرب و تقسیم آشنا خواهیم شد.

ضرب

گاهی اوقات برای بدست آوردن جاصل جمع چند عدد یکسان و تعیین شده باید وقت زیادی را صرف کنیم. به طور مثال عبارت زیر را در نظر بگیرید:
حاصل جمع عبارت (۲+۲+۲+۲+۲+۲+۲+۲) عدد ۱۶ خواهد شد، برای بدست آوردن حاصل جمع عبارت ذکر شده اگر بخواهیم هر واحد را جمع کنیم روشی طولانی خواهد بود و ممکن است حین جمع اعداد با مشکل روبه‌رو شوید.

در علم ریاضی برای کوتاه کردن عبارت (۲+۲+۲+۲+۲+۲+۲+۲) از عمل ضرب استفاده می‌کنیم عمل ضرب را با نماد (×) نشان می‌دهیم.

برای نوشتن عبارت ذکر شده با عمل ضرب در گام اول تعداد واحد‌‌های تکرار شده یکسان را در عبارت بدست‌ می‌اوریم که در این عبارت عدد ۲، ۸ واحد تکرار دارد. پس عبارت ضرب را بدین شیوه می‌نویسیم: (۸×۲) و اینگونه خوانده می‌شود: ۲ ضربدر ۸ و حاصل این عبارت ۱۶ خواهد شد.

به مثال‌ زیر دقت کنید:
حاصل جمع عبارت(۵+۵+۵+۵+۵+۵) عدد ۳۰ خواهد شد که با عمل ضرب بدین صورت نشان داده خواهد شد(۶×۵) که حاصل هر دو عبارت یکسان است و عدد ۳۰ خواهد شد.

آموزش ضرب زیاضی سوم ابتدایی

برای یافتن پاسخ ضرب دو عدد از روش‌های زیر می‌توانید استفاده کنید:

  • تبدیل ضرب به جمع
  • استفاده از محور
  • استفاده از اشکال برای تبدیل عمل ضرب

آموزش جدول ضرب ریاضی سوم ابتدایی

با بهره گیری از روش های ذکر شده می‌توانید حاصل ضرب دو عدد را بدست بیاورید که بسیاری از دانش‌ اموزان از رسم شکل و محور استفاده می‌کنند و اعداد را بر روی محور و با اشکال دسته بندی می‌کنند.
گاها دانش‌آموزان می‌توانند از ماشین حساب نیز برای یافتن پاسخ عبارت‌های ضرب استفاده می‌کنند.

آموزش ضرب اعداد تک رقمی ریاضی سال سوم ابتدایی

با روش‌های یافتن پاسخ حاصل ضرب دو عدد آشنا شدید(محور-رسم شکل-تبدیل به جمع). بیشتر اوقات اگر بخواهیم تمامی عبارت‌های ضرب دو عدد را با روش‌های ذکر شده بدست بیاوریم بسیار زمان گیر خواهد شد. برای رفع این مشکل از جدول ضرب استفاده می‌کنیم. جدول ضرب به جدولی می‌گویند که در آن اعداد تک رقمی با ترتیبی خاص در هم ضرب شده‌اند و به شما برای حفظ و یادگیری ضرب اعداد بسیار کمک خواهد کرد.

در کتاب درسی جدول ضرب تا عدد ۵ ذکر شده است اما جدول ضرب تا عدد ۹ می‌باشد. جدول ضرب زیر را با دقت بررسی کنید و به خاطر بسپارید.

جدول ضرب ریاضی سوم ابتدایی

جدول ضرب یکی از کاربردی‌ترین روش‌های محاسبه حاصل ضرب دو عدد تک رقمی است لذا به طور کامل و با دقت جدول ضرب را به خاطر بسپارید.

برای پیدا کردن حاصل ضرب دو عدد تک رقمی با چندین روش تا به این نقطه از آموزش فصل چهارم ریاضی سال سوم ابتدایی آشنا شدید. روش تبدیل ضرب به جمع روشی مطمين برای پیدا کردن حاص ضرب دو عدد تک رقمی است اما بسیار وقت گبر است روش‌های رسم شکل و استفاده از محور نیز برای پیدا کردن پاسخ حاصل ضرب دو عدد به ما بسیار کمک می‌کنند اما بسیار وقت گیر می‌باشند، بهترین روش حفظ جدول ضرب می‌‌باشد.

آموزش خاصیت‌های ضرب ریاضی سال سوم دبستان

با خاصیت‌های عمل جمع و تفریق در سال‌های گذشته آشنا شدید، در ادامه به بررسی خاصیت‌های عمل ضرب می‌پردازیم.

اولین خاصیت عمل ضرب مربوط به ضرب هر عدد در یک می‌باشد که پاسخ این حاصل ضرب همان عدد می‌شود. به طور مثال اگر عدد ۳ را در ۱ ضرب کنیم پاسخ همان عدد ۳ خواهد شد.

دقت کنید که اگر عدد یک نیز در اعداد دیگر ضرب شود هیچ تغییری نخواهد کرد.(۱x۳ = ۳x۱)

دومین خاصیت ضرب مربوط به خاصیت جابجایی ضرب می‌باشد که حاصل ضرب ۲x۳ با حاصل ضرب ۳x۲ برابر است.

سومین خاصیت ضرب قابلیت ساده شدن و تبدیل عبارت ضرب دو عدد به اعداد کوچک‌تر است. به طور مثال (۴x۹=۳۶) این عبارت را می‌توانیم اینگونه نیز بنویسیم، ۳۶=۱۸+۱۸= (۲x۹)+(۲x۹).

دقت کنید که در مرحله اول باید حاصل ضرب اعداد داخل پرانتز را بدست بیاورید سپس اعداد را با هم جمع کنید.

آموزش ریاضی سوم ابتدایی فصل چهارم خاصیت ضرب

آموزش فصل چهارم ریاضی سوم ابتدایی قسمت اول

خب همراهان گرامی سایت بخون تا به این نقطه از مقاله با مفهوم ضرب و خاصیت‌های آن همراه با ذکر چندین مثال پرداختیم. برای دسترسی به پاسخ تمامی فعالیت‌ها و کار در کلاس های این فصل کافی است از طریق بخش گام به گام ریاضی سال سوم ابتدایی اقدام فرمایید، همچنین برای یادگیری بهتر عمل ضرب و تقسیم فصل چهارم ریاضی سال سوم پس از بررسی آموزش و گام به گام این فصل به سراغ حل نمونه سوالات ریاضی سوم ابتدایی بروید. در ادامه با عمل تقسیم آشنا خواهیم شد.

آموزش تقسیم سوم ابتدایی

تا به این نقطه از مقاله با عمل ضرب و خاصیت آن آشنا شدید در ادامه به بررسی عمل تقسیم و تدریس تقسیم سوم ابتدایی به طور کامل خواهیم پرداخت.

در علم ریاضی اگر بخواهیم اشیا و اجسام پیرامون خود را در گروه‌هایی با اجزای مساوی تقسیم بندی کنیم از عمل تقسیم با علامت (÷) استفاده می‌کنیم.

می‌خواهیم ۲۰ عدد شکلات را بین ۴ نفر به طور مساوی تقسیم کنیم. اگر هر بار یک شکلات را به هر نفر بدهیم و منتظر بمانیم که با این روند ۲۰ شکلات را بین ۴ تقسیم کنیم بسییار وقت گیر خواهد بود و ممکن است اشتباه شود و به طور مساوی تقسیم نشود، خب در قسمت بالا آموختید که اگر عدد ۴ را در ۵ ضرب کنیم حاصل ۲۰ خواهد شد پس اگر بخواهیم ۲۰ عدد شکلات را بین ۴ نفر تقسیم کنیم به هر کدام ۵ عدد شکلات خواهد رسید.

عمل تقسیم در واقع برعکس روند عمل ضرب می‌باشد، شما با ضرب اعداد ۴و ۵ در همدیگر به عدد ۲۰ خواهید رسید و اگر ۲۰ را در عدد ۴ تقسیم کنید عدد ۵ بدست‌ می‌آید پس می‌توانیم با استفاده از جدول ضرب پاسخ عبارات تقسیم را پیدا کنیم. پس برای دستیابی به حاصل عبارت (۴÷۲۰) می‌توانید از جدول ضرب بهره ببرید.

به مثال‌های زیر توجه کنید،

اگر ۱۰ نفر را به تیم‌های ۲ نفره تقسیم کنیم چند تیم تشکیل می‌شود؟
(۵ = ۲ ÷ ۱۰)

۱۰ نفر را به تیم‌های ۲ نفره تقسیم می‌کنیم و ۵ تیم ۲ نفره خواهیم داشت.

۱۲ عدد دفتر را می‌خواهیم به صورت دسته‌های ۳ تایی تقسیم بندی کنیم، چند دسته دفتر خواهیم داشت؟
(۴ = ۳ ÷ ۱۲)
 ۱۲ عدد دفتر در  ۴ دسته ۳ تایی تقسیم بندی می‌شود.

آموزش تقسیم سال سوم ابتدایی

به دو خطی در صورا امتداد داشتن هیچ گاه یکدیگر را قطع نکنند خطوط موازی گفته می‌شود.

به تصویر زیر دقت کنید.

آموزش خطوط موازی ریاضی سال سوم ابتدایی

خب دوستان و همراهان گرامی سایت بخون به انتها این مقاله از سری مقالات آموزش ریاضی سال سوم ابتدایی رسیدیم . می‌توانید از بخش ریاضی سوم ابتدایی نیز به قسمت‌های زیر دسترسی پیدا کنید.

منتظر نظرات گران‌بهای شما دوستان و همراهان گرامی سایت بخون هستم.

سوالات متداول فصل چهارم ریاضی سوم ابتدایی

  • آیا در این مقاله جدول ضرب سوم دبستان آموزش داده شده است؟
    بله در این مقاله جدول ضرب سال سوم ابتدایی به طور کامل بررسی شده است.
  • تدریس تقسیم سوم ابتدایی به چه صورتی انجام شده است؟
    آموزش تقسیم سوم ابتدایی به صورت مفهومی همراه با تصاویر آموزشی و ذکر مثال‌ بررسی شده است.
  • تمامی مباحث فصل ضرب و تقسیم سوم دبستان بررسی شده است؟
    بله تمامی مباحث کتاب درسی در فصل چهارم ریاضی سال سوم ابتدایی بررسی شده است.
4.2/5 - (5 امتیاز)
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:
عضویت
اطلاع از
1 دیدگاه
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا