آموزش فصل سوم ریاضی سوم دبستان | عددهای کسری

فصل سوم ریاضی سوم ابتدایی آشنایی دانش آموزان با کسر است؛ مهم ترین نکته ای که باید بدانید این است که اگر این فصل را به خوبی یاد نگیرید در تمامی پایه های ابتدایی و متوسطه اول و دوم دچار مشکل خواهید شد. از نظر من کسر یکی از مفاهیم پایه ای در ریاضی است و حتی می توان آن را مادر ریاضیات دانست، زیرا در تمامی درس های ریاضی مستقیم یا غیر مستقیم با آن مواجه خواهید شد. اما شمایی که در حال خواندن این مقاله هستید یا جزو دانش آموزان سوم دبستان هستید، یا والدین دانش آموز و یا یک معلم که قصد آموزش فصل سوم ریاضی سوم دبستان را دارید.

جزو هرکدام از دسته های قبلی که هستید به شما تبریک می‌گویم زیرا بهترین سایت را برای آموزش ریاضی سوم دبستان فصل سوم انتخاب کرده اید. من تانیا عزیزی هستم و امروز در سایت بخون بهترین آموزش ممکن درباره آموزش کسر ریاضی سوم دبستان را در اختیار شما قرار خواهم داد پس تا انتها این مقاله با من همراه باشید. اگر هم دانش آموزش سوم دبستان هستید قول دهید کاغذ و مدادهایتان را آماده کنید و به صورت کامل یادداشت برداری هم کنید تا بتوانید به خوبی تمامی مفاهیم را یاد بگیرید و خود را برای گرفتن نمره بیست در این درس آماده کنید.

مباحثی که امروز در آموزش فصل سوم ریاضی سوم ابتدایی باهم بررسی خواهیم کرد به صورت کامل در مورد کسر است، باهم کاربرد کسرها، تساوی کسر و هم‌چنین فوت و فن مقایسه کسرها در ریاضی سوم را یاد خواهیم گرفت و بعد از خواندن این مقاله به سطحی خواهید رسید که به معنای واقعی سوالات کسر را قورت خواهید داد. برای مشاهده کل مطالب مربوط به ریاضی سوم از طریق لینک قبلی اقدام کنید و بعد از خواندن این مقاله، حتما مقاله مربوط به آموزش فصل دوم ریاضی سوم دبستان که توسط همکارم نگارش شده است را مطالعه کنید.

آموزش مفهوم کسر ریاضی سوم

شاید همگی با ساختار کسر آشنا باشیم؛ در واقع یک کسر برابر است با تقسیم یک عدد بر یک عدد دیگر «مفهوم تقسیم را در فصل بعدی یاد خواهید گرفت». اما این تعریف برای مفهوم کسر شاید سخت باشد پس از مثال های دیگری استفاده می‌کنیم. تعداد اعضای خانواده خود را در نظر بگیرید، به عنوان مثال خانواده شما یک خانواده سه نفری است شامل خود شما، پدر و مادرتان. برای اینکه نشان دهیم شما چه سهمی از خانواده سه نفری خود دارید می‌توانیم بگوییم که شما یک نفر از کل سه نفر اعضای خانواده خود هستید یا به زبان کسری می‌شود شما یک سوم کل خانواده خود هستید.

آموزش مفهوم کسر

فرض کنید در همین خانواده سه نفری برای شام شما یک پیتزا پخته اید! حال قرار است به هر کدام از شما به اندازه هم از آن پیتزا سهم برسد؛ پس اگر پیتزا را 6 تکه کنیم، برای اینکه به هرکدام از شما سهم برابر برسد باید 2 تکه از آن پیتزا را بردارید, یعنی سهم هر کدام از شما، دو تکه از شش تکه پیتزا است که به زبان کسری می‌شود دو ششم پیتزا. این ساده ترن مفهوم برای آموزش مفهوم کسر ریاضی سوم ابتدایی است.

پس یاد گرفتیم، کسر یعنی سهم هر یک از اعضا، به ازای کل سهم ها. عددی که در صورت کسر نوشته می‌شود را صورت کسر می‌نامیم که همان سهم هر یک از اعضا است. عدد موجود در پایین کسر هم تعداد کل سهم ها است که مخرج کسر نامیده می‌شود.

آموزش مفهوم کسر ریاضی سوم دبستان | حل چند مثال

تصویر زیر را بادقت نگاه کنید. بعد تعین کنید در هر شکل چه کسری از هر شکل رنگی شده است. سعی کنید اول خودتان حل کنید و سپس به سراغ جواب هایی که در پایین گذاشته شده است بروید.

تمرین مفهوم کسر

خب اما به سراغ جواب سوالات مربوط به آموزش مفهوم کسر برویم. منظور از اینکه چه کسری از هر شکل رنگ شده است یعنی تعداد قسمت هایی که رنگی شده اند در صورت کسر باشد و تعداد کل قسمت ها در مخرج و این جمله بیانگر سهم قسمت های رنگ شده نسبت به کل قسمت ها است. در شکل اول ما چهار قسمت داریم که سه قسمت آن رنگ شده است؛ پس سهم قسمت های رنگ شده برابر است با سه چهارم کل قسمت ها. با توجه به این راهنمایی و تعریف اول خودتان جواب ها را بدست بیاورید و سپس با جواب هایی که در قسمت پایین قرار داده شده است مقایسه کنید.

جواب سوالات مفهوم کسر ریاضی سوم دبستان

آموزش کاربرد کسر در اندازه گیری | صفحه 49 ریاضی سوم دبستان

خب تا اینجا آموزش مفهوم کسر در ریاضی سوم را باهم مطالعه کردیم ولی تا الان از خودتان پرسیده اید که اصلا چرا باید کسر را یاد بگیریم؟ اصلا کسر به چه دردی می‌خورد؟ خب اینجا به یکی از جواب های این سوال خواهیم رسید. یک کاربرد کسر در اندازه گیری است.  برای یادگیری ابتدا باید به مفهوم واحد بپردازیم. واحد چیست؟  به عدد صفر تا یک، یک واحد می‌گویند. در واقع هر یک سانتی‌متر یک واحد محسوب می‌شود. هر واحد از قسمت‌هایی تشکیل شده است که روی خط کش 10 قسمت است. یعنی ممکن است واحدی را ببینید که به 5 قسمت تقسیم شده است. که در آن صورت باید کسر را با توجه به تعداد قسمت‌های واحد بنویسیم. اما معمولا از 10 قسمت تشکیل شده است.

کسر بزرگتر از واحد چیست؟ کسری که از یک یا چند واحد بیشتر باشد. یعنی ممکن است کسری از یک واحد بیشتر باشد و یا از 3 واحد بیشتر باشد.

آموزش کاربرد کسر در اندازه گیری | صفحه 49 ریاضی سوم دبستان

کسر که در داخل تصویر قرار دادیم، همانطور که ملاحظه می‌کنید بر روی یک سانتی متر اول قرار می‌گیرد از صفر 5 قسمت را می‌شماریم. صورت کسر 5 و مخرج عدد 10 را نشان می‌دهد و به معنی 5 قسمت از 10 قسمت می‌باشد. توجه داشته باشید که روی خط‌ها را نمی‌شماریم بلکه فاصله بین دو خط را می‌شماریم.

در قسمت دوم یک واحد به کسر قبلی اضافه شده یعنی روی خط کش یک واحد جلو رفته و از عدد یک دوباره کسر را روی واحدهای کوچک‌تر پیدا می‌کنیم. به این کسر کسر بزرگ‌تر از واحد می‌گوییم.

ساعت از چند اجزا تشکیل شده است که شامل خط‌های ساعت شمار، خط‌های دقیقه شمار، عقربه ساعت شمار و عقربه دقیقه شمار می‌باشد. هر ساعت از 60 قسمت و یا 60 دقیقه تشکیل شده است. هر یک دقیقه از ساعت کسری را تشکیل می‌دهد که صورت آن یک و مخرج آن 60 است..اگر صورت و مخرج کسر هر دو عدد 60 باشد برابر با یک ساعت است. چون صورت و مخرج با هم ساده می‌شود.

اجزای ساعت در کاربرد کسر در اندازه گیری

انواع پرگار وجود دارد یکی از انواع پرگارها پرگارهای صنعتی هستند که انواع متلفی دارند. از پرگار برای کشیدن دایره استفاده می‌کنیم، برای کشیدن دایره نوک پرگار را در مرکز دایره قرار می‌دهیم، پرگار به اندازه شعاع دایره باز می‌شود، شعاع نصف قطر است، یک دایره بی‌شمار قطر دارد که دایر را به دو قسمت مساوی تقسیم می‌کند. همانند شکل زیر:

تساوی کسرها سوم ابتدایی |صفحه 52 ریاضی سوم دبستان

همانطور که می‌بینید همه این کسرها با هم برابر هستند. در این شکل‌ها، شکل‌ها هیچ تغییری نکردند و قسمت‌های رنگ شده نیز تغییری نکرده فقط قسمت‌های رنگ شده را به قسمت‌های کوچک‌تری تقسیم کردیم. در کسر اول شکل را به دو قسمت تقسیم کردیم و در شکل دوم شکل را به 4 قسمت ودر شکل سوم به هشت قسمت، قسمتی که در شکل اول رنگ شده با قسمت‌هایی که در شکل دوم وسوم رنگ شده برابر است فقط به قسمت‌های کوچکتر و بیشتری تقسیم شده است. در واقع هر قسمت را با کشیدن خط دیگری در وسط آن به دو بخش کوچکتر تقسیم کرده‌ایم. برای یادگیری بهتر شکل‌ها را روی دفتر با مداد بکشید، پس از رنگ آمیزی خط‌ها را پاک کنید می‌بینید که همه قسمت‌های رنگ شده در 3 شکل برابر هستند. بنابراین این سه کسر با هم برابر هستند.

تساوی کسرها سوم ابتدایی |صفحه 52 ریاضی سوم دبستان

 

زاویه چیست؟ به فضایی که بین دو نیم خط با راس مشترک وجود دارد، زاویه گفته می‌شود. هر زاویه یک راس و دو ضلع دارد.

مقایسه کسرها سوم ابتدایی | صفحه 55 ریاضی سوم دبستان

مبحث آخر فصل 3 ریاضی سوم دبستان مربوط به مقایسه دو کسر می‌پردازیم و کوچکتر و بزرگتر بودن آن‌ها را می‌آموزیم. در این مبحث رسم شکل بسیار کاربردی است. درمورد مقایسه کسرها، کسرهایی که صورت برابر دارند، کسری بزرگتر است که مخرج کوچکتر باشد و کسر کوچکتر، مخرج بزرگتری دارد. اما اگر مخرج دو کسر برابر باشد، کسری بزرگتر است که صورت آن بزرگتر باشد.

مقایسه کسرها سوم ابتدایی | صفحه 55 ریاضی سوم دبستان

خلاصه فصل سوم ریاضی سوم ابتدایی

مفهوم کسر: در ابتدای این فصل با مفهم کسر آشنا شدیم که برای درک بهتر آن از مثال‌های متنوع استفاده کردیم، به عبارتی اگر یک سیب را به 4 قسمت مساوی بین 4 نفر تقسیم کنیم، سهم شما از ای سیب به صورت عدد کسری نوشته خواهد شد که صورت آن یک و مخرج آن عدد 4 است.

کاربرد کسر: در این قسمت آموختیم که برای اندازه‌گیری با خط کش و حتی خواندن ساعت می‌توانیم از کسرها استفاده کنیم. هر یک ربع ساعت برابر با کسری است که صورت عدد 15 و مخرج عدد 60 است. همچنین بر روی خط کش هر یک سانتی‌متر و ا هر یک واحد به 10 قسمت تقسیم می‌شود. و هر قسمت را به صورت عدد کسری که صورت آن یک و مخرج آن 10 است، نشان می‌دهیم.

تساوی کسرها: خواندیم که کسرها اگر به واحدهای کوچکتری تبدیل شوند، تغییری در مقدار کسر نخواهد داشت در واقع روی شکل کسری که به دو قسمت تقسیم شده و یک قسمت آن رنگ شده است، با کسری که به 4 قسمت مساوی تقسیم شده و دو قسمت آن رنک شده است، برابر است.

مقایسه کسرها: کسرها در صورتی که مخرج برابر داشته باشند، کسری بزرگتر است که صورت آن عدد بزرگتری باشد و اگر صورت کسرها برابر باشد، کسری بزرگتر است که مخرج کوچکتری داشته باشد.

خب دوستان خوبم به انتهای آموزش فصل سوم ریاضی سوم دبستان یعنی عددهای کسری رسیدیم. در این مقاله سعی کردیم تمام مفاهیم را به صورت کامل و با زبانی ساده آموزش دهیم. در ضمن تمام سوالاتی که درباره عددهای کسری ریاضی سوم دبستان دارید یا در مورد کاربرد کسر، تساوی کسر و مقایسه کسرها دارید می‌توانید از بخش نظرات بپرسید. از طریق لینک‌های زیر هم می‌توانید به آموزش، گام به گام و نمونه سوال ریاضی سوم به صورت فصل به فصل و رایگان دسترسی داشته باشید:

سوالات متداول

  • آیا در این مطلب فصل سوم ریاضی سوم دبستان کامل توضیح داده شده است؟
    بله، همه مطالب فصل سوم توضیح داده شده است.
  • با مطالعه این مقاله می‌توانم در امتحانات مدرسه 20 بگیرم؟
    بله، با مطالعه دقیق این مقاله می‌توانید نمره 20 را کسب کنید.
  • آیا در این مقاله برای هر مبحث مثال حل شده است؟
    بله، برای هر مبحث مثال حل شده است.
2.5/5 - (13 امتیاز)
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:
عضویت
اطلاع از
0 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا