آموزش فصل دوم ریاضی پنجم | کسرها

سلام دوستان عزیز امیدوارم که کاملا پر انرژی با هم آموزش فصل دوم ریاضی پنجم را شروع کنیم. شما دانش‌آموزان عزیز در سال قبل  و در آموزش فصل دو ریاضی چهارم هم با مبحث کسر‌ها آشنایی پیدا کرده‌اید که برای یادآوری از همین سایت می‌توانید مطالعه کنید. امسال هم در فصل دوم ریاضی پنجم با مباحث جدید‌ترین آشنا خواهیم شد. دانش‌آموزان عزیز به یاد داشته باشید که موضوع کسر‌ها بسیار مهم است و در سه سال چهارم، پنجم و ششم یک فصل را به خود اختصاص داده است. پس سعی کنید به خوبی آن‌ها را یاد بگیرید. در ضمن حتما آموزش فصل اول ریاضی پنجم را هم از همین سایت مطالعه کنید که به صورت کامل تمامی مفاهیم و مطالب کتاب درسی به ساده‌ترین زبان ممکن آموزش داده شده است.

در تدریس ریاضی پنجم فصل دوم، با مباحث: مفهوم کسر، عدد مخلوط، جمع و تفریق کسر‌ها، ضرب و تقسیم و ساده کردن کسر‌ها آشنا می‌شویم و آن‌ها را با هم یاد می‌گیریم. پس حواس خود را کاملا جمع کنید و تا انتها با ما همراه باشید. اگر علاوه بر مثال‌های گفته شده به نمونه سوالات بیشتری از فصل دوم یا سایر فصل‌های ریاضی پنجم نیاز داشتید، کافیست از بخش نمونه سوال ریاضی پنجم در سایت بخون اقدام کنید.

یادآوری مفهوم کسر ریاضی پنجم دبستان

در کلاس چهارم با مفهوم کسر آشنا شدیم، و آموختیم وقتی یک شکل واحد را به قسمت‌های مساوی تقسیم کنیم و تعدادی از این قسمت‌ها را رنگ کنیم، قسمت‌های رنگ شده کسری از واحد را نشان می‌دهند.

در نمایش کسر‌ها، مخرج کسر نشان‌دهنده تعداد کل قسمت‌های مساوی شکل واحد می‌باشد و صورت کسر نیز نشان‌دهنده‌ی تعداد قسمت‌های رنگ شده می‌باشد.

آموزش کسر پنجم ابتدایی

دسته‌بندی کسر‌ها در ریاضی پنجم

کسر‌ها به چهار دسته زیر تقسیم می‌شوند:

  • کسر‌های برابر واحد
  • کسر‌های کوچک‌تر از واحد
  • کسر‌های بزرگ‌تر از واحد
  • کسر‌های مساوی صفر

در ادامه با تمامی نوع‌های کسر بطور کامل آشنا خواهیم شد.

دوستان عزیز پس از اینکه این مقاله را بطور کامل مطالعه کردید، و مفاهیم آنرا به خوبی یاد گرفتید. به شما توصیه می‌کنم گام به گام فصل دو ریاضی پنجم | کسر را مطالعه کنید. شما با مطالعه این دو مقاله، به درک کاملی از این فصل خواهید رسید.

کسر‌های برابر واحد ریاضی پنجم دبستان

کسری که صورت و مخرج آن برابر واحد است. یعنی تمامی قسمت‌های یک واحد کامل رنگ شده است؛ لذا یک واحد کامل بوده و برابر 1 می‌باشد.

فصل دوم ریاضی پنجم

نکته:  به این نکته توجه داشته باشید که ما نمی‌توانیم شکلی رسم کنیم که، آن را به صفر قسمت تقسیم کنیم تا عدد صفر در مخرج کسر قرار گیرد. لذا هیچگاه مخرج یک کسر صفر نخواهد بود. پس کسر 0/0 مساوی واحد نیست.

کسر‌های کوچک‌تر از واحد چیست؟

در این کسر‌ها صورت از مخرج کوچک‌تر است. یعنی تعداد شکل‌های رنگ شده از تعداد کل قسمت‌های شکل واحد کمتر است. پس هر زمان با کسری مواجه شدیم که عدد موجود در صورت، از عدد مخرج کوچک‌تر بود باید بدانیم که این کسر از عدد 1 کوچک‌تر است و به آن کسر کوچک‌تر از واحد گفته می‌شود. در تصویر زیر مثال‌هایی از کسر کوچک‌تر از واحد را می‌توانید مشاهده کنید.

تدریس ریاضی پنجم فصل دوم

کسر‌ بزرگ‌تر از واحد چیست؟

کسر‌های بزرگ‌تر از واحد کسری است که صورت کسر از مخرج آن بزرگ‌تر باشد. در اینجا هم منظور از واحد، همان عدد 1 است و کسری که عدد موجود در صورت آن، بیشتر از عدد موجود در مخرج باشد را کسر بزرگ‌تر از واحد می‌نامیم.

ریاضی دوم سال پنجم

کسر مساوی صفر ریاضی پنجم

کسری که فقط صورت آن مساوی صفر باشد، کسر مساوی صفر است. در این نوع کسر‌ها، هیچ یک از قسمت‌های شکل رنگ نمی‌شود.

فصل دوم ریاضی پنجم دبستان

کلاس پنجمی‌های عزیز، ما برای شما یک مقاله فوق‌العاده جذاب را در سایت بخون قرار داده‌ایم. شما با مطالعه‌ی مقاله‌ی جواب فعالیت‌های مطالعات اجتماعی پنجم، می‌توانید پاسخ تمامی فعالیت‌های کتاب مطالعات خود را به خوبی یاد یگیرید.

جمع کسر‌ها ریاضی پنجم

برای جمع کردن دو کسر ابتدا باید آن‌ها را هم مخرج کرد، بعد یکی از مخرج‌ها را نوشته و صورت‌ها را با هم جمع کنیم.

در جمع کسر‌ها ابتدا به مخرج دو کسر نگاه می‌کنیم،  اگر دو کسر برابر بود، یکی از مخرج‌ها را نوشته و سپس صورت‌ها را با هم جمع می‌کنیم. اگر مخرج دو کسر برابر نبود، ابتدا هم مخرج کرده و سپس طبق اصل بالا با هم جمع می‌کنیم. برای هم مخرج کردن ابتدا به مخرج‌ها نگاه می‌کنیم.

تدریس فصل دوم ریاضی پنجم

تفریق کسرها کلاس پنجم

برای تفریق کسرها نیز مانند جمع آنها عمل می کنیم.

در تفریق کسرها ابتدا به مخرج کسرها نگاه می کنیم. اگر مخرج دو کسر برابر بود، یکی از مخرج ها را نوشته و سپس صورت ها را از هم کم می کنیم. اگر مخرج دو کسر برابر نبود، ابتدا هم مخرج کرده و سپس صورت ها را از هم کم می کنیم.

تدریس فصل دوم ریاضی پنجم دبستان

عدد مخلوط ریاضی پنجم

عدد مخلوط به کسری گفته می‌شود که تشکیل شده از چهار جزء عبارتند از:

  1. عدد صحیح که پشت خط کسری قرار می‌گیرد.
  2. صورت
  3. مخرج
  4. خط کسری

شکل زیر یک عدد مخلوط را نشان می‌دهد. 3 واحد و 1/4 از یک واحد.

درس دوم ریاضی پنجم

تبدیل کسر به عدد مخلوط در ریاضی پنجم و بالعکس

تبدیل کسر به عدد مخلوط به دو روش زیر انجام می گیرد:

  1. روش گسترده(طولانی)
  2. روش تقسیم کردن

 

کسر پنجم دبستان
کسر پنجم دبستان

کلاس پنجمی‌های بخون، برای موفقیت بیشتر در درس علوم، حتما به شما پیشنهاد می‌کنم که مقاله‌ی جواب فعالیت‌های علوم پنجم دبستان را مطالعه کنید.

جمع اعداد مخلوط ریاضی پنجم دبستان

اصل مهم در جمع اعداد مخلوط، هم مخرج بودن اعدادی است که می‌خواهیم باهم جمع کنیم. پس زمانی که با دو عدد مخلوط کسری مواجه شدید، اولین قدم برای جمع این دو عدد مخلوط این است که مخرج آن‌ها برابر باشد و بعد از آن سایر عملیات‌ها را انجام می‌دهیم که در ادامه همین مطلب به صورت کامل و گسترده جمع اعداد مخلوط ریاضی پنجم دبستان را باهم یاد خواهیم گرفت؛ آن‌هم به ساده ترین زبان ممکن. پس اگر آماده اید بامن همراه باشید.

جمع دو عدد مخلوط  ریاضی پنجم دبستان

در جمع اعداد مخلوط ابتدا به مخرج دو کسر نگاه می‌کنیم. اگر مخرج دو کسر برابر بود، اعداد صحیح را باهم جمع کرده یکی از مخرج‌ها را نوشته و سپس صورت‌ها را با هم جمع می‌کنیم. اگر مخرج دو کسر برابر نبود، ابتدا هم مخرج کرده و سپس طبق اصل بالا با هم جمع می‌کنیم.

کسرها در سال پنجم

تفریق اعداد مخلوط ریاضی پنجم ابتدایی

در تفریق اعداد مخلوط ابتدا به مخرج دو کسر نگاه می کنیم. اگر مخرج دو کسر برابر بود، یکی از مخرج ها را نوشته و سپس صورت ها را از هم کم می کنیم. اگر مخرج دو کسر برابر نبود، ابتدا هم مخرج کره و سپس طبق اصل بالا از هم کم می کنیم.

تفریق کسرها ریاضی پنجم
تفریق کسرها ریاضی پنجم

ضرب کسرها کلاس پنجم

در ضرب دو کسر هم مخرج بودن آنها مهم نیست. برای ضرب دو کسر ابتدا نگاه می کنیم، آیا قابل ساده شدن هستند یا خیر؟ اگر ساده شد ابتدا ساده کرده و سپس ضرب را انجام می دهیم. برای ضرب کسرها، صورت ها را در هم و مخرج ها را در هم ضرب می کنیم.

ضرب تقسیم ها

ضرب عدد‌های مخلوط

برای ضرب عدد‌های مخلوط ابتدا آن‌ها را به کسر تبدیل کرده و سپس حل می‌نماییم.

ضرب اعداد مخلوط

البته ما برای پایه پنجم، درس فارسی را هم فراموش نکرده‌ایم. ما برای شما در مقاله‌ی جواب درک مطلب‌های فارسی پنجم، پاسخ تمامی درک مطلب‌های فارسی پنج را بصورت کامل گنجانده‌ایم.

ضرب عدد‌های مخلوط با روش مساحتی

ابتدا مستطیلی رسم کرده، سپس عدد‌های مخلوط را روی ضلع آن مشخص می‌کنیم. آن گاه مساحت قسمت‌های ایجاد شده را بدست آورده سپس مجموع آن‌ها را محاسبه می‌کنیم. عدد حاصل، حاصلضرب دو عدد مخلوط داده شده می‌باشد.

ضرب عدد مخلوط

دوستان عزیز سعی کردیم به ساده‌ترین روش و کوتاه‌ترین روش آموزش فصل دوم ریاضی پنجم را در اختیار شما قرار دهیم. امیدوار هستیم که بتوانید به خوبی از این آموزش استفاده کنید. در ضمن توصیه می‌کنم در ادامه حتما در خبرنامه ما عضو شوید تا از امکانت ویژه و رایگان سایت بخون بهره مند شوید. همچنین از طریق عناوین زیر، می‌توانید به سایر مباحث درس پایه پنجم دسترسی داشته باشید:

سوالات متداول

  • فصل دوم ریاضی پنجم، با کدام فصل از ریاضی چهارم مرتبط است؟
    با فصل دوم ریاضی چهارم.
  • آموزشی که در آموزش فصل کسرها ریاضی پنجم ارائه شده است، کامل است؟
    بله به صورت کامل کل مفاهیم پوشش داده شده است.
4.2/5 - (34 امتیاز)
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:
عضویت
اطلاع از
13 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا