یک خبر ویژه برای کنکوری‌ها!

40 درصد کل زیست کنکور هدیه ما برای شماست؛ شماره موبایلت رو وارد کن و هدیه رو همین الان بگیر:

آموزش فصل دوم شیمی دوازدهم | آسایش و رفاه در سایه شیمی

سلام خدمت دوازدهمی‌های عزیز و همراهان گرامی سایت بخون،در مقاله قبل آموزش فصل اول شیمی دوازدهم مولکول‌ها در خدمت تندرستی را به طور مفصل همراه با تمامی جزییات و نکات آموزشی بررسی کردیم، در این مقاله نیز به آموزش فصل دوم شیمی دوازدهم آسایش و رفاه در سایه شیمی می‌پردازیم.

فصل دوم شیمی سال دوازدهم یکی از فصل‌های مهم امتحانات نوبت اول و خرداد ماه است که در بارم بندی بندی امتحانات نوبت اول ۸ نمره را به خود اختصاص داده است. در این فصل به مباحث الکتروشیمی-واکنش با سفر الکترون-جاری شدن انرژی با سفر الکترون‌ها-واکنش‌های شیمیایی و سفر هدایت شده الکترون‌ها-برقکافت و آبکافت-سلول سوختی و مبجث خوردگی به طور کامل خواهیم پرداخت.

یادگیری و درک فصل دوم از جهت اهمییت قابل ذکر آن در امتحانات و آزمون ورودی دانشگاه‌ها ضروری است و یادگیری نکات این فصل راه را برای شما عزیزان در کسب نمرات عالی در امتحانات و رسیدن به نتیجه‌ی دلخواه در ازمون‌های آزمایشی هموار می‌کند. بسیاری از داوطلبان با یادگیری مباحث این فصل مشکل دارند و همواره نگران روند آموزشی خود هستند اما دیگر نیازی به نگرانی نیست، من سالار احمدی در این مقاله قصد دارم فصل دوم شیمی سال دوازدهم را برای شما عزیزانبا بیانی ساده و گیرا همراه با تمامی نکات مهم امتحانی در کوتاه‌ترین زمان بررسی کنم تا دیگر شما عزیزان و همراهان گرامی سایت بخون برای یادگیری این فصل دغدغه‌ای نداشته باشید پس برای درک کامل فصل دوم شیمی دوازدهم تا آخر این مقاله در سایت بخون همراه من باشید.

فایل صوتی آموزش فصل دوم شیمی دوازدهم آسایش و رفاه در سایه شیمی

دوستان و همراهان گرامی سایت بخون فایل صوتی آموزش فصل دوم شیمی دوازدهم رادر فایل صوتی زیر نیز می‌توانید به صورت کامل گوش کنید و صفر تا صد هر آنچه که برای درک این فصل نیازمدید را در این فایل صوتی بیابید. اگر مطالب درسی و مباحث فصل دوم را به صورت شنیداری بهتر درک می‌کنید، پیشنهاد می‌کنم شنونده این فایل صوتی باشید.

آشنایی با مبحث الکتروشیمی سال دوازدهم

پدیده‌هایی همچون آذرخش و صاعقه در زندگی روزمره انسان‌ها نشان‌ می‌دهد که انرژی می‌تواند در قالب‌های مختلفی بین سامانه و محیط جابه‌جا شود. مشاهده این چنین پدیده‌های شیمیایی و الکتریکی منجر به بررسی موشکافانه جابه‌جایی الکترون‌ها در محیط و سامانه توسط دانشمندان شد، که نتیجه این تحقیقات موجب پدید آمدن شاخه جدید از شیمی تحت عنوان الکتروشیمی شد. الکتروشیمی منجر به بهبود خواص مواد و فرایند تامین انرژی می‌شود، در این بخش از شیمی به ۳ اصل مهم پرداخته می‌شود که عناوین این‌ شاخه‌ها به شرح زیر است:

  • تامین انرژی(باتری و سلول‌های سوختی)
  • تولید مواد(برقکافت و آبکافت)
  • اندازه گیری و کنترل کیفیت

الکتروشیمی در صنایع مختلف جهت تامین رفاه و آسایش مردم بسیاری کاربردی است.
باتری یکی از فراورده‌های مهم صنعتی است که در صورت نیاز با انجام واکنش‌های شیمیایی الکتریسیته تولید می‌کند و انرژی شیمیایی را به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کند. باتری کاربرد‌های فراوانی دارد از جمله این کاربردها می توانیم به محصولات الکترونی-رایانه‌ها-سمعک-اندام های مصنوعی-کنترل از راه دور-ماشین الات و دستگاهای صنعتی اشاره کرد.

کاریرد باتری شیمی دوازدهم

از سوی دیگر ساخت لوله‌های فلزی انتقال آب، قوطی های محتوی مواد غذایی، لوازم آشپزی كه در برابر خوردگی مقاوم هستند و مانع از آلوده شدن آب و مواد غذایی می‌شوند،و فرایند كسب اطمینان از كیفیت تولید فراورده‌های دارویی، بهداشتی و غذایی آسایش مردم را به سطحی بالاتر ارتقا داد.

آموزش مبحث انجام واکنش با سفر الکترون شیمی دوازدهم

یكی از راه‌های بهره‌گیری از انرژی ذخیره شده در فلزها،اتصال آنها در شرایط مناسب به یكدیگر است که در این شرایط اتم‌های فلزات طی واکنش‌های شیمیایی در شرایط مناسب انرژی آزاد می‌کنند. برای نمونه با یك تیغه مسی و تیغه‌ای دیگر مانند روی و با میوهای مانند لیمو می‌توان نوعی باتری ساخت و با آن یك لامپ LED را با بهره‌گیری از انرژی تولید شده در این فرآیند روشن کرد. موتورسیكلت برقی و تلفن همراه نمنونه‌هایی از وسایلی هستند كه با انرژی ذخیره شده در باتری كار می كنند که مدت زمان کارکرد این وسایل به حجم و نوع باتری بستگی دارد. در واقع باتری، مولدی است كه در آن واكنش‌های شیمیایی رخ میدهد تا بخشی از انرژی شیمیایی مواد به انرژی الكتریكی جهت تامین انرژی مورد نیاز وسایل تبدیل شود.

فلز‌ها و نافلزات تمایل متفاوتی و نقش‌های متفاوتی در طی واکنش‌های شیمایی دارند. اكسیژن نافلزی فعال است كه با اغلب فلزها واكنش میدهد و آنها را به اكسید فلز تبدیل می‌‌كند، درحالی كه با برخی فلزها مانند طلا و پلاتینیوم واكنش نمی‌دهد.
در طی یک واکنش شیمایی گرفتن الکترون را کاهش و از دست دادن الكترون را اكسایش می‌نامیم همچنین ماده‌ای که با گرفتن الکترون سبب اکسایش گونه دیگری می‌شود را اکسنده و ماده‌ای که با دادن الکترون سبب کاهش گونه دیگر می‌شود را کاهنده نام گذاری می‌کنیم.

در واكنش‌های اكسایش-كاهش، گونه‌های شیمیایی الكترون داد و ستد می‌كنند به‌طوری كه برخی گونه‌ها با ازدست دادن الكترون اكسایش می‌یابند و در مقابل،برخی گونه ها با گرفتن الكترون كاهش می‌یابند.برای نمونه هرگاه تیغه‌های از جنس روی درون محلول مس(II) سولفات آبی رنگ قرار گیرد،به‌تدریج از شدت رنگ محلول كاسته می‌شود. این تغییر رنگ نشان‌دهنده انجام واكنش شیمیایی زیر است:
Zn(s) + Cu2+(aq) → Cu(s) + Zn2+(aq)

واکنش روی بامس شیمی دوازدهم فصل ۲
دانشمندان هر فرآیند اکسایش و یا کاهش را با نیم‌واکنش نشان می‌دهند و هر نیم واکنش باید از لحاظ جرم و بار الکتریکی موازنه باشد.

در این واكنش اتم‌های روی (Zn) هر یک با از دست دادن دو الكترون به یون‌های روی(+Zn2) اكسایش یافته و همزمان با آن، هر یون مس (+Cu2) با دریافت همان دو الكترون به اتم مس (Cu) كاهش می‌یابد. در واكنش‌هایی از این دست، فراورده‌ها پایدارتر از واكنش دهنده ها هستند.

بنابراین می‌توان نتیجه گرفت كه در هر واكنش شیمیایی هنگامی كه بار الكتریكی یك گونه(اتم-مولكول-یون) مثبت‌تر می‌شود، آن گونه اكسایش یافته و گونه‌های كه بار الكتری‌ آن‌ها منفی‌تر می‌شود، كاهش می‌یابند.

اغلب فلزها در واكنش با محلول اسیدها، گاز هیدروژن و نمک تولید می‌كنند.

فلز‌ها در واکنش تمایل دارند یک یا چند الکترون به نافلزات بدهند و ضمن اکسایش به کاتیون تبدیل شوند و نافلزات با گرفتن یک یا چند الکترون حین اکسایش به آنیون تبدیل می‌شوند، اغلب فلزات کاهنده و اغلب نافلزات اکسنده هستند.

قسمت اول آموزش فصل دوم شیمی دوازدهم

دوستان گرامی سایت بخون تا به این نقطه از مقاله به برسی نیمی از مطالب فصل دوم شیمی دوازدهم پرداختیم، شما همراهان گرامی سایت بخون می‌توانید از بخش گام به گام شیمی دوازدهم به سوالات صفحه به صفحه فصل دوم شیمی دوازدهم دسترسی داشته باشید همچنین در قسمت سال دوازدهم نیز می‌توانید به تمامی بخش‌ها و دروس سال دوازدهم(دروس عمومی و تخصصی) دسترسی پیدا کنید.
در ادامه به بررسی انواع سلول الکترولیتی-برقکافت سدیم کلرید-آبکافت و خوردگی فلزات آشنا خواهید شد پس پرانرژی به بررسی باقی مطالب این فصل خواهیم پرداخت.

آشنایی با جاری شدن انرژی با سفر الکترون ها شیمی دوازدهم

در برخی واكنش‌های اكسایش-كاهش افزون بر داد و ستد الكترون، انرژی نیز آزاد می‌شود. فلزهایی مانند منیزم و سدیم در اكسیژن می‌سوزند، نور و گرما تولید می‌كنند همچنین از واكنش میان فلزهایی مانند روی، آهن و آلومینیم با محلول مس(II)سولفات گرما آزاد می‌شود.

2Al (s) + 3Cu2+(aq) → 2Al3+(aq) + 3Cu(s)
در واكنش بالا هر اتم آلومینیوم سه الكترون از دست می‌دهد و اكسایش می‌یابد در حالی  که هر یون مس دو الكترون می‌گیرد و كاهش می‌یابد.
تمایل فلزها برای از دست دادن الكترون در محلول های آبی یكسان نیست و فلزها قدرت كاهندگی متفاوتی دارند. برای نمونه فلز روی كاهنده تر از مس است. با این توصیف در یک واكنش اكسایش-كاهش، فلزی كه قدرت كاهندگی بیشتری دارد، می‌تواند با برخی كاتیون‌های فلزی واكنش دهد و آنها را به اتم‌های فلزی بكاهد.
در واكنش هایی از این دست، مخلوط واكنش گرم تر می‌شود زیرا سامانه واكنش بخشی از انرژی خود را به شكل گرما به محیط می‌دهد.

واکنش های شیمیایی و سفر هدایت شده الکترون‌ها دوم شیمی دوازدهم

برای ایجاد جریان الكتریكی باید الكترون‌ها را از یک مسیر معین عبور داد یا از نقطه‌ای به نقطه دیگر جابه جا نمود.اگر به جای داد و ستد مستقیم الكترون بین گونه های اکسنده و كاهنده در یك واكنش، بتوان الكترون‌ها را از طریق یک مدار بیرونی هدایت و جابه جا كرد آنگاه می‌توان بخشی از انرژی آزاد شده در واكنش اكسایش-كاهش را به شكل انرژی‌ الكتریكی در دسترس تبدیل کرد.

دانشمندان طی پژوهش‌های شیمیایی متوجه شدند که كه هرگاه تیغه روی درون محلولی از روی‌سولفات (نیم سلول روی) و تیغه مس درون محلولی از روی(II) سولفات(نیم سلول مس) قرار گیرد و نیم‌سلول‌ها به یکدیگر وصل شوند، الكترون‌ها در مدار بیرونی جابه‌جا شده و جریان الكتریكی ایجاد می‌شود.
نتیجه این پروژه منجر به ساخت سلول گالوانی شد. سلول گالوانی می‌تواند با بهره‌گیری از قدرت کاهندگی فلزات انرژی الکتریکی تولید کند. جهت جریال الکتریکی در مدار خارجی سلول الکتروشیمیایی از (-) به (+) است.

آند الكترودی است كه در آن نیم واکنش اكسایش و كاتد الكترودی است كه در آن نیم واکنش كاهش رخ می‌دهد. نیم واکنش اکسایش را نیم‌واکنش آندی و نیم‌واکنش کاهش را نیم واکش کاتدی می‌گویند.
تصویر زیر را با دقت بررسی کنید، برای درک ساختار و نحوه عملکرد سلول گالوانی بسیار مفید است.

آموزش فصل دوم شیمی دوازدهم

هر سلول گالوانی ولتاژ معینی دارد اما در آنها با تغییر هر یك از اجزای سلول، ولتاژ تغییر میكند. اختلاف پتانسیل میان دو نیم سلول که سبب روشن شدن لامپ می‌شود را نیروی الکتروموتوری گویند و باemf(كمیتی از جنس انرژی است) نشان داده می‌شود و emf از رابطه زیر بدست می‌اید.
 (آند)E ـ (کاتد)E = (سلول)E

برای تعیین میزان ولتاژ خروجی از هر نیم سلول، نیم سلول هیدروژن را به عنوان مبنا قرار داده‌اند و پتانسل آن را صفر تعیین کرده‌اند. در جدول زیر پتانسیل نیم‌سلول‌های متفاوتی را مشاهده می‌کنید که با بهره‌گیری از نیم سلول مبنا در درمای ۲۵ و فشار ۱atm تعیین شده است که مقادیر ذکر شده را پتانسیل استاندارد معرفی می‌نامند.
اگر دو نیم سلول به شکلی مناسبی به هم متصل شوند سلول الکتروشیمیایی به وجود می‌آید.

جدول پتانسیل کاهشی عناصر شیمی دوازدهم

 

در سلول گالوانی روی مس، نیم واکنش اكسایش در آند(الكترود روی) انجام می شود و هر اتم روی دو الكترون از دست می دهد و به شكل یون روی واردمحلول می شود. به دلیل تولید الكترون در این الكترود آن را با علامت منفی نشان می دهند.الكترون های تولید شده در سطح الكترود روی از طریق مدار بیرونی (سیم رابط) به سوی كاتد(الكترود مس) روانه می‌شوند.هر یون مس موجود در محلول، این دو الكترون را می‌گیرد وبه شكل اتم مس بر سطح تیغه می‌نشیند.
با ادامه این روند به تدریج در محلول غلظت كاتیون روی از آنیون ها بیشتر شده اما در محلول پیرامون الکترود كاتد، غلظت آنیون ها از كاتیون مس بیشتر شود اما  چنین پدیده ای رخ نخواهد داد به این دلیل که برای ادامه واكنش اكسایش كاهش، محلول های موجود در هر دو ظرف باید از نظر بار الکتریکی خنثی بمانند. این روند هنگامی امكان پذیر است كه كاتیون ها از نیم سلول آند به كاتد و آنیون ها از نیم سلول كاتد به آند با گذر از دیواره متخلخل مهاجرت كنند.
در صورت نبود دیواره متخلخل جریال در بیرون از مدار از برای چند لحظه به وجود می‌آید و سپس قطع می‌شود.

درهر نیم واكنش، گونه کاهنده در سمت راست و گونه اکسنده در سمت چپ نوشته می‌شود.

لیتیم، فلزی ارزشمند برای ذخیره انرژی الكتریكی

امروزه لیتیم در فرایند ساخت باتری نقش مهمی دارد و فلز لیتیم برای ذخیره انرژی الکتریکی بسیار مناسب و ارزشمند است. فلز لیتیم دارای کمترین چگالی و E است، باتری‌های دگمه‌ای نمونه از باتری‌های لیتمی در اندازه‌های متفاوت است.
پسمانده‌های الکترونیکی ماندد وسایل برقی که با با استفاده از مخازن باتری فعالیت می‌کردند یکی از منابع بازیافت فلز لیتیم هستند.

آموزش مبحث سلول سوختی، منبعی برای تولید انرژی سبز شیمی دوازدهم

سوخت های فسیلی رایج ترین سوخت برای خودروها و نیروگاه‌ها و یکی از منابع اصلی تامین انرژی به شمار می‌روند، اما مصرف بی‌رویه این سوخت‌ها سبب شده تا از ذخایر آنها کم شود. گسترش روزافزون آلودگی ناشی از مصرف سوخت های فسیلی یکی از نگرانی‌های جهانی است. سلول سوختی نوعی سلول گالوانی است كه شیمی دان‌ها برای گذر از این تنگنای تامین انرژی و كاهش آلودگی محیط زیست پیشنهاد می‌دهند. این سلول‌ها افزون بر كارایی بیشتر می‌توانند ردپای كربن دی اكسید را كاهش دهند. 

رایج ترین سلول سوختی، سلول هیدروژن اكسیژن است. دستگاهی كه در آن گاز هیدروژن با گاز اکسیژن به صورت کنترل شده واکنش می‌دهد و بخش قابل توجهی از انرژی شیمیایی به انرژی الکتریکی تبدیل می‌شود. هر سلول سوختی سه جزء اصلی دارد به طوری که شامل یک غشا، الکترود آند و الکترود کاتد است. در این سلول، آند و کاتد دارای کاتالیزگرهایی هستند که به نیم واکنش‌های اکسایش-کاهش سرعت می‌بخشند.
گاز هیدروژن به صورت یک جریان پیوسته از قسمت فوقانی وارد سلول می‌شود و مقداری از این گاز در الکترود آند نفوذ می‌کند و نیم واکنش آندی را انجام می‌دهد و گاز اکسیژن به داخل الکترود کاتد نفوذ می‌کند و به همراه هیدروژن‌هایی که از بخش آندی مهاجرت کرده‌اند نیم واکنش کاتدی را انجام می‌دهد.
واکنش کلی سلول به شرح زیر است:

۲H۲ (g) + O۲ (g) ۲H2۲ (g)

سلول سوختی هیدروژن-اکسیژن شیمی دوازدهم فصل ۲
افزایش عدد اکسایش به معنای از دست دادن الکترون و فرایند اکسایش است در حالی که کاهش آن به معنای به دست آوردن الکترون و فرایند کاهش است.
عدد اکسایش عناصر در حالت آزاد صفر است و عدد اکسایش یون‌های تک اتمی برابر با بار الکتریکی آن‌هاست.

مبحث برقكافت آب، راهی برای تولید گاز هیدروژن فصل دوم شیمی ۱۲

نوع دیگری از سلول های الكتروشیمیایی وجود دارند كه با اعمال یك ولتاژ بیرونی و عبور جریان الكتریكی از درون محلول الكترولیت می توان یك واكنش شیمیایی را در خلاف جهت طبیعی پیش راند.این سلول‌ها به سلول‌های الكترولیتی معروف هستند و برقكافت آب یک نمونه از واكنش‌هایی است كه در آنها انجام می شود.
اب خالص رسانایی اندکی دارد از این جهت باید برای برقکافت مقداری به آن الکترولیت افزود در واقع کاتیون الکترولیت باید دارای E کوچکتر از مولکول‌های آب باشد تا در رقابت برای کاهش در کاتد بازنده و اند الکترولیت باید دارای E بزرگتر باشد تا در رقابت برای اکسایش در آند بازنده باشد.

در سلول الكترولیتی، دو الكترود درون یك الكترولیت قرار دارند و این الكترودها اغلب به صورت گرافیت هستند. در این سلول ها ، كاتد الکترودی است که به قطب منفی باتری و آند به قطب مثبت باتری متصل است و الكترولیت محتوی یون هایی است كه آزادانه جابه جا می شوند. الكترولیت، یك محلول یونی یا یك تركیب یونی مذاب است. در صورت برقراری ولتاژی معین در سلول، یون ها به سوی الكترود با بار ناهمنام حركت می‌کنند. به طوریكه كاتیون ها به سوی كاتد و آنیون ها به سوی آند جابه‌جا می‌شوند و تا به سطح الكترودها برسند و در نیم واكنش اكسایش و کاهش شركت كنند.
یون های -OH آب به طرف قطب مثبت یا آند می‌روند و طی اکسایش الکترون‌های تولیدی از طریق سیم خارجی به باتری می‌رسند.

سلول دانز یک سلول الکترولیتی است که در صنعت برای تهیه فلزسدیم به کار میرود. در این سلول،برقکافت سدیم کلرید مذاب انجام میشود.آند این سلول از جنس گرلفیت و کاتد آن می‌تواند فلزی باشد.گاز کلر در آند و سدیم مذاب در کاتد آن تولید می‌شود. 

برقکافت آب شیمی دوازدهم فصل دوم

نیم واکنش‌های برقکافت آب در سلول الکترولیتی به شرح زیر است،

H۲O (l) → O۲(g) + H+(aq)
H۲O (l) → H۲(g) + OH-(aq)

آموزش مبحث برقکافت و تهیه فلز سدیم از NaCl شیمی دوازدهم

فلز سدیم یك كاهنده قوی است كه در طبیعت به حالت آزاد یافت نمی شود یون های سدیم بسیار پایدارتر از اتم های آن هستند فلز سدیم را از برقكافت سدیم كلرید مذاب در یك سلول الكترولیتی بدست می‌اورند.فلزهای فعال نیز كاهنده های قوی هستند، باید آنها را همانند سدیم ازبرقكافت نمك مذاب آنها تهیه كرد.  فلز منیزیم را در صنعت از برقكافت منیزیم كلرید مذاب تهیه می کنند.

برقکافت سدیم کلرید و تهیه سدیم مذاب فصل دوم شیمی دوازدهم

۲Cl-(l) ۲e- + Cl۲(g) (نیم واکنش آندی)
۲Na+(l) + ۲e- ۲Na(l) ( نیم واکنش کاتدی)
۲Na+(l) + ۲Cl-(l) ۲Na(l) + Cl۲(g) (واکنش کلی سلول)

سدیم کلرید خالص در دمای ۸۰۱ درجه سانتی گراد ذوب می‌شود. برای کاهش نقطه ذوب سدیم کلرید به آن کلسیم اکسید اضافه می‌کنند.

با نحوه عملکرد دو سلول الکتروشیمیایی آشنا شدید. سلول‌های گالوانی و سلول‌های الکترولیتی، در سلول‌ها گالوانی انجام واکنش اکسایش-کاهش منجر به تولید انرژی الکتریی می‌شود اما در سول الکترولیتی با اعمال یک ولتاژ بیرونی معین به دلخواه یک واکنش اکسایش-کاهش انجام می‌شود که نیجه هر دو فرایند مطلوب است، اما در زندگی روزمره ما واکنش‌های اکسایش-کاهش بسیاری در جریان است که ناخواسته‌اند و ضرر‌های قابل ذکری نیز دارند مانند: سیاه شدن فلزات و فاسد شدن مواد غذایی.

آشنایی با خوردگی، یک واكنش اكسایش كاهش ناخواسته فصل دوم شیمی دوازدهم

هنگامی  که فلزها در هوا قرار می گیرند، اغلب اكسایش یافته و به شكل اكسید در می آیند. در فلزهاییمانند آهن با ادامه اكسایش، لایه ای ترد و شكننده تشكیل می شود كه به تدریج فرو می ریزد.در این حالت می گویند فلز خورده شده است.
خوردگی به فرایند ترد شدن،خرد شدن و فروریختن فلزها براثر واکنش اکسایش کاهش گفته می شود. زنگ زدن آهن و زنگار سبز بر سطح مس نمونه هایی از خوردگی هستند.پتانسیل كاهشی اغلب فلزها منفی بوده اما پتانسیل كاهشی اكسیژن مثبت است. با این توصیف اكسیژن به عنوان اكسنده تمایل دارد با گرفتن الكترون از فلزها، آنها را اكسید كند.
آهن در محیط اسیدی زودتر زنگ خواهد زد و خوردگی بیشتر پیدا می‌کند همین امر در محیط بازی برعکس است و در محیط بازی آهن با سرعت کمتری خوردگی پیدا می‌کند.

ساده ترین راه برای جلوگیری از خوردگی آهن ، ایجاد یك پوشش محافظ است تا از رسیدن اكسیژن و رطوبت به آهن جلوگیری کند. پوششی كه با روش هایی مانند رنگ زدن، قیر اندود كردن و روكش دادن ایجاد می شود.

دانشمندان با بهرگیری از دانش شیمی دریافتند که اگر در محیطی که آهن در معرض رطوبت قرار دارد فلزی دیگر را در تماس با آهن قرار دهند به طور مثال فلزی با مقدار E کمتر(روی-منیزیم) آن فلز زودتر اکسید می‌شود و به نحو‌ی از خوردگی و اکسید شدن آهن جلوگیری می‌کند که به آند فداکار اسم برده می‌شود.
همین امر سبب تولید آهن با روکشی از فلز روی شد که به آن آهن گالوانیزه گفته می‌شود که در ساخت منبع‌های آب و برای جلوگیری از خوردگی قطعات بزرگ فلز آهن نیز استفاده می‌شود.

کاربرد‌های گالوانیزه شیمی دوازهم
در برخی از موارد از فلز قلع به عنوان آند فداکار استفاده می‌شود که بسیار کاربدی نمی‌باشد و پس از خراش و آسیب توانایی محافظت از سطح اهن را ندارد به این قبیل از فلزات حلبی نیز گفته می‌شود.

یکی دیگر از فلزاتی که در برابر خوردگی و اکسید شدن مقاومت بالایی دارد الومینیوم است که بیشتر در ظروف‌-لوله‌های انتقال آب-محیط های مرطوب صنعتی و… کاربرد دارد. فلز الومینیوم به دلیل دارا بودن این خواص به شدت کاربردی می باشد و تحولی عظیم در صنعت تولیدات به وجود اورده است.پوشاندن سطح یك فلز با لایه نازكی از فلزهای ارزشمند و مقاوم در برابر خوردگی، آبكاری نام دارد و این فرایند در سلول الكترولیتی انجام می‌شود.

خب همراهان و دوستان گرامی سایت بخون به انتها مقاله اموزش فصل دوم شیمی دوازدهم رسیدیم و شما همراهان گرامی پس از بررسی اموزش این فصل در این مقاله و گام به گام فصل دوم شیمی دوازدهم به بررسی نمونه سوالات شیمی دوازدهم از جهت تکمیل روند درسی خود بپردازید و در آخر منتظر نظرات گران‌بهای شما عزیزان هستم.

سوالات متداول

  • در این مقاله تمامی مباحث فصل دوم شیمی دوازدهم بررسی شده است؟
    بله در این مقاله به تمامی جزییات فصل دوم شیمی دوازدهم پرداخته‌ایم.
  • فصل دوم شیمی دوازدهم را چگونه بررسی کرده‌اید؟
    آموزش فصل دوم شیمی دوازدهم با بهره‌گیری از کلامی ساده و تصاویر آموزشی به صورت مفهومی تشریح شده است.
  • خط به حط کتاب درسی بررسی شده است؟
    بله در این مقاله به بررسی خط به خط  کتاب درسی فصل دوم شیمی دوازدهم پرداخته‌ایم.
5/5 - (3 امتیاز)
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:
عضویت
اطلاع از
12 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا