یک خبر ویژه برای کنکوری‌ها!

40 درصد کل زیست کنکور هدیه ما برای شماست؛ شماره موبایلت رو وارد کن و هدیه رو همین الان بگیر:

معرفی کامل رشته داروسازی

سلام به همه جویندگان علم، من شیدا کبیرعبادی هستم و در این مقاله از سری مقالات معرفی رشته‌های دانشگاهی، این بار به سراغ معرفی رشته داروسازی خواهیم رفت. رشته داروسازی که یکی از رشته‌های شاخص و پرطرفدار در بین داوطلبان کنکور سراسری علوم تجربی است، اما متأسفانه شناختی که از این رشته در بین مردم رواج دارد، کامل و درست نبوده و محدود به داروخانه‌ها و خدمات آن‌ها می‌باشد.

پس با صرف 13 دقیقه از زمان ارزشمند خود به خواندن این مقاله، علاوه‌بر آشنایی همه جانبه با این رشته، ناگفته‌های مربوط به کنکور داروسازی، دوران دانشجویی تا آینده شغلی از قبیل رتبه و ظرفیت قبولی، دروس و مدت زمان تحصیل، موقعیت‌های شغلی، درآمد و رشته‌های تخصصی مربوط به این رشته را بررسی خواهیم نمود. تا انتها مطلب، با کامل‌ترین معرفی رشته داروسازی همراه ما در سایت بخون، بمانید ..

رشته داروسازی چیست؟

برای آشنایی با رشته داروسازی، ابتدا بهتر است بدانیم داروسازی چیست و شامل چه مواردی می‌باشد! رشته داروسازی یکی از رشته‌های علوم پزشکی است که به ارائه خدمات دارویی و بهداشتی به جامعه می‌پردازد. این خدمات از تأمین مواد اولیه دارویی تا پس از طی مراحل ساخت، توزیع و حتی تجویز دارو و در نهایت تحویل آن به مردم در داروخانه‌ها را شامل می‌شود.

از دانش‌آموختگان رشته داروسازی انتظار می‌رود بتوانند در نظام بهداشت و سلامت، با استفاده از متدها و تکنیک‌های جدید، خدمات مربوط به دارو را انجام دهند و در درمان و پیش‌گیری از بیماری‌ها نقش موثرتری داشته باشند. رشته داروسازی برخلاف سایر رشته‌های علوم پزشکی، در زیر گروه دو کنکور علوم تجربی قرار دارد.

همان‌طور که می‌دانید، رشته‌های زیر گروه دو علوم تجربی تنها زیر گروهی است که درصد درس زمین‌شناسی در آن لحاظ می‌شود، هرچند با درصد زیر 10 نیز افرادی بوده‌اند که موفق به کسب رتبه قبولی داروسازی شده‌اند. در ادامه مطلب، در مورد کارنامه‌های قبولی بیش‌تر صحبت خواهیم نمود.

راستی اگر قصد دارید به دیتابیس کارنامه‌های قبولی داروسازی دسترسی داشته باشید می‌توانید از لینک‌های زیر اقدام کنید:

ظرفیت رشته داروسازی

به نقل از سازمان سنجش کشور، ظرفیت پذیرش در گروه علوم تجربی کنکور سراسری سال 1400، از میان ظرفیت 35 هزار نفری ظرفیت علوم تجربی، در حدود 9 هزار و 748 نفر از ظرفیت کل به رشته‌های پزشکی، دندان‌پزشکی و داروسازی اختصاص داشته است.

اما همان‌طور که می‌دانید، هر ساله بخش عمده‌ای از ظرفیت به رشته‌های شاخه علوم پزشکی اختصاص می‌یابد.  رشته داروسازی نیز بعنوان سومین رشته پرطرفدار دکتری عمومی، در مجموع، دانشگاه‌های علوم پزشکی و واحدهای دانشگاه آزاد در دوره‌های روزانه، شهریه پرداز، سهمیه بومی، آزاد تمام وقت و خودگردان آزاد دارای 1 هزار و 372 نفر ظرفیت بوده که از این میان، 864 نفر ظرفیت دوره روزانه و 338 نفر ظرفیت شهریه‌پرداز این رشته بوده است.

قبولی‌های رشته داروسازی

موضوع انتخاب رشته، بررسی و تحلیل شانس قبولی یک امر مهم و تأثیرگذار است. افراد معمولأ برای انجام انتخاب رشته راه‌ها و روش‌های متفاوتی را در پیش می‌گیرند. بعضی افراد با دانشجویان و کسانی که زودتر از آن‌ها وارد دانشگاه شده‌اند، مشورت می‌کنند، برخی دیگر نیز از افراد متخصص در امر مشاوره و انتخاب رشته کمک می‌گیرند، بعضی افراد نیز به تنهایی و به تصمیم خود عمل کرده و از کسی کمک دریافت نمی‌کنند.

اما با این وجود، اطلاع از آخرین قبولی‌های دانشگاه‌های سراسر کشور کمک شایانی در انتخاب رشته خواهد کرد. البته در مورد تراز و رتبه قبولی رشته داروسازی یا هر رشته دیگری، باید فاکتورهای مختلفی مانند: منطقه، سهمیه، انواع مدل پذیرش و ظرفیت دانشگاه‌ها و … را نیز در نظر گرفت. اما طبق اعلام سازمان سنجش، آخرین قبولی‌های رشته داروسازی در کنکور سراسری در مناطق سه‌گانه، به شرح زیر می‌باشد:

رتبه در منطقه یک197118911881187718581826176817471743
رتبه کشوری635660596027601759605855566956145602
شهر محل سکونتتبریزتبریزمشهدشیرازمشهدتبریزتبریزمشهدشیراز
رشته محل قبولیدانشگاه علوم پزشکی بقیه اللهدانشگاه علوم پزشکی ارومیهدانشگاه علوم پزشکی مازندران - ساریدانشگاه علوم پزشکی بندرعباسدانشگاه علوم پزشکی شیرازدانشگاه علوم پزشکی زنجاندانشگاه علوم پزشکی تبریزدانشگاه علوم پزشکی اردبیلدانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
رتبه در منطقه دو361632693217302530123012296729552923
رتبه کشوری736866646557617861536153606860385981
شهر محل سکونتتربت حیدریهبروجنملایرتهرانیزدکرمانبروجنکرجساری
رشته محل قبولیدانشگاه علوم پزشکی زابلدانشگاه علوم پزشکی همداندانشگاه علوم پزشکی همداندانشگاه علوم پزشکی مازندران - ساریدانشگاه علوم پزشکی یزددانشگاه علوم پزشکی کرماندانشگاه علوم پزشکی همداندانشگاه علوم پزشکی زنجاندانشگاه علوم پزشکی بندرعباس
رتبه در منطقه سه203020041806175516651557156215271513
رتبه کشوری948193758542835180397654761274937439
شهر محل سکونتبممروستاراکمسجد سلیمانبردسیریزدتفتپاوهشهریار
رشته محل قبولیدانشگاه علوم پزشکی کرماندانشگاه علوم پزشکی اصفهاندانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیدانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهوازدانشگاه علوم پزشکی زابلدانشگاه علوم پزشکی یزددانشگاه علوم پزشکی اصفهاندانشگاه علوم پزشکی کرمانشاهدانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

کارنامه قبولی داروسازی

از آن‌ جایی که با مشاهده کارنامه افرادی که در سال‌های گذشته در کنکور شرکت کرده و موفق به کسب رتبه لازم پذیرش در رشته داروسازی بوده‌اند، کمک شایانی می‌کند به افرادی که علاقه‌مند به تحصیل در این رشته هستند، در ادامه مطلب سعی کرده‎‌ایم کارنامه آخرین افراد پذیرفته شده داروسازی سال 1400 را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

بدیهی است، هر چقدر درصد، رتبه و تراز داوطلب بهتر از اعداد زیر باشد، می‌توان به موفقیت آن فرد در داروسازی خوش‌بین بود. برای اطلاع از رتبه قبولی داروسازی، به مقاله رتبه لازم برای قبولی رشته داروسازی مراجعه کنید.

کارنامه قبولی آخرین فرد پذیرفته شده داروسازی 99 – 1400 منطقه یک
کارنامه قبولی آخرین فرد پذیرفته شده داروسازی 99 - 1400 منطقه یک
کارنامه قبولی آخرین فرد پذیرفته شده داروسازی 99 – 1400 منطقه دو
کارنامه قبولی آخرین فرد پذیرفته شده داروسازی 99 - 1400 منطقه دو
کارنامه قبولی آخرین فرد پذیرفته شده داروسازی 99 – 1400 منطقه سه
کارنامه قبولی آخرین فرد پذیرفته شده داروسازی 99 - 1400 منطقه سه

کدام دانشگاه‌ها رشته داروسازی دارند؟

طبق دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری، پذیرش در رشته داروسازی در دانشگاه‌های دولتی روزانه، ظرفیت مازاد و پردیس خودگردان صورت می‌گیرد. البته رشته داروسازی در دانشگاه آزاد اسلامی نیز پذیرش دانشجو به دو صورت آزاد و پردیس خودگردان نیز دارد. همچنین باید بدانید که رشته داروسازی، در هیچ یک از دانشگاه‌های پیام نور، غیرانتفاعی و نوبت دوم ارائه نمی‌شود.

رشته داروسازی بدون کنکور

امروزه با افزایش رقابت برای تصرف صندلی دانشگاه‌ها در رشته‌های ناب علوم تجربی نظیر رشته داروسازی، بسیاری از افراد زمانی که از نتیجه کنکور خود ناامید می‌شوند، به دنبال راهی برای ورود بدون کنکور به دانشگاه‌ها می‌گردند.

اما از آن جایی که رشته داروسازی فقط از طریق آزمون و شرکت در کنکور سراسری قابلیت پذیرش دارد، باید بگوییم که هیچ یک از واحدهای دانشگاه روزانه، پردیس خودگردان و آزاد، رشته داروسازی بدون کنکور را ارائه نمی‌دهند و تنها راه پذیرش در این رشته از طریق شرکت در کنکور سراسری رشته علوم تجربی بوده و اگر در جواب نهایی انتخاب رشته رتبه مورد نیاز را داشته باشید، می‌توانید وارد رشته داروسازی شده و از تحصیل خود لذت ببرید.

مراحل تحصیل در رشته داروسازی

‌بی‌شک اولین سوال هر شخصی در این قسمت این است که رشته داروسازی چند سال است! در جواب این عزیزان باید بگوییم، حداقل طول دوره دکتری عمومی داروسازی، 5/5 تا 6 سال است و در اگر بخواهیم بگوییم رشته داروسازی چند ترم است نیز باید به عرضتان برسانیم که رشته داروسازی حداکثر در ۱۲ ترم به اتمام می‌رسد که شامل ۲۰۹ واحد دروس اختصاصی و عمومی است.

دو سال ابتدا در بدو ورود به این رشته، به گذراندن دروس پایه که شباهت زیادی با دروس پایه رشته پزشکی مانند: انواع شیمی‌ها، بیولوژی، فیزیولوژی و … می‌شود، اختصاص دارد.

برخلاف باور برخی افراد که گمان می‌کنند، رشته داروسازی فقط مطالعه دروس شیمی است، ماهیت داروسازی تنها شیمی نیست! بلکه یادگیری آن به عنوان درس پایه و پیش‌نیاز در یادگیری دروس اختصاصی و کاربردی در ادامه تحصیل حائز اهمیت است. دکتری عمومی داروسازی شامل دو مرحله می‌باشد که به شرح زیر است:

1. دوره علوم پایه داروسازی

در دوره اول که به دوره علوم پایه داورسازی معروف است، دانشجویان داروسازی به مطالعه دروس پایه و پیش نیاز دروس تخصصی می‌پردازند، که به مدت دو سال و معادل چهار ترم است. در این دوره دانشجویان داروسازی باید 22 واحد عمومی و 58 واحد علوم پایه را بگذرانند.

در این دوره دروس آن‌ها با دروس دوره علوم پایه پزشکی شباهت‌هایی دارد و دروسی نظیر: آناتومی بدن و فیزیولوژی را مطالعه می‌‌کنند. علاوه‌بر این، آن‌ها می‌بایست دروس شیمی مانند شیمی عمومی، شیمی آلی، و … را نیز بگذرانند.

دروس دوره علوم پایه رشته داروسازی عبارتند از:

  • بیولوژی نظری
  •  فیزیک نظری
  •  ریاضیات پایه و مقدمات آمار
  • بیوشیمی
  • شیمی آلی
  • تشریح
  •  اصول خدمات بهداشتی
  •  شیمی تجزیه
  •  انگل‌شناسی
  •  قارچ‌شناسی
  • کمک‌های اولیه
  •  آمار حیاتی
  •  ایموتولوژی
  •  میکروب‌شناسی نظری و عملی

2. دوره کارآموزی در عرصه و پایان‌نامه داروسازی

در این دوره که حدود 3 سال و نیم به طول می‌انجامد، دانشجویان رشته داروسازی به مطالعه دروس تخصصی مثل فارماکولوژی می‌پردازند، همچنین تعداد واحدهای این دوره 129 واحد است. لازم به ذکر است که اغلب دروس این دوره در آزمایشگاه ارائه می‌شوند.

دروس دوره کارآموزی در عرصه رشته داروسازی عبارتند از:

  • گیاه‌شناسی دارویی
  •  اشکال دارویی
  • فارماکولوژی
  •  داروسازی صنعتی
  •  کنترل میکروبی دارویی
  • زبان تخصصی
  • گیاه‌شناسی داروسازی
  • کارآموزی داروخانه
  • بیوفارماسی
  •  شیمی دارویی
  • روش‌های دستگاهی سم‌شناسی
  •  تغذیه و رژیم درمانی
  •  مدیریت داروسازی
  •  درمان‌شناسی
  • پایان‌نامه

بازار کار رشته داروسازی

برخلاف ادعا عده‌ای که معتقدند بازار کار رشته‌های شاخه پزشکی و داروسازی در حال اشباع شدن است، بهتر است بدانید که این گونه نیست. حداقل می‌توان گفت در ایران این شرایط پیش نمی‌آید! درست است که امروزه بازار متقاضیان این رشته‌ها داغ است اما اگر فرد جسور و زرنگی باشید، می‌توانید گلیم خودتان را از آب درآورده و به درآمد بالا نیز برسید. فراموش نکنید ذوق و نبوغ یک ایرانی هرگز اشباع نمی‌شود.

اما دانشجویانی که در رشته داروسازی تحصیل می‌کنند، این امکان را خواهند داشت که پس از گذراندن ۴ سال از دوران تحصیل خود که در حدود ۱۴۰ واحد درسی است و به شرط داشتن معدل بالا ۱۴، کارت و شماره انجمن داروسازان را دریافت کنند. بنابراین، در صورت دریافت کارت و شماره انجمن داروسازان می‌توانند در جایگاه قائم مقام مسئول فنی مشغول به کار شوند.

همچنین دانشجویان رشته داروسازی پس از پایان دوره کارشناسی می‌توانند در داروخانه‌ها، بیمارستان‌‌ها، درمانگاه‌ها یا حتی در کلیه مراکز درمانی خصوصی و دولتی به فعالیت بپردازند. البته فارغ‌التحصیلان رشته داروسازی پس از گذراندن دوره دکتری عمومی خود می‌توانند داروخانه خصوصی خود را نیز تأسیس کنند.

یکی دیگر از مراکزی که فارغ‌التحصیلان رشته داروسازی می‌توانند مشغول به کار شوند و تخصص خود را به کار بگیرند، بخش کیفی کارخانه‌های داروسازی و لوازم آرایشی و بهداشتی می‌باشد.

ناگفته نماند، با وجود مخالفت‌های وزارت بهداشت با فعالیت‌های استارتاپی و کار آفرینی فارغ‌التحصیلان داروسازی، باز هم این افراد می‌توانند در صورت داشتن سرمایه اولیه برای تأسیس کارخانه‌ها و شرکت‌های داروسازی اقدام کنند.

درآمد رشته داروسازی

فارغ‌التحصیلان داروسازی که در بخش‌های دولتی استخدام می‌شوند، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می‌کنند. آن دسته از داروسازانی که در بخش خصوصی فعالیت می‌کنند، بسته به سطح تحصیلات، میزان تخصص، سابقه و مهارت خود درآمدهای متفاوتی نیز خواهند داشت.

برخی از افرادی که به صورت مستقل کار کرده و بعنوان مثال، برای خود داروخانه دارند، بسته به میزان فعالیت، نوع خدمات و تعداد مشتریانی که دارند، درآمدهای متفاوتی خواهند داشت. در جدیدترین پژوهش صورت گرفته توسط تعدادی از متخصصان شغلی کشور، گروه‌های مختلف شغلی از نظر درآمدی مورد بررسی قرار گرفته‌اند. بر این اساس متوسط حقوق و درآمد داروساز در گروه‌های شغلی مختلف استخراج شده است.

البته توجه داشته باشید که این تفاوت درآمدها به میزان سابقه کاری، تجربه و تخصص افراد، حوزه‌های مختلف کاری، نوع شرکت، شهر محل کار و … بستگی دارد. اما به طور کلی می‌توان گفت درآمد یک داروساز فارغ از نوع تخصص، تجربه، محل کار و … می‌تواند از 6 میلیون تا 10 میلیون متغیر باشد. بدیهی است که هر چقدر میزان توانایی و کاربلدی فرد بالا باشد، شانس کسب درآمد بالا بیش‌تری خواهد داشت.

آیا رشته داروسازی طرح اجباری دارد؟

در جواب این سوال باید بگوییم بله! از آن جایی که رشته داروسازی جزو رشته‌های علوم پزشکی محسوب می‌شود، دانشجویان این رشته نیز همانند همتایان خود نظیر رشته‌های پزشکی و دندان‌پزشکی بعد از فراغت از تحصیل ملزم به گذراندن طرح دو ساله می‌باشند، مگر اینکه دارای یکی از شرایط زیر باشند:

  • کسانی که بعد از فارغ‌التحصیلی به خدمت سربازی اعزام شوند.
  • خانواده شهدا، خانواده آزادگان و همسر و فرزند آزادگان، فرزند جانباز بالا ۵۰ درصد و همسر جانباز بالا ۷۰ درصد
  • فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های خارج از کشور
  • تک فرزندان
  • کسانی که مشکلات یا بیماری‌های خاصی که مورد تأیید شورا عالی پزشکی وزارت بهداشت می‌باشد را دارند.
  • بانوانی که همسرشان فوت کرده است.
  • دارندگان مدال طلا المپیاد دانش‌آموزی
  • نفرات اول تا دهم کنکور سراسری علوم تجربی
  • رتبه اول تا سوم آزمون جامع علوم پایه، آزمون پیش کارورزی و آزمون دستیاری

تحصیل رشته داروسازی در خارج از کشور

اگر شما نیز مایل به تحصیل در رشته داروسازی هستید اما شرایط شرکت در کنکور سراسری را ندارید یا رتبه قبولی مورد نیاز را کسب نکرده‌اید، قطع به یقین یکی از گزینه‌های انتخابی شما تحصیل در کشورهای خارج از کشور به صورت بدون کنکور خواهد بود چرا که همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم، پذیرش رشته تجربی داروسازی بدون کنکور در ایران وجود ندارد.

اما اگر قصد مهاجرت همیشگی نداشته باشید و مایل به بازگشت به کشور بعد از اتمام تحصیلاتتان باشید، یک سری شرایط و ضوابط وجود دارد که باید از آن‌ها مطلع باشید، این شرایط به شرح زیر می‌باشند:

1. شرایط عمومی 

  • اولین مورد این است که باید از شرایط اخذ ویزا و پذیرش دانشگاه مقصد اطلاعات کافی و معتبر داشته باشید. برای اخذ ویزا و پذیرش دانشگاه دارا بودن شرایط زیر الزامی است:

نکته: چنانچه در حین تحصیل یا بعد از فراغت از تحصیل مایل به بازگشت به ایران هستید، باید در هنگام انتخاب دانشگاه مقصد دقت کنید که مورد تأیید وزارت بهداشت ایران باشد تا بعدأ برای بازگشت دچار مشکل نشوید.

2. شرایط اختصاصی

  • برخی از دانشگاه‌ها برای پذیرش دانشجو بین‌الملل یک آزمون ورودی برگزار می‌کنند که باید از زمان و تاریخ این آزمون کاملأ اطلاع داشته باشید و در زمان مقرر آزمون را بگذرانید.
  • پذیرش بعضی از دانشگاه‌ها صرفأ با گذراندن دوره‌های کالج یا برخی دوره‌های کوتاه‌تر که توسط خود دانشگاه‌ها امکان‌پذیر است که باید گذرانده شوند.
  • ممکن است برای تأمین نیازهای مالی و تحصیل خود مجبور به فعالیت در کارهای دانشجویی شوید. اما در برخی از دانشگاه‌ها، دانشگاه اجازه کار به دانشجویان نمی‌دهد.
  • مسئله سربازی و گرفتن معافیت تحصیلی نیز از دیگر شرایط ویژه آقایان محسوب می‌شود که باید قبل از اقدام به پذیرش، توسط مراکز پلیس + 10 پیگیری شود.

شرایط تحصیل رشته داروسازی در ترکیه

تحصیل رشته داروسازی در ترکیه به مدت 5 سال است. یکی از شرایط اصلی تحصیل در رشته داروسازی در کشور ترکیه این است که فرد باید قبل از ورود به دانشگاه حتمأ یک سال در کالج درس بخواد تا اجازه ورود به دانشگاه داشته باشد.

با وجود این که زبان رسمی و اصلی کشور ترکیه، ترکی استانبولی است، اما اغلب زبان تدریس دانشگاه‌های این کشور زبان انگلیسی می‌باشد. البته این طرح یکی از مزایا عالی برای دانشجویان بین‌الملل می‎‌‌باشد! چرا که به مدرک زبان نیازی نخواهند داشت و صرفأ تسلط به زبان انگلیسی کفایت می‌کند.

همچنین برای ورود به دانشگاه‌های ترکیه برای رشته داروسازی، داوطلب باید در آزمون ورودی شرکت کرده و بعد از کسب امتیاز لازم، می‌تواند وارد دانشگاه شود. امتحان ورودی در کشور ترکیه برای تحصیل در داروسازی، به دو صورت برگزار می‌شود:

  1. آن دسته از داوطلبینی که خواهان تحصیل به زبان انگلیسی هستند باید در آزمون SAT شرکت کنند.
  2. و آن دسته از افرادی که خواهان تحصیل به زبان ترکی استانبولی می‎‌باشند، باید در آزمون YOS شرکت کنند.

از دیگر مزایا تحصیل داروسازی در ترکیه به پذیرش افراد با دیپلم ریاضی می‌توان اشاره کرد. یعنی حتی کسانی که دیپلم رشته تجربی نداشته و در عوض دیپلم ریاضی دارند نیز می‌توانند در رشته داروسازی در این کشور تحصیل کنند. این کشور برای افراد بدون مدرک پیش‌دانشگاهی نیز پذیرش دارد، به شرطی که داوطلب دوره پیش‌دانشگاهی را در آنجا بگذراند.

اما نکته مهم‌تر این است که این کشور امکان تحصیل از راه دور را نیز میسر کرده است. همچنین دانشگاه‌های ترکیه برای پذیرش دانشجو هیچ شرط سنی‌ای قرار نداده‌اند و با هر سنی می‌توان پذیرش داروسازی گرفت. اما بدیهی است که شانس افراد با سن پایین‌تر در پذیرش بیش‌تر خواهد بود.

درآمد رشته داروسازی در ترکیه

به طور کلی درآمد پزشکان، دندان‌پزشکان و داروسازان در کشور ترکیه مبلغی در حدود 8 هزار دلار تا 15 هزار دلار در ماه در شهرهای بزرگی مانند استانبول و آنکارا تخمین زده می‌شود. اما بعنوان مثال، درآمد جراحان هر گروه نیز از مبلغ 25 هزار دلار تا 30 هزار دلار متغیر خواهد بود.

شرایط تحصیل رشته داروسازی در آلمان

امکان تحصیل رایگان، تحصیل به زبان انگلیسی، جذابیت کشور، مدرک تحصیلی فوق معتبر در جهان و اجازه ورود به بازار کار از دلایل عمده علاقه‌مندی بسیاری از افراد برای تحصیل در کشور آلمان می‎‌باشد. همچنین دانشجویان رشته داروسازی در کشور آلمان بعد از فراغت از تحصیل به مدت 18 ماه اجازه اقامت دارند تا برای خود شغلی پیدا کنند و بعد از سه سال کار در این کشور، می‌توانند اقامت دائم این کشور را کسب نمایند.

مقاطع تحصیلی آلمان شامل دوره‌های لیسانس، فوق لیسانس، دکتری و فوق دکتری بوده و مدت زمان تحصیل در رشته داروسازی این کشور 6 سال می‌باشد. همانند اکثر دانشگاه‌های اروپایی، شروع ترم از دانشگاه‌ها از سپتامبر تا مارچ یک ترم تحصیلی و آپریل تا آگوست ترم دیگر سال تحصیلی می‌باشد.

برلین که بزرگ‌ترین شهر کشور آلمان محسوب می‌شود، بیشترین تجمع دانشگاه‌ها، مراکز و موسسات تحقیقاتی را دارا است و در مقایسه با دیگر شهرها نظیر مونیخ، هامبورگ، فرانکفورت و … از امکانات رفاهی زندگی مقرون به صرفه‌تری برای دانشجویان برخوردار است.

از جمله دانشگاه‌های فرانکفورت که برای اخذ پذیرش ایرانیان بسیار مناسب است می‌توان به دانشگاه‌های زیر اشاره کرد:

  • دانشگاه یوهان ولفگانگ گوته
  • دانشگاه علوم کاربردی فرانکفورت
  • دانشگاه امور مالی و مدیریت فرانکفورت
  • و دانشگاه‌های تیو برانشویگ، ماربورگ، گریفزوالد، فرایبورگ، ووتسیورگ و برلین

چند نکته مهم:

  • اگر با ویزا توریستی وارد کشور آلمان شوید، قادر نخواهید بود که به ویزا تحصیلی تغییر دهید!
  • اگر اقامت کشور دیگری را دارید، می‌توانید از سفارت آلمان برای اقامت اقدام کنید.
  • و اگر برای دریافت وقت سفارت آلمان در تهران در مورد ویزا تحصیلی اقدام کنید، حدود 14 ماه زمان خواهد برد.

شرایط تحصیل رشته داروسازی در کانادا

سیستم آموزشی کشور کانادا به گونه‌ای است که پیشرفته‌ترین، مدرن‌ترین و استانداردترین کورس‌های تحصیلی را ارائه می‌دهد. کانادا بعنوان یک کشوری چند ملیتی از بالاترین سطح آموزش و کیفیت سطح زندگی برخوردار است و هزینه‌های تحصیل و شهریه‌های دانشگاه این کشور در مقایسه با سایر کشورهای انگلیسی زبان مانند استرالیا و انگلستان بسیار پایین‌تر است.

شرایط تحصیل در رشته‌ داروسازی برای متقاضیان علاقه‌مند به این رشته این‌گونه است که پس از گذراندن دوره‌ عمومی در مقطع تحصیلی لیسانس و یا دوره‌های معادل فوق دیپلم و کسب نمرات بالا 75 درصدی در دروس شیمی، بیولوژی، زبان و ریاضی در آزمون ورودی رشته‌ داروسازی در این کشور شرکت کرده و یا در آزمون pharmacy college admission test که با عنوان مخفف PCAT شناخته می‌شود، شرکت کرده و امتیاز قبولی را کسب نمایند.

این آزمون ورودی در کانادا شامل 232 سوال تستی و نوشتن یک متن است. جدول زمانی و نحوه‌ ثبت‌نام این آزمون و کلیه اطلاعات مورد نیاز در این زمینه در سایت https://pearsonpte.com قابل پیگیری می‌باشد.

دانشگاه‌های برتر رشته‌ داروسازی در کشور کانادا عبارتند از:

  • دانشگاه دالهوسی
  •  دانشگاه یادبود نیوفاندلند
  • دانشگاه دو مونترال
  •  دانشگاه لاوال
  • دانشگاه آلبرتا
  • دانشگاه بریتیش کلبیا
  • دانشگاه منیتوبا
  •  دانشگاه ساسکاچوان
  •  دانشگاه تورنتو لسلی دن
  • دانشگاه واترلو

شرایط تحصیل رشته داروسازی در انگلستان

کشور انگلستان سرزمین بهترین دانشگاه‌های برتر جهان است. هرچند سیستم پذیرش کشور انگلستان در رشته‌های مختلف از پیچیده‌ترین سیستم‌ها محسوب می‌شود، اما بسیاری از مخاطبان بین‌المللی را به خود جذب کرده است.

مدرک زبان آیلتس با نمره بالا، موفقیت در آزمون ورودی دانشگاه و کسب نمره بالا در سیستم نمره‌دهی دانشگاه‌ها از شروط پذیرش رشته داروسازی در انگلستان است. هزینه تحصیل و زندگی نیز در کشور انگلستان  نسبت به دیگر کشورهای اروپایی بسیار بالاتر است.

هزینه‌های تحصیل داروسازی در انگلستان معمولأ سالانه حدود 16 هزار پوند إلی 20 هزار پوند در سال است که معمولأ دانشجویان می‌توانند شهریه را به صورت اقساطی پرداخت نمایند.

تحصیل داروسازی در انگلستان در بهترین دانشگاه‌های انگلستان که در رده‌بندی دانشگاه‌ها، بالاترین رده را در جهان کسب نموده‌اند امکان‌پذیر می‌باشد. در ادامه اسامی 10 دانشگاه برتر برای تحصیل داروسازی در کشور انگلستان را تدارک دیده‌ایم:

  1. دانشگاه بریستول
  2. دانشگاه اولستر
  3. دانشگاه ناتینگهام
  4. دانشگاه کوئینز بلفاست
  5. دانشگاه لیورپول
  6. دانشگاه کاردیف
  7. دانشگاه بیرمنگام
  8. دانشگاه رابرت گوردون
  9. دانشگاه لیدز
  10. دانشگاه کینگستون

کشورهای هدف داروسازان برای مهاجرت

براساس آمار و اطلاعات به دست آمده از بررسی روند مهاجرت داروسازان به کشورهای اروپایی، کشورهایی که بیش‌ترین تعداد داروساز از کشورمان به آن‌ها عزیمت کرده‌اند، به شرح زیر هستند:

کشورهای هدف داروسازان برای مهاجرت

شرایط ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر رشته داروسازی

همان‌طور که می‌دانید این رشته از جمله رشته‌های دکتری عمومی مانند: دامپزشکی، پزشکی و دندان‌پزشکی به حساب می‌آید. دانشجویان این رشته بعد از فارغ‌التحصیلی از مقطع دکتری عمومی، به شرط داشتن معدل بالا 15، می‌توانند در امتحان دوره تخصصی شرکت کنند.

دانشجویان پذیرفته شده در دوره تخصصی، ملزم به گذراندن 40 واحد درسی پیشرفته تخصصی هستند. این دانشجویان قبل از انجام پایان نامه، باید در آزمون جامع تخصص در سطح کشور شرکت کرده و بعد از کسب نمره لازم، نسبت به انجام پایان‌نامه و دفاع از آن اقدام کنند. دانشجویان در حال حاظر در ایران می‌توانند در دوره‌های PHD رشته‌های داروسازی زیر ادامه تحصیل دهند:

  • داروشناسی
  • فارماسیوتیکس
  • بیوتکنولوژی دارویی
  • داروسازی هسته ای
  • اقتصاد مدیریت و دارو
  •  نانو فناوری دارویی
  • کنترل دارویی
  • داروسازی بالینی
  • صنعت
  • گیاهان دارویی
  • شیمی دارویی
  • فارماکوگنزی
  • سم شناسی

معرفی گرایش‌های مقطع PHD رشته‌های داروسازی

  • داروشناسی: این رشته تخصصی ارتباط بسیار تنگاتنگی با رشته سم‌شناسی . با این تفاوت كه تمركز عمده آن بر روی بررسی اثرات و عوارض داروها بر اساس مطالعات In vitro و یاIn vivo  می‌باشد.

دستیاران در طول این دوره تخصصی با جدیدترین روش‌های تعیین دوزهای موثر تركیبات دارویی و مكانیسم اثر آن‌ها و همچنین با روش‌های پیشرفته مدل‌سازی اثرات مورد انتظار داروها در حیوانات و نیز سطح سلول‌ها و اندام‌های هدف آشنا می‌گردند. فارغ‌التحصیلان این رشته تخصصی از دانش بسیار بالایی در رابطه با داروها، مكانیسم اثر، عوارض و تداخلات احتمالی اثرات داروهای مختلف برخوردار می‌باشند.

  •  فارماسیوتیكس: در این رشته تخصصی كه در كشور ما با عنوان رشته تخصصی”داروسازی” نیز شناخته می‌شود، هدف تبدیل مواد موثره دارویی به یک شكل دارویی مناسب و قابل مصرف توسط انسان می‌باشد، به گونه‌ای كه پس از مصرف دارو توسط بیمار حداكثر مقدار ماده موثره دارویی بتواند در دسترس عضو یا اندام هدف قرار گیرد.

آشنایی با روش‌های ارزیابی كیفیت فرمولاسیون‌های دارویی، سامانه‌های نوین و پیشرفته دارو رسانی، شرایط مناسب نگهداری و بسته‌بندی‌های دارویی و نیز توجه به مدل‌های ارزیابی ویژگی‌های فارماكوكینتیكی داروها در بدن انسان از جمله مهارت‌هایی است كه دستیاران این دوره تخصصی به كسب آنها نایل گردیده و می‌توانند نقش پویایی در ارتقاء كیفی صنعت دارویی كشور ایفا نمایند.

  • بیوتكنولوژی دارویی: این رشته تخصصی نیز از جمله دوره‌های تخصصی نوپا در كشور ما می‌باشد. اگر چه موضوعات مورد توجه در این دوره تخصصی قبلاً در بطن سایر گرایش‌های تخصصی داروسازی مورد عنایت بوده است، ولی با توجه به پیشرفت سریع آن به ویژه در دهه 1980 و 1990 میلادی، امروزه به عنوان یكی از برجسته‌ترین رشته‌های تخصصی داروسازی كه نیازمند فن‌آوری پیچیده و پیشرفته‌ای می‌باشد، مطرح است.

در این دوره تخصصی هدف كسب دانش و مهارت لازم برای بهره‌برداری از علوم سلولی – مولكولی، میكروبیولوژی و ژنتیك جهت ساخت و تولید انبوه مواد موثره دارویی می‌باشد. بهره‌برداری از میكروارگانیسم‌هایی نظیر باكتری‌ها و قارچ‌ها به عنوان كارخانجات طبیعی تولید داروها و یا به كارگیری میكروارگانیسم‌ها در مهار و كنترل بیماری‌ها از جمله مباحث مورد توجه در این رشته تخصصی می‌باشند.

  • داروسازی هسته‌ای یا رادیوفارماسی: این دوره تخصصی در حال حاضر توسط دانشكده داروسازی تهران و با همكاری سازمان انرژی اتمی و اخیراً توسط دانشكده داروسازی ساری، برگزار می‌شود.

در طی این دوره دستیاران با رادیو داروها، روش‌های شناسایی و سنجش آنها، روش تولید رادیوداروها و كاربرد رادیوداروها در تشخیص، درمان و یا پیش‌گیری از بیماری‌ها آشنا شده و مهارت‌های مرتبط با به كارگیری و كار با آنها را كسب می‌نمایند. به لحاظ ماهیت خاص این دوره‌ تخصصی،‌ دانشجویان با تكنولوژی‌های پیشرفته مربوط به بكارگیری و تماس با رادیوایزوتوپ‌ها آشنا می‌شوند.

  • اقتصاد و مدیریت دارو: این دوره تخصصی كه با همت اساتید دانشكده داروسازی شهید بهشتی راه‌اندازی گردید، در حال حاضر تنها توسط این دانشكده و دانشكده داروسازی تهران ارائه می‌شود.

رسالت این رشته، تربیت متخصصین كارآمد با توانمندی‌های مدیریتی در شناسایی و حل مشكلات نظام دارویی كشور و ارتقاء سطح ارائه خدمات نظام سلامت با مدیریت صحیح منابع مالی در دسترس می‌باشد. در طی این دوره، دانشجو با مباحث مختلف مربوط به اقتصاد دارویی و مدیریت مالی و سایر مباحث مرتبط با رشته آشنا خواهد شد.

  •  نانوفناوری دارویی: این رشته نیز كه به تازگی در كشور راه‌اندازی شده است، با هدف تربیت متخصصین كارآمد در عرصه نانوفناوری دارویی در راستا خودكفایی كشور در تولید محصولات نانوزیست فناوری و اشتغال آن‌ها در مراكز علمی و دانشگاهی كشور، مراكز تحقیقاتی پزشكی – دارویی و صنایع دارویی طراحی شده است.

در طول این دوره دانشجو با مباحث گوناگونی نظیر: بیولوژی سلولی – مولكولی پیشرفته، نانوبیو مواد، كشت سلول و بافت، فارماكوكینتیک پیشرفته، ژن درمانی و … آشنا خواهد شد.

  • كنترل دارو: این رشته كه به تازگی در كشور راه‌اندازی شده است، با هدف تربیت متخصصین كارآمد در زمینه كنترل كیفیت انواع مواد اولیه و فرآورده‌های دارویی و همچنین بهداشتی – آرایشی، جهت ارائه خدمت در صنایع داروسازی و بهداشتی – آرایشی، آزمایشگاه‌های كنترل كیفیت فرآورده‌های دارویی سراسر كشور و همچنین مراكز تحقیقاتی كشور، طراحی شده است.

در طی این دوره مباحث گوناگونی شامل: كنترل میكروبی داروها، كنترل كیفیت زیست داروها، ایمنی دارو، كنترل فیزیكوشیمیایی پیشرفته مواد و فرآورده‌های دارویی، طراحی و معتبرسازی روش‌ها و تجهیزات آنالیز، كینتیک شیمیایی و پایداری مواد و فراورده‌های دارویی و همچنین كنترل و تضمین كیفیت مواد و فرآورده‌های دارویی به دانشجویان آموزش داده می‌شود.

  • داروسازی بالینی: این رشته تخصصی یكی از رشته‌های نوپا در كشور ما می‌باشد كه با توجه به ماهیت بالینی این گرایش، دوره آموزش آن به صورت دوره‌ تخصصی بالینی مشابه دستیاران تخصصی رشته پزشكی طراحی گردیده است. البته بر خلاف دوره‌های دستیاری پزشكی، دستیاران داروسازی بالینی می‌بایست یک‌سری دروس مرتبط با پزشكی نظیر: فیزیوپاتولوژی، فارماکواپیدمیولوژی، سم‌شناسی بالینی، فارماکوکینتیک بالینی و … را در قالب یک دوره 1/5 تا 2 ساله پیش از حضور در بخش‌های بالینی مراكز بیمارستانی بگذرانند.

هدف این دوره‌تخصصی تربیت متخصصین‌ مسلح به اطلاعات كاربردی داروها كه مهارت لازم برای ارائه خدمات و مراقبت‌های دارویی در مراكز بیمارستانی و بخش‌های بالینی را دارا هستند، می‌باشد. فارغ‌التحصیلان این دوره مشاورانی مطمئن برای پزشكان و اعضا تیم درمان و نیز بیماران می‌باشند.

دستیاران این دوره تخصصی مهارت‌های لازم برای برقراری ارتباط موثر با بیمار و تیم درمان، پایش اثرات و عوارض داروها در بیماران، شناخت تداخلات رایج و مهم دارویی شامل تداخلات دارو دارو، دارو غذا و داروبیماری، راه‌های پیشگیری یا كنترل آن‌ها و همچنین روش‌های تنظیم دوزهای مناسب دارویی را در طول دوره تحصیل خود كسب می‌نمایند.

  •  شیمی دارویی: این رشته تخصصی كه در قالب دوره‌های آموزشی – پژوهشی منجر به مدرك Ph.D.در سطح دنیا ارائه می‌شود، از پایه‌ای‌ترین گرایش‌‌های تخصصی داروسازی محسوب می‌گردد.

هدف اصلی در این دوره تربیت متخصصین با دانش قوی شیمی و به ویژه شیمی آلی می‌باشد، تا با آگاهی از ساختار شیمیایی تركیبات دارویی و گروه‌های عاملی فعال موجود در ساختمان آنها و با كسب مهارت در زمینه تجزیه و تحلیل واكنش‌های شیمیایی تركیبات و ارتباط نوع ساختار شیمیایی آنها با فعالیت‌های بیولوژیک بدن انسان، نسبت به طراحی، تركیب، استخراج و شناسایی مواد موثره دارویی اقدام نمایند.

دستیاران این رشته تخصصی در طول تحصیل از توانمندی‌های لازم برای كار با ابزارهای پیشرفته آزمایشگاهی و دستگاه‌های متعدد آنالیز داروها نیز برخوردار می‌شوند.

  •  فارماکوگنوزی: این رشته تخصصی نیز در قالب دوره‌های آموزشیپژوهشی منجر به مدرك Ph.D.در سطح دنیا ارائه می‌شود.

    در این رشته تخصصی، هدف تربیت متخصصین آگاه به خواص مواد موثره دارویی با منشاء طبیعی به ویژه گیاهان دارویی می‌باشد. كسب دانش لازم در شناسایی گیاهان دارویی، اجزایی از آن‌ها كه دارای خاصیت دارویی می‌باشد، استخراج و شناسایی مواد موثره موجود در قسمت‌های مختلف گیاهان از جمله مهارت‌هایی است كه فارغ‌التحصیلان این دوره تخصصی به كسب آن‌ها نائل می‌شوند.

دستیاران این رشته تخصصی در طول تحصیل با گیاهان دارویی بومی (فلور گیاهی) كشورمان و شرایط اقلیمی خاص مورد نیاز برای رشد گونه‌های خاص آن‌ها كه دارای كیفیت مناسب از نظر تركیب اجزا موثر دارویی می‌باشند، نیز آشنا می‌شوند.

  • سم‌شناسی:  این رشته تخصصی از جمله دوره‌های تخصصی منجر به مدرك Ph.D.می‌باشد كه علاوه بر فارغ‌التحصیلان داروسازی،‌ فارغ ‌التحصیلان دوره‌های كارشناسی ارشد سم‌شناسی نیز می‌توانند در آن ادامه تحصیل دهند.

دانشجویان در این دوره ضمن آشنایی با عناصر و تركیبات سمی غیر دارویی كه بشر امروزی در خطر بالقوه و یا بالفعل تماس با آنها قرار دارد، با مسمومیت‌های ناشی از ترکیبات دارویی نیز آشنا می‌گردند. علایم ناشی از تماس تركیبات سمی و یا دوزهای بالای تركیبات دارویی كه می‌توانند توسط بیماران یا افراد غیر بیمار به عمد و یا سهواً مصرف شوند و روش‌های سم‌زدایی و درمان حمایتی یا علامتی این نوع مسمومیت‌ها از جمله دانش و مهارت‌هایی است كه در این دوره تخصصی به دستیاران آموزش داده می‌شود.

افزون بر این‌ها، دستیاران این دوره تخصصی با روش‌های رایج آزمایشات In vivo In vitroجهت ارزیابی اثرات و عوارض سمی آنها در سطح سلولی و اندام‌ها، كه از جمله مراحل بسیار مهم در مطالعات فارماكولوژیک پیش از ورود دارو به عرصه‌های كارآزمایی‌های بالینی می‌باشند،‌ آشنا می‌شوند.

آیا از رشته شیمی دارویی می‌توان وارد رشته داروسازی شد؟

شیمی دارویی یکی از گرایش‌های رشته شیمی است که در مقطع کارشناسی ارشد ارائه می‌شود اما رشته داروسازی در مقطع دکتری عمومی ارائه می‌شود. دانشجویان کارشناسی ارشد شیمی برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری می‌توانند در کنکور تخصصی دکتری داروسازی شرکت کنند. البته دانشجویان رشته داروسازی بعد از فارغ‌التحصیلی از دوره دکتری عمومی نیز می‌توانند در آزمون دکتری تخصصی شرکت کنند.

دانشجویان رشته شیمی دارویی و یا حتی گرایش‌های دیگر رشته شیمی می‌توانند وارد صنعت دارو و شرکت‌های داروسازی شوند اما مجاز به  گرفتن مجوز تأسیس داروخانه نیستند حتی اگر در دوره دکتری تخصصی داروسازی شرکت کنند.

در نتیجه، اگر خواهان ورود به صنعت داروسازی و علاقه‌مند فعالیت در حیطه فرمولاسیون و سنتز دارو هستید، می‌توانید از طریق رشته شیمی وارد صنعت دارو شوید ولی اگر هدف شما تأسیس و گرفتن مجوز داروخانه است، حتمأ باید وارد رشته داروسازی شده و مدرک دکتری خود را کسب کنید.

آیا می‌توان با تحصیل در رشته‌های دیگر، در مقطع دکتری رشته داروسازی پذیرفته شد؟

پاسخ این سوال بلی است. از بسیاری از رشته‌های تحصیلی در مقطع دکتری می‌توان در آزمون دکتری تخصصی داروسازی شرکت کرد. پس از پذیرفته شدن در آزمون کتبی، مصاحبه و داشتن مدرک زبان بین‌المللی  مانند: آیلتس و تافل، دکتری داروسازی دریافت کرد. البته آزمون ورودی این مقطع نیز، مانند قبولی در کنکور دشواری‌های خاص خود را به همراه دارد. همچنین در هر گرایش تخصصی دکتری داروسازی، فقط از چند رشته مقطع پایین‌تر پذیرش به عمل می‌آید. تعدادی از این رشته‌ها عبارتند از:

  • تخصص سم‌شناسی: دکتری عمومی داروسازی، دامپزشکی، دندان‌پزشکی، دکتری علوم آزمایشگاهی، ارشد بیوشیمی و ارشد بعضی گرایش‌های زیست‌شناسی
  • رشته بیوتکنولوژی داروسازی: دکتری عمومی داروسازی، کارشناسی ارشد رشته‌های زیست فناوری، مهندسی شیمی، نانوتکنولوژی پزشکی
  • تخصص اقتصاد و مدیریت دارو: دکتری عمومی داروسازی، کارشناسی ارشد اقتصاد
  • شیمی دارویی: دکتری عمومی داروسازی، کارشناسی ارشد شیمی آلی و شیمی تجزیه
  • و بسیاری از رشته‌های دیگر که می‌توانند در مقطع دکتری به ادامه تحصیل در رشته دکتری تخصصی داروسازی بپردازند.

سخن پایانی

همان‌طور که مستحضر هستید در این مقاله سعی براین بود تمام موارد و نکات مورد نیاز برای آشنایی با رشته داروسازی اعم از: درصد و رتبه قبولی، دانشگاه‌های ارائه دهنده، مراحل تحصیل، شرایط ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر، بازار کار، شرایط اخذ بورسیه تحصیلی و … را برای شما عزیزان فراهم آوریم. اما بعنوان موارد پایانی مطالب را با بررسی نکات مثبت و منفی رشته داروسازی به انتها می‌رسانیم. از نکات مثبت رشته داروسازی می‌توان به: اجازه کار در داروخانه در دوران تحصیل، درآمدزایی با در دست داشتن مجوز داروخانه بدون نیاز به حضور در داروخانه، طول دوره تحصیلی کوتاه‌تر نسبت به سایر رشته‌های پزشکی و دندان‌پزشکی، ارتباط کم‌تر با بیماران نسبت به سایر رشته‌های درمانی و گستره وسیع شغلی اشاره کرد.

اما نکات منفی این رشته عبارتند از: دروس سخت‌تر و جذابیت کم‌تر، عدم تناسب آموخته‌ها با آنچه در محل کار انجام می‌شود و … . آنچه از این نکات برمی‌آید، این است که نکات مثبت رشته داروسازی از نکات منفی آن به نسبت چشم‌گیری بیشتر است. اما فراموش نکنید اولین قدم در انتخاب هر رشته‌ای را، علاقه قلبی و توانایی‌های ذاتی هر فرد تعیین می‌کند و برای رسیدن به هر هدفی، گذشتن از برخی چیزها کلید موفقیت هر شخص می‌باشد.

برای اطلاع از آخرین مقالات آموزشی ما حتمأ در قسمت خبرنامه سایت ثبت نام کنید و طبق قرار همیشگی من و شما عزیزان، از بخش ارسال دیدگاه‌های سایت بخون، منتظر ارسال نظرات، پیشنهادات و انتقادات شما عزیزان هستیم. همچنین در صورت رضایت خاطر، با رنگی کردن ستاره‌های مقاله، موجبات قوت قلب ما را فراهم خواهید کرد. موفق باشید ..

سوالات متداول

  1. رتبه و درصد قبولی برای رشته داروسازی چقدر باید باشد؟
    برای قبولی حتمی در رشته داروسازی، به طور میانگین به درصد بالای 70 و رتبه زیر 1000 نیاز خواهید داشت. برای اطلاعات تکمیلی تر به متن مقاله مراجعه فرمایید.
  2. رشته داروسازی چند سال است؟
    مدت زمان مجاز برای تحصیل در دوره دکتری عمومی رشته داروسازی در دانشگاه‌های علوم پزشکی، 5 و نیم إلی 6 سال است.
  3. درآمد یک پزشک داروساز چقدر است؟
    فارغ التحصیلان دکتری عمومی رشته داروسازی بسته به نوع فعالیت‌ آنان، میتواند بین 10 الی 15 میلیون متغیر باشد. این در حالی است که میزان درآمد آنها با متخصصین این حوزه تفاوت چشم‌گیری ندارد.
  4. کدام کشورها برای ادامه تحصیل در رشته داروسازی بهتر هستند؟
    با توجه به رتبه بندی دانشگاه‌ها، دانشگاه‌های آمریکا،  انگلیس و استرالیا از توان آموزشی و علمی بالایی برخوردار هستند. برای اطلاع از سایر کشورها، به متن مقاله مراجعه فرمایید.

درضمن اگر شما هم کسب و کار مرتبط با زمینه آموزش و کنکور دارید، سایت بخون یک مرجع مناسب برای پذیرش تبلیغات شماست؛ برای اطلاع کامل از طرح‌های موجود کافیست روی لینک سفارش تبلیغات کنکور کلیک کنید.

4.1/5 - (20 امتیاز)
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:
عضویت
اطلاع از
39 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا