یک خبر ویژه برای کنکوری‌ها!

40 درصد کل زیست کنکور هدیه ما برای شماست؛ شماره موبایلت رو وارد کن و هدیه رو همین الان بگیر:

روش مطالعه دینی کنکور

در دو مقاله قبلی به صورت مفصل به بررسی روش مطالعه دروس عمومی پرداختیم. امروز نوبت به سومین درس یعنی روش مطالعه دینی کنکور می‌رسد؛ درسی که اکثریت آن را به عنوان یک درس حفظی می‌شناسند اما در سال‌های اخیر سوالات دین و زندگی نشان داده است که دیگر با حفظ کردن نمی‌توان نتیجه مطلوبی گرفت. بار‌ها هم مشاهده کرده‌ام که عده زیادی قصد دارند دین و زندگی را بعد از دوران عید شروع کنند که اشتباه بزرگی است. امروز در این مقاله روش صحیح مطالعه دین و زندگی برای کنکور را معرفی خواهیم کرد و ایرادات متداولی که در مطالعه این درس وجود دارد را بررسی می‌کنیم.

درمورد روش مطالعه دین و زندگی کنکور باید گفت که در این درس نکته‌ای که به شدت در رسیدن به موفقیت موثر است، رعایت ترتیب مطالعه مباحث دین و زندگی است که به صورت مفصل به بررسی این مورد خواهیم پرداخت. درضمن توصیه می‌کنم حتما مقاله مربوط به بودجه‌بندی دینی کنکور را هم از سایت بخون مطالعه کنید که به صورت کامل بودجه‌بندی این درس برای تمام پایه‌ها و هم‌چنین برای همه مباحث بررسی شده است و در شناخت این درس به شدت می‌تواند به شما کمک کند. بعد از یک معرفی کوتاه سریعا به سراغ روش مطالعه دین و زندگی رتبه‌های برتر خواهیم رفت پس تا انتها با من همراه باشید.

فایل صوتی روش صحیح خواندن دینی برای کنکور

این قسمت مخصوص آن دسته از افرادی است که به خواندن متن علاقه ندارند؛ فایل صوتی بالا، طرز خواندن درس دینی برای کنکور است که تمامی مطالب این مقاله را مجدد در قالب یک فایل صوتی برای شما آماده کرده ام و می‌توانید به جای خواندن متن، به این فایل گوش دهید و به صورت کامل نحوه مطالعه دین و زندگی کنکور را یاد بگیرید.

مباحث دین و زندگی کنکور نظام جدید

بودجه بندی مباحث دینی کنکور

قبل از بررسی نحوه مطالعه دینی بهتر است کمی با دینی کنکور آشنا شویم. دین و زندگی کنکور را در سه پایه دهم، یازدهم و دوازدهم مشاهده خواهیم کرد. سهم هر پایه از حجم دینی به ترتیب زیر است:

  • دینی دهم: 12 درس
  • دینی یازدهم: 12 درس
  • دینی دوازدهم: 10 درس

اما برای رشته انسانی، داستان اندکی متفاوت است. در کنکور نظام قدیم، درس دینی مابین تمامی رشته‌ها مشترک بود، اما در دینی نظام جدید، این درس برای رشته انسانی با سایر رشته‌ها اندکی تفاوت دارد و حجم هر کدام از پایه‌ها به شکل زیر است:

  • دینی دهم انسانی: 14 درس
  • دینی یازدهم انسانی: 18 درس
  • دینی دوازدهم انسانی: 13 درس

اما نکته دیگری که درباره دین و زندگی کنکور حائز اهمیت است، مباحث این درس در کنکور است، در حالت کلی مباحث دین و زندگی کنکور شامل آیات، متن، حدیث و شعر است. در تصویر بالا هم تعداد سوالاتی که از هر مبحث در کنکور طرح می‌شود ار می‌توانید مشاهده کنید. به صورت تقریبی تا قبل از سال 93 درس دینی ماهیتی حفظی داشت و با حفظ کردن به راحتی می‌توانستید در این درس درصد خوبی را کسب کنید؛ اما رفته رفته داستان تغیر کرد و دینی از حالت حفظی به حالت مفهومی گرایش پیدا کرد.

شاید باورش برای شما سخت باشد، اما باید بدانید در کنکور سراسری 97، فقط دو نفر موفق به کسب درصد 100 در این درس شدند و همین موضوع می‌تواند ثابت کند که سوالات دینی در چه حدی می‌توانند دشوار و چالش برانگیز باشند. طبق معمول هدف ما از نگارش این مقالات، راهنمایی کردن شماست و تجربیاتی را در اختیارتان قرار خواهم داد که طی سال‌ها فعالیت در این زمینه بدست آمده است، اما عمل کردن به آن به عهده خود خود شماست که نتیجه را هم همین موضوع می‌تواند رقم بزند. درضمن، درصورتی که زمان کمی دارید و قصد دارید دینی را به‌صورت حذفی مطالعه کنید توصیه می‌کنم حتما مقاله درس‌های مهم دینی در کنکور را مطالعه کنید.

روش مطالعه دینی کنکور | چگونه درس دینی را برای کنکور بخوانیم؟

خب از این بخش، اصل ماجرا یعنی روش خواندن درس دینی برای کنکور را شروع خواهیم کرد. در بخش‌های قبلی به یک شناخت مختصر از درس دین و زندگی پرداختیم، اولین سوال این است که باید دینی را هم مانند ادبیات و عربی مبحثی بخوانیم یا درس به درس؟ خب در پاسخ باید گفت که قطعا درس به درس، زیرا تفکیک مباحث دینی کنکور یعنی آیات، متن، احادیث و اشعار کار آسانی نیست و هیچ منبعی هم به این سبک این درس را تفکیک نکرده است، پس روش خواندن دین و زندگی برای کنکور باید به صورت درس به درس باشد.

سوال دوم ترتیب مطالعه مباحث دین و زندگی است. شاید بتوان گفت که 99 درصد شرکت‌کننده‌ها دینی را به ترتیب از دهم شروع می‌کنند، بعد یازدهم و در انتهاء دوازدهم را مطالعه می‌کنند اما پیشنهاد من این است که دینی را با ترتیب دینی دهم» دینی دوازدهم» دینی یازدهم مطالعه کنید. دلیل این موضوع هم محتوای هرکدام از پایه‌ها است. دینی دهم و دوازدهم به صورت مفصل درباره قیامت، معاد و آخرت هستند و دینی یازدهم مربوط به بحث امامت و نبوت.

با توجه به ارتباط نزدیک دینی دهم و دوازدهم توصیه می‌شود که بعد از دینی دهم، به مطالعه دینی دوازدهم بپردازید و در انتهاء هم دینی یازدهم را مطالعه کنید. دلیل دوم این ترتیب هم، ساختار متن محور و گستردگی مطالب دینی یازدهم است که هر چه قدر نزدیک به کنکور این درس را مطالعه کنید، از مشکل فراموشی در امان خواهید بود. درضمن از شما دعوت می‌کنم که مقالات مربوط به نحوه مطالعه دروس عمومی را هم از طریق بخش‌های زیر مطالعه کنید:

چگونه دین و زندگی را بخوانیم که فراموش نکنیم؟

فراموشی برای درسی با حجم زیاد و مفهوم محور مانند دینی همواره یکی از اصلی‌ترین معضلات بوده است. اما هیچ مشکلی بدون راه حل نیست. به یاد داشته باشید که همه داوطلبان و رقیبان شما مطالب را فراموش می‌کنند و این یک امر طبیعی است، اما برای مقابله با فراموشی مباحث درسی دین و زندگی، بهترین کار داشتن دوره‌های مرور است. می‌توانید با توجه به حجم هر پایه تعداد درس خاصی را مشخص کنید که بعد از اتمام مطالعه آن‌ها به مرور بپردازید.

به عنوان مثال دینی دهم در رشته‌های ریاضی و تجربی از 12 درس تشکل شده است. می‌توانید این درس را به سه دسته 4 درسی تقسیم کنید؛ یعنی زمانی که دروس 1 تا 4 را مطالعه کردید، یک دور این درس‌ها را مرور کنید، زمانی که دروس 5 تا 8 را مطالعه کردید، یک‌بار دیگر مطالب را مرور کنید.

متاسفانه مشکل دیگری که در این زمینه پیش می‌آید نحوه مرور است! عده زیادی اصلا با مرور آشنایی ندارند و حتی خلاصه‌نویسی هم ندارند. همین موضوع در زمان مرور داوطلب را با چالش مواجه خواهد کرد؛ پس بد نیست نحوه خلاصه‌نویسی دینی کنکور را هم بررسی کنیم. درضمن از طریق لینک‌های زیر می‌توانید دسترسی کاملا رایگان و فوری به روش مطالعه شگفت انگیز دروس اختصاصی داشته باشید؛ کافیست روی هرکدام که خواستید کلیک کنید:

نحوه خلاصه نویسی برای دین و زندگی کنکور

خب در بخش قبلی با روش خواندن دینی برای کنکور آشنا شدیم که باید درس به درس باشد، حال با همین ساختار، برای خلاصه‌نویسی دین و زندگی هم یک چارچوب درنظر خواهیم گرفت که باید درس به درس باشد. در داخل هر درس ما با دو قسمت متن و آیات مواجه خواهیم شد. بهتر است برای درس دینی یک جزوه جداگانه درنظر بگیرید. زمانی که در حال مطالعه هر درس از دین و زندگی هستید، اولین قدم متن کتاب را بررسی کنید، هر قسمت را که مطالعه می‌کنید مطالب آن را به صورت خلاصه و فقط با کمک نکات کلیدی وارد جزوه کنید.

به عنوان مثال در صفحه 31 کتاب دینی دهم با چنین متنی مواجه هستیم “هدف و مسیر حرکت هر کس با توانایی‌ها و سرمایه‌هایش هماهنگی دارد. اگر کسی سرمایه‌ای اندک داشته باشد، به کاری کوچک روی می‌آورد. ولی هرچه سرمایه این شخص بیشتر شود، هدف‌های بزرگ‌تری را می‌تواند مدنظر قرار دهد و به کار‌های ارزشمندتری روآورد. ” حال این متن را به این صورت می‌توان خلاصه‌نویسی کرد:

نحوه خلاصه نویسی برای دینی کنکور

با انجام چنین کاری به شدت حجم هر درس را کاهش خواهید داد و برای یک درس 20 صفحه‌ای نهایت در 4 صفحه می‌توانید آن درس را خلاصه کنید که در زمان مرور تاثیر‌گذار است. بعد از خلاصه کردن متن به سراغ آیات بیایید و هر آیه را بنویسید و زیر آن پیامی که دارد را یادداشت کنید. اینجا هم از کلیدواژه استفاده کنید. به عنوان مثال در آیات دین و زندگی هر زمان کلمه “حق” وجود داشته باشد پیام اصلی آن می‌تواند هدفمندی و حکمت باشد. با رعایت این نکات یک خلاصه عالی از هر درس خواهید داشت.

چه زمانی برای دینی کنکور تست بزنیم؟

خوشبختانه دین و زندگی یک چارچوب معین دارد؛ یعنی سوالات از متن و آیات طرح می‌شود و کسی که بر کتاب درسی مسلط باشد سوالی نمی‌تواند پیدا کند که برای وی تازگی داشته باشد (البته سوالات ترکیبی می‌توانند کمی دردسرساز شوند). درمورد زمان تست زنی برای دینی کنکور باید یک اصل مهم را رعایت کنید؛ اینکه مابین آموزش و حل تست حتما فاصله بیندازید و این فاصله می‌تواند از یک روز شروع شود تا 3 الی 4 روز. در جلساتی که برای دینی کنکور در برنامه‌ریزی هفتگی خود تعین می‌کنید سعی کنید 4 جلسه در هفته داشته باشید، که البته این میزان پیشنهادی است و می‌توانید تعداد جلسات را تغیر دهید.

از این تعداد جلسات، در یک جلسه فقط برای آموزش و خلاصه‌نویسی زمان بگذارید، جلسه بعد را هم به مرور مطالب همان درس در حد 5 الی 10 دقیقه و حل تست‌های آن درس اختصاص دهید. با این کار مطالب وارد حافظه میان مدت خواهند شد و به ماندگاری مطالب در ذهنتان یک شوک وارد خواهید کرد که از فراموشی جلوگیری خواهد کرد. با مرور اول یعنی همان مرور بعد 4 درس، یک شوک دیگر به مطالب موجود در ذهنتان وارد می‌شود و باز هم مدت ماندگاری افزایش می‌یابد. با رعایت نکته‌های فوق درباره نحوه خواندن دینی کنکور مطمئن باشید می‌توانید عملکرد خوبی در این درس داشته باشید و به راحتی مطالب را یاد بگیرید.

چگونه درس دینی را برای کنکور بخوانیم؟ | جمع‌بندی

چگونه درس دینی را برای کنکور بخوانیم؟

خب دوستان خوبم، به پایان مقاله نحوه مطالعه دینی کنکور رسیدیم. تصویر بالا یک جمع‌بندی از مطالبی است که در این مقاله باهم یاد گرفتیم؛ مشاهده کنید که حدود 1500 کلمه در قالب یک تصویر جمع‌بندی شد، پس شما هم باید بتوانید مطالبی که مطالعه می‌کنید نه تنها برای دین و زندگی کنکور، بلکه برای تمامی دروس به این شکل خلاصه کنید تا در دوران مرور به راحتی مطالب را به یاد‌آورید. برای مشاهده سایر مطالب مربوط به کنکور از طریق لینکی که قرار داده شده است اقدام کنید.

تمامی سوالاتی که در ذهنتان است درباره روش صحیح مطالعه دین و زندگی برای کنکور از طریق کامنت یا نظرات می‌توانید بپرسید، امتیاز دادن به این نوشته را هم فراموش نکنید و درضمن با عضویت در خبرنامه بخون از بهترین مقالات ما و هم‌چنین مطالب مربوط به کنکور سریع‌تر از بقیه مطلع شوید و از امکانات سایت بخون به صورت رایگان استفاده کنید.

سوالات متداول روش مطالعه دینی کنکور

  • چگونه دینی را برای کنکور بخوانیم؟
    کافیست وارد سایت شوید و روش صحیح خواندن دینی برای کنکور را مشاهده کنید.
  • برای دین و زندگی کنکور لازم است دفتر جداگانه داشته باشیم؟
    قطعا نیاز است برای خلاصه نویسی از دفتر یا جزوه استفاده کنید.
  • نحوه مطالعه دینی که بررسی شده است برای کدام رشته هاست؟
    داوطلبان تمامی رشته ها می‌توانند از این مطلب استفاده کنند.
4.6/5 - (19 امتیاز)
اگر این مطلب را دوست داشتید برای دوستان خود بفرستید:
عضویت
اطلاع از
4 نظر
بازخورد
مشاهده همه نظرات
پیمایش به بالا